Juny'21

 Revetlla de Sant Joan  

Aquesta és la programació que ha preparat la Regidoria de Festes per celebrar l'entrada al solctici d'estiu:

 Enhorabona Solivella!!  

Amb aquestes dues paraules i els dos signes d'exclamació, començava l'escrit de Jordi Travé que va tenir l'honor de que fos llegit a la plaça de la Diputació per l'Ester Anglès "Conesa", en els actes d'homenatge a l'Esbart Dansaire pel seu 60è aniversari.

Aquell escrit començava donant l'enhorabona a Solivella i als solivellencs  i solivellenques que han pogut gaudir d'un dels poc més de trenta Esbarts que hi ha a tot Catalunya. Sí, Solivella mereix ser felicitada per això, i Solivella mereix un monument al centre de la població en honor dels nostre grup, l'Esbart Dansaire Sant Isidre, que va ser fundat l'any 1959.

Però si volem ser justos cal que també ens donem l'enhorabona per tenir la sort de poder comptar, oferint-nos actes en que ens feia participar a tots durant aquells dies de confinament, em refereixo a una regidora de festes tan dinàmica com és la Rosa Maria Salvadó, doncs si ja ens havia demostrat les seves iniciatives i la capacitat d'organització en els diferents actes que ha anat muntat, sobretot demostrant la seva imaginació en aquells dies durs del confinament, organitzant des de concursets o formes musicals, per tal que no se'ns fessin tan pesats aquells llargs dies tancats a casa, organitzant fins i tot unes "sardanes confinades", que un bon grapat de solivellencs van seguir des dels seus balcons.

Són ja molts els diversos actes i exposicions que ha organitzat i on hem pogut veure la seva magnífica manera d'organitzar i de treure un rendiment extraordinari, en benefici dels solivellencs.

Aquesta vegada semblava que no seria fàcil organitzar i coordinar una bona colla d'actes en només 2 dies, començant per un concert a la plaça del Fossat del Castell, i continuant l'endemà amb una magnifica exposició a l'antic café del Sindicat,  mentre a la sala del cinema es van fer dues projeccions que ens recordaven la història de l'Esbart, que per cert es van haver de repetir fins a 5 vegades per tal de respectar les mesures protocol·làries del Covid. I parlant d'aquests documentals, ara en podeu veure un d'ells lleugerament ampliat, doncs ha passat dels 15 minuts que durava als 21 que en té ara. Si us ve de gust tornar a visionar-lo amb aquesta ampliació, podeu fer-ho clicant aquí .

De tots aquests actes, excepte el concert al Castell en teniu un bon recull de fotografies de l'Eduard Tarragó.

   Homenatge a l'Esbart Dansaire   

Maig'21

 Homenatge a la Verge del Tallat  

La parròqia de Solivella ha volgut retre un homenatge a aquella Verge que ens és tan propoera, reafirmant la nostra devoció a la Verge del Tallat.

Les dones del Grup Cultural van obsequiar amb aquests punts de llibre, per tal de commemorar el 40è aniversari de la pujada al Tallat.

L'Apostolat de la Oració 

                        Comunica:

 

APOSTOLAT DE L’ORACIÓ

Associació solivellenca

 

CONSTRUCCIÓ D’UN NOU PENDÓ

 

Sr./Sra:

 

 

L’associació de l’Apostolat de l’Oració te un fort lligam amb la festa del vot de poble a honor del Sagrat Cor. La seva fundació la tenim l’any 1908, i la refundació el 1940. Des dels seus inicis són moltes les dones i famílies que li han donat vida associativa fins a dia d’avui.

 

L’Apostolat participa de tots els actes populars, comunitaris i solemnes i, en gran manera, a la festa del Sagrat Cor, fent-se present amb el seu pendó, una joia artística de 1944. Ja fa uns anys, un accident fortuït el va deixa malmès, conseqüentment, els tècnics aconsellen no utilitzar-lo més per tal de preservar-lo, per la qual cosa, s’ha plantejat tirar endavant la confecció d’un nou pendó amb la mateixa categoria i elegància que el de l’any 1944.

 

El nou pendó, tota la seva ornamentació i simbologia, treball de brodats i pintura a l’oli en la seva part central i tot el conjunt, seria enriquit amb material noble. Aquesta nova peça artística i patrimonial, a més de ser present en els actes que per tradició s’utilitza, es vol deixar exposada de forma permanent en la nau central del temple parroquial. A la vegada, sigui en record i homenatge al nostre poble i les seves dones i, perpetuar la memòria de quants ens han precedit, i així esdevingui record per a les noves i futures generacions per tot el que representa.

 

El pressupost d’aquesta nova peça artística i patrimonial, suposa un cost de 12.500 euros.

 

Per aquest motiu i, amb l’objectiu de fer realitat aquest propòsit -joia sentimental dels solivellencs-, us demanem la vostra ajuda econòmica per la finalitat que s’ha dit.

 

El vostre donatiu podeu fer-ho a:

- CaixaBanck “La Caixa” oficina de Solivella, compte: ES14 2100 0258 6101 0019 6397, concepte: Pendó Apostolat.

 

- Amb entrega directa a les zeladores: Dolors Cortès Salvadó (cal Micaló) i Maria Fabregat Palau (cal esquerrer)

 

- A la vegada, podeu manifestar si voleu que consti el vostre nom o preferiu constar com a donatari anònim.

 

Per Solivella, la festa del Sagrat Cor, per l’Apostolat de l’Oració, i les generacions a venir, moltes gràcies.

Solivella, 3 de maig 2021

 

 

L’APOSTOLAT

 

 Més de la Festa de Sant Isidre  

Aquesta vegada , i parlant en primera persona, vull expressar-vos el meu més sincer agraïment a totes les persones que vareu assistir a la projecció del documental.

I en segon lloc vull rectificar un error que vaig cometre al parlar d'en Josep Maria Ballart, hereu de la festa l'any 1979,  que va veure com les seves tres filles van ser també publlies de la festa, com si es tractés d'un cas únic. En canvi no va ser  l'únic cas, doncs l'any següent, el 1980, l'hereu va ser en Joan García, que tembé va tenir la satisfacció de veure com el seu fill Dídac va ser l'ehereu l'any 2011, i la seva filla Carla va ser la pubilla de l'any 2014.

Per aquelles perones que vuklguin fer us d'aquells 9 pendrives que vaig regalar a l'Ajuntament i els altres 9 al Grup Cultural, heu de tiner en compte que esl pendrives venen foramattas per defecte amb FAT32, però en aquest format no es poden gravar arxius de més de 4 Gb, per tant els heu de tornar a formatar, però a  NTFS,que amb aquest tipus de format pot gravar tot tipus d'arxius.

També teniu la opció, si el vostre televisor és multimedia, o des de qualsevol ordinador, de visionar-ho a través de YouTube en aquest enlláç: https://www.youtube.com/watch?v=Vhw2ehrzD7g&t=1150s

 

 Festa de Sant Isidre,  res ens trencarà mai poder celebrar aquesta festa

Ni aquest virus que està fent la punyeta ja fa més d'un any, ni res, impedirà que a Solivella es continuï celebrant la festa del patró de la Cooperativa doncs ni el Covis-19 ni res ens pot fer perdre les nostres tradicions ni deixar de continuar la nostra pròpia història. No ens ha de fer por el coronavirus sinò el virus de la Corana  doncs aquest ens pot fer molt més mal a nosaltres i encara molt més als nostres infants, ens ho va deixar ben clar en el seu discurs del 3 d'octubre de 2017.

Així tant la Cooperativa com el Grup Cultural de la Dona han pogut seguir donant llum i color a aquesta festivitat, dedicada gairebé de forma exclusiva als més menuts. Tal com s'havia fet des de fa 43 anys seguits. proclamant els hereus i pubilles infantils d'aquesta festa, i amb aquest nomenament representaran a Solivella en tots els actes tradicionals del nostre poble. Aquest any aquest honor ha recaigut en les nenes Elia Español i Arlet Fabregat, mentre qur els nens que han estat proclamats hereus infantils són Adrià Gabaldà i Justin Jonay.

Per part de la Cooperativa, el seu president, Sr. Jaume Bosch, ha fet entrega de  la banda a la pubilla de la Cooperativa, Marta García Querol, i dos membres del Consell Rector, a les seves dames d'honor, Júlia García Pinent i Núria Iglesias Carulla.

A les 6 de la tarda, al local de la Societat s'ha presentat el documnetal "1977-2019, 43 anys de la festa de Sant Isidre". Degut a les mesures del Procicat i per falta d'aforament, s'ha tingut de tornar a projectar altra vegada a les vuit del vespre.

Cal expressar un sincer agraïment i reconeixement per la seva tasca a Eduard Tarragó per ser l'autor de totes les fotografies que veureu en aquest web, i a Ton Maria Tarragó per la seva col·laboració fent magníficament la tasca de tècnic de so i de de video.

   fotografies dels diferents actes  

Documental: 43 anys de la festa de Sant Isidre 

Si el 15 d'agost de l'any 2018, en plena Festa Major, es va presentar el documental "Solivella, del segle XX al XXI", i allí vam poder observar les transformacions que ha sofert el nostre poble al llarg del temps, els seus carrers, les seves cases, les seves places... etc.

Ara, aquest any, el dia que celebrem la Festa Major de Primavera,  en la diada de Sant Isidre Llaurador, es presentarà un altre documental: "Solivella, festa de Sant Isidre. Hereus i pubilles" que ens mostrarà un resum del darrers 43 anys d'aquesta festa.

Si en el primer vam poder veure com es va transformar l'aspecte del poble, en aquest podrem veure com han anat evolucionant el solivellencs i solivellenques en el decurs de'aquests 43 anys, doncs gairebé tohom s'hi pot veure respresentat, fins el punt que podrem veure com un nen que va ser hereu de la festa, ha tingut l'honor de veure com les seves filles han estat les pubilles de la mateixa festa, una filla 27 anys després i les altres dues 30 anys després que el seu pare. Però, a més de recordar a tots els hereus i pubilles de tots aquests anys, podrem reconèixer els nostres fills i nets vestits de catalanets dalt de les carroces que es guarneixen per aquell dia.

Així, doncs, si en un documental vam veure les transformacions que ha tingut Solivella, en aquest altre hi podem trobar tota aquella colla de nens i nenes que han anat evolucionant el llarg del temps. I fins i tot aquells més petits dintre d'uns anys tindran el record d'aquell any que van anar dalt de la carrossa fent tot el recorregut per Solivella.

Si bé, pel fet de ser Sant Isidre el patró de la pagesia a Solivella, aquesta festa ha tingut sempre com a protagonista principal a la Cooperativa de Viticultors, en realitat qui ha fet gran aquesta diada ha estat el Grup Cultural de la Dona ja des del llunyà any 1977 en que es va fer l'estrena de la primera parella de gegants, i després, de forma ininterrompuda per ser les artífex de convertir aquesta festa de Sant Isidre en la Festa del Pubillatge, festa que es va començar a instituir l'any 1978.

La projecció del documental es farà en la mateixa sala on es va fer el primer, es a dir, a la sala polivalent de la Societat, a les 6 de la tarda del dia 15 d'aquest mes de maig. Degut a les normes de prevenció per la Covid-19 serà necessari inscriure's prèviament per tal de guardar les distàncies que marquen les instruccions protocol·làries. En cas que no hi hagi suficient aforament es  farà una segona projecció a les vuit del vespre.

Abril'21

Festivitat de nostra senyora de Montserrat  

Aquest any Solivella  ha volgut homenatjar a la patrona de Catalunya, la Mare de Deu de Monserrat situant aquests dies, en els quals el dia 27 coincideix amb la seva celebració, la imatge de la patrona de Catalunya al peus de l'altar major de l'església parroquial.

Podem veure a través d'aquestes fotografies de l'Enric Capdevila com ha quedat aquesta ornamentació de l'altar major amb al imatge de la Verge de Montserrrat.

Bones esperances  

Està previst que aquesta setmana que encetem amb el dilluns de Pasqua, es rebin 642 dosis de la vacuna Pfizer per ser distribuïdes a la Conca. Amb aquesta remesa finalitzaran las vacunacions als majors de 80 anys i es podrà començar la franja de 70 a 79 anys.

L'altra bona notícia són els 3'77 milions d'euros que la Diputació de Tarragona destinarà a preparar prop de 100 quilòmetres de carretera per preparar el pas de la fibra òptica. Entre altres poblacions que es podran beneficiar d'aquest projecte hi figura Solivella.

Concert de Pasqua  

Entre 60 i 70 persones han assistit aquesta tarda al concert que  s'ha programat a l'església en els actes de la celebració de la Pasqua. Ha estat un concert líric magsitralment interpretat per el tenor Pep Cardona i el baríton Miquel Font, acompanyats al piano per Alícia Gutiérrez.

El concert s'ha dividit en dues parts, la primera de les quals ha estat dedicada a arias de òperes i la segona ha començat amb una coneguda cançó napolitana, "parlami d'amore Mariú" que es va popularitzar en una película de Vittorio de Sica, i ha continuat amb una romanza de l'òpera "L'elisir d'amore" de Donizetti, que porta per títol "Parlami d'amore Mariú"; aquesta segona part ha finalitzat  amb dues cançons tradicionals catalanes:" El cant dels ocells" i el "Virolai", la primera d'autor anònim, popularitzada per Pau Casals i la segona de Josep Rodoreda amb lletra  de mossèn Cinto Verdaguer, ambdues considerades com molt arrelades a la nostra terra catalana.

"La tradició d'un poble" 

Des d'avui 2 d'abril, fins el dia 11 teniu la possibilotat de visitar la exposició que millor i amb més bon gust s'ha fet a Solivella. En aquesta exposició, tal com el seu nom indica, s'ha volgut fer un recull de tots aquells actes que es fan al llarg de la Setmana Santa. Des del Diumenge de Rams, fins la processó del Divendres Sant.

Cal felicitar a la regidora de festes per aquest bon treball que veritablement formen part de "la tradició d'un poble" en els actes de la Setmana Santa,  i que ha posat en mans d'aquells solivellencs que han volgut visitar aquesta magnífica i espectacular exposició.

Gràcies "Tupi", i gràcies a totes les persones que li han facilitat el material, per oferir-nos la possibilitat de veure aquest gran treball.

   fotografies 

Sempre en català 

Malauradament a Solivella ja hem perdut el Xipella, la nostra parla, i el que no hem de fer és voler adulterar-la escrivint les nostres característiques termninacions del plural amb "i",  doncs el Xipella només és un dialecte que es caracteritza amb la parla, però mai en l'escritura. Un altre tema són aquelles paraules o expresions que utilitzem a Solivella i ens fa diferents a altres pobles en la parla.

Actualment s'està destinant aquella subvenció, que ja es va citar en aquest web, de 10.000 € a la regidoria de cultura, per fer una especie de llibre amb retalls de llençols, on es posaran aquests tipus de paraules o expersions només nostres. Per exemple: "salencius" per anomenar les espardenyes, "trempador" per la maquineta de fer punta al llàpis, etc. També aquests dies s'està fent un reportatge de vídeo en el que intervenen parelles de dones dient frases i paraules pròpies de la nostra parla i expliquen fets o anècdotes de la seva joventut.  Fer aquest reportatge no suposa cap gran despesa, i amb els 10.000 € de la subvenció  es poden fer moltes coses, moltes. Esperem que en sàpiguen treure un bon profit i que, a demés, el puguin justificar.

Tot és bo si amb això defensem i potenciem la nostra parla. Cal recordar que ja fa més de vuit anys que es va dedicar una àmplia pàgina d'aquest web a recollir aquelles paraules o expressions típicament solivellenques. Aquell treball de recerca es va poder portar a terme gràcies, sobretot, a la important col·laboració d'unes quantes persones que es van dedicar a recollir aquestes formes dialectals de Solivella. D'aquelles persones cal destacar a Rosa Maria Sardà, Gemma Castro i Maria Teresa Ballart, entre d'altres. Tot aquell àmpli treball el podeu consultar visitant la pàgina www.solivella.net/xipella.htm.

Com ja s'ha dit, estem perdent totalment el Xipella, doncs, ni el jovent ni les criatures d'ara no els sentim que el parlin. Però també està en perill el català, i això és encara molt més greu.

Espigolant la premsa, observo darrerament un degoteig, per aquí i per allà,  d'articles que alerten sobre l'estat de la llangua catalana, la qual retrocedeix en tots el àmbits d'ús. I no ho diu, és clar, qui està escrivint en aquestes pàgines del web, sinó filòlegs i sociolingüistes com Carme Junyent, Jordi Badia o Josep Murgades. I fins i tot algun polític que no fa tants anys havia tingut càrrec d'alta responsabilitat al govern de Catalunya i que, per tant, hauria pogur fer-hi algun quelcom, ara es lamenta de la naturalització del castellà on, fins no fa tant, el terreny l'ocupava el català. Em refereixo al senyor Carod-Rovira.

No sé si es culpa de la meva mirada que s'esbiaixa de manera natural cap aquest preocupant tema de la llengua, o si és que de veritat apareixen cada vegada més veus que avisen d'aquesta situacíó que, si no es reverteix en un termini més o menys curt de temps, pot abocar a l'arraconament definitiu del nostre idioma. No ho sé.

El que si sé és que companys de la generació dels meus fills, que van tenir la sort d'estudiar en català i que els seus pares i avis els han parlat sempre en català -en un català que, al seu torn, havien heretat dels seus avantpassats-, resulta que ara de cop i volta i no sé per quins set sous, es posen a dir tot de coses en castellà, quan el més lògic seria que, al contrari, després de l'escolarització en immersió lingüstica milloressin la llengua dels progenkitors. Doncs no. Ara les mares novelles posen als bebes a la "cuna", van als "columpios" i els donen "palitos" per entretenir la gana, quan nosaltres anomenavem bressol, gronxadors i bastonets, perquè els dichosos "palitos" encara no s'havien inventat.

Això si, molt de feminisme i igualtat de gènere en aquest segle XXI perquè les "lavadores" les posen els marits, que tant són bons per fregar el "pasillo", com per matar una araña del "techo" o per organitar una "verbena"  per Sant Joan amb "petardos". I el "pues" i el "cuidado" i el "tenir" que campen per tot arreu.

Jo no sóc qui per posar el crit al cel, però la Plataforma per la Llengua, que sí que té  autoritat en aquest àmbit, en l'informe CAT 2020, ja en parla obertament amb el terme "emergència lingüistica".

És a dir, fem cas d'aquest perill en que està al català i mirem de potenciar-lo en tot el que ens sigui possible. En el català, al contrari del Xipdlla que ja l'hem perdut, encara hi som a temps.

Diumenge de rams i funeral/homenatge a Josep Mª Casamitjana

Aquest any, en complir-se un any de la seva mort, s'ha celebrat un funeral en memòria del que va ser un bon alcalde de Solivella, en Josep Maria Casamitjana, al qual se li deuen moltes de les coses que avui podem gaudir al nostre poble, l'arranjament del passejos, el poder disposar d'un nou espai al nostre poble amb la Placeta, havent cobert aquell tram de la rasa, el projecte de l'actual edifici de la Societat, amb la cerimònia de l'acte de col·locació de la primera pedra d'aquest complex lúdic. Però l'obra més important que li devem a l'Espinac és el no haver de patir per la manca d'aigua a les cases, doncs ell va signar la portada d'aigua de l'Ebre a Solivella, avançant-se a altres

pobles de la nostra comarca que, després van haver de lamentar no haver tingut la visió que va tenir en Josep Maria Casamitjana.

Com que, degut a aquesta pandèmia que encara patim, no es va poder celebrar el seu funeral, ara que s'ha acomplert l'any del seu decés, l'Ajuntament ha volgut celebrar-ho amb la família i tot el poble de Solivella, com homenatge a aquell bon alcalde que vam tenir.

 

   fotografies 

Març'21

Grup del Via Crucis 

Aquest darrer divendres de Quaresma per le celebració del Via Crucis s'ha fet una estampa record en la que s'ha reproduït el quadre de la crucifixió que es pot veure en el reutaule, de Mateu Ortoneda, que havia estat exposat a la capella del castell de Solivella i que des de l'any 1916 es ttroba a la catedral de Tarragona. Actualment es pot veure, perfectament restaurat en el Museu Diocesà de Tarragona.

Per aquest darrer Via Crucis es va posar als peus de l'altar major la imatge de la Mare de Déu dels Dolors i es va penjar un gran crucifix entre les columnes frontals de l'altar major.

Un solivellenc entre els millors científics mundials

Segons ha publicat la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) hi ha cinc acadèmics d'aquesta universitat entre el 2% de científics mundials més citats.

La Universitat de Stanford ha publicat el Ranking of the Worls Scientists: World's Top 2% Scientists amb els investigadors els treballs dels quals han estat més citats durant l'any 2019. Formen part d'aquesta llista cinc investigadors de la UOC, i entre ells trobem al solivellenc Hug March Corbella, del grup Urban Transformation amd Global Change Laboratory.

La llista aplega més de 161.000 investigadors dels gairebé set milions de científics que considera en actiu. Aquest rànquing, considerat un dels més prestigiosos a escala mundial, ha estat creat per un grup d'experts format per John Loannidis (Universitat de Stanford), Jeroen Baas (Elsevier B.V.), Kevin W. Boyack (SciTech Strategies? i Richard Klavans (SciTech Strategies). La base de addes inclou 22 camps científics i 176 subcamps.

Hug March Corbella (de cal Petxina) és professor dels Estudis d'Economia i Empresa, expert en Ciutats Sostenibles i resilients, smart cities, gestió urbana de l'aigua, decreixement, fablabs, TIC i medi ambient (smart meters, etc.), percepció ciutadana de les problemàtiques ambientals, horts urbans, nous actors financers en la gestió del medi ambient.

Dia Internacional de la Dona 

Per commemorar aquest dia la Regidoria de Festes va convocar a les dones, el dia 4 de març a les 18:15 a la plaça de la Diputació, per comunicar-les que la Diputació de Tarragona havia concedit una subvenció per projectes culturals singulars i que, per tant, aquest any apostarien per projectes artístics i partcipatius per donar visibilitat a les dones del món rural i més concretamennet a les de Solivella. Aquests projectes tindrien el nom genèric de "Rurals", i es portarien a terme al llarg d'aquesta primavera.

La idea es tornar a fer un projecte visual, però que aquest any no serà fotogràfic sinó amb format audiovisual, on les dones jubilades en tornaran a ser les protagoniste.

D'altra banda, un altre projecte completament diferent, on es convoquen totes les dones, de qualsevol edat, que sàpiguen cosir poc o molt.

Per altre banda, es dóna a conèixer l'obertura de l'exposició que es farà, els propers dies 6 i 7 d'aquest mes a la sala del cafè de la Societat com a Homenatge a la Dona de Solivella, en la que es podran veure exposats treballs de: Maria Fabregat Palau, Maria Querol Garreta, Marta Bella Poblet, Nùria Ferran Albi, Maria del Carme Crespi Urgell, Teresa Ripoll Vilaseca i Elena Cortès Salvadó. Cal destacar la extraordinària participació de la Sra. Teresa March Garcia "Petxina" amb les seves obres amb pedra.

'endemà i com a homenatge a la dona solivellenca, va tenir un gran èxit el recital de cançons, magníficament interpretades, que va oferir el cantant Marc Anglarill a la sala d'actes de la Societat.

 

Coronavirus a la Conca 

Descens considerable de les xifres del seguiment epidemiològic a la Conca , dijous 12 de març. Si fa una setmana la taxa del risc de rebrot i la velocitat de propagació del virus es disparava, passant a més de 500  punts el risc de rebrot i a 2 l'Rt, les dades han tingut una molt bona recuperació i ara el risc de rebrot baixa fins als 66 punts, el que es considera un risc moderat per estar sota dels 100. La velocitat de contagi també ha baixat fins a 0'29.

Així, tot i que se segueixen sumant positius de Covid-19 a la comarca, sembla que les xifres tornen a ser millors després dels alts i baixos patits durant el mes de febrer, i també, després de les elevades dades a les que es va arribar per Nadal.

Quaresma en temps de pandèmia 

Tothom a Solivellla sabria de qui estem parlant si ens referim a "les dones del rosari", dons tots relacionem aquestes paraules amb aquell grup de persones -dones totes elles- que es caracteritzen per les seves conviccions religioses, la seva fe i la seva total predisposició a col·laborar amb la parròquia.

Són aquelles dones que cada tarda es troben a l’església per resar juntes el rosari i que en temps de quaresma no obliden mai els divendres de Via Crucis, per commemorar les 14 estacions de la passió de Crist.

Però aquest any aquestes dones s’han trobat amb la sorprenent i desagradable sorpresa de que el mossèn les comuniqués que tant el rosari com el Via Crucis els haurien de resar a casa i no a l’interior de l’església. Segurament, pel que pensen i diuen, aquesta decisió l’hauria pres per estar molt mal aconsellat per dues persones molt properes a ell.

A partir d'aquí unes dones s’ho varen parlar i feren córrer la veu per si un grup es voldria reunir per fer el Via Crucis a l’església.

El primer dia foren 10, i es féu com sempre s’havia fet. Però el segon dia ja es reuniren 18 persones a la porta de l’església.

Van fer arribar les seves inquietuds a l’Enric Capdevila, doncs van pensar que era la persona que, per la seva demostrada predisposició a col·laborar, els hi podria donar algun cop de ma.

Aquest es va posar a investigar a l’arquebisbat i allí va poder saber que s’havia preparat un Via Crucis especial per temps de pandèmia. El va descarregar de la web de l’arquebisbat i va muntar una sèrie d’imatges per poder ser projectades i així donar ànims i recolzament a aquelles dones. I així ho va fer al següent divendres de Quaresma.

Totes aquestes persones que es reuneixen ho fan de forma voluntària per tal que no es perdi aquest tradicional exercici quaresmal.

L’Enric també va fer una foto del Calvari de Solivella –al camí del Tallat- i amb la desinteressada col·laboració de la regidora Rosa Maria Salvadó es van imprimir aquestes estampes i va ser la mateixa regidora la que es va oferir per plastificar-les i poder donar-les a aquest grup de dones.

Al final, doncs, i malgrat la inesperada i poc encertada negativa del mossèn, a Solivella s’ha pogut seguir celebrant dintre de l’església aquesta tradició, gràcies a la fe i l’interès d’aquestes dones i la col·laboració de l’Enric i la Tupi.

Carnaval 2021  

Si algú es pensava que la punyetera Codiv-19 impediria que es pogués celebrar la festa del Carnaval a Solivella, és que no coneix prou bé a la Tupineta. Ella, amb la col·laboració del Ton Maria Tarragó i dels Tacarillos, han muntat una festa molt especial per commemorar la diada del rei de la gresca i xerinola, sense renunciar en cap moment a les necessàries precaucions de les mesures anti Covid. No deixeu de llegir el pregó, doncs, amb l'humor que caracteritza els pregons de Carnestoltes, fa uns retrats magnífics i totalment fidedignes d'algunes de les persones que pul·lulen per la Casa de la Vila.

  Carnestoles 2021 

 

Eleccions al Parlament de Catalunya  

Resultats de l'escrutini a Solivella i a Catalunya

ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA

14 de febrer de 2021

 

 RESULTATS VOTACIONS SOLIVELLA

cens electoral: 529

 

 

 RESULTATS VOTACIONS SOLIVELLA

     vots
Junts x Cat 146
ERC 114
CUP 32
PdCat 18
 PP  16
PSC 12
Comuns 8
Vox 7
C's 2
Altres   2
Nuls   11
Blanc   7
  Total votants 450

Participació: 85'06%

 

 RESULTATS VOTACIONS CATALUNYA

cens electoral: 5.510.713

 

escrutini fet amb el 97'28% escrutat

PSC 33
ERC 33
Junts per Cat 32
Vox 11
CUP 9
Comuns 8
C's 6
PP 3

 

 

Escola de Famílies

L’oficina jove de la Conca ha posat en marxa uns cursets que són molt recomanables per les famílies amb fills  en les últimes etapes de l'edat escolar.

Consisteix  en una iniciativa que posa a disposició de les famílies de la nostra comarca amb fills o filles de 12 a 16 anys, l'anomenada Escola de Famílies, una activitat que té per objectiu oferir recursos per a reforçar la parentalitat positiva i donar eines a les famílies per a l'educació dels seus fills i filles.

L'Escola de Famílies s'ha programat en un total de sis sessions de treball de caràcter telemàtic i tindran lloc del 2 de març al 8 d'abril, de les 17:30 a les 19:30 hores.

A les famílies de Solivella encara se'ls podria demanar que, entre els ensenyaments  que s'adquireixin, incloguin un reforç del Xipella en els seus fills, doncs aquesta variant dialectal tan solivellenca està en un greu risc de desaparició.

Gener'21 

Molt bona iniciativa 

L’Ajuntament de Solivella està ultimant de plantejar-se poder prendre una resolució per tal de canviar la seu on s’han de fer les votacions en les properes eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer.

Si bé fins ara s’havien fet sempre –excepte en el referèndum del 1-O- a cal Mateu, per aquesta ocasió i degut a l’actual pandèmia de Coronavirus que estem patint, estan pensant de fer-les a la Societat.

Molt ben pensat!, doncs cal Mateu és un local sense ventilació i, a sobre, amb una doble porta a l’entrada que no permet la renovació de l'aire, mentre que la Societat és un local molt més ampli i té un sostre molt més alt i és molt més fàcil de ventilar, amb obertures davant i darrera.

Cal aplaudir aquesta iniciativa dels membres de l’Ajuntament, pensada per no posar en risc la salut dels solivellencs en general i molt en particular dels membres de la mesa electoral que s’hauran de passar tantes hores allí atenent l’entrada de moltes persones.

Tornaran els penellons? 

Segurament que molts dels que ara llegiu això no sabeu el que eren els penellons.

Doncs era una mena de tortura que ens atacava cada hivern en forma d'unes inflamacions produïdes pel fred, i que es manifestaven sobretot als dits de les mans i de vegades a les orelles i els dits del peus, en forma d'una forta picor i d'un dolor bastant fort.

Es pot dir que els penellons eren la cara més dolorosa del fred.

Encara era pitjor la sensació d'una dolorosa picor molt forta si, quan arribàvem a casa, ens posàvem prop del foc per escalfar-nos, doncs el millor per evitar-ho era que els cos i sobretot les parts més afectades anessin agafant temperatura poc o poc i no sobtadament

Però com que després de la nevada, que ens ha fet aquest dos dies passats, la temperatura ha baixat molt, tot podria ser. No es pot parlar de rècords de baixes temperatures a Solivella, però si que podem dir que ens està fent molt de fred. Ahir a les vuit del vespre a la part baixa del carrer del camí del Tallat el termòmetre marcava 5º negatius i aquest matí, a les nou en punt, 5º sota zero, al mateix lloc.

Fa anys que no hem vist caramelles sota la pica de la font de cal Cabaler, com el que podem veure en aquest fotografia de l'esquerra que correspon a l'hivern de l'any 1970.

Però aquest caramells que es veuen a la fotografia de la dreta són d'avui. És a l'hort de cal Caloio i ja eren passats dos quarts d'una del migdia quan s'ha fet aquesta fotografia.

O sigui que, de seguir gaires dies això d'aquesta manera, envoltats de neu glaçada que provoca que la temperatura baixi encara més, potser no serà estrany veure com tornen els penellons.

De tota manera és molt difícil, per no dir impossible, que aquella malaltia de la pell ens torni a afectar, doncs a més d'aquells rigorosos i freds hiverns, també hi influïa molt l'alimentació i la higiene. Cosa que ara ha millorat moltíssim.

 

 

Nevadeta 

No ha estat una d'aquelles nevades per recordar, però la neu que ha caigut aquesta ni, del 8 al 9 de gener, és suficient per "decorar" Solivella i fer-la canviar d'aspecte.

Perquè avui Solivella s'ha despertat tenyida de blanc. Un blanc intens que fa que la llum sigui més brillant que mai. Un blanc que permet que els més menuts vegin, alguns d'ells, la neu per primera vegada. Una nen els que els permet jugar d'una manera diferent a com acostumen a fer-ho. Alguns d'aquest crios no han perdut la ocasió per tirar-se boles de neu i fins i tot de fer alguns dels típics ninots que ens permet fer aquest element.

Cal donar les gràcies a tota un colla de solivellencs que han fet arribar les seves fotografies a la web de manera que ens permet veure aquest Solivella diferent a com la veiem cada dia.

   fotografies 

NOTA:   S'han rebut encara moltes més fotografies que corresponen ala dies 10, 11 i 12, ja amb els colors brillants pel sol que ha fet. A tots els que l'has enviat, moltes gràcies! Ja es poden veure e la web.

Els Reis d'Orient 

Avui, dia 6, hem vist com Ses Majestats els Reis d'Orient prenien el camí de retorn cap els seus països. Doncs malgrat aquesta fastigosa pandèmia, ells no van faltar a la seva cita. Cal felicitar a qui es va encarregar d'avisar-los per tal que els nens i nenes de Solivella no es quedessin sense els seus regals.

Va ser una estada breu, però suficient per acontentar a totes les criatures. Amb menys "pompa" que en altres anys, però és perfectament comprensible que vinguessin a cavall i sense les seves carrosses. El resultat va ser exactament igual de bo.

Quan aquest matí, després d'haver-se passat la nit repartint les joguines, han emprés el camí de retorn, hem anat a acomiadar-los amb alegria doncs aquests són els únics Reis que reconeixem a Catalunya.

Resum de l'any 2020 a Solivella 

A diferència d'altres anys, i deixant apart la pandèmia que estem patint, poques obres de rellevància es poden dir del que s'ha fet a Solivella aquest any que hem acabat.  No ens ha de venir de nou, doncs si recordem l'escrit de presentació de l'alcalde, va dir: " En el capítol de projectes podria dir allò del "puedo prometer i prometo" que després es queda vuit mirant a l'aire sense fer gaires coses".

GENER: * En aquest primer mes de l'any ens arriba una notícia de milers de kilòmetres. La notícia ve d'una ciutat xinesa de la que no coneixíem ni el nom: Whuan. Aquesta va ser la primera vegada que sentírem parlar d'un  estrany i desconegut virus. Però, malgrat que ràpidament van parlar dels seus perills, ens semblava impossible que, des d'aquella distància ens podés arribar a afectar mai. Aquesta va ser la primera vegada que ens vam equivocar, però no la última.

FEBRER: * La corredora Silvia Iturria queda tercera absoluta de la Kalenji Trail Series, unes curses de muntanya, d'uns 20 kilòmetres.

*A la Societat, es ret per homenatge a la Teresa Mestres per ser la sòcia més antiga del Grup Cultural de la Dona.

MARÇ: *Es comenen a sentir aquelles cinc lletres i dos dígits numèrics que mai havíem escoltat: COVID-19. També aprenem dues paraules noves: confinament i coronavirus. Fins ara només havíem sentit parlar del virus de la corona, però mai del coronavirus.

*Dia 12: Comença el confinament. El President de la Generalitat ha comunicat, entre altres accions a prendre, que les escoles i instituts romandran tancats un mínim de 14 dies. I l'Ajuntament de Solivella comunica el tancament dels locals de l'Associació de l'esplai de Jubilats i Pensionistes, i també de la biblioteca pública, fins a nou comunicat. Si bé la pandèmia no havia arribat a Solivella es comencen a prendre aquestes mesures.

 

Dia 14*Pocs dies desprès l'alcalde, Sr. Jaume Bergadà, proclama un ban d'alcaldia que dóna inici al confinament dels solivellencs a les llars, advertint que aquestes mesures es poden allargar diverses setmanes i que poden ser denunciades les persones que se saltin aquestes indicacions. El govern espanyol declara l'estat d'alarma a tot el territori.

.*Es publiquen els horaris dels comerços de primera necessitat de Solivella . S'anul·la el mercat setmanal si bé es poden fer comandes que seran portades a domicili.

*La regidora de festes, Rosa Mari Salvadó, comença a fer ús de la seva imaginació per tal que el confinament sigui més distret pels solivellencs. Organitza unes "sardanes confinades" que es fan des dels balcons o terrasses de les cases. Aquest seria el primer dels "invents" de la Tupi al llarg del temps de confinament.Va seguir amb altres maneres d'entretenir al poble i que no estuigèssin sempre pensant en el confinament: amb cançons infantils. el dimuenge de rams, passatemps, vermuts, etc.

*La brigada municipal passa a desinfectar els carrers i places, amb una barreja d'aigua i lleixiu.

*Cau una forta calamarsada que deixa una blanca capa a les teulades i carrers de Solivella.

*Mor Josep Maria Casamtjana que va ser alcalde del nostre poble entre els anys 1999 i 2003.

ABRIL: *L'alcalde envia una carta amb una sèrie de recomanacions per prevenir possibles contagis.

*En haver-se anul·lat els actes religiosos de la Setmana Santa, el dia del Divendres Sant es pot sentir per la megafonia del poble una sèrie de melodies que tenien la durada aproximada del que dura la processó de la nit, al mateix temps que es posen espelmes o llantions a les finestres, tal com s'havia recomanat des de la Regidoria de Festes. També s'incentiva el Dilluns de Pasqua a que cap nen quedi sense la tradicional mona, malgrat  estar allunyats dels seus padrins.

*S'anul·len els actes de la festa de Sant Isidre.

MAIG:* Es torna a parlar de Solivella a TV3, doncs al TN migdia s'ha pogut veure i escoltar al Josep Maria del restaurant Travé parlant dels magnífics vins que elaboren.

Sant Isidre.

JUNY:*Es tornen a sentir les veus de la canalla al carrer i podem anar al bar a fer un cafè, doncs hem entrat a la fase 2 del confinament i el proper dia 8 obrirà la cultura doncs l'Arxiu Comarcal havia estat tancat fins aquell dia.

*Avui,  amb una colla d'amics comentàvem al Xamfrà que aquesta pandèmia podria durar fins la Festa Major, i ens semblava tirar molt llarg. El temps no ens ha donat tota la raó. Durarà molt mes.

*Comença la segona fase de millora de l'enllumenat dels carrers. Un total de 53 punts de llum tindran bombetes de LED. Gairebé tot el cost es pot cobrir amb la subvenció de la Diputació.

*Tant el dia de Corpus com el de Sant Joan veuen anul·lats els seus actes tradicionals, si bé "la Tupi" ha buscat alternatives per tal que tothom pugui viure la festa de Sant Joan, doncs es passarà per les cases per oferir el foc de la flama del Canigó a qui l'hagi demanat.

JULIOL:*Es fa una interessant conferència a l'antic cafè del Sindicat: "Perquè parlem com parlem" en al·lusió al Xipella. Va ser molt didàctica si bé el conferenciant va caure en l'error de confondre un dialecte que és variant lingüística que es caracteritza per la parla i no per l'escriptura, doncs mai s'ha pogut veure cap document escrit en el nostre dialecte, ni a la Casa de la Vila, ni a l'arxiu parroquial, ni a l'Arxiu Comarcal. Llàstima que el conferenciant no va voler baixar del burro, tot i que el Xipella es basa en la pronúncia i mai el veurem escrit en cap lloc. Per la resta molt bé.

*Es reparteix l'Informatiu Municipal, però amb el nom canviat. Ara es creuen ser "La veu de Solivella". Aquest és un greu error! La veu del poble som nosaltres, i això mai ens ho canviaran.

*El dia 11 donen inici les "Nits a la Fresca" amb un concerte de música a la placeta del Castell. És la primera vegada que s'han de posar les cadires a la sufient distància per evitar contagis, a més, prèviament s'ha demanat la inscripció amb D.N.I. a les oficines de l'Ajuntament. Obligatori l'us de mascareta i es pren la temperatura a l'entrar.

*Forta calor. A les 10 del vespre a la Creu el termòmetre marca 28'9º C

*Rècord e donants al Banc de Sang amb 43 donacions.

*Dia 17: Caminada nocturna al Tallat per observació astrionòmica.

AGOST*Dia 6: Comença la programació de la Setmana Jove amb una bona colla d'activitats.

*Dia 13: Dóna inici la programació de la Festa Major amb l'exposició "Activitats d'un poble" a la Societat.

*De la Festa Major d'aquest any caldria destacar el pregó del solivellenc Toni Sans Orpinell, que en un magnífic discurs en forma de versos va fer un repàs a la Solivella d'abans, a la d'ara i a la nostra parla del Xipella. Excepcionalment, amb una decisió poc encertada de l'Ajuntament, el pregó no es va fer des del balcó de la Casa de la Vila, doncs va ser a la placeta del Castell.

*Dia 27: Altra vegada a TV3 es torna a parlar de Solivella. Aquesta vegada degut al mural de la Silvia Iturria "Les dones de Solivella" que es va posar a la carretera de Blancafort, just a la sortida del notre poble.

SETEMBRE*S'han anul·lat els actes de la Festa del Sagrat Cor. Aquest any no es podran veure les tradicionals "alfombres" als carrers de Solivella. Tampoc les celebtracions litúrgiques s'han pogut fer com altres anys.

*11 de setembre: La Diada d'aquest any s'ha reduït al parlament de l'alcalde i a la lectura, per part d'Ignasi Corbella, del manifest de l'ANC per la  megafonia del poble.

*Dia 28: Manifestacióp a la plaça Major, convocada per l'Ajuntament, per protestar contra aquesta ignominiosa ingerència de l'estat espanyol inhabilitant al president de la Generalitat. El Sr. Ignasi Corbella ha llegit el manifest de l'Associació de Municipis per la Independència, de la qual en forma part Solivella, manifest de protesta per aquest injusta decisió.

 

OCTUBRE*El setmanari La Nova Conca ens dóna una esperançadora notícia: Si a mitjan setembre es puntuava un alt risc de rebrot a la Conca amb 225,25 punts, el mes ha finalitzat amb un risc d’11,50

*El Gruo Cuiltural de la Dona presenta el seu programa d'actes de tardor adaptat a les mesures de prevenció per la COVID.

*Els solivellencs podrem visionar, a partir d'ara, tota una colla de pel·lícules d'actes del nostre poble a l'Arxiu Comarcal, doncs s'han digitalitzat tota una sèrie de cintes de video amb imatges d'entre els anys 1983 i 2004.

*Dia 25: El govierno espanyol torna a declarar l'estat d'alarma per tot el territori nacional.

*Tampoc l'AMPA ha volgut renunciar a celebrar la tradicional castanyada i han presentat el seu programa.

*Projecte per preservar patrimoni: Recuperació i restauració del carro d'enterraments que es feia servir per traslladar els digunts al cementiri.

DESEMBRE* Dia 20: L'Associació "El Cargol Solivellenc" també ha volgut posar el seu granet de sorra i ha programat la seva activitat: Jornada del Galet / Radar COVID itambé l'AMPamb l'arribada del Pare Noël el dia 23.

**Com podem veure, des del mes de març, totes les associacions han posat el seu granet de sorra per tal de que el virus no afecti tant a la vida dels solivellencs.

NEGATIU * No cal dir que ha estat un any molt negatiu, doncs mai ens hauriem pensat que ens hauriem de veure d'aquesta manera. Confinats  a casa un munt de temps degut al Coronavirus i que quan finalment  hem poguit sortir hem de fer-ho posant-nos una mascareta. Qui ho havia de dir? Haver d'anar per Solivella amb mascareta pel carrer! I no únicament la mascareta, també la por a ser contagiats pels nostres amics i veïns o el risc de contagiar-los nosaltres a ells. Sí, ha estat un any molt negatiu, un any que se'ns ha fet molt llarg, i esperem que el proper no ho sigui i que realment les vacunes ens ajudin a tornar a una vida normal.

POSITIU * També hem tingut coses positives a Solivella. Dues obres importants pel nostres poble: La sala de vetlles al cementiri i la concessió de la futura ampliació de l'escola., si bé la sol·licitud d'aquesta ampliació, el redactat del projecte executiu i la petició de proposta al Parlament de Catalunya la va fer l'anterior alcalde. Però el més positiu de tot ha estat el comportament del solivellncs i la bona predisposició de la Regidoria de Festes que ens ha ajudat a no obsesionar-nos amb la pandemia posant en pràctica tots el recursos a disposició de la imaginació de la Rosa Maria Salvadó per tal d'organitzar coses per distreure'ns i no pensar tant en el coronavirus.

Malgrat tot desitgem-nos, tots plegats, un molt feliç any 2021