altres anys

Festa del Sagrat Cor

Des dels primers documents fins a 1970

Índex general
 

 

BREU HISTÒRIA DELS ORÍGENS DE LA DEVOCIÓ AL SAGRAT COR

Segons l’Església, l'origen d'aquesta devoció es deu a Santa Margarida Maria Alacoque, una religiosa d'una Congregació coneguda com a Orde de la Visitació. Santa Margarida Maria va tenir revelacions extraordinàries per Jesucrist, que personalment la va instruir per difondre i propagar al món aquesta devoció piadosa. Foren tres les aparicions de Jesús: La primera va tenir lloc el 27 de desembre de 1673, la segona en 1674, i la tercera, el 1675. Més tard, una altra religiosa, la Beata Maria del Diví Cor, Comtessa de Droste zu Vischering, des de Portugal va estendre aquesta devoció al món sencer a través d'un solemne acte de consagració a petició del Papa Lleó XIII, però això no va ser fins l’any 1899, doncs, entre dubtes de veracitat, qüestions polítiques i les rivalitats entre diferents ordres religioses, s'havia anat endarrerint el procés, el que feia que, davant de les sol·licituds en aquest sentit, Roma es negués en diverses ocasions (1720, 1726, 1729) a atorgar una festa comú per tota l’Església. Per fi, l’any 1765 l’Església va començar a cedir i de forma semioficial va ser acceptada pel bisbat francès. Degut a les revolucions a Roma de 1848, el Papa Pius IX va haver de fugir a Gaeta i des d'allí va demanar ajuda a les principals potències catòliques i van ser els francesos els que li van poder restituir els territoris pontificis. Llavors, i gràcies a les pressions dels bisbes de França, el Papa Pius IX va estendre la festa dedicada al Sagrat Cor a tota l'Església Universal, elevant-la a la modalitat de doble ritus major. Finalment el Papa Lleó XIII la va elevar a ritus doble de primera classe, i el 25 de maig de l'any 1899 publica l'encíclica "Annum Sacrum" en la que recomana la pràctica de la devoció del Sagrat Cor.

La diòcesi de Tarragona va ser una de les més actives en les demandes a Roma, sobretot sota la direcció de l’Arquebisbe Pere Copons, que va convocar dos Concilis Provincials, els anys 1738 i 1745, amb l’assistència de tots els prelats catalans, els quals demanaren al Papa la concessió de la festa del Sagrat Cor per a tota la província eclesiàstica.

A Solivella hi ha constància que l’any 1743 es va començar a celebrar aquesta festa. Segons la tradició popular una forta epidèmia de pesta estava castigant el nostre poble. Com que en pocs dies va haver-hi nou morts, i no es trobava un remei humà, es va pregar demanant la intervenció i l’ajut diví i més concretament del Sagrat Cor. Diu la tradició que els precs van ser escoltats i l’epidèmia es va acabar.

A partir d’aquí es va continuar celebrant cada any una processó en la mateixa data. Però passats uns anys aquest entusiasme religiós es van anar refredant. La mateixa tradició popular diu que, un any en que els solivellencs havien anat a veremar al Camp, i havent quedat molt poques persones al poble,  es va optar per no celebrar la festa i que aquell mateix dia les campanes de Solivella van tocar a nou combregats, el que va fer que mai més es deixés de celebrar aquesta solemne festa.

Es diu que el Rei, l’Arquebisbe i fins i tot el Papa, van enviar escrits a Solivella beneint la celebració de la Festa, si bé no hi ha constància documental.

 

Aquest text conegut com "Lo Cant de la Senyera", i dedicat a la nostra Festa del Sagrat Cor, està transcrit exactament com es va escriure originalment l'any 1903.

 

 

 

Probablement la fotografia més antiga que es conserva de la festa del Sagrat Cor sigui la de la capella que es feia a dalt de tot del carrer Major, a ca la Malena. En aquesta postal dels primers anys 30 es pot veure la font i l'abeurador de la plaça de l'Escola Moderna, actualment plaça de Sant Joan. Al fons, a l'esquerra de la fotografia, es veu un grup de dones i nens treballant en el muntatge de la capella del carrer Major.

 

Fins a començar els anys 50 la capella de la carretera es feia de mig a mig, entre els carrers de la Ravaleta i la Creu.

 

1946

 

1949

 

també dels anys 40 és aquesta fotografia de la capella de la plaça Major

 

carrer Major, finals dels 40 o principi dels 50

 

Gardeny, finals dels 40 o principi dels 50

 

carrers Conca/Abadia, finals dels 40 o principi dels 50

 

anys 50

la processó

Gardeny

la Costeta

1956 a Gardeny

1956 carrer Tallat

anys 50

anys 60

 

1968

El gran canvi en la forma de celebració d'aquesta festa es va produir l'any 1968, doncs amb motiu del 225è aniversari es van començar a fer les catifes i es van introduir motius bíblics en les capelles. Fins el 1968 les capelles tenien un sol motiu de dedicació, el Sagrat Cor, i la seva imatge en les diferents formes de representació de Jesucrist. Aquelles catifes es feien únicament amb dos elements: serradures i pols d'alabastre, ambdós tenyits. I per la representació dels motius bíblics van començar-hi a participar de forma activa els solivellencs.

Per aquella important celebració es va pintar aquest banderí de grans proporcions per penjar-lo a la façana de l'església. L'autor va ser en Fidel Travé.

1968: Capella de la Costeta

1968: Capella de Gardeny

1968: Capella de la Creu

1968: Capella de la font del Lleó

1968: Capella del carrer Major

1968: Capella del carrer Pla

1968: Capella del carrer Tallat

 

1970

1970: Carrer Major

1970: Gent de la Costeta i del carrer Major

1970: Carrer Creu

1970: Gardeny

1970: Font del Lleó

altres anys

Festa del Sagrat Cor - documents més antics

Índex general