Gener'21 

Tornaran els penellons? 

Segurament que molts dels que ara llegiu això no sabeu el que eren els penellons.

Doncs era una mena de tortura que ens atacava cada hivern en forma d'unes inflamacions produïdes pel fred, i que es manifestaven sobretot als dits de les mans i de vegades a les orelles i els dits del peus, en forma d'una forta picor i d'un dolor bastant fort.

Es pot dir que els penellons eren la cara més dolorosa del fred.

Encara era pitjor la sensació d'una dolorosa picor molt forta si, quan arribàvem a casa, ens posàvem prop del foc per escalfar-nos, doncs el millor per evitar-ho era que els cos i sobretot les parts més afectades anessin agafant temperatura poc o poc i no sobtadament

Però com que després de la nevada, que ens ha fet aquest dos dies passats, la temperatura ha baixat molt, tot podria ser. No es pot parlar de rècords de baixes temperatures a Solivella, però si que podem dir que ens està fent molt de fred. Ahir a les vuit del vespre a la part baixa del carrer del camí del Tallat el termòmetre marcava 5º negatius i aquest matí, a les nou en punt, 5º sota zero, al mateix lloc.

Fa anys que no hem vist caramelles sota la pica de la font de cal Cabaler, com el que podem veure en aquest fotografia de l'esquerra que correspon a l'hivern de l'any 1970.

Però aquest caramells que es veuen a la fotografia de la dreta són d'avui. És a l'hort de cal Caloio i ja eren passats dos quarts d'una del migdia quan s'ha fet aquesta fotografia.

O sigui que, de seguir gaires dies això d'aquesta manera, envoltats de neu glaçada que provoca que la temperatura baixi encara més, potser no serà estrany veure com tornen els penellons.

De tota manera és molt difícil, per no dir impossible, que aquella malaltia de la pell ens torni a afectar, doncs a més d'aquells rigorosos i freds hiverns, també hi influïa molt l'alimentació i la higiene. Cosa que ara ha millorat moltíssim.

 

 

Nevadeta 

No ha estat una d'aquelles nevades per recordar, però la neu que ha caigut aquesta ni, del 8 al 9 de gener, és suficient per "decorar" Solivella i fer-la canviar d'aspecte.

Perquè avui Solivella s'ha despertat tenyida de blanc. Un blanc intens que fa que la llum sigui més brillant que mai. Un blanc que permet que els més menuts vegin, alguns d'ells, la neu per primera vegada. Una nen els que els permet jugar d'una manera diferent a com acostumen a fer-ho. Alguns d'aquest crios no han perdut la ocasió per tirar-se boles de neu i fins i tot de fer alguns dels típics ninots que ens permet fer aquest element.

Cal donar les gràcies a tota un colla de solivellencs que han fet arribar les seves fotografies a la web de manera que ens permet veure aquest Solivella diferent a com la veiem cada dia.

   fotografies 

NOTA:   S'han rebut encara moltes més fotografies que corresponen ala dies 10, 11 i 12, ja amb els colors brillants pel sol que ha fet. A tots els que l'has enviat, moltes gràcies! Ja es poden veure e la web.

Els Reis d'Orient 

Avui, dia 6, hem vist com Ses Majestats els Reis d'Orient prenien el camí de retorn cap els seus països. Doncs malgrat aquesta fastigosa pandèmia, ells no van faltar a la seva cita. Cal felicitar a qui es va encarregar d'avisar-los per tal que els nens i nenes de Solivella no es quedessin sense els seus regals.

Va ser una estada breu, però suficient per acontentar a totes les criatures. Amb menys "pompa" que en altres anys, però és perfectament comprensible que vinguessin a cavall i sense les seves carrosses. El resultat va ser exactament igual de bo.

Quan aquest matí, després d'haver-se passat la nit repartint les joguines, han emprés el camí de retorn, hem anat a acomiadar-los amb alegria doncs aquests són els únics Reis que reconeixem a Catalunya.

Resum de l'any 2020 a Solivella 

A diferència d'altres anys, i deixant apart la pandèmia que estem patint, poques obres de rellevància es poden dir del que s'ha fet a Solivella aquest any que hem acabat.  No ens ha de venir de nou, doncs si recordem l'escrit de presentació de l'alcalde, va dir: " En el capítol de projectes podria dir allò del "puedo prometer i prometo" que després es queda vuit mirant a l'aire sense fer gaires coses".

GENER: * En aquest primer mes de l'any ens arriba una notícia de milers de kilòmetres. La notícia ve d'una ciutat xinesa de la que no coneixíem ni el nom: Whuan. Aquesta va ser la primera vegada que sentírem parlar d'un  estrany i desconegut virus. Però, malgrat que ràpidament van parlar dels seus perills, ens semblava impossible que, des d'aquella distància ens podés arribar a afectar mai. Aquesta va ser la primera vegada que ens vam equivocar, però no la última.

FEBRER: * La corredora Silvia Iturria queda tercera absoluta de la Kalenji Trail Series, unes curses de muntanya, d'uns 20 kilòmetres.

*A la Societat, es ret per homenatge a la Teresa Mestres per ser la sòcia més antiga del Grup Cultural de la Dona.

MARÇ: *Es comenen a sentir aquelles cinc lletres i dos dígits numèrics que mai havíem escoltat: COVID-19. També aprenem dues paraules noves: confinament i coronavirus. Fins ara només havíem sentit parlar del virus de la corona, però mai del coronavirus.

*Dia 12: Comença el confinament. El President de la Generalitat ha comunicat, entre altres accions a prendre, que les escoles i instituts romandran tancats un mínim de 14 dies. I l'Ajuntament de Solivella comunica el tancament dels locals de l'Associació de l'esplai de Jubilats i Pensionistes, i també de la biblioteca pública, fins a nou comunicat. Si bé la pandèmia no havia arribat a Solivella es comencen a prendre aquestes mesures.

 

Dia 14*Pocs dies desprès l'alcalde, Sr. Jaume Bergadà, proclama un ban d'alcaldia que dóna inici al confinament dels solivellencs a les llars, advertint que aquestes mesures es poden allargar diverses setmanes i que poden ser denunciades les persones que se saltin aquestes indicacions. El govern espanyol declara l'estat d'alarma a tot el territori.

.*Es publiquen els horaris dels comerços de primera necessitat de Solivella . S'anul·la el mercat setmanal si bé es poden fer comandes que seran portades a domicili.

*La regidora de festes, Rosa Mari Salvadó, comença a fer ús de la seva imaginació per tal que el confinament sigui més distret pels solivellencs. Organitza unes "sardanes confinades" que es fan des dels balcons o terrasses de les cases. Aquest seria el primer dels "invents" de la Tupi al llarg del temps de confinament.Va seguir amb altres maneres d'entretenir al poble i que no estuigèssin sempre pensant en el confinament: amb cançons infantils. el dimuenge de rams, passatemps, vermuts, etc.

*La brigada municipal passa a desinfectar els carrers i places, amb una barreja d'aigua i lleixiu.

*Cau una forta calamarsada que deixa una blanca capa a les teulades i carrers de Solivella.

*Mor Josep Maria Casamtjana que va ser alcalde del nostre poble entre els anys 1999 i 2003.

ABRIL: *L'alcalde envia una carta amb una sèrie de recomanacions per prevenir possibles contagis.

*En haver-se anul·lat els actes religiosos de la Setmana Santa, el dia del Divendres Sant es pot sentir per la megafonia del poble una sèrie de melodies que tenien la durada aproximada del que dura la processó de la nit, al mateix temps que es posen espelmes o llantions a les finestres, tal com s'havia recomanat des de la Regidoria de Festes. També s'incentiva el Dilluns de Pasqua a que cap nen quedi sense la tradicional mona, malgrat  estar allunyats dels seus padrins.

*S'anul·len els actes de la festa de Sant Isidre.

MAIG:* Es torna a parlar de Solivella a TV3, doncs al TN migdia s'ha pogut veure i escoltar al Josep Maria del restaurant Travé parlant dels magnífics vins que elaboren.

Sant Isidre.

JUNY:*Es tornen a sentir les veus de la canalla al carrer i podem anar al bar a fer un cafè, doncs hem entrat a la fase 2 del confinament i el proper dia 8 obrirà la cultura doncs l'Arxiu Comarcal havia estat tancat fins aquell dia.

*Avui,  amb una colla d'amics comentàvem al Xamfrà que aquesta pandèmia podria durar fins la Festa Major, i ens semblava tirar molt llarg. El temps no ens ha donat tota la raó. Durarà molt mes.

*Comença la segona fase de millora de l'enllumenat dels carrers. Un total de 53 punts de llum tindran bombetes de LED. Gairebé tot el cost es pot cobrir amb la subvenció de la Diputació.

*Tant el dia de Corpus com el de Sant Joan veuen anul·lats els seus actes tradicionals, si bé "la Tupi" ha buscat alternatives per tal que tothom pugui viure la festa de Sant Joan, doncs es passarà per les cases per oferir el foc de la flama del Canigó a qui l'hagi demanat.

JULIOL:*Es fa una interessant conferència a l'antic cafè del Sindicat: "Perquè parlem com parlem" en al·lusió al Xipella. Va ser molt didàctica si bé el conferenciant va caure en l'error de confondre un dialecte que és variant lingüística que es caracteritza per la parla i no per l'escriptura, doncs mai s'ha pogut veure cap document escrit en el nostre dialecte, ni a la Casa de la Vila, ni a l'arxiu parroquial, ni a l'Arxiu Comarcal. Llàstima que el conferenciant no va voler baixar del burro, tot i que el Xipella es basa en la pronúncia i mai el veurem escrit en cap lloc. Per la resta molt bé.

*Es reparteix l'Informatiu Municipal, però amb el nom canviat. Ara es creuen ser "La veu de Solivella". Aquest és un greu error! La veu del poble som nosaltres, i això mai ens ho canviaran.

*El dia 11 donen inici les "Nits a la Fresca" amb un concerte de música a la placeta del Castell. És la primera vegada que s'han de posar les cadires a la sufient distància per evitar contagis, a més, prèviament s'ha demanat la inscripció amb D.N.I. a les oficines de l'Ajuntament. Obligatori l'us de mascareta i es pren la temperatura a l'entrar.

*Forta calor. A les 10 del vespre a la Creu el termòmetre marca 28'9º C

*Rècord e donants al Banc de Sang amb 43 donacions.

*Dia 17: Caminada nocturna al Tallat per observació astrionòmica.

AGOST*Dia 6: Comença la programació de la Setmana Jove amb una bona colla d'activitats.

*Dia 13: Dóna inici la programació de la Festa Major amb l'exposició "Activitats d'un poble" a la Societat.

*De la Festa Major d'aquest any caldria destacar el pregó del solivellenc Toni Sans Orpinell, que en un magnífic discurs en forma de versos va fer un repàs a la Solivella d'abans, a la d'ara i a la nostra parla del Xipella. Excepcionalment, amb una decisió poc encertada de l'Ajuntament, el pregó no es va fer des del balcó de la Casa de la Vila, doncs va ser a la placeta del Castell.

*Dia 27: Altra vegada a TV3 es torna a parlar de Solivella. Aquesta vegada degut al mural de la Silvia Iturria "Les dones de Solivella" que es va posar a la carretera de Blancafort, just a la sortida del notre poble.

SETEMBRE*S'han anul·lat els actes de la Festa del Sagrat Cor. Aquest any no es podran veure les tradicionals "alfombres" als carrers de Solivella. Tampoc les celebtracions litúrgiques s'han pogut fer com altres anys.

*11 de setembre: La Diada d'aquest any s'ha reduït al parlament de l'alcalde i a la lectura, per part d'Ignasi Corbella, del manifest de l'ANC per la  megafonia del poble.

*Dia 28: Manifestacióp a la plaça Major, convocada per l'Ajuntament, per protestar contra aquesta ignominiosa ingerència de l'estat espanyol inhabilitant al president de la Generalitat. El Sr. Ignasi Corbella ha llegit el manifest de l'Associació de Municipis per la Independència, de la qual en forma part Solivella, manifest de protesta per aquest injusta decisió.

 

OCTUBRE*El setmanari La Nova Conca ens dóna una esperançadora notícia: Si a mitjan setembre es puntuava un alt risc de rebrot a la Conca amb 225,25 punts, el mes ha finalitzat amb un risc d’11,50

*El Gruo Cuiltural de la Dona presenta el seu programa d'actes de tardor adaptat a les mesures de prevenció per la COVID.

*Els solivellencs podrem visionar, a partir d'ara, tota una colla de pel·lícules d'actes del nostre poble a l'Arxiu Comarcal, doncs s'han digitalitzat tota una sèrie de cintes de video amb imatges d'entre els anys 1983 i 2004.

*Dia 25: El govierno espanyol torna a declarar l'estat d'alarma per tot el territori nacional.

*Tampoc l'AMPA ha volgut renunciar a celebrar la tradicional castanyada i han presentat el seu programa.

*Projecte per preservar patrimoni: Recuperació i restauració del carro d'enterraments que es feia servir per traslladar els digunts al cementiri.

DESEMBRE* Dia 20: L'Associació "El Cargol Solivellenc" també ha volgut posar el seu granet de sorra i ha programat la seva activitat: Jornada del Galet / Radar COVID itambé l'AMPamb l'arribada del Pare Noël el dia 23.

**Com podem veure, des del mes de març, totes les associacions han posat el seu granet de sorra per tal de que el virus no afecti tant a la vida dels solivellencs.

NEGATIU * No cal dir que ha estat un any molt negatiu, doncs mai ens hauriem pensat que ens hauriem de veure d'aquesta manera. Confinats  a casa un munt de temps degut al Coronavirus i que quan finalment  hem poguit sortir hem de fer-ho posant-nos una mascareta. Qui ho havia de dir? Haver d'anar per Solivella amb mascareta pel carrer! I no únicament la mascareta, també la por a ser contagiats pels nostres amics i veïns o el risc de contagiar-los nosaltres a ells. Sí, ha estat un any molt negatiu, un any que se'ns ha fet molt llarg, i esperem que el proper no ho sigui i que realment les vacunes ens ajudin a tornar a una vida normal.

POSITIU * També hem tingut coses positives a Solivella. Dues obres importants pel nostres poble: La sala de vetlles al cementiri i la concessió de la futura ampliació de l'escola., si bé la sol·licitud d'aquesta ampliació, el redactat del projecte executiu i la petició de proposta al Parlament de Catalunya la va fer l'anterior alcalde. Però el més positiu de tot ha estat el comportament del solivellncs i la bona predisposició de la Regidoria de Festes que ens ha ajudat a no obsesionar-nos amb la pandemia posant en pràctica tots el recursos a disposició de la imaginació de la Rosa Maria Salvadó per tal d'organitzar coses per distreure'ns i no pensar tant en el coronavirus.

Malgrat tot desitgem-nos, tots plegats, un molt feliç any 2021