Maig'19

Eleccions municipals 2019  

15 de maig. Presentació de la candidatura de "Independents per Solivella (AM)" a la sala d'actes de la Societat:

Obre la presentació l’ Il·lm. Sr. Josep Andreu Domingo, alcalde de Montblanc donant la benvinguda i l’agraïment als assistents. Fa referència de que és la primera vegada que una candidatura de Solivella es presenta sota el paraigua d’ERC.

Seguidament es presenten un a un tots els membres que en formen part.

Pren la paraula l’alcaldable Sr. Jaume Bergadà Garcia que defineix la llista com “Catalana favorable al dret a decidir”, i entenent per català tot hom que viu i treballa a Catalunya. Regida pels principis generals de la Bioètica: Beneficència, No Maleficència, Justícia i Autonomia.

Partim, diu, d'uns punts forts ja assolits: Patrimoni històric recuperat i Equipaments, i fa menció dels punts febles: Dinamització econòmica, aprofitament d’iniciatives particulars, cultura del vi.

Proposa: Mantenir la feina feta, recerca d’oportunitats en la branca vitivinícola, enoturisme, mesures de sostenibilitat (solar i aprofitament de l’aigua), cuidar de les persones vulnerables, política d’habitatge, festes cíviques, dinamització social i cultural, consolidar un model turístic propi i de qualitat (Ruta del Cister, arquitectura renaixentista, cellers modernistes, Serra del Tallat, art local, espais naturals, incrementar les infraestructures bàsiques de suport a l’activitat econòmica, articulació en el territori, respecte institucional a les tradicions locals i ressalta que la cohesió i el benestar social son objectiu de primer ordre en el desenvolupament.

Finalitza l’acte amb diferents intervencions dels assistents.

  fotogr.: Jordi Tous

 

"Aquells anys de l'olor de naftalina"  

El passat mes de març va fer vint anys que la web www.solivella.net va veure la llum a internet per primera vegada. Al llarg d’aquests anys s’ha anat ampliant el seu contingut fins el punt d’arribar a tenir més de 4.500 arxius que es poden consultar per internet i tots ells referits a Solivella, a la seva història, a la seva gent, als seus carrers, a les seves festes, a les seves anècdotes, al seu patrimoni monumental...

De totes les seves pàgines, les que han rebut més visites, i per tant, aquelles que han despertat més interès, han estat: “L’escola”, on es poden veure tots a tots aquells solivellencs que van passar per les seves aules, des de l’any 1915 fins a l’actualitat. Altres dues són les dedicades al castell i a l’església parroquial, on queden reflectides totes les transformacions que han patit al llarg dels anys els dos conjunts monumentals. També les pàgines de les festes locals, especialment la de la Festa del Sagrat Cor, amb un ampli recull gràfic que va des dels anys 30 del segle passat fins la darrera que s’ha celebrat, la que ha commemorat el 275è aniversari d’aquesta festa votada.

Però n’hi ha dues que destaquen pel damunt de les altres, són les dues referides a la història, passada i recent. En particular destacaria, la pàgina de "noticies", i els diversos treballs de l’historiador Josep Maria Sans i Travé, entre d'altres autors. Però també ha tingut moltíssimes visites i lloances aquella pàgina que reflexa la vida de Solivella, en el període de les dècades dels anys 50 als 70. Concretament el treball que porta per nom “Aquells anys de l’olor de naftalina”, que comença en els negres anys marcats per la postguerra i que recorre gran part del període del franquisme.

I precisament per commemorar aquests 20 anys de vida de la web www.solivella.net, el mateix autor, Jordi Travé, presenta un llibre de gran format, en din-A4 i paper couché, que consta de 142 pàgines i que inclou una bona sèrie de fotografies, les quals, com el text que acompanya el seu contingut, corresponen a aquelles tres dècades. El llibre porta el mateix nom que el treball de la web, és a dir, “Aquells anys de l’olor de naftalina, dels 50 als 70”, i la presentació es farà en un lloc emblemàtic de Solivella, un lloc on en aquells anys girava una bona part de la vida dels solivellencs, l’antic cafè del Sindicat, recentment rehabilitat. La data de la presentació serà el proper dissabte 25 de maig, a dos quarts de set de la tarda, i s’oferirà un record i una copa de cava als assistents en aquell nostàlgic lloc on els solivellencs, en aquelles dècades, anaven a fer el vermut tots els dies de festa.

 

  presentació: Dissabte, 25 de maig, a les 18:30 a la sala del Cafè del Sindicat  

Remodelació del parc infantil  

Aquestes darreres setmanes s'han pogut veure acabats els treballs de millora al nou accés a l'escola i la finalització i posada al dia de l'àrea de lleure pels més petis, el parc infantil adjacent a l'escola.

Aquest és l'aspecte actual d'aquesta zona per els més petits.

Festa de Sant Isidre  

Un any més la Cooperativa i el Grup Cultural de la Dona han organitzat una de les festes més boniques de Solivella, la festa de Sant Isidre, on la participació de la canalla, com a protagonistes d'aquesta diada, fa que hi hagi una gran participació, doncs tots els familiars participen de la festa.

Per aquesta raó, com en totes les manifestacions on els protagonistes són els joves o la canalla, s'ha incrementat el número de fotografies que es posen en aquest web, ultrapassant el centenar, de manera que, tant avui com d'aquí a uns anys, aquestes criatures puguin recordar aquest dia.

Degut a que aquest any hi havia dificultats en trobar un "hereu" que representés els nascuts en el seu mateix any, i per tal de evitar unes ridícules discussions que s'havien generat per gelosia o per afany de protagonisme, es va optar per duplicar els hereus i les pubilles d'aquest any, a fi i efecte d'evitar un absurd enfrontament.

Els hereus i pubilles d'aquest 2019 han quedat finalment així:

PUBILLES INFANTILS:

LAIA ANGLÈS RODRÍGUEZ

ALBA IGLESIAS POLLINA

 

HEREUS INFANTILS:

 MARC ANGLÈS RODRÍGUEZ

RAMON CORBELLA BELLÉS

  Fotografies  

Conèixer Solivella (14)  

La resposta correcta a la pregunta que es va fer, respecte a què era aquella finestra reixada que es veia en aquella fotografia de l'església.

La sagristia no sempre ha estat en el mateix lloc que ocupa actualment. En l'època que es van fer aquestes fotografies hi havia un espai darrera d'aquest majestuós altar, obra d'un dels més grans artistes/escultors del barroc català, Francesc Bonifàs i Massó, que servia com lloc en el qual hi havia l'espai suficient per poder-se vestir els capellans i per guardar els estris necessaris. Es poden veure dues portes d'accés a banda i banda de l'altar.

Però, què hi havia al darrera d'aquesta finestra reixada? és a dir, què hi havia en el lloc on actualment hi ha la sagristia? Doncs allí hi havia un espai exclusiu dels Llorac, des d'on podien podien oir missa i assistir a les cerimònies religioses sense barrejar-se amb l'altra gent i tenint una perfecta visió de l'altar a través d'aquesta finestra.

Després del període revolucionari, 1936-1939, en el que s'havien destruït, a més de les imatges de l'església, aquest meravellós altar barroc, la sagristia va passar a ocupar l'espai que disposa encara avui en dia. La finestra va ser cegada i en el marc que hi va quedar s'hi va col·locar una gran imatge de Sant Jaume, una donació que van fer a ca l'Americano. En la fotografia de 1918 es pot veure la finestra i en la de 1966 la imatge de Sant Jaume.  

  Fotografies  

Conferència de Josep Maria Sans Travé  

El Sagrat Cor i Solivella

Dins del cicle de conferències dedicades a commemorar els 275 anys de la celebració de la festa del Sagrat Cor a Solivella, el passat divendres dia 3 de maig, a les vuit del vespre, a la sala d'actes de la Societat es pronuncià la vuitena titulada Història de la devoció al Sagrat Cor a la nostra terra, a càrrec del convilatà solivellenc Dr. Josep Maria Sans i Travé. La seva exposició se centrà en els següents punts. Primer, va explicar des de quan documentalment se celebrava la festa, que se sabé a base d'una anotació enregistrada en un llibre de la Confraria de Sant Esteve, que aglutinava els joves de la població. Seguí amb l'explicació del què era un "vot de poble" i l'arrelament que aquests tipus de promesa tenia a la societat cristiana europea. Continuà exposant la situació demogràfica i econòmica de la població així com les circumstàncies concretes que motivaren aquest votde poble l'any 1743, possiblement degut a les mortaldats d'albats (infants fins als dotze anys) que es donaren en aquells anys, a causa principalment de la verola i altres pandèmies. Finalment feu una referència a l'altar major de Solivella, cremat l'any 1936, obra d'un dels millors escultors del barroc, el vallenc Francesc Bonifàs i Massó, que dedicat a l'Assumpta, patrona de la parròquia i el poble, juntament amb Sant Josep i Sant Roc, el coronà a l'extrem superior amb un gran cor, símbol del Sagrat Cor de Jesús.

  Fotografies de l'acte   

Curs escolar 2018/ 2019  

Com en anys anteriors s'ha fet la fotografia de grup de tots els alumnes del CEIP Sagrat Cor de Solivella. D'aquesta manera aquests nens i nenes passen a formar part de la nostra història junt amb moltes altres criatures i joves que, des de 1915 fins avui, formen part de les imatges d'aquest web, doncs ells, tots ells, són els que han configurat l'evolució de Solivella i configuraran el destí del nostre poble.

  L'escola  

Abril'19

Eleccions generals 2019  

Resultats de les votacions al Parlament espanyol. A la part superior del quadre hi trobem els resultats definitius de l'escrutini de vots de Solivella i més avall els resultats per escons a Espanya.

ELECCIONS GENERALS 2019

 

 

 RESULTATS VOTACIONS SOLIVELLA

cens electoral: 521

 

 

 

 vots Parlament

   

28A

2019

   

26J

2016

Esquerra Republicana de Catalunya 191     139
Junts per Catalunya 126     121
Partido Socialista 41     21
 Partido Popular 28     36
Poble Lliure 21     --
En Comú Podem 20     46
C's 5     4
Vox 4     --
Pacma 2      
Nuls   4     8
En blanc   4     4
 

Total vots: 446

Total vots 2016: 381

 RESULTATS ESPANYA

 

 

 

 escons Parlament

 

   

28A

2019

 

26J

2016

Partido Socialista O.E. 123   85
Partido Popular 66   137
Ciudadanos  57   32
Unidas Podemos 42   71
Vox  24   -
Esquerra Republicana de Catalunya 15   9
Junts per Catalunya 7   8
PNB 6   5
Bildu 4   2
Altres   6   -

 

Tres pàgines a "Nova Conca"  

El setmanari la "Nova Conca" d'aquesta setmana ha sortit un dia abans, doncs demà, Divendres Sant, al ser festiu no hi haurà diaris.

En aquest número del 18 d'abril, hi podem trobar tres pàgines dedicades totalment a Solivella.

La primera que veuríem, a més de la portada, és la que torna a fer referència a la suspensió del capellans del "Poble de Déu", i en el subtítol de pàgina el setmanari destaca: "Un dels capellans investigats seria l'actual rector de Solivella".

A la pàgina 40, en la part superior, hi podem llegir que, gràcies a l'1'5% Cultural, formada pel Ministerio de Fomento i el Ministerio de Cultura, es podrà tirar endavant la culminació de l'arranjament de la part sud del castell (hort de l'Esperança), doncs de les 14 actuacions previstes a Catalunya, una d'elles és aquesta de Solivella. Dels 78.523'02 € del total de l'obra, 54.966'1 són d'aquest 1'5% Cultural, i la resta, els 23.566'9, són a càrrec del Departament de Cultural de la Generalitat i la Diputació de Tarragona.

La pàgina 41 de la "Nova Conca" està integrament dedicada al "Racó del Càntir" i els seus 10 anys d'existència, i a l'arranjament del camí del Pla de Paradís, el que permet pujar al mirador del Coster de les Forques, que degut a les fortes pluges de l'any passat havia quedat en molt mal estat.

 

"El País" i Solivella 

Un diari de tant prestigi com és "El País" torna a parlar d'un tema que afecta directament els solivellencs.

 

El Vaticano obliga a procesar a 17 curas por prácticas de secta y doctrina sexual dudosa en Cataluña

El grupo Seminari Poble de Déu, disuelto en 2017, es acusado de "teorías pseudomísticas". Tres obispos desoyen al tribunal canónico y no suspenden a los sacerdotes

14 de Abril de 2019

La Iglesia católica no fue impermeable a la revolución sexual y a las teorías de vida comunitaria de los años 70. En España se produjeron algunos experimentos que derivaron en la fundación de asociaciones de laicos guiadas por sacerdotes que exploraron nuevos preceptos, a veces en el límite de lo que permitía la doctrina católica. Una de ellas fue el Seminari Poble de Déu (SPD), fundado en 1977 por el seglar Francesc Casanovas Martí y aprobada ese año por el arzobispo de Barcelona, el cardenal Narcís Jubany. Una experiencia de vida comunitaria mixta cercana a las ideas new age y que se basaba en la investigación de la relación entre hombre y mujer. Duró 40 años. Hasta el 15 de abril de 2017, cuando el arzobispo de Barcelona, el cardenal Juan José Omella, firmó el decreto de disolución del grupo. El Vaticano solicitó posteriormente una investigación y obligó a juzgar a 17 sacerdotes y a dos laicas implicados por prácticas sectarias y presuntas relaciones sexuales entre hombres y mujeres con ramificaciones en, al menos, cinco diócesis: Barcelona, Vic, Tarragona, Lleida y Seu d'Urgell.

El tribunal canónico de Vic, de donde partió la denuncia, ha suspendido a los 17 curas de forma cautelar, según confirma el obispado a este periódico, hasta que termine el proceso. No hay un precedente así en número de sacerdotes implicados en un caso canónico en España. Según fuentes de la instrucción del caso, la investigación ha detectado anomalías de “teorías pseudomísticas”, término con que los órganos de vigilancia del Vaticano se refieren a prácticas sectarias, y llegaban a permitir la práctica de sexo sin considerarlo pecado. El obispado de Vic, a preguntas de este periódico, resume: “Los miembros habrían compartido unas teorías y conductas presumiblemente de carácter pseudomístico, fruto de las ideas extravagantes inculcadas por su fundador”.

El proceso ha creado tensiones en la Iglesia catalana: los acusados se reparten por varias diócesis y tres obispos han optado por protegerles y no acatar sus suspensiones. Las dos diócesis que han tomado la iniciativa en el caso, Barcelona y Vic, sí han suspendido a cuatro sacerdotes y un diácono. En Vic el grupo disponía de un antiguo convento que puso a la venta por 4,8 millones de euros tras la disolución. Pero, en cambio, el obispo de Tarragona, Jaume Pujol; el de Lleida, Salvador Giménez; y Joan-Enric Vives, de La Seu d'Urgell, han hecho caso omiso del tribunal. Los curas suspendidos por el tribunal eclesiástico siguen ejerciendo allí su ministerio. Pujol renunció el pasado mes de febrero tras unas polémicas declaraciones que exculpaban a curas de su diócesis acusados de pederastia. Dijo que tuvieron un "mal momento" y que no fueron expulsados porque "no fue tan grave como para secularizarlos". No obstante, el obispado desvinculó la decisión de esa controversia y explicó que era obligada por razones de edad, al cumplir 75 años.

“Las medidas cautelares se imponen porque hay indicios de que podrían ser un peligro para la sociedad. Es irresponsable no aplicarlas”, señalan fuentes que investigan el caso. No obstante, el obispado de Vic subraya que se debe respetar la presunción de inocencia de los acusados y que no todos están implicados en la misma medida.

En Tarragona, que acogió una las ramas más importantes de la organización y donde el grupo logró que el obispo les cediera en 2008 la gestión del Santuario de la Serra de Montblanc, siguen ejerciendo dos de los sacerdotes destacados del grupo, Pere Fibla y Xabier Segura, más un diácono. En Lleida continúan tres y en La Seu d'Urgell, cuatro, según confirma el propio Fibla (gestionaban también el Santuario de Núria y tenían una casa en Camprodón). El obispado de Tarragona es el único de los tres que ha respondido a este periódico: considera que estos curas no están suspendidos. Los de Lleida y La Seu D'Urgell no han querido dar explicaciones. “Estos obispos no han aplicado las medidas cautelares porque consideran que harían más daño que bien, no las creen necesarias. El tribunal pide las medidas, pero es el obispo el que decide. Nosotros les obedecemos y seguimos trabajando en la Iglesia”, explica Fibla en conversación telefónica. Xabier Segura también confirma que no está suspendido: “Seguimos con nuestro trabajo y haremos lo que nos digan”.

El caso comenzó en julio de 2013, cuando el obispo de Vic, Romà Casanova, después de años recibiendo información comprometida sobre una asociación que conocían todos, decidió abrir una investigación. Las anomalías descubiertas derivaron en un intento de corrección que fracasó. El informe realizado por el visitador diocesano Germán Arana y las pruebas encontradas fueron aportadas a la Congregación para la Doctrina de la Fe, el órgano del Vaticano que vela por el cumplimiento de la doctrina, que autorizó la disolución y solicitó el juicio en Vic. Había elementos para considerar que se había alterado “gravemente” la doctrina. Desde la Santa Sede, donde este caso preocupa desde hace años, se supervisará la proporcionalidad de la pena, si llegase, y se pilotaría el recurso.

La causa afecta a otras diócesis: la de Valledupar, en Colombia, donde estuvieron incardinados algunos de los sacerdotes, y Colonia, en Alemania, pues algún miembro laico es de ese país. En el momento de la disolución, el seminario contaba con unos 80 integrantes. En total, han pasado por el grupo un centenar de personas. Las razones de la medida, según un informe que se encargó al rector de la facultad de teología de Cataluña, Joan Planelles, y a parte del cual ha tenido acceso este periódico, fueron “la incompatibilidad de la doctrina que se impartía con la católica”. “Se pretendía haber descubierto y se anunciaba una nueva etapa o revelación que implicaría una tergiversación de la afectividad hombre-mujer entre los fieles cristianos, marcada por la confusión entre el pecado y la concupiscencia, y ejemplificada en la sublimación inversa de algunas gracias peculiares y extrañas a la tradición católica que se manifestarían de forma definitiva en determinados miembros de la comunidad, vistos como iconos de esta nueva etapa de la Iglesia. Existía el peligro de una derivación gnóstica de la asociación, con algunos elementos new age y visiones esotéricas de la fe católica”.

Una descripción, en suma, cercana a una secta donde las fronteras entre lo que es o no pecado no estarían demasiado claras. Fuentes cercanas al caso lo explican así: “Era una teología de las gracias. Según lo que promulgaban, Dios distribuiría unas gracias especiales a algunos miembros de este grupo sectario que les permitirían ejercer un sexo, incluso libre, que no provocaría remordimiento de conciencia porque no se considera pecado. El testimonio de personas que dejaron el grupo habla de prácticas sexuales”.

Un antiguo miembro del seminario, que no desea ser identificado y conoce a algunos denunciantes, opina que los problemas empezaron tras la muerte del fundador, en 2002. Confirma que estas personas “se han salido porque lo han pasado mal, han tenido experiencias dolorosas y sufrimiento psicológico, consideraban que aquello no era cristiano”.

Diumenge de Rams 

Unes 70 persones es van aplegar a la plaça Major per assistir a la cerimònia de la benedicció de les palmes, palmons i rams de llorer, per part del mossèn de Solivella, Pere Fibla.

Tot i que aquest any es van veure unes quantes palmes i palmons més que els dos anys anteriors, que en prou feines se'n veien, el nombre de nens i nenes que els portaven no van passar de la dotzena, el que fa pensar que aquesta és una tradició que, poc a poc, es va perdent a casa nostra.

En aquest acte de benedicció hi va participar amb els seus cants el Cor Parroquial, i en finalitzar es van dirigir cap a l'església per assistir a la Missa.

  Fotografies  

L'Esbart a l'Espluga 

Aquest passat dissabte l'Esbart Dansaire Sant Isidre de Solivella ha tornat a actuar a la Residència de l'Espluga de Francolí.

No és la primera vegada que aquesta colla s'ofereix per portar una mica de felicitat, a través de les seves danses i ballets populars, a aquelles persones de la tercera edat que estan de manera permanent o a hores en aquell lloc.

En qualsevol altra circumstància seria suficient reflectir aquí l'èxit que van tenir per la seva brillant actuació, però en aquest cas amb això no n'hi ha prou, doncs cal felicitar-los per partida doble: per com van ballar i sobretot per l'estona de goig i felicitat que van portar a aquelles persones.

Enhorabona als membres de l'Esbart per aquest acte d'amor cap a les persones grans.

 

Llista enllestida! 

Dir que no és fàcil confeccionar una llista per les eleccions municipals a Solivella, no és descobrir res de nou, doncs tret d'aquests darrers anys en els que s'havia format un grup amb ganes de fer funcionar el consistori, sempre havia estat una tasca força difícil poder trobar gent que, a més de la suficient preparació, tingués la predisposició a dedicar-se a treballar per Solivella sense cap més compensació que la satisfacció de saber que estan fent un bé a la població amb el seu treball des de la Casa de la Vila.

Doncs bé, ahir divendres 12 d'abril, es va tancar i signar la que, molt probablement, serà la única llista que es presentarà a les properes eleccions municipals. Una llista que, sense cap mena de sigles concreta, estarà sota el paraigua d'ERC. Una llista que, no per ser la única que es presentarà, pot reunir perfectament les dues condicionants abans esmentades: Persones amb una molt bona preparació i persones predisposades a dedicar una bona part del seu dia a dia al servei del seu poble.

Falta encara per conèixer quin serà el seu programa, però de ben segur que la finalitat del mateix serà la de fer el millor possible per Solivella.

Subvenció per l'enllumenat públic 

L'Ajuntament informa:

NOU AJUT A L’AJUNTAMENT DE SOLIVELLA

La Diputació de Tarragona, a la Junta de Govern del dia, 5 d’abril, ha aprovat LA CONCESSIÓ DE SUBVENCIONS PER A LA IMPLEMENTACIÓ DE MESURES RECOLLIDES ALS PLANS D’ACCIÓ D’ENERGIA SOSTENIBLE (PAES) DELS AJUNTAMENTS ADHERITS AL PACTE D’ALCALDES I ALCALDESSES.

CONVOCATÒRIA 2018. En relació a l’Ajuntament de Solivella, les dades en concret són:

SOLIVELLA. T2. MILLORA ENLLUMENAT PÚBLIC: 13.370,58 €

 

 

Presentació del mural del Sagrat Cor 

El passat mes de gener es va publicar en aquest web la conferència, amb visualització dels treballs, de l'artista Josep Minguell, el qual ha estat designat per decorar al fresc els murs de l'altar del Sagrat Cor de lo nostra església parroquial. Em consta que alguns solivellencs, sobretot aprofitant els dilluns, dia de mercat a Tàrrega, van seguir el suggeriment que es va fer des d'aquesta pàgina, i van anar a visitar l'església de Santa Maria de l'Alba, on es poden admirar una magnífica decoració de pintura al fresc, obra d'aquest mateix artista.

L'Ajuntament informa que, demà divendres, tothom qui vulgui podrà conèixer de primera mà el projecte de decoració per aquesta capella de Solivella.

 

Divendres 5 d’abril, a les 7 de la tarda, sala d’actes de La Societat

La Comissió Executiva del 275è aniversari de la festa del Vot de Poble en honor al Sagrat Cor, us invita a la presentació del projecte executiu per la intervenció pictòrica a la capella del Sagrat Cor, consistent en una pintura mural al fresc, a càrrec de Josep Minguell Cardeñes, pintor muralista i Doctor en Belles Arts.

  • Presentació de l’acte i transcendència de l’art a casa nostra.
  • Presentació de l’autor.

  • Coneixement de la delimitació de la intervenció pictòrica.

  • Iconografia.

  • Simulació del conjunt pictòric en els murs i volta.

  • Procés de realització.

 

Conèixer Solivella (14) 

Si mirem, en la actualitat, la paret que hi ha l'esquerra de l'altar major, hi veurem únicament una obertura, és la porta que condueix a la sagristia.

En realitat no sempre ha estat així, doncs les persones més grans encara recorden que en aquesta paret hi havia una petita capelleta amb una imatge de Sant Jaume.

Però que passaria si ens remuntem a 1936, just abans de que comenci el luctuós conflicte que, al nostre poble, es va conèixer com el període del "fets"? Uns fets que, entre altres barbaritats, van cremar el magnífic altar barroc de l'escultor Francesc Bonifaç i van destruir totes les imatges de l'església.

Què és el hauríem pogut veure en aquest lloc concret? I perquè servia?

  Ampliar 

Conferència actes aniversari Sagrat Cor 

En el local parroquial l'Enric Capdevila va fer una molt interessant conferència amb el nom de "La fe de Solivella en el Sagrat Cor de Jesús: testimonis d'ahir i d'avui". Probablement la més interessant de les que s'ha fet i molt ben preparada i documentada.

Va parlar dels orígens d'aquesta devoció i les primeres dificultats en la seva celebració. La xerrada no es van centrar únicament en l'aspecte religiós sinó que va incloure els esdeveniments socials que van ser-hi afectats, les entitats i confraries que van sorgir a Solivella arrel d'aquesta devoció. La no existència d'un altar dedicat al Sagrat Cor fins molts ants més tard. Les transformacions que aquest ha tingut i de les seves imatges. Dels himnes i estendards. De la campana del Sagrat Cor (curiosament en el minut 59 del vídeo se senten tocar les hores), i fins i tot d'un programa de la celebració de l'any 1939 que li havia cedit l'Elena Cortès, i del qual en va obsequiar amb una reproducció als assistents. No tot han estat flors i violes en aquesta celebració que els solivellencs se senten com a molt pròpia, la prova la va donar l'Enric rememorant els conflictes que van tenir Mn. Solanes l'any 1979.

Per tots aquells que vulguin gaudir d'aquesta molt interessant conferència en teniu aquí la possibilitat.

  Testimonis d'ahir i d'avui  

La propera serà el dia 5 d'abril, "Característiques de l'espiritualitat del Sagrat Cor", i anirà a càrrec de Mn. Txaber Segura, doctor en Teologia i Espiritualitat. Aquesta serà la setena que es farà. Val la pena que el Mn. de Solivella en prengui nota i no es torni a equivocar, doncs dóna l'impressió que no hi té gaire interès si no sap ni quantes se'n han fet ni el títol de la conferència, doncs al vídeo es veu perfectament com ho llegeixis de les notes de l'Enric, fent evident la seva poca preparació per l'acte que s'anava a celebrar .

Març'19

Es segueix millorant 

L'Ajuntament ha aconseguit una important subvenció, que cobrirà el 70% de l'import pressupostat -78.523 €- per millorar la zona sud del castell i per la seva dinamització socioeconòmica. Aquesta subvenció procedeix de l'1 % Cultural del Ministerio de Fomento y Cultura.

Un altre tema, molt reclamat pels solivellencs, va ser la sol·licitud que l'Ajuntament li va fer al delegat del Govern de la Generalitat, respecte a la millora en seguretat de la carretera, doncs si fa temps que el molt trànsit que hi passa començava a representar un risc degut a la velocitat amb que hi transiten, últimament, amb la restricció de pas dels camions per la N-240, de Montblanc a les Borges, la freqüència de pas d'aquest tipus de vehicles ha augmentat notablement. Qualsevol mesura contundent per tal de millorar la seguretat seria benvinguda, si bé l'alcalde es va decantar per demanar la més efectiva d'aquestes mesures, que és un control de velocitat per radar de tram. O sigui un radar d'entrada als dos extrems del poble i un altre a la sortida en els dos sentits, de manera que els vehicles no puguin sobrepassar els 50 km/h que té com a límit el tram urbà.

Esperem que aquesta sol·licitud es pugui veure efectiva en poc temps, i no dubtem que l'alcalde seguirà insistint en el tema.

8-M Dia Internacional de la Dona 

La Regidoria de la Dona ha celebrat aquest divendres, 8 de març, el Dia Internacional de la Dona. Després de la presentació i benvinguda per part de l'Alcalde, ha pres la paraula la presidenta del Grup Cultural, la qual ha il·lustrat als assistents a l'acte amb la història i els orígens d'aquesta celebració, sense oblidar les reivindicacions pròpies d'aquest important col·lectiu. Finalment s'ha fet lectura del manifest del Dia de la Dona Treballadora. Ha seguit un selecte recital de cançons, amb temes de cinema dels anys 30 i 40, i de cançons més populars, a càrrec d'una soprano acompanyada al piano.

L'acte ha inclòs la menció i el reconeixement a la Junta Directiva del Grup Cultural de la Dona, a les presidentes, i també a les zeladores de l'Apostolat de l'Oració en el seu 110è aniversari. A totes ells l'Alcalde els hi ha fet entrega d'una figura al·legòrica d'aquesta data.

  Fotografies  

Nova retolació de carrers 

L'Ajuntament de Solivella ha procedit a retolar algunes vies on hi faltava el nom de carrer, o simplement s'ha afegit a l'altre extrem, amb unes plaques que difereixen de les de la resta del poble.

Les anteriors estaven formades per sis peces de ceràmica amb una sanefa de color marronòs -el mateix que les lletres- mentre que aquestes són metàl·liques i canvia el disseny, incorporant, a la part superior, el nom i l'emblema de la població, el que fa que, tot plegat, ofereixi un aspecte més modern i més identificatiu amb la vila de Solivella.

Agenda del mes de març 

Aquest és un resum dels actes més notoris que es faran aquest mes a Solivella:

Divendres 1 març: A les 7 de la tarda, sala parroquial, conferència: La fe de Solivella en el Sagrat Cor de Jesús: testimonis d’ahir i d’avui, a càrrec d’Enric Capdevila Torres. – programació del 275è aniversari S. Cor-.

Dilluns 4 març: A les 5 de la tarda, sala d’actes de cal Mateu, Conta Contes amb motiu de la commemoració del dia de la Dona Treballadora, adreçat als alumnes de l’escola, i tothom que si vulgui afegir. Organitza: Consell Comarcal.

Dijous 7 de març: A les 6 de la tarda, a cal Mateu, Conferència a càrrec de Raúl Martínez, mosso d’esquadra, per tractar com prevenir possibles estafes.

Divendres 8 de març: 6 de la tarda. Sala del Café del Sindicat. Dia de la Dona Treballadora. Acte institucional i tarda festiva. Acte obert a tothom.

Dissabte 9 març: Festa de Carnaval. Arriba el Carnestoltes.(mireu programa general)

Sortida, a la tarda a Barcelona, Teatre Victoria. HITS-TRICICLE (inscripció dia 2 de febrer, acabada la presentació del llibre a Cal Mateu, i dia 5 i 6 de febrer de 2/4 de 7 a 8 de la tarda a l’ajuntament). 45€ sòcies, 50€ no sòcies/socis.

Dissabte 16 març: A les 6 de la tarda, a la Sala de la Societat, Concert Comarcal de les Escoles de Música de la comarca a Solivella, amb la participació d’alumnes de l’escola Sagrat Cor, en la interpretació del cant comú.

Dimarts 19 març: A les 6 de la tarda, sala d’actes de Cal Mateu, Taller sobre Autoestima, a càrrec de Laura Anglès, psicòloga del SIAD Conca de Barberà.

Diumenge 24 març:A les 6 de la tarda, sala d’actes de Cal Mateu, conferència sobre “El sol pèlvic”, a càrrec de Montserrat Orpinell Ballart.

Dissabte 30 març: A les 6 de la tarda, sala d’actes de Cal mateu, conferència “Un robot a la cuina”, a càrrec d’Anna Ferrete.

Febrer'19

Molt interessant visita cultural 

Diumenge 17 de febrer. Una bona colla de solivellencs s'han desplaçat avui a la capital de la Conca amb l'autocar que ha posat a la seva disposició el Consell Comarcal. El motiu d'aquest desplaçament ha estat de lleure, però bàsicament per motivacions culturals, doncs, arribats a Montblanc acompanyats per l'alcalde de Solivella, ens hem dirigit al Museu del Pessebre de Catalunya, ubicat en el casc històric, al carrer dels Solans, per tal de fer una molt interessant visita.

Posteriorment ens hem desplaçat al Museu Arxiu de la Conca de Barberà, on ens esperava l'alcalde de Montblanc per donar-nos la benvinguda i dir quatre paraules d'aquest museu.

Un matí de diumenge realment molt ben aprofitat.

  Fotografies  

Dedicatòria d'una plaça a l'1 d'octubre 

En compliment de l'acord adoptat per l'Ajuntament el dia 8 de novembre de l'any passat, aquests dimarts, 12 de febrer, s'ha dedicat aquell espai on abans hi havia la placeta de la Cooperativa, a l'1 d'octubre de 2017.

Precisament avui, que al Tribunal Supremo de Madrid ha començat aquest judici als nostres representants legalment escollits, i precisament per haver fet l'1 d'octubre de 2017 el que la majoria del poble de Catalunya els hi havia demanat que fessin, per haver obeït el programa electoral pel qual els havíem votat, ara estan sent jutjats.

Avui Solivella ha dedicat una plaça a aquella data, però caldrà fer molt més per recuperar la dignitat que ens volen usurpar.

Les fotografies d'aquest acte s'han volgut posar en la mateixa pàgina de la votació en referèndum d'aquell dia, per tal de no oblidar-ho.

  Fotografies  

Història del cinema a casa nostra 

Aquest diumenge, 10 de febrer, a la sala del cafè del Sindicat, a les 12 del migdia, s'ha fet una molt interessant xerrada sobre els orígens del cinema a la Conca i en particular a Solivella.

La conferència, que tenia per títol "Els nostres homes dels diumenges" ha anat a càrrec d'Alexandre Rebollo, el quals ens ha il·lustrat i ens ha fet reviure aquells anys en que a Solivella es feia cinema d'una manera regular.

Posteriorment, a l'antiga sala on es feia el cinema, s'ha pogut visitar una exposició de cartells de pel·lícules que s'havien projectat al Sindicat, i alguns dels aparells que s'utilitzaven, tant pel cinema com pel teatre.

Fotografies d'Enric Capdevila.

Agenda del mes de febrer 

Dia 1.- A les 7 de la tarda, a la sala parroquial, conferència de Mn. Alegret: L'Apostolat de l'Oració, història i actualitat.

Dia 2.- A les 6 de la tarda a cal Mateu: Presentació del llibre "El camí de les aigües" de Carme Martí.

Dia 3.- De 12 a 1 del migdia, portes obertes al pavelló municipal per conèixer les obres d'ampliació i millora.

            A les sis de la tarda a la Societat: Teatre amb l'obra "L'habitació" pel grup Vent del Bosc de Vimbodí.

Dia 9.- A les 11:30 a cal Mateu: Trobada de joves amb el tècnic comarcal de joventut.

            A les 18:30 a la Societat: celebració de la festa popular de Santa Àgata.

Dia 10.- A les 12 del migdia a la sala del cafè del Sindicat: "Els nostres homes dels diumenges", inici del cinema als pobles de la Conca, a càrrec d'Alexandre Rebollo.

Dia 16.- A la tarda, a cal Mateu, taller de tupina.

Dia 17.- A les 11 del matí: Sortida en autocar a Montblanc per visitar el Museu del Pessebre i el Museu Comarcal. Inscripcions gratuïtes a la Casa de la Vila.

Dia 23.- Sortida de l'Associació de Jubilats al museu dels Traginers d'Igualada. Dinar. Per la tarda a Barcelona, al teatre Borràs, per veure l'obra "Pel davant i pel darrera".

Gener'19

El mestre del Tallat 

Segons es pot llegir a la publicació de "Tarragona Digital" s'han trobat connexions en diverses obres de la nostra comarca que tenen per denominador comú el mateix autor, i una de les obres d'aquest artista del segle XIV la tenim a Solivella.

Aquest és el molt interessant treball d'investigació que s'ha publicat:

 

El Mestre del Tallat: la connexió entre el Monestir de Poblet, el Santuari del Tallat i el Castell de Solivella

Diverses escultures d’aquests tres llocs tenen característiques comunes que s’atribueixen a un mateix autor, un personatge important que va viure al voltant de l’any 1.500 i que s’ha batejat com el Mestre del Tallat.

Uns angelets, unes cares característiques, dues mènsules, una creu... Són paraules inconnexes. Potser no tant. Aquestes peces tenen en comú que al seu darrere hi ha l'enginy del mateix escultor: el Mestre del Tallat. Es tracta de diverses escultures dels segles XIV i XV, trobades en tres llocs diferents de la comarca, però que tindrien la mateixa autoria.

 

És el descobriment que han fet recentment l'historiador de l'art i museòleg, Damià Amorós i el doctor en Història de l'Art, Joan Yeguas. El seu estudi ha permès datar els anys d’activitat d’aquest personatge i crear-li una personalitat artística. Això pot ser només la punta d’un fil, que estirant-lo, els està portant a descobrir noves peces d’aquest misteriós artista.  

Rebobinem i anem a l’inici: A Solivella, hi ha una escultura de Sant Miquel procedent del Castell-Palau dels Llorach que té uns angelets al capitell que sostenen l’escut de la família. La Porta Daurada del Monestir de Poblet té uns angelets idèntics.

 

L’historiador Pau Arroyo va apuntar en el seu moment, que aquestes dues peces tenien en comú que eren obra del mateix escultor, però es desconeixia qui era. No s’havien trobat documents ni contractes de l’època que acreditessin qui era aquest personatge, per tant, l’autoria es considerava anònima.

 

Amb aquest pretext, Damià Amorós i Joan Yeguas han fet ara una investigació i han trobat nous elements amb les mateixes semblances estilístiques i tècniques en un tercer indret: el Santuari del Tallat. Aquest estudi ha permès establir la connexió entre aquests tres llocs a través del fil conductor del seu escultor, un personatge que han batejat com el Mestre del Tallat.

Qui va ser? On va néixer? On va viure? On més va treballar? Són preguntes que sorgeixen entorn aquest nou personatge de la història de la Conca de Barberà. Poc se sap sobre ell, però Amorós i Yeguas li han pogut crear una identitat artística, a partir de les obres que va fer.

«Molts dels arxius sobre Solivella i el Tallat han desaparegut i això ens ha fet perdre gran part de la història documentada», explica l’historiador Damià Amorós. A més, afegeix que aquesta època va estar poc atesa pels estudiosos, a causa de ser un període de transició entre dues maneres d’entendre el món. «Els segles XIV i XV de la historiografia catalana no s’han tocat molt i que ens hagi sortit un mestre d’aquesta època té una gran força». És força complicat saber molt sobre una persona que va viure al segle XV «a menys que es tractés d’un rei».

Els historiadors han traçat les dates en què va estar actiu. «Ho hem fet a través de documents que en parlen en tercers», afirma Amorós. És a dir, documents on es parla de l’existència de les seves obres en anys determinats. «La seva activitat artística va del 1475 fins al 1510 i creiem que no només era escultor, sinó també arquitecte i que estava al capdavant d’un taller». En aquesta època era habitual que l’escultura i l’arquitectura anessin lligades. «Eren conscients que les arts no eren una de sola, feien treballs en xarxa, el que ara en diríem ‘sinergies’».

 

En aquesta època, els artistes es movien pel territori molt més del que pot semblar, per tant, no es pot descartar que hagués treballat en altres punts. S’ha establert que el seu àmbit geogràfic va ser el de la Conca de Barberà i l’àrea urgellenca propera, però «seria estrany que s’hagués quedat només aquí», explica Damià Amorós.

Què en sabem del Mestre del Tallat?

Se l’ha batejat com a Mestre del Tallat, perquè el conjunt d’obra més important que s’ha trobat d’ell és el del Santuari del Tallat, amb tres peces. A Poblet i a Solivella només en té una a cada lloc.

 

Segons la seva forma de treballar «dins els preceptes artístics, les seves peces tenen una inventiva molt bona». A més, per treballar per un lloc com el Monestir de Poblet «havies de ser algú mínimament important i tenir un cert reconeixement artístic».

El seu estil es reconeix pel treball dels volums, força expressiu, l'ús abusiu de la decoració vegetal en espais buits, la repetició de rostres(especialment àngels) i detalls tècnics i estilístics amb originals solucions creatives, que apunten cap a nous aires formals. 

Noves troballes treuen a la llum més obres del Mestre del Tallat

Aquest estudi ha estat només un primer contacte amb el personatge, ja que es confia que puguin aparèixer noves obres del Mestre del Tallat. De fet, Amorós avança que ja «hem localitzat noves peces», però que s’han d’estudiar, encara

 

La futura capella del Sagrat Cor 

He tingut el privilegi de poder assistir a una conferència que ha donat l'artista Josep Minguell. Aquest senyor és un del pocs que treballa amb virtuosisme la tècnica de la pintura al fresc, i que és qui decorarà a Solivella les parets i sostre de la capella del Sagrat Cor.

Es poden trobar pintures al fresc en l'antiga Grècia i en la època romana, però és sobretot el l'Edat Mitjana quan aquesta tècnica és més emprada. Probablement molts de vosaltres heu pogut admirar el Pantocràtor del Museu Nacional d'Art de Catalunya, entre d'altres, o potser fins i tot el millor dels exemples de pintura al fresc a la Capella Sixtina, la gran obra de Miquel Àngel. Però sense anar tan lluny tenim una magnífica obra a Tàrrega, concretament a l'església de Santa Maria de l'Alba, on es poden admirar 36 grans murals pintats als fresc per Josep Minguell.

Si en voleu saber més sobre aquesta delicada tècnica pictòrica podeu clicar damunt de la fotografia de la conferència que ha donat l'artista a la sala Sant Jordi del Seminari de Barcelona, a la qual vaig tenir el plaer d'assistir-hi.

 

Pluviometria 

Al tancar l'any 2018 s'ha actualitzat aquella pagina on es poden veure, amb detall de mes a mes i dia a dia, les pluges que han caigut a Solivella. Aquest és un estudi molt rigorós, que fa molt acuradament, des de l'any 1997, en Josep Maria Fabregat, el Franceset.

En ell podrem apreciar les variacions d'aigua caiguda en aquests darrers 22 anys, i on, de manera molt significativa, destaquen aquests 730 litres que han plogut l'any passat, en front de la mitjana de 436 litres dels 21 anys anteriors.

Com a curiositat, en aquest llistat veurem com el passat mes d'octubre van caure, gairebé, tants litres com en tot l'any 2015.

  Pluviometria  

Reportatge de Nadal i Reis 

Amb les magnífiques fotografies de l'Eduard Tarragó, de la Nit de Reis, es dóna per finalitzat el reportatge gràfic de les festes de Nadal i Reis.

Unes festes que aquest any ens han donat l'agradable sorpresa d'incorporar un personatge molt propi de la cultura catalana i que fa clara referència al darrer dia de l'any: L'home dels nassos.

Amb aquest element s'enriqueixen, a la vegada, dos aspectes, el de mantenir i fomentar les tradicions, i el de sumar un nou element a les figures populars que ja teníem a Solivella.

 

   Nadal i Reis  

Resum de l'any 2018 

GENER

 

Per primera vegada es fa a Solivella una representació de Pessebre Vivent, que va tenir un gran èxit de participació i una gran assistència de més de 200 persones que van fer el recorregut per veure les diferents escenes que s’havien preparat.

 

FEBRER

 

Una vegada més es fa una crida per demanar més civisme als amos dels gossos que embruten els carrers del poble.

 

El dissabte 13 de febrer, es va tornar a convocar als solivellencs per començar a preparar la festa del 275è aniversari de la commemoració del Sagrat Cor. Poques, o cap, conclusió es van treure d’aquesta convocatòria. El suggeriment d’implicar a tothom, i no únicament als carrers de les 10 capelles, no va prosperar. Tampoc la que va demanar un dels assistents de celebrar la festa el mateix dia 9, tot i que cau en diumenge, a fi i efecte de donar més relleu a la celebració. Finalment l’alcalde, veient que no es podia arribar a cap conclusió positiva, va tancar l’acte posposant la convocatòria pel proper divendres a la Societat.

 

16 de febrer. Avui fa quatre mesos de l’empresonament dels Jordis, i per aquest motiu s’han convocat manifestacions amb el lema “il·luminem la llibertat”. Més de 100 solivellencs van poder escoltar, a la concentració que es va fer a la plaça Major, les paraules de l’alcalde, Enric Capdevila, de l’historiador Josep Maria Sans i Travé, i de l’Antoni Rosich que és qui va llegir el manifest.

 

El dilluns 19 de febrer s’inicien els procediments per intentar recuperar els tres privilegis dels que gaudia la celebració de la festa del Sagrat Cor. Uns documents que estaven exposat a l’altar major de l’església i que van desaparèixer durant la Guerra del Francès (1808-1814).

 

25 de febrer. Canvi de Junta a l’Associació de Jubilats i Pensionistes. Surt escollit Antoni Rosich com a president.

 

27 de febrer. L’Ajuntament passa un avís de precaució pel perill de nevades. Efectivament aquella mateixa nit va nevar, tot i que amb menys intensitat de la que s’havia previst.

 

MARÇ

 

El dia 8 se celebra a Solivella el Dia de la Dona Treballadora. Entre altres coses s’han llegit les propostes que el “consistori de dones” van fer l’any 2017 i les que fan aquest any:

Que el carrer Major fos de direcció única (no s’ha fet)

Disposar de contenidors amb pedal per accionar la tapa (no s’ha fet)

Defectes i reparació del ferm en diversos punts de la via publica i eliminació de barreres arquitectòniques. (sense completar)

Travessera de la C-14: Reparació dels forats del ferm. Reposició de la bionda que manca a l’alçada del pont, destruïda per un accident. Reposició d’un semàfor per control de velocitat. Clavegueres per evacuar l’aigua de la carretera en dia de pluja. (sense completar)

Reparació del ferm de la plaça Major, (no s’ha fet). Millora del carrer dels Safarejos (fet). Neteja carrer i places, herbes i altres (en part). Millora de la megafonia en punts febles (no s’ha fet). Col·locació de papereres i bancs. (segueixen mancant)

Seguici popular: Es proposa que els gegants i tots els altres elements del seguici popular que configuren els entremesos de casa nostra, tinguin un lloc per ser guardats i a la vegada exposats, amb la finalitat de tenir un millor resguard i protecció, com també poder ser vistos al llarg de tot l’any (no s’ha fet).

 

Dia 12: Al TN Comarques de TV3, i al InfoK de Super 3 es poden veure els nens i nenes, de 5è i 6è, del CEIP Sagrat Cor que s’han compromès a estar una setmana sense mòbils, tablets i ordinadors. Al TN Comarques del dia 16 i a l’InfoK del 19, els podem tornar a veure, plenament satisfets, per haver assolit el repte.

 

Dia 23: Nova manifestació d’un centenar llarg de solivellencs a la plaça Major. Aquesta vegada per l’empresonament dels consellers. L’Antoni Rosich va llegir el manifest “units contra la repressió” del que cal destacar aquest fragment: “Avui tornem a viure un divendres negre. Altre cop els nostres representants polítics , homes i dones integres, honrats, pacífics i de profundes conviccions democràtiques han estat empresonats. Continuarem defensant les nostres idees polítiques perquè aquestes no tenen barrots que les facin callar. L'estat, en lloc d'actuar com una democràcia madura, on el diàleg i l'acord són el motor de la cohesió de la societat, han decidit oferir cops de porra, menyspreu, humiliació, amenaces i, finalment, presó. Ho descriuen com una causa general contra l'independentisme, una autèntica cacera de bruixes, feroç i salvatge, sense mesura".

 

Diumenge de rams plujós. De tota manera la participació és cada vegada menys nombrosa i aquesta tradició va a menys, doncs aquest any únicament es van poder veure tres palmes i quatre palmons.

 

ABRIL

 

Dia 1: Més de 18 anys després, Solivella pot tornar a veure una representació teatral feta per solivellencs. La “Companyia Taiatru” ve representar, d’una forma excel·lent que res tenia d’envejar als professionals, l’obra “El casament del Saldoni i la Margarida” que va fer petita la sala de la Societat.

 

Dia 15: Una bona part de solivellencs van a Barcelona per manifestar-se al Paral·lel per reclamar la llibertat dels presos polítics.

 

Dia 22: A la Societat es presenta el llibre “La Maranyota” d’en Toni Sans i Rubén Montañá.

 

MAIG

 

La Pubilla i l’Hereu infantils de la festa de Sant Isidre han estat: Aina March Repulles i David Tarragó Español.

 

Dia 18: A la sala de les Corts de Sant Francesc de Montblanc, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha atorgat la Distinció d’Honor de la Conca de Barberà al Grup Cultural de la Dona de Solivella. També han estat guardonades, amb el Diploma de Reconeixement Comarcal, les Caves SansTravé.

 

JUNY

 

Per segon any consecutiu no es fa la processó de Corpus.

 

Dia 9: Després de 43 anys de docència a Solivella, es jubila la Rosa Mari Miret i Benet. Els seus companys, l’Ajuntament i els alumnes que ha tingut al llarg d’aquest temps la van homenatjar amb diversos reconeixements.

 

Dia 10: A les 7 de la tarda d’aquest diumenge s’inicien els actes de celebració del 275è aniversari de la festa del Sagrat Cor, amb l’assistència de l’arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, Mons. Jaume Pujol Balcells. En acabar la missa s’ha presentat el primer dels tres privilegis, el que correspon al bisbat.

 

Dia 16: Amb un ambient magníficament preparat a la sala de la Societat per assistir a una representació d’òpera, Solivella s’ha sumat a les altres 265 poblacions de Catalunya. L’obra escollida va ser “Madame Lescaut” de Giacomo Puccini. La pantalla, que destacava en la penombra de la llum d’espelmes, més una magnífica sonoritat, va fer que aquells solivellencs es sentissin transportats al teatre del Liceu.

 

Comencen les obres de millora del camí d’accés al cementiri i de la placeta que hi dóna entrada.

 

Dia 30: El Consell Regulador de la D.O. Conca de Barberà ha celebrat el 28è concurs de vins i caves. El Gasset s’ha emportat el primer premi del vi negre criat amb bota, més altres tres premis menors.

 

JULIOL

 

Dia 6: El departament de Cultura de la Generalitat, conjuntament amb l’Ajuntament de Solivella, ha organitzat una jornada de “patrimoni, vi i cultura” dirigida als amants de la cultura vitivinícola en general. La jornada ha començat a les 19:30 amb una visita al museu del castell, i ha continuat amb un maridatge de vins de la Conca i un concert de “Jazz des d’Aquí” a l’incomparable marc de la plaça del castell, amb una molt notable assistència.

 

Dia 21: Segon concurs de pintura ràpida.

 

Dia 28: A la placeta del Fossat del Castell s’ha fet un concert a càrrec de Maria Jacobs, que ens ha obsequiat amb cançons del flok americà, cançó francesa i altres interpretacions, en un magnífic capvespre que, a més, ens ha deixat gaudir d’una preciosa posta de sol des de dalt d’aquest turó del castell.

 

AGOST

 

Dia 3: Finalitza el camp de treball en el que hi han participat joves de la República Txeca, Dinamarca, Itàlia, Rússia, Estònia, Escòcia, França, Corea del Sud i, evidentment, de Catalunya. Durant la seva estada s’han dedicat a netejar i restaurar l’escala i la sala del cafè de l’edifici del Sindicat.

 

Dia 9: Acte de cessió d’ús de l’edifici del Sindicat de Vinyaters a l’Ajuntament i poble de Solivella.

 

Dia 10: Lliurament del títol de filles adoptives a tres mestres que al llarg de molts anys van exercir la docència a Solivella: Josefina Solé, Rosa Mari Miret, i Maria Rosa Mir.

 

Dia 11: El grup de diables “Rigor Mortis”, en el seu 30è aniversari presenten un nou element, el “Cargol Banyut”, que amplia el seu bestiari.

 

Dia 14: Un fet, que en qualsevol altre poble o ciutat seria normal, es pot considerar excepcional que a Solivella s’hagin ballat sardanes, doncs, malauradament, des de feia molts anys no se’n veien al nostre poble.

 

Dia 15: Es presenta a la Societat el documental “Solivella del segle XX al XXI” on es poden veure les transformacions que ha tingut el nostre poble i l’evolució de les diferents associacions.

 

Dia 31: Donen inici els actes del 275è aniversari de la festa del Sagrat Cort amb un concert d’orgue i campanes a l’església.

 

SETEMBRE

 

Dia 10: Arriba el dia tan esperat que commemora el 275è aniversari de la festa del Sagrat Cor, que aquest any s’ha hagut de fer en dilluns, doncs el dia 9 era diumenge. En poc va diferir del d’altres anys, sense cap acte especial i tampoc cap nou element. Com a màxim potser va haver-hi una mica més de lluïment en les catifes i en alguna capella, si bé, com passa gairebé sempre, la més espectacular va ser la de la Costeta. Malauradament aquest 275è aniversari es recordarà, també, per la forta pluja que va caure poc després de les dues del migdia i que va desfer la totalitat de les “alfombres” i va danyar algunes capelles, si bé en la majoria de carrers van posar-se a treballar per mitigar els danys que havia causat l’aigua.

Sembla ser que, després d’haver-se descartat per falta de subvenció de la Generalitat, finalment es podrà fer la pintura mural al fresc per decorar les parets de l’altar del Sagrat Cor. De dos projectes que s’havien presentat ha resultat escollit el del pintor Josep Minguell de Tàrrega.

 

OCTUBRE

 

Dia 7: Es fa una molt important troballa d’una fotografia inèdita del castell. Aquesta fotografia ens permet veure com era la majestuosa llar de foc que hi havia a la sala noble. Aquesta fotografia es va incorporar a l'apartat “l’interior del castell” del web www.solivella.net.

 

Dia 14: Ha arribat a Solivella, ja en forma de pluja tropical, l’huracà Leslie. La cua d’aquest front ha ocasionat unes fortes pluges que, en poques hores, han deixat més de 120 litres d’aigua a Solivella.

 

Dia 29: Es renova el ferm de la carretera C-14 des de la Guardia a Solivella i també es canvien les lluminàries de la travessia del poble per bombetes de led.

 

Dia 30: L’alcalde de Solivella assisteix al Palau de la Generalitat en l’acte de constitució del Consell de la República.

 

NOVEMBRE

 

Dia 9: Aquesta passada nit set ultres espanyolistes, actuant amb la cara tapada, s’han dedicat a arrencar els llaços grocs del fanals del carretera i fins i tot han arribar al centre del poble per treure la pancarta que hi havia al balcó de la Casa de la Vila.

 

Dia 30: Jornada de portes obertes al “Sindicat”, on s’han pogut admirar els treballs de restauració que s’han fet a la sala del cafè.

 

DESEMBRE

 

Dia 7: Maridatge de vins i caves a l’antic celler del Sindicat, on hem trobat una molt acurada decoració de les taules i hem pogut tastar uns bons vins acompanyats de pernil i formatges. Per rematar-ho, el millor de tot ha estat que, després de més de 18 anys, hem pogut tornar a fer un cafè a la sala del Sindicat.

 

Dia 31: Es presenta un nou element festiu que representa el darrer dia de l’any: L’home dels nassos

 

S'ha tancat un any excepcionalment important per les quantitats de pluja caiguda. En aquest web podeu veure l'estudi que, de forma molt precisa i acurada, fa en Josep Maria Fabregat, el Franceset, en el que queda reflectit que, des de l'any 1997 fins aquest 2018, mai s'havia registrat una quantitat d'aigua caiguda com aquest any. En total han plogut a Solivella 730 litres d'aigua. La mitjana resultant dels anteriors 21 anys ens dóna un promig de 436 litres de pluja per any.