Rigor Mortis 7 de desembre de 2014 tornar a l'índex

 

 

 

 Amb fotografies de: Jordi Tous, Edgar Rosich, Ignasi Corbella, Anton Maria Tarragó i Mercè Montseny

 

El dia 7 de desembre de 2014 s'inaugura el monument al grup de diables Rigor Mortis de Solivella. Aquesta obra, que consta de dos diferents materials -la pedra i el ferro forjat- és dels artistes locals Joan Sans, Francesc Vives i Laia Rodríguez. Seria bo, per la memòria popular, oblidar-nos de les dates que figuren al peu de la base del monument, i veure aquesta obra com un merescut monument als "Rigor Mortis, doncs l'any que hi diu no és cert. Així de rotundament cal dir-ho, són dates que no es corresponen a la realitat. Hi figura una data de fundació que no és la real, i el pitjor de tot és que s'havia avisat per activa i per passiva a l'alcalde quan, en un dels seus desafortunats discursos, anava inventant una història de Solivella que no és certa. Van ser diversos els membres fundadors del grup de diables els que, quan per la Festa Major van sentir que es volien commemorar els 25 anys d'aquest grup, prenent com a data de fundació la de 1988 es van donar compte del greu error i el van avisar. No va ser un membre qualsevol del grup el que li va anar a dir a l'alcalde, sinó que va ser precisament el que va proposar el nom del grup batejant-lo com a Rigor Mortis. Ningú com els seus propis fundadors poden saber millor quan es va fundar el grup. Fins i tot li van dir que si consultava el llibret/programa de la Festa Major de l'any 1991, podria llegir el primer escrit que van fer els nostres diables. Aquell escrit de 1991 començava dient: "Aquest grup de Diables es va formar ara farà un any" (al peu d'aquest escrit de la Festa Major de 1991 hi figuren els 18 noms dels membres del grup. Qualsevol d'ells pot corroborar-ho). Malgrat aquestes palpables demostracions de qui millor ho pot saber -o sigui, els propis fundadors de Rigor Mortis- malgrat tot -i una vegada més- no ha volgut rectificar i segueix adulterant la història de Solivella a la seva conveniència.

Cal felicitar als artistes que han fet l'escultura, doncs aquesta magnífica combinació de la pedra i el ferro li dóna un aspecte modern i rústic, i a la vegada tradicional i elegant. Es tracta d'una estilitzada figura que, situada sobre un ortòedre que reposa sobre una de las cares menors, representa un diable en el moment de cremar amb la forca el foc que, girant i dansant, dóna ritme, llum i so a la festa.

També cal fer extensives les felicitacions als organitzadors de l'acte, als que van escriure els versots, a tots els que hi han col·laborat, en fi, a tothom del grup Rigor Mortis pel magnífic matí que s'ha viscut.

La llàstima és que quedarà gravada per sempre aquesta data de 1988, sota l'escut dels Rigor Mortis, induint a error a tots aquells que la llegeixin. Expliqueu a tothom a qui porteu a visitar el castell que la data ha estat una tossuderia de l'alcalde, que la data correcta de la fundació de l'Associació Cultural Grup de Diables Rigor Mortis, va ser l'any 1990. Que en realitat van ser els membres del grup de grallers Lus Xipellis els que, havent vist en una de les seves actuacions fora vila un grup de diables, van pensar en la possibilitat de fer-ne un d'estable a Solivella i poc després van fundar els Rigor Mortis, nom que figura a l'estàtua recentment inaugurada.

Aquesta és la veritable data de naixement dels Rigor Mortis: 1990

 

 

La festa

Rigor Mortis 7 de desembre de 2014

 

tornar a l'índex