Febrer'18

Un cant per la llibertat  

Avui fa quatre mesos de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i per aquest motiu l'ANC i Òmnium Cultural han convocat manifestacions amb el lema "Il·luminem la llibertat". Per aquesta raó l'Ajuntament de Solivella ha convocat a la plaça Major a tots aquells que ens volem solidaritzar amb aquesta crida.

Més d'un centenar de solivellencs hem pogut escoltar les paraules de l'alcalde, Enric Capdevila, i del solivellenc Josep Maria Sans i Travé, a més de la lectura del manifest que ha fet l'Antoni Rosich.

Tres diferents discursos que tenien com a punts en comú la necessitat d'estar tots plegats més units que mai, de no defallir, de no tenir por d'aquest estat repressor mancat de propiciar el diàleg. També han coincidit en constatar que ens volen humiliar, tenir-nos agenollats, que ens desanimem. Però en el més important que han coincidit és en dir que no ho aconseguiran. Que no n'hi ha prou en vèncer, sinó que cal convèncer, i de la manera com actuen cada dia estan més allunyats de convèncer, al contrari, en cadascuna de les seves actuacions cada dia ens sentim més units, més ferms i més valents. La prova d'això l'hem tingut avui mateix, quan ens hem assabentat de les intencions d'imposar el castellà a les escoles. La reacció de Catalunya ha estat d'unanimitat i no s'ha fet esperar: l'escola no es toca!

A més de les paraules d'aquests tres solivellencs, és bo recordar el que, just acabada la seva visita a Solivella, va escriure el M. H, President de la Generalitat el dia 2 d'agost de 2016 al seu Facebook personal: "L'esperit català rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors".

  Llibertat!! 

Carnestoltes 2018 

 

DISSABTE 17 DE FEBRER Qui de la festa vulgui gaudir a les 7 camp de futbol haurà d’anar 

Aquest any, s’han introduït algunes novetats: *S’ha d’inscriure tothom que vulgui participar a la Rua i optar a qualsevol premi de les categories existents (individuals/parella, carrossa o comparsa). *Tothom que estigui inscrit com a participant, ha de realitzar tot el recorregut i una coreografia a la Societat. *Les comparses han de tenir un mínim de 6 participants *Heu de portar la música de les coreografies a les oficines de l’Ajuntament fins el dia 14 de febrer, cal adjuntar el nom de la carrossa/comparsa/individual amb el nom de la cançó i l’interpret. *La condició indispensable per optar al premi és realitzar una coreografia. *La Comissió de Festes es reserva el dret de modificar la Rua en el cas que no hi hagi cap carrossa inscrita. *Inscripcions per la Rua i el sopar a les oficines de l’Ajuntament dia 14 de febrer de 4 a 7 de la tarda. *L’aforament de la Sala per el sopar es de 160 comensals aproximadament, a partir d’aquesta xifra, per ordre d’inscripció, es disposaran a les taules de la llotja del primer pis. Cal apuntar-se per colles o grups.

 

  properament: fotografies de la festa 

1a. cursa i caminada Canicross  

L'associació "101 SOS gossos" ha organitzat per aquest proper diumenge la primera caminada popular d'una hora, amb gossos o sense, per fer, en acabar la cursa, la tradicional benedicció de Sant Antoni a tots els animals que hi participin.

DIA 11 DE FEBRER DE 2018

Descripció: Caminada benèfica Associació 101 Gossos

Recorregut de 1 hora, marxa popular, amb gos o sense

Obsequis i accés a avituallaments

 

Lloc: Antic camp de futbol

 9:30  -  Inscripcions i entrega de mocador i bossa distintiva

 9:45  -  Explicació detallada de la caminada

10:00  -  Sortida dels participants

Preus de la inscripció:

Degustació + mocador, 5 €

Degustació, 4 €

Bossa, 2 €

 

* Els gossos hauran d'anar identificats segons el seu caràcter mitjançant els mocadors.

* En acabar la caminada hi haurà un sorteig amb regals.

Finalitzada la caminada es farà la benedicció dels gossos a la plaça Major, i seguidament piscolabis pels participants

Sol·licitud dels privilegis de la festa del Sagrat Cor  

Aquest dilluns s'ha iniciat el procediment per recuperar els privilegis dels que gaudia la celebració de la festa del Sagrat Cor i del que havien desaparegut els seus documents escrits. Uns documents que estaven exposats a l'altar major, emmarcats en uns marcs d'argent i que, malgrat que s'havien pogut preservar en el decurs de l'anomenada Guerra del Francès (1808-1814) del altres efectes negatius que va tenir aquella invasió en el patrimoni solivellenc, però, malauradament, en les revoltes contra les ordes religioses de les bullangues de 1835, aquells documents foren robats, segurament pel valor dels esmentats marcs i no pas pel que suposaven els documents en si.

L'alcalde de Solivella i el mossèn de la parròquia, acompanyats de la persona que més ha investigat sobre el contingut i la història d'aquests documents, en Josep Maria Sans i Travé, s'han entrevistat amb l'arquebisbe de Tarragona per tal de fer-li arribar la sol·licitud per recuperar la confirmació oficial d'aquells tres privilegis. Aquesta petició fa referència al primer d'aquests privilegis, aquell concedit per l'arquebisbe diocesà. Els altres dos eren atorgats pel Rei d'Espanya i pel Papa. En aquest primer es demana la confirmació oficial de la festa i la concessió de les indulgències als fidels que hi participin.

També se sol·licita que els documents estiguin fets en el mateix suport que tenien els originals, és a dir, escrits sobre vitel·la, o sigui sobre un pergamí de cuir de vedell. El cost econòmic que això comporti serà assumit pel poble de Solivella, i en la seva representació pel consistori municipal.

Preparació per la festa del Sagrat Cor  

Aquest passat dissabte s'ha tornat a convocar a representants de les 10 capelles que configuren la festa del Sagrat Cor al local parroquial. La reunió, a la que han assistit 43 persones, ha estat presidida per l'alcalde, el qual anava acompanyat a la taula pel mossèn de Solivella.

Em línies generals es podria dir que ha estat una convocatòria ja viscuda i amb els mateixos resultats que aquella idèntica de l'any 2015. És a dir, parole, parole, parole... i sense aclarir res. Altra vegada es va tornar a dir que calen persones amb idees, que cal implicar-hi al jovent, que cal formar una comissió per començar a treballar en la preparació d'un esdeveniment que ha de ser excepcional doncs aquest any se celebra el 275é aniversari. És a dir, s'ha de començar a fer alguna cosa. El mateix que es va dir l'any 2015 i encara no s'ha començat a fer res.

Potser la única nota diferent és que l'any 2015, en aquesta mateixa reunió, l'alcalde va fer molta insistència en aprofitar el relleu d'aquest esdeveniment per potenciar la marca Solivella. És a dir, aprofitar una festa de caire religiós per donar a conèixer més el nostre poble des de la perspectiva turística.

Em aquesta ocasió ni tan sols es va poder treure ni una sola conclusió, doncs les intervencions que hi ha va haver per part dels assistents van anar, sobretot, en una sola direcció, en recordar que aquesta festa és de poble, del poble, i no únicament del veïns de les 10 capelles. Realment així va començar aquesta tradició, doncs ja des del seu origen, quan hi ha havia una sola capella, la de cal Roig, era tot el poble qui hi participava. I així va continuar durant molts i molts anys. En aquesta celebració es podien veure participant-hi persones de dretes amb persones d'esquerres, fidels practicants amb persones que mai posaven un peu a l'església. Perquè aquesta festa, no ho oblidem, és conseqüència d'un vot de poble.

Per tant va prevaldre el que demanaven aquells que havien reclamat la participació de tot el poble a la reunió i no únicament als veïns de les 10 capelles. També cal destacar la sol·licitud que va fer la Dolors Corbella, que va demanar, en principi i de forma excepcional, que vist que aquest any la festa cau en diumenge, que no es traslladés al dilluns, doncs per donar més relleu a aquest 275è aniversari calia donar facilitats a aquells solivellencs que viuen fora vila.

No hi va haver temps per debatre aquesta sol·licitud, doncs es va tenir en compte el que demanava la majoria, anular i posposar aquesta convocatòria per fer-ne una de nova, tal com va assumir l'alcalde, convocant a tothom qui vulgui assistir-hi el proper divendres, a les 7 de la tarda, a la Societat. 

Gossos i civisme  

Quan s'ha rebut l'anunci de que el proper diumenge, 11 de febrer, dues associacions de Solivella, 101 SOS gossos i el Cargol Solivellenc, organitzen un "canicross" per celebrar -amb més de dues setmanes de retard- la festa de Sant Antoni, és quan més s'han incrementat els comentaris que fa temps corren, respecte a alguns amos de gossos.

Han estat diverses les persones de Solivella que han expressat les seves queixes per la brutícia dels nostres carrers ocasionada per les deposicions dels gossos. Gossos que, de vegades, campen sols per la nostra població i fan les necessitats allà on volen. I gossos que, si bé van acompanyats dels seus amos, fan el mateix i la persona que els porta no es digna a recollir les seves caques.

És lògic, i molt normal, que les persones que tenen gossos els treguin a passejar. Tant perquè el gos pugui fer exercici, com perquè pugui fer les seves necessitats, si bé el més normal i lògic, seria que disposessin d'un lloc a les seves cases per tal que el gos les pugui fer. D'aquesta manera tindrien el gos ben ensinistrat, acostumant-lo a fer-ho sempre al mateix lloc, i sobretot no tindrien la "incomoditat" d'haver de portar uns bosseta per tal d'anar recollint les deposicions de l'animal.

El que no és de rebut és que els hi deixin fer als nostres carrers i places i que després no ho recullin. Això únicament demostra dues coses, que l'amo és un incívic i que l'amo és un brut.

Cal recollir la merda! Tant per evitar contaminar i embrutar els nostres carrers, com per prevenir malalties infeccioses. És un assumpte de sana convivència social i que evita riscos de salut.

Per desfer malentesos que tendeixen a voler "justificar" aquestes actituds incíviques, és bo que els amos dels gossos deixin de dir les "virtuts" de la caca dels gossos. Per una banda l'orina. Aquesta si és en una superfície terrosa és absorbida, però si és damunt de l'asfalt, del ciment, o de qualsevol superfície compacta, queda allí, s'evapora i després els altres l'han de respirar. Però sobretot la bestiesa que diuen de la "virtut" dels excrements, que, segons ells, serveixen d'adob a la terra. Doncs no! Si bé és cert que és biodegradable, cal tenir en compte que els gossos -a diferència dels cavalls, ovelles i altres animals herbívors- són omnívors, el que vol dir que en les seves deposicions caguen bactèries i paràsits que són resistents als processos mediambientals, que per tant un cop seques es volatilitzen i van a parar al aparell respiratori, o es dipositen sobre els aliments, el que significa que poden transmetre malalties.

Tant és així que, en els cursets de pràctiques de civisme que es fan als amos dels gossos, se'ls diu que, una vegada recollides les deposicions en una bosseta, no s'han de tirar a la resta de la brossa, sinó que s'han de llençar al wc per tal que vagin al drenatge corresponent i puguin ser tractades com el que són a les depuradores, doncs barrejades amb la brossa normal els tractaments que es donen no "maten" les bactèries i paràsits que porten.

Ja hi ha hagut alguna "topada", per part d'algunes persones amb amos de gossos, per recriminar-los aquesta forma incívica de degradar l'aspecte dels nostres carrers i per la contaminació que produeixen, amb el risc per la salut que això comporta. Mai és agradable veure com dos solivellencs discuteixen per temes que tenen una molt fàcil solució: saber tenir un comportament cívic i respectuós envers els altres veïns.

A més d'aquest importants arguments, cal insistir en que les queixes venen donades, sobretot, perquè no volem caminar per Solivella com si fessin una gimcana, havent d'esquivar les deposicions dels gossos que cada vegada són més abundants als nostres carrers i els hi donen un aspecte lamentable.

Resumint: Si una persona no és prou responsable vol dir que no està capacitada per cuidar animals. Cal demostrar respecte i civisme per els altres veïns i per no donar aquesta imatge de poble brut.

Evidentment aquestes crítiques no van dirigides a tothom en general, i encara menys a aquelles persones que passegen els seus gossos com cal, sinó que es refereixen únicament a aquella minoria que demostra no estar capacitada per tenir un gos.

En aquest cas no s'ha volgut posar cap de les moltes fotografies que hi ha, doncs ja fa prou fàstic el que veiem pels carrers i, per tant, no cal incrementar aquest rebuig amb imatges que no tenen cap tipus d'atractiu. Tampoc s'hi posaran les fotografies dels gossos, en tot cas si cal posar fotografies es posarien les dels seus amos.

Gener'18

L'estigma en salut mental  

Aquest proper dissabte, dia 27, a les 18:00 h. a cal Mateu, la psicòloga Judit García ens farà un xerrada de sensibilització i contra l'estigma de la salut mental. El programa que desenvoluparà consta bàsicament dels següents punts:

- Què és la salut mental?

- M'afecta o em pot afectar a mi?

- Com puc ajudar a les persones que tenen un problema de salut mental?

Al final de la seva exposició hi haurà un torn de preguntes.

L'acte l'ha programat el Grup Cultural de la Dona i l'Ajuntament de Solivella.

Els reis  

Aquest any s'han publicat les fotografies de l'arribada del Reis d'Orient amb un cert retràs, doncs per problemes logístics de poder rebre les imatges no s'ha pogut fer abans. Si bé, d'una manera puntual i perfectament acabades, estaven ja llestes el mateix dia de Reis al vespre per part de l'autor de les fotografies.

Una vegada més cal agrair l'estimada col·laboració de l'Eduard Tarragó que, altra vegada es va encarregar de fer les magnifiques fotografies que ara s'han posat a la web. La col·laboració de l'Eduard amb el poble de Solivella ha estat llarga i en moltes diverses facetes al llarg dels anys. Un treball que potser no sempre ha estat prou reconegut, però del que cal deixar constància. Precisament, si fem una mirada al passat, el trobaríem organitzant aquesta mateixa cavalcada de la nit del 5 de gener.

Gràcies per tot Eduard, doncs d'aquí a uns quants anys, tots aquests nens i nenes que surten a les teves fotografies, podran recordar com eren de petits, amb les cares d'il·lusió que posaven quan eren cridats per rebre els seus regals de Reis.

  Nit de Reis  

Pessebre vivent  

L’Associació 101 Sos Gossos, i en el seu nom la Rosa Mari Salvadó, volen fer públic el seu agraïment a totes les persones que es van oferir voluntàriament a participar en els personatges que van conformar els diferents quadres del Pessebre Vivent que, per primera vegada s'ha fet a Solivella. També volen fer extensiu aquest agraïment a les més de 200 persones que, malgrat la pluja que va caure, van fer tot el recorregut per visitar les diferents escenes del Pessebre.

Aquest web vol donar també les gràcies a Jaume Iglesias per les fotografies que ha fet arribar a la web.

a "Festes de Nadal"

  NOTA -   També l'Edgar Rosich ha fet arribar les seves fotografies a la web, les quals, evidentment, s'han afegit a les que ja hi havia degut a la seva bona qualitat. Gràcies Edgar! 

Resum de l'any 2017  

GENER

Dia 8.- Concert de gralles i actuació de l’esbart dansaire. Serà la darrera vegada que veurem a aquesta colla oferint-nos ballets populars catalans?

L’Ajuntament passa un avís per prevenir-nos per l’arribada d’una forta onada de fred.

Una notícia que mai voldríem llegir fa referència a les 11 defuncions que hi ha hagut en els darrers 4 mesos. De fet en aquestes darreres eleccions al Parlament hem pogut veure com els cens, amb disposició de votar, ha baixat en 7 persones respecte a les mateixes eleccions de l’any 2015, el que ens indica que, malauradament, el poble va en decreixement.

Aquest mes de gener, excepcionalment fred, va acabar amb 31 litres d’aigua en els dos dies de pluja de la darrera setmana.

FEBRER

Dia 27.- Comença la campanya judicial contra polítics catalans. Solivella viu la seva primera manifestació a la plaça Major en favor de Francesc Homs, que estava sent jutjat per l'Estat espanyol per haver organitzar el procés participatiu del 9N.

Dia 25.- Carnaval pobre. S’ha hagut de destacar la baixa participació respecte a anys anteriors i que, per segon any consecutiu, no es fes el pregó de Carnestoltes.

MARÇ

Dia 25.- La nit del 24 al 25 de març ha nevat a Solivella deixant el poble completament blanc.

ABRIL

Dia 15.- Queda dissolta, per pràctiques sectàries, l’associació a la qual pertany l’actual mossèn de Solivella. El decret 11/17 conclou que és necessària la dissolució del Seminari de Poble de Déu i se’ls insta a retornar als seus legítims propietaris tot el patrimoni que, de maneres poc clares, s’havien fet seu. Aquest decret és conseqüència dels quatre anys d’investigacions fetes des del Vaticà i a instàncies del seu òrgan la Congregació per a la Doctrina de la Fe. Aquesta decisió es pren, a més de per les pràctiques sectàries, perquè l’Església considera que la doctrina que impartien no és compatible amb la catòlica.

Jutge de Pau. D’una manera molt poc ortodoxa (traient un paperet a sort i sense mirar ni els currículums ni els mèrits) es decideix qui serà la propera jutgessa de Solivella. El paperet que s’extreu correspon a Gemma Castro, la qual ja desenvolupava aquesta tasca al nostre poble.   

MAIG

La pubilla i hereu infantils de la festa de Sant Isidre han estat Isolda Sans i Carles Andavert.

Dia 25.- La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Sra. Mertixell Borrás, fa una visita institucional a Solivella.

JUNY

La forta calor d’aquests dies ha obligat a modificar dues festes. Una ha servit molt bé d’excusa doncs comptava amb molt poca assistència: s’ha suprimit la processó de Corpus. L’altra ha estat molt ben rebuda per part dels solivellencs, doncs degut a aquesta forta calor i sense comptar amb aire condicionat a la Societat, el sopar i ball de la revetlla de Sant Joan s’han fet a la plaça de la Diputació.

JULIOL

El jove de només 18 anys i d’arrels solivellenques, Pol Oto Masagué, publica en aquest web un magnífic treball d’investigació sobre “els fets de Solivella”.

Dia 13.- Fins a 10 dotacions terrestres i 5 d’aèries s’han hagut de desplaçar a Solivella per sufocar un incendi al barranc del Xano.

Dia 16.- La nena Blanca Fuster Tarragó, d’arrels solivellenques de ca la Carme, s’ha proclamat campiona d’Espanya de natació sincronitzada. En el mateix certamen va fer podi en totes les categories, quedant primera en les de solo i duo.

Dia 22.- Concurs de pintura ràpida. Es pot qualificar de tot un èxit -tant per el nombre de participants, com per la perfecció de les obres presentades- aquest 1er. Concurs de Pintura Ràpida.

Dia 23.- S'obre per primera vegada l'espai polivalent -conegut popularment con "el paller"- un cop acabades les obres de tancament. Es fa per donar cabuda al dinar de germanor que organitza l'Esplai del Jubilat i Pensionista.

SETEMBRE

Josep Maria Sans Travé presenta un llibre sobre la història de la festa del Sagrat Cor. Es tracta d'un llibre de petit format, fet amb el propòsit de posar l'obra a l'abast de tothom. El llibre ha comptat amb el suport econòmic de l'Ajuntament, però no de la parròquia, malgrat que el mossèn s'hi havia compromès, però que després ha faltat a la paraula donada.

La Diada d’aquest any s’ha viscut d’una manera excepcional. A més dels protocol·laris actes que cada any es fan a la nostra població, van ser un centenar de solivellencs els que es van desplaçar a Barcelona per tal de formar part de la multitudinària manifestació de l'11 de setembre. Tot un autocar ple va sortir de Solivella i molts altres hi van anar pels seus propis mitjans.

Al llarg d’aquest mes de setembre es van fer manifestacions davant de la Casa de la Vila, en suport al Govern i en contra de l’actuació del Gobierno.

Dia 22.- Després d’una llarga temporada de secada, en poc més de 10 minuts han caigut més de 30 litres d’aigua.

OCTUBRE

A tots els catalans ens quedarà gravada a la memòria aquest primer dia d’octubre i la forta repressió que va viure el nostre país per part de les forces de seguretat espanyoles. A Solivella, d’un cens de 512 persones, van poder votar en aquest referèndum 400 solivellencs (380 SI, 11 NO i 9 en blanc).

Dia 9.- Retorna a Solivella una mènsula del castell que fins ara havia estat exposada al Museu Comarcal de Montblanc. La seva nova ubicació serà en el Centre d’Interpretació del Castell a la Societat.

Es succeeixen a Solivella diverses manifestacions en favor dels empresonats.

NOVEMBRE

Dia 3.- Manifestació a la plaça Major i paraules d'en Josep Maria Sans, Anton Rosich i Enric Capdevila, demanant, exigint, la llibertat del presos polítics.

Dia 5.- “Empaperem Solivella”. Una bona colla de solivellencs omplen la plaça Major de cartells reclamant la llibertat dels presos.

Dia 11.- Manifestació a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos polítics a la que hi assisteixen molts solivellencs.

Presentació del logotip de l’Edgar Rosich “Solivella, cultura i patrimoni”.

DESEMBRE

 Dia 21.- Eleccions al Parlament de Catalunya. En aquestes eleccions, no convocades per la Generalitat, sinó pel Gobierno de Madrid, a Solivella van votar el 89’3 %. El resultat al nostre poble va ser de 392 vots a partits favorables a la independència d’un total de 452 vots. També a Catalunya van guanyar en obtenir 70 dels 135 escons del Parlament.

En aquestes festes de Nadal hem enyorat poder veure alguns pessebres, en particular els de la Rossita i el Pep, i el de la Tupineta. Segurament que, d’aquests que podem anomenar “monumentals”, únicament ha quedat el de Jordana/Cendra. Si mirem els pessebres que es van fer l'any 2015 veurem el que hem perdut.

La Rosa Maria Salvadó ha organitzat una espectacular arribada del Pare Noël, que si bé no ha estat una novetat, si que se li ha donat molta més vistositat i que, a més, ha inclòs el repartiment de joguines per la canalla a cal Mateu.

Aquest mes de desembre veiem com avancen les obres de condicionament dels antics rentadors municipals.

Dia 26.- En aquesta diada de Sant Esteve el Grup Cultural de la Dona organitza una sessió de ball a la Societat per celebrar el 40è aniversari de la seva fundació.

Dia 30.- Un dia de les vacances de Nadal dedicat als més menuts. Parc de Nadal infantil a la Societat, i passeig amb ponies. Però un altre any els encarregats dels ponies que portin un cabasset per recollir tota la gran quantitat de "regals" que aquests cavallets deixen pel carrer. Una altra opció és que els ho posin dodotis.

FELIÇ 2018 !!!