Gener'19

La futura capella del Sagrat Cor 

He tingut el privilegi de poder assistir a una conferència que ha donat l'artista Josep Minguell. Aquest senyor és un del pocs que treballa amb virtuosisme la tècnica de la pintura al fresc, i que és qui decorarà a Solivella les parets i sostre de la capella del Sagrat Cor.

Es poden trobar pintures al fresc en l'antiga Grècia i en la època romana, però és sobretot el l'Edat Mitjana quan aquesta tècnica és més emprada. Probablement molts de vosaltres heu pogut admirar el Pantocràtor del Museu Nacional d'Art de Catalunya, entre d'altres, o potser fins i tot el millor dels exemples de pintura al fresc a la Capella Sixtina, la gran obra de Miquel Àngel. Però sense anar tan lluny tenim una magnífica obra a Tàrrega, concretament a l'església de Santa Maria de l'Alba, on es poden admirar 36 grans murals pintats als fresc per Josep Minguell.

Si en voleu saber més sobre aquesta delicada tècnica pictòrica podeu clicar damunt de la fotografia de la conferència que ha donat l'artista a la sala Sant Jordi del Seminari de Barcelona, a la qual vaig tenir el plaer d'assistir-hi.

 

Pluviometria 

Al tancar l'any 2018 s'ha actualitzat aquella pagina on es poden veure, amb detall de mes a mes i dia a dia, les pluges que han caigut a Solivella. Aquest és un estudi molt rigorós, que fa molt acuradament, des de l'any 1997, en Josep Maria Fabregat, el Franceset.

En ell podrem apreciar les variacions d'aigua caiguda en aquests darrers 22 anys, i on, de manera molt significativa, destaquen aquests 730 litres que han plogut l'any passat, en front de la mitjana de 436 litres dels 21 anys anteriors.

Com a curiositat, en aquest llistat veurem com el passat mes d'octubre van caure, gairebé, tants litres com en tot l'any 2015.

  Pluviometria  

Reportatge de Nadal i Reis 

Amb les magnífiques fotografies de l'Eduard Tarragó, de la Nit de Reis, es dóna per finalitzat el reportatge gràfic de les festes de Nadal i Reis.

Unes festes que aquest any ens han donat l'agradable sorpresa d'incorporar un personatge molt propi de la cultura catalana i que fa clara referència al darrer dia de l'any: L'home dels nassos.

Amb aquest element s'enriqueixen, a la vegada, dos aspectes, el de mantenir i fomentar les tradicions, i el de sumar un nou element a les figures populars que ja teníem a Solivella.

 

   Nadal i Reis  

Resum de l'any 2018 

GENER

 

Per primera vegada es fa a Solivella una representació de Pessebre Vivent, que va tenir un gran èxit de participació i una gran assistència de més de 200 persones que van fer el recorregut per veure les diferents escenes que s’havien preparat.

 

FEBRER

 

Una vegada més es fa una crida per demanar més civisme als amos dels gossos que embruten els carrers del poble.

 

El dissabte 13 de febrer, es va tornar a convocar als solivellencs per començar a preparar la festa del 275è aniversari de la commemoració del Sagrat Cor. Poques, o cap, conclusió es van treure d’aquesta convocatòria. El suggeriment d’implicar a tothom, i no únicament als carrers de les 10 capelles, no va prosperar. Tampoc la que va demanar un dels assistents de celebrar la festa el mateix dia 9, tot i que cau en diumenge, a fi i efecte de donar més relleu a la celebració. Finalment l’alcalde, veient que no es podia arribar a cap conclusió positiva, va tancar l’acte posposant la convocatòria pel proper divendres a la Societat.

 

16 de febrer. Avui fa quatre mesos de l’empresonament dels Jordis, i per aquest motiu s’han convocat manifestacions amb el lema “il·luminem la llibertat”. Més de 100 solivellencs van poder escoltar, a la concentració que es va fer a la plaça Major, les paraules de l’alcalde, Enric Capdevila, de l’historiador Josep Maria Sans i Travé, i de l’Antoni Rosich que és qui va llegir el manifest.

 

El dilluns 19 de febrer s’inicien els procediments per intentar recuperar els tres privilegis dels que gaudia la celebració de la festa del Sagrat Cor. Uns documents que estaven exposat a l’altar major de l’església i que van desaparèixer durant la Guerra del Francès (1808-1814).

 

25 de febrer. Canvi de Junta a l’Associació de Jubilats i Pensionistes. Surt escollit Antoni Rosich com a president.

 

27 de febrer. L’Ajuntament passa un avís de precaució pel perill de nevades. Efectivament aquella mateixa nit va nevar, tot i que amb menys intensitat de la que s’havia previst.

 

MARÇ

 

El dia 8 se celebra a Solivella el Dia de la Dona Treballadora. Entre altres coses s’han llegit les propostes que el “consistori de dones” van fer l’any 2017 i les que fan aquest any:

Que el carrer Major fos de direcció única (no s’ha fet)

Disposar de contenidors amb pedal per accionar la tapa (no s’ha fet)

Defectes i reparació del ferm en diversos punts de la via publica i eliminació de barreres arquitectòniques. (sense completar)

Travessera de la C-14: Reparació dels forats del ferm. Reposició de la bionda que manca a l’alçada del pont, destruïda per un accident. Reposició d’un semàfor per control de velocitat. Clavegueres per evacuar l’aigua de la carretera en dia de pluja. (sense completar)

Reparació del ferm de la plaça Major, (no s’ha fet). Millora del carrer dels Safarejos (fet). Neteja carrer i places, herbes i altres (en part). Millora de la megafonia en punts febles (no s’ha fet). Col·locació de papereres i bancs. (segueixen mancant)

Seguici popular: Es proposa que els gegants i tots els altres elements del seguici popular que configuren els entremesos de casa nostra, tinguin un lloc per ser guardats i a la vegada exposats, amb la finalitat de tenir un millor resguard i protecció, com també poder ser vistos al llarg de tot l’any (no s’ha fet).

 

Dia 12: Al TN Comarques de TV3, i al InfoK de Super 3 es poden veure els nens i nenes, de 5è i 6è, del CEIP Sagrat Cor que s’han compromès a estar una setmana sense mòbils, tablets i ordinadors. Al TN Comarques del dia 16 i a l’InfoK del 19, els podem tornar a veure, plenament satisfets, per haver assolit el repte.

 

Dia 23: Nova manifestació d’un centenar llarg de solivellencs a la plaça Major. Aquesta vegada per l’empresonament dels consellers. L’Antoni Rosich va llegir el manifest “units contra la repressió” del que cal destacar aquest fragment: “Avui tornem a viure un divendres negre. Altre cop els nostres representants polítics , homes i dones integres, honrats, pacífics i de profundes conviccions democràtiques han estat empresonats. Continuarem defensant les nostres idees polítiques perquè aquestes no tenen barrots que les facin callar. L'estat, en lloc d'actuar com una democràcia madura, on el diàleg i l'acord són el motor de la cohesió de la societat, han decidit oferir cops de porra, menyspreu, humiliació, amenaces i, finalment, presó. Ho descriuen com una causa general contra l'independentisme, una autèntica cacera de bruixes, feroç i salvatge, sense mesura".

 

Diumenge de rams plujós. De tota manera la participació és cada vegada menys nombrosa i aquesta tradició va a menys, doncs aquest any únicament es van poder veure tres palmes i quatre palmons.

 

ABRIL

 

Dia 1: Més de 18 anys després, Solivella pot tornar a veure una representació teatral feta per solivellencs. La “Companyia Taiatru” ve representar, d’una forma excel·lent que res tenia d’envejar als professionals, l’obra “El casament del Saldoni i la Margarida” que va fer petita la sala de la Societat.

 

Dia 15: Una bona part de solivellencs van a Barcelona per manifestar-se al Paral·lel per reclamar la llibertat dels presos polítics.

 

Dia 22: A la Societat es presenta el llibre “La Maranyota” d’en Toni Sans i Rubén Montañá.

 

MAIG

 

La Pubilla i l’Hereu infantils de la festa de Sant Isidre han estat: Aina March Repulles i David Tarragó Español.

 

Dia 18: A la sala de les Corts de Sant Francesc de Montblanc, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha atorgat la Distinció d’Honor de la Conca de Barberà al Grup Cultural de la Dona de Solivella. També han estat guardonades, amb el Diploma de Reconeixement Comarcal, les Caves SansTravé.

 

JUNY

 

Per segon any consecutiu no es fa la processó de Corpus.

 

Dia 9: Després de 43 anys de docència a Solivella, es jubila la Rosa Mari Miret i Benet. Els seus companys, l’Ajuntament i els alumnes que ha tingut al llarg d’aquest temps la van homenatjar amb diversos reconeixements.

 

Dia 10: A les 7 de la tarda d’aquest diumenge s’inicien els actes de celebració del 275è aniversari de la festa del Sagrat Cor, amb l’assistència de l’arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, Mons. Jaume Pujol Balcells. En acabar la missa s’ha presentat el primer dels tres privilegis, el que correspon al bisbat.

 

Dia 16: Amb un ambient magníficament preparat a la sala de la Societat per assistir a una representació d’òpera, Solivella s’ha sumat a les altres 265 poblacions de Catalunya. L’obra escollida va ser “Madame Lescaut” de Giacomo Puccini. La pantalla, que destacava en la penombra de la llum d’espelmes, més una magnífica sonoritat, va fer que aquells solivellencs es sentissin transportats al teatre del Liceu.

 

Comencen les obres de millora del camí d’accés al cementiri i de la placeta que hi dóna entrada.

 

Dia 30: El Consell Regulador de la D.O. Conca de Barberà ha celebrat el 28è concurs de vins i caves. El Gasset s’ha emportat el primer premi del vi negre criat amb bota, més altres tres premis menors.

 

JULIOL

 

Dia 6: El departament de Cultura de la Generalitat, conjuntament amb l’Ajuntament de Solivella, ha organitzat una jornada de “patrimoni, vi i cultura” dirigida als amants de la cultura vitivinícola en general. La jornada ha començat a les 19:30 amb una visita al museu del castell, i ha continuat amb un maridatge de vins de la Conca i un concert de “Jazz des d’Aquí” a l’incomparable marc de la plaça del castell, amb una molt notable assistència.

 

Dia 21: Segon concurs de pintura ràpida.

 

Dia 28: A la placeta del Fossat del Castell s’ha fet un concert a càrrec de Maria Jacobs, que ens ha obsequiat amb cançons del flok americà, cançó francesa i altres interpretacions, en un magnífic capvespre que, a més, ens ha deixat gaudir d’una preciosa posta de sol des de dalt d’aquest turó del castell.

 

AGOST

 

Dia 3: Finalitza el camp de treball en el que hi han participat joves de la República Txeca, Dinamarca, Itàlia, Rússia, Estònia, Escòcia, França, Corea del Sud i, evidentment, de Catalunya. Durant la seva estada s’han dedicat a netejar i restaurar l’escala i la sala del cafè de l’edifici del Sindicat.

 

Dia 9: Acte de cessió d’ús de l’edifici del Sindicat de Vinyaters a l’Ajuntament i poble de Solivella.

 

Dia 10: Lliurament del títol de filles adoptives a tres mestres que al llarg de molts anys van exercir la docència a Solivella: Josefina Solé, Rosa Mari Miret, i Maria Rosa Mir.

 

Dia 11: El grup de diables “Rigor Mortis”, en el seu 30è aniversari presenten un nou element, el “Cargol Banyut”, que amplia el seu bestiari.

 

Dia 14: Un fet, que en qualsevol altre poble o ciutat seria normal, es pot considerar excepcional que a Solivella s’hagin ballat sardanes, doncs, malauradament, des de feia molts anys no se’n veien al nostre poble.

 

Dia 15: Es presenta a la Societat el documental “Solivella del segle XX al XXI” on es poden veure les transformacions que ha tingut el nostre poble i l’evolució de les diferents associacions.

 

Dia 31: Donen inici els actes del 275è aniversari de la festa del Sagrat Cort amb un concert d’orgue i campanes a l’església.

 

SETEMBRE

 

Dia 10: Arriba el dia tan esperat que commemora el 275è aniversari de la festa del Sagrat Cor, que aquest any s’ha hagut de fer en dilluns, doncs el dia 9 era diumenge. En poc va diferir del d’altres anys, sense cap acte especial i tampoc cap nou element. Com a màxim potser va haver-hi una mica més de lluïment en les catifes i en alguna capella, si bé, com passa gairebé sempre, la més espectacular va ser la de la Costeta. Malauradament aquest 275è aniversari es recordarà, també, per la forta pluja que va caure poc després de les dues del migdia i que va desfer la totalitat de les “alfombres” i va danyar algunes capelles, si bé en la majoria de carrers van posar-se a treballar per mitigar els danys que havia causat l’aigua.

Sembla ser que, després d’haver-se descartat per falta de subvenció de la Generalitat, finalment es podrà fer la pintura mural al fresc per decorar les parets de l’altar del Sagrat Cor. De dos projectes que s’havien presentat ha resultat escollit el del pintor Josep Minguell de Tàrrega.

 

OCTUBRE

 

Dia 7: Es fa una molt important troballa d’una fotografia inèdita del castell. Aquesta fotografia ens permet veure com era la majestuosa llar de foc que hi havia a la sala noble. Aquesta fotografia es va incorporar a l'apartat “l’interior del castell” del web www.solivella.net.

 

Dia 14: Ha arribat a Solivella, ja en forma de pluja tropical, l’huracà Leslie. La cua d’aquest front ha ocasionat unes fortes pluges que, en poques hores, han deixat més de 120 litres d’aigua a Solivella.

 

Dia 29: Es renova el ferm de la carretera C-14 des de la Guardia a Solivella i també es canvien les lluminàries de la travessia del poble per bombetes de led.

 

Dia 30: L’alcalde de Solivella assisteix al Palau de la Generalitat en l’acte de constitució del Consell de la República.

 

NOVEMBRE

 

Dia 9: Aquesta passada nit set ultres espanyolistes, actuant amb la cara tapada, s’han dedicat a arrencar els llaços grocs del fanals del carretera i fins i tot han arribar al centre del poble per treure la pancarta que hi havia al balcó de la Casa de la Vila.

 

Dia 30: Jornada de portes obertes al “Sindicat”, on s’han pogut admirar els treballs de restauració que s’han fet a la sala del cafè.

 

DESEMBRE

 

Dia 7: Maridatge de vins i caves a l’antic celler del Sindicat, on hem trobat una molt acurada decoració de les taules i hem pogut tastar uns bons vins acompanyats de pernil i formatges. Per rematar-ho, el millor de tot ha estat que, després de més de 18 anys, hem pogut tornar a fer un cafè a la sala del Sindicat.

 

Dia 31: Es presenta un nou element festiu que representa el darrer dia de l’any: L’home dels nassos

 

S'ha tancat un any excepcionalment important per les quantitats de pluja caiguda. En aquest web podeu veure l'estudi que, de forma molt precisa i acurada, fa en Josep Maria Fabregat, el Franceset, en el que queda reflectit que, des de l'any 1997 fins aquest 2018, mai s'havia registrat una quantitat d'aigua caiguda com aquest any. En total han plogut a Solivella 730 litres d'aigua. La mitjana resultant dels anteriors 21 anys ens dóna un promig de 436 litres de pluja per any.