Abril'20

Sortim a passejar? 

Estic segur que tots vosaltres, absolutament tots, jo inclòs, teniu/tenim ganes de donar una volta pels carres de Solivella, de poder tornar a veure els seus carres, la plaça Major, la costeta, el castell, i sobretot tornar a trobar-nos amb aquestes persones que fa dies, ja setmanes, que no veiem.

Doncs crec que ara és el moment ideal. Avui, que encetem aquest mes d’abril d’aquest any tan especialment estrany, tan especialment negatiu, avui pot ser un dia perfecte per retrobar-nos amb aquesta Solivella que tots tant estimem.

Què no podem perquè estem confinats? I això que importa? Avui és un dia perfecte per tornar a passejar per Solivella. Això si, ho farem sense sortir de casa. Ho farem d’una manera virtual. No és el mateix, estem d’acord, però a través d’aquest documental podrem resseguir, carrer a carrer, tots els indrets del nostre poble. En poc més d’una hora i mitja, passarem del segle XX al XXI, i tot passejant veurem com Solivella passa d’aquell escut amb el sol i la lluna a l’escut actual. Ens retrobarem amb aquelles persones que van formar part, en un temps passat, d’algunes d’aquelles associacions que ajudaven a donar més lluïment a les nostres festes. També hi trobarem als que en formen part actualment. Visitarem els llocs més emblemàtics, el castell, l’església, el racó del càntir, i també podrem gaudir de l’alegria de les tradicionals festes de Solivella.

Què us sembla? Esteu a punt? Teniu ganes de passejar per Solivella revivint moments del passat i d’avui? Doncs som-hi!!

No cal que us poseu cap calçat especial per caminar. Només us cal clicar damunt d’aquesta fotografia i el viatge començarà. 

 Març'20

Més activitats 

Aquesta vegada la Regidoria de Festes havia proposat per aquesta setmana una colla de cançons infantils que, de ben segur, han tingut entretinguts, no només a les criatures, sinó també als pares i padrins.

Ahir al migdia es van poder sentir les veus per les finestres, terrasses i balcons, acompanyant la música que es va posar per la megafonia del poble.

Descansa en pau Josep Maria 

Si ahir, per primera vegada, ens assabentàvem que ja hi havia una cinquantena de veïns de la Conca que s’havien infectat del Covid-19, aquest matí de dissabte ens ha colpit la pitjor de les notícies, la mort d’un solivellenc per causa d’aquest maleit virus.

Un solivellenc molt estimat que va ser alcalde del nostre poble entre els anys 1999 i 2003, ha estat la primera víctima a Solivella. Va ser en el seu mandat quan aquest web va fer la presentació oficial. A ell, entre moltes altres coses, es deu l'aspecte actual de la plaça de la Diputació, que es cobrís la rasa i avui tinguem la Placeta, que podem parlar a través dels mòbils, doncs amb ell es va posar l'antena, la recuperació de la font de la plaça Major, la portada de l'aigua de l'Ebre, el canvi de nom dels carrers amb noms franquistes (18/08/2002), la primera pedra del Local de la Societat (15/08/2002) i l'inici de les obres (7/04/2003), i moltes altres coses.

En Josep Maria Casamitjana ens ha deixat. Descansa en pau Espinac. No t’oblidarem.

NOTA: L'Ajuntament convoca a acomiadar al Josep Maria, avui a les vuit del vespre, amb la llum d'espelmes o dels mòbils des de les finestres i balcons.

Calamarsada 

Ahir semblava, a simple vista, que havia nevat a Solivella, doncs en poca estona els camps, els carrers i les teulades, van quedar cobertes de color blanc.

Va ser una calamarsada que, sortosament, no ha pogut fer cap mal als cultius, doncs es tractava de pedres petitones i no gaire dures. A més la temperatura, ni ahir ni aquesta nit passada, ha baixat el suficient per glaçar.

Queden, com a record, algunes fotografies d'uns quants solivellencs.

 

Desinfecció dels carrers 

Avui, dijous 26 de març, s'han tornat a desinfectar els carrers amb una barreja d'aigua i lleixiu, amb una proporció de 100 litres d'aigua per dos de lleixiu, que és el que es recomana aquests dies per tal d'impedir que puguin sobreviure els possibles virus que hi pogués haver a terra.

De moment tant l'actuació de l'Ajuntament, com la dels membres de la brigada municipal, és exemplar.

Com també ho és, i molt, la dels veïns i la seva col·laboració. Potser el millor exemple en aquests moments el podem trobar en una colla de dones (algunes d'elles membres fundadores del Grup Cultural) que estan confeccionant mascaretes de protecció per poder-les distribuir al veïns.

 

Sardanes "confinades" 

Des de la Regidoria de Festes s'ha proposat per avui, a la una del migdia, una ballada de sardanes en la que hi han participat els solivellencs des de les seves finestres, terrasses i balcons. Una ballada que ells han batejat com a "sardanes confinades", tenint en compte que aquests dies hem d'estar tots tancats a casa per tal de tractar d'impedir que ens entri la infecció, com per no transmetre-la a altres.

Qualsevol iniciativa que ens ajudi a tots plegats a distreure'ns una estona és benvinguda, per tant cal felicitar als membres de la Regidoria de Festes per la idea que han tingut.

Zumba!! 

ESPORT. NO DEIXEU DE MOURE-US

Són uns dies difícils i per això estem preparant desde l'Ajuntament de Solivella i amb la Irene Cobo, diverses activitats per tal de que les realitzeu a casa.

ZUMBA. Durant el que duri el confinament, la Irene anirà compartint diferents coreografies a través de les xarxes socials per tal de que la gent les practiqui a casa.

La Irene ja ha fet alguns vídeos i ha creat un enllaç on anirà penjant vídeos de zumba aquí:   Zumba!!

Animeu-vos a seguir-la!

Som-hi belluguem-nos.!!!

Horaris dels comerços  

Ca l'Estrivill: de dilluns a diumenge, de 10 a 13

Estanc Imma: de 9:30 a 13

Cal Caixis: de dimecres a diumenge de 10 a 14

                     dijous i divendres: de 18 a 20

Forn de pa Sahun: de dilluns a divendres, de 8:45 a 13:30

dissabte i diumenge horari habitual

 

Farmacia Sara Pros: de dilluns a divendres, de 10 a 13 i de 17 a 20

            dissabte de 10 a 13

La Marinada: de 9 a 13

Fruita i verdura Donés (mercat setmanal): fa comanda i la reparteix a domicili trucant al 659.710.051

Campanya donació de sang  

Malgrat la por que origina aquesta pandèmia del Covid-19 que estem patint, els solivellencs s'han adreçat aquest matí a cal Mateu per ser solidaris amb la convocatòria de donar sang.

Aquests que veiem a la fotografia que ha enviat en Jordi Tous, són uns del veïns que, malgrat les recomanacions de confinament, han sortit de casa seva per solidaritzar-se amb aquesta causa.

 I ho han fet aquest dimarts, just quan s'ha tingut constància d'una primera mort, a causa d'aquest virus, a la Conca. Es tracta d'una dona de 88 anys, veïna de Montblanc, que ha mort al Pius Hospital de Valls.

Gràcies a tots ells!

No perdeu de vista les recomanacions que s'han fet i segui-les al peu de la lletra, doncs aquest virus es transmet amb molt facilitat i, també amb molt facilitat, es pot transmetre als que ens envolten.

El ban d'alcaldia que es va publicar ahir dóna unes precises pràctiques de com s'ha d'actuar, i que junt amb una molt acurada higiene, sobretot rentant-nos les mans sovint, poden ajudar molt a combatre aquesta pandèmia.

Ban d'alcaldia  

 

 

L’Il·lm/a Sr.Jaume Bergadà Garcia  Alcalde de l’Ajuntament de Solivella ,

 INFORMO

 Atesa la necessitat d’evitar la propagació del coronavirus Covid-19 i la declaració de l’Estat d’Alarma, els ciutadans només podran circular per la via pública, quan sigui imprescindible, per a les següents activitats:

 a)    Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.

b)    Assistència a instal·lacions sanitàries.

c)    Desplaçament al lloc de treball per a prestació laboral, professional o empresarial.

d)    Tornar al lloc de residència habitual.

e)    Assistència i cura de menors, gent gran, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.

f)     Desplaçament a entitats financeres

g)    Per causa de força major o per situació de necessitat.

h)    Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa degudament justificada.

 L’adquisició de productes de primera necessitat es pot realitzar als següents comerços locals:

-Cal Estrivill de dilluns a diumenge de 10:00 h a 13:00 h . Tarda TANCAT

-Cal Caixis  de dimecres a diumenge de 9:00 h a 14:00 h i dijous i divendres de 18:00 h a 20:00  h.

-Forn de pa Sahún-Jové  de dilluns a divendres de 8:45 h a 13:30 i de 17:00h a 20:00 h

-Farmacia Sara Pros de dilluns a divendres de 10:00 h a 13:00 h i de 17:00 h a 20:00 h i dissabte de 10:00 h. a 13:00 h.

-Estanc Imma horari habitual.

 Si voleu contactar amb l’Ajuntament de Solivella ho heu de fer via telefònica al número 621218953.

A partir del dilluns 16, per tal de protegir els treballadors però garantint el servei integral s’han habilitat dos posicions de tele-treball des de domicili (Secretaria i Administració) 

La Brigada municipal realitzarà tasques úniques de manteniment de serveis.

Es permetrà la circulació de vehicles particulars per les vies d’ús públic per a la realització de les anteriors activitats o per al repostatge en gasolineres o estacions de servei.

Tota persona que contravingui aquestes disposicions serà objecte de denúncia pels agents de l’autoritat.

 La qual cosa es comunica per al seu coneixement general i compliment i siguem conscients de que aquestes mesures es poden allargar varies setmanes.

 Solivella, 16 de març de 2020.

 L’alcalde

Jaume Bergadà Garcia

RENTA'T LES MANS

TUS O ESTORNUDA TAPANT-TE AMB UN MOCADOR DE PAPER O PER LA PART INTERIOR DEL COLZE

MENTÉN 1 METRE DE DISTÀNCIA AMB LA GENT QUE TINGUI SÍMPTOMES

EVITA AGLOMERACIONS

EN CAS DE FEBRE O MALESTAR, TRUCA ALS TELEF: 061 o 112

Coronavirus  

Pel que afecta a Solivella, on sortosament a data d'avui, 12 de març, no s'ha detectat cap cas, si que hi ha unes quantes mesureres d'obligat compliment que s'han d'adoptar, per tal de prevenir possibles contagis del virus COVID-19.

Aquest mateix matí el President de la Generalitat ha comunicat, entre altres accions a prendre, que les escoles i instituts romandran tancats un mínim de 14 dies. Per tant els alumnes de Solivella, tant els que van al CEIP Sagrat Cor, com aquells de graus superiors que van a Montblanc o a l'Espluga, no tindran classes, si bé es recomana que vagin avançant la programació des de les seves llars.

També aquest matí l'Ajuntament de Solivella ha comunicat el tancament dels locals de l'Associació de l'esplai de Jubilats i Pensionistes, i també de la biblioteca pública, fins a nou comunicat.

29 de febrer  

El dia 29 de febrer va ser un dia extraordinari. Extraordinari perquè aquesta data només es dóna una vegada cada quatre anys. Extraordinari perquè a Perpinyà el Consell per la República convocava un acte en el que assistiria el president Puigdemont i els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín. Extraordinari perquè a Solivella es celebrava la Festa del Carnaval... una setmana més tard, estant ja en la Quaresma. Extraordinari per tots els entrebancs que es van tribar els que van anar a Perpinyà. El primer dels entrebancs en els van "regalar" els piolins. Uns piolins que, pel que sembla, no s'han assabentat que des del mes de març de 1995, amb el tractat de Schengen, ja no es fan controls a les fronteres del països de la comunitat europea. Sortosament es van limitar a fer-nos perdre el temps i no es van donar cops de porra! Tampoc els francesos estaven gaire ben preparats, dons, tant al peatge de le Boulou, com en el de Perpinyà Nord, les cabines del peatge eren insuficients i provocaven llargues cues. Tan llargues, tant, que més de 100 autocars van haver de tornar sense haver pogut arribar a l'esplanada   on es feia l'acte. Altres, de Solivella, es van haver de fer una llarga caminada per poder arribar just a les acaballes. Pitjor va ser el que li va passar a un solivellenc (de Cornellà) que ni el van deixar sortir de l'autopista i els van fer anar fins a Sales.

Tot plegat un dia veritablement extraordinari!

Tambñe es poden qualificar d'extraordinàries les fotografies que han facilitat a aquest web la regidora de festes, la Tupi, i la Susanna Español. A tots dues moltes gràces, doncs aquesta és la manera de que en quedi constància i es pugui reviure aquesta festa avui i també dintre d'uns anys, doncs per això existeix aquest web.

 Fotografies  

43 anys de la "tractorada"  

Demà, 2 de març, farà 43 anys d'aquella primera vaga dels pagesos coneguda com la "tractorada". Aquest darrer mes hem vist com aquest hivern en diversos llocs d'Espanya els tractors sortien als carrers i carreteres per mostrar el seu desacord i indignació per les polítiques agrícoles que porta a terme el gobierno, sobretot per les abismals diferències de preus entre el que es cultiva al camp i com es venen els seus productes al públic.

No ha estat aquesta la primera vegada que veiem aquest tipus de protestes, al contrari, fa força anys que els pagesos es manifesten per reclamar un millor tracte. La primera vegada, ja en democràcia, va ser l'any 1977, en que milers de tractors van sortir a la carretera reivindicant els seus drets.

En aquella ocasió una bona colla de solivellencs van participar-hi anant, amb els seus tractors, a la carretera de la sortida de Montblanc en direcció a l'Espluga.

Què va ser aquella vaga coneguda com "la tractorada"?

El 1977, restablerta la democràcia, va ser un any conflictiu en tots els sector de la producció, dels serveis i del camp.

Després d’anys de silenci i repressió, els camperols s’organitzaven dins dels sindicats del camp; a Catalunya en fou majoritari la Unió de Pagesos. La pagesia, igual que els treballadors industrials, prenia el carrer per fer escoltar les seves reivindicacions. Així, un any i escaig de la mort del dictador, els pagesos convocaven la seva primera vaga general després de quaranta anys de forçada letargia. La nova tàctica de lluita pagesa va ser la convocatòria de tractorades. Els pagesos realitzaven la seva protesta ocupant les carreteres principals per tal de fer sentir la seva veu. La primera d’aquestes convocatòries a nivell estatal es va efectuar entre el 2 i el 6 de març de 1977. Els pagesos manifestaven la seva protesta sota el lema: «Volem viure de la terra», tot reivindicant de l’administració de Madrid els punts següents:

1) Preus agraris justos.

2) Una seguretat agrària adient.

3) La legalització dels sindicats de pagesos lliures i independents.

Finalment, i després de cinc dies de tenir els tractors a les carreteres, el Consell de Ministres, el 5 de març, va acceptar les reivindicacions camperoles i al dia següent s’acabava la vaga retornant els tractors i els pagesos a les seves feines.

Malauradament, i malgrat aquests actes reivindicatius i el compromís que semblava que s'havia arribat amb el gobierno, es va produir un efecte contrari, aquell any es va abaixar el preu del vi.

  Alguns dels solivellencs que van participar-hi  

 Febrer'20

Carnaval 2020  

El proper dissabte, dia 29, la rua, la festa i el sopar del Carnestoltes 2020.

Es poden fer les inscripcions fins el dia26 a les oficines de l'Ajuntament de 7 a 8 de la tarda, tant els individuals, les parelles,  les comparses, o les carrosses. Les comparses han de tenir un número mínim de 6 participants. Els premis consten de: Carrosses; 100 € la més treballada, 100 € la més original i 100 € la més "catxonda". Comparses: 60 € per cadascuna que mereixi el mateix que les carrosses. Individuals:Un àpat per dues persones en un restaurant del poble. Tothom que s'hagi inscrit haurà de fer tot el recorregut i els premiats hauran d'estar presents al sopar. En el cas que no s'hagin inscrit carrosses la Comissió de Festes es reserva el dret de modificar l'itinerari.

Les inscripcions del sopar comportaran que la distribució dels llocs assignats es faci per rigorós ordre d'inscripció. L'aforament total, entre la sala i la llotja del primer pis, és de 160 persones, i el preu del sopar és de 20 € els adults i 10 € pels petits.

El diumenge 1 de març es farà un concurs de disfresses infantils a les 5 de la tarda a la Societat.

Aquest mes de febrer  

Dues notícies més omplen aquest mes de febrer.  La primera té com a protagonista a la Silvia Iturria, del Club Atlètic Espluguí, que, a més d'haver fet un molt bon paper en la Copa Catalana, ha quedat tercera absoluta de les importants i dures proves del Kalenji Trail Series, unes curses de muntanya, d'uns 20 kilòmetres, que es porten a terme a la nostra província i que, partint de l'interior, poden arribar fins a la Costa Daurada. Enhorabona Silvia!

L'altre esdeveniment ha estat la celebració de la festa de  Santa Àgata que ha organitzat el Grup Cultural de la Dona i que aquest any ha comptat amb una participació d'unes 90 persones.

Aquest acte, que es va celebrar a la Societat, va servir per homenatjar a la Teresa Mestres per ser la sòcia més antiga del Grup present en aquesta celebració.

Cal recordar que queden encara pendents les peticions que havien fet els anteriors consistoris femenins, entre les quals cal destacar, sobretot, la urgent i important sol·licitud de dotar a la carretera C-14, en el seu pas per l'interior de la població, d'unes mesures de seguretat que obliguin a reduir la velocitat dels vehicles que hi transiten.

Teatre... de fa 70 anys  

Avui, 12 de febrer, fa 70 anys que al Sindicat es va representar l'obra de teatre "Terra baixa" d'Àngel Guimerà. Aquell any el dia 12 queia en diumenge i van ser una colla d'entusiastes solivellencs, aquells avantpassats nostres, els que van treballar-hi, i sempre disposats a donar el millor d'ells mateixos per tal de potenciar el lluïment de les festes.

Si bé tots ells van actuar en aquesta emblemàtica obra com si fossin autèntics artistes professionals, en llegir els noms dels que composaven aquest grup segur que en sabreu trobar més d'un que, de manera constant i molt acurada, sovint feien gaudir des de dalt de l'escenari al públic que anava a veure'ls.

La data del 12 de febrer no era una data escollida a l'atzar, sinó que cada any es recordava per commemorar uns luctuosos fets, ocorreguts en aquesta mateixa data de l'any 1937, quan vuit solivellencs van ser traslladats a les proximitats de Sarral per ser afusellats. Cinc d'ells varen morir allí, al peu de la carretera, mentre que tres van aconseguir escapar-se en el moment previ a l'execució, aprofitant la foscor de la matinada.

En aquesta ocasió, de l'any 1950, a més de l'obra d'en Guimerà es van fer dos actes més com a homenatge a aquest poeta i dramaturg, màxim exponent de la Renaixença, o ressorgiment de les lletres catalanes a l'acabament del segle XIX, després de la representació de l'obra es va poder escoltar  el cèlebre monòleg de Terra Baixa, i acte seguit un recital coral acompanyat de piano.

L'acte, que havia iniciat a les sis de la tarda, es va cloure amb un divertit sainet.

Quan llegiu els nomes de tots els que hi van intervenir segur que bastants de vosaltres els reconeixereu. És bo que, a les generacions més joves, els hi parleu d'aquells avantpassats i del que feien a Solivella.

També és interessant llegir que hi diu al final del programa, la lletra petita: S'estrenaran decorats fets a todo lujo y a medida. I fixeu-vos que adverteixen als possibles espectadors que si per causes imprevistes s'hagués de suspendre... no tenen dret a reclamació!

  Programa  

 

Pàgina del temple parroquial  

Aquest web ha incrementat la documentació gràfica de la pàgina dedicada a l'església de Santa Maria de Solivella, incorporant noves fotografies i millorant alguna de les que ja hi eren. Se us recorda, als que visiteu aquesta pàgina, que en ella es pot llegir un molt interessant treball de recerca de l'historiador solivellenc Josep Maria Sans Travé, on es recull tota la història del nostre temple.

   Temple parroquial de Solivella    

Tancat per vacances?  

Aquesta és la pregunta que molts solivellencs estan fent a aquesta web. Són els mateixos solivellencs que, a més d’estranyar-se de les poques notícies que es publiquen a la web, comenten –en realitat es queixen- de la poca o nul·la activitat que hi ha a la casa de la Vila. Els seus comentaris –queixes- no van dirigides a les oficines del l’Ajuntament, sinó a la manca d’activitat dels membres del consistori.

Des d’aquest web es van deixar transcórrer aquells protocol·laris 100 dies de gràcia, però des d’aquell 26 de maig han transcorregut 250 dies i encara no hem vist cap millora a Solivella ni sabem que estigui previst cap projecte. Partint d’aquesta base s’entenen perfectament els dubtes –queixes- d’una bona part de solivellencs.

Què hem vist fins ara? Realment les úniques activitats destacables han estat les festes i la comunicació, si bé la comunicació, en no haver-hi res destacable a comunicar, per molts esforços que si posin queda molt coixa. També, com a positiu, hi caldria incloure la subtil manera com els responsables de les regidories de festes han aconseguit implicar eficaçment a una bona part de les associacions (Comissió de Festes, Grup Cultural, Aiai Lu Juvent, AMPA i d’altres) per formar un bon equip al marge del que és pròpiament el Consistori i poder donar més força i lluïment als actes que s’han programat.

Potser els únics, i molt evidents, canvis que hem vist ha estat en voler esborrar tot rastre del que abans teníem. I ho han fet d’una manera descarada que no aporta res de positiu a Solivella. Sobretot en aquests tres temes: Hem vist com es canviava la música dels pregons. Poden posar les cançons que vulguin per tot tipus de pregons, però canviar “El cant del ocells” per comunicar defuncions no s’entén, i menys a Catalunya, on en totes les poblacions o llocs públics (per començar es poden citar tots els llocs oficials, o fins i tot el camp del Barça) es fa servir aquesta melodia tradicional, popularitzada per Pau Casals. Ningú ha entès aquest canvi. Un altre canvi que també suposava voler “millorar” el que hi havia ha estat en la web municipal. Poc importa el canvi en la capçalera si el contingut és pobre. I forçosament ha de ser pobre la informació de la web municipal si no hi ha res destacable a comunicar. Però on aquesta mena de persecució a com es feien les coses abans en podem citar una tercera, una de molt desafortunada, els canvis que s’han fet a l’Informatiu Municipal. Abans hi havia una fotografia de la Casa de la Vila, doncs és d’allí d’on han de sortir aquestes informacions. Però el canvi de la fotografia podria ser un tema secundari si no s’hagués canviat el nom per substituir-lo per un que NO es pot admetre: “La veu de Solivella”. Un nom que, de cap de les maneres es poden atribuir, doncs la veu del poble som i serem sempre nosaltres, els solivellencs. Mai els membres de l’Ajuntament poden ser la “veu”, sinó que ells són uns servidors nostres i que la primera i més important tasca que s’han d’imposar és la d’escoltar la veu dels solivellencs. Mai es poden convertir ells en aquesta veu, sinó que han de ser les orelles de tots nosaltres. Aquesta mena de malaltissa obsessió de destrossar tot el que hi havia abans té uns límits, i en aquest cas han ultrapassat tots els límits. De cap de les maneres es poden atribuir ser ells la veu dels solivellencs.

Dels tres “informatius” que s’han publicat únicament en trobem un que tingui un cert contingut interessant per Solivella, el del mes de juliol. Però la majoria de temes (camp de treball, nits al castell, i homenatge a la Rosa March) els havia programat l’anterior Consistori. En el següent, el del mes d’octubre, hi trobem l’acte que es va fer per commemorar l’1 d’octubre. En aquest acte trobem a faltar la figura de l’alcalde, però no és d’estranyar, doncs com ell mateix va dir a algun dels seus propis regidors, posteriorment en altres festes:  en dies festius “que no el busquin”. Potser és degut a que mai, absolutament mai, l'havíem vist implicat en res del poble.

Resumint, no n’hi ha prou en que funcioni bé l’organització de les festes i la comunicació, doncs d’aquest Ajuntament, com de qualsevol altre, s’espera molt més. Els que han fet sentir les seves veus –queixes- a aquesta web, i que són la veritable “veu de Solivella”, després de més de vuit mesos, esperaven haver vist ja alguna millora o algun projecte per executar al nostre poble. Però es fa difícil demanar responsabilitats quan no hi ha hagut un programa previ en el moment que aquestes persones es van presentar per ser els nostres representants a l’Ajuntament.

Potser això ho veurem més clar si rellegim el que -literalment- va escriure l'alcalde per fer la seva presentació:

Bon dia benvinguts a tots per haver-nos acompanyat en aquest acte. Primer de tot deixeu-me que agraeixi a la meva família per ser avui aquí i a la meva mare que no hi pot ser ja que està a l’hospital. Estem aquí per prestar un servei, a partir d’aquest moment ens em convertit en servidors públics per millorar el benestar de les persones i afavorir la cohesió per que això porta al desenvolupament social i personal. A la vegada som un exemple per els que venen darrere. Farem un servei basat en, com vam dir el dia de la presentació de la candidatura, en la ètica que es la recerca del millor estil de vida, que no es la moral. Si parlem d’ ètica no puc deixar d’enviar un record per els nostres presos polítics i exiliats, la injusta situació en que els ha col·locat la justícia, però no patiu, la capacitat de resistència del poble català es ben demostrada i com va dir fa un parell de dies en J. Cuixart: “hi tornarem”. Si passem al capítol de projectes podria dir alló del “Puedo prometer i prometo” que després es queda vuit mirant a l’aire sense fer gaires coses. Abans de fer coses hi ha d’ haber idees i amb aquest equip n´ hi ha moltes, seguides de voluntats i treballarem per que les idees responguin a la consciència superior la que neix de la sabiduiria, amor, domini emocional i coneixement directe. Lluitarem per no respondre amb la consciència interior (que neix del cervell primitiu, l’automàtic, el que no reflexiona) que treballa sovint. Volem ser una estructura disipativa, un sistema obert que absorbeixi entropia (caos), per que poguem corre el segle XXI cap a la recuperació i la transformació humana. Partim de punts forts que son els que en deixen el que ara surten i que no son pocs “gràcies, gracies” i volem aprofundir amb els punts febles que son totes les mesures que varem mencionar a la presentació de la candiatura que es poden resumir en 2 paraules: Benestar Social . Estem oberts a tothom, no som ni serem el pot dels remeis, col·laborarem; però sempre hem d’ estar disposats a respondre a la pregunta: I tù que pots fer pel poble. I acabo com que “obras son amores y no buenas razones”, sabem que el proper cap de setmana hi ha 2 esdeveniments importants, les comunions i la cloenda del 275è aniversari del Sagrat Cor. Amb la inauguració de la pintura la fresc de l’artista de renom el Sr. Josep Minguell, una obra d’art que molta gent vindrà a contemplar.

Poca cosa ens diu el seu escrit més que "...ha d’haver idees i amb aquest equip n´hi ha moltes". Quines? Encara les estem esperant, Però un cop dit tot el que molts solivellencs demanaven a aquest web, des d'aquest mateix web, i segurament en nom de molts d'aquells solivellencs que busquen el millor pel nostre poble, ens posem tots plegats a la disposició de l'Ajuntament per tal d'ajudar i col·laborar en tot allò que sigui convenient i que serveixi d'ajuda a tot el que es pugui fer per Solivella.

Queden prop de tres anys i mig per sortir d'aquesta paràlisi i per poder continuar aquella dinàmica positiva que teníem al nostre poble. Entre tots comencem a posar fil a l'agulla i, sense defallir, donem tots els solivellencs una bona empenta per contribuir a ajudar en tot el que calgui. Perquè del que es tracta, a més de cobrir les necessitats socials del poble, és de deixar un bon llegat a les generacions futures, de patrimoni, cultura, art i millores a Solivella. Però aquesta tasca, com he dit, ens correspon a tots, i entre tots hem de col·laborar amb l'Ajuntament per tal que es facin realitat, doncs no podem estar més temps sense que es faci res al nostre estimat poble.

 Gener'20

Els Reis d'Orient  

Si bé aquesta web sempre es caracteritza per la immediatesa en que es publiquen les notícies, en aquesta ocasió, per diversos motius, s'ha retardat uns quants dies poder tancar les passades festes de Nadal amb l'arribada dels Reis d'Orient.

Finalment, i gràcies a la colaboració sempre estimada de l'Eduard Tarragó, s'ha pogut completar, i també com sempre quan es tracta de reflectir els actes en que participen els nostres infants, amb moltes més fotografies que en els altres actes, en aquesta ocasió són prop d'un centenar de fotografies les que s'hi han posat.

Aquesta festa de Reis ha tingut també una cloenda molt emotiva, doncs la regidora de festes, la Rosa Maria Salvadó, ha demanat el petit de cal Tacarillo, en Pau Iglesias, que dediqués unes paraules a una persona molt lligada a aquesta festa -tal com els va ensenyar el seu pare i com han seguit durant anys altres germans- en Josep Ignasi Tarragó de cal Txa, que està passant una mala temporada per qüestions de salud, de la que, sortosament, s'està recuperant positivament.

  festes de Nadal i Reis  

Resum de l'any 2019 a Solivella  

Aquests són els fets més remarcables que han passat aquest any:

GENER

*A primers d’any es van actualitzar les dades de pluviometria i es va comprovar que l’any 2018 havia sigut un dels que més litres de pluja havien caigut. Un total de 730 litres.

 

FEBRER

*Dia 12. El mateix dia que començava al Tribunal Supremo de Madrid el judici contra els presos polítics, a Solivella es va inaugurar la plaça 1 d’Octubre, al lloc on anteriorment hi havia la plaça de la Cooperativa.

*El dia 17 els solivellencs van poder anar a visitar el Museu del Pessebre a Montblanc i el Museu Arxiu de la Conca. Tant el transport en autocar com les entrades als museus van ser gratuïtes.

 

MARÇ

*Es posen les plaques d’alguns carrers on no n’hi havia o estaven deteriorades, aquestes són metàl·liques i tenen un nou disseny més modern.

*El dia 8 se celebra al cafè del Sindicat el Dia Internacional de la Dona. L’alcalde fa entrega d’una figura al·legòrica a les presidentes del Grup Cultural i a les zeladores de l’Apostolat en el seu 110è aniversari. Després de la presentació per part de l’alcalde, va prendre la paraula la presidenta del Grup Cultural que va fer un resum de la història i els orígens d’aquesta celebració. L’acte va ser amenitzat amb un concert de cançons populars i del cinema del anys 30 i 40.

*Aquest mateix mes de març l’Ajuntament va aconseguir una important subvenció per millorar la zona sud del castell. La subvenció cobreix el 70% de l’import pressupostat, 78.523 €

 

ABRIL

*Segueixen els actes per commemorar el 275è aniversari de la Festa del Sagrat Cor amb una molt interessant conferència a càrrec d’Enric Capdevila: “La fe de Solivella en el Sagrat Cor: testimonis d’ahir i d’avui”. Es pot tornar a veure i escoltar clicant aquí

*Dia 5. Es presenta a la sala d’actes de la Societat el mural de l’altar del Sagrat Cor per part del seu creador, l’artista Josep Minguell.

*La Diputació atorga una subvenció de 13.370 € per la millora de l’enllumenat públic.

*Dia 12. Es presenta la única llista que participarà a les eleccions municipals. Sobre el paper semblava que era una llista de persones força preparades.

*Diversos diaris, tant els més propers (Nova Conca), com d’àmbit estatal (El País) tornen a parlar de la suspensió del capellans del Seminari Poble de Déu per pràctiques sectàries. Entre d'altres hi ha el de Solivella.

*28 d’abril. Eleccions Generals. A Solivella les llistes més votades són: Esquerra Republicana (191 vots) i Junts per Catalunya (126 vots). A Espanya, PSOE (123 escons) i PP (66 escons).

 

MAIG

*Dia 3. Conferència a càrrec de Josep Maria Sans i Travé en la que ens parla dels orígens de la celebració de la festa del Sagrat Cor, de la Confraria de Sant Esteve, del perquè del vot de poble, de com era la Solivella d’aquells anys, i també de l’altar barroc de l’escultor Bonifàs.

*De manera excepcional, i de molt mal explicar, aquest any a la festa de Sant Isidre hi han hagut dos hereus i dues pubilles.

*S’ha millorat l’accés a l’escola i s’ha acabat la remodelació de l’àrea de lleure del parc infantil.

*El dia 15, a la sala d’actes de la Societat, es presenten oficialment les persones de la llista única per les properes eleccions municipals.

*Presentació del llibre “Aquells anys de l’olor de naftalina. Dels 50 als 70” de Jordi Travé. Pren la paraula l’alcalde Enric Capdevila, al que segueix l’historiador Josep Maria Sans. En acabar la presentació, el prop d’un centenar de persones que van assistir-hi, van posar-se espontàniament drets i van explotar en aplaudiments com a reconeixement per la feina feta per l’actual alcalde.

*Dia 26. Eleccions municipals i europees. D’un cens de 522 electors van votar a les municipals únicament 405 persones, distribuint-se els vots de la següent manera: Vots favorables a la candidatura, 329. Vots en blanc, 55. Vots nuls, 21. A les europees van donar el seu vot 407 solivellencs, sent la llista més votada la de Junts per Catalunya, amb 207 vots.

 

JUNY

*Dia 4. El Palau de la Generalitat obre les seves portes per acollir un notable grup de solivellencs, arribats amb dos autocars i d'altres per mitjans propis, i encapçalats per l’alcalde Enric Capdevila. El motiu era poder rebre, de mans del president de la Generalitat, el M. H. Sr. Joaquim Torra, un document que certifica el nou privilegi que tindrà a partir d’ara la festa del Sagrat Cor.

*Dia 8. Un molt nombrós grup de solivellencs, encapçalats per M. Del Carme Crespi, s’han reunit en un sopar de germanor, a la sala d’actes de la Societat, per retre homenatge a l’equip de govern municipal que ara acabarà les seves funcions, i com a reconeixement per tot el que han fet per millorar Solivella aquests darrers anys.

*Dia 9. Importants actes cultural a la sala del Sindicat: Presentació del treball de digitalització del llibre “Recanació de Solivella, de l’any 1818”. El presenta l’alcalde, Enric Capdevila, i prenen la paraula Rosa Maria Sans i Travé, que a més ha patrocinat el projecte, i el director de l’Arxiu Comarcal, Josep M. Porta. També es presenta el treball pòstum de M. Assumpció Salla, a.c.s., “L’escola pública de Solivella en els segles XVIII i XIX (1731-1902)”.

*L’alcalde sortint publica una carta de comiat en aquest web, on fa balanç dels seus 12 anys encapçalant el Consistori. També l’Informatiu Municipal recull tot el més destacable que s’ha fet en aquesta darrera legislatura.

*Dia 15. A la sala d’actes de la Societat es presenta el nou equip de govern de l’Ajuntament de Solivella. L’alcalde, Sr. Jaume Bergadà, i els regidors Sr. Albert Español, Sr. Antonio Espinach, Sra. Rosa Maria Salvadó, Sra. Silvia Iturria, Sra. Maite del Amo i el Sr. Anton Maria Tarragó.

*Dia de Corpus. Coincidint amb aquesta festivitat, Mons. Joan Planellas, arquebisbe metropolità de Tarragona, ha donat per inaugurat, amb la tradicional benedicció, el nou mural de la capella del Sagrat Cor.

*L’Ajuntament es veu obligat a fer unes recomanacions davant de la forta onada de calor que estem patint aquests dies, on hem arribat a superar els 40º

 

JULIOL

*El Director Tècnic de la Comissió Executiva del 275è aniversari de la festa del Sagrat Cor, Sr. Josep Maria Sans i Travé, ha publicat, com a cloenda d’aquesta celebració, un resum dels orígens d’aquestes festes commemoratives, i també del que ha fet aquesta Comissió per commemorar el 275è aniversari.

*Dia 28. Solivella té el goig de poder celebrar un centenari. Aquest dia la Rosa March, la Rosita de cal Petxina, celebrava els seus 100 anys d’edat. Tothom va voler participar en l’homenatge que se li va dedicar a la sala d’actes de la Societat. Tothom, tot el poble de Solivella, alcalde, regidors, associacions, i fins i tot el president del Consell Comarcal es van voler sumar en aquesta joiosa celebració.

 

AGOST

*El grup de diables Rigor Mortis va ser el guanyador d’una tradicional baralla de dracs, de la no menys tradicional Festa del Foc, que se celebra a la població de Ribera d’Ondara.

 

SETEMBRE

*En vigílies de saber-se la sentència del presos polítics, aquest any a Solivella no s’ha fet cap celebració el dia de la Diada Nacional de Catalunya, l’11 de setembre. Els solivellencs que van voler commemorar aquesta data, el dia que toca, van haver de fer-ho a Barcelona, on no van ser pocs els que s’hi van desplaçar.

 

OCTUBRE

*Dia 22. L’arquebisbe de Tarragona nomena un nou rector per la parròquia de Solivella, Mn. Adam Safianczuk, en substitució de Mn. Pere Fibla, investigat per pràctiques sectàries.

*És nomenat Enric Torrens com la persona encarregada de mostrar i explicar el patrimoni de Solivella a tots aquells que hi estiguin interessats. El dia 13 s’ha estrenat en una visita que ha començat al Centre d’Interpretació Castell, a la Societat, i que ha continuat a la sala d’actes de la Societat on ha parlat de com es trobava el castell i el seu contingut, l’any 1596.

*Dia 15. En un ple extraordinari celebrat a la Casa de la Vila, l’Ajuntament ha aprovat, per unanimitat, una moció en contra de la sentència del Tribunal Supremo, i a favor dels presos polítics.

*Dia 20. Pren possessió el nou rector de la parròquia de Solivella, Mn. Adam Safianczuk.

*L’alcalde de Solivella fa un comunicat en el que cita al filòsof i matemàtic grec, Pitàgoras, per acabar volent justificar un augment d’impostos de propera aplicació.

*Dia 26. Un nombrós grup de solivellencs s’han afegit als centenars de milers de persones que han omplert el carrer Marina de Barcelona per clamar contra la sentència del Supremo.

*En vigílies de Tot Sants, al cafè del Sindicat s’organitza un taller per ensenyar a elaborar el dolç més típic d’aquesta data: els panellets.

 

NOVEMBRE

*Dia 7. S’obre a Solivella un nou servei de sala de lectura i biblioteca.

*Dia 10. Eleccions Generals. A Solivella, d’un cens electoral de 528 persones, voten 425, sent els partits més votats: ERC 170 vots i JuntsXCat 131. A Espanya l’escrutini dóna 120 escons al PSOE i 89 al PP.

*Dia 22. Es presenta a la sala del cafè del Sindicat la “Guia de Solivella”, una obra feta pel montblanquí Gabriel Serra, i que recull totes les dades més interessants del nostre municipi. Una guia que hauria d’estar en totes les cases del poble i que, fins i tot, s’hauria a fer servir a l’escola per ensenyar tot el que cal del nostre poble als alumnes. Un llibre vàlid per les actuals generacions i per les futures.

*Dia 30. Es fa a Solivella, organitzat pel Grup Cultural de la Dona, la trobada de les dones de la Conca. L’acte es va fer a l’antic celler del Sindicat i va comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament de Solivella, Agrícola de la Conca i el Consell Comarcal.

 

DESEMBRE

*Dia 1. Es presenta al celler del Sindicat un nou vi de Trepat negre jove. A més d’aquest vi, es van poder degustar formatges, pernil i truita de patates, tot amenitzat amb música en directe.

*Dia 12. En Josep Maria Sans, del restaurant Cal Travé, ens mostra, en un taller organitzat pel Grup Cultural de la Dona, dues excel·lents maneres de cuinar l’arròs.

*Dia 23. En el Ple Extraordinari de l'Ajuntament s'acorden els següents punts: aprovar els pressupostos municipals: 1.- Modificació del cartipàs municipal. 2.- Modificació sessions. 3.- Moció en relació amb les inundacions pel desbordament del Francolí. 4.- Dació de compte dels decrets de Presidència. 5.- Proposta d'aprovació del pressupost municipal 2020. 6.- Proposta d'aprovació del model de control intern.  Contra la present resolució, en tractar-se d'un acte administratiu, no procedeix la interposició de cap tipus de recurs.

I finalment també s'acorda que, a partir de primer d'any, els regidors tinguin una compensació econòmica per assistència als plens municipals.