Febrer'23  
  La Candelera 

Els "Barbuts" van encertar-ho, i pel que sembla la nostra Candelera també ho encertarà.

Si els americans tenen una marmota que diuen que encerta la fi del hivern i l'arribada de la primavera, nosaltres tenim la tradició de confiar en la Candelera i en la seva famosa dita: "Si la Candelera plora l'hivern és fora, però si la Candelera riu l'hivern és viu."

Avui dia dos de febrer tenim un sol esplèndid, el que vol dir que la Candelera riu. I, segons les previsions de les agències de meteorologia, encara ens queden uns dies d'aquest fred intens que em patit enguany. O sigui, no correu a guardar la roba d'hivern a l'armari, doncs encara farà molt fred.

 

  Gener'23  

  Els Barbuts 

Aquest any la setmana anomenada del "barbuts" farà honor a la seva tradició, doncs després d'haver passat unes festes de Nadal amb temperatures gairebé pròpies de l'estiu, finalment aquests "Barbuts" ens portaran temperatures pròpies d'aquesta època de l'any,

Segons les previsions, a partir del dimecres, les temperatures de la matinada cauran per sota dels zero graus i durant les hores del dia només s'arribarà a màximes de 7 o 8 graus

És a dir, abriguem-nos per estar a gust, sobretot al carrer.

  Aclariment per part de l'Ajuntament 

En el resum de l'any 2022, que es publicar en aquest web, la Regidora de Joventut ha volgut fer unes puntualitzacions al respecte.

Es tracta del tancament del local del jovent. Segons ha explicat els motius que van portar a fer l'esmentat tancament van ser deguts al mal comportament d'alguns d'ells, que van ocasionar queixes de veïns del carrer Major, degudes a l'alt volum que posaven a a música a altes hores de la nit.  També per la deixadesa en que tenien el local, de brutícia i sense cap manteniment. El més greu de tot va ser que allí es van detectar substàncies addictives contra la seva pròpia salut. El colmo va ser detectar que un foraster es va quedar a dormir una nit en el local.

Amb aquestes explicacions no hi ha dubte que el local va ser ben clausurat, i que no és la Regidora que hi ha d'educar a aquests joves, sinó que han de ser els pares els que s'han de preocupar del que fan els seus fills.

Resumint, es va prendre una bona decisió.

  Reis i discurs 

Les carrosses dels reis d'enguany han estat només tres, i amb un pobre discurs a la plaça Major per part de l'alcalde poc preparat, molt breu i no gaire dirigit als infants, amb paraules en Xipella que s'han notat molt forçades. El súmmum ha estat quan ha interromput els seu discurs per tres vegades demanant "aplausos" en lloc d'aplaudiments. Uns aplaudiments que han fet quatre gats.

Els Reis han entrat a la Societat sense cap mena de música i sense anunci de l'entrada. Uns Reis muts o emmudits, sense cap discurs ni al balcó de la Casa de la Vila ni a la Societat.

Cal que en prenguin bona nota per tractar de millorar-ho els propers anys.

  Aparatós incendi 

També avui, 4 de gener, a quarts de sis de la tarda s'ha produït un incendi en una casa del carrer Abadia Vella, segurament per la manca de neteja del sutge de la ximeneia, doncs el foc ha començat allí i ràpidament s'ha estés per les bigues de fusta. Per aquest raó, i per tal d'apagar-lo ràpidament, han intervingut cinc dotacions de bombers de tres diferents llocs de la comarca, de Montblanc, Santa Coloma de Queralt i Sarral.

La casa en qüestió està situada al carrer de l'Abadia Vella, molt a prop de la placeta dels Tupins.

  Final campionat de futbol sala femení de la Conca 

Avui, 4de gener, a les 13 h.,  es jugarà la final de futbol sala femení de la Conca de Barberà a la pista poliestportiva de Solivella.

  Resum de l'any 2022 

A principi de l’any 2022 es van enregistrar diversos casos de Covid a Solivella (més d’una dotzena) que difícilment s’havien registrat en els pitjors dies de la pandèmia.

 

El 22 de gener es va fer una conferència sobre el castell de Solivella, a càrrec del Dr. Josep Maria Sans i Travé al local polivalent de la Societat i que va continuar in situ a les restes del castell, que, a més, de parlar del castell va dissertar sobre els inicis de la nostra població.

 

El mateix mes de gener es preguntava en aquesta web cóm estaven les obres de l’aigua, doncs no s’havia donat cap mena d’explicació, ni de l’evolució de les obres, ni dels terminis d’enllestiment, ni del cost previst. Ara, a finals d’aquest 2022, ens hem assabentat que, per una mala presentació dels papers, per part de l’Ajuntament, dels Fons Next Generation. La resposta de l’alcalde va ser: “demanar diners al fons Next Generation sempre és molt difícil, perquè és molta feina de papers”. Si és així em pregunto què fan a l’Ajuntament doncs. Els espanta la feina?? Segurament si, perquè si repassem els eBandos d’aquest any i sumem els dies que diu que les oficines de l’Ajuntament estaran tancades, ens posarem les mans al cap! Resumint, s’han perdut 375.000 € de l’ajuda europea. El que si s’ha donat per acabat són les destrosses que es van fer a la plaça Major, que tal com va dir en el seu dia l’alcalde “ja ho arreglarà el que vingui després”.

 

El dia 3 de març Solivella es va solidaritzar amb Ucraïna il·luminant algunes cases, la casa de la Vila i l’església amb motiu d’aquesta cruel guerra.

 

A Solivella es va celebrar el Carnaval quan ja estàvem en plena Quaresma.

 

El dia de Sant Josep, es va presentar un nou seminarista solivellenc, rebent els ministeris de l’acolitat i el lectorat (ordres menors) de mans de l’arquebisbe Joan Planellas. No va ser cap excepció, doncs com els tres anteriors tampoc va continuar.

 

El Xipella a Girona. D'una manera molt mal organitzada i sense cap mena de publicitat ni difusió (ni a l'eBando, ni pregons) que ho notifiqués, més que a viva veu a les persones que va creure la regidora de Cultura que hi podien estar interessades i no li fallarien, sense donar opció a ningú més, la regidoria va organitzar un autocar per anar a Girona per parlar del nostre estimat dialecte.. En total només 22 persones van anar-hi, tot i ser gratuït.

 

El millor de l’any, i el més positiu per Solivella, va ser el 9 d’abril, quan es van inaugurar dues importants obres al nostre poble: La Sala de Vetlles i l’ampliació de l’escola. Per la primera es va desplaçar a Solivella la presidenta de la Diputació, la Sra, Noemí Llauradó, i per la segona el conseller de Cultura, González Cambray, que no va ser gaire benvingut a Solivella, per la seva pobre actuació davant de l’imposició del 25% de castellà a l’escola. També es va fer una millora al terra del cementiri amb pedres blanques de riu. Tot això contrasta amb la deixadesa que es veu als carrers de Solivella.

 

Un any més hem vist que no es fa res per millorar la seguretat al pas de la carretera pel mig del poble. Res, a diferència dels pobles de l'entorn, per fer reduïr la velocitat del vehicles que trevessen el poble. Sembla que no s'hi farà res fins que haguem de lamentar alguna desgràcia.

 

Un brètol va treure l’estelada del coster i la va substituir per una estanquera. Hi ha d’haver persones de tota mena en aquesta vida. A les 11 del matí ja hi havia altra vegada l’estelada.

 

Celebració d’un centenari, La Teresina March, de cal Petxina, va celebrar els seus 100 anys de vida. Va rebre la insignia i medalla de la Generalitat de Catalunya, a més dels obsequis de les entitats solivellenques i la ballada de l’Esbart Dansaire. A la tarda, i en el seu honor, la regidora de Festes ha programat un concert a la sala polivalent de la Societat. Però el millor obsequi és el que ens deixarà ella, amb les obres amb pedra que ha anat treballant durant molts anys i que quedaran al poble de Solivella.

 

Conferència sobre la repressió franquista a les dones de Solivella, per part de Josep Maria Sans Travé.

 

Festa de Sant Isidre. La pubilla d’aquest any ha estat la nena Èlia Español Cabré, i l’hereu Justin Jonai Salinas Aguinsaga. Uns pubillatges que van instituir les dones del Grup Cultural l’any 1978.

 

El dissabte, 4 de juny, dia de les institucions, es donen per acabats els actes del 60è aniversari de l’Esbart Dansaire, amb diversos actes al Pavelló Municipal.

 

De la programació de les Nits a la Fresca cal destacar l’actuació de l’Elena Gadel i la Marta Robles, si bé tots els actes han estat força lluïts. Cal felicitar, una vegada més, a la regidora de Festes.

 

Enhorabona pel pregó de Festa Major i pel pregoner, doncs queda demostrat que qui millor el pot fer és un solivellenc i que no cal llogar a algú de fora que ni coneix el poble. Gràcies Petxina.

 

Enhorabona, també, per fer venir una de les figures més representatives de la “Nova Cancó” i fundadora dels Setze Jutges, la Maria del Mar Bonet.

 

Ha tornat a Solivella l’esperat campionat de Butifarra, amb una molt bona participació, doncs es van inscriure 38 parelles.

 

L’Ajuntament es va passar “pel forro” un contracte signat, doncs va ver tancar la piscina abans del que estipulava el contracte, perjudicant al gestor del bar i a tots aquells que tenien pagat l’abonament. Un incompliment més.

 

El dissabte, 3 de setembre, es va presentar el nou pendó de l’Apostolat de la Oració, dedicat al Sagrat Cor. Val més no repetir el que ha costat aquest pendó.

 

Els actes del Sagrat Cor han estat molt més pobres que en tots els anys anterior, tant en les “alfombres” com en les capelles.

 

S’instal·len dos punts de recàrrega per vehicles elèctrics, sense haver-hi cap cotxe a Solivella que utilitzi aquesta energia, tret de la camioneta municipal que ja té el seu punt propi de recàrrega. A més, creant un perill, doncs l’han situat prop de l’escola i dels equipaments municipals, on hi va molt gents i sobretot canalla.

 

A més d’aquests punts negatius que es poden llegir al cap de l’any, n’hi ha dos també criticables. A diferència dels pobles veïns, tots els actes musicals s’han fet havent de pagar entrada. L’altre és haver tancat el local del jovent, doncs això no soluciona absolutament res. El que s’ha fet és obligar al jovent a haver d’anar als carrers, amb les molèsties que això pot ocasionar. Una mala gestió que no soluciona res. Cal educar, no castigar amb decisions absurdes.

Un any més cal donar les gràcies a l'Eduard Tarragó i altres persones per le seva col·laboració en aquest web.