tornar a notícies 1 de març de 2020 tornar a l'índex

 

 

2 de març de 1977

Primera vaga de la pagesia, coneguda com "la tractorada"

 

Va ser la primera vegada que els pagesos van sortir a protestar, ja en democràcia doncs va ser l'any 1977, en que milers de tractors van parar-se a la carretera reivindicant els seus drets.

En aquella ocasió una bona colla de solivellencs hi van participar anant, amb els seus tractors, a la carretera de la sortida de Montblanc en direcció a l'Espluga.

Què va ser aquella vaga coneguda com "la tractorada"?

El 1977, restablerta la democràcia, va ser un any conflictiu en tots els sector de la producció, dels serveis i del camp.

Després d’anys de silenci i repressió, els camperols s’organitzaven dins dels sindicats del camp; a Catalunya en fou el majoritari, la Unió de Pagesos. La pagesia, igual que els treballadors industrials, prenia el carrer per fer escoltar les seves reivindicacions. Així, un any i escaig de la mort del dictador, els pagesos convocaven la seva primera vaga general després de quaranta anys de forçada letargia. La nova tàctica de lluita pagesa va ser la convocatòria de tractorades. Els pagesos realitzaven la seva protesta ocupant les carreteres principals per tal de fer sentir la seva veu. La primera d’aquestes convocatòries a nivell estatal es va efectuar entre el 2 i el 6 de març de 1977. Els pagesos manifestaven la seva protesta sota el lema: «Volem viure de la terra», tot reivindicant de l’administració de Madrid els punts següents:

1) Preus agraris justos.

2) Una seguretat agrària adient.

3) La legalització del sindicats pagesos lliures i independents.

Finalment, i després de cinc dies de tenir els tractors a les carreteres, el Consell de Ministres, el 5 de març, va acceptar les reivindicacions camperoles i al dia següent s’acabava la vaga retornant els tractors i els pagesos a les seves feines.

tornar a notícies Teatre, any 1950

 

tornar a l'índex