Desembre '10

Quin pal!!

Sembla ser que demà es traurà finalment el famós pal "provisional" de les línies elèctriques que tant de temps ha estat al davant de La Societat. Realment aquest pal s'havia convertit en un "pal".

Una bona part del poble, mentre duren els treballs, estarem sense llum. Però valdrà la pena si això ens permet veure el llum d'una immediata inauguració.

Segons la Generalitat, i tal com es va reproduir aquí el fulletó que van publicar, el consultori mèdic ja fa temps que s'ha obert a La Societat i el tenim en ple funcionament. Això també va ser un bon pal. Però en aquest cas un bon cop de pal que caldria donar-los a ells.

Ara, sense el famós pal, esperem que s'hagin acabat les excuses i podem començar a gaudir -tots plegats i ja d'una vegada- de La Societat en la seva totalitat, doncs quan es va posar la primera pedra d'aquesta obra, l'alcalde, després de parlar dels molts entrebancs que s'havien trobat per començar l'obra, va acabar el seu discurs dient textualment: "...és precisament la de tirar endavant el més aviat possible aquest projecte."

D'aquest "el més aviat possible", fins que s'ha tret el "pal", hauran passat 8 anys, 4 mesos i 8 dies. Això també és un bon pal.

 Si ja no recordeu aquella primera pedra...

La variant de la carretera dóna un altre pas

El D.O.G. (Diari Oficial de la Generalitat) ha publicat, en data 15 de desembre, l’anunci d’informació pública dels estudis informatiu i d’impacte ambiental de la variant de la C-14 a Solivella. La futura carretera, que tindrà 4,2 quilòmetres de longitud, permetrà evitar el trànsit de pas per l’interior del nucli urbà i s’emmarca en el condicionament de l’itinerari entre Montblanc i Solivella que ha impulsat el DPTOP.

En el següent anunci es poden llegir els llocs i terminis per poder presentar al·legacions.

En aquest enllaç es pot veure el traçat previst en la seva totalitat:   Recorregut de la variant

 

Departament de Política Territorial i Obres Públiques

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

DOGC núm. 5775 - 15/12/2010

  

DEPARTAMENT DE POLÍTICA TERRITORIAL I OBRES PÚBLIQUES

ANUNCI d'informació pública de l'estudi informatiu i estudi d'impacte ambiental "Millora general. Variant. Variant de Solivella. Carretera C-14 del PK. 43+700 al 47+450. Tram: Solivella" (clau: EI/IA.VT-08110). (Pàg. 91165)


ANUNCI

d'informació pública de l'estudi informatiu i estudi d'impacte ambiental "Millora general. Variant. Variant de Solivella. Carretera C-14 del PK. 43+700 al 47+450. Tram: Solivella" (clau: EI/IA.VT-08110).

La Direcció General de Carreteres, en data 1 de desembre de 2010 ha aprovat tècnicament l'estudi informatiu i estudi d'impacte ambiental “Millora general. Variant. Variant de Solivella. Carretera C-14 del PK. 43+700 al 47+450. Tram: Solivella”.

En conseqüència, d'acord amb el que disposen l'article 17 del Decret Legislatiu 2/2009, de 25 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de carreteres, i l'article 12.4 de la Llei 3/2007, de 4 de juliol, de l'obra pública, s'obre un període d'informació pública per tal que, durant el termini de 30 dies hàbils, comptats a partir de l'endemà de la data de publicació d'aquest Anunci al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, totes les persones naturals o jurídiques interessades puguin examinar l'estudi informatiu i estudi d'impacte ambiental esmentats al Servei Territorial de Carreteres de Tarragona (c. Llovera, 52 de Reus), a la corporació municipal afectada (Solivella), i a través d'Internet (adreça electrònica: www.gencat.cat/ptop), i puguin formular al·legacions sobre l'interès general del projecte, la seva concepció global i la compatibilitat mediambiental. Aquesta informació pública és independent de la que preveu el procediment d'expropiació forçosa.

Barcelona, 2 de desembre de 2010

Jordi Follia i Alsina

Director general de Carreteres

(10.335.159)

 

1.361€ de solidaritat!!

Un any més el Grup Cultural de la Dona de Solivella ha obrat de catalitzador amb la solidaritat del nostre poble en vers una causa que fa referència a aquelles malalties, o lesions degeneratives, o traumàtiques, com són les que, des de TV3, s'impulsen cada any, i que aquest els fons recaptats han d'anar per lluitar contra les conseqüències de les lesions medul·lars.

El Grup fa arribar aquesta nota de públic agraïment:

GRACIES SOLIVELLA!!!

El  Grup Cultural de la Dona de Solivella vol agrair  a tots els solivellencs la seva participació en la  “ Taula Solidaria per la Marató de TV3”, aquest any dedicada a les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.  S’ han recollit 1.361 €.

Ha estat una edició especial per Solivella i els donatius així ho han reflectit.

Gracies a tots.

En nom de la Junta

Anna

 

 Ampliar fotografia

 

L'alcalde de Solivella guardonat amb un premi CIRE

El Govern de Catalunya impulsa una política penitenciària que emfatitza la rehabilitació i la reinserció de les persones sotmeses a mesures penals. El Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) és l’instrument del qual s’ha dotat el Departament de Justícia per tal d’oferir oportunitats laborals als interns.

Aquest dijous el departament de Justícia de la Generalitat ha entregat a Barcelona 19 guardons a empreses, institucions i persones, pel seu recolzament al Centre d'Iniciatives per a la Reinserció al llarg de l'any 2010.

L'acte ha estat presidit per la consellera de Justícia, Montserrat Tura, i entre les personalitats guardonades hi ha figurat el nostre alcalde, Sr. Enric Capdevila.

  Història del CIRE i premis 2010

Ara ve Nadal...

Ja ha arribat a Solivella el símbol més català del Nadal, el tió.

Ahir al vespre els nens i nenes de Solivella es van trobar a la plaça Major per anar, acompanyats de la Caputxeta Vermella, cap a la rasa del Cabreta a rebre a la Fada del Bosc que ens portava els tions.

Un cop allí li van ensenyar el camí per anar fins a la Casa de la Vila, on la Fada i la Caputxeta es van dedicar a repartir els tions per tal que el dia de Nadal tots els nens i nenes els puguin fer cagar joguines i llaminadures.

 Bones festes a tothom

 L'arribada dels tions

Cicle de conferències del Grup Cultural

Aquest dissabte, 11 de desembre, ha donat inici el Cicle de Conferències que, any rere any, organitza el Grup Cultural de la Dona de Solivella, en el marc de les seves activitats culturals i solidàries.

A les cinc de la tarda s'ha encetat aquest cicle amb la presentació de l'Aplec de Treballs núm. 28 del Centre d'Estudis de la Conca de Barberà, en el que hi ha un extens estudi dedicat als 35 anys d'història del Grup Cultural.

Han intervingut en aquest acte Josep Maria Grau, president del Centre d'Estudis de la Conca; Enric Capdevila, autor del treball; i Josep Gomis, president del Museu Comarcal de la Conca de Barberà.

En la cloenda de l'acte la presidenta del Grup, Anna Tarrés, va rebre de mans de l'alcalde una estatueta de Sant Jordi.

 

Les següents conferències programades en aquest cicle 2010/2011 són les següents:

 

Dimecres, 12 de gener, a les sis de la tarda:

Un cop d'ull de la segona república a Solivella. Xerrada a càrrec d'Enric Capdevila i Torres

Dijous, 20 de gener, a les sis de la tarda:

Ballem? Les orquestres a la Conca de Barberà (1936-1979), a càrrec de Núria Medrano

Dijous, 27 de gener, a dos quarts de vuit de la tarda:

Interacció medicaments-aliments. Xerrada a càrrec de Sara Pros, farmacèutica comunitària de Solivella.

Altres conferències:

Una experiència amb la dona llatinoamericana, a càrrec de Laia Casamitjana.

  Conferència 11 de desembre

Modificació: Canvi de dia de la "cassola de tros"

L'Associació Juvenil AiAi LuJuvent notifica la següent modificació

L'Associació Juvenil AiAi LuJuvent de Solivella anuncia que hi ha hagut una reprogramació de La Cassola de tros per la Marató que s'havia de dur a terme aquest dissabte  dia 11 de desembre passant a ser el pròxim 8 de gener de 2011. Aquesta reprogramació s'ha plantejat tenint present que el període de donacions per la Marató és obert fins al 31 de gener. Disculpeu les molèsties i esperem la màxima participació.

Associació Juvenil
AiAi LuJuvent de Solivella         
 Cartell de la Marató

Nadal

Alguns dels actes més a destacar de les properes festes:

 

Festes de Nadal

Dilluns 13
De 5 a 7 de la tarda: Recollida  d'aliments al local del Grup Cultural de la Dona.
De 6 a 8 de la tarda: Recollida de joguines a la sala parroquial.

Dissabte 18
Durant tot el dia estarà instal·lada al semàfor la paradeta de venda de "ponseties", organitzada per l'AMPA Sagrat Cor.
Diumenge 19
De 2/4 de 12 a 2/4 de 2 del migdia: Taula solidaria "Marató de TV3" organitzada pel Grup Cultural de la Dona.

Divendres 24
A les 12 de la nit: Missa del Gall.
Dissabte 25
A les 12 del migdia missa de Nadal.

Diumenge 26
A les 12 del migdia Missa de Sant Esteve. A la sortida, tradicional Caga Tió a la plaça Major.
Dimarts 28
Des de les 11 del mati a les 8 de la tarda: Vine a patinar a la pista de gel que estarà instal·lada a la plaça de la Diputació. Preu 2€/hora.
Diumenge 2 de gener
A les 12 del migdia Missa Major i tot seguit arribada del patge Feruc al local dels jubilats.
Dilluns 3 de gener
A les 4 de la tarda; Visita als pessebres.
A 2/4 de 6 de la tarda xocolatada per als mes menuts.

Dimecres 5 de gener
A 2/4 de 7 de la tarda: Gran cavalcada de SSMM els Reis Mags  d'Orient, que recorreran els carrers de la nostra vila fins a la p. Major, on ens dirigiran unes paraules. Tot seguit repartiran les joguines a tots els nens i nenes.

Dissabte 8 de gener
A 2/4 d'una del migdia al Tallat: Cassola de Tros per la Marató de TV3, més bingo solidari. Es poden comprar els tiquets a tots els establiments de Solivella al preu de 12€.
 

Efemèride

Coincidint amb aquests dies festius de la Constitució i de la Puríssima, es compleixen 10 anys de la festa que va organitzar el Grup Cultural de la Dona per celebrar el seu 25è aniversari.

Els dos principals actes que varen organitzar van consistir en un dinar de celebració d'aniversari, al restaurant Sant Jordi el dia 6 de desembre, i l'ofrena d'una nova campana per l'església, sufragada per el propi Grup, i a la que li van donar el nom de campana Concepció.

L'ofrena i benedicció de la campana es va fer, a la plaça Major, el dia 8 de desembre d'ara fa deu anys.

  6 i 8 de desembre de l'any 2000

Col·laborem amb "La Marató"

Amb el suport dels establiments de Solivella (Cal Caixis, Ca l'Estrivill, forn de pa Sahún Jové, l'estanc, bar El Xamfrà i restaurant Travé), l'associació Aiai LuJuvent, la Comissió de Festes i l'Ajuntament, s'organitza el proper dissabte, dia 11, la tradicional "Marató" de la Fundació La Marató de TV3, que aquest any impulsa el projecte solidari per la recerca de solucions a les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.

Per recaptar fons a Solivella s'organitza una "cassola de tros" al Tallat a les 13:30 del proper dissabte. Els tiquets d'aquest dinar solidari es poden adquirir a qualsevol dels establiments del poble al preu de 12€. Finalitzat el dinar tothom podrà passar una bona estona participant en un bingo que tindrà diversos premis.

  Cartell de la Marató

Nous horaris del transport públic i final de la fotonovela

La línia de transport públic comarcal que uneix les poblacions de Belltall, Solivella, Blancafort, La Guardia i Montblanc, avança els seus horaris del matí per tal de poder enllaçar amb el transport regular de viatgers que va fins a Tarragona, quedant els horaris de la següent manera:

Sortides de Solivella

De dilluns a divendres 06:35
Dilluns, dimecres i divendres 13:30
Dimarts i dijous 15:15

Amb el darrer mes de l'any, s'acaben les 68 pàgines d'aquella fotonovela que es va fer a Solivella i que es va posar a la venda als kioskos el 26 de maig de 1969, i que ara, molts dels visitants de la web han anat recopilant fins a arribar a completar-la. Per tal que tots aquells que únicament es limitaven a "fullejar-la", però que també tinguin un especial interès en guardar-la, disposen fins a l'acabament del mes de febrer per "baixar-se" tots els capítols. A partir del dia primer de març s'eliminaran de la web.

 Corín Tellado (final)

Novembre '10

Eleccions al Parlament de Catalunya

Resultats de Solivella, on amb un cens de 531 electors han exercit el seu dret de vot 366 persones:

Eleccions al Parlament de Catalunya

Vots: Solivella

Catalunya

Escons al Parlament

Solivella, 28/11/10

 Mesa electoral

Tenim de tot i ens regalen un embut

Aquest proper dimarts, dia 23, l'Ajuntament de Solivella i el Departament de Medi Ambient del Consell Comarcal organitzen una xerrada -a les sis de la tarda al local parroquial- sota el nom de "Recollida d'oli vegetal domèstic".

Sense deixar de banda el interès que sens dubte té aquesta xerrada, tant per tots nosaltres com pel medi ambient que ens envolta, doncs ens cal seguir conscienciant de la importància que té reciclar, al final de l'acte se'ns regalarà un embut als assistents.

Aquest és un important regal que cal agrair com es mereix, doncs a més de ser-nos útil per poder posar l'oli que ens sobri de la paella a una ampolla, ens pot servir també per començar e entrenar-nos a passar per l'embut.

De moment, i una vegada més, on hem d'anar per escoltar aquesta xerrada? Doncs al local parroquial, perquè a Solivella no disposem de res més.

Tot i que sembla ser, segons ens diuen "les autoritats", que no és així. O això és el que ens volen fer creure.

Fa només uns dies es deixava constància en aquest web de l'inici de la campanya electoral, a Solivella, de les eleccions al Parlament de Catalunya.

Només unes setmanes abans aquest mateix web es feia ressò de les opinions i comentaris que alguns solivellencs hi havien fet arribar, per tal de mostrar la seva preocupació per una possible falta de transparència en els comptes de les festes, preocupació per l'endeutament del nostre poble i, sobretot, preocupació perquè, potser, degut a tot això a Solivella no es podrà avançar amb noves i necessàries obres socials, o simplement no es podran enllestir aquelles ja començades i de les que tantes vegades hem sentit a dir que "dintre de poc les tindrem acabades", però que no veiem clar quan serà aquest "dintre de poc".

Doncs bé, no siguem malpensats. Tot funciona perfectament. No tenim cap motiu de queixa. Tampoc cap motiu per haver dubtat de l'Administració, i encara menys dels nostres governants. Ara ja gairebé tenim de tot.

Per tant podem dormir tranquils, doncs si dintre de poc tindrem de tot, probablement no caldrà que es toquin els impostos ni les nostres butxaques.

La Generalitat ha editat un fulletó, molt bonic, en el que cal destacar unes importants obres que diuen que s'han fet, o es faran, a Solivella. El fulletó en qüestió està fet amb coloraines i amb un bon disseny. És a dir, sense estalviar ni un euro. I és que la cosa no és per menys, doncs si ja tenim de tot, tal com diu el fulletó de la Generalitat, ja no ens cal estalviar en res.

De les  tres  pàgines, de mida DIN-A4 (29'7 cm. x 21 cm.),  que té aquest preciós fulletó informatiu, val la pena reproduir algunes parts dels seus escrits, a fi i efecte de que els solivellencs estem ben informats i ens donem compte de que  no tenim motius de queixa. De que critiquem per criticar. Però sense cap base. Ens queixem de vici.

De moment, i segons ens diu la Generalitat, a Solivella ja s'ha obert el nou consultori mèdic.

Ha quedat clar? Doncs ja ho sabeu, si gairebé tenim de tot no ens podem queixar demanant comptes clars, ni tampoc obres com les que ja tenen els pobles veïns. Una vegada més encara:  A Solivella gairebé tenim de tot.  Com a mínim això és el que ens volen fer creure tot just quan ha començat la campanya electoral.

Un consell: entreneu-vos amb l'embut que ens regalaran aquest dimarts, doncs potser estarem dies a rebre un altre regal a Solivella. De moment ens donen aquest i tots a passar per l'embut.

Alguns dels paràgrafs que podem llegir en aquest fulletó editat per la Generalitat:

 

Relat de l’acció del Govern en la legislatura 2007-2010

(extracte d'alguns paràgrafs del fulletó)

Hem millorat la meitat dels equipaments escolars de la comarca.

Hem ampliat les escoles de Pira, Santa Coloma de Queralt, Rocafort, Solivella i Montblanc, i també els instituts Martí l'Humà de Montblanc i Joan Segura de Santa Coloma de Queralt. A més, per cobrir les necessitats educatives, hem construït una nova escola a Blancafort i un nou Institut a l'Espluga de Francolí.

Per atendre les necessitats dels municipis més petits, hem obert un nou consultori local a Vallfogona de Riucorb i un altre a Solivella.

Abans de 2012, la Generalitat ja ha planificat construir un centre de dia per a la gent gran a Montblanc, a Sarral i a Blancafort; una piscina municipal a Sarral i a Pira, millores al camp de futbol de Vilaverd i a la zona esportiva de Pontils; adequar el museu del Castell i centre d'interpretació de Solivella, i la restauració de les restes del Castell de Passanant, entre altres obres. La inversió prevista és de 10'7 M€.

A més, la Conca de Barberà ha rebut més d’un milió d’euros per dur a terme plans d'innovació i millora dels municipis entre el 2007 i el 2013.

 Portada i primera pàgina del fulletó

 

 

Viatge parroquial a Caravaca de la Cruz

La Pili Sales, una vegada més, ens manté informats de les activitats que organitza la nostra parròquia fent arribar aquest escrit, acompanyat d'unes fotografies.

EXCURSIÓ INTERPARROQUIAL A CARAVACA DE LA CRUZ

El passat cap de setmana, les parròquies de Vimbodí, Tarrés i Solivella, vam anar de peregrinatge a Caravaca de la Cruz, amb la finalitat, no només de guanyar el jubileu, sinó també de compartir uns dies d’esbarjo i de convivència entre les 3 parròquies.

El divendres dia 12, a primera hora del matí, i procedent de Tarragona amb alguns peregrins que havien pujar allí, l’autocar va sortir de Solivella i passant per Vimbodí, es va començar el viatge en direcció a Caravaca de la Cruz.

Després d’una breu parada per esmorzar, es va arribar a Valencia, a on es va assistir a les 3h. a la missa, cantada per l’escolania, a la Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats, els mossens que també anaven al viatge, Mn. Magí, Mn. Evarist i el P. Manel, van concelebrar. Després vam poder pujar al Cambril de la Mare de Déu, i vam rebre les explicacions corresponents, per part d’un amic de Mn. Evarist.

Després de dinar, va procedir el viatge, fins arribar, ja a la tarda, a Caravaca de la Cruz, a on ens vam hostatjar al Convent dels Carmelites.

El dissabte dia 13, després del res de Laudes i esmorzar, es va sortint des del hotel a peu, i acompanyats de la guia, vam visitar el poble de Caravaca de la Cruz, i ja arribats a la Ermita de la Vera Creu, i després de la visita cultural vam assistir a “la missa del peregrino” . En acabar, es va venerar la relíquia, i  ja  ens vam dirigir, novament, al convent per dinar. La tarda va ser lliure i cadascú va poder anar a visitar el que va voler. A la nit, i abans de sopar es va fer, com en els demés dies, el res de Vespre.

Finalment, el diumenge dia 14, ja vam començar la tornada cap a casa, parant a Elx, per assistir a l’eucaristia dominical, i visitar el “ Huerto del cura", de gran bellesa natural. Després de dinar i una mica cansats dels Km. que separen, Caravaca de la Cruz de la Conca de Barberà, vam arribar als nostres pobles, contents i satisfets del viatge realitzat, de la bona harmonia, de la convivència que una any més hem fet, i com no, contents d’haver assolit el jubileu, i ja pensant en el viatge de l’any vinent.

  Fotografies

Comença la campanya electoral

Com tothom sap el proper dia 28 se celebraran les eleccions al Parlament de Catalunya. Si just el passat divendres a la mitjanit va donar inici la campanya electoral, l'endemà mateix -ahir dissabte 13- a Solivella es va celebrar ja el primer míting.

L'acte, organitzat per un d'aquests nous partits -Reagrupament- i que sota la fórmula de vermut-col·loqui va tenir lloc al bar de l'Espinac, va ser presentat per Lluïsa Sanabra, i com a figura responsable la de Ferran Pujol, acompanyats de dues persones més del mateix partit.

En total quatre.

I quatre van ser també les persones que van anar a escoltar aquest primer míting, doncs si bé al principi eren sis, dues d'elles van marxar poc després d'iniciar-se. Evidentment no es pot qualificar d'èxit aquest desembarcament de la campanya electoral al nostre poble.

Es d'esperar que aquest desinterès dels solivellencs sigui únicament envers el partit que organitzava l'acte i no es tradueixi en res significatiu a l'hora d'anar a exercir el dret de vot del dia 28.

En vista, doncs, de que aquell acte no va despertar l'interès, aprofitem per incloure un nou capítol de la fotonovela de Solivella -aquesta vegada de 7 pàgines- que, malgrat el seu pobre argument, fins ara ha demostrat tenir força més seguidors. A més, en aquesta nova entrega es poden veure, en una fotografia de la pàgina 57, uns quants solivellencs a la porta del Bar Club (actual restaurant Travé).

  Corín Tellado 10

La Cooperativa s'adhereix a la festa de CEVIPE

Aquest passat divendres el Centre Vinícola del Penedès (CEVIPE) va celebrar el seu 25è aniversari, havent-se consolidat com la primera unitat de producció de la regió del cava i com un dels principals proveïdors de vi base per cava i vi a granel per les bodegues elaboradores de Catalunya, Espanya i Europa. La facturació d'aquesta cooperativa de segon grau ascendeix a 20 milions d'euros i reuneix a més de 2.000 socis i fins a 14 cooperatives, entre les quals es troba la de Solivella.

Diversos solivellencs es van unir a la celebració, tant de l'esmorzar de fa uns dies a CEVIPE, com del dinar que es va fer uns dies després. En ambdós casos van poder visitar les magnífiques instal·lacions.

De les paraules que va dirigir als assistents el president, Xavier Farré, cal destacar que "en 25 anys s'ha demostrat la validesa d'un projecte que té com objectiu garantir una millora en la competitivitat i defensar el valor que el viticultor percep pel raïm".

Un solivellenc al Consell de Notables del projecte "Alumni UB"

La Universitat de Barcelona (UB) va presentar oficialment el passat dijous una iniciativa, inspirada en el model anglosaxó, per replantejar les relacions universitat/societat i universitat/ex alumnes, molt similar a la que existeix ja en alguna universitat privada de prestigi, com és el cas d'ESADE al nostre país, on es mima el contacte amb els ex alumnes, es creen clubs socials, xarxes professionals -networking-, bosses de treball i projectes de mentoria.

Per portar a terme aquesta important iniciativa s'ha comptat amb els homes de més prestigi en el món universitari, com és el cas del polític i advocat Miquel Roca i Junyent, el qual n'ha estat nomenat president, i a qui s'hi han de sumar les 44 personalitats d'aquest àmbit que formen el Consell de Notables.

Entre aquests noms es poden trobar els de Maria Eugenia Alegret, Salvador Alemany, Carme Chacón, Marina Geli, Núria de Gispert, Joaquima Alemany, Josep Maldonado, Tomàs Molina, Jordi Portabella, Josep Piqué, Montserrat Tura, Artur Mas, Xavier Trias, l'ex President Jordi Pujol i el solivellenc Josep Maria Sans Travé.

Castanyada amb castanyots?

Un any més l'AMPA del col·legi públic Sagrat Cor va tornar a organitzar la tradicional castanyada de Tots Sants a la plaça Major i una vegada més cal felicitar-los, tant per la organització, com pel muntatge i decorat de la seva paradeta, així com per el ben torrades i bones que estaven les castanyes.

Tot això va fer que la Plaça s'anés omplint de petits i no tan petits per tastar les viandes pròpies d'aquest dia, acompanyades de refrescos o bé de mistela per els més grans. Al cap d'una estona, a les sis, vam veure aparèixer la castanyera que, muntada en un quad, baixava carrer Major avall, mentre la plaça ressonava amb els crits de benvinguda dels petits.

Tot plegat una bona festa tant pels petits com pels grans.

Molt a prop d'allí, a l'altra banda de la plaça Major, els més grans començaven la seva castanyada a les set, a la llar del Jubilat i Pensionista, on unes noranta persones es van reunir per celebrar aquesta, també tradicional, trobada de germanor.

Com sol passar en aquests actes, els assistents van haver d'escoltar el, també tradicional, discurs de l'alcalde. Un discurs en el que, encara una vegada més aquest any, es van haver d'escoltar aquelles mateixes promeses que ja ens ha fet tantes vegades, en gairebé totes les festes dels dos últims anys. Però, també d'allí, tothom en va sortir sense saber quan es podrà anar a la Societat, quan s'enllestirà el paller del camp de futbol i quan a Solivella es podrà veure alguna obra acabada. Això sí, per segona vegada se'ns va dir al solivellencs que "potser haurem de tallar la carretera". No crec que aquest sigui el sistema, ni molt menys la raó per la qual no disposem de res al nostre poble.

Si realment es volia informar, a aquelles persones que estaven a cal Mateu, de la situació actual de Solivella, se'ls podia haver dit que en l'últim Ple Ordinari que va celebrar l'Ajuntament es va preguntar per un escrit que havia arribat de la Diputació de Tarragona, referent al Pla de Sanejament Econòmic-Financer, en el que sembla ser que, degut als números negatius que ha presentat Solivella en els anys 2008 i 2009, el nostre poble no podrà fer cap nova inversió en els propers tres anys.

Si els jubilats i pensionistes de Solivella volien celebrar una castanyada, si se'ls hi hagués explicat això, el que haurien rebut és un castanyot. El primer castanyot de la nit.

Perquè aquest escrit al que es va referència, es va dir en el Ple que no els constava que s'hagués rebut, però miraculosament va aparèixer l'endemà a l'Ajuntament. Per aquesta raó no es va tractar el tema i ara s'haurà de convocar un Ple Extraordinari per poder parlar-ne. Un Ple que, curiosament, es convocarà quan el cap de la oposició serà fora de Solivella.

Però les preguntes, evidentment, anirien dirigides en voler saber els motius pels quals la comptabilitat dels anys 2008 i 2009 ha estat negativa. En voler saber quina influència tenen, en aquests números vermells, les despeses que s'han fet en les festes majors d'aquests dos anys. Del primer any se sap que una important quantitat mai ha estat "trobada" ni justificada, malgrat que des d'aquí s'ha reclamat en diverses ocasions. Del segon, els solivellencs volen saber, entre d'altres coses, si l'orquestra Tandem va actuar o no a Solivella, doncs sembla ser que no hi ha cap constància de que hi actués en forma de factura. Si tenim en compte que aquests números han d'anar a la Sindicatura de Comptes de la Diputació, la pregunta és molt simple: Cóm es podrà justificar la despesa si no tenim factura?

I globalment el que es vol saber és si Solivella està capacitada per organitzar unes festes que costen tants diners i la raó per la qual no se'n donen comptes clars als solivellencs.

Ara ens trobem, degut a aquests comptes negatius, que la Diputació ha aconsellat que, per salvar el Pla de Sanejament, Solivella hauria de demanar un préstec per valor de 300.000 €, que, de ser concedit, evidentment, s'haurà de retornar.

Per una banda, doncs, ens trobem que aquests números negatius d'aquests dos anys, fan que no es pugui fer cap inversió nova a Solivella els propers tres anys, i per l'altra ens podem trobar amb un quantiós préstec que penalitzaria greument els propers equips de govern.

Si amb l'eufòria de la celebració de la castanyada els assistents no van sentir els castanyots, no us preocupeu, els sentireu. Millor dit, els notarem tots nosaltres i seran forts. Uns castanyots en forma d'augment d'impostos, doncs en ple període de crisi, i quan la majoria d'Ajuntaments han congelat aquests augments, ens podríem trobar a Solivella amb un augment, de l'impost de circulació dels vehicles, del 25 %, i amb un augment de l'IBI (Impost de Bens Immobles) proper al 43%. Sí, quaranta tres per cent!

Castanyada o castanyots?

 La Castanyada

Octubre '10

Bon cava per brindar per una bona notícia

Una de les guies de prestigi sobre els vins i caves d'Espanya és la Guia Peñín. Doncs bé, en aquesta guia s'han inclòs diversos caves de la Conca de Barberà, entre els quals hi figuren el de Castell d'Or (elaborat amb raïms de Solivella, Barberà i l'Espluga) i també amb una molt bona puntuació els caves SansTravé.

I aquest cava el podeu fer servir per celebrar que avui, 27 d'octubre, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, ha aprovat, donant el seu vist-i-plau, els estudis informatiu i d'impacte ambiental de les obres de condicionament de la C-14 entre Montblanc i Solivella, un cop completats el procés d'informació pública i tramitació ambiental corresponents. Aquesta actuació abastarà una longitud de vuit quilòmetres i permetrà eixamplar la carretera i suavitzar revolts, així com millorar el ferm de la travessera de Solivella.

Aquest projecte que permetrà millorar les actuals característiques de la carretera i afavorir la seguretat viària, amb una inversió estimada en 10,1 milions d'euros, preveu el condicionament de la carretera C-14 en el tram entre Montblanc –des del pas sobre l’AP-2– fins a l’entrada a Solivella, en una longitud de 6,9 quilòmetres, i la millora del ferm de la travessera de Solivella, en una longitud d’1,1 quilòmetres.

A partir d’aquesta aprovació, s'impulsarà ara la redacció del projecte constructiu corresponent.

Els treballs de condicionament consistiran principalment en eixamplar la plataforma actual de la carretera, dels 6 metres d’amplada que té actualment, fins a una secció de 10 metres d’amplada, amb dos carrils, un per sentit de la circulació, de 3,5 metres i dos vorals d’1,5 metres, cadascun.

D’altra banda, es milloraran els revolts existents, fet que comportarà la formació de petites variants de traçat. També es preveu la reordenació dels accessos a la carretera amb la reposició dels camins i la millora de la visibilitat en els encreuaments amb el tronc.

En concret, en l'actuació que s’impulsa, es  poden distingir aquests quatre trams:

 • Tram proper a Montblanc (2,8 quilòmetres): En aquest tram, l’actuació consistirà en l’eixamplament de la calçada i la millora de dos revolts. Aquest tram transcorre des del  pas superior sobre l’AP-2 fins poc abans de la intersecció amb la carretera de Blancafort. Tot aquest tram discorre pel terme municipal  de Montblanc.

 • Tram central (3 quilòmetres): En aquest tram, el traçat de la carretera actual fa necessàries diverses variants, que segueixen en tot moment el corredor de pas de la via actual. El tram s’inicia poc abans de la intersecció de la carretera de Blancafort i finalitza abans d’arribar a la zona del Clot del Martell, ja al terme de Solivella.

 • Tram proper a Solivella (1,1 quilòmetres): L’actuació consisteix en l’eixamplament de la plataforma i la formació d’alguns  trams de camins laterals per tal de reordenar els accessos a la carretera.

 • Travessera de Solivella (1,1 quilòmetres): Es preveu la renovació del paviment de la travessera de la C-14 a Solivella.

Com a resultat del procés d’informació pública i tramitació ambiental, cal indicar que en el projecte constructiu s’ajustarà el traçat del condicionament al seu pas pel nucli de la Guàrdia dels Prats, per tal d’adequar-se al planejament urbanístic de Montblanc. D’altra banda, també tindrà en compte la introducció de mesures com la restitució de les alineacions d’arbres o murs a peu de carretera i al límit de camps de conreu i la restauració de les franges de terra marginals que resultin entre el nou traçat i l’antic que s’haurà de restaurar.

En aquest sentit, el condicionament que ara s’aprova donarà continuïtat al que el DPTOP va dur a terme en el tram Solivella i Belltall fa uns anys. Així mateix, cal indicar que en paral·lel al condicionament que ara s’aprova, s'estan redactant els estudis de les variants de Solivella i Belltall que permetran evitar el pas per l’interior dels nuclis urbans.

Acaba la campanya de la verema

Aquest dilluns 19 d'octubre es dóna per finalitzada la campanya de la verema d'enguany. Si bé, com és costum en el món de la pagesia, es podran sentir aquelles queixes i lamentacions de cada any, doncs mai es donen per satisfets, aquest és un any que es pot considerar òptim en quant a producció, si bé el grau no hagi sigut gaire alt.

Però els graus els poden compensar els 6.500.000 de quilos de verema que, aproximadament, s'hauran entrat aquest any, doncs a falta d'un dia per finalitzar la campanya són ja més de 6.300.000 els que s'han recollit.

La única cosa que es trobarà a faltar aquest dilluns són "les noies de la garita", doncs elles han finalitzat ja la seva tasca a la Cooperativa i per aquest motiu han deixat el seu comiat a la pissarra d'avisos.

10/10/10

Una molt especial data la d'avui, la xifra perfecta segons la càbala numèrica, la del dia 10, dels mes 10, de l'any 10, per ser escollida per celebrar un bateig, doncs aquesta ha estat la "data 10" que han escollit a cal Salat per batejar a la Marina.

Un bateig lleugerament passat per aigua, doncs a l'hora de "tirar" queien unes gotes a Solivella, però que no han estat suficients per espatllar la festa i que no han impedit que els menuts anessin cap a la Plaça per "xampar" les llaminadures que els han "tirat" des de cal Salat.

En canvi la pluja que ha caigut abans, sobretot a la nit, gairebé es pot considerar com una pluja "10" com la data, doncs han caigut prop de 30 litres d'una manera perfecta i sense causar cap dels danys que els aiguats de la nit han originat, malauradament, en altres indrets de Catalunya.

El que no mereix una nota 10 segueixen sent les xifres de l'atur, doncs si bé a la Conca ha baixat de les 1.198 persones de l'agost, a les 1.138 de setembre, a Solivella es segueixen mantenint les mateixes 24 persones que ja hi havia al mes d'agost.

 Bateig de la Marina

Més contingut

Probablement el capítol que aquesta web dedica a "l'escola" sigui el més important per qui vol reviure la part essencial de la nostra història al llarg de tot un segle, doncs és allí on hi podem trobar als autèntics protagonistes d'aquesta part de la història recent del nostre poble: Els que en van formar part, els que ara en són part directa, i les generacions dels més menuts que tindran a les seves mans la possibilitat de millorar-la.

Gràcies a la aportació d'en Josep Maria Foraster (Jep) s'ha pogut incloure en aquest capítol dedicat a "l'escola" una fotografia, en perfectíssim estat de conservació, dels alumnes de l'escola "de baix" corresponent al curs 1958/1959. Tot un tresor que ajuda a complementar i a millorar la autèntica història de Solivella, la de les persones.

Un contingut molt menys important és el d'aquella fotonovela que es va fer a Solivella i que alguns estan reclamant els capítols que falten. Tenen raó, doncs degut a les moltes notícies que s'han anat generant aquest estiu, més la pausa de les vacances, no s'havien posat encara a la vostra disposició. Aquí en teniu dues noves entregues.

 Corín Tellado 8  Corín Tellado 9

1er diumenge d'octubre

Aquest primer diumenge d'octubre ha començat, de nou a deu del matí, veient com el programa "Signes del temps", de TV3, dedicava pràcticament la meitat del seu espai a una entrevista a Josep Maria Sans i Travé per presentar i promocionar des de la petita pantalla la seva última obra "El Monestir de Santa Maria de Vallbona: Història, Monaquisme i Art". Potser això, per si sol, no seria notícia per publicar-ho avui aquí, doncs ja se'n va parlar en aquesta web quan el vicepresident Carod Rovira va presentar-li el llibre al monestir de Vallbona, però si que ho és que en Josep Maria no perdés l'ocasió per "presumir" davant les càmeres de TV3 de que ell és de Solivella.

També aquest diumenge s'ha organitzat la XVa trobada de cotxes "600" a la Conca i el punt més important del seu recorregut ha estat Solivella, doncs si  per les altres poblacions simplement han passat els cotxes, al nostre poble hi han fet una llarga i profitosa parada.

Als voltants de quarts d'una han arribat a Solivella amb intenció de fer una visita als llocs culturals més importants. Així doncs, han anat amb els 600 fins al peu del castell, arribant-hi per la seva part posterior, on han rebut per part de l'alcalde una detallada explicació del lloc i de Solivella.

Des d'allí han baixat cap a la plaça de Sant Joan i carrer Major, arribant finalment a la plaça Major, on han aparcat els seus vehicles en bateria fins a omplir-la en la seva totalitat.

Un cop allí els participants s'han dividit en diversos grups per tal de poder visitar còmodament tres llocs emblemàtics: l'església, la exposició permanent SansArt i el Racó del Càntir. En aquest últim lloc han fet entrega d'un càntir, amb un 600 al·legòric de la trobada, a la Rosita com a record del pas dels 600 per Solivella.

Finalment han estat acompanyats al bar de l'Espinac on se'ls ha ofert un aperitiu.

   Fotografies de Tomàs Tarragó

Setembre '10

Jornades Europees del Patrimoni

Els dies 24, 25 i 26 s'han desenvolupat les Jornades Europees del Patrimoni "Catalunya 2010", organitzades pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya.

En aquesta edició hi participaven 326 municipis, entre els quals hi figurava Solivella amb un programa basat única i exclusivament en "la visita a l'exposició permanent, col·lecció de 1.170 càntirs de ceràmica popular catalana".

Està molt bé que a l'hora d'inscriure's en aquestes Jornades -en les que Solivella hi participava els dies 25 i 26, amb el títol "Patrimoni de la Ceràmica Popular Catalana"- s'inclogui la magnífica col·lecció de càntirs de la Rosita i el Pep, però posats a fer ja s'hi havien d'haver inclòs els extraordinaris plafons de ceràmica del baptisteri de l'església, que finalment s'han visitat, però que no figuraven en el programa. La suma de les dues visites, més les interessants explicacions dels autors a càrrec de la Teresa Ripoll, probablement haurien donat més rellevància al nostre patrimoni i ens haurien portat més visitants, doncs si l'assistència del dia 26 ha sigut escassa, la del dia 25 va ser pràcticament nul·la.

El que si és d'elogiar, però que tampoc figurava en el programa oficial, va ser el concurs de dibuix infantil que van organitzar el grup "Aiai Lujuvent" el dissabte 25, en el que van participar-hi 18 miniartistes locals. El tema del dibuix va ser el campanar de l'església.

  Concurs de dibuix

Bona collita

Aquesta segona setmana de setembre sembla haver entrat amb bon peu a Solivella, doncs ha significat una bona entrada en dos terrenys molt importants per nosaltres.

Per una banda la "collita cultural" de Solivella s'ha incrementat. Aquest diumenge, dia 19, s'ha celebrat a l'antic hospital de Santa Magdalena de Montblanc (segles XIV al XVI) l'entrega del IXè premi "Aires de la Conca", que com es va avançar en aquesta mateixa web el passat mes de desembre, va recaure en l'obra de Núria Medrano "Ballem? - Les orquestres a la Conca de Barberà (1936-1979)".

Aquest llibre dedica 24 pàgines a parlar -d'una forma molt documentada i acurada- de les orquestres i grups musicals que hem tingut a Solivella en aquest període i fins i tot en èpoques posteriors, arribant a mencionar aquell grup de joves que s'anomenaven "Lus Pelakanyis". Precisament en breu podreu veure incrementada aquesta web amb algunes noves fotografies d'aquells grups. Degut a que era propera la publicació d'aquesta obra s'ha esperat un temps per afegir-les a la web, doncs no hauria estat correcte posar-les abans de que sortís el llibre.

En aquest llibre es destaca el paper de la dona a les orquestres -un fet no gaire habitual en aquells temps- i podem veure que Solivella va ser pionera en aquest aspecte, doncs abans de la guerra la única dona que tocava en una orquestra a la Conca era la Roser Ballart, de cal Cara, que tocava el piano amb "Los Canarios" a La Societat. També cal destacar a una de les primeres dones vocalistes, la Laura Soler de ca l'Estrivill, que cantava els anys quaranta amb "Los Azules".

Potser les úniques coses que hi manquen, i que s'haurien d'afegir, són (a la pàgina 177) algunes de les orquestres que han vingut a tocar a Solivella, doncs per manca d'informació, sobretot per part de la Cooperativa, hi ha poques dades dels anys 60 als 80, en els que, entre d'altres, havia vingut per Sant Isidre l'Orquestra Maravella. També es troba a faltar en els components de l'Orquestra Celi, a la pàgina 261, en Josep Ballart Iglesias (fill del representat de la Celi) de cal Cara, el qual, a més de tocar la trompeta, cantava algunes cançons al igual que el seu contemporani, Ramon March Ballart (que si que hi consta). 

A més de la bona collita en l'aspecte cultural, sembla ser que la de la verema d'aquest any també pinta molt bé. En només els dos primers dies de verema, el 15 i el 16, es van entrar al celler de la Cooperativa més de 900.000 kg. de verema, als que es tindrien de sumar els més de 200.000 kg del divendres al matí, fins que la pluja (35 litres) que va caure va impedir continuar.

De tota manera l'aturada no haurà anat malament -per dos motius- doncs el fort sol que va lluir el diumenge ajudarà a augmentar el grau dels raïms que encara s'han de veremar, i també perquè s'ha evitat que les màquines es col·lapsessin al arribar-hi més verema de la que poden processar.

Sagrat Cor i 11 de setembre

Hem viscut, amb només dos dies de diferència com cada any, dues importants celebracions, una de caràcter religiós i l'altra de connotacions polítiques: La festa del Sagrat Cor i la Diada Nacional.

Ambdues han tingut una certa similitud a l'hora de valorar-les. Menys participació que en anys anteriors i menys vistositat. Potser la crisi?

En el cas de la primera caldria destacar la manca de catifes en alguns carrers, el poc treball realitzat en les que s'han fet, la trampeta del carrer de la Creu i l'inferior qualitat de les capelles en general. En l'altre extrem, el positiu, una any més cal destacar la catifa de la Costeta, tant per la oportuna al·legoria a l'any Maragall, com pel seu treball. També s'ha de valorar positivament la nova incorporació a la Festa del carrer dels Llorac, ja d'una manera tímida l'any passat i amb una ornamentació molt més treballada aquest any.

Un punt i apart mereix la negativa dels joves a participar en la capella de la plaça Major. Aquesta no és la reacció que es podria esperar dels Rigor Mortis, doncs sempre han estat un exemple per la seva manera de fer. Encara menys si tenim en compte que el que se'ls hi havia demanat per la Festa Major era un document que està més que justificat i que en qualsevol lloc els hi demanarien en circumstàncies similars. Un descàrrec de responsabilitat al responsable de l'immoble, tant per si es causen danys a l'edifici, al seu contingut, a terceres persones, o fins i tot a ells mateixos. Els diables de Solivella han estat, i són, un exemple de com s'han de fer les coses bé i també de total predisposició a encapçalar projectes o a col·laborar en altres. Per això no s'entén que en aquesta ocasió es neguessin a signar l'esmentat document, doncs si bé ells ho tenen tot perfectament legalitzat i amb una assegurança contractada, l'asseguradora pot repercutir a qui els ha donat la clau i els ha cedit l'edifici, fent-lo responsable civil subsidiari, per aquest motiu és lògic que qui cedeix el campanar demani un descàrrec de responsabilitat. Ni més ni menys que el mateix tipus de document que en altres poblacions se'ls hi demanaria.

Per tant, aquells, a qui tantes vegades s'ha aplaudit des d'aquesta pàgina i que sens dubte se seguirà fent en el futur, doncs són l'ànima de les nostres festes, aquesta vegada han de rebre una petita estiradeta d'orelles.

Esperem i desitgem poder veure'ls l'any vinent fent la seva ja famosa baixada del campanar, que tanta admiració ens causa a tots, però també veure com es llueixen pel Sagrat Cor, tot el grup de joves, amb la capella de la Plaça.

Tampoc va anar-hi tanta gent com altres anys a la celebració de la Diada, però moltes de les persones que van assistir-hi es van veure sorpreses pel canvi d'ubicació del monument als 800 anys de Solivella. Aquest va ser el comentari més escoltat. Alguns aprovant aquest canvi i justificant-lo, dient que on era abans tapava la visibilitat dels vehicles, al sortir del Passeig, doncs impedia visibilitat per poder veure els que baixaven per la carretera. La majoria tot el contrari, que on era abans els hi agradava més i es veia millor, tant pels propis solivellencs com, sobretot, per tots aquells que, passant amb els seus cotxes pel nostre poble, podien veure un dels poquíssims monuments que tenim, i que la manca de visibilitat era més deguda a l'arbre que va caure amb la nevada que pel propi monument. En quant al canvi pròpiament dit, excepte els veïns de Gardeny, tothom coincidia en la manca d'informació rebuda. En el que tots coincidien és que ja va sent hora de que es repari el mur que va caure, que no es parli de tants projectes i que se'n acabi algun ja d'una vegada.

 Sagrat Cor  11 de setembre

Nova bandera (2)

Fa cinc dies es va reclamar des d'aquesta pàgina el dret dels solivellencs a opinar sobre la futura bandera del nostre poble i sobretot el dret d'haver-ne estat degudament informats.

Avui es pot veure a la pàgina web de l'Ajuntament el mateix anunci que ja es va publicar en aquest web fa cinc dies, però queden dues preguntes sense contestar:

Aquests trenta dies hàbils a que fa referència l'anunci, des de quin dia començaven a comptar?

Per què no es va publicar a les vitrines d'anuncis de la Casa de la Vila, tal com és preceptiu?

 Ampliar

Benvinguda amb paella

Fa poc més de dos anys, el 27 de juliol de 2008, Solivella acollia un nou rector i en aquesta web es va dir textualment que aquella "cerimònia excepcionalment lluida i que poques vegades es pot viure en un poble tan petit petit com el nostre, doncs no és habitual que les preses de possessió dels rectors es facin palesos amb l'assistència de l'autoritat eclesiàstica, representada en aquest cas, per l'arquebisbe de Tarragona, Dr. Jaume Pujol Balcells".

Doncs bé, aquest dissabte, 4 de setembre, Solivella ha tornat a viure, amb mossèn Magí, aquest fet no gaire habitual de que sigui l'arquebisbe el que es desplaça a la localitat on farà entrega de la parròquia al nou rector.

Des d'aquest web es dóna la benvinguda a Mn. Magí i es volen expressar el millors desitjos en la seva tasca pastoral que té de desenvolupar en el nostre poble.

Just l'endemà es va celebrar l'anual dinar parroquial en el que, evidentment, Mn. Magí en va ser "l'estrella". Una vegada més aquestes llicenciades en paellologia van tornar a demostrar les seves dots culinàries. Tot plegat va fer que aquelles 110 persones que allí es van reunir poguessin expressar, d'una manera sincera, cordial i distesa, la seva benvinguda al nou rector. Com sempre l'acte es va caracteritzar per la germanor i les ganes de passar-s'ho bé dels assistents.

 Presa de possessió de Mn. Magí  Dinar parroquial 2010

Solivella a la Ruta del Cister

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà, junt amb els de l'Urgell i l'Alt Camp, acaba d'editar un nou fulletò turístic de 16 pàgines, amb el nom "Guia de serveis 2010-La Ruta del Cister" i en el que, com el seu nom indica, s'han agrupat tots aquells llocs que poden ser d'utilitat al visitant, així com els indrets més recomanats per visitar en les poblacions de la ruta dels tres monestirs.

Solivella s'inclou en aquesta nova guia en diversos apartats:

Restaurants: Restaurant Hostal Sant Jordi i restaurant Travé.

Artesania: Teresa Ripoll i Jordi Català, Artesanies Iglesias, S.L. i el Racó del Càntir.

Productes agroalimentaris: Agrobotiga Viticultors de Solivella, SCCL.

Museus: Mostra pictòrica Sans Art i el Racó del Càntir.

Transports: Taxi Fabregat.

Visites turístiques guiades: Visita guiada al castell dels Llorac (inclou el castell, l'església i mostra pictòrica Sans Art).

Aquest fulletò es pot trobar a la seu del Consell Comarcal, Oficina de Gestió de la Ruta del Cister, carrer Sant Josep, 18, Montblanc.

Conferència "Dolor i violència, memòria i societat democràtica"

El proper dimarts, 7 de setembre, tindrà lloc la conferència "Dolor i violència. memòria i societat democràtica" a càrrec d'Antonio Orensans, periodista i autor del llibre "L'òmnibus de la mort, parada a Falset".

Intervindrà també la Sra. Hortènsia Grau (ICV), antropòloga i directora dels Serveis Territorials del Departament d'Interior a Tarragona, que parlarà sobre el tema, relacionant-lo amb els factors individuals i col·lectius de la memòria històrica.

La conferència es farà a les set de la tarda a la sala parroquial, carrer dels Llorac, 4.

Cal posar-hi un punt i final

El passat divendres a la nit Solivella va viure una bretolada -una més, i són ja moltes- per part d'uns joves que van fer del lleure un perill, doncs, a més dels danys materials que van ocasionar, podien haver causat un greu accident.

La seva "distracció" consistia en llençar globus plens d'aigua i fins i tot alguna pedra, als vehicles que transiten a aquelles hores de la nit per la carretera. Però aquesta vegada la seva "broma" va tenir conseqüències, doncs en un dels vehicles hi viatjava un senyor relacionat amb les forces de seguretat que va alertar els mossos d'esquadra de Montblanc.

Mentre els mossos es dirigien a Solivella, aquests ximplets van estar a punt de causar un greu accident, doncs van llençar alguna pedra a un camió. El conductor, sense prendre les degudes precaucions, va estacionar el seu vehicle, segurament oblidant-se de posar el fre de mà. Un cop va baixar el conductor, el camió va començar a moure's fins a passar per sobre de les plantes que hi ha just al davant de cal Marquessito, arrossegant el material de les obres que actualment es fan en aquella casa, i anant a impactar, finalment, contra el mur i una de les pilastres del xalet Griselda. Per sort el camió no va causar cap dany físic a ningú.

També aquella mateixa nit algú es va dedicar a ratllar uns quants cotxes que han sofert danys a la pintura de les seves carrosseries.

 Fotografies de Tomàs Tarragó  

Nova bandera

Malgrat que avui es compleix exactament un mes des de que l'Ajuntament va aprovar la possible nova bandera de Solivella, degut a la poca difusió que se'n ha fet, són pocs els solivellencs que s'han assabentat que poden veure el projecte a la Casa de la Vila i que poden expressar la seva opinió i fer les al·legacions que creguin oportunes.

Ja des d'aquesta pròpia web es va expressar la disconformitat en aquell primer projecte que va presentar l'heraldista Armand de Fluvià (notícia publicada a la web el gener del 2009) i que posteriorment es va descartar per la seva poca representativitat amb els símbols històrics del nostre municipi i socialment assumits pels solivellencs.

L'anunci publicat per l'Ajuntament és el següent:

ANUNCI

de l'Ajuntament de Solivella, sobre aprovació de la bandera municipal.

El Ple d'aquest Ajuntament en la sessió extraordinària celebrada en data 29 de juliol de 2010 ha aprovat inicialment el blasonament de la bandera de Solivella:

Apaïsada, de proporcions dos d'alt per tres d'ample (2x3): verdfosc, amb el sol figurat groc de l'escut, de diàmetre 13/30 de l'alçària del drap, posat a 1/15 de la vora superior i a 2/45 de la de l'asta; i amb l'olivera groga, fruitada de negre, de l'escut, d'alçaria 13/30 de la del drap. I amplària 14/45 de la llargària del mateix drap, posada a 1/15 de la vora inferior i a 2/45 de la del vol.

En compliment del que disposa l'article 25.1 del Decret 263/1991 de 25 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament dels símbols dels ens locals de Catalunya, l'expedient es pot examinar a la Secretaria de l'Ajuntament i presentar-hi les observacions que es considerin oportunes durant el termini de trenta dies hàbils.

Solivella, 2 d'agost de 2010

Enric Capdevila Torres

Alcalde

PG-276015 (10.225.036)

Finalment!

Ja teniu a la web un record gràfic del que ha estat la Festa Major d'enguany. Algú en dubtava? Tot arriba, fins i tot el moment de recordar. Doncs, en gran part, és pel que serveix aquesta web.

D'això es tracta, de recordar. Perquè cal recordar sempre tots aquells episodis que ens han fet sentir bé i evitar que se'ns esborrin de la nostra memòria.

A més, aquests tipus de festes, de tants dies, de tant contingut, es comencen a digerir quan ja han passat uns dies, i el que és més important, es reviuen quan ha passat molt de temps i les recordem, doncs mentre les gaudim ens limitem a acumular vivències, sense gairebé el temps suficient i necessari per poder seleccionar i guardar al "nostre disc dur" aquells episodis viscuts, aquelles parts, aquells moments especialment diferents, doncs passem d'una activitat a una altra contínuament. Perquè en aquests dies tot és diferent, el que fem, els nostres horaris, el tipus de menjar, les hores de dormir... Hem gaudit intensament aquest període i no el volem perdre. Per això és necessari recordar.

Per aquest motiu no hi havia pressa en posar tot el d'aquest any, doncs de ben segur que encara la tenim massa a prop per recordar, en el ple sentit de la paraula. Perquè recordar és reviure el que ja ha passat.

Però encara que sigui massa aviat per recordar, finalment ja està posada a la web. A més d'una manera extensa per quan arribi, més endavant, el moment de reviure-la, doncs són prop de 450 fotografies les que podreu trobar-hi, més les del ral·li fantasma en el mateix lloc de l'any passat. En total més de 550 fotografies.

Aquest any tenim moltes coses diferents per recordar, començant per la climatologia. Aquesta serà una Festa Major recordada, entre altres coses, pel fred que es va passar alguna nit a l'envelat, però sobretot per aquells més de 50 litres d'aigua que van caure en poc més d'una hora (de les diverses mesures que m'han donat uns quants solivellencs, les quantitats oscil·len entre els 52 i els 56 litres) i que va fer que el Pregó de Festes s'hagués de fer més tard i a l'interior de l'església. Aquesta pluja ens farà recordar, també, que Solivella està sense local social des de fa més de 10 anys. Exactament igual que la que va caure, l'endemà, just en acabar el "ral·li fantasma" i que va fer que el sopar del "Dansamón", que ja s'havia aplaçat el dia anterior per pluja, hagués de començar amb els paraigües oberts mentre la gent sopava. Precisament just al davant del "paller" que ens han fet. Però tothom mullant-se i recordant, altre cop recordant, que des de l'any 2000 no tenim cap local.

I parlant del "Dansamón", aquest és un altre motiu per recordar aquesta Festa Major. Tot un magnífic espectacle el que ens van oferir aquelles noietes (les joves i les més joves), més unes nenes petites que són les van obrir l'acte. Cal felicitar-les molt sincerament, doncs van demostrar tres coses. Que no és necessari anar lluny a buscar la manera d'omplir el programa de la Festa, doncs no hauríem trobat res millor. Que no cal gastar les grans quantitats de diners que es malgasten a Solivella, sobretot aquests dos últims anys en que precisament tots els ajuntaments -petits i grans- han tancat l'aixeta en aquests tipus de despeses. I finalment que aquest espectacle amb que ens van obsequiar "les nenes" es fruit de la seva abnegació i esforç durant els mesos previs a que nosaltres el podéssim gaudir. Per tant cal reiterar la felicitació i l'agraïment a totes elles.

També ens agradarà recordar, d'una manera especial, aquell doble bateig -"tirant" des de la Casa de la Vila- que, tot i no estar en el programa de festes, es va celebrar el primer dia del programa, el mateix dia en que estava anunciat el Campionat de Botifarra.

Tenim més coses per recordar d'aquesta Festa Major. Una d'elles per la seva vistositat i sobretot per la metamorfosis que els "Rigor Mortis" van fer experimentar a la Maranyota. Tant el muntatge pirotècnic, com artístic, va ser extraordinari. I el resultat d'aquesta metamorfosi de la Maranyota, excel·lent.

Voleu seguir recordant les diferències positives amb altres festes majors? D'aquesta cal recordar el Flash Mob, que tot i que de flash mob en tenia poc, doncs el factor sorpresa d'un acte inusual no existia, perquè tothom ho sabia perfectament, fins i tot a través dels pregons que es van fer, cal qualificar-ho d'un notable èxit. Un èxit en tots els sentits, doncs va servir perquè la Festa comencés a Solivella uns quants vespres abans, quan una bona colla es reunien a la plaça de la Diputació per assajar el ball. Uns vespres plens de festa, de gresca i d'alegria i que, de ben segur, es recordarà més i millor que el propi flash mob a l'envelat. Una magnífica idea i barata. Cal felicitar a la Comissió.

També es pot recordar d'una manera agradable per tots aquells, molts, que van participar en els "Jocs Tradicionals per petits i grans". Un cost gairebé nul i unes hores en els que tothom s'ho va passar bé.

De l'Antonio Sans i el seu "ral·li fantasma" ja no cal parlar-ne. Tant els participants, com els "mirons", tothom es va divertir moltíssim. Des de dos quarts de quatre de la tarda, fins a les nou del vespre, el temps va passar volant.

Evidentment, posats a recordar, també cal tenir en compte tot el demés que vam tenir aquesta Festa Major, però s'han destacat aquells actes diferents als d'altres anys.

I posats a recordar, el que tothom segueix recordant, malgrat els dos anys que han passat, són els comptes pendents de la Festa Major del 2008 i d'una volatilitzada quantitat de diners mai trobada. De les del 2009, i especialment de la factura més important, és millor no parlar-ne.

Cal recordar, una vegada més, la col·laboració dels germans Eduard i Tomàs Tarragó aportant les seves fotografies.

Ara, sense preses, i una mica cada dia, podeu començar a recordar la Festa Major mirant aquest recull de prop de 550 fotografies, en les que s'han prioritzat aquests actes diferents i tots aquells en que participen els més menuts.

 Festa Major 2010

Agost '10

El nou consultori mèdic

El Delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Sr. Xavier Sabaté, ha presidit avui -31 d'agost- a Valls la reunió mensual del Consell de Direcció de l'Administració territorial de la Generalitat al Camp de Tarragona.

En el decurs d'aquesta reunió, i entre altres coses, ha afirmat que abans d'acabar setembre s'inauguraran les noves urgències de Joan XXIII a Tarrgona i el nou hospital Sant Joan de Reus, i que "en breu" també ho faran els CAP de Sant Salvador, La Bisbal del Penedès i Solivella.

Solivella: 52'97% !

Amb una molt alta participació s'ha tancat aquest diumenge la consulta popular que va organitzar la plataforma "Solivella decideix", els quals fan arribar la següent nota per la seva publicació:

La Plataforma Solivella Decideix vol agrair a totes les solivellenques i tots els solivellencs la resposta massiva a la consulta popular, amb una participació del 52,97%, molt superior a altres indrets de Catalunya.

Els resultats en vots són els següents:

SÍ............................. 275 vots
NO........................... 9 vots
BLANC.................... 12 vots
NULS....................... 4 vots

FELICITATS SOLIVELLA!!

 Fotografies de la constitució de la mesa

Arrivederci

Ha arribat aquell moment que tots sabíem, però que ningú desitjava. El moment del comiat de mossèn Josep Mateu, del que es podrien escriure moltes pàgines de la positiva emprenta que ha deixat a Solivella, però no seria fàcil trobar les paraules per descriure les sensacions. En aquest emotiu moment és difícil. Per això, Josep, et repeteixo les mateixes del 12 de juny, quan vas comunicar oficialment que ens deixaves: "quan arribi el moment de marxar, no t'oblidis de posar a la maleta tots els bons records de Solivella, doncs els solivellencs ens quedarem amb el teu". Vas a Roma i allà veuràs que els italians mai fan servir el addio, doncs aquesta paraula marca un separació definitiva i per tant no l'utilitzen gairebé mai. Els romans s'acomiadaran sempre amb l'amigable ciao (que tant serveix per dir hola com adéu) o el més formal arrivederci. Aquesta és la que nosaltres escollim. Arrivederci, mossèn. Una paraula també molt nostra i que ahir es va repetir diverses vegades quan et cantàvem "L'hora dels adèus": A reveure. A reveure, Josep.

 L'acte

Ja l'hem trobat!

No han passat ni nou hores des de la pregunta anterior i ja s'han trobat les fotografies del "Ral·li Fantasma 2010". Vuit e-mails, dels quals sis d'encertats i dos dient que no el trobaven, demostren que això de participar en proves d'aquestes -amb pistes- funciona a Solivella. Més encara si tenim en compte que entremig d'aquestes nou hores hi ha hagut un Gamper amb penals inclosos.

Tot un èxit. Però un éxit sobretot per el primer que ha arribat. Bé, en aquest cas per la primera, doncs es tracta d'una senyora. Una solivellenca que viu a Martorell, la Maria Armengol. Una dona que, malgrat els anys que fa que viu fora, mai ha deixat de sentir-se de Solivella. Recordo que en algun dels seus comentaris al Facebook (doncs no tinc el plaer de conèixer-la personalment) respecte a una fotografia de la plaça de Sant Joan, ella va escriure -amb notòria satisfacció- que aquella casa que es veu, a la part de dalt de la plaça, va ser l'escola de la seva infantesa. Segurament allí va posar les primeres pedres dels seus fonaments culturals. Però del que no hi ha dubte és que també en aquella escola, amb els companys, amb la gent del poble, va aprendre a estimar Solivella. Enhorabona, Maria.

Per cert, a tots els altres que no heu trobat les fotografies i també a tots aquells que no les han buscat, el "ral·li" d'aquest any el podeu veure en més de 100 fotografies "retrocedint al passat per poder arribar al present". És a dir, anant a la Festa Major de l'any passat i entrant en el lloc corresponent al ral·li, on ara s'han afegit les d'enguany a continuació de les del 2009.

 Per fer-ho més fàcil

Tenim ral·li?

Aquí no es tracta de voler emular a Jules Verne i encara menys de dir-li a l'Antonio Sans com es tenen de preparar les proves del seu famós, mític i aplaudit ral·li fantasma. L'Antonio és un mestre organitzant aquests tipus d'esdeveniments i ho va demostrar de moltes maneres quan va portar les regnes de la Festa Major, passant d'aquells simples fulls del programa a aquells llibrets -plens d'interessant contingut- que encara moltes cases guarden, "inventant" el seu ral·li, sabent dirigir a tots els que amb ell van col·laborar, i fins i tot donant comptes -puntualment- amb total transparència i sense que es tingués d'amagar mai una quantitat de diners "desapareguda". Va fer moltes coses, però no aquests jocs de "màgia".

Però sí que des d'aquesta pàgina es vol afegir una prova més a les del seu ral·li. Una prova de futurologia? Una prova que pot estar entre la brillant imaginació de l'Antonio i la de Jules Verne.

Una prova amb premi i medalla per qui primer trobi les fotografies del ral·li d'aquest any. Copiant el que fa l'Antonio amb les proves del seu ral·li, també es dóna una pista: Cal retrocedir al passat per poder arribar al present.

Les fotografies ja hi són, ara cal trobar-les i escriure a la web dient el lloc on les heu vist.

Bateig i conferència

Aquest passat dissabte estaven previstos dos actes a Solivella a la mateixa hora i a escassos metres de distància l'un de l'altre. A l'església el bateig de l'Elia Español (Grapetes) i a la plaça de la Diputació la conferència organitzada per la plataforma "Solivella Decideix" a càrrec del Dr. Arcadi Oliveres.

Si bé el bateig ha començat puntualment a les sis de la tarda, l'acte informatiu de la plaça ha donat inici amb gairebé tres quarts d'hora de retràs. Això si, quan la criatura, pares, familiars i convidats sortien de l'església, a la plaça de la Diputació prop d'un centenar de persones escoltaven les sabies paraules del Dr. Oliveres.

Respecte al bateig cal dir que, per sort, el Jordi, el pare de la criatura, no es va sortir amb la seva i va celebrar el bateig de la manera tradicionalment solivellenca, "tirant", doncs ell volia fer una xocolatada per convidar als petits del poble. Tot i que la seva idea inicial no era dolenta, si que ho era el fet de trencar aquesta costum tan nostra de seguir cridant a la quitxalla a "xampar" quan es celebra un bateig. Això si, potser caldria que els padrins, abans de començar a "tirar", donessin des del balcó algunes instruccions, demanant que es respecti l'espai dels més petits al davant, al darrera seu aquells una mica més grans, i sobretot que les senyores -i alguns senyors- amb les seves grans bosses de plàstic, no ocupessin l'espai dels petits. Precisament val la pena fer aquesta recomanació prenent exemple d'aquest bateig, doncs és un dels que més s'ha respectat aquesta prioritat als més menuts. A veure si en els futurs l'exemple condeix.

 Fotografies dels dos actes

Josep Maria Sans i Travé presenta un nou llibre

A l'església del monestir de Vallbona de les Monges s'ha presentat, aquest divendres 20 d'agost, el llibre "El Monestir de Santa Maria de Vallbona: Història, Monaquisme i Art".

L'acte, que s'ha iniciat a dos quarts de vuit de la tarda, ha començat amb les salutacions de la Sra. Anna M. Camprubí, mare abadessa del Monestir; del Il·lm. Sr. Ramon Bergadà, alcalde de Vallbona de les Monges; del Sr. Miquel Pueyo, delegat territorial del Govern a Lleida; del Dr. Josep Maria Sans i Travé, director de l'Arxiu Nacional de Catalunya i autor del llibre; del Sr. Lluís Pagès, director de Pagès Edicions, del Sr. José Arrieta, director de comunicació i relacions externes d'Acciona Energia; del Sr. Estanislau Fons, cap de Presidència de la Diputació de Lleida; i del Sr. Jordi Ramon, assessor de Presidència de la Diputació de Lleida.

Més de dues-centes persones -a més dels presidents dels Consells Comarcals de la Conca i de l'Urgell, alcaldes de la major part de les poblacions d'ambdues comarques i diversos mitjans de comunicació- han assistit a l'acte que ha obert la Sra. Anna M. Camprubí, mare abadessa del Monestir, la qual ha cedit la paraula -per ordre d'intervencions- als Srs. Pagès, Arrieta i Sans Travé.

Seguidament ha arribat la part més important de la presentació amb l'intervenció del Hble. Sr. Josep-Lluís Carod Rovira, vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, autor del pròleg del llibre, i el qual ha parlat de la brillant trajectòria de Sans Travé i del contingut i rellevància de l'obra que es presentava.

Cal afegir, i destacar, que d'aquest llibre se n'han fet tres diferents edicions, doncs a més de la versió en català s'ha traduït al espanyol i a l'anglès.

A l'acabar l'acte s'ha ofert un refrigeri als assistents en l'incomparable marc del claustre del Monestir.

La nota l'ha donat l'alcalde de Solivella que, a més de no assistir-hi, no va fer arribar les invitacions que l'autor li havia donat pels altres membres de l'equip municipal, amb la qual cosa algun d'ells que hi hauria anat no ha pogut fer-ho per no haver-se'n assabentat a temps.

 Acte de la presentació del llibre  

Nou acte de "Solivella decideix"

Aquest proper dissabte, 21 d'agost, la plataforma "Solivella Decideix" ha organitzat un acte informatiu en el que hi participarà el Doctor Arcadi Oliveres i Boadella, professor d'economia de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de l'Associació Justícia i Pau, també de la mateixa localitat.

Aquest interessant acte informatiu, que tindrà lloc a les sis de la tarda a la plaça de la Diputació, versarà sobre  "els reptes d'una Catalunya independent", conferència que anirà a càrrec de l'esmentat Doctor.

Els "Rigor Mortis" a Barcelona

Els "Rigor Mortis" han estat convidats a participar en els actes de la festa major que major nombre de persones atrau a Catalunya, la festa major del barri de Gràcia a Barcelona.

D'aquesta manera els barcelonins han tingut el privilegi de veure actuar al nostre grup de diables el mateix dia que a Solivella se celebraven els actes de la nostra de la  patrona, el 15 d'agost.

 Fotografies cedides per Ca l'Estrivill

Sortida parroquial

Text i fotografies de Pili Sales

La Parròquia Sta. Maria de Solivella el dimarts 10 d'agost, ha fet una sortida, com ja es costum des de fa uns anys,  amb el grup de " dones del rosari ",  aquest any al  Santuari de Santa Maria d'Ivorra, situada a poc menys d'un quilòmetre de la població.

En arribar, ja ens esperava Mn. Fermi Manteca , que ens va fer una explicació molt detallada sobre els fets succeïts a l'any 1010, quan el sacerdot d'Ivorra, Mn. Bernat Oliver, que estava celebrant la missa, al moment de la consagració va dubtar de la presència de Jesucrist a l'Eucaristia i en aquell moment va succeir el prodigi: el vi que contenia el calze es va convertir en sang i  va comença a vessar sobre les tovalles i el terra.

A continuació hem celebrat l'Eucaristia, acompanyats en tot moment per Mn. Fermí, que ha predicat i ens ha acabat d'explicar el prodigi i el que representa, pels cristians, l'any jubilar que el Papa Benet ha concedit al Santuari d'Ivorra, amb motiu de la celebració del mil·lenari del Sant Dubte.

Tot seguit hem anat a visitar el poble i l'església parroquial d'Ivorra, allí el mossèn, ens ha explicat el retaule gòtic de la Mare de Déu d'Ivorra, i hem pogut admirar el reliquiari del Sant Dubte.

Com és habitual en aquestes ocasions, hem acabat el dia, amb un bon berenar. Unes coques  gentilesa de Forn Sahun Jové i una capsa de pastissos que ha obsequiat Ca l'Estrivill. En tot moment hem gaudit del bon clima d'amistat i com no, amenitzat per uns quants poemes i cançons, que han ajudat a que fos una tarda magnífica.

I de molt bon humor i amb molt bon record de la visita, hem retornat a Solivella.

 Fotografies de l'excursió

8 d'agost: Campionat de botifarra i bateig de la Laia i l'Adrià

A Solivella ja es respiren els aires de festa. Aquest dissabte ja han sonat les clàssiques i estiuenques havaneres a la plaça de Sant Joan, doncs si bé aquest acte forma part del programa de "nits a la fresca", es podria considerar com el preludi de la Gran Festa.

Ja han donat inici, doncs, els actes previs a la nostra Festa Major. El primer que figurava en el programa s'ha fet a ca l'Espinac, al bar "El Xamfrà", el matí del dia 8, i ha consistit en un campionat del joc de la botifarra, al que s'havien inscrit unes 50 parelles.

Però tot i no estar escrit en el programa, probablement "l'acte" més emblemàtic, molt vistós i més pròpiament solivellenc d'aquesta Festa Major, hagi estat el doble bateig que s'ha fet a l'acabar la missa d'aquest diumenge, els de la Laia i l'Adrià, doncs per primera vegada s'ha "tirat" des del balcó de la Casa de la Vila.

Una vegada més a Solivella s'ha celebrat el bateig d'aquesta forma tan exclusivament nostra: Una bona colla de persones, petits i no tant petits, s'han aplegat a la plaça Major per poder "xampar" les clàssiques llaminadures i petites joguines que els padrins i pares "tiren", llençant-los als menuts que han anat a unir-se a la celebració i que tenen de "xampar-les" a l'aire o recollint-los de terra. Una manera de fer participar als menuts del poble de l'esdeveniment d'un bateig.

 Havaneres  Campionat de botifarra  La nostra celebració d'un bateig

Dades de l'atur i rectificacions al programa de Festa Major

Malgrat les xifres positives que s'han donat a la Conca, l'atur a Solivella ha augmentat, doncs mentre que a la nostra comarca les persones sense feina al mes de juny eren 1.193 i en acabar el juliol són 1.168 -un positiu descens que s'ha produït a la majoria de pobles- a Solivella s'ha passat dels 20 del mes anterior a 24 aquest mes de juliol.

S'han modificat alguns dels horaris del dia 12 en el programa de la Festa Major, així com també s'han fet algunes modificacions en el darrer dia de les festes, quedant, per tant, el programa tal com ara figura en aquesta web.

Programa de la Festa Major, del 12 al 16 d'agost

Festa Major
2010

 

 

 

            DIUMENGE 8

       * A dos quarts de nou del matí: Arribada dels inscrits al campionat de botifarra (sistema suïs) al bar-cafeteria "El Xamfrà" (Ca l'Espinac). Horari del campionat: de 9 a 13 h i de 16 a 19 h.

            DIJOUS 12

 • A les 6 de las tarda: Espectacle infantil amb els pallassos “Muniatto Xou”, a la plaça de la Diputació. Patrocina: Cooperativa de Viticultors.
 • A les 7 del vespre: Repic de campanes anunciant les festes.
 • A les 8 del vespre: Pregó de festes, des del balcó de la Casa de la Vila, per part pregoner d’enguany, Sr. Jordi Gil, periodista dels serveis informatius de TV3, que donarà el tret de sortida de la nostra Festa Major. Encesa del xupinasso.
 • A continuació tast de sangria, gentilesa de les Caves SansTravé.
 • Tot seguit inauguració de les exposicions:
   • “La lluita del Pla de Residus” al local parroquial.
   • “Records” de Fidel Travé, i “Peça a Peça” per Jaume Montseny. Sala Polivalent de la Casa de la Vila.
   • “Quadres giratoris i retrospectiva” per SansArt. Exposició permanent, també a la Casa de la Vila.
 • A les 10 de la nit, a la pista poliesportiva, sopar-espectacle “Dansamón 2010”.
 • En acabar Festa Beefeater, disco-mòbil amb concurs de Dj’s.

 

DIVENDRES 13

 • A 2/4 de 9 del matí: Pedalada. A l’arribada dels participants esmorzar popular amb la típica arengada i el bon vi del nostre poble.
 • A 2/4 de 5 de la tarda torna el mític “Ral·ly Fantasma”. Conjunt de proves que es desenvoluparan arreu del poble. El lloc de concentració dels vehicles, i la sortida, es farà des del camp de futbol.
 • A les 12 de la nit: Macrofesta 14è aniversari de la Disco-Mòbil Solivellenca “Zona Mark & Mike”, Larios Party, amb les sessions de Mark C (Zona Oasi-Falix FM) & First Mike (productor i creador musical). A la pisa poliesportiva.

 

DISSABTE 14

 • A les 11 del matí: Tradicionals jocs de cucanya per a tots els nens i nenes.
 • A 2/4 de 5 de la tarda: XIV trobada gegantera. Plantada de gegants al passeig Carles Balaguer. A les 5 de la tarda cercavila pels carrers del poble, finalitzant a la plaça Major.
 • A 2/4 de 9 del vespre: Sessió de ball amb la sensació de la passada Festa Major, la reconeguda Orquestra Tandem.
 • A les 11 de la nit: Sortida de la Maranyota des del castell, espectacle piromusical i correfoc a la plaça Major a càrrec dels diables de Solivella.
 • A partir de la 1 de la matinada: Nit jove: Festa Ballantine's amb l’actuació de Tandem. En acabar disco-mòbil.

 

DIUMENGE 15

 • Matines pels carrers de la vila a càrrec dels grallers “Lus Xipellis”.
 • A les 12 del migdia: Missa Major en honor a la nostra patrona, oficiada pel nostre rector Mn. Josep Mateu i cantada pel nostre Cor Parroquial.
 • En acabar: Ofrena floral a la Verge i ballada dels nostres gegants Ferran, Elisabet, Jordi Seré i Montserrat Marinada, nomenada recentment Pubilla Gegantera de la Conca de Barberà 2010, acompanyats pels grallers “Lus Xipellis”.
 • A les 7 de la tarda: Gran Concert de Festa Major amb la reconeguda Orquestra Show “Cristian&Domench”.
 • Tot seguit lluït ball de tarda amb la mateixa orquestra.
 • A les 12 de la nit: Ball de Gala amb “Cristian&Domenech”. En acabar disco-mòbil.

 

DILLUNS 16

 • A les 5 de la tarda: Jocs Tradicionals Catalans per a petits i grans a la plaça de la Diputació.

Juliol '10

Clausura del curset de natació

A la piscina municipal s'ha celebrat aquest passat dissabte la clausura del ja tradicional curset estiuenc de natació dedicat als més menuts.

Amb uns voltants de la piscina plens de familiars dels 42 participants, s'ha iniciat a les cinc de la tarda, sota la presentació i supervisió del regidor d'esports, Sr. Tomàs Iglesias.

En finalitzar les diferents proves s'ha fet un repartiment de medalles a tots els nens i nenes que han seguit aquest curset. Posteriorment se'ls ha ofert a tots ells un berenar, al bar de la piscina, i unes llaminadures.

 Fotografies de la clausura

Hem començat a decidir

Aquest dissabte al vespre Solivella va començar a caminar cap un objectiu que, si sempre l'havíem somniat com a desitjable, ara, amb els darrers esdeveniments que l'estat espanyol ha provocat, l'hem de tenir més clar que mai, doncs és la única via possible que ens deixen: El camí cap a la independència.

Aquest dissabte al vespre, Solivella ha donat el primer pas per exercir el dret que tot poble té: El dret de de l'autodeterminació.

L'acte, que va ser presentat per en Josep Saperes, va comptar, en primer lloc amb la activa col·laboració dels joves de Solivella -sense els quals probablement seguiríem a casa amb la nostra resignació- i amb les intervencions dels Srs. Uriel Bertran i Alfons López Tena.

Les prop de 160 persones que omplien la plaça de la Diputació, i que van seguir amb molta atenció les seves paraules, van coincidir, majoritàriament, en que esperaven més de les paraules dels oradors, doncs si bé van saber agrair els plantejaments que van saber fer i van trobar encertat el contingut, no van sentir tot el que esperaven sentir, ni se'ls va resoldre cap dubte que podessin tenir. Del primer esperàvem un acurat i documentat anàlisi de les raons econòmiques que significa per Catalunya l'espoli fiscal que sofrim. De l'altre els motius històrics que ens impulsen a fer-ho i les raons jurídiques que ens emparen,  i quins han de ser els passos que ens caldrà fer.

De cap de les maneres voldria que s'interpretessin aquestes paraules com un retret a la gran tasca que estan fent, ni tampoc a la seva bona voluntat d'anar, poble a poble, fent pedagogia sobre un tema tan important i que tan de prop ens afecta a tots els catalans. Potser, simplement, alguns ens havíem fet unes expectatives massa altes del que anàvem a escoltar. De tota manera, a més del nostre agraïment per haver vingut a Solivella, cal donar-los el nostre encoratjament per tal que continuïn amb aquesta important tasca que estan fent.

Una vegada més cal felicitar, i agrair, les paraules del solivellenc Josep Maria Sans i Travé, que sense cap mena de dubte va saber fer arribar el seu missatge a tots els presents i qui, de fet, es va emportar els més forts i sentits aplaudiments.

En acabar els actes es va cantar "Els Segadors".

A tots aquests joves que han dedicat, i seguiran dedicant, una bona part del seu temps a la plataforma que han constituït, cal felicitar-los per la organització, per la difusió que han fet de l'acte i per l'encert a l'hora d'escollir el sopar, doncs també en aquest aspecte es mereixen un 10.

Ara cal que tots ens anotem la data del 29 d'agost a les nostres agendes i que, un cop fet aquest primer pas, no deixem de caminar. Probablement el camí no serà del tot fàcil, però això no ens té de fer por. Ja fa més d'un segle, i en les llunyanes terres de Mèxic, l'Emiliano Zapata va dir que "més val morir drets que viure agenollats".

   Algunes fotografies de l'acte    

Solivella decideix

Amb el lema "Solivella decideix" s'ha organitzat per aquest proper dissabte, 24 de juliol, una jornada informativa a càrrec del jurista i militant de CiU, el Sr. Alfons López Tena, i del Sr. Uriel Bertran i Arrué, economista i militant d'ERC.

Les conferencies d'ambdós es faran a la Plaça de la Diputació a les 8 de la tarda i tot seguit s'ha organitzat un sopar de "cassola de tros", la informació del qual i tiquets es poden trobar a la majoria d'establiments de Solivella.

La organització envia aquesta convocatòria pel proper dia 29 d'agost:

 

 

Benvolguts/des veïns i veïnes de Solivella,

La plataforma “ Solivella Decideix” us informa que un grup de gent del nostre poble, amb veu pròpia i que parteix de sensibilitats ideològiques diverses, s’ha sumat a la iniciativa sorgida arran de la consulta popular sobre la independència de Catalunya que va tenir lloc el 13 de setembre de l’any passat a Arenys de Munt, d’acord amb que el dret a decidir:

l  Constitueix un dret col·lectiu fonamental de tots els pobles i nacions, tal com estableixen les Nacions Unides en els Pactes Internacionals sobre Drets Humans.

l  És un dret estretament vinculat a les expectatives de millora de les condicions de vida individuals i col·lectives dels ciutadans i les ciutadanes del nostre país.

l  És un exercici eminentment cívic i democràtic, i per tal d’exercir-lo cal obrir un procés de diàleg i col·laboració, així com fomentar dinàmiques obertes, participatives, socialment integradores i individualment respectuoses amb la necessitat d’avançar democràticament cap al lliure exercici del dret a decidir.  

Per això, volem fer una consulta popular per la independència al nostre poble seguint un exemple de civisme, de normalitat ciutadana i d’unió de tot el municipi. 

Tanmateix, us informem que les consultes que s’estan celebrant arreu del país no són una agregació de consultes locals, sinó un referèndum nacional que es celebra per fases, i això exigeix que la pregunta objecte de votació ha de ser la mateixa per tothom i que és la següent: 

 ESTÀ D’ACORD QUE LA NACIÓ CATALANA ESDEVINGUI UN ESTAT DE DRET, INDEPENDENT, DEMOCRÀTIC I SOCIAL, INTEGRAT EN LA UNIÓ EUROPEA?

Així doncs, la plataforma “Solivella Decideix” us anuncia que el proper dia 29 d’agost de 2010 es celebrarà en el nostre poble el referèndum sobre la independència de Catalunya, i us informa que per a tots aquells que no hi pugueu ser presents el dia senyalat, es podrà votar de forma anticipada, tant a la conferència sobre el “ El moviment cívic contra el Pla de residus de l’any 1990”, que es celebrarà el divendres 6 d’agost a les 19:30h, al local parroquial, com a les tardes dels dies 7 i 8 d’agost de 18h a 20h, i els dies del 12 al 15 d’agost en el mateix horari, a l’exposició que es durà a terme al local  parroquial, això sens perjudici que s’obri la taula de vot anticipat en altres ocasions.

Solivella també decideix.

Trobada gegantera

Aquest dissabte s'ha celebrat a Solivella la cinquena trobada comarcal gegantera, en la que hi han participat diverses parelles de gegants vinguts d'altres poblacions de la comarca.

La "plantada" dels gegants s'ha fet, a partir de les sis de la tarda, al passeig Carles Balaguer. Des d'allí s'ha iniciat un cercavila que ha recorregut els principals carrers del poble i que ha finalitzat a la plaça Major. Tot l'itinerari s'ha vist acompanyat per diversos grups de grallers, entre els que cal destacar "Lus Xipellis".

Un cop a la plaça Major han fet l'entrada cadascuna de les parelles, una a una, obsequiant als assistents amb un ball sota les notes dels grallers.

Cal destacar que aquest any el nomenament de la Geganta Pubilla de la Conca 2010, ha recaigut a la nostra geganta jove, la Montserrat Marinada, a la que se li ha imposat la banda de mans de l'anterior Pubilla, la gegantona "Piponeta" de Vimbodí.

Per finalitzar hi ha hagut els protocol·laris parlaments i el lliurament de records de la festa als participants.

  Trobada comarcal de gegants de la Conca

Dades de l'atur i nou capítol de Corín Tellado

Com cada mes es reflecteixen en aquest web les xifres de l'atur. Les corresponents al passat mes de juny, tant les de la Conca de Barberà, com les corresponents a Solivella, són les següents:

Conca de Barberà: De les 1.281 persones del mes de maig, s'ha passat a únicament 1.193 al mes de juny.

També a Solivella s'ha reduït sensiblement el nombre d'aturats, passant de les 25 persones de maig a 20 el mes de juny.

També com en mesos anteriors s'ofereixen des d'aquest web sis noves pàgines de la fotonovela "Solos tú y yo", en les que es poden veure fotografies dels voltants del nostre castell.

 Corin Tellado 7

Els nostres vins

El passat divendres 2 de juliol, es va celebrar -al restaurant el Molí de Montblanc- el XXè Concurs de Vins i Caves de D.O. Conca de Barberà, en el decurs del qual es van reconèixer els productes de Solivella atorgant-los els següents premis:

     * Millor vi blanc jove: 1er. premi a Finca Gasset - Muscat 2009 de caves Sanstravé.

     * Millor vi blanc fermentat i/o criat en bota: Finca Gasset - Chardonnay 2009 de caves Sanstravñe.

     * Millor cava brut: 2on classificat a Puig de Solivella de Castell d'Or

Els escolans també són protagonistes

Cal agrair a la Pili Sales que ha fet arribar una notícia i unes quantes fotografies en la que els escolans de la nostra parròquia han estat els protagonistes, participant en una trobada que s'ha celebrat a Altafulla.

TROBADA D´ESCOLANS 2010

Amb el lema, "t´ensenyaré el camí del cel" la Trobada d´escolans 2010, s´ha celebrat amb èxit a la Parròquia de St. Martí d´Altafulla el divendres dia 25 de juny.
La trobada organitzada pel Secretariat de Vocacions ha aglutinat a 150 escolans de l´Arquebisbat de Tarragona per viure una jornada de convivències a final de curs. La trobada s´ha iniciat a l´ermita de St. Antoni, amb una benvinguda musical i la pregària a l´interior de l´ermita. Des de l´ermita fins a l´església parroquial s´ha desenvolupat un gimcana a partir de la vida de St. Joan M. Vianney. A mig matí hem celebrat l´eucaristia d´acció de gràcies de final de curs, presidida per l´arquebisbe de Tarragona. Després de la celebració la trobada ha continuat a la piscina municipal amb un moment esperat per a tots els escolans. La trobada s´ha acabat amb el dinar amb tots els escolans al parc de Comunidor.

També ells han col·laborat, com és habitual, en la benedicció dels vehicles el dia de Sant Cristòfol, que Mn. Josep Mateu ha fet a la placeta de la Creu.

 Trobada d'escolans  Sant Cristòfol

10 de juliol de 2010

Un dia de festa i un dia per expressar la nostra disconformitat.

La festa l'ha organitzat la parròquia per celebrar el seu sopar de germanor. Un sopar al que hi han assistit prop de 150 persones a la plaça de la Diputació. Un sopar en el que s'han trobat en falta els joves de Solivella. Però també un sopar que ha fet rejovenir a les persones grans que hi han anat, doncs han rebut una sorpresa en forma de "ball de rams", un ball del que feia molts anys que no se'n sentia ni parlar. Perquè el sopar ha estat força bé, però el ball que després hi ha hagut encara ha estat millor.

De tota manera, el que cal destacar del sopar, són les paraules de Mn. Josep que, acompanyades d'una projecció de fotografies -sobretot de les obres que es van fer a l'església- ens ha donat comptes -fins a l'últim euro- de tots els ingressos que van haver-hi, concepte per concepte, de les despeses que van originar les obres, de tot el que s'ha pagat i també del que queda per pagar d'un crèdit. És a dir, ha donat un perfecte estat de comptes. Tot un bon exemple a Solivella del que caldria prendre nota.

Però aquest dissabte, dia de 10 juliol,  serà recordat, a més de per la festa de la parròquia, com el dia que els catalans hem dit prou. Solivella, engalanat els seus balcons i finestres amb senyeres, també ha fet sentir la seva veu, sumant-se al que mai hem de renunciar: Som una nació. I a la nostra nació nosaltres decidim.

 Sopar parroquial  Nosaltres decidim

Un mes ple d'actes i celebracions

El dissabte 3 hem tingut dues celebracions. El Grup Cultural de la Dona ha realitzat el seu viatge anual. Aquest any a la Costa Brava, on han pogut gaudir, a més de les meravelles del paisatge, de la part cultural que caracteritza les seves sortides, amb les visites al Museu de la Pesca de Palamós i el Museu de la Nina a Castell d'Aro. En podem veure algunes fotografies de les participants, gràcies a la Cecilia Masalias que ha tingut la amabilitat de enviar-les.

L'altra celebració d'aquest dissabte l'han fet, amb un sopar a la plaça de la Diputació, el grup de joves "Aiailujuvent". No hi han mancat les notes musicals que han fet que tothom s'ho podés passar bé fins la una de la matinada.

El proper dissabte, dia 10, tal com es va fer l'any passat, es celebra el sopar parroquial, també a la plaça de la Diputació, en el que tampoc hi mancarà la música, ni tampoc els sortejos. Els beneficis que s'obtinguin aniran destinats a les obres de l'església.

El dia 12 donen inici els cursets de natació, que s'allargaran fins el darrer dia d'aquest mes. Els horaris per els més petits són de 4 a 5 de la tarda, hora en que començaran els dels grans i que duraran fins a les sis.

El diumenge dia 18 l'Associació de Jubilats i Pensionistes celebren la seva Festa Major. A les 12 missa. A les dues del migdia dinar al restaurant Sant Jordi. I a les 6 de la tarda ball a la plaça de la Diputació amb la música de "Only Antoni".

La parròquia celebra el divendres dia 30 el Sopar de la Fam. Aquest any hi assistiran tres noies que l'estiu passat van anar de voluntàries al Congo amb la missionera reusenca Isabel Correig. Precisament  el que s'obtingui d'aquest sopar anirà destinat a un projecte d'integració que es desenvolupa en aquell país.

 Excursió Grup Cultural

Adhesió

El Centre d'Estudis Solivellencs, de manera oficial, s'ha adherit a la Declaració que ha publicat l'Institut d'Estudis Catalans a propòsit de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

També aquesta web, a títol particular, mostra la seva adhesió a aquest manifest i demana, des d'aquí, a tots aquells que sentin com a seva la ferida que ha provocat el Tribunal Constitucional, que en facin la màxima difusió.

S'envia també un escrit al nostre Ajuntament instant-lo per tal que, com a òrgan que ens representa a tots, s'adhereixi a aquesta declaració i la publiqui a la web municipal.

 Declaració del IEC

Juny '10

Queixes

Aquesta darrera setmana s'han rebut en aquesta web diversos e-mails, amb vàries signatures, demanant que es publiquin des d'aquí les seves queixes, que es poden resumir en dos temes.

El primer fa referència al vandalisme que, una vegada més, vam patir a Solivella la nit de la revetlla de Sant Joan. Diverses bústies completament rebentades, una porta amb danys, i una paret amb un gran forat provocat per un petard no autoritzat, ni per l'edat mínima requerida, ni pels permisos pertinents per poder-los utilitzar.

Una de les preguntes concretes és: Fins quan els solivellencs haurem d'aguantar aquests actes de vandalisme?

L'altre tema fa referència a "La Societat". Dues qüestions: La primera és saber quan es podrà disposar d'aquest local aparentment acabat. L'altra fa referència a les pròpies normatives municipals respecte al color que s'ha donat a la façana principal. La pregunta concreta és per saber si l'Ajuntament ha dictat alguna normativa especial per aquest edifici, doncs el color no s'ajusta a les normes que, per altres edificis, s'han guiat i han fet complir.

Caminada nocturna al Tallat

La primera de les activitats del programa de Nits a la Fresca s'ha portat a terme aquest passat dissabte, 26 de juny, i ha estat organitzat, com en anys anteriors, per l'Anton Rosich i el Jordi March, i ha consistit en la ja tradicional caminada nocturna al Tallat.

Una vintena de solivellencs es va donar cita, a dos quarts d'onze de la nit, a la plaça Major, just sota els porxos de la Casa de la Vila. Des d'allí van partir cap el camí del Tallat en direcció al santuari.

Una vegada més cal agrair públicament la desinteressada col·laboració per part de cal Caixis.

 Set fotografies dels participants

Festa de Sant Joan

Hi ha hagut una notable diferència, respecte a anys anteriors, en la manera de celebrar la Festa del Foc, la que dóna entrada al solstici d'estiu. Aquest any els Amics de la Flama del Canigó han volgut fer quelcom de semblant al que es fa al cim de la muntanya màgica, la d'aquells 2.784 m., situada als Pirineus Orientals. És a dir, han volgut que els solivellencs fessin els mateix que es fa a dalt d'aquell cim, que cada colla, que cada entitat, que cada grup, portés el seu feixet de llenya, els anessin apilant, i un cop arribada l'hora, s'encengués aquella foguera amb el foc, que any rere any es guarda al Castellet de Perpinyà, i que després serà portat a tots els recons del Països Catalans.

Abans d'això, i una vegada més, els solivellencs Amics de la Flama del Canigó, havien pujat a dipositar el seu feix de llenya de Solivella a dalt d'aquell cim, si bé aquest any, degut a aquestes inclemències meteorològiques que ens ha fet a les acaballes de la primavera, únicament en van pujar dos, el Josep March (Rectoret) i el Ton Tarragó Caballé.

La flama, que va ser portada a relleus fins a Solivella, va arribar a la plaça de Sant Joan, on després dels actes que es van iniciar a dos quarts de nou del vespre, va servir perquè l'hereu i la pubilla infantils d'aquest any, l'Eduard Corbella i la Judit Forns, encenguessin la tradicional foguera.

En el decurs del mateix acte es van repartir diversos diplomes per a recordar aquest dia: A l'hereu i pubilla, a tots els solivellencs que havien portat els seus feixets de llenya i a dues poetesses que han dedicat bona part dels seus escrits a Solivella, la Teresina García i la Adelina Montseny.

Abans d'encendre la foguera la Jenni Alaminos, acompanyada dels altres Xipellis, va interpretar amb la seva gralla l'himne nacional de Catalunya, Els Segadors.

Un cop encès el foc va petar la traca que donava pas a la segona part de la festa, la que permetria que tots els solivellencs podéssim degustar la típica coca de Sant Joan.

A dos quarts d'onze de la nit es va fer un sopar de revetlla a la plaça de la Diputació, en el que hi van participar uns 190 solivellencs, més una vintena de nens i nenes.

L'endemà, el dia de la festivitat de Sant Joan, la parròquia va rebre dos artístics objectes. Un va ser una interessant i antiga taula de cal Ferrer, que la Cèlia va demanar a la Elena que la restaurés. El treball que va fer-hi és digne del millor dels artistes. Ara aquesta taula quedarà exposada a la part de l'entrada de l'església i servirà per posar-hi llibres.

L'altre obsequi va venir de part d'un jove, el Jaume Montseny de cal Cametes, que va obsequiar a la parròquia amb un puzzle de 2.000 peces, en el que es veuen dues imatges de la nau central de l'església, d'abans i de després de les obres de restauració. Cal dir que el Jaume, amb només set anys d'edat ja feia puzzles de 1.000 peces.

 Fotografies de la festa de Tomàs Tarragó  Els dos obsequis que va rebre la parròquia

Les solivellenques no perden la forma

Aquestes passades setmanes molts solivellencs sentien parlar, i parlaven, d'un grup d'eixerides dones que, després d'haver completat a Vimbodí un curs de gimnàstica, estaven assajant diversos balls, de diferents països, per un festival de cloenda el dia 12 de juny, que tenia per nom "Dansamón".

Al festival no van anar-hi les càmeres de televisió, malgrat que sovint ens tenim d'empassar programes de ball amb menys art del que aquestes solivellenques van demostrar. Del que més contentes van quedar va ser del seu sirtaki, un ball tradicional grec que es va popularitzar a la resta del món arrel de la pel·lícula Zorba el Grec.

Les participants estaven dividides en dos grups. El de les joves i el de les més joves.

El primer d'ells estava format per: Ramona March, Ernestina March, Teresa Mestres, Dolors Anglès, Pepita Español, Cinta Palau, Elena Cortès, Mercè Caballé, Maria del Carme Iglesies, Maria Sanahuja, Rosa Sanahuja, Antònia Masalies, Lourdes Travé, Teresa Tarragó i Lídia Español.

L'altre per: Emma Cendra, Cristina Garreta, Esther Pollina i Laia Riquelme.

Les podrem veure en plena actuació gràcies a les fotografies que ha fet arribar l'Elena, així com a ella mateixa correspon bona part d'aquest escrit.

 Fotografies   

El Grup Cultural de la Dona guardonat amb el IXè Premi Dovella

Al històric marc del santuari de Santa Maria de Bell-lloc (Santa Coloma de Queralt), seguint el caire itinerant d'aquests premis, s'ha fet -aquest diumenge, 20 de juny- l'acte de lliurament dels premis culturals de la Conca de Barberà 2010, en el decurs del qual s'han atorgat els guardons corresponents al desè premi per a la normalització lingüística en l'àmbit socioeconòmic, concedit a l'empresa Carbòniques Patu de Sarral, i l'accèssit a Ràdio Montblanc, i els corresponents al novè premi Dovella, que enguany ha distingit la trajectòria de la comunitat Vedruna del col·legi del Carme de l'Espluga, l'Associació Juvenil Barjaula de Montblanc, el Grup Cultural de la Dona de Solivella i l'espluguí Valentí Martí Canudes de Cal Biel.

Aquest important premi, per la important tasca cultural portada a terme al llarg dels seus 35 anys d'existència, al Grup Cultural de la Dona de Solivella, no és més que un reconeixement a tot el que han promogut, organitzat i creat, aquest grup de dones que, traient temps de les seves hores lliures, han dedicat una bona part de les seves vides quotidianes a promoure la cultura al nostre poble.

A l'acte, que va ser presidit pel president del Consell Comarcal, Sr. David Rovira, van assistir-hi una part dels membres del Grup, acompanyades per l'alcalde de la nostra població.

El guardó, que no té dotació econòmica -consisteix en una peça de vidre, feta per un artesà de la comarca, i un diploma- va ser recollit per la presidenta del Grup Cultural de la Dona, Sra. Anna Tarrés.

 IXè premi Dovella  

Festa de final de curs organitzada per l'AMPA

Ahir dissabte, dia 19, l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes del CEIP Sagrat Cor, va organitzar una lluïda festa per acomiadar el curs escolar 2009/2010, en la que s'ho van passar molt bé molt bé tant els alumnes, com els pares i mares.

Van tenir la brillant idea de fer el que no es va saber fer la passada Festa Major, pensar en els més menuts. Sense cap dispendi ruïnós van fer venir uns inflables que es van instal·lar a la plaça Major, on els petits van poder gaudir al llarg de tota la tarda, pujant, baixant i tirant-se pels grans tobogans. Al mateix temps, a la plaça de la Diputació hi havia tres tricicles en els que els menuts podien fer curses per un circuit perfectament marcat. L'AMPA va oferir un berenar de coca i xocolata a tots els assistents, doncs si bé s'havia preparat pels petits, va ser tan generós que va poder berenar tothom.

A les nou del vespre, a la plaça de la Diputació, van sopar tots plegats. Nens, nenes, pares i mares. El sopar, al que van assistir-hi els mestres dels alumnes, va consistir -com a plat principal- en els magnífics i gustosos pollastres a l'ast de Cal Caixis.

Tant la música que es va escoltar al llarg del sopar, com la de la festa de després, va anar a càrrec del DJ Joan Miquel Llort Masalias.

 Festa de l'AMPA 2010  

Horaris d'estiu del transport comarcal de passatgers

Els horaris que entre en vigor a partir del proper dia 23 de juny, i fins el 6 de setembre, són els següents:

De Solivella a Montblanc

   De dilluns a divendres: 7 del matí

   Dilluns dimecres i divendres: 13:30

   Dimarts i dijous: 15:05

De Montblanc a Solivella

   De dilluns a divendres: 19:20

   Dilluns dimecres i divendres: 13:05

Exposició, conferència, festival de la Zer i comiats

Aquest cap de setmana hem pogut gaudir d'alguns actes importants, tant directament a Solivella com relacionats amb el nostre poble, doncs el primer d'ells va ser divendres al Museu-Arxiu de Montblanc protagonitzat per un gran solivellenc, l'historiador Josep Maria Sans Travé. Ell va ser qui va donar la conferència "Els orígens de la Generalitat de Catalunya, 1359-1413".

Aquesta docta conferència, que va ser presentada pel Sr. Josep Gomis i l'alcalde de Montblanc, servia per inaugurar una exposició que tots hauríem de visitar, "El naixement de la Generalitat de Catalunya", doncs la tenim a tocar de casa i és un exercici interesantíssim per conèixer les arrels i els fonaments de la nostra història nacional.

La exposició, que es troba en el primer pis del Museu-Arxiu de Montblanc, té l'entrada lliure i està dividida en 5 grans plafons de formes cúbiques retroil·luminades, que ens permeten entendre amb facilitat els nostres orígens.

El dissabte Solivella va viure una molt lluïda festa en la que els grans protagonistes van ser els més menuts: El festival de fi de curs de la ZER Conca de Barberà. Precisament, per tractar-se d'ells, dels més menuts, aquesta web inclou prop de cent fotografies de la festa, per tal que quan siguin més grans puguin recordar aquest dia tan especial per a ells.

Cal destacar que va ser en aquest acte que se'ns va mostrar aquell important premi que la nostra escola va rebre, al palau de Pedralbes de Barcelona -el passat dia 1 d'aquest mes de juny- el Premi Baldiri  Reixac en reconeixement per la tasca portada a terme al CEIP Sagrat Cor en el treball de recerca del Carnet ZER.

Però no tot ha estat bones notícies aquest cap se setmana, doncs n'hi ha hagut dues -dos comiats- que, si bé  ja se sabien de temps, mai són prou esperades. Per una banda la Maria Rosa Mir, que després d'haver exercit de mestra en la seva plaça de l'escola de Solivella al llarg de 28 anys, de la que n'ha sigut també directora, ha dit prou a l'ensenyament. Els menuts d'ara i diverses generacions de no tan petits, tot i que la seguiran tenint com a veïna, la recordaran sempre amb carinyo com la seva "senyo".

L'altre comiat, malgrat el poc temps que hem tingut la sort de tenir-lo entre nosaltres, ens deixarà un gran buit, doncs es tracta d'una persona que s'ha fet estimar per la seva gran dedicació, pel seu tracte personal, per les seves iniciatives i el seu dinamisme. Mossèn Josep Mateu, tot i que no ho ha comunicat fins a aquest dissabte, sabíem tots que per la seva carrera eclesiàstica aquests petits poblets de la Conca eren insuficients per la seva gran vàlua. Ara ha estat cridat a Roma, on hi passarà els dos propers anys, per tal de continuar la preparació per la seva carrera de gran futur. L'Església hi guanyarà, però els solivellencs el trobarem a faltar.

Mossèn, tot i que encara et tindrem uns mesos més entre nosaltres, quan arribi el moment de marxar, no t'oblidis de posar a la maleta tots els bons records de Solivella, doncs els solivellencs ens quedarem amb el teu.

 Conferència i exposició  Festival ZER Conca

Sis pàgines més com a premi per la paciència

Una vegada més s'han de demanar disculpes des d'aquests web per la lentitud, i fins i tot manca de connexió, que hi ha hagut aquest darrers sis dies a l'hora d'entrar a visitar les pàgines de www.solivella.net, però uns canvis al servidor on està allotjada han causat més problemes dels previstos.

Serveixin, com a premi de consolació i de sinceres disculpes, les sis noves pàgines de la fotonovela de Corín Tellado.

 Corín Tellado -6

Les xifres de l'atur del mes de maig

Tot i que molt lleugerament, però les xifres de l'atur d'aquest passat mes han baixat, tant a nivell de la Conca, com de Solivella. Dels 1.309 inscrits que hi havia a la nostra comarca a les llistes de l'atur, s'ha passat a les 1.281 persones. En el cas de Solivella en aquests moments n'hi han 25  d'apuntades, tres menys que el passat mes de maig.

Corpus 2010... amb aigua

Aquest any la celebració del Corpus s'ha vist privada de la processó a causa de la pluja, doncs després de molts dies de força sol i altes temperatures, avui ens ha tornat l'aigua.

Però, malgrat el dia lleig que ha fet, la festa ha resultat força lluïda, doncs tothom ha estat al lloc on havia de ser, tant si fa sol com si plou. El millor exemple ens el han donat "Lus Xipellis" que, si bé sota els porxos de la Casa de la Vila, en sortir de missa ells han fet sonar les seves gralles posant les notes festives en aquesta diada.

Un diada que, com en altres anys, els nens i nenes que han volgut rebre la seva primera comunió, ho han fet aquest indicadíssim dia dedicat al Cos de Crist.

Els que l'han rebut aquest any per primera vegada han sigut: Angie Lizeth Vargas, Albert Español, Dídac García, Gerard Andavert, José Luis Flores i Sara Jordana.

  Festa de Corpus

On són els llibres?

Ja fa més d'una setmana que van desaparèixer els llibres de cant de l'església. Tothom va creure, segur que encertadament, que es tractava més d'una gamberrada que d'un robatori.

Però els dies han passat i dels llibres no se'n sap encara res. Ni d'aquests llibres ni dels autors d'alguns actes vandàlics que s'han comés al nostre poble en els últims temps.

No és des d'aquesta pàgina que s'ha de trobar una solució, però si que es pot recordar la circular que va passar fa uns mesos l'Ajuntament. Una circular que ens van dirigir a tots. Uns suggeriments que tenim de fer nostres. Però cal reclamar una actuació més ferma per posar fi a aquests actes. Una actuació en la que tots ens hem d'implicar, veïns, joves, menuts, pares, és a dir, tots plegats. Però és des de l'Ajuntament que no es poden donar per satisfets passant un simple full de paper i donant la feina per enllestida.

El mobiliari urbà, els llums, les parets, el patrimoni en general, costen diners als contribuents. És greu. Però que al castell s'hagi malmès una part d'un mur és molt més greu. Aquest no és simplement un fet monetari, és una part del nostre patrimoni històric el que ens han pres.

Ara, aquest últim acte d'emportar-se els llibres de l'església, demostra que el que realment els hi falta als que ho han fet, són precisament llibres. Llibres que els hi parlin de respecte i de civisme.

Maig '10

Important reconeixement al Grup Cultural de la Dona

Ahir, diumenge dia 23, a la sala d’actes del Museu Arxiu de Montblanc, es va fer un homenatge al Grup Cultural de la Dona de Solivella en reconeixement per la tasca desenvolupada al llarg dels seus 35 anys d’existència, per part del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà, el qual ha dedicat 18 pàgines en el seu “Aplec de Treballs, número 28”, corresponent a aquest any 2010, a parlar del Grup, de la seva història i de les seves activitats.

En el mateix acte, i en la mateixa publicació, es va retre també homenatge al vimbodinenc Alfons Alzamora i Jiballí.

Centrant-nos en el Grup Cultual de la dona de Solivella, cal recordar que la seva història va iniciar-se amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de la Dona, l’any 1975, si bé la seva legalització no es va fer efectiva fins dos anys més tard.

La iniciativa va partir de la persona que en va arribar a ser, a més de la propulsora, l’ànima del Grup, presidenta en actiu, i Presidenta d’Honor a partir del 5 de gener de 2004, la Sra. Concepció Tarragó Castro.

La junta fundacional que es va reunir el mes de maig de 1975 estava formada per Maria Anglès Armengol, Cèlia Anglès Palau, Alícia Ballart Capdevila, Elena Castro Cortés, Rosa March Ballart, Argèlia March March, Ramona March March, Teresa Mestres Copons, Mercè Montseny Sans, Teresa Sans Solé, Concepció Tarragó Castro i la que fou escollida primera presidenta de la nova associació, Mercè Anglès Español.

El Grup va tirar endavant amb tanta espenta que fins i tot aquelles persones que en podien tenir dubtes, sobretot els homes i la societat d’aquells anys, van haver de reconèixer les evidents parts positives de la seva activitat, deixant de banda les reticències inicials.

Els objectius que s’havia marcat el Grup en els seus estatuts fundacionals van ser: Promoure, impulsar i realitzar tota mena d’actes culturals i esportius, o bé festes populars en benefici de la població. Cooperar, col·laborar, i donar suport a totes les iniciatives, ja siguin de corporacions públiques o bé de persones privades, sense distinció de sexe. Realitzar o cooperar (en la mesura de les seves possibilitats) en les obres benèfiques, ja siguin de caràcter econòmic o bé de finalitat moral. Organitzar una festa anyal que fomenti la germanor de tot el veïnat de Solivella.

La presidència del Grup, després de Mercè Anglès, que va deixar el càrrec el juliol de 1979, ha estat exercida per Teresa Sans Solé, fins el mes de novembre de 1988; Concepció Tarragó Castro, fins l’agost de 2003; i per Anna Tarrés Cendra que n’exerceix encara el càrrec.

La llista de tot el que han portat a terme i l’empremta que han deixat a Solivella seria massa extensa per posar-la en aquesta pàgina, si bé el seu llegat ha passat a ampliar el nostre patrimoni, tant cultural, con artístic, com lúdic.

De tota manera, com que d'una bona part de les seves importants activitats se’n ha deixat freqüentment constància en aquestes mateixes pàgines de solivella.net, sempre tindrem la possibilitat de recordar-ne algunes de les més significatives. I és també, des d’aquesta pàgina que ens sumem al seu merescut homenatge.

  Homenatge al Grup

El dilema espanyol, 62 signatures que avui ens representen a tots

 

El dilema espanyol


El dret col·lectiu a l’autogovern de Catalunya
presenta unes profundes i inequívoques arrels històriques que el fan un cas especial en la política comparada de les realitats nacionals de tot el món. Com sabem prou bé, la voluntat de preservar l’autogovern va ser un dels vectors de la història medieval i moderna de Catalunya, que inclou innombrables guerres amb França i dues guerres contra la monarquia hispànica. Al segle XX, la voluntat d’autogovern dels catalans va cristal·litzar institucionalment amb la Mancomunitat, un embrió de govern nacional cridat a aixecar el país a tots els nivells. La imposició de la dictadura del general Primo de Rivera va posar fi a aquest tímid episodi de llibertat col·lectiva, però l’any 1931, abans que s’aprovés la Constitució de la II República Espanyola, es va recuperar un espai d’autogovern amb la institució de la Generalitat. No cal emfasitzar el que va suposar després per a Catalunya la imposició d’una dictadura i d’un govern autoritari durant quatre dècades. Després de la gran manifestació unitària de 1977, i seguint el guió de 1931, la Generalitat va ser restablerta abans que s’aprovés la nova Constitució democràtica, com a expressió d’uns drets històrics que aleshores no va discutir ningú. I un nou Estatut d’Autonomia pactat entre tots va rebre un ampli suport popular en el referèndum de 1979. Anys després, la gran majoria de forces polítiques catalanes es va proposar reformar l’Estatut per assegurar un reconeixement nacional formal i un autogovern d’alt nivell competencial, simbòlic i institucional en el nou escenari global. El resultat tots el sabem.

Sortosament, la història no es repeteix,
i Catalunya no es troba avui a les portes d’una nova imposició violenta que hagi d’anihilar el seu autogovern. Però Catalunya, i amb ella tot l’Estat, sí que es troba en una cruïlla històrica decisiva que pot segellar (o no) el fracàs d’Espanya com a projecte polític compartit i com una democràcia de qualitat capaç d’acomodar la seva diversitat nacional interna. Amb tots els seus defectes, que les idealitzacions de la Transició perden de vista, la Constitució de 1978 va tenir una virtut: va obrir un marc flexible en què cada comunitat autònoma podia trobar el nivell d’autogovern més acostat possible a les característiques i aspiracions de la societat respectiva. Un sol exemple bastarà. La Constitució de 1978 estableix el deure de conèixer el castellà però no prohibeix que una comunitat autònoma pugui establir un deure de coneixement anàleg per a la seva llengua pròpia, si en aquest deure la comunitat hi veu tant una garantia de sostenibilitat lingüística com una eina d’integració social i d’igualtat d’oportunitats. A l’Estatut del 1979 els catalans van fixar l’objectiu d’arribar a la plena igualtat del català i del castellà “quant als drets i deures dels ciutadans de Catalunya” i al del 2006 els catalans van considerar arribat el moment de concretar aquesta igualtat establint per al català el deure que ja existeix per al castellà. Si ara resulta que aquest deure és inconstitucional o és interpretat de manera banal, o si es posa en qüestió el significatiu èxit d’integració que ha suposat la immersió lingüística, només podem concloure que el punt on se’ns vol retornar se situa ni més ni menys que abans de 1979.

Mentre altres democràcies del món desenvolupat
s’esforcen a resoldre la seva convivència multinacional a través del reconeixement constitucional del seu pluralisme nacional intern i de diversos models federals d’autogovern i de govern compartit, Espanya corre el seriós perill de voler tancar judicialment un contenciós que només es pot abordar, gestionar i resoldre en termes polítics i amb vocació de futur. Amb l’anunciada sentència d’un Tribunal Constitucional caducat, dividit, deslegitimat i internacionalment desprestigiat, és evident que Espanya es troba a les portes d’un episodi d’estricta involució política i autonòmica, amb el perill que suposa la negació de les aspiracions de reconeixement i d’autogovern nacional dels catalans. Si aquestes aspiracions –que han estat formulades amb plena lleialtat a l’ordenament jurídic, pactades entre tots i referendades a les urnes– no caben a la Constitució, només hi ha dues sortides possibles: o els catalans renuncien a les seves aspiracions o renuncien a la Constitució; l’evolució federal i plurinacional de l’Estat autonòmic està avui en perill mortal. Els sotasignats, col·laboradors de la premsa diària catalana, de sensibilitats i tarannàs diferents, volem unir les nostres veus per fer saber a l’opinió pública que la situació actual és excepcional i demana gestos polítics excepcionals. La responsabilitat és, en primer lloc, de les institucions i dels partits polítics. Els pactes han de ser respectats, especialment quan tenen, a més a més, la legitimitat democràtica dels ciutadans. Si les institucions i els partits polítics no són capaços de trobar una sortida digna a la situació actual, la realitat obligarà els catalans a triar entre la involució i la secessió. I no cal dir que si aquest esdevé finalment el dilema només hi haurà una opció compatible amb la història i amb les aspiracions polítiques de la majoria de catalans actuals. 

Toni Aira, Sebastià Alzamora, Pere Ayguadé, Josep M. Ballarín, Joan Barril, Oriol Bohigas, Carles Boix, Pere Bonnin, Josep Borrell Figuera, Alfred Bosch, Albert Branchadell, Gemma Calvet, Juli Capella, Manuel Castaño, Àngel Castiñeira, Jordi Coca, Joquim Coello, Agustí Colomines, Melcior Comes, Joan B. Culla, Manuel Cuyàs, Antoni Dalmau, Carles Duarte, Ramon Folch, Josep M. Fonalleras, Iu Forn, Patrícia Gabancho, Quim Gibert, Salvador Giner, Saül Gordillo, Xavier Gual, Hèctor López Bofill, Alfons López Tena, Josep M. Lozano, Ferran Mascarell, Àlex Masllorens, Imma Merino, Joan Francesc Mira, Joaquim Monclús, Josep Moya-Angeler, Xavier Muñoz, David Murillo, Josep Oliva, Ramon Pedrós, Carles Porta, Miquel Pueyo, Pilar Rahola, Ferran Requejo, Ignasi Riera, Enric Roca, Xavier Roig, Ferran Sáez, Cristina Sánchez Miret, Vicent Sanchis, Marçal Sintes, Eulàlia Solé, Josep M. Solé i Sabaté, Sílvia Soler, Joan Subirats, Vidal Vidal, Albert Villaró, Vicenç Villatoro.

Un Sant Isidre d'hivern

La festa dedicada a Sant Isidre d’enguany, si hem de jutjar-la per la temperatura que hem tingut, la podríem situar millor a l’hivern que al 15 de maig.

Si bé de bon matí, abans de sortir de casa, veient els sol radiant que teníem, ens podia fer preveure una jornada pròpia d’aquestes dates, en posar un peu al carrer hem pogut comprovar que calia donar mitja volta i tornar a casa per posar-nos una jaqueta.

El sol que vèiem des de la finestra de casa mirant el carrer ens havia enganyat. Només cal donar un cop d’ull a les fotografies i veure la roba que ens havíem tingut de posar, i més concretament si ens en mirem dues. A la fotografia número 43 podem veure com, malgrat el sol, les pubilles majors tenen de protegir-se del fred amb jaquetes... i fins i tot mantes! També podem recordar (veient fotografies d’altres anys) que a l’hora del concert, des de que no tenim el Sindicat, moltes persones es posaven les cadires a la banda de la paret de ca l’Antiroli per cercar l’ombra i patir menys calor. Aquest any les cadires se les havien posat a la paret de l’església per trobar la recer del sol.

Les inclemències del temps tampoc van respectar la festa dels més menuts, doncs si no va haver-ne prou amb el fred que van passar a la cercavila, a la tarda, a l’hora que s’havia de fer el festival infantil es va posar a ploure i es va haver de suspendre.

Però quan més es va fer sentir aquesta temperatura més pròpia de l’hivern va ser a l’hora del ball. Allí tothom portava roba d’abric i tot i així es va passar fred. La prova la teníem si anàvem a prendre alguna cosa a ca l’Espinac, hi havia tanta gent allí com al ball.

Però la festa és la festa. I d’enguany cal destacar-ne, per importants i per diferents, dos actes. El primer és l’estrena dels nous goigs dedicats a Sant Isidre. L’església es va omplir per escoltar-los per primera vegada. Els solivellencs que van assistir-hi ho van fer també per expressar el seu públic agraïment als seus autors: Joaquim Galià, Dolors Iglesias i Mn. Josep Mateu.

L’altre acte cultural que es va fer va ser la presentació del llibre “Memòries econòmiques. Obra de Govern de l’Ajuntament Republicà del poble de Solivella: 14 d’abril de 1931 a 14 d’abril de 1934”. Una obra que mereixerà un escrit complementari un cop analitzada.

El llibre va ser presentat per, a més del descobridor de l'original en que es basa el contingut i a la vegada autor del pròleg, Sr. Enric Capdevila, per la Sra. Carme Puyol Torres, historiadora i arxivera, i la Sra. Hortènsia Grau Joan, directora dels Serveis Territorials del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació

No es pot tancar un escrit dedicat a la festa de Sant Isidre sense donar la enhorabona als nous Hereu i Pubilla infantils: Eduard Corbella i Judit Forns, doncs són ells els que aquest any ens acompanyaran, per donar-hi més lluïment, a les principals festes de Solivella.

  Sant Isidre 2010

Un dissabte diferent

Degut a la celebració de dos casaments, un de civil i un de religiós, aquest dissabte la plaça Major havia de quedar lliure de cotxes. Per aquesta raó el mercat setmanal de Solivella ha canviat d'ubicació.

No fa gaires setmanes també es va haver de traslladar, però per aquella ocasió es va escollir l'espai del passeig Carles Balaguer, però els comentaris i les opinions dels solivellencs han estat molt més favorables en aquesta ocasió pel lloc escollit, si bé, en cas d´haver-se de tornar a fer el mercat a La Creu, caldria prendre alguna petita mesura complementària.

La primera seria la d'advertir, mitjançant algun rètol a l'entrada del carrer de La Creu per la carretera, que el transit està tallat degut al mercat, així estalviarien que alguns cotxes que volien anar cap al c. Tallat tinguessin de tornar marxa enrere al no poder passar. L'altra seria deixar lliure de pas el Raval de Blancafort fins al carrer Magí Travé, d'aquesta manera els cotxes podrien pujar per aquest carrer, o bé pel carrer de La Creu en la part del Sindicat.

Però en gran majoria els comentaris pel lloc escollit van ser altament positius.

A les nou del vespre una bona part de solivellencs es van citar al bar de l'Espinac per poder veure el penúltim partit de lliga entre el Sevilla i el Barça, un partit que va acabar amb victòria del Barça i que va satisfer als assistents, tot i el que es va patir al final.

Si el mercat a La Creu va ser un èxit, i el partit va finalitzar feliçment, desitgem el mateix per aquestes dues parelles que van contraure matrimoni aquest mateix dissabte.

  Mercat i futbol

Sant Isidre

Tornem a tenir a les portes la nostra Festa Major Petita, la de la pagesia, la de la Cooperativa, la festa de Sant Isidre, que aquest any tindrà una particular celebració, doncs la parròquia de Solivella presenta uns nous goigs dedicats al Sant.

El Grup Cultural de la Dona segueix col·laborant en la celebració d'aquesta festa organitzant els seu XXXIIIè Homenatge a l'Infant, que aquest any tindrà com a Pubilla Infantil a Judit Forns Anglès i com a Hereu Infantil a Eduard Corbella Montseny.

DIVENDRES DIA 14

A les vuit del vespre: A l'església parroquial presentació dels nous Goigs de Sant Isidre. Es comptarà amb la presència del President dels Goigistes Tarragonins, el qual presentarà els nous goigs acompanyat pels seus autors: Joaquim Galià, lletra; Dolors Iglesias, dibuix; Mn. Josep Mateu, música.

DISSABTE DIA 15

Cap a les 10 del dematí s'anirà fins el celler de la Cooperativa, a la carretera, on el President farà entrega del vi per oferir a la Missa, juntament amb els fruits de la terra que seran portats pels infants.

A continuació el grup de grallers "Lus Xipellis" inciaran, amb les tradicionals carrosses, abillades per pares i joves, la cercavila que s'adreçarà a la plaça Major. Un cop allí tindrà lloc la presentació de l'acte pel Grup Cultural de la Dona, essent proclamats l'hereu i la pubilla 2010:

Pubilla infantil: JUDIT FORNS ANGLÈS

Hereu infantil: EDUARD CORBELLA MONTSENY

Després de la imposició de llurs distintius, seran l'Hereu i la Pubilla que aquest any ens acompanyaran per les festes principals.

Seguidament un infant farà l'ofrena floral a la Verge de la façana de l'església.

La cercavila continuarà fins a l'hora de la Missa recorrent els principals carrers i places, on serà rebuda, amb l'afecte i l'entusiasme característic, el pas de les carrosses del jovent i dels nostres infants, que lluiran el vestit típic català i la seva barretina vermella.

Tómbola de la parròquia. Un any més, als baixos de cal Ton de l'Elviro, s'obrirà la tómbola després del discurs de l'hereu i la pubilla. Restarà oberta tot el dissabte.

A les 12 del migdia Missa Solemne a honor de Sant Isidre.

A la sortida de Missa es repartirà la Retlla de Sant Isidre per a tothom. No hi mancaran els extraordinaris vins de Solivella, blanc, rosat i negre.

A continuació a la plaça de la Diputació concert amenitzat per l'orquestra Marinada.

A 2/4 de sis de la tarda, a la plaça de la Diputació, festival infantil per la companyia de pallassos i titelles Moniato Xou.

A 2/4 de set de la tarda a la Sala Parroquial presentació de la publicació "Memòries obra del Govern de l'Ajuntament Republicà del poble de Solivella 14 d'abril de 1931 a 14 d'abril de 1934" a càrrec de la Sra. Carme Puyol Torres, historiadora i arxivera. Es comptarà amb la presència de la Sra. Hortènsia Grau Joan, Directora dels Serveis Territorials del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació.

De 6 a 8 de la tarda farà portes obertes el Racó del Càntir, col·laborant d'aquesta manera en la festa i permetent que tothom pugui visitar l'exposició de càntirs de la Rosita i el Pep.

A 2/4 de vuit del vespre a la Plaça de la Diputació Ball de Vetlla amb l'orquestra Marinada.

DIUMENGE DIA 16

De les 11 a les 2 del migdia es podrà visitar l'obra pictòrica de l'artista solivellenc SansArt, a la sala d'exposició permanent de la Casa de la Vila.

A les set de la tarda a l'església parroquial, concert dedicat al patrimoni del vi i de la pagesia, a càrrec de l'orquestra simfònica Treu-li la Pols al Teu Instrument. Músiques de bandes sonores, cançons de musicals, cantautors i grups internacionals. Presentació a càrrec de la Sra. Maria Rosa Mir, directora del col·legi públic Sagrat Cor de Solivella. (Programació de Música als Monuments).

El diumenge 23 de maig a 2/4 d'una del migdia: Homenatge del Centre d'Estudis de la Conca de Barberà a l'associació solivellenca del GRUP CULTURAL DE LA DONA, a la sala d'actes del Museu Arxiu de Montblanc, amb la dedicació i presentació de l'Aplec de Treballs 2010, número 28.

L'atur del mes d'abril

Si bé les dades de l'atur del mes d'abril han estat força positives pel conjunt de la Conca, no ha estat així en el cas de Solivella, doncs mentre que a la comarca les xifres han baixat dels 1.352 aturats del mes de març, als 1.309 d'aquest passat mes, al nostre poble hi ha hagut un increment de 4 aturats més, passant de les 24 persones del març, als 28 d'aquest mes d'abril.

En el Congrés d'Arqueologia es parlarà del castell de Solivella

Tarragona viurà, del 10 al 13 de juny, la quarta edició del Congrés d'Arqueologia Medieval i Moderna de Catalunya, en el qual es presentaran 133 treballs, de diferents experts en la matèria, vinculats a intervencions realitzades en el conjunt del territori i les Balears.

El congrés està organitzat per l'Associació Catalana per la Recerca en Arqueologia Medieval (ACRAM) i compta amb el suport de l'àrea de Patrimoni de l'ajuntament de Tarragona, que serà qui editarà les 133 comunicacions.

Entre les comunicacions referents a investigacions fetes a les comarques de Tarragona n'hi ha diverses relacionades amb els castells d'Ulldecona, Ascó, Miravet, Siurana i Solivella.

Els alumnes del CEIP Sagrat Cor premiats a Montblanc

El 23 d'abril, en un dels actes que se celebren a Montblanc, i que formen part de la 23ena Setmana Medieval, es va organitzar un concurs de dibuix dedicat a Sant Jordi en el que hi participaven totes les escoles de la Conca de Barberà.

Un cop examinats pel jurat els dibuixos presentats ens podem felicitar, doncs aquest any el CEIP Sagrat Cor de Solivella ha estat d'enhorabona, ja que tres dels seus alumnes han estat els guanyadors en les seves categories: La Paula Tarragó, de P3; el Dídac March, de P5 i la Júlia Sans, de 1er. de Primària. Els premis els hi van  entregar personalment el Sant Jordi i la Princesa d'aquest any.

Enhorabona a tots tres!

Els dibuixos escollits formaran part d'un calendari del 2011 que confecciona la “Associació Medieval Sant Jordi” de Montblanc.

 Entrega de Premis

Aplec al Tallat

Un any més s'ha celebrat el tradicional aplec al  santuari del Tallat, un santuari que ha viscut una renaixença extraordinària, doncs en els últims vint anys s'han reconstruït aquelles parts que havien quedat malmeses i s'ha restaurat d'un manera fidel als seus orígens, sense deixar de banda l'estètica i la comoditat per tots aquells que ara el visiten.

Els solivellencs no han faltat a aquesta trobada anual del Tallat -organitzada com sempre pel Grup Cultural de la Dona- i s'han aplegat més de setanta persones aquest primer dissabte de maig.

Si bé el motiu principal és el de retre culte a la Mare de Déu del Tallat, cal destacar l'ambient de germanor, de col·laboració i d'harmonia, que caracteritza aquestes trobades, sense deixar de banda les extraordinàries paelles que preparen les dones del Grup.

Des d'aquest web s'ha de fer un especial i molt sincer agraïment a la Maria Teresa Ballart, "Vives", doncs gràcies a la seva col·laboració s'ha pogut fer el reportatge fotogràfic que deixarà constància de l'aplec 2010 en aquestes pàgines. Unes fotografies que, malgrat la seva modèstia i els seus dubtes, són excel·lents, perquè la Maria Teresa és una senyora de pebrots, com queda demostrat veient la fotografia número 5.

 Aplec del Tallat 2010

Cinquè capítol

Sis pàgines més -de la 25 a la 30- de la "fotonovela" Corín Tellado.

Si en l'anterior capítol havíem deixat als protagonistes al castell de Solivella, com que encara segueixen allí parlant de les seves coses, ens permeten poder veure com era aquell lloc -ple d'herbes- aquell any 1969, sobretot en una de les fotografies on es veu sobresortir, tímidament, el campanar de la nostra església.

També val la pena fixar-nos en el modelet que llueix la noia, comodíssim per pujar fins a la explanada del castell, sobretot tal com estava, o bé en el seu discret bikini. Però, sobretot, en el vocabulari del protagonista per intentar enrotllar-se amb ella. Tot un manual del que no s'ha de dir ni fer.

 Corín Tellado-5

Abril '10

Convocatòria de l'Ajuntament al Consell Consultiu

L'alcalde de Solivella ha convocat, per avui divendres dia 30, els membres del Consell Consultiu del Patrimoni Cultural Solivellenc a les vuit de la tarda a la sala de plens de l'ajuntament, per tractar els següents punts de l'ordre del dia:

 1.- Projecte de bandera del poble de Solivella

 2.- Inauguració senyalització Bens Culturals d’Interès Local

 3.- El so de les campanes declarat patrimoni cultural immaterial de Catalunya

 4.- Musica als Monuments 2010

 5.- Construcció Pista poliesportiva i coberta (FIEL 2009-2010)

 6.- Presentació Llibre Memòries Ajuntament 1931-1934

Agraïment a l'Ajuntament

Feia temps que sospitava que aquells que diuen que l'Ajuntament no informa ho diuen sense motius, sense cap base, no diuen la veritat o, com a minin, són uns exagerats.
Precisament avui diumenge, a un quart de deu en punt del mati, han fet un pregó que demostra tot el contrari. El que tenim  d'entendre es que de vegades tot no es pot explicar, doncs hi ha punts que, per la seva especial rellevància, es millor no explicar-los del tot.
Però avui han quedat retratats tots aquells que diuen que no se'ns informa de les coses que fa l'Ajuntament, doncs, com deia, molt puntualment, a les 9:15  d'un diumenge, tots els solivellencs hem pogut escoltar, i repetit quatre vegades -quatre i a tot volum!- aquest pregó. "L'Ajuntament comunica que avui a les sis de la tarda hi haurà una sessió de cinema familiar amb la projecció d'una pel·lícula d'actualitat".
En vista de que havien tingut la amabilitat de despertar a tots aquells que encara dormien, per donar-nos una noticia tan important, llavors et planteges què pots fer. Doncs, ja esta! Plens d'agraïment envers el nostre Ajuntament, pensem en anar directament a la dutxa i després a fer un cafè. La dutxa ha anat perfecta, però el cafè... De cafè res. Res de res!, doncs a les nou i quaranta-dos minuts l'únic bar que tenim al centre del poble encara estava tancat.
Contents i satisfets hem tornat cap a casa, agraint, una vegada més, la amabilitat de l'Ajuntament per mantenir-nos informats de bon matí en un diumenge, però sense poder prendre un cafè.

No s'ha fet cap més pregó fins a les 14:23. Res de nou a Solivella. Aquest segon pregó era per repetir exactament el mateix  de les 9:15, i amb les mateixes paraules. La qual cosa segueix sent molt  d'agrair i contradiu totalment -deixant-los en evidència- a tots aquells que es queixen de la poca informació que rebem de la Casa de la Vila. Tot i que, com deia abans, tampoc és necessari donar tota la informació municipal als solivellencs, doncs hi ha temes que deuen formar part del secrets propis de l'Ajuntament, com per exemple donar el títol de la pel·lícula. És de suposar que, com s'acostuma a fer sempre, els regidors i la resta d'equip de govern municipal, n'estesin degudament informats i coneguin, com a mínim ells, el títol de la pel·lícula d'actualitat.

Promoció turística de Solivella

Aquest cap de setmana Solivella ha continuat la tasca de donar-se a conèixer fora de la nostra vila, mostrant els seus aspectes més rellevants, tant dels seus indrets, com de les seves tradicions, doncs, per una banda, avui diumenge, s'ha inaugurat la senyalització dels Bens Culturals d'Interès Local de Solivella. L'acte, que ha iniciat el nostre alcalde al castell dels Llorach, ha continuat amb unes magnífiques explicacions de la nostra història relacionada amb els BCILS, per part del solivellenc Josep Maria Sans Travé. Però, per altra banda, a Barcelona s'ha clausurat també avui diumenge el SITC (Saló Internacional del Turisme de Catalunya) i allí es podia trobar, a l'estand de la Costa Daurada, un llibret que parla de les festes locals, i en ell es fa menció de la nostra festa del Sagrat Cor. Al mateix SITC han desfilat avui els abanderats de Montblanc, entre els que hi havia també una representant de Solivella, la Clara Jordana.

 Inauguració de la senyalització dels BCIL

 Ampliar

L'Ajuntament presenta els BCIL de Solivella

Aquest proper diumenge es presenten els BCIL del nostre poble, és a dir, aquells béns integrats del patrimoni cultural de Solivella.

L'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya el gestiona la Secció d’Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de l’Àrea de Coneixement i Recerca de la Direcció General del Patrimoni Cultural. Es va iniciar l'any 1982 i des d'aleshores s'ha anat perfilant fins a assolir una visió força completa del patrimoni  monumental construït d'arreu de Catalunya. S'hi inclouen edificis i construccions d'interès artístic, arquitectònic o històric, sectors i elements d'edificis, elements arquitectònics aïllats, petits conjunts i nuclis d'interès historicoartistic, tant de caràcter monumental com popular i tradicional.

L'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya forma part de l'Inventari del Patrimoni Cultural Català, definit a la Llei 9/1993 de 30 de setembre, del patrimoni cultural català.

Els béns culturals d'interès local immobles són declarats, en el cas de poblacions que, com Solivella, no arriben als 5-000 habitants, pel ple del consell comarcal. També són béns culturals d'interès local (BCIL), els béns immobles que quan va entrar en vigor la Llei 9/1993 eren inclosos en catàlegs de patrimoni cultural incorporats en plans d'urbanisme. El Departament de Cultura de la Generalitat els ha d'inscriure al Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

Per aquest acte l'Ajuntament, conjuntament amb el Consell Comarcal, ha cursat la següent invitació:

El jubilats celebren el seu "Dia de la Mona"

L'Associació de Jubilats i Pensionistes de Solivella, celebra avui, diumenge 11 d'abril el seu tradicional berenar-sopar per celebrar el seu particular "Dia de la Mona", doncs com és lògic el dilluns de Pasqua el celebren en família i és amb els seus amb qui comparteixen el pastís propi d'aquell dia.

Després de les eleccions fetes el passat dia 7 de març, la Junta de l'Esplai va quedar configurada de la següent manera: President, Josep Segura (Miqueló); vicepresidenta, Pepita Español (Sagristà); secretària, Elena Cortès; Josep Fabregat (Pep de Forès), tresorer; vocals: Joan Tous, Maria del Carme Iglesias, Ernestina March, Cecilia Iglesias i Josep Armengol.

Com en altres anys, el dia que celebren "La Mona", els membres de la Junta n'han portat una a casa de tots aquells associats que por motius d'impediments físics no poden sortir al carrer.

  Ampliar

Augment de l'atur a Solivella

L'any havia començat amb únicament 17 persones de Solivella inscrites a les llistes de l'atur del mes de gener. Si el mes de febrer es va tancar amb un augment de 2 persones més, passant de les 17 a les 19, l'increment experimentat el mes de març ens fa arribar a una xifra rècord, doncs són 24 els solivellencs que podem trobar-hi en aquesta llista.

També a la Conca en general les xifres han anat en augment, passant dels 1.335 aturats del febrer, als 1.352 del mes de març. 

Col·laborem amb les entitats de Solivella. Col·laborem per Solivella

Un any més la Caixa de Tarragona ha posat en marxa el programa “Tu ajudes”, que és una innovadora i participativa manera de fer Obra Social: els clients de Caixa Tarragona en decideixen el destí de part dels recursos econòmics. Amb els "Vots Tu Ajudes" que acumulen amb la Llibreta Preferent poden votar aquells projectes, presentats per entitats no lucratives, que volen fer realitat. En aquesta edició, els clients poden donar suport, de l'1 de març al 15 d'abril, a les 843 iniciatives que s'han presentat a "Tu Ajudes 2010".
Per tal d'ajudar a les entitats de Solivella que s'han inscrit cal utilitzar els següents codis de referència:
CODI 0889 - Rehabilitació de l'església de Solivella (PARRÒQUIA DE SOLIVELLA) - Descripció del projecte: Rehabilitació integral de l'església de Solivella per retornar-li la seva fisonomia barroca, traient barreres arquitectòniques, i adequant-la a les necessitats actuals.
CODI 1220 - La nit de Walpurgis - (GRUP DE DIABLES “RIGOR MORTIS”) - Descripció del projecte: La nit de Walpurgis consisteix en la nit del foc de la vila de Solivella.
CODI 1499 - Projecte: Lectura compartida - (A.M.P.A. de SOLIVELLA) - Descripció del projecte: L'intenció del projecte és la motivació i gust per la lectura dels nostres fills, així com incentivar d'altres valors emocionals i fomentar per damunt de tot la integració social ajudant amb la dotació de revistes infantils, llibres, contes... a tots aquells immigrants, gent amb manca de recursos i els infants que es quedin a les activitats d'acollida matinal o servei de menjador a l'escola, perquè puguin practicar lectura i cultura popular tan arrelada al nostre poble. Això comportarà que els alumnes més grans de l'escola s'involucrin amb els més menuts, llegint, explicant o representant contes populars, històries...
COL·LABORAR AMB LES SEVES ENTITATS ÉS COL·LABORAR PER SOLIVELLA!!

Setmana Santa i "Corín Tellado"

Amb la tradicional "mona" ha finalitzat la Setmana Santa d'aquest any. Podreu trobar algunes noves fotografies que s'han afegit als actes propis de la litúrgia d'aquests dies, el Via Crucis i la processó del Divendres Sant.

Com en mesos anteriors s'han posat 6 noves pàgines d'aquella "fotonovela" que es va rodar a Solivella. En aquestes noves pàgines ja es poden veure alguns indrets del nostre poble, molt fàcils de reconèixer, així com alguns interiors que es van fotografiar a l'entrada de cal Sagristà.

  "Corín Tellado", quarta

Març '10

El Consell Comarcal crearà 13 punts TIC a la comarca

El Consell Comarcal, com a òrgan que impulsa el desenvolupament de la Societat de la Informació en els municipis de la comarca, té com a objectiu dotar a tots els municipis d’un espai amb dos ordinadors i connexió sense fils a Internet, aquests espais s'anomenen Punt TIC.

Actualment 9 municipis de la comarca ja disposa d’aquesta infraestructura i per tant l’actuació d’aquest projecte serà crear 13 Punts TIC als municipis que no en disposen: Barberà de la Conca, Blancafort, Forès,  Passanant , Pira, Pontils, Rocafort de Queralt, Savallà del Comtat, Solivella, Vallfogona de Riucorb, Vilanova de Prades, Vilaverd i Vimbodí i Poblet.

El cost econòmic d'aquesta actuació és de prop de trenta mil euros, que es financen amb l'ajut del projecte Ciutats Digitals.

Diumenge de Rams

Un any més els solivellencs, i molt especialment els més menuts, han rememorat l'entrada de Jesús a Jerusalem donant aquella benvinguda, com si de un rei es tractés, amb les palmes i rams de llorer.

A les dotze en punt Mossèn Josep ha dirigit unes paraules a tots aquells que s'han congregat a la plaça Major, per beneir, tot seguit, aquests símbols propis del Diumenge de Rams.

Estona abans els nens i nenes lluïen ja, com cada any en aquesta data, les seves palmes i palmons guarnides amb llaços de colors i amb les ja clàssiques llaminadures de sucre de colors blanc i rosa simbolitzant rosaris.

 Diumenge de Rams

L'Ajuntament ens ha regalat una "nova" plaça

Quan les coses es fan bé cal dir-les i aplaudir-les.

Molt probablement estava ja previst de temps remodelar la plaça de la Diputació, doncs al magatzem del cementiri sembla ser que ja feia força dies que esperaven els pilons que ara s'han posat.

En aquest cas ens hem de sentir contents per diverses raons, no únicament per la celeritat com s'ha dut a terme la remodelació, sinó també per la manera con s'ha gestionat i el resultat estètic de la millora.

L'Ajuntament ha retornat al poble una plaça que ja era dels solivellencs i que, per diverses raons, s'estava en camí de perdre-la. Per aquest motiu cal felicitar, doncs, al nostre consistori.

 La plaça de la Diputació

La Generalitat impulsa millores a la xarxa viària de la Conca

La Comissió de Política Territorial del Parlament de Catalunya ha aprovat diverses resolucions al respecte. Un d'elles, segons informa avui 18 de març l'agència EFE, insta al Govern a continuar amb el condicionament de la carretera de Montblanc a Santa Coloma de Queralt, i la segona a fer el mateix amb el tram de la C-14 entre Montblanc i Solivella.

Pel que respecta a la C-241 "estan en fase d'estudi informatiu les variants de Pira, Rocafort de Queralt i Sarral. A més al llarg d'aquest any es procedirà a condicionar les travessies de Sarral i Santa Coloma de Queralt".

Pel que fa referència a la C-14, s'està redactant l'estudi informatiu de les variants de Solivella i Belltall.

No volem perdre la plaça!

Els solivellencs n'estan tan tips que aquest cap de setmana ja exigeixen que es denunciï des d'aquesta web veient que ja s'ha arribat al límit de la tolerància amb "l'aparcament" de la plaça de la Diputació.

Segons han explicat, ahir dissabte 13 de març, hi havien onze vehicles aparcats al damunt de la vorera de la plaça.

Si recapitulem podrem recordar que aquest incivisme va començar, ja fa uns anys, amb els cotxes que acompanyaven una coral que va donar un concert a l'església. Aquest mateix orfeó o coral, que ha vingut en altres ocasions, en totes elles ha utilitzat aquesta plaça com si es tractés del seu parking privat.

Ells van ser els primers, però ara ja és gairebé tothom qui utilitza aquesta plaça per aparcar els seus vehicles, sense parar-se a pensar que aquest lloc, a més de no ser indicat per estacionar, doncs hi ha una vorera a la que els cotxes -sense necessitat de cap mena de senyal, doncs és una plaça-  no tenen permès pujar-hi, com ja tindrien de saber, a més deixen sense espai per poder jugar a tots els crios del poble, privant-los de la única plaça -amb condicions per fer-ho- que hi ha al centre de Solivella.

De ben segur que tothom ha vist en que s'ha convertit la plaça de la Diputació, com se'ns han apropiat de l'espai, com s'estan trencant les rajoles del mosaic, i la incomoditat i cost econòmic que això repercuteix en tots els altres. Des de fa temps s'està reben precs, de moltes diverses persones, insistint en denunciar-ho a través d'aquesta web, doncs pel que sembla l'Ajuntament no hi fa res per posar-hi remei. Per aquest motiu s'ha posat una petita mostra fotogràfica aquí. Molt petita, doncs només correspon a 21 diferents dies, des del 31 d'octubre fins ara, tot i que cada dia es podrien fer fotografies similars o pitjors, com el cas que han explicat d'ahir, amb 11 cotxes al damunt de la plaça.

 Dirigit a l'Ajuntament

"Corín Tellado", tercera part

Igualment que en els dos mesos anteriors, podeu veure, llegir o guardar-vos, la tercera part d'aquella "fotonovela" que es va fer a Solivella. Aquest mes de març hi teniu les sis següents pàgines, de la 13 a la 18.

 "Corin Tellado", tercera

Excepcional nevada

El que s'ha vist aquest dilluns, 8 de març, feia molts anys que no es veia a Solivella. Més ben dit, no es recorda que en un mes de març nevés amb aquesta intensitat que ho ha fet avui. Tampoc es recorda que s'hagin vist dues nevades tan fortes en un mateix any, separades entre elles exactament per dos mesos, dia per dia.

El Ton Maria Tarragó ha fet arribar unes quantes fotografies d'aquesta nevada. La primera d'elles correspon a poc més de la mitjanit, just quan començaven a caure les primeres volves de neu. A la segona, a un quart de tres de la nit, la neu començava a quedar al carrer Tallat. Les altres corresponen a les quatre de la tarda, i en aquestes es pot apreciar perfectament la forta nevada que estava caient.

A aquesta hora (19:20), tot i que amb menys intensitat, segueix nevant.

 Nevada 8 de març

Eleccions a l'Esplai dels Jubilats i Pensionistes

El proper diumenge dia 7 es convoquen les eleccions per renovar els corresponents càrrecs a la Junta de l'Associació de Jubilats i Pensionistes de Solivella.

Les votacions es faran al seu local de la pça. Major des de les cinc de la tarda fins a les vuit del vespre, i podran exercir aquest dret tots aquells socis que estiguin degudament acreditats. Passada aquesta hora es farà el corresponent recompte de vots, el resultat del qual servirà per renovar aquells càrrecs que queden a disposició.

Febrer '10

Visita pastoral i confirmacions

Aquest darrer dissabte de febrer Mons. Jaume Pujol i Balcells, arquebisbe metropolità de Tarragona, ha visitat Solivella per realitzar la seva primera visita pastoral a la nostra població i per celebrar la cerimònia de confirmació a cinc joves solivellencs.

En realitat aquesta visita estava prevista pel dijous, però per problemes d'agenda l'arquebisbe només va disposar de temps per visitar l'escola. Allí va ser rebut per la seva directora, Maria Rosa Mir, per qui es va assabentar de les activitats que s'hi porten a terme. Posteriorment va visitar l'aula dels nois i noies que aquest dissabte es confirmaven, incorporant-se també a la mateixa aula aquells que rebran la primera comunió aquest any.

El dissabte va ser rebut a la Casa de la Vila, on l'alcalde li va presentar a cadascun dels representants de les diferents entitats del poble, amb els quals va departir una bona estona, interessant-se per les activitats i projectes que hi ha a Solivella.

Posteriorment, a l'església, va celebrar la cerimònia de la confirmació. Els nens i nenes que van rebre aquest sagrament van ser: Maria Capdevila, Estefani Castro, Gisela Pérez, Gerard Prats i Àlex Vargas.

Al finalitzar la cerimònia, els pares de les nens i nenes que havien estat confirmats, van organitzar un refrigeri al local parroquial, al qual va assistir-hi també l'arquebisbe.

 Fotografies d'aquesta jornada

L'endemà del Carnaval

El més important és que es facin festes. I si pot ser festes com aquestes, on tantes persones hi participen de manera directa, preparant les carrosses, les disfresses i sobretot la seva il·lusió, són sempre d’agrair, perquè distreuen i diverteixen també a tots aquells que només hi van d’espectadors.

Malgrat els escarments que sembla han volgut donar altres anys a algunes de les colles que hi participen sempre (i que són les que realment donen vida a la festa), tot i que aquest any hi han hagut menys carrosses, la participació ha continuat estant força alta i d’un magnífic nivell.

Però costa  d'entendre que avui al dematí, l’endemà de la festa, tothom coincidís a l'hora de dir quina va ser la millor carrossa, menys unes poques persones. Tothom, excepte el jurat. Un any més costa  d'entendre el criteri que segueixen i que està en total desacord del que opina la gran majoria.
Escriure sobre el discurs del Rei Carnestoltes d'aquest any podria ser tan fàcil com el propi discurs. Nomes caldria posar-hi una bona part del de l'any passat. Fàcil, doncs. Perquè si llegiu les crítiques que es van fer al discurs del 2009, podrien ser perfectament vàlides per parlar del discurs d'aquest any.
Però sembla ser que aquelles crítiques (constructives, a diferencia de les seves), els que escriuen els discursos del Rei Carnestoltes (tothom sap que el reis no els escriuen, la seva feina es només llegir) no en van saber treure profit (falta de nivell?), o no se’ls hi va posar gaire bé el que es va dir dels "escriptors". Aquest és el problema! no saber llegir ells. Recomanació. Torneu-lo a llegir, el trobareu a les noticies del febrer del 2009 (Aquesta indicació,  d'on trobar-ho, no caldria posar-la, però veient el seu nivell...).
Tot el discurset va ser, a més de barroer, fàcil. Massa fàcil.
Però, està clar, per els "escrivents i assessors reials" els hi és més fàcil anomenar la mare  d'un altre, que posar-se a indagar sobre la identitat del seu propi pare.
Malgrat tot, es va trobar a faltar l'enginy i sobraven els tòpics i els recursos fàcils. Per exemple, es van posar amb el cap de la oposició municipal perquè -segons el que va llegir el Rei Carnestoltes- va criticar la Festa Major perquè el pressupost s'havia disparat. Contestant-li, que ell no es pensava pas, que tot ho seria menys un fracàs.

A veure, si el que es vol dir amb aquesta resposta és que no cal mirar prim amb les despeses, que es pot gastar el que es té i el que no es té... només faltaria que fos un fracàs! Però això ho sabria fer un tonto si li donessin carta blanca!

I posats en aquest tema, es segueix trobant a faltar que en aquest discurs, per segon any consecutiu, no es parli dels comptes de la Festa Major del 2008. És que creu el Rei Carnestoltes que els solivellencs ho han oblidat? Atrevir-se a assenyalar al cap de la oposició, per haver demanat més control amb les despeses i més transparència, i sense parlar dels comptes de l'any anterior, en sembla fins i tot demencial.
La pregunta que em faig ara, a l'acabar  d'escriure,  és... ho hauran entès els "escriptors reials"?

 Carnaval 2010

Corin Tellado, segona part

Tal com es anunciar el passat mes de gener, cada mes s'aniran publicant noves entregues, de sis pàgines cadascuna, d'aquella fotonovela que es va "rodar" a Solivella l'any 1969 fins a arribar a completar-la, per tal de -qui ho vulgui- les pugui coleccionar.

 Corín Tellado: pàgines 7 a 12

Carnestoltes 2010

Ja el tenim aquí!!!!!

Programa de la festa

Collons!!! Enguany vinc pelat de fred amb tres pams de neu damunt del gorro, ja ho podríem deixar per l'estiu això del carnaval oi? Així veuria una mica de pit i cuixa que en aquestes dates que jo arribo només veig jerseis i bufandes, no és just!!! A demés els papers del discurs estan un pel mullats perquè la nevada amb va pillar de sorpresa!!! Però tranquils que no us salvareu de la meva llengua enverinada i ningú marxarà de buit!!

Sa Majestat Carnestoltis XXé

 

Dissabte 13 de Febrer

A les 7 de la tarda

Anirem xino-xano cap al pàrking del St. Jordi totes les Carrosses, les comparses i jo mateix. Allà ens farem les fotos de cada any i esperarem als que sempre arriben tard. I si pot ser evitarem que l'alcalde ens foti un discurset dels seus.

 

 

Si no es fot a ploure o a nevar, el recorregut serà el següent: Carretera, Pg. Carles Balaguer, c. Abadia Vella, Pça. Sant Joan, c. Major, c. dels Lloracs, c. del Tallat, c. de la Creu, c. Pla i Pça. Major.

 

 

Quan arribem a la plaça Major, pujaré al balcó de Ca la Vila i em fotré a rajar de tot aquell que en surti dels collons, que per un dia que em deixen...

Després apareixerà algun membre del jurat, que segur que estarà comprat, i ens dirà qui cony ha guanyat!!!

I per acabar de fer l’animal, (això si, sense fer-nos mal), farem que s'ensorri la plaça Major amb una gerra de caramels

 

Diumenge 14 de Febrer 

A 2/4 de 6 de la tarda

Per acabar la festa el Tomàs ens ha preparat una estrena molt esperada per tots els convilatans (veure el cartell de la pel·lícula al final d'aquest programa)

 

 

Normes de Participació a la Rua

Carrosses:

Per tal d'optar als premis han de fer tot el recorregut, en cas contrari poden restar desqualificades.

La Comissió de Festes es reserva el dret de no donar subvenció a les carrosses que no tinguin un mínim de treball.

En relació al punt anterior, si es donés el cas, la carrossa rebria una subvenció simbòlica.

Cada carrossa es responsabilitza dels seus membres.

Comparses:

Es consideren comparses tots els grups de 8 o més persones.

Les que no tinguin aquest nombre, no es tindran en compte a l'hora de donar la subvenció.

Les comparses que formin part d'una carrossa, no es consideraran com a tal.

Cada comparsa es responsable dels seus membres.

Inscripcions

Tots els que estigueu interessats en participar a la rua i optar als premis, us heu d’apuntar a les oficines de l’ajuntament entre el 9 i el 19 de febrer, en horari d’oficina. De 9:00 a 14:00 i de 16:00 a 19:00.

 

Premis

Premis Carrosses:

1ª Classificada 140 €

 

2ª Classificada 130 €

 

3ª Classificada 120 €

 

A totes les altres 100 €

Premis Comparses:

Les Comparses 50 €

Idea i disseny original del cartell: Comissió de Festes

Notícies de la parròquia

Al voltant de les dates de Nadal es va posar en funcionament la nova instal·lació de calefacció a l'església. Si bé en un principi va donar certs problemes, finalment tot s'ha solucionat perfectament. En aquests moments la temperatura durant les celebracions oscil·la entre 15º i 16º graus.

Des del Consell Parroquial ja s'està treballant per la tómbola de Sant Isidre, recollint paquets, objectes, i tot allò que sigui escaient de rifar. Si la del any passat es pot considerar un gran èxit, aquest any -entre tots- tenim d'aconseguir que es superi l'anterior. Per tant, des d'aquesta pàgina web, s'encoratja a tothom a col·laborar-hi i -quan arribi el moment- participar-hi.

En els propers dies d'aquest mes Solivella rebrà la visita de l'Arquebisbe de la diòcesi de Tarragona. Concretament Mons. Jaume Pujol visitarà la nostra vila en dues ocasions, els dies 25 i 27 d'aquest febrer.

La primera d'aquestes visites pastorals serà per l'escola, on podrà compartir una estona amb els nens i nenes. També dedicarà una part important del seu temps a visitar aquelles persones grans o malaltes que no poden sortir de les seves llars. Una bona part de la visita pastoral serà acompanyada per les entitats parroquials.

La del dia 27 és per conèixer de prop la resta d'entitats solivellenques i l'Ajuntament. Posteriorment celebrarà la missa i impartirà el sagrament de la confirmació a tots aquells joves que el vulguin rebre aquest any.

L'atur al gener

Les dades referents a l'atur del mes de gener han significat, a La Conca, un fort increment respecte a les del mes de desembre de l'any passat, doncs s'ha passat de les 1.292  persones sense feina a 1.324.

En canvi Solivella ha vist reflectit un lleuger decreixement, passant dels 19 aturats del desembre, a les 17 persones que consten inscrites a les llistes d'aquest passat mes.

Clausura de l'Any Amades

Ahir es va celebrar, a la placeta del Grallers, la clausura de l'Any Amades. Per aquesta commemoració l'Ajuntament va passar el següent comunicat:

Benvolguts veïns i veïnes

 

L’any 2009, entre d’altres celebracions ha estat conegut com l’Any Amades, tot escaient el cinquantenari de la mort de Joan Amades i Gelats (Barcelona 1890-1959), el folklorista més prolífic, tant per materials recercats, continguts i obra escrita que ha tingut mai el nostre país, personatge que cal reivindicar-lo com una de les figures cabdals del panorama cultural català.

Ens consta que entre els anys 1922 i 1936 es van fer 65 missions de recerca per a l’Obra del Cançoner popular, entre les quals destaca les dades recollides als grallers els Triquelis de Solivella, missió realitzada per Joan Amades, que anotava la lletra, coreografia, dades històriques, etc., i el mestre Joan Tomàs, el qual tenia cura de les melodies de les cançons i danses.

Per tot això i atenent a la proposta feta des del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i l’Associació Cultural Joan Amades, per portar a terme un acte de cloenda de l’Any Amades el dia 17 de gener, però que per qüestions d’agenda en activitats programades amb anterioritat, nosaltres ho celebrarem el diumenge dia 31 de gener. En el conjunt de la demarcació de Tarragona, els pobles que deixarem constància d’aquesta cloenda son Falset, Constantí, Ascó, l’Aldea, Solivella, Banyeres del Penedès i Guiamets.

En la darrera celebració de la Diada Nacional de Catalunya, ja dedicarem unes paraules de reconeixença al nostre folklorista i estudiós de la cultura popular catalana, i ara una dedicatòria en deixarà constància de la seva estada a Solivella el dia 12 d’octubre de 1928.

Des de l’Ajuntament resteu invitats als actes de cloenda de l’Any Amades

 

Enric Capdevila i Torres

Alcalde

L'acte es va obrir amb unes paraules de l'alcalde, Enric Capdevila, recordant la figura de Joan Amades i el seu vincle amb Solivella, en els seus treballs de recerca. Tot seguit el regidor de cultura, Tomàs Iglesias, va donar lectura al manifest.

Posteriorment el geganters de Solivella van descobrir una placa commemorativa a la placeta dels Grallers.

 Resum de l'acte  

Gener '10

Memòria històrica i Solivella

Fa uns dies Solivella, representada pel seu alcalde, va participar a Tarragona en un homenatge als represaliats pel fransquisme entre els any 1939 i 1948.

El setmanari La Nova Conca ho recull ens aquest escrit, redactat des de Solivella:

"Els passat dissabte dia 16 l'alcalde de Solivella, Enric Capdevila, va assistir a Tarragona a l'acte d'homenatge a les víctimes que foren afusellades pel franquisme a la muntanya de l'Oliva entre els anys 1939 i 1948, o varen morir a la presó de Pilats.

Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament de Tarragona per tal de dignificar i recuperar la memòria històrica d'aquelles persones que varen patir les represàlies en els temps de la postguerra, amb la restauració i senyalització d'aquells espais que foren testimonis d'aquell daltabaix.

Els actes començaren el Pretori amb la inauguració de l'espai de Pilats, on es deixà constància que en la seva sala primera eren situats els condemnats a mort. Les intervencions anaren a càrrec de Rosa Rosell, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tarragona, del director general de la Memòria Democràtica, i el testimoni de tres dels supervivents de la sala de la mort. La presó de Pilats tenia una capacitat per a 200 presoners i va arribar a acumular prop de 1.400 persones detingudes pel règim franquista.

Després al cementiri de Tarragona fou inaugurada la rehabilitació de la fossa comuna que presideix una placa amb el nom dels 724 represaliats pel franquisme i que en la seva gran majoria hi són enterrats. Un vers extret de la cançó de Lluís Llach recordava "d'aquells que han mort sense tenir el cot", amb una segona llista que deix constància dels municipis que van perdre els seus veïns.

Mentre era interpretat el Cant dels Ocells es feren les ofrenes florals institucionals i de particulars, on no hi va faltar la del poble de Solivella en que el seu alcalde, Enric Capdevila, va homenatjar als 25 solivellencs que consten en aquest espai memorial, juntament amb els veïns del poble que foren presents a l'acte.

Solivellencs homenatjats a la fossa comuna del cementiri de Tarragona:

Andaver Cendrós, Jesús; Anglès Llauradó, Baldomer; Anglès Rañé, Anton; Ballart Corbella, Romeu; Ballart Español, Joan; Capdevila Nuet, Ambrós; Capdevila Nuet, Josep; Capdevila Nuet, Jaume; Cartañà Domingo, Tomàs; Castro Español, Josep; Cortés Jorba, Eusebi; Español Español, Pere; Iglésies Rañé, Josep; Jordana Iglésies, Joan; Juanpere Iglésies, Magí; Martínez Rodrigo, Ernesto; Masalias Torres, Gregori; Mestres Torrellas, Alfons; Mestres Torrellas, Antoni; Rañé Travé, Ciriac; Sanahuja Clavé, Joan; Sanahuja Montseny, Josep; Sans Garcia; Francesc; Torres Español, Magí."

NOVA CONCA, 22 de gener de 2010

Agraïment per la col·laboració

Només dues ratlles per agrair públicament a les moltes persones que han enviat fotografies de la nevada, la seva inestimable col·laboració. Molt bones fotografies que quedaran per sempre publicades aquí, deixant constància d'aquesta important nevada de la nit del dijous dia 7 i el divendres dia vuit de gener.

Arrel de l'escrit que hi ha en la notícia anterior, acompanyant el comunicat que va fer l'Ajuntament, cal dir que, finalment, el dimarts dia 12 es va tirar sal als carrers de Solivella.

L'Ajuntament passa un comunicat... però no fa res més

Aquest és el comunicat que ha passat l'Ajuntament respecte a la nevada. Una nevada que estava més que anunciada des de feia dies i que, a diferència de molts altres pobles, ens ha agafat totalment desprevinguts. Doncs poblets propers, molt més petits que el nostre, com és el cas de Maldà, Tarrés o de Vallverd de Queralt, que ja havien fet una previsió de sal, però que -en el cas del tercer- com que van fer curt, es van espavilar ràpidament per trobar-ne el mateix dissabte. El lloc? La cooperativa Coperal de Santa Coloma de Queralt, on tenien tanta sal o potassa com haguéssim volgut.

Nosaltres la única cosa que hem tingut és aquest comunicat, ple d'obvietats, però res més. Tot els carrers de Solivella, sense excepció, s'han convertit en una molt perillosa pista de gel.

AJUNTAMENT DE SOLIVELLA

COMUNICAT D'EMERGÈNCIA

 

Pla d'emergència davant la nevada:

1.- Els carrers i places es troben en situació de glaç permanent i es preveu la seva permanència durant el dissabte 9, diumenge 10 i dilluns 11.

2.-  En aquest moment es manté la fase d'emergència 1 del pla NEUCAT, amb previsió de possible nevada el dilluns dia 11.

3.- Es recomana precaució a l'hora d'anar per la via pública.

4.- La situació de glaç als carrers i places es normalitzarà en el moment que les condicions meteorològiques siguin permisives.

5.- No deixeu que les persones d'edat avançada, o amb dificultats, ni tampoc els més petits, surtin a l'exterior.

6.- Vigileu els caramells a les teulades.

7.- Es demana la col·laboració dels veïns en el manteniment de la via pública.

8.- Per qualsevol incidència podeu adreçar-vos a aquest Ajuntament, o al telèfon 112.

Solivella, 9 de gener de 2010

L'Alcalde

Enric Capdevila i Torres

L'atur al desembre

El mes de desembre va acabar l'any amb un tònica similar a la mesos precedents, doncs les taxes d'atur van sofrir molt poca variació, si bé pel que respecta a Solivella el nombre d'aturats va disminuir en tres persones, passant de les 22 que s'havien enregistrar el mes de novembre, a les 19 amb les que s'ha tancat l'any.

Forta nevada

El dia vuit de gener de 2010 el recordarem per la forta nevada que ha caigut a Solivella, un lloc on la neu rarament es deixa veure, doncs poques nevades importants hem patit al llarg dels anys.

En aquest cas, entre el fort vent d'avui a la nit i les possibles glaçades posteriors, sembla ser que el risc es força alt, doncs segons les previsions les temperatures tenen de baixar encara més aquests propers dies.

De tota manera cal lloar la rapidesa i efectivitat dels solivellencs que, ràpidament van treure la neu del mig dels carrers per tal de poder transitar-hi amb seguretat.

Una vegada més cal agrair a tots els que heu fet arribar les vostres fotografies, per tal de que quedi reflectida la nevada a la web. Així, doncs, per deixar constància de la nevada, queden aquí publicades i des de les d'aquest any podeu passar fàcilment, si les voleu veure, a fotografies de nevades d'altres anys.

 La nevada

Regal d'aniversari: Un exemplar de "Corín Tellado"

Prop de finalitzar el període en el que es van celebrar els 10 anys  d'existència  d'aquesta web, i com en la majoria de celebracions  d'aniversari, per tal que la celebració sigui completa no pot mancar-hi un regal.

Per aquest motiu, i també perquè gracies a tots vosaltres "www.solivella.net" s'ha convertit, amb molta diferencia, en la web líder de Solivella  que la destaca, no ja com una eina essencial de consulta per conèixer el nostre poble i la seva historia, sinó també com el lloc on poder veure reflectit el dia a dia de Solivella. Tot això és gràcies a vosaltres que, amb assiduïtat, visiteu aquesta web i l'heu convertit en líder destacat, tant pel que fa al interès que us desperta el seu contingut, com per les moltes i diferents visites que rep, i sobretot pel altíssim numero de pagines consultades, doncs només en els tres últims anys s'han visualitzat més de cinc milions de pàgines entre totes les visites rebudes.

Un regal? Si. Calia posar a l'abast de tothom alguna cosa que sigui, a la vegada, entretinguda, fàcil de conservar i col·leccionar i també "històrica".

L'objecte escollit per a tots vosaltres és una publicació que es podia trobar en tots els kioscos d'Espanya i que data del 26 de maig de 1969.

Una publicació que en aquells anys es podia trobar en la major part de les llars  d'arreu del país. Era el que s'anomenaven "fotonoveles". Una mena de relats, de marcat color rosa, per entretenir  d'altres coses a la gent, fonamentalment a les nenes, noies i senyores, tot i que molts homes, malgrat el menyspreu que volien mostrar cap a aquest tipus de publicacions, també les fullejaven.

La "fotonovela" per excel·lència en aquells anys va ser la "Corín Tellado".

Un regal? I perquè, precisament, aquest regal?

Doncs perquè a la pagina numero 3, on realment comença la "fotonovela", podem llegir-hi "exteriores rodados en el pueblo de Solivella".

Deixant a part el pobre guió que té, en aquest numero de Corín Tellado, es poden veure algunes pinzellades de com era el país d'aleshores, començant per alguns cotxes que s'hi veuen (Simca-1000, Renault-4L), també per l'estat en que es trobaven els carrers del nostre poble (Raval de Blancafort, Creu, castell) i també, totalment canviada, la façana i porta  d'accés al restaurant Cal Travé, aleshores amb el nom de Bar Club.

Malgrat que nomes es parla  d'exteriors, també hi ha una colla de fotografies fetes a l'interior de les entrades de Cal Mesalles i de Cal Sagrista, així com diverses de l'habitació de matrimoni de l'Antonio Sans (Gasset) i la Maria del Carme Travé, que feia molt poc que s'havien casat.

Realment fins a la pàgina..., de les 68 que té en total, no es troben fotografies de Solivella, però estic segur que als mes grans els "hi farà gracia" tenir aquesta fotonovela, i als mes joves els servirà per veure com s'entretenia la gent dels anys 60, així com per veure mes o menys reflectida com era la vida  d'aquells anys.

A partir  d'avui es publicaran sis pàgines cada mes, fins a completar la totalitat de les 68.

Per tots aquells que, a mes de guardar-ho digitalitzat en format "pdf", ho vulguin imprimir, ho podran tenir en la mida original (DIN-A4), doncs s'ha respectat totalment el format original.

Penseu que aquestes sis pàgines ocupen 986 Kb., o sigui que pot ser que es tardi una mica a descarregar-les. El millor és que un cop les tingueu es guardin en una carpeta del disc dur del vostre ordinador, on poder-hi anar afegint les que es publicaran els mesos següents.

 Corín Tellado: pàgines 1 a 6

El nou any ens porta el patge Feruk i els Pastorets

L'arribada de l'any nou ens ha portat dues esperades visites a Solivella, doncs aquest primer diumenge del l'any ens ha visitat el patge, encarregat per S.S.M.M. els Reis Mags d'Orient, que ha recollit les cartes dels nens i nenes de Solivella, en les que han expressat els seus desitjos per aquest any. Uns desitjos que porten, sense cap mena de dubte, una gran càrrega emocional, confiant en la màgia dels Reis. Però... tornarà a haver-hi Màgia aquest any? Això, dintre d'uns dies ho sabrem.

El mateix diumenge, però a les cinc de la tarda, Solivella ha tornat a gaudir de l'arribada dels "Pastorets", doncs els més menuts del nostre poble, s'han encarregat de fer reviure aquesta tradició tan nostra i tan d'aquestes dates nadalenques.

Com en altres anys cal fer un públic reconeixement a la Pili Sales, la qual,  amb molta dedicació i sobretot paciència, ha aconsseguit que les petites feres de Solivella hagin tingut una representació tan digna. Tampoc ens podem oblidar de la Mireia Masalias que, any rere any, reescriu el llibret adequant-lo als temps presents.

 Festes de Nadal