a notícies

índex general

 

 LA VANGUARDIA  - 18/01/2013                                   

HISTÒRIA

Expectació a Solivella en la presentació d’un llibre sobre les matances de la Guerra Civil i els afusellats de la postguerra

Sans Travé trenca el silenci

ISAAC ALBESA

Solivella

Durant anys, el que va succeir a Solivella durant els primers mesos de la Guerra Civil i la repressió que hi va haver durant la postguerra va mantenir-se en silenci. Ara, pocs dies després del 74è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes al poble i quasi 40 anys després de la mort del dictador, sembla que els Fets de Solivella, que és com s’anomenen la mort de prop de mig centenar d’homes de dreta i la repressió dels guanyadors després de la guerra amb una trentena d’afusellats i empresonats, han deixat de ser un tabú en aquest poble de la Conca de Barberà.

Uns mesos després de la publicació del llibre "El monument de la plaça delaCreu. L’ombra allargada dels Fets de Solivella" (Pagès Editors), de l’historiador i director de l’Arxiu Nacional de Catalunya Josep Maria Sans Travé, fill del municipi, l’autor va aconseguir presentar-lo aquest diumenge al seu poble en un acte que va reunir unes 200 persones a l’església de Santa Maria. El llibre de Sans Travé, que parteix bàsicament dels documents extrets de les declaracions dels detinguts després de la guerra, fa referència al monument recordatori situat a la plaça de la Creu que es va construir durant el franquisme per recordar els morts que hi va haver en aquest bàndol.

“No es tracta de parlar d’herois ni d’assassins”, afirma l’historiador

En l’actualitat, el monument està despullat de tota simbologia, de qualsevol explicació històrica i del nom de cap solivellenc, ja que fa uns anys se’n va retirar la placa amb el nom dels morts. Segons l’autor, el llibre ha circulat força durant els mesos transcorreguts entre la seva publicació i la presentació, a la qual van assistir el president de la Diputació, Josep Poblet; el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou Loverdos; l’alcalde de la localitat, Enric Capdevila, així com el notari Lluís Jou, autor del pròleg.

Sans Travé es va mostrar satisfet de la repercussió del llibre, que no és res més que la primera part d’un treball més ampli que analitzarà tot el que va succeir entre el 1931 iel1945 en aquesta localitat, on el conflicte va ser molt dur. “Aquí no es tracta de parlar d’herois ni d’assassins. Es tracta de recordar uns fets lamentables que hem d’assumir com a societat”, va afirmar Sans Travé davant d’un auditori atent i seriós que escoltava potser per primera vegada parlar dels Fets amb total normalitat.

Però no tots van coincidir amb l’autor. L’alcalde Capdevila, que va fer un ampli i documentat resum de tot el que ha passat a Solivella durant prop de 40 anys al voltant del monument, considera que el treball de Sans Travé té una cara i una creu. A la cara hi situa el treball d’investigació i a la creu hi posa el fet que Solivella “es torni a associar una vegada més amb uns fets molt desagradables que fan mal al nom del nostre poble”.

Capdevila considera que a Solivella no hi ha cap debat públic al voltant del monument i del que va ocórrer fa 70 anys i per això s’ha de respectar els que han decidit optar pel silenci. En tot cas, reclama un debat amb equilibri i sense presses per preservar “els drets de tots els solivellencs”.

 

 

a notícies

 

índex general