Desembre '06

El Patge Feruc ha visitat Solivella

El darrer dia de l’any l'Ajuntament ha convidat el Patge Feruc a visitar Solivella. I aprofitant la seva visita s’ha instal·lat a la Casa de la Vila per tal de poder rebre a tots els nens i nenes del nostre poble, els quals han aprofitat per fer-li entrega de les seves cartes dirigides a S.S.M.M. els Reis d'Orient, doncs com tothom sap, aquest es el patge encarregat de recollir les cartes.

  recepció del Patge Feruc als nens i nenes de Solivella

Vigília de Nadal: Jornada de portes obertes a la Casa de la Vila

 L'Ajuntament ha declarat, aquesta vigília de Nadal, jornada de portes obertes per tal de poder visitar les millores que s’han fet a la Casa de la Vila. La més significativa, per la seva vistositat, és la ampliació i millora de la sala de plens. També cal fer esment d’un nou espai guanyat, el que ocupa el lloc situat sobre el local del Grup Cultural i que, fins ara, ni se’n havia tret cap profit, ni reunia condicions. L’estrena d’aquest nou local s’ha fet amb dues magnífiques exposicions: La d’en Joan Tous, d’escuts de fusta de pobles de la Conca i una escollida sèrie de diorames de la extraordinària col·lecció de l'Antoni Sans.

Festes de Nadal 2006 (jornada de portes obertes i "caga tió)

Els fabregats, capdavanters en seguretat

El Josep Fabregat de cal franceset i en Josep Maria Fabregat de cal Pep de Forès, s’han convertit en capdavanters en seguretat al ser els primers que adapten els seus vehicles a les necessitats de la nova normativa de transport escolar, incorporant sistemes de retenció infantils, és a dir, cadiretes i coixins elevadors.

Els sistemes de retenció que s’han emprat són de diversos models -segons les edats dels nens- i se n’han col·locat tants com nens en necessiten. Així, sis alumnes utilitzen diàriament les dues rutes que fa el taxi, dels quals cinc són nens petits. D’altra banda, al microbús, en el qual viatgen uns 22 alumnes, s’hi han col·locat divuit sistemes.

Es tracta d’una experiència pionera a la demarcació de la Conca i els nostres fabregats són els que s’han situat al davant per tal de portar-la a la pràctica i millorar la seguretat dels més petits.

Bon Nadal a tothom... tot l’any

Si ahir dijous esperàveu una trucada d’alguna persona estimada per desitjar-vos bones festes i no ho va fer... si avui heu estat pendents del telèfon esperant, encara, aquella trucada i no l’ha fet... si heu obert aquest discret correu que teniu i no heu trobat cap e-mail... penseu que no vol dir que no ho volés fer, ni que se’n va oblidar... va ser perquè, senzillament, va considerar que era millor deixar que el Nadal, i els especials sentiments que desperten aquestes dates, dibuixés per cadascun els somnis que heu estat esperant i desitjant -i que potser encara compartiu- amb tota la gama de preciosos colors imaginables... però que quedaria únicament com una bonica postal nadalenca, com un somni, sense un contingut real i vàlid.

Aquesta trucada no rebuda, o aquest discret e-mail mai escrit, potser va ser la seva manera de dir-vos que també desitja que tingueu unes Bones Festes i que, malgrat tot, no us ha oblidat.

Una bona amistat m’ha dit, avui divendres, en vigílies de Nadal, que si tots aquests sentiments que ara sentim aquest dies nadalencs, però que no ens hem atrevit a fer realitat, els podéssim posar dintre d’un porró, el millor seria deixar-lo prop de nosaltres i fer-ne un traguet cada cop que tornéssim a sentir la set de reviure aquell somni. Però intentant, sobretot, no abusar-ne, i encara menys buidar-lo, per tal que sempre ens quedés el consol de saber que tenim prop de nosaltres el porró de la felicitat. Que cada cop que tornem a sentir aquella set, sense necessitat de beure del porró, ens la calmi només sabent que el tenim al costat. I tot i que aquesta felicitat sigui només un record d’aquell somni, cuideu aquest porró com si fos la última cosa que queda de la vostra vida, intentant que la por mai el buidi i, encara menys, que els mals consells el puguin trencar.

A manca de tres dies per arribar al 25, des de solivella.net rebeu el desig de gaudir junts d’aquest sentiment nadalenc com si cada dia de l’any fos Nadal.

Bon Nadal a tothom... tot l’any.

Ha arribat la TDT a Solivella

Aquesta part de la Conca, que sovint ha patit de rebre els senyals d’ones amb retard (televisió, cobertura pels mòbils i fins i tot la FM), aquest cop s’ha posat al dia ràpidament, doncs des d’avui, 21 de desembre, ja es poden captar a Solivella -amb els aparells adients- els senyals de la TDT (televisió digital terrestre). Avui es podien ja veure al nostre municipi quatre canals de Televisió de Catalunya, el que fa preveure que, en qüestió de pocs dies, es podran captar la resta de cadenes.

La Reial Acadèmia de Bones Lletres reconeix els mèrits d’en Josep Maria Sans i Travé

Aquesta és sens dubte una notícia que omple de satisfacció poder publicar. Avui, 19 de desembre, un solivellenc ha merescut el reconeixement més alt que dóna la Reial Acadèmia de Bones Lletres, convidant-lo a ingressar com a membre de ple dret.

Es fa difícil resumir la àmplia trajectòria personal, professional i intel·lectual d’en Josep Maria Sans i Travé, per tant en aquesta ocasió, en una tan especial ocasió com la d’avui, en que ha tingut l’honor de veure reconeguts els seus mèrits, cal centrar-se únicament en l’investigador, en l’escriptor, en l’home que ha sabut plasmar en les seves obres el fruit dels seus coneixements.

Del seus 150 treballs publicats considero que els més remarcables, per ordre cronològic, són les següents obres:

1973 – Precedents històrics de la carta de població i franquícia de Sarral

1976 – El Rourell, una preceptoria del Temple al Camp de Tarragona (1162?-1248)

1977 – Alguns aspectes de l’establiment dels templers a Catalunya: Barberà

1978 – Estudios históricos y documentos de los archivos de protocolos

1980 – El catàleg de Diputats i Oïdors de Comptes de la Generalitat de Catalunya (1359-1710)

1980 – La comanda del Temple de Vallfogona de Riucorb: creació i formació del patrimoni

1984 – Miscel·lània d’estudis solivellencs

1985 – Miscel·lània d’estudis solivellencs (T.2)

1986 – Història del Tallat

1992 – Experiències del servei d’arxius de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya

1992 – Dietari o Llibre de jornades (1411-1484)

1994 – Miscel·lània en honor del doctor Casimir Martí

1996 – El templers catalans: de la rosa a la creu

1998 – Vallbona: guía histórico-artística

1998 – El setge al castell dels templers de Miravet

1999 – Precedents, fundació i primers anys del monestir de Vallbona (1154-1185)

1999 – L’Arxiu històric de la Maquinista Terrestre i Marítima

2000 – El templers catalans, propietaris d’esclaus

2002 – El “Llibre Verd” del pare Jaume Pasqual: primera història del monestir de Vallbona

2002 – Precedents i orígens del Monestir de Santa Maria de Vallbona (1154-1185)

1999 – El fons de l’arxiu de la Generalitat de Catalunya a l’època de Felip I de Catalunya-Aragó

2002 – La colonització de la Conca de Barberà després de la conquesta feudal: el cas de Vimbodí (1149?/1151-1200)

2002 – La defensa dels templers catalans:cartes de fra Ramon de Saguàrdia durant el setge de Miravet

2005 - L’ordre del Temple a Catalunya

L’acte, que s’ha desenvolupat amb la serietat i sumptuositat que requereix, i que s’ha celebrat a la sala noble del palauet on té la seu la Reial Acadèmia, ha comptat amb l’assistència de destacades personalitats del món polític, intel·lectual i acadèmic, sense mancar-hi alguns dels que ens són més propers: Sr. David Rovira, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà; Sr. Alcalde de Tarrés; Sr. Alcalde de Solsona, població sobre la qual ha versat el discurs d’investidura del nou membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres: Arnau de Torroja: un català mestre major de l’ordre del Temple (1120?-1184).

Cal lamentar, un cop més, l’absència de representats municipals de Solivella en un acte de caire cultural tan important com el d’avui, si bé és cert que el nostre alcalde ha viatjat a Madrid per tal d’intentar accelerar l’arribada al nostre poble dels 591.510’26 € corresponents a aquell famós 1 % cultural, que fa temps que -si s’haguessin espavilat quan calia- ja tindríem a les arques municipals. Però aquest fet no obsta que algun regidor, i més concretament el regidor de Cultura, hagués estat designat per l’alcalde per desplaçar-se fins a Barcelona per tal d’assistir a l’acte i representar dignament Solivella.

De tota manera és una satisfacció (?) saber que -en el moment de voler justificar la seva absència- l’alcalde es va recordar d’aquesta web tot dient que “així tindrà tema per escriure a la web”. Aquest és el pobre recurs que va utilitzar per intentar justificar el que és injustificable.

Malgrat aquesta vergonyosa absència, que a aquestes alçades de la legislatura ja no sorprèn ningú,  aquest fet no ha deslluït la festa, fins el punt que tots els solivellencs l’hem gaudit com a nostra i ens ha fet sentir, a tots plegats, també partícips d’aquest honor.

                                                 Enhorabona, Josep Maria!              podeu ampliar les fotografies clicant a sobre d'elles

Reparació de la vorera del celler de la Cooperativa

Després d’un diumenge tan festiu, ha arribat un dilluns feiner. Però un dilluns esperat, molt esperat, ple d’optimisme i de bones sensacions. Entre altres coses, també perquè la Cooperativa ens arreglarà aquella part de vorera tan degradada que tenien. Aquests són dies per arreglar coses que, malgrat el pas del temps, mai s’han oblidat. I tot i que res tornarà a ser igual, aquesta nova entrada ens fa sentir millor, molt millor, fins i tot amb l’obra en prou feines començada. Però el primer pas, tot i que ha costat anys, ja s’ha donat.

17 de desembre: un diumenge nadalenc ple d’activitats

De bon matí han anat arribant a Solivella un gran nombre de nens i nenes, dels diferents centres educatius de la Conca, per tal de participar en el Cross Comarcal que cada any per aquestes dates es desenvolupa en diferents pobles de la Conca. Aquest any, al igual que es va fer el 15 de desembre del 2002 -com va quedar recollit en aquest web- la prova s’ha tornat a celebrar a Solivella. La organització, que ha estat magnífica, ha anat a càrrec del Consell Esportiu de la Conca i l'APA del col·legi Sagrat Cor de Solivella.

Per altra banda, el Grup Cultural de la Dona s’ha encarregat de muntar la Taula Solidària per recaptar fons a fi i efecte de contribuir, com ja han fet en altres anys, a la Marató de TV3. L’objectiu solidari d’aquest any és per ajudar a combatre l’anomenada malaltia del dolor crònic. Al llarg de les tres hores que el Grup Cultural ha tingut oberta la seva Taula Solidària s’han recaptat prop de 1.100 €.

Finalment el dia s’ha tancat amb una excel·lent representació de l’obra nadalenca de Catalunya per excel·lència: "Els Pastorets". A les sis de la tarda, a l’església, i sota la direcció de la Pili Sales, s’ha representat aquesta adaptació lliure, segons guió de Mireia Masalias, per part dels infants solivellencs. L’església s’ha omplert en la seva totalitat i fins i tot es podien veure les capelles laterals farcides de cadires per poder encabir la molta gent que ha pogut gaudir d’aquesta tradicional i excel·lent representació.

Els papers d’aquesta representació s’han distribuït de la següent manera:

ROVELLÓ

LLUQUET

ÀNGEL

PASQUAL

COGOMA

LUCIL-LA

AVI

PASTORA CATERINA

SATANÀS

DIMONIET

LUXÚRIA

FÚRIES

 

Cecília Masalias

Núria Casamitjana

Laura Iglesias

Júlia Domingo

Gemma Gaspar

Roser Capdevila

Adrià Corbella

Laura Armengol

Maria Capdevila

Sara Jordana

Clara Jordana

Arnau Andavert

Georgina-Yin Joan

Laia Ballart

Sheila Alaminos

Ricard Solé

Sabina García

MARIA

SANT JOSEP

ÀNGEL NAIXEMENT

PASTORS

Núria Iglesias

Eduard Corbella (ha substituït a Gerard Andavert)

Núria Corbella

Ferran García

Joan García

Joan Iglesias

Júlia García

Júlia Sans

Mar Lisart

Maria Querol

Marta García

Núria Llort

Valeria Vargas

Blai Llort

 

GUIÓ: MIREIA MASALIAS

ADAPTACIÓ I DIRECCIÓ: PILI SALES

 

  En podeu veure un ampli recull a les Festes de Nadal

Nadal a Solivella

Tot just encetar el mes de desembre s’han començat a veure’s els primers signes del Nadal a Solivella. A la fotografia podem veure l’entrada del poble arribant des de Tàrrega. També, avui dia 7, s’ha començat a repartir per les cases el programa d’actes per aquests dies:

7 de desembre: Tallers Nadalencs: al local del Jovent.

     - A les 17:00 h. Taller de decoració d'Arbres de Nadal (fins els 12 anys)     7 fotografies

     - A les 19:30 h. Taller de Cartró Pedra (1ª part)

8 de desembre:

     - A les 13:00 h. Missa en honor a la Puríssima.

     - A les 17:30 h. Cinema familiar: "El código da Vinci"

10 de desembre:

     - A les 17:30 h. Cinema: "Una vida per endavant"

11 i 12 de desembre:

     - De 17 a 19 h. Recollida d'aliments al local del Grup Cultural de la Dona

15 de desembre:

     - De 17 a 19 h. Recollida de joguines al local parroquial.

17 de desembre:

     - A les 18:00 h. a l'església representació infantil d'"Els Pastorets", en benefici de la nova instal·lació elèctrica.  reportatge

24 de desembre:

     - A partir de les 11:00 h. Jornada de portes obertes per visitar les reformes realitzades a la Sala Noble de l'Ajuntament on podrem visitar les exposicions de diorames de la col·lecció del Sr. Antoni Sans i d'"Escuts del pobles de la Conca" del Sr. Joan Tous.     reportatge

     - A les 17:30 h. Cinema Familiar: "La sombra de la sospecha"

     - A les 00:00 h. Missa del Gall, cantada pel Cor Parroquial.

25 de desembre:

     - A les 13:00 h. Missa de Nadal.

     - A les 19:30 h. A la plaça Major, inici de la cercavila per recórrer els balcons guarnits del nostre poble, juntament amb els nostres grallers i el Pare Noel.

26 de desembre:

     - A les 13:00 h. Missa de Sant Esteve. A la sortida el tradicional Caga Tió per als més menuts.     reportatge

     - A les 20:00 h. A l’església: Concert de Sant Esteve, a càrrec de l’Orfeó Reusenc.

27 de desembre:

     - De 10 a 13:00 h. Taller: "La Vestuoriteca Intercultural" als equipaments culturals (de 5 a 12 anys).

     - A les 16:00 h. Taller "Aprenem a tocar el timbal" a la plaça de la Diputació. Organitza: Grup de Diables.

28 de desembre:

     - Tallers nadalencs al local del Jovent:

          * A les 17:00 h. Taller "Animals Reciclats" (fins als 12 anys)

          * A les 18:30 h. Taller de Cartró Pedra (2ª part)

29 de desembre:

     - A partir de les 16:00 h. Visita als Pessebres.

31 de desembre:

     - A les 13:00 h. Missa Major. A la sortida el Patge Feruc recollirà les cartes per SSMM els Reis Mags d'Orient.

     - A les 17:30 h. Cinema Familiar: "Munich".

1 de gener:

     - A les 13:00 h. Missa d'Any Nou.

     - A les 18:00 h. Cinema Familiar: "El caso Slevin".

2 de gener:

     - A les 17:30 h. Cinema infantil: "Cars". Acte seguit, xocolatada. Organitza: APA.

3 de gener:

     - A les 16:00 h. Taller: "Aprenem a tocar el timbal" a la plaça de la Diputació. Organitza: Grup de Diables.

5 de gener:

     - A les 18:00 h. Concentració a la plaça Major per anar a rebre a SSMM els Reis Mags d'Orient. Tot seguit Ses Majestats ens dirigiran unes paraules.

     - A continuació, repartiment de joguines a l’església.

6 de gener:

     - A les 18:00 h. Cinema Familiar: "La joya de la familia"

Bones festes a tothom!!

Nou cicles d’activitats del Grup Cultural de la Dona

Seguint la pauta marcada de fa anys, el Grup Cultural de la Dona ha encetat el seu nou cicle d’activitats de tardor/hivern. Com en anteriors ocasions destaquen les conferències, si bé aquest anys han inclòs altres activitats en forma de taller. El programa d’aquest any és el següent:

Dimecres 22 de novembre: Taller Dones i Salut
Divendres 24 de novembre: Primeres jornades de Treball amb les dones de Solivella
Dimecres 29 de novembre: Audiovisual sobre Islàndia
Dissabte 2 de desembre: Conferència/audiovisual sobre els ponts de pedra a la Conca de Barberà.
Dilluns 11 i dimarts 12 de desembre: Recollida d’aliments
Dijous 14 de desembre: Conferència sobre el Dolor Crònic
Diumenge 17 de desembre: Taula solidaria destinada a la Marató de TV3 i dedicada al Dolor Crònic.
Divendres 29 de desembre: Conferència  que versarà entorn de les reflexions per l’esdevenidor.

Novembre '06

Insígnia d’or del Barça a un solivellenc

El mateix dia que el Barça celebrava el 107è aniversari de la seva fundació per part d’en Joan Gamper, el 29 de novembre, un solivellenc -el primer del nostre poble- rebia, de mans del president Laporta, la insígnia d’or que certificava la seva fidelitat al club durant més de 50 anys.

Corresponent a les paraules del president, agraint la fidelitat d’haver format part de la història d’aquests anys, el soci li respongué dient-li que Déu faci que mai més aquesta història hagi de viure un altre "elefant blau". Visca el Barça!

Convocatòria concurs fotogràfic

L’Ajuntament de Solivella ha passat una circular, amb data 7 de novembre, convocant un concurs de fotografia. Aquesta iniciativa, que en principi podria ser qualificada con de bona, deixa de ser-ho al no saber establir unes bones bases de participació.

És una llàstima que no hagin buscat cap mena d’assessorament a l’hora de redactar les bases del concurs, doncs no tan sols pateixen de moltes mancances, sinó que a més són d’una total ambigüitat que pot induir a confusió.

Cal destacar a més, i en primer lloc, que han oblidat la possibilitat de fer-hi participar als més petits. Aquesta era una bona ocasió per convocar dos concursos, un d’ells infantil, doncs sembla ser que es tracta d’un conjunt de fotografies per fer-ne un calendari. Haver-ne destinat alguna a la quitxalla era de sentit comú. I més si tenim en compte que, avui en dia, qualsevol menor de 14 anys pot saber fer anar una càmera digital fins i tot millor que una persona gran.

En segon lloc. Quan es convoca un concurs de fotografia no es poden “inventar” les mides. No existeixen els formats que han escrit a la circular (10x10, 10x20), sobretot si tenim en compte que exclouen tota manipulació dels originals, com així consta en las bases de manera destacada i subratllada. No hi ha cap càmera, ni les tradicionals de rodet, ni les digitals, que tinguin aquests formats.

Tercer. En tot concurs d’aquest tipus els noms i dades dels participants van en sobre tancat. Només es poden obrir un cop dictat el veredicte del jurat.

Quart. En els concursos s’ha de limitar expressament la participació dels membres del jurat i de llurs familiars directes.

Cinquè. Tots els concursos, tots sense excepció, tenen premi o premis. Aquests han de figurar en la convocatòria. Ni importa, ni és important, la quantia ni el valor dels premis, però si es convoca un concurs tenen de tenir-ne i s’han de fer constar a les bases de la convocatòria.

Sisè. S’ha de fer constar la devolució, o no, dels originals no premiats, i en cas de no devolució, si aquests podran ser utilitzats més endavant per qui ha convocat el concurs.

Setè. Per la posterior publicació de les fotografies premiades cal fer-hi constar el nom de l’autor, excepte que sigui el propi autor qui decideixi no fer-ho, i així té de constar a les bases.

Cal afegir, per acabar, que no es pot convocar un concurs de fotografia amb només dues setmanes d’antelació.

Malgrat la forma tan poc ortodoxa com s’ha convocat aquest concurs, cal felicitar a l’Ajuntament per la seva iniciativa.

"Nova Conca" 03/11/06 - Postals de la Conca: Grup Cultural de la Dona

La "Nova Conca" d’aquest passat divendres va publicar, a més de la notícia ja donada aquí de la celebració del 60è aniversari dels nascuts a Solivella l’any 1946, un molt interessant article dedicat al Grup Cultural de la Dona de Solivella.

L’escrit, que ocupa la totalitat de la pàgina 12, és obra de Carme Martí Cantí i va acompanyat d’una fotografia de Jordi Travé corresponent a l’excursió que va fer el Grup a Barcelona per commemorar l'Any Verdaguer.

L'extens article diu així: El Grup Cultural de la Dona de Solivella, fundat el 1975, és la primera associació de dones de la comarca i una de les més antigues de Catalunya.

La idea sorgí de Concepció Tarragó, secretària de l'Ajuntament. Ella en parlà amb les esposes dels tres membres de l'Ajuntament i aquestes amb algunes amistats. Van formar un grup de dones i van decidir passar casa per casa, a tot el poble, per saber si els semblava bé la idea. Els donaven unes paperetes que els tornaven signades amb l’acceptació o no. Tot i que al principi no estaven gaire ben vistes, el poble es pronuncià amb un sí.

La intenció era fer alguna cosa per el poble, col·laborar en tot el que fos possible. En aquella època la majoria de dones o eren mestresses de casa o treballaven al camp o en economia submergida, principalment en confecció a la llar. L'hora de quedar eren les deu de la nit.

Al principi van llogar un pis, a cal Mateu, però ja fa molts anys que tenen la seu a l’edifici de l'Ajuntament, que els cobra un lloguer simbòlic.

Una de les principals tasques a que s’han dedicat és, ras i curt, demanar quartos. A més d’anar darrera de les subvencions (la Concepció procurava estar-ne al dia i comenten que les subvencions ja no són el que eren), també anaven a demanar diners a entitats diverses, com les bancàries.

Una de les primeres activitats que realitzaren foren cursets de cuina, que tingueren molt bona acceptació. De manualitats només n’han fet un parell d’anys. El seu programa es basa en un cicle anual de conferències . La feinada que tenen amb els contactes per aconseguir xerrades!

És difícil destacar unes sobre les altres, recorden que els agradà moltíssim la xerrada d'un advocat sobre el Dret Civil Català, també de del Dr. Carles Vallvé (ginecòleg), Joaquima Alemany (presidenta de l'Institut Català de la Dona), etc. Remarquem figures com Josep Ma. Sans Travé, Josep Maldonado, Salvador Alsius, Emili Teixidor i Alfred Rodríguez Picó (per cert l’únic que els ha cobrat la xerrada). I quan diuen noms anomenen Josep Gomis, que aquest any potser serà un dels propers conferenciants, però l’anomenen principalment per la gratitud que senten envers ell.

Deixant de banda les xerrades i cursos com els d’història, la principal funció de l’associació sempre ha estat promoure tota mena d’activitats socials i culturals. Entre altres, recullen roba i aliments per a Càritas, fan una col·lecta de diners per a la Lluita Contra el Càncer i col·laboren amb La Maratò.

Una de les iniciatives més entranyables que recorden és la del cinema. Corria el 1978, "les pel·lícules eren aquelles del destape i allò no es podia aguantar, sempre el mateix" i, junt a la parròquia, van muntar un cinema infantil per als diumenges a la tarda. Mossèn Solanes era qui passava les pel·lícules.

El que no estava bé de la sala parroquial eren les butaques. Van saber d’un cinema de Tarragona que tancava i van anar una colla de senyores de l’associació cap a la ciutat, a la Rambla Vella. Van triar les que estaven millor. Al carrer, la gent sortia mudada de missa i elles carregaven, contentíssimes, les butaques en cadena fins al camió.

Del mateix any és la primera Festa de l'Hereu i la Pubilla. Es celebrava l'Any Internacional del Nen i van organitzar una festa popular, coincidint amb Sant Isidre, la festa de la pagesia. Els nens i nenes que celebren deu anys es vesteixen d’hereus i pubilles, els primers de l’any en són els representants. Fan una desfilada amb tres carrosses: la de la cooperativa, la primera parella de l’any, la resta dels que en compleixen deu. El cert és que la festa ha arrelat molt i aquesta diada hi ha fins i tot nadons amb el vestit tradicional.

Per a una ocasió tan especial, van trobar que feia falta una mica de cercavila, així que un grup reduït de dones anà a Barcelona a comprar un parell de nans. Es van engrescar i van tornar amb cinc nans i dos gegants encarregats. "Mare de Déu! I cóm pagarem aquestes 90.000 pessetes?" Doncs, per variar, a demanar!

La Festa de la Gent Gran és una altra iniciativa que han celebrat en tres ocasions. A més, cada any obsequien els solivellencs i solivellenques que compleixen els 95, que són bastants!

El que consideren el seu fill estimat és la revista Gira-Sol, que fa 27 anys que editen sense intermitències, tot i que porten una mica de retard amb els actes. Té una tirada de 275 exemplars.

L’any 2000 complien 25 anys i estaven decidides a celebrar una festa grossa. Tenien clar que volien homenatjar la seva fundadora, Concepció Tarragó, i rumiant, rumiant, se’ls va acudir què oferir-li. Perquè la cosa fos sonada, què millor que una campana? Van demanar diners a la Diputació, es van sorprendre del que van arribar a recollir, i van encarregar-ne una per el campanar de l’església. Havia de dur una inscripció commemorativa i el Sagrat Cor i la Puríssima. Van fer una excursió a la foneria de Riudellots i recorden la fosa del ferro com a espectacular.

Van fer festa tota una setmana. La campana l’entraren en una plataforma hidràulica, celebraren una gran cerimònia, primer la Concepció i després tot el poble, passà a fer sonar la campana. Mossèn Jordi, també entusiasmat, preparà l’església per l’esdeveniment.

Aprofitaren l’ocasió per a encarregar un parell de gegants nous, en Jordi Seré i Montserrat Marinada, que tingueren de padrins els gegants del barri de Montserrat de Montblanc i batejaren amb olives arbequines. Com es feia antigament, tradició que a Solivella encara conserven, van tirar dolços per la mainada.

Actualment hi ha 280 sòcies, la més gran és la Rosita del Franceset, que té 94 anys, i la petita de la colla és Oria García, que en té dos.

Es fa difícil relatar tot el que han fet al llarg de 31 anys, però no podem passar per alt l’excursió anual que realitzen. Deixen els homes a casa, tot i que cal mencionar que estan convidats a totes les xerrades i activitats que organitzen, a més d’agrair la seva fidel col·laboració sempre que els han necessitat.

Han visitat indrets d’arreu de Catalunya i molta Barcelona, des del Liceu fins al Camp del Barça. "Menys el Corte Inglés i cap revista, ho hem vist tot!". La fotografia de l’article és del 2002, l'Any Verdaguer.

Van anar a Barcelona, van demanar permís a l'Ajuntament per fer una ofrena de flors al monument a Verdaguer. Eren a Can Soteres, amb un bon dinar a taula. Un cambrer els va dir que dos guàrdies urbans demanaven per elles. Van anar-hi totes. Els van tallar el trànsit de la Diagonal, la gent del restaurant, amb amos i servei inclòs, va sortir al carrer per veure-ho. Els cotxes pitaven. Elles van fer l’ofrena, es van retratar i van tornar cap el restaurant amb la missió complerta i la gesta per a explicar.

Carme Cantí Martí

Autonòmiques 2006 - Resultats Catalunya/Solivella

Poc després d’haver tancat els col·legis electorals, exactament a dos quarts d’onze de la nit, es poden donar com a bones les dades del següent quadre, on hi figuren totes les forces polítiques amb representació parlamentària:

 

PARTITS

ESCONS PARLAMENT

VOTS A SOLIVELLA

Convergència i Unió (CiU)

48

148

Partit dels Socialistes (PSC)

37

53

Esquerra Republicana (ERC)

21

76

Partit Popular (PP)

14

45

Iniciativa per Catalunya (ICV-EUIA)

12

12

Ciutadans - Partido de la ciudadanía

3

La participació ha estat: Catalunya = 56'77 %  -  Solivella = 67'42 %

Octubre '06

La Creu es va convertir en "Can 60"

Els nascuts a Solivella de la lleva del 46 s’han trobat aquest dissabte, 28 d'octubre, per celebrar que ja són seixantons. El punt de trobada per l'inici dels actes ha estat a La Creu on, sota les notes del grup de grallers "Lus Xipellis", s’han anat donant la benvinguda els uns als altres i se’ls ha lliurat a cadascun un dossier amb un detallat programa de la festa, la llista de tots els que van néixer aquell any a Solivella i un full d’un concurset musical de cançons del seu temps. També se’ls ha fet entrega a cadascun dels seixantons d'una placa commemorativa, obra de la reconeguda ceramista Teresa Ripoll.

Posteriorment s’han traslladat a l’Espluga on, després d’esmorzar al Casal, han passat el dia visitant diversos llocs d’interès: el Celler -projectat per Domènech i Montaner, i batejat per l'Àngel Guimerà com "la Catedral del Vi" -; el Museu de la Vida Rural, on han recordat, entre d’altres coses, aquells estris que la pagesia utilitzava quan encara eren joves, i han finalitzat el matí visitant la Cova.

El dinar s’ha fet a l'Hostal del Senglar on, com en tota celebració, s’ha brindat amb cava. El brindis ha tingut com a dedicatòria que els propers 60 anys els puguin passar, com a mínim, igual de bé que aquests primers.

El tema més recorregut de les converses ha girat entorn d’aquella Solivella dels anys 50 i començaments dels 60. Però això seria un altre tema del que, potser, valdria la pena escriure’n quatre ratlles entre tots i plasmar-les aquí a la web, doncs aquells anys són una part important de la història recent del nostre poble. Una història que arrenca en un moment en que encara es respira el clima de postguerra, amb tot el que això significava, tant pel que fa a la repressió política, com en el rigorós control als joves que s’exercia per part de l’església. Teníem un caudillo por la Gracia de Dios.

Eren temps... "diferents", i faltaven molts anys encara perquè s’inventés la televisió. Precisament el mateix dia d’aquesta festa es compleixen 50 anys d’aquell comunicat oficial del régimen que, textualment deia: "Hoy, dia 28 de Octubre, dia de Cristo Rey, a quien ha sido dado todo poder en el Cielo y en la Tierra, se inauguran los estudios de Televisión Española". El matrimoni iglesia/estado funcionava a ple rendiment. Només teníem 10 anys. Molt poques cases tenien aparells de ràdio. Tot era fosc. Fins i tot dins de les cases, que si bé la majoria tenien llum elèctrica, les poques bombilletes que s’encenien eren de 10 a 25 wats com a molt. Això el dia que estàvem de sort i no hi havia talls de corrent.

Molts dels que llegiu ara això, a més de semblar-vos gairebé impossible, deveu pensar que la vida aquells anys devia ser summament avorrida.

Potser sí... potser no. Perquè aquell any, en un poblet petit com el nostre, van néixer 26 nous solivellencs.

I per això, perquè varem sobreviure a aquells anys, perquè varem tenir la sort de participar directament en les revolucions culturals que van marcar la dècada dels 60's, perquè varem assistir a l’enterrament del règimen i al naixement de la democràciai perquè encara seguim tenint trempera, ens hem reunit avui per celebrar-ho.                 ampliar foto  

El Gasset ens permet presumir de bons vins a Solivella: "Cava SansTravé"

Que a Solivella es fan bons vins no és descobrir res de nou, però a més d’aquells que s’elaboren a la nostra Cooperativa hi podem trobar els del Gasset, els de la Cava SansTravé. I són segurament aquests els que més bon nom donen al poble, doncs per diverses raons són, no únicament els més coneguts, sinó també els més reconeguts i premiats.

S’ha de reconèixer que, tant pel que fa a tecnologia, com a assessorament enològic, el Gasset va per davant de moltes Cooperatives que es dediquen a elaborar vins i caves.

Però a més d’aquests factors, ja de per si importants, cal valorar la visió de futur que demostra al elaborar nous tipus de caldos.

Si va ser pioner al nostre poble, i gairebé a la comarca, amb els Cabernets Sauvignon o amb els Chardonnay, ara s’ha llençat a elaborar un vi molt poc conegut a les nostres contrades i a la resta de l’estat. Un vi que a França és molt apreciat, sobretot a l’Alsàcia i a la Catalunya Nord, concretament a Ribesaltes de la zona del Rosselló. Estem parlant del Muscat. Un excel·lent vi blanc de taula que es fa del raïm Moscatell de gra petit.

Per aconseguir la gran qualitat, que vaig tenir el privilegi de tastar, cal fer una lleugera premsada al moscatell, tenir-lo un dia a la tina d’acer inoxidable, baixar la temperatura fins a 5º sota zero -per tal que precipitin els bitartrats- i passar-lo després a unes botes de roure francès  -les millors, les de Seguin Moreau- on, amb els corresponents estris del grup de fred, farà la fermentació controlada que donarà com a resultat aquest extraordinari vi.

Però no acaben aquí els invents de la Cava SansTravé, doncs aquest any ha introduït una varietat de negre, molt reconeguda a Austràlia i, més a prop a la vall del Roine, el Shyra.

El Shyra és la tercera varietat d’un triumvirat de fama en el que comparteix honors amb el Cabernet Sauvignon i el Pinot Noir. I per elaborar-lo el Gasset ho fa amb extrema delicadesa, doncs és necessari, per tal d’obtenir el millor d’aquest raïm, passar-lo per la desrapadora abans de fer-li una lleugera premsada per treure’n el seu apreciat suc.

Posteriorment aquest suc, juntament amb la pell del raïm, el posa a la tina –és el que anomenaríem vi brisat- on hi estarà durant tres dies a una temperatura de només 8 o 9 graus. A partir d’aquest tercer dia cal anar augmentant poc a poc la temperatura, fins a arribar als 16º.

Comença aquí la veritable fermentació, que amb la maceració amb la pell del raïm, li donarà un magnífic gust afruitat.

Així, doncs, podem presumir a Solivella de ser capdavanters amb noves varietats de vinyes i d’elaborar uns magnífics vins que, de moment, són encara poc coneguts al nostre país, però que tenen ja un lloc important a les cartes dels millors restaurants del món.

Després de tastar-los no ens poden estranyar, ni sorprendre, els premis que s’emporta el Gasset amb els seus vins i caves.  

És necessari arreglar el cens

El passat mes de febrer es va tornar a demanar des d’aquest web que es facin els passos que calgui des de l’Ajuntament per tal d’arreglar el cens. Ja s’havia demanat anteriorment. Però de moment res de res.

És sorprenent  que al Diari de Tarragona d’avui -2 d’octubre- es publiqui el següent: "En Tarragona, hay 34 localidades entre 500 y 1.000 habitantes. Sólo ocho de ellas, pierden vecinos, la mayoría en las Terres de l'Ebre: Benifallet (Baix Ebre), Bot (Terra Alta), Mas de Barberans (Montsià), Paüls (Baix Ebre), Tivenys (Baix Ebre) y Vilalba dels Arcs (Terra Alta). La Riba, en el Alt Camp, y Solivella, en la Conca de Barberà" quan, precisament en un altre diari, ahir mateix, es va publicar un article que fa referència a la immigració a la Conca dient: "Les últimes dades del padró, que daten del 2006, indiquen que a la Conca hi ha 20.785 habitants, dels quals 2.106 són estrangers, fet que suposa aproximadament un 10% de la població total. Sarral s'ha convertit ja en el municipi amb més població immigrant, que se situa en un 16,15%. En nombre d'immigrats, el segueixen Barberà, amb un 12,94% de la població, per sobre de la mitjana de la comarca; Solivella, amb un 12,08%, i Santa Coloma de Queralt, amb un 12,02%". Aquest darrer escrit indica que, clarament, Solivella deu haver guanyat habitants. No pot ser, doncs, que no s’arregli el cens d’una vegada per totes i que estem perdent uns ingressos que es reben en funció del número d’habitants. Deixem de figurar oficialment com una població que només té 567 habitants i posem la xifra real. A grosso modo estaríem parlant, com a mínim, d’uns cent habitants més. I la diferència és prou important com per posar-se a treballar i subsanar aquest error que fa tres anys que dura.

Per altra banda, aquesta setmana cal felicitar a l'Ajuntament per fer públics alguns dels temes que es tracten en els plens municipals. És important que ara parlessin de la notable subvenció del Ministerio de Fomento -ja es va publicar en aquest web a principi de juliol- i la manera com es vol gestionar; però en el ple també es va tractar el tema de la depuradora d’aigües  residuals, i del "desacord" a que van arribar no en diuen res, ni de la manera poc ortodoxa de com van tractar aquest important tema tampoc. O tot o res.

Han començat les obres a la carretera de l’Espluga

Fa més d’un any es van poder veure els primers senyals del projecte de millora de la TV-2336, la carretera de Solivella a l’Espluga. El que podíem apreciar eren uns pals de color vermellós que indicaven el futur traçat. Però aquells pals, al cap del temps, van anar desapareixent.  A primers de juny els van tornar a posar i ara, finalment, s’han començat les obres que milloraran aquesta carretera, eixamplant-la una mica més i suavitzant la major part de les seves corbes.

Setembre '06

El vi d’aquesta verema es podrà beure al Japó

La Vanguardia d’avui, 19 de setembre, publica en les seves pàgines d’economia un extens article dedicat a lloar les excel·lències empresarials de la marca de caves i vins Castell d'Or.

Segons aquest article, l’empresa Castell d'Or -que està formada per un total d’onze cooperatives, entre elles la de Solivella- espera produir, el proper any 2007, dos milions d’ampolles i facturar 5'5 milions d’euros.

Una bona part d’aquesta producció serà destinada a l’exportació a diversos països, entre ells el Japó. Per això no serà res estrany que a l’imperi del sol naixent es pugui obrir una ampolla de cava o de vi en el que hi hagi el producte d’aquests raïms que ara s’estan veremant.

Una molt bona noticia, sobretot en el que pot afectar econòmicament a la nostra pagesia.

Mai plou a gust de tothom, però han caigut uns cent litres

Malgrat que moltes cases disposen de pluviòmetres, és difícil que aquests aparelles casolans puguin marcar amb total precisió les precipitacions que s’enregistren a Solivella. Però d’una manera aproximada sí que podem dir que, des del passat dimarts, fins al vespre d’ahir dia 10, han caigut uns cent litres, doncs consultades quatre persones les quantitats que diuen oscil·len entre els 96 i els 101 litres.

Des de fa un temps és molt difícil poder dir amb exactitud la pluja que cau a Solivella, doncs si durant uns trenta anys hem tingut una estació meteorològica a la gasolinera, i tant l'Antonio com el Manolo ens podien dir sempre exactament l’aigua que havia caigut, des d’un temps ençà la van treure i va ser traslladada a la Cooperativa. Sembla que ens podríem continuar assabentant de tot, doncs és, o millor dit, seria de suposar que aquesta institució, que representa a la pagesia de Solivella, seguiria donant un cop d’ull a aquest aparell. Tampoc és una cosa que s’hagi de fer massa sovint, ni suposa gaire esforç ni molta dedicació, doncs les pluges de tot l’estiu es redueixen a la dels dies 6 de juliol i 15 d’agost. Però sembla que ningú li fa cap mena de cas al pobre pluviòmetre que està allí posadet i mort de fàstic.

Dóna la sensació que la pluja no interessa a la pagesia per molt que diguin. Així doncs no és d’estranyar la dita aquella de que mai plou a gust de tothom.

Sobretot si no tenim cura de voler utilitzar els instruments que tenim a la nostra disposició per tal de poder estar ben informats. Ja sabem que això no farà que plogui més, però no costa gens fer ús de l’aparell ja que el tenim.

Per tal de seguir intentant donar el màxim d’informació des d’aquest web, a partir d’avui podeu trobar un enllaç, dintre de l’apartat de l’índex general "Dades principals" (el mateix lloc on hi ha la història, la demografia, telèfons, plànol del municipi, i altres dades d’interès de Solivella) una previsió del temps. Allí hi podreu trobar tres links, un a l’estació meteorològica de l’Espluga, un altre a Montblanc i un tercer al radar del Meteocat.

Això no vol dir que no es tingui de seguir reivindicant que es faci servir l’aparell que tenim a la Cooperativa.

  Informació meteorològica

Sagrat Cor 2006, una mirada de retrobament i d’enyor

No sembla que hagi passat tant de temps. La festa del Sagrat Cor sempre ha provocat una molt especial sensació, com si realment el miracle es tingués de produir, com si el temps tingués de tornar enrere. De vegades aquestes coses passen. O potser només són somnis. Però una breu mirada del present sembla haver-nos transportat, per un moment, a un enyorat passat. I malgrat que totes les festes que, any rere any, Solivella dedica al Sagrat Cor poden semblar iguals, no és mai així. Ja se n’han celebrat 263 i la darrera ha estat la més significativa de totes, la que més ens ha fet sentir.

Era la fe? Són els sentiments? O potser no haver perdut mai la fe en els sentiments? Qui sap...

Però en acabar la processó, en acabar aquesta festa tan especial, ja ha nascut el desig de tornar a sentir aquesta breu però intensa mirada, de tornar a reviure aquesta mateixa sensació d’avui. Caldrà esperar tot un any per tornar-la a sentir?

  140 fotografies de la festa del Sagrat Cor 2006

Torna el bus per joves

Tal com es va fer el passat 22 d’agost, amb motiu del concert d’"Estopa" a Montblanc, el Consell Comarcal ha decidit repetir l’experiència de posar diverses línies de bus a disposició dels joves el proper diumenge, dia 10, per tal que tots aquells que vulguin anar al concert d'"Obrint Pas" a Montblanc no tinguin necessitat de fer-ho amb vehicles privats.

Al igual que l’altra vegada una de les línies passarà pel nostre municipi. És la que recollirà els joves de Barberà, Pira, Solivella i Blancafort. Aquests autobusos faran els serveis d’anada i tornada.

Es de preveure que aquest servei tingui un gran èxit i més tenint en compte que el concert d'"Obrint Pas" és gratuït.

Si aquesta experiència funciona el Consell té previst estudiar si val o no la pena mantenir aquest servei en el futur.

Verema, premis als nostres vins i caves, i festa del Sagrat Cor

El passat divendres, 1 de setembre, la Cooperativa va celebrar una reunió general que tenia, com a punt principal a tractar, decidir la data que s’obrirà al celler per poder començar a veremar. La decisió va ser de començar el proper dimecres, tot i que degut a la festa del Sagrat Cor, només es veremarà el dimecres i el dijous d’aquesta setmana.

És d’elogiar el respecte que demostren a la gran festivitat religiosa de Solivella, però és de censurar el poc sentiment nacionalista per ignorar la festa de la Diada i voler veremar el dilluns dia 11.

Seguint amb el producte que s’elabora a partir dels raïms, podem presumir d'haver recollit tres nous premis a la XXII Mostra de Vins i Productes del Camp el passat dissabte dia 2 a l'Espluga. En el XVIè concurs de Vins i Caves el comitè de tast, que estava integrat per 11 enòlegs i professionals del sector vitivinícola, van atorgar els següents premis:

2on classificat en Millor Vi Blanc fermentat i/o criança: GASSET BLANC Chardonnay 2005. Caves SansTravé.

1er. classificat en Millor Vi Negre de més anyada: GASSET NEGRE  de Caves SansTravé.

3er classificat en Millor Cava Rosat: PUIG DE SOLIVELLA de Castell d'Or.

Respecte a la festa del Sagrat Cor, els actes -segons el programa de la parròquia- ja han començat fa dies. El dissabte a la tarda es van fer uns jocs infantils a la plaça de la Diputació i després es va oferir un berenar als infants al local parroquial. fotografies

Aquest any també s’ha inclòs dintre del programa d’actes d’aquesta festa el tradicional dinar parroquial, del que ja s’ha parlat en aquest web i s’han publicat les fotografies.

Cal fer esment dels més “matiners” en preparar la festa. El passat dissabte ja s’estava treballant en tres capelles. La de la Costeta, la dels carrers de la Conca i Abadia, i la de Gardeny. fotografies

Dinar parroquial

Com en anys anteriors la parròquia de Solivella ha organitzat la seva trobada amb un dinar de germanor. La novetat d’aquest any és que, per primera vegada, s’ha fet a la plaça de la Diputació i no al local parroquial. El motiu del canvi és ben evident, per motius de capacitat i de comoditat. S’ha aprofitat, a més, el toldo semitransparent amb que es va cobrir aquesta plaça la passada Festa Major i amb això s’ha mitigat l’alta temperatura estiuenca que aquest cap de setmana ens ha tornat a visitar, fent que, també en aquest sentit, tot hagi resultat molt agradable. El resultat demostra l’encert, doncs 146 solivellencs i solivellenques s’han aplegat a la plaça de la Diputació per gaudir d’aquest dinar.

Ja podeu veure’n més de 50 fotografies d'enguany i moltes més d’anys anteriors a la'apartat dedicat al "Dinar Parroquial" dins da la pàgina de "Les nostres Festes".

 Accés directe al dinar parroquial

Agost '06

Excursió de mig dia.... i ja podem reviure la Festa Major

Ahir, dia 24, un grup de 22 solivellencs van fer una excursió amb la parròquia, acompanyats de mossèn Solanes, fins a les terres de la Segarra, a la bonica població de Sant Ramon, per anar a visitar el santuari del segle XVII dedicat a Sant Ramon Nonat. Després van berenar i passant per Guissona van tornar a Solivella.

Ha arribat el dia 25 i, tal com es va publicar en aquest web, un cop ben aprofitats els dies de l’agost, ja estan penjades les pàgines dedicades a la Festa Major 2006. S’acaben les vacances, estem deixant enrere les festes majors, la nostra i les del pobles veïns. Però la de Solivella la podrem seguir revivint. Avui, demà, o quan arribin aquells caps de setmana d’hivern que de vegades no ens ve de gust sortir i ens quedem a casa. Si abans els vespres freds i foscos de l'hivern eren els més escaients per  escoltar els contes a la vora del foc, ara, amb les noves tecnologies a l’abast de tothom, ens podem connectar a internet i reviure altre cop la Festa Major 2006.

Podreu trobar-hi 214 pàgines, amb les seves corresponents fotografies, on s’inclouen tots els esdeveniments que s’han celebrat aquests passats dies. Com en anys anteriors s’han prioritzat aquells actes en els quals els protagonistes han estat els més menuts, sobretot els jocs de cucanya, on hi podreu veure 68 fotografies. O bé podreu reviure l’espectacle que ens van oferir els "Rigor Mortis" -on sempre es troben les fotografies més espectaculars, junt amb les de la trobada gegantera- , o tornar a ballar a l’envelat, o la novetat de l’any, el campionat de PlayStation.

  Festa Major 2006

Nit de sopars

La majoria de persones acostumen a sopar gairebé a diari, però habitualment els sopars es fan a casa i en família. En canvi aquest dissabte, 19 d’agost, es pot qualificar con la nit dels sopars de grup a Solivella, doncs avui s’han celebrat quatre sopars, més o menys multitudinaris, al nostre poble: El que han fet els de la quinta del 45, un altre dels veïns de la Creu, un tercer a la plaça de la Diputació, i el d’una colla d’un grup d’amics en una casa particular.

Més de 45 persones a la Creu

Diferent fi de festes amb canvi d'espectacle inclòs

El programa del darrer dia de la Festa Major ha sofert una important modificació. L'anunciat espectacle que estava programat a la plaça de la Diputació va ser canviat per un de més esperat i desitjat: La pluja.

Segons diferents persones, que viuen a diferents indrets del poble, han caigut entre 23 i 30 litres d’aigua.

   Dues fotografies:  La carretera  -  Carrer del Tallat  

Distinció a dues entitats locals

El dia de la Mare de Déu d’agost, i en finalitzar la Missa dedicada a la patrona de Solivella, l'Ajuntament ha guardonat a dues entitats del nostre poble amb el diploma de "Mèrits de Serveis Distingits prestats a favor de Solivella". Aquestes entitats són el Grup Cultural de la Dona, per la revista Gira-Sol, i el Cor Parroquial. Ambdues han destacat de forma rellevant en la tasca de defensa i difusió de la cultura catalana. Amb aquest acte l'Ajuntament ha volgut adherir-se als actes que se celebren aquest any arreu de Catalunya en commemoració del centenari del primer Congrés de les Lletres Catalanes.

Cal felicitar al Consistori per la iniciativa, si bé cal recordar que el nom correcte del que va celebrar-se el 1906, sota la presidència d'Antoni Maria Alcover, va ser "Congrés Internacional de la Llengua Catalana", i que una de les raons del Congrés va ser la de protegir i difondre el nostre patrimoni cultural i lingüístic en totes les seves variants dialectals. I dic això perquè, fins i tot avui, en el decurs de l’acte que s’ha celebrat a l’església, els dos representants municipals que tenen com a llengua pròpia i d’ús comú el Xipella, quan tenen un micròfon al davant es transformen per complert i renuncien a la nostra característica parla.

No són els dos únics, ni des d’aquí se’ls vol assenyalar amb el dit exclusivament a ells, doncs malauradament es poden sentir terminacions amb "a" als pregons, a les assemblees de la Cooperativa i a tants i tants altres llocs, sense que hi hagi cap mena d’explicació lògica, doncs tots ells parlen habitualment acabant, els masculins amb "i", els femenins plurals amb "is" i altres trets característics pròpis del Xipella. Cal conservar el Xipella. Evidentment no hem refereixo a aquells que han arribat a Solivella provinents d’altres indrets, ni a aquells que per motius d’estudis, o per altres raons, han passat la seva infantesa i joventut fora de Solivella. Pitjor per ells. Pitjor per nosaltres, doncs no hem tingut la sort d’haver utilitzat una part importantíssima del patrimoni cultural solivellenc. Però a la gent d’aquí, joves o grans, els vull dir que mai s’avergonyeixin de parlar "de Solivella", es trobin on es trobin, i que entre tots salvem i potenciem el Xipella.

 imatges del lliurament dels diplomes

Inici dels actes de la Festa major

A les nou del vespre, des del balcó principal de la Casa de la Vila, s’ha donat el tret de sortida de la Festa Major 2006. Després de les paraules de rigor per part de l’alcalde, s’ha donat pas al pregó de la Festa que ha anat a càrrec del presentador d’esports de TV3, Artur Peguera, donant-se les festes per començades.

A mitjanit s’ha fet el tradicional correfoc que ha resultat extremadament lluït. Als "Rigor Mortis", i a la gent que hi ha col·laborat, va dedicada la primera fotografia d'enguany. La resta, com que són festes i tots les volem fer, fins el dia 25.

 Grup de Diables "Rigor Mortis" 2006

Nova il·luminació de la façana de la Casa de la Vila

En vigílies de la Festa Major s’ha procedit a dotar d’una nova il·luminació la façana de la Casa de la Vila. Aquesta manera de decorar amb efectes lumínics sempre dona bons resultats. Un edifici sense un gran valor arquitectònic, com és el nostre cas, veu realçada de forma espectacular la seva bellesa. Es de suposar que, un cop enllestida l’obra, s’il·lumini també la planta superior, doncs no és habitual, ni atractiu, veure un edifici il·luminat a mitges. La combinació de les dues tonalitats de llum, igual que com es va fer fa poc a la façana de l’església, fa que la plaça Major hagi millorat ostensiblement el seu aspecte.

Ara, més que mai, cal reclamar que es torni a retroil·luminiar el rosetó que va oferir el Grup Cultural de la Dona, una magnífica obra de l’artista Ismael Balanyà, i que, inexplicablement, en prou feines l’hem pogut veure il·luminada lluint tot el seu esplendor.

 ampliar foto

Darreres modificacions al programa de la Festa Major

Aquest dilluns, 7 d’agost, s’ha repartit per les cases el programa de la Festa Major. Un programa d’un cuidat i atractiu disseny que, en el seu contingut, ha sofert modificacions d’última hora.

Les més significatives corresponen a actes dedicats als més petits i als joves. El divendres dia 11, a les cinc de la tarda, es farà la Gimcana Infantil, que en principi estava prevista fer-la el dia 15 a les sis de la tarda.

També s’ha afegit, pel mateix dia 11, una sangria per a tothom. Un oferiment de les caves SansTravé.

El dia 15 a les cinc de la tarda: Autocros a les parades del Maset del Cara.

Cal tenir en compte, doncs, aquestes darreres modificacions. I a partir d’aquí... bona Festa Major!!

  programa definitiu de la Festa Major

Nous rètols de la "Ruta del Cister" a Solivella

En el programa d’actuacions de la Ruta del Cister es contempla la senyalització turística de tots els municipis de la Ruta, és a dir, els que integren les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell. Des de fa una setmana s’han començat a instal·lar els senyals. El pressupost d’inversió en aquest projecte és de gairebé 75.000 euros.

La senyalització té per objectiu la identificació del municipi amb la Ruta del Cister i potenciar el sentit de pertinença. En el marc de la campanya 'Més enllà dels monestirs', es pretén apropar els atractius municipals a la marca Ruta del Cister.
El projecte contempla la instal·lació de dos cartells com a mínim a cada població, dins del nucli urbà, i sobretot a les entrades de població, on s’identificarà el municipi i la seva pertinença a la Ruta del Cister. Aquesta actuació també eliminarà els cartells instal·lats a principis dels anys 90 que encara resten en mal estat.

Diari "El Punt": Denúncia a Solivella per un abocament il·legal

El Punt: "Ecologistes del Gepec denuncien un abocament il·legal de runes a Solivella
Els ecologistes del Gepec-EdC han denunciat davant de l’ajuntament de Solivella, a l'Agència Catalana de l'Aigua, a l'Agència de Residus de Catalunya i al Consell Comarcal de la Conca de Barberà, l’abocament il·legal de residus de la construcció i residus sòlids urbans al mateix terme municipal de Solivella. Segons els ecologistes, l’abocament –de dimensions considerables– s’ha fet a la cara sud de la serra del Tallat. Les sospites del Gepec apunten cap a una activitat il·legal que funciona de manera organitzada i per aquest motiu demanen a les administracions corresponents que investiguin els fets, que es clausuri l’abocador, que es reposi el terreny afectat al seu estat original i que s’apliquin les sancions i accions legals corresponents contra els responsables dels abocaments."

Sembla ser que des de l’Ajuntament s’estan fent les  gestions oportunes amb les corresponents administracions a fi i efecte, a més de demanar una moratòria, de regularitzar la situació i mirar que la denúncia del GEPEC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp) sigui arxivada un cop s’hagi clausurat l’abocador.

Solivella formarà part de la prova d’un servei d’autobús dirigit als joves

El concert d'Estopa que se celebrarà a Montblanc el pròxim 22 d’agost posarà a prova un nou servei de transport d’àmbit comarcal adreçat als joves. Si la prova pilot funciona, el servei s’establirà de manera regular el 2007. La proposta prové d’una reunió entre la plataforma de joves de la Conca de Barberà i la comissió informativa del Servei d'Atenció al Ciutadà. Es basa a establir un transport regular que permeti als joves poder desplaçar-se a les poblacions on se celebrin les activitats juvenils més destacades de l’any. Tres línies d’autobús cobriran pràcticament la totalitat dels municipis. Aquestes són Vilanova de Prades-Vallclara-Vimbodí-L'Espluga de Francolí-Montblanc; Solivella-Pira-Barberà de la Conca-Vilaverd-Montblanc; i Santa Coloma de Queralt-Les Piles-Rocafort de Queral-Sarral-Montblanc.

Programa de la Festa Major 2006

En aquest programa podeu trobar-hi un recull dels actes més importants que es faran en el decurs dels dies de la nostra Festa Major, que aquest any comença el proper divendres dia 11 i finalitzarà el dimecres 16 d’agost.

 

Dia 11 d'agost

A les 5 de la tarda - Gimcana Infantil. Lloc: Plaça Major
A les 9 del vespre - Pregó de Festa Major a càrrec del periodista d’esports de TV3 Artur Peguera. Encesa del "Xupinasso" i sangria per a tothom, gentilesa de Caves SansTravé. Tot seguit inauguració de les exposicions detallades al final d’aquest programa.
A les 12 de la nit - Festa del Foc. Espectacle pirotècnic a la plaça Major. Correfoc pels carrers del poble a càrrec del grup de diables "Rigor Mortis".

En acabar disco mòbil. Especial Xè aniversari.

Dia 12 d'agost
A 2/4 de 9 del  matí - Pedalada Popular i seguidament esmorzar amb arengada.
A les 6 de la tarda - XI Trobada Gegantera. Plantada de gegants al passeig Carles Balaguer.
A les 12 de la nit - Ball amb el "Duo Coral"    

Dia 13 d'agost
A la 1 del migdia - Missa
A 2/4 de 6 de la tarda -  Campionat de Play Station al Centre Parroquial
A les 8 de la tarda - Ball d’envelat amb la orquestra "La Blanes"
A les 12 de la nit - Concert i ball de nit amb la mateixa orquestra

En acabar disco mòbil

Dia 14 d'agost
A la 1 del migdia - Concert amb la cobla orquestra "Rosaleda" a la plaça de la Diputació
A 2/4 de 6 de la tarda -Tradicionals jocs de cucanya
A les 8 de la tarda - Ball a càrrec de la orquestra "Rosaleda"
A les 12 de la nit - Concert i tot seguit ball de nit amb la mateixa orquestra

Disco mòbil en acabar el ball de nit

Dia 15 d'agost
A la 1 del migdia - Missa Solemne cantada per el Cor Parroquial.
A la sortida ofrena floral a la Verge i ballada de gegants acompanyats dels grallers "Lus Xipellis"
A les 5 de la tarda - Autocros a les parades del Maset del Cara
A les 12 de la nit - "Espectacle 2006" a la plaça de la Diputació

Dia 16 d'agost
De 12 a 2 del migdia i de 3 a 6 de la tarda - Parc aquàtic a la piscina municipal
A les 9 del vespre - Sopar Popular i ball amb "Jordi Sugar"

 
 

Durant els dies de la Festa Major es poden visitar les següents exposicions:
A la Sala de Plens de l'Ajuntament   -

Francesc Sans - Radios d’època
Josep Ramon i Costa - Pintura figurativa amb oli, esmalt, pastel i acrílic

A cal Presto (carrer Pare Ventura Sans, 2)   -  Exposició permanent de l’artista "SansArt"
 

Juliol '06

Sopar de "la fam"

L’anomena’t sopar de la fam, inclòs dintre dels actes de les "Nits a la fresca", però organitzat per la parròquia, s’ha celebrat aquest darrer dissabte de juliol amb una molt bona assistència de solivellencs. Aquest sopar té com a finalitat recaptar fons per països en vies de desenvolupament, i on l’església catòlica hi dedica una especial atenció i dóna la seva ajuda espiritual i material.

El total d’assistents al sopar ha superat les 260 persones i a més cal sumar-hi les donacions de l’anomenada fila zero, es a dir, la d’aquelles 50 persones que, sense assistir al sopar han col·laborat econòmicament. amb les seves aportacions.

Tot un èxit de participació, així com també un èxit d’organització, sobretot gràcies a la magnífica col·laboració dels joves de Solivella que per un dia van exercir d’experts cambrers.

 més de 30 fotografies del sopar

Millora a la C-14

S’ha obert parcialment al tràfic la millora de la C-14, que comença just a la sortida del poble per la seva part alta en direcció a Tàrrega. De moment només s’han obert dos carrils, un de pujada i l’altre de baixada, encara que més endavant, un cop acabades totalment les obres, funcionarà amb dos carrils de pujada.

A la fotografia es pot veure el traçat antic (a la dreta) i el nou (el més fosc)

Una mica de tot

Aquesta ha estat una setmana en la que hem tingut una mica de tot. El dijous dia 20 al vespre, reunió de poble. El dissabte dia 22 al matí una folklòrica rua de comiat de solter, i al vespre havaneres. I el diumenge la Festa Major de l'Esplai del Pensionista i l'homenatge a la Gent Gran, amb dinar de germanor i al vespre ball amb el conjunt "Jamaica".

De la reunió de poble cal destacar alguns aspectes. Si aquella que es va fer el febrer del 2004 es podria haver qualificat de catastrofista, doncs ens van voler fer creure, sense cap mena de justificació, que el futur econòmic de Solivella pintava molt negre, en aquesta s’ha parlat de la realitat. Fins i tot va haver-hi reconeixements públics per part de l’alcalde en vers la tasca i gestions que havien fet els membres de l’anterior consistori. Van donar xifres de l’exercici passat i van exposar les de futur. En l’aspecte positiu cal destacar la subvenció de l'1% cultural, de la que ja es va parlar en aquesta web. També es va informar que dintre de poc continuaran les obres del local social, així com de les excel·lents previsions de creixement urbanístic de Solivella. Com a nota negativa s’ha de ressaltar l’absència, no justificada, de qui va ocupar l’alcaldia els dos primers anys d’aquesta legislatura. També es va aprofitar per donar a conèixer la remodelació de la web de l’ajuntament. Solivella, al igual que altres pobles (L'Espluga, Forès, Bellatll i Passanant, i molts d’altres) han optat per la web d’Oasi (Organisme autònom per a la societat de la informació). Aquestes són unes webs molt més pràctiques, atractives i fàcils d’utilitzar, tant per qui s’ha de dedicar a penjar-hi informació, com per aquells que les visiten. També referent a la nova web van comunicar que Solivella compta des d’ara amb domini propi, amb terminació puntcat. En realitat la concessió d’aquest domini es va fer el passat mes d’abril.

Cal felicitar des d’aquí al Josep de cal Franceset i a la Míriam per el seu proper enllaç matrimonial, i als organitzadors de la rua per la seva originalitat.

De la festa Major de l'Esplai del Pensionista és necessari fer una crítica constructiva. Al nostre poble, i això ho saben molt bé els jubilats, per tenir la sensació de festa s’ha de recórrer als geganters o als grallers, doncs tenim la sort de tenir de tot a Solivella. I una associació que pot presumir de tenir una bona salut econòmica podia haver-se estirat una mica més. De ben segur que els grallers els hi haurien fet un bon preu. Però un cop dit això cal felicitar a la Junta de l’Associació de Jubilats i Pensionistes per la magnífica organització de la seva festa i pel bon gust que van tenir en el disseny de la placa que van lliurar als majors de 85 anys.

 nova web de l'Ajuntament  comiat de solter  nit d'havaneres  festa Esplai del Pensionista

Esplai del Jubilat i Pensionista: Festa Major

Els Jubilats i Pensionistes de Solivella no volen quedar-se fora de les festes d’estiu, i aquest proper diumenge, dia 23 de juliol, demostrant el dinamisme que caracteritza l’Associació celebrarà la seva Festa Major.

Els actes de la festa començaran oficialment a la una del migdia amb la Missa Major, però anteriorment en David Cartañà, president de l'Associació, acompanyat d’altres membres de la junta, visitaran aquelles persones, sòcies de l’entitat, que per raons de salut no podran assistir als actes.

En acabar la Missa es retrà un emotiu homenatge a tots aquells socis assistents de major edat, els que ja han complert els 85 anys, obsequiant-los amb una placa record de la data com a testimoniatge de la seva festa.

Des d’aquí, i en nom de l'Associació, es convida a tots els vilatans a participar dels actes, doncs com molt bé diuen al seu programa tots aquests actes programats no són res sense la seva presència. Els socis i vilatans presents, que ens vulguin acompanyar faran d’aquesta magna festa una revetlla digna de recordar.

Cap a quarts de tres se celebrarà un dinar de germanor al restaurant Sant Jordi. I ja al vespre, als voltants de les nou, tothom podrà continuar gaudint de la festa de l’Esplai amb un ball a la plaça de la Diputació amb les cançons que oferirà el conjunt "Jamaica".

Nits a la fresca 2006: "Cassola de tros"

Aquest dissabte, 15 de juliol, s’ha celebrat el sopar popular de l’estiu que, tradicionalment, es fa a la plaça de la Diputació. Aquest any s’ha escollit un menú molt casolà, doncs ha consistit en una cassola de tros com a plat fort.

El sopar ha tingut de començar amb un cert retard, degut a la pluja. Primer s’ha desplaçat de les nou del vespre, que era en principi l’hora prevista, fins a les deu. Tot i així ens hem tingut d’esperar una bona estoneta sota del porxos de la plaça Major, doncs l’aigua seguia fent la punyeta. Perquè realment s’ha tractat només de fer la punyeta, doncs aigua, el que es diu aigua, n’ha caigut ben poca.

Tot això el que ha fet és que alguns membres de l’ajuntament i de la comissió de festes hagin tingut de treballar una mica més, doncs primer, amb molt bona intenció, s’han dedicat a girar les fustes de les taules per tal de que tots les trobessin eixutes, però l’aigua ha tornat a fer la punyeta.

Finalment s’ha pogut passar i començar. L’espera ha valgut la pena. Tot ha anat perfecte. L’organització, el sopar i els músics. També a partir d’aquest moment el temps ens ha respectat, tot i que quatre exagerats han obert els paraigües quan han caigut dues gotes mal comptades.

    entrada a les "Nits a la fresca"  

Bones notícies

La primera i no menys important, és haver comprovat sobre el terreny que la pedregada no va afectar gairebé a Solivella, com s’havia dit i exagerat. Van ser poques, molt poques, les finques del terme que en van patir les conseqüències. En realitat les partides afectades es troben més avall del molí del Caixes, ja en terme de Pira, i sobretot al terme de Blancafort en el seu límit amb les terres de l’Espluga.

Però la notícia més important per Solivella va arribar el mateix dia que l’aigua ens va deixar aquells 23 litres tant desitjats. Si aquesta pluja, a més de desitjada i beneficiosa, era molt esperada pels solivellencs, no menys ho era l’altra pluja. La "pluja" d’euros en forma de subvencions.

Doncs bé, finalment, els ministeris de Fomento i Cultura del govern espanyol, en la seva segona reunió de la comissió mixta, han decidit destinar al voltant de vint milions d’euros a la conservació del patrimoni espanyol, corresponents a l'anomenat 1 % cultural.

D’aquests vint milions, n’arribaran a Catalunya 7.452.712, un 17 % dels quals van destinats a les obres més importants de quatre municipis: L’església de Sant Miquel Arcàngel i el Casal de Miralcamp, la restauració de l’església del monestir de Sant Benet a Sant Fruitós del Bages, les escoles velles de Vilobí d'Onyar per destinar-les a ús de guarderia, i el Castell de Solivella.

A Solivella en corresponen 591.510'26 €. Una xifra força respectable que esperem sigui ben gestionada.

Finalment, doncs, aquella important subvenció tan lluitada per l’anterior consistori, i pràcticament concedida aleshores, arribarà a Solivella. Amb retard, amb molt de retard, però finalment s’ha signat.

Cal esperar que els solivellencs no es tinguin d’assabentar d’una notícia tant important com aquesta únicament llegint aquesta web. És de suposar que aquest cop l'Ajuntament explicarà al poble els detalls d’aquesta operació, aprofitant, al mateix temps, per donar comptes de molts altres temes que preocupen als solivellencs, i ara no em refereixo només al passat Xipella-Rock, que sense ser cap futilesa no és el més preocupant.

Males notícies

Poques vegades Solivella és notícia a la televisió, però per sentir i veure notícies com la d’avui és millor que no es parli del nostre poble.

A l'espai dedicat al "temps", del telenotícies nit de TV3 d’avui 6 de juliol, s’ha parlat de Solivella per lamentar els mals que ha causat una forta pedregada que ha patit una bona part del terme.

Tant de temps esperant i desitjant l’aigua del cel i just quan la nit anterior finalment havia plogut, poc després la pedra que ha caigut del mateix cel s’ha menjat una bona part dels beneficis que ens havia donat l’aigua.

Les paraules d’en Tomàs Molina, parlant de la pedregada de Solivella, han anat acompanyades de dues fotografies que ha fet arribar a TV3 en Josep Ramon Corbella.

Conferència a Solivella organitzada pel Consell Comarcal

Aquest proper divendres, 7 de juliol, a les set de la tarda s’enceta la primera de les conferències del 12è cicle organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran de la Conca de Barberà.

El tema que es desenvoluparà és "L'Arxiu Nacional de Catalunya una institució al servei de la societat catalana" i anirà a càrrec del Dr. Josep M. Sans i Travé, director de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Aquesta conferència es farà a l’església parroquial i, seguint instruccions del Consell Comarcal, cal inscriure’s prèviament a l’associació corresponent. De tota manera -i això és de collita pròpia- tothom qui vulgui anar-hi serà benvingut i podrà assabentar-se d’un tema proper, però a vegades desconegut, i força interessant.

Per aquelles persones interessades en aquest cicle de conferències, la propera serà a càrrec de l'historiador Anton Carreras i tindrà lloc a l'Espluga el dia 14, a  l’auditori del Casal, a les sis de la tarda. Aquesta segona tindrà per tema "La Conca de Barberà".

Cara i creu del primer cap de setmana de juliol

Els fets que es repeteixen no sempre són positius, encara que es vulgui insistir any rere any ensopegant amb la mateixa pedra. I aquesta senzilla lliçó sembla que no l’han aprés els de la Casa de la Vila. Ha tornat a fracassar estrepitosament l’anomenat "Xipella-Rock". Menys d’un centenar de persones la primera nit i encara menys la segona, tot i que el reclam publicitari  per la gent de fora vila era força temptador: "... i tot gratis!".

Per cert que el poble de Solivella encara espera que se li expliquin els comptes del primer any, on les pèrdues van ser força considerables. També seria interessant saber l’acord a que s’ha arribat aquests altres anys i quines contraprestacions econòmiques poden repercutir.

A l’altra banda, a la bona, hi podem tornar a posar al Grup Cultural de la Dona que ha celebrat la seva sortida de cada any amb força èxit.

 fotografies de l’excursió del Grup Cultural

 ampliar foto

Visites a la web a final de juny

Tot i que des d’aquesta web mai s’ha volgut presumir de la quantitat de visites rebudes, havent donat aquella xifra a principi de mes de juny, no per parlar de la globalitat de visites, sinó pel caràcter sorprenent de les que havien entrat des de Marroc, ara, un cop finalitzat el mes crec que cal deixar constància de com ha finalitzat.

El gràfic adjunt ens permet veure que, si bé el nombre de visites provinents d’aquell país s’ha incrementat, ho ha fet d’una manera molt moderada, tot i que cal subratllar el fet de que fins aquest mes de juny rares eren les visites que s’havien rebut des del Marroc, i que, per tant, aquest fort increment detectat els cinc primers dies d’aquest mes, i que en menor escala ha continuat, fa pensar que no és només fruit de la casualitat sinó hi ha un veritable interès en saber coses de Solivella per part de persones que viuen en aquell país.

  Països Pàgines Clics Ample de banda  
es Spain es 13862 38871 426.82 MB

nl Netherlands nl 817 2950 21.78 MB

de Germany de 759 766 2.56 MB

ma Morocco ma 527 1229 18.90 MB

se Sweden se 188 421 4.30 MB

us United States us 185 401 3.17 MB

gb Great Britain gb 115 418 4.43 MB

ar Argentina ar 54 168 763.54 KB

ch Switzerland ch 30 327 8.50 MB

br Brazil br 27 112 448.67 KB

  Altres països 6730 20202 191.34 MB  

Juny '06

Els solivellencs visiten el centre de tractament de residus

Tal com es va avançar en aquesta web a principi del mes de febrer, el Servei de Medi Ambient del Consell Comarcal està portant a terme un programa inclòs dintre del Pla d’activitats d’educació ambiental, el qual, amb el programa d’aquest darrer dimecres de juny, ha consistit en donar a conèixer als solivellencs la planta de tractament de residus de la Conca de Barberà.

Unes 50 persones van escoltar les explicacions que se’ls hi van donar sobre la importància de separar la fracció orgànica de les deixalles, la gestió dels residus i el funcionament de les instal·lacions.

En finalitzar la visita van ser convidats a berenar i se’ls va obsequiar amb un paquet de compost procedent de la recollida de matèria orgànica i un paquet de bosses compostables.

Primeres festes de l'estiu

L’arribada de l’estiu ens ha portat les seves primeres festes, la primera és aquella que ens arriba amb el solstici i que es correspon amb la festa dedicada a Sant Joan, que aquest any va estar protagonitzada a Solivella pel Joan Carles Sans Travé com a Joan 2006.

L’altra, és la que aquesta tarda s’ha dedicat als més menuts i que ha estat organitzada per l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’escola de Solivella. Després del festival infantil, al vespre, l'AMPA ha celebrat un sopar com a cloenda del curs escolar.

 Festa de Sant Joan                                4 fotografies del festival infantil

Festivitat de Corpus

Aquest diumenge, 18 de juny, Solivella ha celebrat aquella festivitat religiosa que es coneix com el Corpus Christi i que com el seu nom indica està dedicada al Cos de Crist, és a dir a l’Eucaristia. Una festa que havia sigut molt important per el catolicisme, però que ha anat perdent el recolzament popular necessari per conservar aquestes tradicions. Per això, d’uns anys ençà, l’església ha tingut d’unificar la celebració pròpia d’aquest dia amb les primeres comunions dels infants, malgrat haver de renunciar al tradicional dijous de Corpus i traslladant la festa al diumenge.

Tot i aquests canvis per afavorir la participació dels fidels el nombre de persones que van seguir la processó a Solivella no va ser gaire elevat, doncs si excloem la participació del cor parroquial, al grup de grallers i les famílies dels quatre -tres nenes i un nen- que van fer la seva primera comunió, veiem que poques persones van acompanyar la processó.

A la fotografia: Marc Bosch, Sabina García, Roser Capdevila i Valeria Vargas.

  fotografies de la festa 

Joan Carles Sans i Travé, "Joan 2006"

Ens trobem a les acaballes de la Primavera, a pocs dies del solstici d’estiu i només a una setmana de la festa de Sant Joan.

Aquest any l’honor de ser el Joan de Solivella li correspon al Joan Carles Sans Travé.

El tradicional programa d’aquesta festa consistirà, com es ja costum, en la rebuda de la Flama del Canigó, als voltants de les sis de la tarda als equipaments culturals. Després s’anirà a buscar al Joan Carles per tal que ens acompanyi fins a la plaça de Sant Joan on es desenvoluparà la resta de la festa dedicada al foc, on es repartirà la típica coca.

A dos quarts d’onze, a la plaça de la Diputació, revetlla amb aperitiu, coques de recapte, gelat, begudes, cava i cafè, tot acompanyat amb la música d'Altair.

VIIIa Festa de la Zer

17/06 - Aquest dissabte s’ha fet la vuitena festa de cloenda de curs de la zona a la que pertany l’escola de Solivella, juntament amb les de Rocafort de Queralt, Pira i Barberà de la Conca.

Les representacions a càrrec dels alumnes de les diferents escoles ha tingut com a punt en comú la representació musicada de fragments de contes infantils sota el nom de "Vet aquí una vegada..."

En acabar l’escenificació s’han lliurat diplomes als alumnes que aquest any han acabat aquest cicle escolar, però la nota a destacar, i que no constava en programa, ha estat l’entrega d’un record de comiat a la Rosa Mari Miret per part dels seus companys. La Rosa Mari, després d’anys de portar, amb gran dignitat i professionalitat, la direcció de la ZER deixa el seu càrrec.

Abans de donar pas al grup "Caram com balla", l'AMPA de Solivella ha servit un esmorzar a tots els assistents a l’acte.

Una magnífica festa dedicada als petits, on s’han pogut veure bocabadats als més grans veient, primer les actuacions dels menuts i posteriorment com aquests es divertien amb l’extraordinària organització de la festa.

 fotografies de l'acte

Fort increment de visites des del Marroc

Si bé aquesta web, com moltes, rep visites d’arreu del món i fins i tot, de vegades, de llocs molt llunyans, per regla general coincideix amb països on hi podem trobar solivellencs o descendents de solivellencs. O fins i tot de centres culturals catalans, com poden ser el casos que ja van quedar reflectits a la web des de Suïssa, des d'Austràlia, o d’altres indrets.

Però el fort increment que s’ha notat de visites provinents del Marroc és més que notable. Fins i tot sorprenent. Examinant les estadístiques de visites rebudes només en aquests primers cinc dies de juny, és realment sorprenent veure que gairebé s’han originat tantes visites des del Marroc com des del nostre país.

                VISITES REBUDES A LA WEB ELS CINC PRIMERS DIES DE JUNY

  Països Pàgines Clics Ample de banda  
es Spain es 592 1934 17.56 MB

ma Morocco ma 504 1141 16.52 MB

se Sweden se 43 107 1.65 MB

de Germany de 23 24 324.95 KB

gb Great Britain gb 23 73 764.81 KB

pe Peru pe 20 92 870.35 KB

us United States us 16 31 293.27 KB

ca Canada ca 2 2 5.06 KB

nl Netherlands nl 2 4 77.01 KB

ad Andorra ad 2 5 34.86 KB

  Altres Països 394 1289 10.38 MB  

En només cinc dies s’han visitat 504 pàgines des del Marroc, i s’han clicat 1.141 segones pàgines, arribant a una descàrrega total de 16'52 Mb. Es pot deduir que aquest tan alt increment pot ser degut, sobretot, als nens i joves d’aquell país que viuen a Solivella i que, o bé a l’escola, o bé des de la casa d’un amic de Solivella, han visitat la web i han enviat l’adreça a les seves famílies del Marroc.

Aquesta és, segons el meu parer, la única explicació raonable per la qual s’ha detectat aquest fort increment. Però no deixa de ser realment sorprenent que el nombre de visites des d’aquell país sigui tan elevat, i més si tenim en compte que fins fa un parell de mesos no recordo haver detectat mai cap visita provinent de Marroc.

Millores viàries insuficients

La carretera que, des de Solivella, porta cap a Sarral ha estat reasfaltada en el tram comprés entre la sortida del nostre poble fins a la T-233. Sense tocar cap corba ni eixamplar-la un sol centímetre. Una millora insuficient més pròpia de principi segle XX que del XXI. Ara falta veure què faran amb l’altre tram de la mateixa TV-2336 de Solivella a l’Espluga, doncs la major part del pals que van clavar per modificar i millorar el traçat fa mesos que han desaparegut.

Maig '06

 

Èxit total

Si la setmana passada ens congratulàvem per l’èxit obtingut per la representació solivellenca en els campionats individuals de tennis taula, aquest diumenge dia 21 de maig han arrodonit el seu triomf a Ulldecona, doncs va ser allí on es van proclamar clares triomfadores i triomfador en la final del campionat nacional per equips. Aquests van ser els resultats en les diferents categories:

Cadet masculí: Sergi Cortes Iglesias i Oriol Tardiu Pardo - SUBCAMPIONS DE CATALUNYA
Infantil femení: Estefania Castro Martinez i Mireia Prats Martin - CAMPIONES DE CATALUNYA
Benjamí femení: Laia Ballart Sardà i Laura Armengol Sardà - CAMPIONES DE CATALUNYA

 cinc fotografies dels pòdiums assolits

Extraordinari resultat de Solivella al campionat nacional de ping pong

La Rosa Maria Sardà ens fa partícips d’una molt bona notícia relacionada amb el món de l’esport. Concretament el molt bon paper que van fer els solivellencs en la final nacional escolar de tennis de taula.

Aquest diumenge 14 de maig a Bagà es va celebrar la final nacional de tennis taula individual escolar.

Els representants del nostre municipi van quedar molt ben classificats.

Els resultats van ésser els següents:

- Categoria cadet masculí:   1r. classificat    SERGI CORTÈS IGLESIAS

- Categoria cadet femení:  2a classificada    MIRIAM ROSICH DALMAU

- Categoria infantil femení:   2a classificada    ESTEFANIA CASTRO MARTINEZ

- Categoria benjamí femení1a classificada    LAURA ARMENGOL SARDÀ

I ara a esperar les finals nacionals de tennis taula per equips a Ulldecona el diumenge 21 de maig del 2006, en les que també esperem quedar ben classificats com el diumenge en els individuals.

Enhorabona pels magnífics resultats obtinguts, i molta sort en la final per equips! De ben segur que tots estarem al vostre costat i ens sentirem, no únicament molt ben representats, sinó convençuts de la importància que té per Solivella el que vosaltres heu conquerit i la manera com porteu el nom de la nostra vila.

A la fotografia, d’esquerra a dreta: Una nena de Pira, Sergi Cortès, Laura Armengol, Miriam Rosich i Estefania Castro.

  fotografia 

Sant Isidre (2)

Amb una alta participació dels solivellencs, s’ha celebrat un any més la festa dedicada al Patró de la Pagesia. També cal destacar positivament l’elevat nombre d’infants que, amb els vestits típics de catalans, no únicament han acompanyat la festa, sinó que ells mateixos han format part, de forma rellevant, de la pròpia festa. En l’aspecte menys positiu cal mencionar, un any més, el poc encert de fer el concert a la Plaça de la Diputació. És incomprensible que si per la Festa Major es pot fer al celler de la Cooperativa, per Sant Isidre, que és la seva festa, la festa de la Cooperativa, es tingui de fer a l’aire lliure, veient, any rere any, com es queden quatre gats a les cadires de la Plaça mentre la resta fuig a refugiar-se a l’ombra.

 Festa de Sant Isidre

Festa Major de Primavera: Sant Isidre

Un any més la Cooperativa dedica un especial record al seu Patró. Com és també tradicional en aquesta mateixa data el Grup Cultural de la Dona se suma a la festa rendint homenatge a l’Infant, essent elles les que organitzen per 29a. vegada la festa del pubillatge.

 

                                                        Programa de la Festa  

DIVENDRES, 12 DE MAIG

21:00 - Anunci de la Festa amb gran repic de campanes.

DISSABTE, 13 DE MAIG

09:30 - Concentració a la Plaça Major dels Infants, Pubilles Majors, jovent i poble en general. Ens acompanyaran els Gegants i Nans.

Tot seguit, s’anirà fins el celler de la Cooperativa, on el Sr. Josep Maria Ballart, President de Viticultors de Solivella, farà entrega del vi per oferir a la Missa, juntament amb els fruits de la terra que seran portats pels infants.

A continuació, acompanyats pel Grup de Grallers "LUS XIPELLIS" iniciaran amb les tradicionals carrosses, guarnides per l’ocasió pels pares i joves, la cercavila que s’adreçarà a la Plaça Major. Un cop allí tindrà lloc la presentació de l’acte per part del Grup Cultural de la Dona, essent proclamats hereu i pubilla infantils 2006:

ADRIÀ CORBELLA MONTSENY

LAIA BALLART SARDÀ

Després de la imposició de llurs distintius, seran l’Hereu i la Pubilla que aquest any ens acompanyaran per les festes principals.

Seguidament un infant farà l’ofrena floral a la Verge de la façana de l'Església.

La cercavila continuarà fins a l’hora de la Missa recorrent els principals carrers i places, on serà rebut amb l’afecte i l’entusiasme característics el pas de les carrosses del jovent i dels nostres infants, que lluiran el vestit típic català i la seva barretina vermella.

A les 12 del migdia: Missa solemne, on serà beneïda la tradicional Retlla de Sant Isidre.

A la sortida de Missa, es repartirà la "Retlla" de Sant Isidre per a tothom. No hi mancaran els extraordinaris vins de la nostra Cooperativa.

A continuació, concert amenitzat per l'Orquestra "Nova Marinada" a la plaça de la Diputació.

17:30 - Festival infantil a càrrec de la companyia de pallassos i titelles "Arlequín", també a la mateixa plaça.

19:30 - A la plaça de la Diputació, ball de vetlla amb l'Orquestra "Nova Marinada" .

Assemblea General Ordinària de la Cooperativa

Coincidint, com és habitual, amb el primer de maig, a les dotze del migdia s’ha celebrat la Assemblea General Ordinària del socis de la Cooperativa (Viticultors de Solivella, COVISO, S.C.C.L.) al local social del carrer de la Creu.

En una reunió molt tranqui-la s’ha portat a terme l’aprovació de l’acta anterior i el nomenament de dos socis interventors.

Un cop donats comptes, amb la lectura de l’auditoria i memòria de l’exercici de l’any 2005, s’ha procedit a la seva aprovació.

Finalment s’ha donat un informe referent a la constitució de "Castell d'Or, S.L." i de temes relacionats amb el celler.

En el que respecta a aquests darrers punts, cal destacar que, en data 2 de setembre de 2005, es va constituir una societat mercantil, anomenada "Castell d'Or, S.L." en la que COVISO (Viticultors de Solivella) hi participa en un 10'49 % del capital. L’objecte d’aquesta societat és, segons l’article 2 dels estatuts, el següent:

a) La comercialització de productes agroalimentaris, i en especial de vins, caves, misteles, vinagres i olis.

b) Distribuir, transportar i vendre en mercats interiors i exteriors, productes agroalimentaris.

c) La gestió de la promoció comercial de vi, cava envasat, i altres productes agroalimentaris, així com la gestió de les seves vendes.

Malgrat que fa més de dos anys que, finalment, la Cooperativa va corregir aquell error que figurava a la seva adreça, a la pàgina 4 de les memòries d’aquest any, datades a 31 de desembre de 2005, segueix figurant com a domicili social aquell número 1 erroni del Carrer de la Creu i no el 28 que és el que li pertoca.

Abril '06

Una pinzellada diferent a la Diada de Sant Jordi

Aquest any la Diada de Sant Jordi ens ha permès veure Solivella amb els balcons engalanats amb senyeres, els homes al carrer portant roses a la mà, roses per les seves estimades dones, que havien anat a buscar als diferents llocs del poble, on avui, de forma excepcional, s’han muntat aquestes "floristeries" especialment per la data. Però a més del que es pot considerar tradicional per Sant Jordi, hem pogut veure passejar per Solivella tota una colla de cotxes antics, els del ral·li Cambrils-Costa Daurada. En aturar-se a la Plaça Major han estat obsequiats amb els dos productes més típics de casa nostra, les orelletes i el vi.

 18 fotografies

El ral·li de cotxes antics, passarà per Solivella

L'Ajuntament ha passat un comunicat per tal de donar difusió a un programa fora del comú, doncs aquesta setmana tindrem la possibilitat de veure al nostre poble, per partida doble, el pas d’un ral·li de cotxes antics. A l’escrit que han enviat hi podeu trobar els horaris i lloc de pas:

"El proper dia 19 d’abril comença el XXVIIè ral·li de cotxes antics Cambrils-Costa Daurada.

Passaran per el nostre poble el dia 19 d’abril, tram corresponent a la primera etapa: Cambrils-Tàrrega,  aproximadament a les 12:00 del matí.

Així mateix el dia 23 d’abril tornarem a tenir el ral·li al nostre poble aquesta vegada serà a l’encreuament de la TV2336 amb la C-14 aquesta vegada l’hora aproximada del primer vehicle és a les 11:20 del matí."

És una bona ocasió per poder observar de prop uns vehicles "d’ahir" i que, per la seva antiguitat, no és gens habitual veure’ls circulant. A més la tornada, en diumenge i en un molt bon horari, pot fer que ens apleguem a l’entrada del poble tant aquells que ens agraden el cotxes, com els que no, perquè la vistositat d’aquest tipus de vehicle sempre crida l’atenció.

Final de vacances

Seguint una de les més respectades tradicions al nostre país, la “mona” de Pasqua, s’han acabat, amb aquest original pastís, aquests dies de vacances.  Si bé per la majoria de nosaltres han estat massa curtes, com a mínim ens podem donar per satisfets en el que respecta al temps, doncs tret d’un ram que va caure el dissabte a la tarda i la pluja de la matinada del diumenge al dilluns de Pasqua, el sol ha lluït la majoria de dies i el bon temps ens ha respectat. Avui, dia de la "mona", tot i que hem tingut un dia força tapat, la pluja no ha fet acte de presència a Solivella fins ben entrada la tarda, doncs no ha estat fins a quarts de set que ha començat a ploure, la qual cosa ha permès que aquells que han optat per menjar-se la "mona" a l’aire lliure ho hagin pogut fer sense mullar-se.

   Fotografies de les tradicions religioses de la Setmana Santa  

Ens venen a visitar des de Conesa

Amb menys d’un any a Solivella s’han organitzat dues excursions de caire cultural dedicades a la gent que vol aprofundir els seus coneixements envers el nostre poble. La primera d’elles va ser el maig passat i ens va portar fins a l’antic hostal del Tallat. L’altra, fa només un parell de setmanes, ens va donar a conèixer les construccions de pedra seca i algunes importants construccions de fora vila.

Però entremig un grup de solivellencs va anar a visitar la bonica i molt ben conservada població de Conesa. Aquest Dissabte de Pasqua aquelles persones que ens van rebre a Conesa ens han tornat la visita.

Com en les anteriors ocasions la trobada va ser organitzada per l’Enric Torrents, el qual va comptar amb la col·laboració de l’Enric Capdevila per tal que fos aquest darrer qui il·lustrés als visitants amb les seves explicacions. A més, en aquesta ocasió, va tenir el suport de l’Ajuntament i de la Cooperativa, doncs ens van acompanyar a fer tot el recorregut l’alcalde i el president de la Cooperativa. Aquest darrer ens va obrir el celler per donar a conèixer als visitants l’edifici i la maquinaria que permet fer els bons vins de Solivella. I en acabar el recorregut l’alcalde va obsequiar a tothom a un aperitiu servit als porxos de la Casa de la Vila i amenitzat per la música de les gralles de Lus Xipellis.

 Algunes fotografies de la trobada

Millora urbanística

S’ha portat a terme una important millora urbanística que permetrà, sobretot a les persones que viuen a la part alta del poble, poder transitar de forma més còmoda, a la vegada que permet una millor visió de les restes del castell a tothom que es dirigeixi cap aquell indret. La millora ha consistit en l’adquisició i posterior enderroc de la casa situada a la cantonada del angle que forma el carrer de Sant Joan just en el punt on deixa la Costeta per entrar a Gardeny o pujar al castell. Aquesta obra, i el posterior arranjament de l’espai guanyat, s’ha fet amb l’ajuda d’una subvenció atorgada per la Diputació.

 engrandir fotografia

Diumenge de Rams

Aquesta web, com sempre, intenta donar una especial rellevància a les festes en les que són protagonistes els més petits. Una d’elles és aquesta d’avui, doncs si bé l'Església rememora aquella entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, rebut amb crits d'hosanna al fill de David, i amb palmes i rams de llorer, aquesta diada s’ha convertit en una festa gairebé dedicada als més petits, doncs són ells els que aquest Diumenge de Rams porten les palmes i els palmons.

 fotografies a "Les nostres Festes" o directament des d’aquí

Els "papers" i Solivella

El Departament de Cultura de la Generalitat i l'Arxiu Nacional de Catalunya, han publicat una magnífica obra de 350 pàgines que, amb el títol de "Els Documents Confiscats Retornats a Catalunya", ens mostra la part més significativa de la documentació que, finalment, va ser retornada i que mai hauria d’haver sortit de Catalunya.

En el cas concret dels papers que fan referència a Solivella, i que ja la revista Sàpiens havia publicat en fascicles, hi poden trobar un document datat el dia 19 d’abril de l’any 1937 i signat pel President del Consell Municipal de Solivella, Francesc Inglés.

Aquesta carta, dirigida al Consell de la Generalitat de Catalunya, no es pot considerar cap document històric, en el sentit estricte del respecte a la paraula Història, doncs no únicament està plena de inexactituds, sinó que falta a la veritat en el que allí hi diu. Malgrat això per nosaltres és un document important, doncs és un dels pocs escrits oficials que fan referència als que es van conèixer com els fets de Solivella. Tot i que, cal insistir-hi, la descripció que en fa aquest senyor, dels fets compresos entre el dies 23 i 24 de juliol de l’any 36, no s’ajusta a la veritat del que realment va succeir.

El magnífic llibre on s’ha publicat hi dedica quatre pàgines, de les 350, si bé les pàgines 23 a 25 són per reproduir fotogràficament l'esmentat escrit.

Març '06

2a. caminada popular

Aquest darrer diumenge de març s’ha fet la segona caminada popular a Solivella. Si la de l’any passat va tenir com a punt d’interès el Santuari del Tallat, la d’aquest any ha cobert altres objectius, sense deixar de banda el principal, que és promoure una jornada de convivència entre persones que tenen en comú la seva estima per Solivella. El passeig ens ha donat a conèixer les construccions de la "pedra seca" que, potser per tenir-les tan a prop passem pel seu costat sense donar-hi la importància que mereixen. Sobre aquest interessant tema ens han il·lustrat la Josefina Solé, tota una experta en la matèria, i el Ton Anglès, amb molt interessants explicacions.

Però també hem vist monumentals construccions de grans masies, situades a distància de Solivella. Cal destacar el mas del Senyor i la masia dels Tuells. Una vegada més ha estat l'Enric Capdevila qui s’ha encarregat de donar-nos a conèixer els aspectes històrics.

 fotografies de la caminada

Catalunya poble a poble: Solivella

A La Vanguardia d’avui, diumenge 26 de març, s’ofereix el volum dotzè de la col·lecció "Catalunya poble a poble", on hi podem trobar dues pàgines dedicades a Solivella, la 124 i la 125. En elles es fa un recull de la nostra història, amb breus pinzellades que fan referència a la situació envers la ruta del Cister (mal escrit, doncs l’accentuen); els nostres vins; la història de la Cooperativa; el castell; el molí del senyor; l’església; i la festa del Sagrat Cor; sense obviar les dades de caire generalista: Altitud, superfície, demografia, etc. S’acompanya l’escrit amb dues fotografies a color.

Enllumenat públic: 2a. part

Ha tingut de transcorre un altre any en blanc per tornar a veure una mica de moviment d’obres públiques a Solivella. En realitat no es pot parlar ni tan sols d’una obra, sinó només de mitja, doncs és la segona fase de l’enllumenat públic. Dues fases i un preàmbul, el del famós "armari", del qual en podeu llegir, a la pàgina 4 del "Gira-Sol" que s’ha repartit aquests dies, la trista història del seu pelegrinatge. De l’obra de l'"armari" estem encara esperant la font i el banc de pedra que van fer desaparèixer. De la primera fase falta aclarir els comptes. Ara veurem quines sorpreses ens depararà la segona fase. Però, i sobretot, que no manqui la mitja-festa de la futura mitja-inauguració, a càrrec de l’altre mig-alcalde.

dissabte, 18 de març

Llum verda al parc eòlic de la serra del Tallat

Segons publica el "Diari de Tarragona" d’avui 14 de març, s’ha signat a Passanant l’acord que dóna llum verda a l’execució, pressupostada en 90 milions d’euros, dels parcs eòlics de les serres del Tallat i de Vilobí.

L'esmentat diari diu textualment: "Els dos parcs començaran a construir-se en un mes i mig, i es preveu un període d’obres de sis mesos, tot i que tot depèn del ritme en què s’instal·li la línia d’evacuació i la subestació elèctrica a l'Espluga de Francolí. Segons el subdirector de desenvolupament de negoci a Espanya d'Acciona Energía, Javier Morrás, els parcs podran quedar enllestits a finals d’any o principis del 2007.

El parc eòlic de la Serra del Tallat ocuparà una superfície total de 131.000 metres quadrats, on s’hi instal·laran 33 aerogeneradors, dels quals vuit es troben al municipi de Passanant, i els 25 molins restants, a Vallbona de les Monges. El projecte està pressupostat en uns 50 milions d’euros -a un milió d’euros per MW-.".

La notícia publicada continua dient: "L'acord signat divendres passat a Passanant és fruit d’un previ acord pres a Pamplona, després d’una reunió mantinguda amb el Director General de la companyia Acciona Energía, el divendres 24 de febrer. El conveni acceptat a Pamplona va servir per pactar els acords amb l’empresa eòlica respecte els tractes, bàsicament econòmics i de futures inversions, que tindrà amb els ajuntaments"

És en aquest darrer punt on els solivellencs, que vam rebre per Nadal aquell escrit de l'Ajuntament en el que ens deien que el nostre poble ha anat empitjorant, ens tenim de preguntar si, a més d’empitjorar -la qual cosa és més que evident-, tenim alguna possibilitat de millorar amb aquest Ajuntament?

Perquè si ens tenim d’empassar els inconvenients de l'impacte visual d’aquests molinets, i molt probablement la seva remor, és de suposar que se’ns tindria de compensar econòmicament. El nostre municipi és un municipi afectat per aquesta obra.

I si és així només es poden admetre dues postures: Oposar-se al projecte, com està fent molt dignament l’alcalde de Rocafort, o mirar de treure’n el millor profit econòmic possible com han fet altres ajuntaments, com és sabut i com queda perfectament reflectit en l'escrit del Diari de Tarragona .

Els solivellencs tenim dret a saber quines gestions s’han fet al respecte i si la línia d’evacuació passarà, o no, pel terme de Solivella.

La carretera de Solivella a L'Espluga

Avui, 13 de març, a les deu del matí ha acabat el termini per obrir les pliques de les ofertes o de les sol·licituds de participació sobre la licitació d’obres de la carretera de Solivella a Blancafort i L'Espluga.

Aquestes obres consistiran en actuacions puntuals i reforç de ferm a la carretera TV-2336 entre el nostre poble i L'Espluga, per tal de millorar les comunicacions entre ambdues poblacions. Dita obra, del tot necessària, ha vist accelerats els terminis de procediment, licitació i forma d’adjudicació, degut a haver-se convertit aquesta carretera en camí de pas obligatori dels camions de deixalles que hi transiten per anar al nou abocador del terme municipal de L'Espluga.

El termini d’execució de l'esmentada obra, un cop atorgada, serà de 12 mesos.

Diari "El Punt" i la notícia del programa per joves conflictius

9 de març - > Programa pilot de creació d’espais per als joves més conflictius a la Conca

Barberà de la Conca, Rocafort de Queralt, Solivella i Blancafort posaran en marxa enguany un programa pilot de dinamització dels espais joves, amb l’objectiu de fomentar les activitats i l’associacionisme juvenil entre els nois i noies més conflictius. Els ajuntaments i el Consell Comarcal volen fomentar que alguns joves deixin de protagonitzar actes vandàlics per participar en activitats pròpies de la seva edat. Concretament, es demana subvenció per a inversions en béns immobles que cediran els mateixos ajuntaments. D’una banda, els ajuntaments havien detectat certa problemàtica perquè alguns joves protagonitzaven actes vandàlics per culpa de la manca de dinàmica juvenil. D’altra banda, els mateixos joves es queixaven que al seu municipi s’organitzaven poques activitats. El resultat ha estat aquest programa pilot de creació d’espais, on també s’organitzaran activitats per dinamitzar i promocionar l’associacionisme i la participació dels joves.

Solivella i el pla d'integrament per joves amb problemes  -"El Periódico" 8 de març

"El Periódico" publica avui la següent notícia:

Solivella * Les poblacions de Rocafort de Queralt, Blancafort, Barberà de la Conca i Solivella impulsen un programa pilot per posar espais a disposició de joves amb problemes, organitzar activitats i evitar accions vandàliques. Els recolza el consell comarcal. F.G.

2a Caminada popular

El proper dia 26 d’aquest mes de març es farà la segona caminada popular. Després de l’èxit aconseguit amb la que es va fer el passat mes de maig, i no únicament pel nombre de participants, sinó també per l'agradable passeig i el molt interessant contingut, tant pel recorregut en si mateix, com per les anècdotes i explicacions que es van poder escoltar, de ben segur que la d’aquest any pot superar l'anterior.

Tothom qui vulgui anar-hi serà molt benvingut. És apte per a totes les edats. Això sí, no us descuideu de portar calçat còmode, beguda i esmorzar.

Ens trobarem a les nou del matí al Passeig, a la banda de la carretera, i farem un caminada d’unes tres hores, tot xino xano, cap l’antic camí de Forès, per entre vinyes i camps de conreu.Veurem construccions populars fetes amb pedra i escoltarem explicacions dels experts.

Després de passar sota l’alzina centenària tornarem cap el poble vorejant la masia dels Tuells.

Per a més informació podeu contactar amb l'Enric Torrens, de Les Figueres, al telef. 662.244.238

caminada maig'05

Febrer '06

Queixa

Hem dirigeixo aquesta web, per fer constar com a participant de la rua de carnaval 2006 amb el  problema de tràfic que hi va haver dissabte durant la rua.

M’agradaria donar un toc d’atenció per propers actes on s’hagi de caminar per la carretera. Es el primer cop que hem trobo en una situació en que no hi ha cap cos policial dirigint el tràfic. Fins ara era la Guardia Civil la encarregada d’aquesta tasca. Potser ara els mossos tenen "altres feines "o potser perquè la organització del carnaval 2006, no es va avisar, la qüestió és que no hi eren i això va suposar un perill tant pels participants com pels propis conductors -alguns molt nerviosos- Per sort no hi va haver cap mal a lamentar.

Gràcies.

Susana

 Queda constància de l’escrit rebut i s’ha enviat còpia a l'Ajuntament.

Carnestoltes

Aquest darrer dissabte de febrer hem celebrat la festa de la disbauxa, el Carnaval o Carnestoltes. I per què es aquesta setmana? Doncs per tal de situar el Carnaval en el calendari, hem de buscar la primera lluna plena posterior a l’equinocci de primavera, el 20 de març. El diumenge següent és Diumenge de Pasqua i el diumenge de la setmana anterior és Diumenge de Rams. A partir d’aquest últim comptem quaranta dies enrere i tenim el Dimecres de Cendra, el primer dia de Quaresma i últim de Carnaval. Així, doncs, Dimecres de Cendra es mourà entre el dia 4 de febrer i el 10 de març, mentre que el Dijous Gras ho farà entre el 29 de gener i el 4 de març. Així, doncs, si apliquem aquests comptes veurem que aquest any correspon a aquesta setmana la celebració de la més gran festa pagana. I per això aquest dissabte, 25 de febrer, l’hem dedicat a homenatjar a Sa Majestat el Rei Carnestoltes.

Per cert que aquesta web ha tornat a demostrar tenir un bon ull clínic, endevinant amb un any d’anticipació el personatge que representaria al Carnestoltes.

fotografies de la rua

Inexactituds

El periòdic "La Nova Conca" publica, en el seu número d’aquest divendres 17 de febrer, un estudi molt acurat referent al creixement demogràfic de la Conca de Barberà. Dedicant-li dues pàgines, la 20 i la 21, reflecteix una crescuda d’un 6'5% dels quatre darrers anys, molt similar a la que han tingut la majoria de pobles de la comarca en els seus censos.

En el cas de Solivella, que és el que ens interessa de manera particular, hi podem llegir que el nombre d’habitants del nostre poble a l’any 2000 era de 661; mentre que a l’any 2004 resulten 746 habitants. És a dir que el creixement de Solivella en aquests quatre anys ha estat de 85 persones. En canvi, segons l'Institut Català d'Estadística, Solivella comptava l’any 2004 amb només 588 habitants. Una notable i greu davallada en el que cas de que els números que consten a Estadística, i que són facilitats pels propis ajuntaments, siguin certs.

I no únicament és greu com a davallada d’habitants, sinó que és greu des del punt de vista econòmic, doncs són diversos els ajuts i subvencions que reben les poblacions en funció d’aquest número d’habitants.

Davant d’aquesta disparitat de xifres l’any passat em vaig dirigir a l'Ajuntament per tal d’aclarir-ho. La resposta a la pregunta del número d’habitants reals de Solivella va ser que consultés les dades de l'Idescat.

L'Idescat acaba de publicar les del 2005, on sembla que anem de mal en pitjor: Solivella, 567 habitants.

A més d’incorporar aquesta nova dada a la pàgina d''Història i Demografia', i d’ampliar el comentari del que semblen dues maneres dispars de comptabilitzar els habitants, es tornaran a consultar per escrit les xifres a l'Ajuntament.

Depuradora d’aigües el 2008

L'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) ha previst que, abans d’acabar l’any 2008, Solivella tingui enllestida una depuradora d’aigües residuals. Una molt bona notícia que contribuirà a millorar la salubritat i l’entorn del nostre municipi. Aquesta actuació forma part del projecte global destinat als municipis de menys de 2.000 habitants, per el qual l’agència governamental ha pressupostat 48 milions d’euros per tal de realitzar les 121 actuacions previstes.

Subvencions per millorar els camins

(14/02/06) El Consell Comarcal de la Conca destinarà 86.000 € perquè els 22 municipis de la nostra comarca millorin la xarxa de camins veïnals i agrícoles. Aquesta quantitat s’ha de sumar als 127.000 € del Departament de Política Territorial i Obres Públiques dirigida als 17 municipis de la Conca considerats de muntanya. Per aquestes cinc poblacions excloses d’aquest important projecte, entre elles Solivella, el Consell Comarcal destinarà una subvenció extra de 6.000 €.

Diari El Punt (09/02/06)

Els alcaldes matisen l’anhel conciliador dels dirigents territorials d'UDC i CDC
 La federació (CiU) vol recuperar el 2007 una llista única a Sarral, el Pla i Solivella
 ÒSCAR MESEGUER. Tarragona
Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Unió Democràtica de Catalunya (UDC) tenen la intenció de recuperar el paraigua de la federació allà on les desavinences van motivar que presentessin llistes separades en les darreres eleccions municipals, com ara el cas del Pla de Santa Maria a l'Alt Camp i de Sarral i Solivella a la Conca de Barberà. Les pretensions conciliadores dels responsables territorials de les dues formacions, però, topen amb algunes reserves en els dirigents dels tres municipis.
Tant el president de la federació del Camp de Tarragona de CDC, Quim Nin, com el president d'UDC al Camp, Albert Vallvé, van confirmar el propòsit de presentar llistes conjuntes a tres dels quatre municipis de l'Alt Camp i la Conca -a Cabra del Camp tampoc no es van entendre-, on els dos partits van comparèixer separats als comicis locals de fa tres anys. Aquesta intenció, però, ha estat matisada pels qui haurien de concretar sobre el terreny aquest procés de recuperació d'un espai teòricament comú: els alcaldes del Pla de Santa Maria, Mateu Montserrat, militant d'UDC i que el 2003 va liderar la llista guanyadora d'Independents pel Pla; de Sarral, Ramon Gabarró (UDC), un altre independent que governa amb el suport dels altres dos regidors de la seva candidatura i dels dos de la FIC, amb CDC a l’oposició, i de Solivella, Anton Anglès (CDC), que també va pactar amb la FIC per deixar en aquest cas UDC fora del govern. Cap d’ells no ha volgut manifestar-se públicament i ratificar les intencions de la direcció territorial. Mateu Montserrat, un dels homes més ben considerats a les files d'Unió, es remet amb molta mesura als pròxims mesos per posar fil a l’agulla i materialitzar un objectiu preelectoral que si més no reconeix, tot i que és indiscutible, que no serà fàcil recuperar el prestigi que la marca CiU ha perdut al municipi la darrera dècada. Gabarró, per la seva banda, es va mostrar plenament escèptic, dolgut amb la línia d'oposició convergent al Sarral. A Solivella, tampoc no serà fàcil acostar posicions.

Accions del Consell Comarcal per millorar l'Educació Ambiental

Des dels Serveis de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Conca de Barberà s’ha marcat la fita de millorar enguany la recollida de residus. El pla contempla, a més, diverses activitats adreçades a les escoles de la Conca, ciutadans i empreses. A les escoles i instituts s’hi portaran a terme programes, tallers, o visites del alumnat a les indústries.

Directament dirigit als habitants de la Conca estan previstes una sèrie d’actuacions, com poden ser el repartiment de bosses de compost amb llavors durant el dia de Sant Jordi, o la distribució pels comerços de bosses de roba pel pa (per tal de reduir l’ús de bosses de plàstic), i la distribució, també gratuïta, de 20.000 gots de polietilè reutilitzable per les festes i fires de les poblacions de la nostra comarca.

El pla de joventut de la Conca de Barberà s’obre a més municipis i incorpora una borsa d’habitatge  

DIARI EL PUNT (01/02/06) - El pla de joventut de la Conca de Barberà aposta per l’increment dels plans locals i la consolidació del dinamitzador Montblanc i l’obertura d’una borsa jove d’habitatge comarcal. La junta de govern del Consell Comarcal va aprovar ahir el pla de joventut del 2006 que preveu l’incrementa dels plans locals a dotze municipis i la consolidació de la figura del tècnic dinamitzador, després de la bona resposta que ha tingut en el seu primer any de prestació del servei a la comarca. El Consell demanarà 30.000 euros a la Secretaria General de Joventut per finançar les actuacions del pla. Enguany doncs la llista de municipis que tindran un pla local creixerà amb Pira i Vilaverd, que se sumaran als deu municipis que durant el 2005 ja van executar el seu pla. El termini per presentar els plans locals finalitza el dia 12 de febrer.
A banda de la continuïtat del tècnic dinamitzador, les polítiques de joventut mancomunades que preveu el pla comarcal pel 2006 són l’obertura d’una borsa jove comarcal d’habitatge de la Conca, la posada en marxa d’un programa pilot de dinamització dels espais joves i també d’un paquet d’activitats als municipis. D’altra banda, pel 2006, també hi ha el programa Concavols? del Servei Comarcal de Joventut, que consisteix en xerrades als centres de secundària sobre la prevenció d’accidents de trànsit i drogodependències i conferències sobre l’oferta de la URV, entre d’altres.

Reportatge acabat

Aprofitant aquest primer cap de setmana de febrer ha quedat gairebé enllestit el reportatge de la nevada de l’altre dia. En total hi podeu trobar 55 fotografies. Això no vol dir que no n’hi tinguin cabuda d’altres, doncs queden indrets del poble que no hi son reflectits.

En aquesta ocasió el nombre de col·laboradors, a qui cal agrair les magnífiques fotografies que m’han enviat, és de gran relleu. Podreu trobar-hi tota una colla d’excel·lents fotografies d’un habitual d’aquest lloc, en Josep Ramon Corbella. Cal destacar també les tres fetes a dos quarts de sis del matí que ha enviat el Ton Maria Tarragó. Dues del Santi, una des de casa seva que, a més de veure’s la plaça de Sant Joan, es poden apreciar quatre caramells que pengen de la seva teulada i que realcen la bellesa de la fotografia. Ell mateix, i també el Janin que igualment m’ha fet arribar les seves fotografies, van pujar fins a dalt del coster. D’ells dos són les precioses panoràmiques de Solivella nevada. I finalment les 23 que va fer en Jordi Travé Montseny i que, evidentment, van ser les primeres que vaig poder penjar a la web.

Gener '06

De color blanc

Aquest darrer dissabte de gener ens ha tornat aquella imatge, no gaire habitual, però sempre d’una gran vistositat. Solivella s’ha despertat de color blanc. Fins a l’hora de fer aquest escrit, quarts de dotze del migdia, no es pot parlar d’una gran nevada. En prou feines tres dits de gruix de neu. De tota manera el dia no s’ha acabat i les perspectives de que puguin caure unes quantes volves més sembla bastant probable.

En tot, aquest fenomen sempre és benvingut, doncs permet veure Solivella lluint un vestit molt diferent del que porta normalment. I com a mínim permetrà que la canalla pugui jugar fent ninots i tirant-se boles de neu, i els grans podran fer algunes fotografies que només es poden fer molt de tard en tard.

12:40 - Fa una estona que ha començat a nevar una altra vegada i segueix nevant.

22:15 - Des de poc després de la una del migdia ha parat de nevar i ja no hi ha tornat.

Diumenge, de bon matí - Prop de dos pams de neu! Una forta nevada, caiguda a primeres hores de la matinada, per una vegada i sense que serveixi de precedent ha donat la raó als meteoròlegs i ens ha deixat una Solivella de postal.

fotografies d’aquesta nevada 

El anomenats "Fets de Solivella" a La Vanguardia

Ara fa un any que es va publicar, en aquesta mateixa web, la notícia de que la editorial Edicions 62 havia tret una obra de gran format (30x24 cm.) anomenada "La Guerra Civil a Catalunya" de quatre volums de 272 pàgines cadascun i que, en el seu primer volum, dedicava integrament dues pàgines per parlar dels anomenats Fets de Solivella.

Aquesta obra dirigida per Josep M. Solé i Sabaté i Joan Villaroya, ara amb el nom de "Catalunya durant la Guerra Civil" i en un nou format de 25 llibres d’unes 150 pàgines, va començar a distribuir-se el passat dissabte amb La Vanguardia. I precisament amb el diari d’avui, dissabte 21 de gener, en el seu segon volum, podem trobar-hi en quatre pàgines el treball de l’historiador David Tormo, director del Consorci Memorial dels Espais de la batalla de l'Ebre, sobre els anomenats Fets de Solivella.

A qui pugui interessar-li l’obra sencera cal dir-li que les dues publicacions són exactament iguales. El contingut de la primera, la de quatre volums de gran format, es correspon exactament a aquests 25 llibres que es distribueixen a través de La Vanguardia.

Concert de Reis

Els solivellencs hem pogut gaudir d’un extraordinari Concert de Reis, gràcies a la visita que ens han fet els components de la "Banda Unió Musical de Tarragona", dirigida pel mestre Joan Bta. Mesegué.

El programa ha estat presentat pel solivellenc i pare d’una de les components de l’orquestra, Josep Maria Sans, el Txito. Precisament de la Blanca, i de la seva designació per formar part de l’orquestra Escoles Musicals de Catalunya (OEMUC), ja en varem parlar en aquesta web arran d’un escrit que va enviar en Josep Ramon Corbella el mes d’agost passat.

El magnífic i escollit repertori que ens ha ofert la Banda Unió Musical de Tarragona i que ha suposat la cloenda dels actes del Nadal, ha finalitzat amb la ja tradicional Marxa Radetzky que, des de fa ja molts anys, s’ha popularitzat gràcies als concerts d’any nou de Viena. Una molt bona manera de començar el nou any a Solivella.

  fotografies del Concert de Reis

Els Pastorets

Solivella ha recuperat, després de molts anys, una de les més boniques tradicions nadalenques del nostre país, la representació d'"Els Pastorets" d’en Josep Maria Folch i Torres en una versió lliure de Mireia Masalias. Aquesta obra del mateix autor de "La Ventafocs" i de molts altres contes per infants, ha estat representada per un nodrit i selecte grup de nens i nenes de Solivella, als quals ha dirigit amb molta cura la Pili, fins gairebé convertir-los en uns magnífics actors, doncs l’actuació dels petits ha estat immillorable. Magnífica!

  "Els Pastorets" 

La gran il·lusió dels petits: Els dia de Reis

Han tornat a arribar Ses Majestats els Reis de l’Orient a Solivella i com cada any han omplert de joia els cors del més menuts. Però aquest any han portat també una mica d’aquell seny que tanta falta ens fa, doncs han rectificat el fracàs que suposava fer el repartiment de joguines casa per casa. Aquest any s'ha fet, com s’havia fet altres anys des de que no tenim cap més local, a l'església. No ha estat cap sorpresa per ningú, doncs tots sabíem que, deixant que primer l’altre rei fracassés dos anys, aquesta rectificació estava més que cantada. Llàstima que, aquests mateixos, a la seva carta als Reis no hagin demanat, precisament, que el poble de Solivella vol un local. Un local que sense els actuals "reis de la Casa de la Vila" ja tindríem acabat.

  Els Reis (d'Orient) 

Feliç 2006 !!

Només unes breus, sinceres i ràpides paraules per expressar un desig: Feliç 2006 a tothom! Un cop dit això no tinc temps per res més. Surto disparat cap el carrer a fumar. Però tal com ja va quedar escrit aquí fa uns dies, tothom qui vulgui entrar a la web fumant, pot fer-ho. Aquest lloc seguirà sent totalment tolerant i solidari amb els fumadors, a la vegada que plenament respectuós amb els que no fumen.