tornar a notícies 1 d'abril de 2019 tornar a l'índex

 

 

Conèixer Solivella

Què representa aquesta finestra reixada?

 

Temple parroquial de Solivella, any 1918

La sagristia no sempre ha estat en el mateix lloc que ocupa actualment. En l'època que es van fer aquestes fotografies hi havia un espai darrera d'aquest majestuós altar, obra d'un dels més grans artistes/escultors del barroc català, Francesc Bonifàs i Massó, que servia com lloc en el qual hi havia l'espai suficient per poder-se vestir els capellans i per guardar els estris necessaris. Es poden veure dues portes d'accés a banda i banda de l'altar.

Però, què hi havia al darrera d'aquesta finestra reixada? és a dir, què hi havia en el lloc on actualment hi ha la sagristia? Doncs allí hi havia un espai exclusiu dels Llorac, des d'on podien podien oir missa i assistir a les cerimònies religioses sense barrejar-se amb l'altra gent i tenint una perfecta visió de l'altar a través d'aquesta finestra.

Després del període revolucionari, 1936-1939, en el que s'havien destruït, a més de les imatges de l'església, aquest meravellós altar barroc, la sagristia va passar a ocupar l'espai que disposa encara avui en dia. La finestra va ser cegada i en el marc que hi va quedar s'hi va col·locar una gran imatge de Sant Jaume, una donació que van fer a ca l'Americano.

En aquesta fotografia de 1966 es pot veure, darrera d'aquesta columna del baldaquí de l'altar, el lloc que ocupava aquella finestra, ja cegada, amb la imatge de Sant Jaume.

tornar a notícies Conèixer Solivella (14)

 

tornar a l'índex