Desembre '08

Dia de la Família

Aquestes són unes festes eminentment dedicades als més menuts -caga tió, pare Noël, el Patge Feruc, Ses Majestats els Reis d’Orient-, però sobretot el Nadal és la festa dedicada a la família per excel·lència. I precisament en aquesta data d’avui, 28 de desembre, que se celebra el Dia Internacional de la Família, el poble de Solivella ha volgut dedicar un homenatge a aquells matrimonis que aquest any commemoren alguna data en especial.

Així hem pogut recordar com el Xavi  i l’Anna de cal Caloio celebraven, precisament avui, el seu primer mig any de casats.

La Teresina i el Pep, de cal Pep de la Cinta, arribaven a les seves noces d'or.

L'Anton Orpinell i la Maria del Carme Ballart, celebraven les seves noces d’argent; així com també les celebraven les filles de cal Txa, la Maria del Carme i la Teresa, amb els seus respectius marits, en Pep i en Lluís.

Tots ells han renovat a l’església aquelles promeses que es van fer el dia que van contraure matrimoni, mentre rebien la corresponent enhorabona per part de Mn. Josep.

Però, sens dubte, la més emotiva de les celebracions s’ha viscut a cal Negret, on el Cisquet i la Teresa celebraven els seus 75 anys de matrimoni. A més d’altres presents, l’alcalde de Solivella els hi ha fet entrega d’un llibre de la Conca on podran veure reflectida la seva joventut, així com d’un diploma commemoratiu de les seves noces de platí.

 Dia de la Família

Bon Nadal, ahir, avui i demà

Res millor per desitjar un bon Nadal que pensar en les generacions de solivellencs que ens han precedit i en les que ens sobreviuran. Com sempre he dit, el reflex més exacte de Solivella és, ha estat, i serà, a l’escola. Per això, en vigílies d’aquestes festes tan entranyables, s’han afegit noves fotografies a la web. Una de l’escola de nenes de l’any 1921, i les altres d’enguany. No importen els molts anys que separen aquestes fotografies, doncs tots aquests nens i nenes que hi surten ens ofereixen sempre el millor regal d’aquest dia, el seu somriure, quan ens diuen "Bon Nadal".

 Nadal curs 2008/2009

Programa de les Festes de Nadal i Reis
  Principals actes de Nadal i Reis

Desembre

 

Dimecres 10

- A les 5 de la tarda, Conferència sobre “LES MALALTIES MENTALS”, a càrrec de membres de la Fundació Marató de TV3, al local del Grup Cultural de la Dona.

Dies 12 i 13

- De 5 a 7 de la tarda, recollida d'aliments al local del Grup Cultural de la Dona.

Dissabte 13 “Sta. Llúcia

- A les 5 de la tarda, anirem a rebre els Tions que tornaran de la muntanya després de la seva fugida, al camí del Tallat.

Diumenge 14

- A les 12 Missa Major.

- A les 5 de la tarda, “Guarnirem l’Arbre de Nadal” situat a la plaça major, per part dels nens i nenes de la nostra vila.

- A les 6 de la tarda a l’Església Parroquial de Santa Maria de Solivella CONCERT de la Marató TV3 a càrrec dels alumnes del CEIP Sagrat Cor de Solivella, i representació de la “LLENGENDA DEL SANT CRIST DE CAL JEP”, amb recollida de donatius.

Organitza el Grup Cultural de la Dona.

Dilluns 15

- A les 6 de la tarda, Recollida de Joguines a la Sala Parroquial.

Dilluns 22

- De 5 a 7 de la tarda, Tallers de Nadal, a la Sala Parroquial.

Dimarts 23

- De 5 a 7 de la tarda, Tallers de Nadal, a la Sala Parroquial.

Dimecres 24

- A les 11 de la nit Missa del Gall, cantada per el Cor Parroquial.

Dijous 25 “Nadal”

- A les 12 Missa de Nadal

- A les 7 de la tarda, concentració a la Plaça Major per rebre al Pare Noel i tot seguit cercavila amb els nens i nenes del CEIP Sagrat Cor que ens cantaran unes nadales acompanyats del grallers “Lus Xipellis” pels carrers guarnits de la nostra vila. Tot seguit arribada del Tió del Poble.

Divendres 26

- A les 12 del migdia. Missa de St. Esteve. A la sortida tradicional CAGA TIÓ a la plaça Major per als mes menuts.

- A les 6 de la tarda. Cinema Familiar. Programa a part

Dissabte 27

- A partir de les 10 del matí i durant tota la jornada. Torneig de Ping-pong als Equipaments Culturals. (Inscripcions el mateix dia)

- A dos quarts de set de la tarda, a la sala parroquial: Presentació del llibre "La fi dels templers catalans" de Josep Maria Sans Travé.

Diumenge 28

- A les 12 del migdia. Missa Major, tot seguit rebuda del Patge Faruc al Local dels Pensionistes.

- A les 6 de la tarda. Representació de “ELS PASTORETS”, a l’Església.

- A les 8 de la tarda. Concert de Nadal amb la reconeguda "Orquestra Janio Marti", a la Plaça de la Diputació. Patrocina Ex. Diputació de Tarragona.

Dilluns 29

- A partir de les 4 de la tarda, Visita als pessebres per part dels membres del jurat, que posteriorment atorgaran els premis segons aquestes tres categories: Premi al més infantil, premi al més treballat i premi al més original.

Dimecres 31

- A les 8 del vespre Missa de Vigília.

Gener '09

Dijous 1

- A les 12 del migdia, Missa de Cap d’Any

- A les 6 de la tarda, Cinema Familiar. Programa a part.

Divendres 2

- A partir de les 10 del matí i durant tota la jornada. Torneig PlayStation2 "FIFA08", al Local Parroquial. (Inscripcions el mateix dia)

Dissabte 3

- A les 5 de la tarda, Xocolatada. Tot seguit, Cinema Infantil. Programa a part, al Local Parroquial. Organitza AMPA Sagrat Cor

Diumenge 4

- A les 6 de la tarda, Cinema Familiar. Programa a part.

Dilluns 5

- A les 6 de la tarda Concentració amb els diables a la plaça Major i recollida del fanalet.

- A 2/4 de 7 de la tarda Gran Cabalgada de SSMM Els Reis Mags d’Orient que recorreran els carrers de la nostra vila fins la plaça Major on ens dirigiran unes paraules.

Tot seguit repartiment de regals.

Dimarts 6

- A les 12 Missa de Reis

- A les 6 de la tarda Cinema Familiar. Programa a part.

 

ORGANITZA:

AJUNTAMENT DE SOLIVELLA

COMISSIÓ DE FESTES

COL·LABORA:

GRUP CULTURAL DE LA DONA

ESPLAI DEL JUBILAT I PENSIONISTA

GRUP DE GRALLERS “LUS XIPELLIS”

GRUP DE DIABLES “RIGOR MORTIS”

AMPA “COL·LEGI PÚBLIC SAGRAT COR”

PARROQUIA SANTA MARIA DE SOLIVELLA

PLÀSTICS ESPELT

ANTON RIBAS PALAU

 

NOTES:

* L’organització és reserva el dret de modificar algun acte del programa ja sigui en les dates o en l’horari.

* Els dibuixos que figuren en aquest programa han estat creats per alumnes

del CEIP Sagrat Cor i formen part d’una extensa col·lecció que estarà exposada

durant les festes nadalenques a la parròquia

* Tots els pares que vulguin participar en l'arribada dels tions, que es posin en contacte amb l'organització.

* Des del 25 de Desembre a l’1 de Gener, sortint de Missa Major i a la tarda a partir de les 7, es podrà visitar el Pessebre realitzat per la Rosita de Ca l’Alberta i el Pep del Colometis. Lloc: Cr. Dels Llorach núm.3

* Els encàrrecs es recolliran al Local Parroquial a partir de les 7 del matí del dia 5 de Gener.

L’atur a Solivella

Si bé les xifres d’aturats a la Conca s’han incrementat aquest passat mes de novembre, respecte als que hi havia el mes d’octubre, passant de 938 a 1.016 les persones sense feina segons el Servei Català d’Ocupació, a Solivella hi ha hagut un lleuger descens, doncs de 18 desocupats que constaven el mes d’octubre, en acabar novembre la xifra ha baixat als 16.

Pàgines més visitades aquest 2008

Arribant a les acaballes d’aquest 2008 pot resultar sorprenent que una de les fotografies més vistes de la web hagi estat la que correspon al grup de falcons de Solivella feta l’any 1934 (imatge 10), doncs es tracta d’una fotografia que es podia trobar en aquesta web des dels seus orígens. En canvi ha estat aquest any que estem finalitzant quan més vegades i més persones l’han vist. A la següent (imatge 11) es poden llegir els noms de tots els seus components i ha estat també una de les més vistes.

Per la resta poques variacions hi haurà respecte a anys anteriors. La més visitada, i amb diferència, ha estat un any més aquesta pàgina dedicada a les notícies de Solivella. L’hi han seguit, per ordre de més vistes, les pàgines dedicades a les festes que s’han celebrat a Solivella i molt en particular aquelles dels aniversaris dels grups locals, especialment la de "Lus Xipellis" i la de "Rigor Mortis". També aquest any haurà acabat amb un fort increment de visites a les pàgines dedicades al castell degut a la finalització de les obres de les millores que s’hi han efectuat.

La pàgina de la nostra història i les de l’escola seguirien per ordre de més llegides.

 Falcons 1934

Apropiació indeguda per part de "Impacte Catalunya"

Vull denunciar, a través de diversos mitjans i altres accions, per apropiació indeguda de propietat intel·lectual a la revista "Impacte Catalunya" que es distribueix a Reus i la seva area d’influència.

En el seu número corresponent a la segona quinzena del passat mes d’octubre, hi apareixia a la seva portada una fotografia de grans dimensions, amb el titular "Indrets d’un poble, Solivella".

Tant aquesta fotografia com les altres vuit que apareixien al seu interior han estat tretes d’aquesta web sense cap mena d’autorització, doncs ningú s’hi havia dirigit per tal de demanar el corresponent permís.

Així mateix tot el text que apareix en les set pàgines que parlen de Solivella han estat literalment copiades d’aquesta web, sense canviar ni una sola coma, amb un descarat "copiar" i "enganxar".

Per tot això vull dir tres coses.

La primera. Que com a solivellenc estic content que una revista de Reus dediqui set pàgines -més la portada- a parlar del nostre poble, doncs com a més difusió es faci del nostre municipi més i millor se’ns coneixerà.

La segona. Que aquesta web està plenament a la disposició de qui sigui, pel que sigui,  i quan vulgui, per fer-ne l’ús que considerin més adequat. L’únic requeriment és que es demani la oportuna autorització -que mai serà denegada- i que, segons sigui el cas, es faci constar la font de procedència.

I la tercera. Que s’ha presentat una denúncia al corresponent departament de la Generalitat, per tal que s’obri expedient d’aquesta actuació i, si procedeix, imposar la corresponent sanció. Al marge de les actuacions administratives, en aquest moment un còpia de la revista i un escrit d’aquesta mala pràctica efectuada per part de l’esmentada publicació, es troben sobre la taula d’un bufet d’advocats per tal d’incoar accions judicials si així ho considera el seu criteri professional.

Novembre '08

25è aniversari del nostre Arxiu

Aquest darrer dissabte de novembre es va commemorar a la sala d’actes de l’antic hospital de Santa Magdalena de Montblanc -segles XIV a XVI- i actualment seu de l’Arxiu Històric de la Conca de Barberà, el 25è aniversari d’aquest Arxiu. Del nostre Arxiu Històric.

I si tant aquest darrer paràgraf, com l’encapçalament, fan servir el possessiu "nostre", és perquè una bona part de la memòria històrica de Solivella, en forma de documentació escrita o gràfica, es troba resguardada en aquest lloc. Un lloc obert a tothom -historiadors, investigadors, aficionats, o simplement curiosos- on d’una manera fàcil i entenedora podran trobar documents que ens permetran conèixer millor la nostra història o la d’altres poblacions de la Conca.

Tant en Josep Maria Porta, director de l'Arxiu des de la seva creació, com les persones que hi treballen, posaran la seva amabilitat i els seus coneixements a la vostra disposició per tal de facilitar-vos les recerques que hi voleu fer.

L’acte de celebració del 25è aniversari va comptar amb algunes interessants ponències, la primera de les quals va anar a càrrec del nostre alcalde, Sr. Enric Capdevila, el qual va dissertar en la importància i la conveniència de l’existència dels arxius, sobretot perquè d’aquesta manera ens assegurem tres coses: Que la documentació no es perdi; que els papers no es facin malbé per humitats, fongs, o altres paràsits; i que d’una manera perfectament ordenada i indexada siguin fàcilment localitzables.

A tall d’anècdota, l’Enric, va recordar com -sent encara molt jovenet- la secretaria de l’ajuntament de Solivella d’aleshores, la Concepció Tarragó, li va demanar si els dissabtes podria anar a posar ordre a tota la paperassa acumulada a les golfes de la Casa de la Vila. El lloc, que realment havia servit fins i tot de galliner, era on es trobaven literalment llençats la major de documents que s’havien anat generant a l’ajuntament. Corrien els primers anys de la dècada dels 70, i per fer aquesta tasca se li pagaria la quantitat de 25 pts. (0'15 €) per dissabte treballat.

Potser d’aquell primer treball -consistent en mirar, classificar i ordenar per contingut els antics documents de Solivella- li va venir la seva afició a investigar les arrels i la història del nostre poble.

No voldria finalitzar aquest escrit sense fer una crida a tots aquells que encara conserven a les seves cases documents d’èpoques passades. Pensem, tots plegats, que la major part de la nostra història i la de molts altres municipis, es troba en papers que moltes vegades no donem importància. Que molt sovint aquests papers s’han anat perdent al llarg del temps per diverses raons -unes vegades degut a las necessitats d’espai de les cases, altres per obres, altres perquè els hereus no els hi han la importància que mereixien, etc.-, o simplement perquè s’han anat deteriorant pel pas del temps. D’aquí ve la crida que, des d’aquesta pàgina, estic fent. Pensem que tota aquella documentació antiga, per poc important que ens sembli, forma part de la nostra història. Siguem conscients de que cal preservar-la. I sobretot pensem que on millor pot estar és a un Arxiu on se la cuidarà i mimarà com cal, on estarà perfectament ben ordenada i classificada, i on quedarà dipositada per sempre a la total disposició dels seus propietaris i de tots aquells que s’interessin per la nostra història. La tindrem -nosaltres i les generacions que ens seguiran- al nostre Arxiu Històric Comarcal.

Cal recordar que l’Arxiu Històric de la Conca va ser el primer que es va crear (1982) com arxiu comarcal, probablement gràcies a l'interès de l'aleshores cap del Servei d’Arxius de Catalunya, el solivellenc Josep Maria Sans Travé.

Cost de l’aigua a Solivella

El Diari Oficial de la Generalitat, en el seu número 5.248, va publicar el següent edicte referent al preu de l’aigua a Solivella.

 

La Comissió de Preus de Catalunya, d’acord amb la normativa reguladora del Decret 149/1988, i amb les atribucions conferides pel Decret 164/1993, d'1 de juny, modificat pel Decret 251/1996, de 5 de juliol, en la sessió de 23 de juliol de 2008, va prendre els acords que es detallen a continuació.

Vistos els informes dels serveis territorials dels departaments competents en aquesta matèria, així com l’informe tècnic emès per la Secretaria de la Comissió, i examinat, si escau, l’informe preceptiu emès per la corporació local corresponent, es va resoldre el següent:

Exp. A-102/08

SOREA, SA. Subministrament a Solivella.

Mínim de consum facturable: 6 m³/unitat consum/mes.

Tarifes de subministrament

EUR/m³

Fins a 18 m³/unitat consum/trimestre

0,7692

De 18 a 36 m³/unitat consum/trimestre

1,1283

Excés de 36 m³/unitat consum/trimestre

1,5386

 

Celebració de l’Any Jubilar

El 21 de gener de 2009 s’escau el 1750 aniversari del martiri dels sants Fructuós, bisbe, i Auguri i Eulogi, diaques, cremats vius a l’amfiteatre de Tarragona l’any 259 víctimes de la persecució contra els cristians decretada pels emperadors Valerià i Gal·liè.

El proper dissabte, 22 de novembre, a les sis de la tarda, es farà a l’església parroquial de Santa Maria Maria de Solivella una representació per a infants de la "Petita Passió de Sant Fructuós", a càrrec de l’Associació Cultural Sant Fructuós, per a tots els infants de catequesi de l’Arxiprestat de la Conca de Barberà.

Tots Sants, nova imatge del baptisteri

Aquest primer dia de novembre ens ha portat una imatge d’un remodelat baptisteri. Molts solivellencs recorden encara la nostra església quan unes reixes separaven la pica baptismal de la resta, tal i com es podria veure també en la majoria d’esglésies. La raó venia donada des de les més antigues tradicions del cristianisme, que feien separar el baptisteri de la resta de l’edifici. Doncs ja des de l’època de l’emperador Constantí es podien trobar perfectament diferenciats o inclús, en molts casos, els conjunts arquitectònics religiosos estaven formats per tres diferents edificis: El campanar, que simbolitzava a través del toc de les seves campanes la crida de Déu; el baptisteri, el lloc on -a través del sagrament del baptisme- s’entrava a formar part de la comunitat cristiana; i finalment el propi edifici de l’església que representa la casa de Déu.

Si fa uns anys vam veure desaparèixer de Santa Maria de Solivella aquelles reixes que separaven el baptisteri, aquesta diada de Tots Sants ens ha permès veure acabada la seva remodelació amb la col·locació de tres plafons de ceràmica. Plafons que representen una olivera, l’oli per ungir als que seran batejats; la flama, la llum que dóna el sagrament; i l’aigua purificadora, element essencial en el baptisme.

Els plafons són obra dels ceramistes solivellencs Jordi Català i Teresa Ripoll.

 Ceràmiques del baptisteri   

Octubre '08

D.O.G.C. 27/10/08 - Estació depuradora d’aigües de Solivella

El Diari Oficial de la Generalitat, de data d’avui 27 d’octubre, ha publicat el següent anunci, que fa referència a la depuradora d’aigües de Solivella:

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya
DOGC núm. 5244 - 27/10/2008
 

DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT I HABITATGE

Agència Catalana de l'Aigua


ANUNCI

d'informació pública del lloc, el dia i les hores per a la redacció d'actes prèvies a l'ocupació de les finques afectades per l'execució del projecte d'obra per a la construcció de l'estació depuradora d'aigües residuals i col·lectors en alta de Solivella (Conca de Barberà).

Se sotmeten a informació pública el lloc, el dia i les hores per a la redacció d'actes prèvies a l'ocupació de les finques afectades per l'execució del projecte d'obra per a la construcció de l'estació depuradora d'aigües residuals i col·lectors en alta de Solivella (Conca de Barberà).

Aquesta informació pública s'efectua de conformitat amb la Resolució de 20 d'octubre de 2008 de l'Agència Catalana de l'Aigua del Departament de Medi Ambient i Habitatge, que textualment diu:

.Atès que, d'acord amb el que estableix l'article 56.2 del Reglament de 26 d'abril de 1957 de la Llei d'expropiació forçosa de 16 de desembre de 1954, s'ha publicat la relació dels béns i els drets afectats pel Projecte esmentat al DOGC núm. 4799, de 15.1.2007, i als diaris La Vanguardia de 15.1.2007 i El Punt de 15.1.2007;

.Atès que s'ha declarat la urgència de l'ocupació per mitjà dels acords del Govern de la Generalitat de 29 d'abril de 2008;

.D'acord amb el que preveu l'article 52, conseqüència 2 i 3, de la Llei esmentada, he resolt:

.Fixar el lloc, el dia i les hores assenyalades a l'annex d'aquesta Resolució per procedir a la redacció de les actes prèvies a l'ocupació dels béns i els drets que s'expropien, i si s'escau de les actes d'ocupació definitiva, amb la determinació prèvia del dipòsit previ i dels danys de la ràpida ocupació. L'efectivitat de les actes d'ocupació quedarà supeditada al pagament o dipòsit d'aquestes quantitats.

.Aquesta Resolució es notificarà individualment a les persones interessades que s'hagin convocat, que són les que figuren a la relació exposada al tauler d'anuncis de l'ajuntament afectat i d'aquesta Agència.

.Han d'assistir a l'acte els titulars dels béns i els drets afectats, personalment o representats per una persona degudament autoritzada, i presentar els documents acreditatius de la seva titularitat i l'últim rebut de la contribució que correspongui al bé afectat i, si ho estimen convenient, poden anar acompanyats, a càrrec seu, de perits o notari.

.La reunió tindrà lloc a l'ajuntament afectat. A continuació, els assistents es traslladaran, si escau, als terrenys afectats per tal de procedir a la redacció de les actes..

.Aquesta publicació tindrà els efectes previstos a l'article 59.5rt. de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener, en relació als titulars de finques no identificats, desconeguts o amb domicili ignorat..

Es fa públic per a coneixement general i als efectes oportuns.

Barcelona, 21 d'octubre de 2008

Manuel Hernández i Carreras

             Director

 

Annex

Clau: S-AA-01268-E

Terme municipal de Solivella

NF: número de finca; PL: polígon; PR: parcel·la.

NF PL PR Afectat

Dia

Hora

01 8 9005 Ajuntament de Solivella

17.11.08

12.45

02 8 48 Masdeu Puig, Jose Maria

17.11.08

10.30

03 8 9007 Ajuntament de Solivella

17.11.08

12.45

04 8 43 Sans Trave, Joan/ Travé Garcia, Maria

17.11.08

10.50

05 8 40 Sarda Castro, Antonio

17.11.08

11.30

06 8 39 Sans Español, Hereus de Josep/ Travé Garcia, Maria

17.11.08

10.50

07 8 9009 Ajuntament de Solivella

17.11.08

12.45

08 8 38 Orpinell Español, Antonio/    
      Español Pijoan, Montserrat

17.11.08

12.00

09 8 9011 Ajuntament de Solivella

17.11.08

12.45

10 8 37 Orpinell Español, Antonio/    
      Español Pijoan, Montserrat

17.11.08

12.00

"La Contra" dedicada a Josep Maria Sans Travé

"La Vanguardia" d’avui, dimarts 21 d’octubre, coincidint en el dia de la presentació del vuitè llibre d’en Josep Maria dedicat als templers, li dedica la seva contraportada en una entrevista del prestigiós periodista Víctor Amela.

 

LA VANGUARDIA

Josep Maria Sans i Travé, historiador

"La codicia de los reyes acabó con los templarios"
VÍCTOR-M. AMELA  - 21/10/2008
 
 

¿Mi edad? Nunca la digo. Nací en Solivella y vivo en Barcelona. Soy archivero e historiador. Estoy casado y tengo tres hijos, Oriol (32), Laia (27) y Oleguer (22). Soy un nacionalista catalanista moderado. Soy un católico crítico. Los templarios inventaron el cheque bancario

 

¿Quiénes fueron los templarios? 

Monjes de una orden religiosa: obediencia, pobreza y castidad… y otro voto.

¿Cuál?

Proteger con las armas los santos lugares de la cristiandad frente a los infieles.

¿Cuándo se funda la orden?

Los cristianos toman Jerusalén en el año 1099, y un grupo de caballeros franceses actúa como policía de caminos: se autodenominan "pobres caballeros de Cristo". En el año 1120, el rey Balduino II les cede estancias del viejo Templo de Jerusalén: pasan a ser conocidos como caballeros de la Casa de la Milicia del Templo de Salomón.

Templarios.

La orden es aprobada en el concilio de Troyes de 1129: por primera vez, la Iglesia asume la figura del monje guerrero.

La cruz y la espada, juntas.

Habrá luego más órdenes militares: la del Hospital de San Juan de Jerusalén (luego Rodas, luego Malta), la de los caballeros teutónicos, y las ibéricas: Calatrava, Santiago…

¿Con los mismos fines?

En la península ibérica, frenar al islam y extender los dominios de la cristiandad.

¿Cumplieron los templarios?

Pidieron medios a los reyes cristianos para actuar en Tierra Santa, y los administraron bien. Pero en el año 1291 cae San Juan de Acre, último reducto cristiano en Palestina… Y los templarios se vienen a Europa.

¿Cualquiera podía ser templario?

Debías acreditar religiosidad, soltería, ser libre y no tener deudas: sus caballeros solían provenir de la media y pequeña nobleza.

¿Desde cuándo hubo templarios aquí?

 En el año 1131, un templario llamado Hug Rigaut visita al conde de Barcelona Ramon Berenguer III en su lecho de muerte... ¡y el conde decide profesar en la nueva orden!

¿Por qué?

Quiere que protejan sus dominios ante el islam y que los extiendan hacia el sur.

¿Y así será?

Sí. El Temple ganó tierras para los reinos cristianos ¡y educó al futuro rey conquistador Jaume I en esa misión!, a cambio de castillos, casas, explotaciones agropecuarias...

¿Cuál fue su mejor aportación?

La colonización bien gestionada de amplias zonas ganadas al islam: valle del Ebro desde Navarra, la Catalunya Nova y el actual Maestrazgo (norte de Castellón y este de Teruel). ¡Y fueron los primeros banqueros de Europa!

¿Cómo es eso?

Sus casas eran inviolables, por religiosas y por armadas, y la gente empezó a confiarles depósitos: dinero, joyas, bienes, documentos... Y ellos cobraban por esto, incluso a reyes. Y prestaban dinero al 25% de interés.

Toma comisión.

Los judíos prestaban al 50%. Los templarios inventaron el cheque: un peregrino depositaba una cantidad aquí, y al llegar a Tierra Santa se la libraban, previa comisión.

¿Innovaron constructivamente?

No, sólo aplicaban el estilo fortificado probado en Tierra Santa. ¿Ha visto los tremendos castillos de Monzón, Miravet, Peñíscola, Xivert, Cantavieja, Castellote...?

Sí: fabulosos. ¿Cuál es su favorito?

El de Miravet, formidable castillo-convento, último bastión - con Ascó- del Temple en Catalunya ante los oficiales del rey Jaume II: cayó el 7 de diciembre de 1308.

¿Por qué el Temple fue eliminado?

Por la codicia del rey de Francia Felipe IV el Hermoso: estaba en quiebra, así que planeó apropiarse de los bienes del Temple.

¿Y cómo lo consiguió?

Aprovechó divisiones en la Iglesia para coronar un Papa títere, Clemente V, en Lyon. Luego envió órdenes secretas a los oficiales de su reino para que la noche del 13 de octubre de 1307 detuviesen a la vez a los 1.700 templarios de Francia. Funcionó: ¡fue la primera gran operación policial en Europa!

¿Cómo reaccionó Europa?

Para justificarse, el rey propagó que los templarios eran disolutos, sodomitas, satánicos, sacrílegos, que orinaban sobre la cruz, que adoraban a un gato, a un ídolo... Y el Papa conminó a los demás reyes a imitar al francés mientras dilucidaba sobre esos cargos.

¿Tenían alguna base las acusaciones?

No. ¡Pero bajo tortura confiesas lo que sea!

¿Y qué pasó en Catalunya?

Eran un contrapoder, y a nuestro rey Jaume II le vino bien confiscar sus bienes. ¡Pero aquí los templarios se encastillaron! Los últimos del reino resistieron en el castillo de Monzón (Huesca) hasta junio de 1309.

¿Qué fue de los templarios catalanes?

Se les torturó, pero no se les quemó como a tantos en Francia, ¡Gran Maestre incluido! Y en 1312, en la catedral de Tarragona, el concilio provincial proclamó la inocencia de los templarios catalanes…

¿Y pudieron recuperar sus bienes?

No: la orden ya había sido suspendida por el Papa. Sus bienes de Aragón y Catalunya pasaron a la orden del Hospital; los de Valencia, a la nueva orden de Montesa. Y a los ex templarios se les asignó una pensión.

Triste final.

Fue una gran injusticia: eso los ha hecho simpáticos y ha alimentado su leyenda.

¿Tuvieron los templarios algo que ver con los cátaros?

No. Sólo que unos y otros fueron víctimas de dos grandes injusticias de nuestra Europa cristiana medieval. Y por eso perviven en nuestra memoria

VICTOR M. AMELA

 Presentació de l’obra

Una de cada

Aquests dies ens porten dues notícies amb uns continguts molt diferents, doncs n’hi ha una que és pot qualificar de molt bona, però l’altra de negativa.

La notícia dolenta és que, en poques setmanes de diferència, han tornat a entrar a robar al bar de ca l'Espinac. Sí, un altre cop. I un altre cop utilitzant el mateix procediment. I aquesta vegada, a més del que s’han emportat, els hi han trencat aquell gran aparell de televisió de pantalla plana. El Rito, l’endemà mateix, els hi va col·locar una porta exterior, a més d’un preciós rètol de ferro amb el nom de la casa.

L’altra notícia, la bona, és que en Josep Maria Sans, tot un gran expert en la matèria, presentarà un nou llibre sobre els templers -el vuitè- el proper dimarts dia 21 a la Casa del Llibre de Barcelona.

Temps de verema

Segurament que aquest no serà un gran any per la verema, doncs pel que diu tothom, l’excés d’aigua caiguda, sobretot el mes passat, ha fet que els ceps se n’hagin ressentit i que malgrat les moltes ensulfatades que s’han fet el raïm d'enguany no sigui d’una qualitat òptima. A això encara caldria afegir-hi el poc grau que està marcant cada carretada de verema que arriba a les instal·lacions de la cooperativa. Unes instal·lacions que si bé han patit alguna que altra aturada, fins ara aquest any no hi ha hagut cap averia greu, tot i que les màquines tenen de treballar a un molt alt rendiment, sobretot degut a la quantitat veremada amb màquina i en particular els dissabtes. Precisament aquest primer dissabte d’octubre s’han sobrepassat els 480.000 quilos entrats. Una alta quantitat que, però, queda per sota de la del dissabte anterior en que es van superar els 490.000 quilos.

A propòsit de la verema, Mn. Josep ha fet un magnífic escrit que val la pena reproduir en aquestes pàgines:

"Temps de verema, temps de recollir el fruit treballat durant tot l’any; tractors amunt i avall de les carreteres i camins, homes i dones en mig dels camps veremant o vigilant les màquines...

Els nostres pobles viuen aquests dies moments de bullici i de treball intens, pendents tothom de quina zona veremar.

És el moment de la il·lusió, per descobrir si la collita serà bona o no. En tota bona collita hi trobem la mà del bon pagès, que silenciosament i amb paciència ha anat cuidant amb amor la vinya; però no tot ha estat la mà de l’home o de la dona, també hi trobem la mà de la naturalesa: la pluja que cau amb encert o no, la temperatura si fa fred o calor, les plagues que no esperes, etc...

En tota vinya l’home hi treballa de valent per tal que doni el màxim fruit, però a vegades no és així, i el pagès no tira la tovallola, no es desespera, tornarà a cuidar la vinya, amb l’esperança que l’any vinent doni més fruit.

També nosaltres cristians som enviats a cuidar la vinya: la vinya que és el nostre poble de Solivella, Pira o Blancafort, la vinya que és la nostra família, els nostres joves, el nostre lloc de treball. La vinya que volem que doni fruit de fe i conversió. La vinya que volem que siguin sarments empeltades al cep veritable que és Jesucrist.

Però aquesta vinya a vegades no dóna fruit: els nostres pobles no troben en la parròquia el referent que tenien abans; els nostres joves no descobreixen en Jesucrist aquell que ens estima sense mesura, ens salva i dóna sentit a les nostres vides; una societat que no viu segons els valors de l’evangeli i viu centrat en els déus d’avui: el diner, el plaer, el materialisme, l’estètica...

Com a comunitat cristiana hem de fer com el pagès, no desanimar-nos, tornar a la nostra vinya i cuidar-la amb amor, tot vivint amb més joia la nostra fe, per què sabem que no tot és obra nostra, com en la vinya hi trobem una altra mà, en aquest cas la mà de Déu. Com deia St. Ignasi de Loiola: treballem com si tot depengués de nosaltres, sabent que tot depèn de Déu!"

Mn. Josep Mateu

Qui són els Rigors Mortis?

 Ens ho explica en Josep M. Iglesias Corsà.

Què signifiquen per vosaltres aquests 20 anys d’existència?

Per a nosaltres poder formar part del període d’un vintè aniversari és molt especial perquè això vol dir que es una entitat que ha tirat endavant. És un grup de diables en que la gent està unida i amb ganes d’innovar, de fer coses que alterin positivament la qualitat del grup.

 

 Com va ser l’origen?

Al  voltant de 1987 neix un primer intent per formar una colla de diables a Solivella amb una primera actuació a l’Albi i Solivella. Aquesta primera colla estava integrada per membres de l’Ajuntament. Però no va ser fins el 1988-89 que el grup s’estableix definitivament.

Cal dir que gracies a l’esforç econòmic d’entitats, com Lus Xipellis, el Grup Cultural de la Dona i organismes oficials com l’Ajuntament i el Consell Comarcal van fer possible l’adquisició de timbals, vestits i forques, imprescindibles per a les seves actuacions.

Al 1991 van començar els espectacles amb la primera baixada del campanar, més tard es van començar a plantejar la realització de castells de foc.

L’Associació Cultural Grup de Diables Rigor Mortis va ser registrada com a entitat cultural l’any 1995, té uns 40 socis que donen suport econòmic i actualment disposa de tots els mitjans necessaris per el bon funcionament del grup.

 

 En que heu evolucionat més?

Quant vam agafar les regnes del grup de diables érem conscients que ens havien deixat el llistó molt alt, però que últimament ho havien deixat de banda pel motius que siguin. Els nostres antecessors ens van donar el seu màxim suport però el material era escàs ja que era el final de la seva gestió, doncs tant les forques com els vestits ja estaven molt usats.

El Pere Masalies, que encara segueix al Grup, ens va explicar durant els primers anys com portar el Grup, explicar-nos la tradició del foc al nostre poble i tots el components d’un grup de diables, així com la Diablessa, el Llucifer, l’arcàngel St. Miguel... Després de pensar-ho molt vam decidir crear dos d’aquests personatges: la diablessa i el Llucifer, d’aquesta manera vam crear uns nous vestits adients i un ceptrot per a cada un. Recentment a la festa del 20è aniversari vam estrenar la Proserpina.

 

 La vostra millor etapa?

Crec que els millors moments encara estan per arribar i que no trigaran perquè cada any estem treballant per a una formació cada cop més complerta.

  

 L’actuació que més bon record us ha deixat?

Cada correfoc et deix un record especial i no solament durant el correfoc sinó també en els moments en que estem reunits, parlant de l’espectacle i durant la preparació, siguin assaigs o pirotècnics.

 

 Us heu sentit sempre recolzats?

Sí, un se sent recolzat quant veu els correfocs plens i aquest és el cas de la Festa Major de Solivella que omplim tota la Plaça Major.

 

 Quines mesures de seguretat apliqueu durant el correfoc?

Les mesures de seguretat que prenem el grup de diables per a l’usuari que crema amb la forca son: guants protectors, taps per a les orelles,  unes ulleres de seguretat i per suposat la capa protectora i els pantalons de grup que son d’un material especial perquè no es cremin. A la forca utilitzem pinces per subjectar les carretilles i sortidors (els petards) en lloc de la massa tradicional i la barilla.

 

 L’elevat cost econòmic dels articles pirotècnics, limiten les vostres actuacions?

Sí, ja que cada any el preu dels materials pirotècnics puja progressivament. I això es nota ja que aquest any hem tingut que pujar la tarifa de preus per poder fer un correfoc amb les mateixes condicions que fa uns anys. A més hem arribat a un punt que hem decidit que la recent incorporació al grup de “la Proserpina” es pagui a part del que és el correfoc, ja que la Proserpina sola te uns 35 punts de foc.

 

 Com enteneu que seria aquella actuació ideal?

Poder combinar correfoc i espectacle fa que la cercavila del foc sigui molt espectacular i si a més s’acompanya d’un castell de foc encara més però tot això té un problema que és el preu ja que l’alt cost de la pirotècnia faria impossible realitzar un correfoc-espectacle seguit d’un castell de foc, si el contractant no té el capital molt alt.

_____________________________

Enhorabona per la vostra tasca, Josep Maria. Seguiu així, doncs els solivellencs us agraïm el vostre esforç i dedicació, i ens sentim magníficament representats quan feu actuacions fora vila.

 Rigor Mortis 2008

Setembre '08

Dia de la Mercè o dia del lladre?

L’origen de la paraula "mercè" prové de l’arrel llatina merx que significa recompensa i sobretot s’imposa a l’època medieval per referir-se als premis o pagaments que rebien els vassalls, per part del senyor, per recompensar els seus mèrits. També es coneixien com a mercès els donatius que es rebien per voluntat del rei.

Dons bé, sense que sigui exactament per la voluntat del senyor o del rei, el dia de la Mercè uns individus s’han apropiat d’allò que no és seu sense que se’n pugui dir recompensa per cap mena de mèrit.

A la matinada d’aquest dia, i quan feia justament un mes de la seva inauguració, uns lladres van entrar a robar al bar del Xamfrà. Es van emportar aquella moderna caixa digital de pantalla tàctil i van rebentar, per emportar-se també la caixa, la màquina escurabutxaques.

El mateix dia de la Mercè, un altre individu que treballa en la mateixa "empresa", es va dedicar a passar per les cases fent-se passar per una mena d’inspector del gas butà. Amb clara vocació de timador va aconseguir que se li paguessin els seus serveis. Els preus variaven en funció de qui es trobava a la casa. Evidentment qui més va patir les conseqüències d’aquest timador van ser aquelles senyores grans que es trobaven en aquell moment soles a casa.

Serveixi aquest escrit com un toc d’alerta, per estar més previnguts i per prendre bona nota del que ja es va publicar en aquest web el febrer del 2007, després d’una nit de robatoris: ...caldrà, a més d’extremar les precaucions, que si observem alguna cosa estranya de nit –vehicles que no coneixem i que roden pel poble, sorolls o llums no habituals dintre de casa o a la casa del veí, i tot el que ens pugui semblar anormal- que sense dubtar-ho telefonem ràpidament als serveis de seguretat. (telèfon dels Mossos d’Esquadra a Montblanc: 977.86.06.05).

Per sort aquesta vegada no s’han tingut de lamentar danys físics, a diferència del que va succeir el mes d’abril a la gasolinera, per això cal insistir en que tothom es solidaritzi en aquest tema.

C.E.I.P. Sagrat Cor

Aquest passat dilluns s’ha iniciat el curs escolar 2008-2009 amb les novetats de que Solivella forma part del projecte de llengües estrangeres i que està pendent de reconfirmar-se una aula d’acollida. El nombre d’alumnes s’ha incrementat en dos, respecte al curs passat, i aquest any les aules queden distribuïdes de la següent manera per número d’alumnes:

P3 P4 P5 1er 2on 3er 4art
9 10 6 9 4 6 7 5 5

B.O.P. Província de Tarragona - Pressupostos Municipals

El Butlletí Oficial de la Província de Tarragona, d’aquest dilluns 15 de setembre, ha publicat l’exposició al públic dels pressupostos municipals de Solivella, aprovats inicialment el passat dia 4 en el Ple de l'Ajuntament.

 

Inserció: 2008/11111 - AJUNTAMENT DE SOLIVELLA

Data de publicació: 15 de setembre de 2008

Anunci

Normativa reguladora: article 169.1 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals i article 20.1 del RD 500/90.

Pressupost general
Exercici de 2008.

A la Intervenció d'aquesta entitat local i de conformitat amb el que disposen els articles 112 de la Llei 7/85, de 2 d'abril, i 169.1 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, es troba exposat al públic, per poder-hi fer reclamacions, el pressupost general per a l'exercici 2008, aprovat inicialment pel Ple de l'Ajuntament, en la sessió del dia 4 de setembre de 2008.
Les persones legítimament interessades, segons el que disposa l'article 170.1 del RDL 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals i pels motiu enumerats en el punt 2 de l'article 151, podran presentar reclamacions amb subjecció als tràmits següents:

a) Termini d'exposició i admissió de reclamacions: quinze dies hàbils a partir del següent de la data de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de la Província.
b) Oficina de presentació: Registre General
c) Òrgan davant el qual es reclama: Ple de l'Ajuntament

En el supòsit que no es presenti cap reclamació, el pressupost es considerarà definitivament aprovat.

Solivella, 4 de setembre de 2008. --- L'alcalde, Enric Capdevila i Torres.

 

Millores de serveis externs

Aquests dies ens arriben des de fora dues millores que poden beneficiar alguns dels serveis que ja teníem, però que no funcionaven en la seva totalitat.

Per una banda tots aquells que a les seves llars havien substituït els aparells de televisió per un de nou es trobaven que, amb els sintonitzadors de TDT, no es podien veure algunes cadenes. Doncs bé, finalment aquelles emissores que depenen de Televisió Espanyola, que fins ara eren les que no es podien captar, ja es poden veure. Amb la posada en marxa d’aquest senyal, a través del repetidor de Miramar, actualment ja es poden captar a Solivella tots els canals generalistes de TDT.

L’altre servei que millorarà de forma immediata -a partir de demà dilluns, dia 15- serà el del transport públic de passatgers, doncs la línia d’autobús que enllaça Solivella amb Montblanc, passant per Blancafort i La Guardia, havia vist molt reduïts els seus serveis. A partir d’aquest dilluns la freqüència de pas s’ampliarà de tres a cinc dies setmanals. No serà un servei tan bo com el que Solivella ja havia tingut fa anys, però millorarà el que teníem darrerament.

HORARIS (de dilluns a divendres)
ANADA             
  Solivella 07:00 13:30 14:20
  Montblanc 07:25 13:55 14:45
TORNADA        
  Montblanc   13:05 19:10
  Solivella   13:25 19:30

Celebració de la Festa del Sagrat Cor i de l’Onze de Setembre

Aquesta setmana Solivella ha viscut dues importants celebracions. La primera de caràcter religiós, la festa més sentida i antiga que celebrem els solivellencs -la Festa del Sagrat Cor té els seus orígens al 1743- que aquest any ha comptat amb la presència de l’arquebisbe de Tarragona, que l’ha presidit.

Com sempre aquesta festa ha congregat a Solivella multitud de persones que, en molts casos, han vingut expressament des d’altres indrets per conèixer de prop la Festa, la vistositat de les seves catifes i capelles que engalanen els carrers, i de pas, també, per fer un recorregut pel poble. Per aquest motiu no s’entén que en un dia així, tan marcadament festiu i que atrau tantes persones, el castell no estès obert. Incomprensible.

La celebració de la Diada Nacional de Catalunya aquest any ha canviat de lloc, doncs l’acte institucional s’ha fet a les Roques del Calvari.

En el reportatge corresponent a la festa del Sagrat Cor s’ha d’agrair la col·laboració de les fotografies cedides per la Mercè, el Josep Ignasi i la Puri.

Els motius de les capelles d'enguany han estat els següents: Font del Lleó, Moisés; Conca/Abadia, Cain i Abel; Gardeny, els pans i els peixos; Costeta, Salomó; c. Major, La resurrecció; c. Tallat, Sant Fructuós; Creu, Sant Joan Baptiste; carretera, Deixeu que els nens vinguin a Mi; c. Pla, L’Eucaristia; pça. Major, el petó de Judes.   

A més de poder accedir a ambdues celebracions des de l’apartat de "Les Nostres Festes", ara ho podeu fer clicant directament des d’aquí.

 El Sagrat Cor  Diada Nacional

Resposta a "altres interpretacions"

No únicament exercitant el seu dret de rèplica, sinó amb la voluntat de donar unes documentades explicacions sobre algunes de les opinions que es van expressar en l’escrit titulat "Altres interpretacions", publicat a finals d’agost, Mn. Josep ens fa arribar aquestes línies per aclarir les intervencions de millora que s’han fet a l’església.

   Com a nou rector de Solivella no estava molt al corrent de les obres que s'hi han anat fent al llarg dels anys i de com s'ha costejat el seu pressupost. Per aquets motiu he consultat l'arxiu de la parròquia on consten els informes de les obres i les factures de les obres, així com els ingressos.

   Després de revisar l'arxiu, puc parlar amb propietat i dir que realment s'ha fet un esforç considerable al llarg del temps per millorar la nostra església parroquial de Solivella: teulada, campanar, capella del santíssim, il·luminació, vitralls i ara ja sent jo d'administrador parroquial i rector la capella del baptisteri i els els baixos del campanar.

   Certament són moltes obres i molt diners, i el més meritori d'aquestes millores és que no les han pagat  l'Ajuntament, sinó les col·lectes de la gent que diumenge rere diumenge es reuneixen per celebrar l'eucaristia, els donatius de totes aquelles persones i entitats associatives que estimen la nostra parròquia. Així mateix cal destacar les subvencions que des de la pròpia parròquia s'han demanat a la Diputació de Tarragona, i que per tant aquestes subvencions no han suposat un perjudici per cap altra que s'hagués de demanar per una altra entitat de Solivella, ja que l'hem demanada com a parròquia, no com a Ajuntament.

   Per tant podem dir que el nostre ajuntament, en els diversos consistoris que s'han anat succeint sempre han recolzat la iniciativa parroquial i en la mesura que han pogut ens hi han ajudat econòmicament, però sens dubte l'aportació que amb el pas del temps ha fet l'ajuntament en les  obres de millora de l'església esdevé petita si ho comparem amb els donatius de les persones i les subvencions que  la Diputació ens ha anat concedint.

   L'any vinent des del Consell Parroquial estem treballant per poder reformar el terra de l'església i per aquest motiu fem cada 1r diumenge de mes les col·lectes d'obres, perquè ha estat sempre la parròquia i els qui en formen part els que han sufragat la majoria de despeses.

   Esperem continuar millorant i embellint la nostra església, comptant amb l'estima i el suport de tots els solivellencs i solivellenques.

                                                         Josep Mateu i Guarro

El campanar torna a lluir les quatre campanes

Des d’avui, dijous quatre de setembre, els nostre campanar tornarà a fer repicar les seves quatre campanes. Aquesta darrera, la de Tots els Sants, serà la que lluirà per sempre més l’escut del nostre poble.

Si bé al reportatge de la Festa Major d’enguany es poden veure fotografies des del dia de la seva arribada, fins a la benedicció que va tenir lloc el dia 15 -dia de la patrona de Solivella i a la que està dedicada la nostra església-, en breu es completarà amb fotografies dels treballs que s’han tingut de realitzar per col·locar-la en el seu lloc definitiu.

En aquest fotomuntatge, format per dues fotografies separades per 45 anys, es pot veure l’escut de Solivella de la nova campana, sobreposat a la campana més antiga, la de 1916, la que està dedicada al Sagrat Cor de Jesús.

 fotomuntatge de fotografies fetes els anys 1963 i 2008

La "moneda" de la Festa Major

Tot i que ja han passat uns dies cal felicitar a la comissió de festes per la original idea que van tenir a l’inventar-se aquesta "moneda" la passada Festa Major. D’aquesta manera no únicament han contribuït a donar un toc original i festiu al simple fet de pagar per allò que volem consumir, sinó que hi han trobat els simbolismes més adequats per fer una "moneda" purament solivellenca.

 la "moneda" que ha fet la comissió de festes

Solivella es prepara per viure la Festa del Sagrat Cor

Un any més la parròquia i tot el poble de Solivella preparen amb entusiasme la Festa del Sagrat Cor, que tindrà com a dia central el proper 9 de setembre.

Les festes, però, han començat aquest diumenge 31 d’agost, que ha tingut lloc el ja tradicional dinar parroquial, on unes 150 persones han degustat unes magnífiques paelles.

El proper dijous 4 de setembre a les 8 del vespre i a l’església parroquial, se celebrarà l’eucaristia i es farà la celebració de la reconciliació.

Dissabte a les 5 de la tarda hi haurà una xocolatada per a tos els nens i nenes del poble, i tot seguit activitats per als infants, organitzat pel jovent.

Diumenge a les 12 del migdia hi haurà una solemne eucaristia on s’acomiadaran els escolans que aquest curs han acabat el seu servei, i entrada dels nous escolans, amb la imposició del seu vestit litúrgic. A les 8 del vespre a l’església hi haurà un concert a càrrec de l’Orfeó de Santa Coloma.

Dilluns dia 8 a les 7 del vespre hi haurà “vol de campanes” anunciant la Festa del Sagrat Cor. Tot seguit, a les 8 del vespre hi haurà missa de la Nativitat de la Mare de Déu.

Dimarts dia 9, festa del Sagrat Cor de Jesús, a les 9 del matí hi haurà missa primera.

A les 12 del migdia hi haurà una solemne concelebració de l’eucaristia, presidida per l’Arquebisbe Jaume Pujol. Tot seguit, ofrena floral a la Mare de Déu de la façana i ballada dels gegants acompanyats pels nostres grallers “Lus Xipellis”. A les 8 del vespre hi haurà la processó pels carrers engalanats amb capelles, catifes, i escenes bíbliques, i presidida per l’Arquebisbe; acompanyarà la processó la Banda de Música de la Selva del Camp.

Finalment el dimecres 10 a les 8 del vespre hi haurà la missa en sufragi pels difunts de la parròquia.

Des de la parròquia es vol agrair a totes les entitats i persones que fan possible que la Festa del Sagrat Cor sigui any rere any una festa reeixida i de tots, i animem a tothom a gaudir i participar d’aquesta festa més que bicentenària.

Mn. Josep Mateu, rector

Un dinar... diferent

El dinar parroquial d'enguany havia començat molt bé, com sempre, i realment també va acabar molt bé. Tot va anar força bé... però diferent d’altres anys.

Sí, va ser una trobada inèdita, diferent de les altres, però exactament igual a aquella línia ben marcada dels dinars de germanor que, de quan en quan, s’organitzen a Solivella, amb l’afegit imprevist, en aquest cas, de les inclemències meteorològiques negatives.

Segons el Rito, persona de fiar i molt meticulosa en el que fa, el seu pluviòmetre va marcar 33 litres d’aigua caiguts només en la primera tongada (fins a 2/4 de 5 de la tarda), tot i que després encara va seguir plovent i en van caure 9 litres més, però no ja amb aquella intensitat tan forta, doncs va haver-hi moments, abans, que el carrer dels Llorach semblava un rierol. Fins i tot se’ns va obsequiar amb una mica de pedra i tot . I per aquells que tenen el són lleuger aquesta tempestat es va voler acomiadar, a les quatre de la matinada, amb un nou concert de trons i nou litres més d’aigua.

Moltes gràcies, Rito, per haver-nos donat aquestes dades tan precises que, com sabem, no són gaire normals en aquesta època, doncs 51 litres en poc més de dotze hores no es veuen gaires vegades al mes d’agost.

Però centrant-nos en el dinar parroquial, cal dir que l’assistència de solivellencs va ser notable i que, malgrat tot, ens ho vam passar molt bé. Potser aquest afegit de l’aigua li va donar el toc diferent que encara va fer que tothom, demostrant la seva resignació i sentit de l’humor, s’ho prengués per la part positiva, per aquella de veure-hi només un dinar inèdit, diferent al d’altres anys.

A més, realment aquest any la trobada per compartir l’arrossada, va tenir un altre final diferent, també inèdit, doncs Mossèn Josep va organitzar un bingo on tots, petits, grans i més grans, s’ho van passar força bé. En realitat uns millor que altres, doncs algú va voler acaparar al seu premi també el d’algun altre assistent. Una cosa gairebé inverosímil, doncs com en tots els jocs d’atzar, hi ha més persones que es queden sense premi que no pas afortunades. Però la Maria Teresa Ballart, ella soleta, se’n va emportar dos.

Resumint, millor que un altre any no ens plogui. Però si plou tampoc passa res, doncs la bona predisposició a passar-ho bé compartint aquest dinar de germanor que organitza la parròquia, va deixar ben palès que l’important no són les circumstàncies externes, sinó les que portem a dintre cadascú de nosaltres.

 dinar parroquial 2008

Agost '08

Altres interpretacions

Probablement mai cap notícia publicada en aquestes pàgines havia generat tants comentaris rebuts en tants pocs dies, a través d’e-mails i verbals, sobre el que s’havia escrit i en ambdós casos demanant la seva publicació en aquesta pàgina. Alguns fan referència a la dedicatòria de carrer a Mn. Solanes, i tots ells a les despeses que contínuament s’estan fent a l’església. En tots els casos es demana que quedin reflectides aquí la seva manera de pensar i les possibles discrepàncies.

Queda constància de que hi ha opinions, sobre el primer tema, que no combreguen en la dedicatòria. Fent un resum de coincidències sobre aquest primer assumpte, i sense entrar a valorar les opinions sobre la oportunitat o no de la dedicatòria de carrer i dels mèrits extraordinaris per rebre aquest honor  -doncs cadascú pot opinar lliurement segons els seus criteris-, la realitat és que les discrepàncies semblen anar més en la línia de que ja s’està saturat de celebracions amb plaques, diplomes i aniversaris, que no pas en la dedicatòria en sí.

Independentment del que reflecteix el paràgraf anterior i fetes posteriorment les oportunes consultes, aquest tema es va exposar en un ple municipal a l’Ajuntament i va ser aprovat per unanimitat per tots els regidors. Per tant si aquells representats nostres -que lliurement vam escollir els solivellencs- ho van decidir, és com si ho hagués decidit i aprovat cadascú de nosaltres.

Sobre el segon tema –i tal com expressament es demana- s’afegeix la següent llista d’obres que s’han portat a terme, recalcant que la majoria de les opinions no s’expressen en contra del que s’ha fet a l’església, sinó que es lamenten per allò que no s’ha fet a altres llocs del poble.

               Any 2000:

Es refà la teulada i es restauren i pinten les parets exteriors dels laterals superiors.

               Any 2001:

Reforma i restauració de la capella del Santíssim

               Any 2005:

Restauració del campanar, canviant l’antiga pedra vista per l’estucat actual.

               Any 2007:

Els vitralls.

               Any 2008:

Porta i arranjament de la nova entrada al campanar.

La nova campana.

Remodelació del baptisteri amb l’encàrrec i adquisició de tres grans mosaics que encara s’han de col·locar.

               Altres:

Substitució de la instal·lació elèctrica

Pendents d’executar:

Fer el terra nou.

Adquisició d’un orgue.

Cal insistir en que, en gairebé tots els casos, no s’expressen opinions contraries a les millores que s’han fet o es puguin fer a l’església, sinó que preocupa perquè es desconeix el cost que aquestes li suposen als solivellencs, i sobretot es nota la lamentació de que no se’n destinin també a altres coses del poble, doncs els diners és el mateix que surtin de les arques municipals, o bé que el municipi esgoti -per aquests conceptes- peticions d’ajudes i subvencions a altres organismes públics.

Coincidències d’opinions, també, en lamentar-se de que la majoria d’actuacions que es fan des de la Casa de la Vila només es coneixen a posteriori, sense la possibilitat d’expressar criteris ni valoracions en cap sentit fins després de la seva aprovació.

També, respecte a la gestió econòmica municipal, expressament es demana –en tres casos- que des d’aquesta pàgina es denunciï que, a la porta del mes de setembre, encara no s’hagin aprovat els pressupostos municipals d’aquest any.  

Ajudes y subvencions

Ha sortir ja publicat al D.OG.C. (Diari Oficial de la Generalitat) d’aquest mes un acord de govern, referent al PUOSC d'enguany, i del que aquí es reprodueix un extracte de la part que beneficiarà Solivella.

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

DOGC núm. 5185 - 31/07/2008

 DEPARTAMENT DE GOVERNACIÓ I ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES

ACORD GOV/133/2008, de 22 de juliol, d'aprovació del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya, any 2008. (Pàg. 59817)

 ACORD

GOV/133/2008, de 22 de juliol, d'aprovació del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya, any 2008.

Els articles 16, 17, 18 i 19 del Decret 245/2007, de 6 de novembre, de convocatòria per a la formulació del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya 2008-2012, estableixen el procediment i la competència per a l'aprovació definitiva dels plans anuals del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya.

.../...

Laia Bonet Rull

Secretària del Govern

 

Actuació núm.: 2008/362.

Entitat local: Ajuntament de Solivella (Conca de Barberà).

Títol: Reforma i ampliació del local cívic, 1a i 2a fases.

Pressupost total: 724.091,50 euros.

Subvenció PUOSC-DT: 215.224,20 euros.

 

No us deixeu enganyar

Si aquest mes en el que entrarem veieu en algun kiosc el número 124, corresponent al mes de setembre, de la revista "Descobrir Catalunya", podreu observar que a la seva portada, i de forma destacadíssima, hi diu "Conca de Barberà - Paisatges d’una comarca amb arrels". Doncs bé, si espereu trobar algun article interessant de Solivella, perdreu el temps, doncs malgrat que a l'interior de l'esmentada revista hi han 54 pàgines dedicades a la Conca, només en una es parla de Solivella i sense cap fotografia. Una bona part d’aquesta pàgina està ocupada per un planell, on hi consten pocs carrers i tot i així alguns d'equivocats. Del poc que resta de pàgina, una tercera part de l’espai ens parla del restaurant Travé, on podem llegir "Al migdia obre cada dia; a les nits, només de dijous a dissabte". Dues línies més avall es contradiu dient "el restaurant no obre les nits d'entre setmana". La resta, poca cosa d'interés.

Per tant, si veient aquest gran títol a la seva portada, espereu trobar algun escrit de Solivella que valgui la pena, aquestes expectatives que haureu dipositat no es veuran compensades.

La 96 pàgines restants de la revista, que té una molt bona presentació, són senzillament acceptables, res més. Podeu estalviar-vos els 4'95 €.

Dedicatòria de carrer i celebració dels 100 anys de l’Apostolat de l’Oració

Aquest passat dissabte, dia 23, hem viscut dues celebracions estretament relacionades amb la nostra parròquia. La primera ha començat prop de les onze del matí, quan ens hem reunit a la porta de la Casa de la Vila per dirigir-nos al carrer de la Pau, aquell carreró que va des de La Creu fins a la plaça de la Diputació. La raó era el canvi de nom de l’esmentat carrer, doncs a partir d’ara quedarà dedicat a qui va ser rector de la nostra parròquia, Mn. Josep Maria Solanes.

La cerimònia de descobriment de la placa ha anat a càrrec del nou rector, Mn. Josep Mateu, i els parlaments van ser per part del mateix Mn. Josep, l’alcalde de Solivella i una familiar de Mn. Solanes.

Pot semblar estrany que un poble faci desaparèixer un carrer dedicat a la Pau, per donar-li un altre nom. Però en realitat aquella “pau” a que feia referència no tenia l’origen que correspondria a un nom tan bonic i desitjat. No podem oblidar que en els seus orígens el nom sencer del carrer va ser el de “calle de los XXV años de Paz”, que feia referència a aquelles manifestacions que el general Franco es va autodedicar per celebrar els seus vint-i-cinc anys de dictadura.

Després del descobriment de la placa, i ja a l’església, s’han iniciat els actes de celebració del centenari de l’Apostolat de l’Oració a Solivella. Una data important que ens recorda la dedicació d’unes persones en el seu compromís de divulgació de la Fe.

Cal recordar que l’Apostolat és una associació religiosa fundada l'any 1844 a Vals (Llenguadoc - França) pel jesuïta F.X Gautrelet i difosa per molts països. Els seus membres es comprometen a pregar per la intenció que els és proposada cada mes. Aquesta organització que va ser aprovada de forma gairebé immediata pel bisbe de Le Puy i va rebre molt poc després el vist-i-plau del Papa Pius IXè, el papa que, entre moltes altres coses importants, va proclamar el dogma de l’Immaculada Concepció i que també va fer que a tota l’Església Universal es dediqués una festa al Sagrat Cor de Jesús.

També se’ns ha donat la possibilitat de veure un dels mosaics, del taller de ceramistes Català-Ripoll, que formarà part de les millores que s’estan ultimant al baptisteri.

Avui, doncs, Solivella ha viscut la festa que commemora els cent anys de l’Apostolat al nostre poble. En acabar la missa, concelebrada amb antics rectors de la nostra parròquia, se’ns ha ofert un brillant concert a càrrec del “Trio Montoliu”.

Per finalitzar hi ha hagut els protocol·laris parlaments i l’entrega d’una placa a la representat de l’Apostolat per part de l’alcalde, així com també uns diplomes commemoratius a cadascuna de les zeladores.

 dedicatòria d'un carrer a Mn. Solanes i celebració del Centenari de l'Apostolat de l'Oració

Inauguració del bar de Ca l’Espinac: "El Xamfrà"

Més de vuit anys desprès que els solivellencs ens quedéssim sense un lloc al centre del poble on poder anar a fer el vermut, a beure un refresc, a fer un cafè, o simplement a fer petar la xerrada d’una manera relaxada, finalment tornarem a tenir un bar on anar a passar les estones de lleure i on hi podrem trobar a altres solivellencs.

Em consta que fa temps que la Núria li omplia el cap al Josep Maria parlant d’aquest projecte i finalment, com gairebé sempre acostuma a passar, el va convèncer. El bar s’ha fet realitat.

Aquest divendres, 22 d’agost, ens conviden a tots a la seva inauguració a les vuit del vespre. D’aquesta manera, a més de tenir ocasió per felicitar-los i desitjar-los que els hi vagi molt bé aquest camí que ara comencen, podrem admirar aquest nou i espaiós local que constarà dels més moderns i còmodes avenços tecnològics d’avui dia.

Tot i que podeu presentar-vos-hi sense reserva prèvia, en el cas de voler anar-hi en colla per fer un esmorzar, berenar o sopar, el seu telèfon es el 977.892.275.

Enhorabona a ells i també a la resta de solivellencs, doncs obrir "El Xamfrà" és una bona noticia per a tots.                                     inauguració del "Xamfrà"

Principals actes de la Festa Major

Ja han finalitzat els dies de celebració la festa gran de Solivella. En línies generals els actes que s’han organitzat es poden qualificar amb una nota força alta. Per una banda aquests actes s’han concentrat en els dies justos, sense allargar, innecessariament, els dies dedicats a la Festa, com havia succeït aquests darrers anys i com s’havia criticat des d’aquesta pàgina. Potser si volem ser perfeccionistes caldria prendre nota, a l’hora de contractar les orquestres, d’advertir-les de les mides que fa la pista del ball, per tal d’evitar -com ha passat aquest i altres anys- que les mànigues de fils que van a parar a l’aparell equalitzador de la música -i el propi aparell- quedin al mig de la pista, doncs així s’evitarien les situacions que es van viure amb les dues orquestres d’aquest any, que si bé es van resoldre bé i amb celeritat per part de l’organització, es podrien haver evitat.

Per altra banda cal destacar la manera com s’han combinat els actes d’esbarjo amb la cultura, doncs d’aquest any en caldrien subratllar diversos dels que s’han celebrat.

Per ordre cronològic de com han anat succeint es pot començar parlant del tradicional pregó de festes. Si bé en els dies previs a la Festa es podien sentir comentaris de tot tipus en vers la persona designada per fer el pregó -sobretot pel que fa a les seves condicions d'"ex" i de "garrut"- a l’hora de la veritat ens va oferir un pregó digne d’haver-se gravat i tornar-lo a escoltar més vegades. En forma de conte, d’un molt amè relat, va saber evocar aquells anys del franquisme a Solivella, vistos des de l’òptica d’una persona culta i compromesa en el catalanisme. Però també va demostrar estar plenament al dia de la Solivella d’avui, lloant el que s’ha fet de positiu, però posant el dit a la llaga d’aquells aspectes que no ho són tant. Un magnífic pregó, com feia anys que no sentíem i que en cap moment ens va fer enyorar aquells dels "folklòrics" que s’havien portat altres anys.

Seguint aquest ordre cronològic cal destacar la magnífica actuació dels "Rigor Mortis". Per una banda per aquest nou i incomparable marc escollit -el castell- i per l’altra la magnífica posada en escena que van saber fer. Tot sumat va donar un resultat extraordinàriament espectacular. Per aquest motiu aquest any se’ls hi dediquen 40 fotografies en aquestes pàgines de la Festa Major.

De més de notable s’ha de qualificar l’obra escultòrica que ens va presentar en Joan Sans. Aquells bustos, que hem tingut el plaer d’admirar, eren d’una tal perfecció que ens quedàvem bocabadats davant d’aquelles cares, d’aquelles expressions, d’aquelles mirades dels seus ulls, doncs aquesta és la part més difícil de lograr en una escultura. Gairebé ens quedàvem esperant que en qualsevol moment ens parlessin. Enhorabona Joan!

A la benedicció de la nova campana de Tots els Sants també s’hi dedicaran unes quantes pàgines, que s’iniciaran en el dia de la seva arribada a Solivella, continuaran amb la benedicció del dia de la patrona i finalitzaran -més endavant- en la col·locació al campanar.

De molt important per el nostre poble va ser la presentació de l’obra d’en Jaume Gómez, "Solivella 1900-1950 - Diari Íntim". Un magnífic i laboriós treball, realitzat en diverses hemeroteques, per tal de fer un recull d’aquelles noticies de premsa que s’havien publicat en els diaris i revistes de l’època. Sempre recordaré el dia que, ja fa molt de temps, en Jaume se’m va adreçar per exposar-me el seu projecte i demanar-me la meva modesta col·laboració. A partir d’aquell moment, a més d’encoratjar-lo a tirar endavant la seva obra, cada vegada que en parlàvem o que em portava els seus apunts i esborranys, desitjava que arribés el dia de poder veure publicat el llibre. Ha valgut la pena esperar, la seva obra és un compendi de notícies del nostre poble que tots els solivellencs tindrem d’agrair-li que ens les hagi donat en forma de llibre. Un llibre que no pot mancar en cap llar de Solivella i de tots aquells que tenen vinculacions amb la nostra vila.

Cal aplaudir la iniciativa que, sense estar en programa i de manera absolutament altruista, els grallers "Lus Xipellis" ens van oferir unes matinades. A les vuit del matí del dia 16, i sense haver dormit, tal com van sortir de la disco-mòbil van decidir obsequiar als solivellencs amb el so de les seves gralles.

La "pedalada" va en augment. Aquest any van ser 49 bicicletes les que es van aplegar a la plaça Major a dos quarts de nou del matí per fer el tradicional recorregut que finalitza amb l’esmorzar popular d’arengada i vi dels nostres cellers.

Del concert del dia 17 al migdia és millor no dir-ne res.

El mateix dia a la tarda els historiadors Joan Fuguet i Carme Plaza van presentar el llibre "Història de la Conca de Barberà".

Com sempre s’ha fet, també aquest any es dedicaran en aquesta web un bon nombre de fotografies als més petits, doncs són ells els que dintre d’un temps veuran reflectida en aquestes pàgines la seva pròpia transformació. Així, doncs, hi podreu veure unes quantes fotografies del simulador de conducció i moltes dels jocs de cucanya, del parc medieval infantil i de la xocolatada.

Finalment és de rebut agrair les moltes i valuoses col·laboracions que podreu trobar en les pàgines d’enguany, doncs hi han fotografies de molt diverses persones: Enric Capdevila, Eduard Tarragó, Susanna Español, Josep Castro, Tomàs Tarragó, Ernest Capdevila, Glòria Simmoneau i Manel Tarragó. A tots ells moltes gràcies.

 Festa Major 2008

Activitats dels joves i Nits a la Fresca

Aquests primers dies d’agost s’han portat a terme diverses activitats i tallers a càrrec del grup de joves, dels que podreu trobar puntual informació a la seva web www.aiailujuvent.cat.

De la mateixa manera que ens arriba la calor cada estiu, a Solivella, que quan arriben les últimes hores de la tarda ens refresca la marinada, s’aprofita d’aquest clima per oferir-nos la programació de Nits a la Fresca.

Aquest segon dissabte d’agost ens ha arribat, puntual com cada any, la nit dedicada a les havaneres. En el bonic marc de la plaça de Sant Joan el grup "Olla Barrejada" ens ha ofert un magnífic repertori d’aquestes populars cançons. Naturalment no hi ha mancat el tradicional rom cremat que acompanya aquestes vetllades, al que, aquest any s'hi ha sumat el cava per aquells que, a més de voler una beguda més suau, volien apagar la seva set.

 Nits a la Fresca - Les Havaneres

Programa de la Festa Major d’aquest any

FESTA MAJOR '08

*Dijous dia 14
-           A les 7 de la Tarda. Repic de Campanes anunciant les Festes.


-            A les 9 del vespre. Presentació des del balcó de l’Ajuntament del pregoner, que aquest any serà el Sr. Jaume Cabestany Elias, llicenciat en psicologia i pedagogia, el qual va ser rector de la nostra parròquia.
-          Paraules del Sr. Batlle
-          Encessa del “xupinasso”
Degustació de sangria gentilesa de Caves SansTravé
 
            Tot seguit inauguració de les exposicions:
*        Escultures de Joan Sans, a la Sala Polivalent de la Casa de la Vila.
*        Pintures i novel·les de SansArt, al seu domicili situat a cal Presto (C. Pare Ventura Sans, 2)


-          A les 12 de la nit. Nit del Foc
Espectacle diabòlic i correfoc a càrrec dels diables Rigor Mortis.
En acabar, nit de gresca amb  “Festa budweiser” i Disco-Mòbil a la pista poliesportiva.
 

*Divendres dia 15
 -          A les 10 del matí. Cercavila pels carrers del nostre poble amb la xaranga:
“La Guinyolada”.


-          A dos quarts d'una del migdia. Missa Major en honor a la nostra patrona, oficiada pel nostre rector Mn. Josep Mateu Guarro i cantada pel Cor Parroquial. 
 
A la sortida benedicció de la nova campana “De tots els Sants” apadrinada per Gemma Castro Rallo, jutgessa de Pau; Mn. Josep Mateu Guarro, rector de Solivella; Filomena Solé Montseny, esposa de l’Alcalde; i Maria Sanahuja Tarragó, representant de l’Apostolat de l’Oració.

Tothom qui vulgui podrà passar a fer repicar la campana.
 
Tot seguit, Ofrena floral a la Verge i ballada dels nostres gegants Ferran i Elisabeth i Jordi Seré i Montserrat Marinada acompanyats pels grallers “Lus Xipellis”

 

-          A les 6 de la tarda. Tradicionals Jocs de Cucanya per a tots els nens i nenes del poble.


-           A les 11 de la nit. Nit Màgica 2008, a la plaça Diputació. presentada pel reconegut mag
SELVIN, amb les actuacions de:
     *        Aliskim & Luna. Creadors d’Il·lusions
     *        Fred Denver. Màgia amb animals
     *        Polinesian Show. Danses tribals

-         A la mitjanit, a la Pista poliesportiva: Disco-Mòbil i Festa Budweiser
 

*Dissabte dia 16

-          A dos quarts de 9 del matí. La Pedalada. A l’arribada dels participants, esmorzar popular amb la típica arengada i el bon vi del nostre poble.


-          Des de dos quarts de 12 a les 2 del migdia, a la Plaça Major. Park Infantil MEDIEVAL.


-          A 12 del migdia, a l’Esglèsia Parroquial, presentació del llibre SOLIVELLA 1900-1950 – Diari Íntim” a càrrec del seu autor, el Sr. Jaume Gomez Travé.


-          Des de 2/4 de 5 a les 7 de la tarda, a la Plaça Major. Park Infantil MEDIEVAL.


-          A les 6 de la tarda, a la plaça Major.
Xocolatada per tota la quixalla, a càrrec de l’AMPA del CEIP Sagrat Cor.


-          A les 8 de la tarda. Sessió de Ball amb el conjunt “Café Latino”.


-          A 12 de la nit. Ball de nit amb el mateix conjunt.


-          A les 2 de la matinada. Nit Jove. “Festa Shweppes” amb l’actuació del reconegut grup “La Banda Puig”

En acabar disco-mòbil
 

*Diumenge dia 17
 
-           A les 12 del migdia. Missa Major


-          A la 1 del migdia. Concert Vermut a l’esglèsia a càrrec de la Cobla Orquestra Internacional CADAQUÉS.


-          A les 7 de la tarda. A la sala d’actes parroquial, presentació del llibre “Història de la Conca de Barberà. Història de l’Art”, obra coordinada per Joan Fuguet i Carme Plaza, i editada pel Consell Comarcal i Cossetània Edicions.


-          A les 8 de la tarda. Ball de tarda a l’envelat a càrrec del mateix conjunt.


-          A les 12 de la nit. Concert de nit amb “LA CADAQUÉS”
           Tot seguit Ball de Gala i Fi de Festa amb la
orquestra Cadaqués.

Bona Festa Major a tothom!!

A propòsit d’una carta a tots els solivellencs

Després de la lectura d’una carta que s’ha publicat, i que va dirigida a tots els solivellencs, em van venir a la memòria les paraules del poeta:

"Sempre he estat de poble i em sembla que em puc atrevir a assegurar que em moriré essent-ho.

Estimo el poble -els pobles- amb les seves virtuts i els seus defectes, amb les seves mesquineses i les seves grandeses, amb tot el que representa de sincer i d’equivoc, i l’estimo perquè m’hi veig reflectit i refusar-ho seria, de fet, refusar-me a mi mateix."

Miquel Martí Pol

Els nascuts al 48 es tiren a la piscina i es clausura el curset de natació

Aquest primer dissabte d’agost aquells que ara fa 60 anys van néixer a Solivella han celebrat el seu canvi de desena en la numeració de la seva edat.

Fa dies que remenaven el tema i asseguraven que, en el sentit figurat, es tirarien a la piscina per celebrar tan important data. Han quedat de trobar-se de bon matí a La Creu i d'allí s’han dirigit a Concavins on, el Lluís Travé, de cal Baró, els hi ha fet una interessant visita a les instal·lacions. Com a record de la celebració, cadascun dels que van néixer a Solivella l’any 1948, s’ha emportat una ampolla de vi magnum (1'5 lit.), en la que s’hi ha posat una etiqueta en la que hi figuren els noms de tots ells. Posteriorment s’han dirigit a Verdú per visitar el molt interessant museu de joguets i autòmats que hi ha en aquella població. En Josep Maria Ballart, el Mesalles, president de la Cooperativa de Solivella, ha signat al llibre de visites del museu. Per rematar-ho han acabat al balneari de Vallfogona de Riucorb, on entre l’aperitiu i el dinar que s’han fotut, més d’un aquesta nit s’haurà de tingut de prendre bicarbonat, doncs a aquestes edats certes coses ja s’han de limitar.

A les cinc de la tarda, a la piscina, s’ha clausurat el curset de natació que s’ha desenvolupat durant aquest passat mes de juliol i que, com tots els anys, ha acabat amb un repartiment de premis, diplomes i medalles per tots els nens i nenes que hi han participat. Posteriorment s’han organitzat uns jocs per a ells a la pista poliesportiva. Per acabar se’ls ha obsequiat amb un berenar/aperitiu al bar de la piscina.

Diari de Tarragona: Possible minideixalleria a Solivella

El "Diari de Tarragona" va publicar fa uns dies aquesta notícia, de la que se’n reprodueix un extracte.

Posen en marxa la quarta deixalleria a la Conca de Barberà

La voluntat del Consell Comarcal és implantar minideixalleries a totes les poblacions mitjanes

La Conca de Barberà posarà en marxa la quarta deixalleria a la comarca, construïda al municipi de Sarral. Malgrat qualificar-se de minideixalleria, les instal·lacions ocupen una superfície de 600 metres quadrats, gairebé com la que tenen les tres deixalleries actuals, situades a les poblacions més grans de la comarca, Montblanc, l'Espluga de Francolí i Santa Coloma de Queralt. La voluntat del Consell Comarcal és implantar minideixalleries a totes les poblacions mitjanes.

../..

La minideixalleria és d'àmbit municipal i es gestionarà de forma conjunta entre l'Ajuntament de Sarral i el Consell Comarcal. Aquest estiu es posa en funcionament i està previst que el seu horari d'obertura sigui de quatre dies a la setmana, de nou del matí a dues del migdia.
El cost d'execució d'aquesta instal·lació ha estat de 100.000 euros, amb material i mà d'obra per part de l'Ajuntament. Per al seu finançament, l'Agència de Residus ha concedit al Consell un ajut de 29.400 euros -anualitat 2007-, i de 51.500 euros -anualitat 2008-.

../..

L'objectiu del Consell és implantar més minideixalleries. La pròxima es construirà a Vimbodí al setembre, amb previsió de posar-la en marxa al 2009. Altres poblacions on s'hi podrien fer minideixalleries són Solivella, Vilaverd, Barberà, Pira, Blancafort i Rocafort de Queralt.

Juliol '08

Tornem a omplir el cap de setmana

Si el passat cap de setmana dèiem que va estar ple d’activitats, aquest altre, el darrer del mes de juliol, no s’ha quedat curt, docs hem tingut tres actes interessantíssims. Divendres: Conferència sobre el castell i visita nocturna. Dissabte: Sopar de la Fam. Diumenge: Presa de possessió de la parròquia per part de mossèn Josep davant de l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol.

El primer d’ells va ser el divendres a les deu del vespre i tot i que va començar al local parroquial va continuar al castell. Aquest acte va consistir en una molt interessant xerrada sobre les obres de rehabilitació que s’estan fent al castell per part de la persona que, no únicament que les ha dirigit -doncs es tracta de l’arquitecte Joan Albert Adell- sinó que a la vegada ha format part del projecte gairebé des dels seus inicis. Per aquesta raó ens va poder aportar, a més de una excel·lent visió històrica  i artística de l’edifici, també el seu particular punt de vista de com va anar el tema de les subvencions, des que van iniciar-se els tràmits fins al que finalment ha atorgat el Ministerio de Fomento.

La seva dissertació -acompanyada d’una projecció d’imatges- ens va aclarir alguns dubtes sobre temes que, si bé es suposaven, ara estan científicament provats. La principal es la superposició de diversos edificis de caràcter defensiu en el mateix indret del castell, el que fa que dintre de la darrera construcció de finals del S. XV, es puguin trobar vestigis de diverses restes que abasten des d’un primer castell del S. XII a posteriors. El més notori, tot i que no en queden restes, és la certesa (?) de que en aquest mateix lloc, segles abans del XII ja existia una anterior construcció.

Un cop acabat l’acte, l’alcalde va proposar d’anar fins el castell on, acompanyats per l’arquitecte director de l’obra, el Sr. Adell, podríem reviure sobre el terreny algunes de les coses que acabàvem d’escoltar.

Realment va valer la pena, doncs a més de poder visitar el castell i constatar tot el que s’ha fet recentment, varem poder gaudir de dos privilegis: Veure aquesta nova i diferent visió del castell, amb la nova il·luminació nocturna, que si bé no està encara del tot enllestida ens va permetre fer-nos una idea molt aproximada de com quedarà. I per altra banda, acceptant aquesta invitació de l’alcalde, vam tenir l’oportunitat de poder aclarir dubtes preguntant directament a la persona que tant de temps porta dirigint l’obra de rehabilitació.

El dissabte al capvespre va tenir lloc la tradicional trobada solidària que cada any organitza la parròquia amb el nom de Sopar de la Fam. Aquest any van assistir-hi 238 persones a les que caldria afegir els 40 tiquets que es van vendre de l’anomenada fila zero. És a dir que aquest any han estat 278 solivellencs que han volgut contribuir en la tasca solidària que s’està fent al continent africà.

Avui diumenge Solivella ha viscut una cerimònia religiosa excepcionalment lluïda i que poques vegades es pot viure en un poble tan petit com el nostre, doncs no és habitual que les preses de possessió dels rectors es facin palesos amb l’assistència de l’autoritat eclesiàstica, representada en aquest cas, per l’arquebisbe de Tarragona, Dr. Jaume Pujol Balcells.

Si bé va ser el passat 25 de juny quan Mossèn Josep Mateu va ser nomenat rector de les parròquies de Santa Maria de Solivella, de Santa Maria Magdalena de Blancafort i de Sant Salvador de Pira, no ha estat fins a avui que se l’hi ha donat possessió per part de l’Arquebisbe Metropolità i Primat, Mons. Jaume Pujol, en un acte que ha anat revestit del cerimonial adequat per a la ocasió, i en el que ha destacat d’una manera especial l’actuació del nostre cor parroquial.

 Actes dies 25, 26 i 27 de juliol

Quin cap de setmana...!

Si sovint ens queixem dient que a Solivella hi ha molt poques coses a fer, aquesta manera negativa de voler veure el nostre poble té de canviar radicalment quan es presenten caps de setmana com aquest que hem passat.

Va començar ja el divendres amb un magnífic audiovisual que ens van oferir la Gemma de Luna, la Mercè Jornet, en Ramir Bullich i en Jordi Costa. El tema, que va centrar-se en la Solivella de l’any 1976, va resultar no només un exercici de nostàlgia per las imatges que ens van oferir, sinó també un admirable treball de recerca i restauració, doncs aquelles primitives imatges que fa molts anys ja ens van deixar veure, passats aquests anys havien desaparegut en gran part i han tingut de recuperar-les com han pogut, restaurar-les i ordenar-les, per tal que nosaltres tinguéssim la oportunitat de poder veure-les, els uns per primera vegada i els altres per recordar aquelles que ja havíem vist fa molts anys.

El dissabte i el diumenge han estat dos dies gairebé dedicats als nostres grallers, celebrant els actes del seu 20è aniversari. El del dissabte amb la celebració pròpiament dita, amb cercavila, concerts, sopar multitudinari (prop de 300 persones), ball i, naturalment, l’enlairament dels 20 coets que celebraven i simbolitzaven els seus vint anys.

El diumenge, a més de despertar-nos a tots amb les seves matinades, ha sigut una diada d’homenatge al grallers de Solivella, amb el descobriment d’una artística placa que recorda els dos grans grups de grallers que ha donat el nostre poble: Els Triquelis i Lus Xipellis. Aquesta placa de ceràmica es troba situada a la part alta del carrer Major, en aquell racó que, a partir d’avui, pren el nom de Placeta de les Gralles. Acte seguit ens han ofert un concert de gralles i tots plegats ho hem pogut celebrar amb un pica-pica a la veïna plaça de Sant Joan.

Ja una estona abans Solivella ha viscut un altre homenatge. En aquest cas a la Gent Gran, doncs avui L'Esplai del Jubilat i Pensionista de Solivella, ha celebrat la seva Festa Major. La festa s’ha iniciat a les 12 del migdia amb la Missa Major, que ha estat cantada pel Cor Parroquial. A continuació, i encara dintre de l’església, s’ha homenatjat a les persones de més de 80 anys sense parella, a les quals s’ha fet entrega d’un bonic record d’aquesta festa.

Després, més de 250 persones s’han retrobat al restaurant Sant Jordi per compartir un dinar de germanor, en el decurs del qual s’han pogut escoltar les paraules del seu president, David Cartañà, i de l’alcalde de Solivella, Enric Capdevila. El primer ha fet un breu i emotiu discurs per donar la benvinguda a tothom i en particular a aquelles persones a les quals s’havia fet l’homenatge d’avui. El segon, l’alcalde, ens ha recordat les coses que s’han portat a terme o s’han començat aquest darrer any, al mateix temps que ens omplert d’esperançador optimisme amb els projectes que vol portar a terme. Ambdós han entregat als assistents al dinar uns records d’aquesta diada.

A les set de la tarda els solivellencs van poder veure l’arribada de la nova campana, la de Tots els Sants, i van poder omplir amb les seves dades un formulari per tal que hi consti també el seu nom a la campana. Aquestes dades constaran per duplicat en una còpia que serà guardada a l’Ajuntament, mentre que l’altra, tancada en una urna, quedarà al campanar com record de l’acte i amb els noms de tots aquells que van voler-los donar.

Al vespre els jubilats han tancat la seva Festa Major amb un lluït ball a la plaça de la Diputació.

 festa del 20è aniversari de "Lus Xipellis"

 Festa Major de l'Esplai del Pensionista

Celebració del 20è aniversari de "Lus Xipellis"

Aquest proper cap de setmana s’inicien els actes de la celebració del 20è aniversari de la creació del grup de grallers "Lus Xipellis" de la següent manera:

**DISSABTE dia 19**

18:30 - Concentració a les escoles dels grups de grallers "Tokem el dos" de Pira, Grallers de Montblanc i els grallers "Lus Xipellis" de Solivella.

19:00  - Inici de la cercavila pels carrers del poble.

20:15  - Concert de gralles a la plaça Major. Seguidament  pica-pica pels assistents i encesa dels 20 coets amb la col·laboració dels diables "Rigor Mortis".

21:00  - Sopar popular a la plaça de la Diputació: assortit d’embotits amb pa amb tomàquet i vi de la terra (6 € + entrar en el sorteig d’una samarreta dels XX anys).

22:00  - Des de Montblanc al ritme del latin, la samba, l'ska, la rumba, la batucada i altres ritmes, els més bandarres de la Conca "Bandarra Street Orkestra".

**DIUMENGE dia 20**

07:00  - Matinades a càrrec de tots els grallers que han format part del grup de grallers "Lus Xipellis" des de 1988 a 2008.

Al sortir de missa  - Junts procedirem a la inauguració de la Placeta de les  Gralles del carrer Major i el descobriment d'una placa en commemoració al Grallers "Els Triquelis" i "Lus Xipellis". Seguidament concert dels grallers 1988-2008. En acabar refrigeri popular.

20:30  - A la plaça de la Diputació ball espectacle amb el conjunt "Only Anthony" (Esplai del Pensionista).

Feliç aniversari!              20 anys d'història gràfica de "Lus Xipellis"

Campana, no. Sant Cristòfol, sí

Degut a les inclemències del temps, ja que una estona abans de l’hora prevista va començar a ploure amb força, es van cancel·lar els actes previstos per donar la benvinguda a la nova campana, la campana de Tots el Sants.

En principi -i sense concretar com es desenvoluparan- aquests actes queden posposats al proper diumenge, dia 20.

Si bé, doncs, el dissabte va ser un dia gris i nuvolós, amb l'esmentada pluja inclosa, avui diumenge el sol ha tornat a lluir i el dia s’ha presentat radiant, tot i que amb un notable descens de les temperatures. Però això no ha estat cap obstacle per poder fer la tradicional benedicció dels vehicles celebrant la diada del seu patró, Sant Cristòfol.

Els actes litúrgics han començat una estona abans, doncs a tres quarts de dotze es celebraven a l’església els funerals de la Mercè Salvadó, "La Pubilleta" (q.e.p.d.), que ens va deixar aquest dissabte. A la sortida de missa -prop de la una del migdia- a la placeta de La Creu s’ha fet la benedicció de vehicles per part del nou rector de la nostra parròquia, Mn. Josep Mateu.

 Sant Cristòfol

Arribada de la nova campana

Aquest proper dissabte, 12 de juliol, està prevista l’arribada a Solivella de la quarta campana del campanar de l’església.

L’acte de la rebuda, que estarà presidit per l’alcalde -Sr. Enric Capdevila- tindrà lloc a l’entrada del poble, concretament al davant de les escoles.

A més de que tothom és convidat a participar-hi, aquesta cerimònia comptarà amb la presència destacada dels padrins de la nova campana, Filomena Solé Montseny, Gemma Castro Rallo, Mn. Josep Mateu Guarro i Maria Sanahuja Tarragò.

L’hora prevista d’arribada serà a les set de la tarda.              

En contra de "Telecinco"

La Pepi Pinent fa arribar aquest escrit en el que, per una banda denuncia la postura en contra del català que ha adoptat la cadena de televisió "Telecinco", i per altra banda les mesures que tindríem de prendre nosaltres davant d’un atac com aquest a la nostra llengua.

Des d’aquesta web, a més de publicar el seu escrit i contribuir a fer-ne difusió, manifesto el total i absolut recolzament a les paraules d’aquesta solivellenca.

La cadena de televisió Telecinco s'ha adherit avui al Manifiesto por la lengua común, que el passat 23 de juny va presentar un grup d'intel·lectuals a Madrid.

La cadena comparteix les exigències d'aquest grup d'intel·lectuals, entre els quals hi ha Mario Vargas Llosa, Fernando Savater o Álvaro Pombo, que demanen que el parlament espanyol elabori una normativa per fixar que el castellà sigui la llengua oficial de tot el territori i l'única 'que pot ser-li suposada' als seus ciutadans'.

Telecinco és la primera televisió que s'adhereix a aquest manifest.
A més, Telecinco ha dit, a l'informatiu del migdia, que 'posa a disposició del col·lectiu que porta aquesta iniciativa el seu canal de televisió per donar suport a aquest projecte'.

Si ells s'adhereixen al manifest, nosaltres ens adherirem a una vaga que consisteix en no mirar telecinco.
Això no és un boicot, sinó una vaga. Junts podrem!
Telecinco mai més!

Informatiu Municipal, número 4

Tot i que entre els primers números d’aquest informatiu va passar un llarg període de temps, ara en pocs dies l'Ajuntament n’ha publicat dos més.

En aquest número 4 caldria destacar la informació facilitada d’un curs d’informàtica i sobretot la publicació de la freqüència de pas de l’autobús de línia.

Interessant l’escrit sobre la futura nova campana, i emotiu el que recorda a mossèn Solanes i l’acord per dedicar-li un carrer.

La resta és un extens recull de tots els actes festius o commemoratius que es portaran a terme aquest estiu.

Informatiu Municipal, número 4

Solivella Juliol 2008
Núm. 04/08


* NOU CURS D’INFORMÀTICA
Com ja us hem informat en els diversos informatius s’ha de portar un curs
Internet i Blocs, aquest està impartit per TINETaula amb el patrocini de la Diputació de Tarragona.
Dades del curs. Del 14 al 24 de juliol.
Inscripcions: fins al 9 de juliol a l’Ajuntament de Solivella.
Preu del curs: GRATUÏT

_____________________


* TRANSPORT REGULAR VIATGERS

TRANSPORT COMARCAL DE VIATGERS
BELLTALL - SOLIVELLA - BLANCAFORT - LA GUÀRDIA - MONTBLANC

Línia 7

LA HISPANO IGUALADINA

Servei: dilluns, dimecres i divendres

Anada
  Matí Migdia
Belltall 6.50 h -
Solivella 7.00 h 13.30 h
Blancafort 7.05 h 13.40 h
La Guàrdia 7.18 h 13.45 h
Montblanc 7.25 h 13.50 h
Tornada
  Migdia Tarda
Montblanc 13.05 h 19.10 h
La Guàrdia 13.10 h 19.15 h
Blancafort 13.15 h 19.20 h
Solivella 13.25 h 19.30 h
Belltall 13.40 h 19.45 h

_____________________


NOVA CAMPANA
El nostre campanar des de l’any 2000 ha estat objecte de diverses actuacions de millora de forma continuada. A dia d’avui hi mancava acabar uns treballs d’electrificació de les campanes ja existents i la col·locació d’uns motors, per així millorar els seus tocs i el funcionament del rellotge, i completar el quart finestral que hi resta buit amb una campana tal com fou en temps passats. Aquesta nova actuació compta amb un ajut de la Diputació de Tarragona.
La nova campana es dirà “Campana de TOTS ELS SANTS”, i cadascú de nosaltres hi podrà donar el seu propi nom a la campana. Per aquest motiu el dia de la recepció serà instal·lada una taula a la plaça Major on podrem passar-hi a donar el nostre nom i a la vegada ens serà lliurat un justificant que així ho acrediti. Les llistes en què s’hi relacionin els diversos noms, seran posades en un cilindre o petita urna, que serà col·locat dins la paret del finestral del campanar on serà posada la campana, i així simbòlicament la campana portarà el nom de cadascun de nosaltres que ho hagi manifestat.
El dia de l’arribada és prevista per al dissabte 12 de juliol. I la benedicció serà el dia 15 d’agost, festa patronal dels solivellencs, que tindrà lloc a la sortida de la missa solemne que es celebrarà a 2/4 d’1 del migdia. Feta la benedicció, tothom la podrà fer repicar. Ja a la festa del Sagrat Cor es donaran per acabades totes les millores a la torre del campanar i seran inaugurades oficialment.
Tota campana compta amb uns padrins. Seguint el protocol i costum d’antic i atenent la darrera campana patrocinada per l’ajuntament l’any 1972, ara toca ser apadrinada per l’esposa de l’alcalde, Filomena Solé Montseny, i la jutgessa de Pau, Gemma Castro Rallo, part oficial dels organismes civils del poble. Però tenint en compte el fet excepcional tant per les inscripcions de la mateixa campana, com perquè aquesta posa el punt i final a una millora
global del nostre campanar, tindrà lloc un doble padrinatge en què s’afegeix la representació parroquial. Els padrins d’aquesta darrera part seran el nostre rector, mossèn Josep Mateu Guarro, i la representant de l’Associació de l’Apostolat de l’Oració en el seu centenari, Maria Sanahuja Tarragó.

_____________________


TRASPÀS DEL RECTOR DE SANTA MARIA DE SOLIVELLA
El dia 27 de maig va morir el nostre rector de Santa Maria de Solivella, mossèn Josep M. Solanes Ferré, el qual exercí de rector des del juliol de 1972 al setembre de 1994; i del setembre de 2002 fins al dia de la seva mort. Novament, i des d’aquest informatiu municipal, l’Ajuntament i el poble de Solivella mostren el seu condol als familiars, a la comunitat cristiana de Solivella i a l’Arquebisbat de Tarragona.
El dia del seu traspàs, a més de ser decretat un dol oficial de tres dies, l’Ajuntament va acordar posar el nom de mossèn Solanes al carrer que uneix el carrer de la Creu i la plaça de la Diputació, un lloc ben a prop del temple parroquial. També s’acordà que a la nova campana de “Tots els Sants” s’hi afegís la següent inscripció: “In memoriam Mn. Josep M. Solanes, rector + 2008”.

_____________________


FESTES D’ESTIU
NITS A LA FRESCA

MES DE JULIOL

Dissabte, dia 5
Hora: a les 5 tarda
Lloc: Pl.Major

Taller de Xapes

Hora: 2/4 de 9 del vespre
Lloc: Plaça de la Diputació
SOPAR POPULAR a càrrec del grup de Diables Rigor Mortis en el seu 20è aniversari. Projecció d’un recull fotogràfic. En acabar es farà ball.
Dissabte, dia 12

Hora: 7 de la tarda
Lloc: Carrers i places del poble

ARRIBADA DE LA CAMPANA “DE TOTS ELS SANTS”, recepció de la campana davant de l’escola. Cercavila amb els nostres grallers “lus Xipellis” amb assistència dels gegants i seguici popular. En arribar a la plaça Major es podrà passar a donar el nostre nom a la campana.

Divendres, dia 18

Hora: 2/4 d’11 de la nit
Lloc: Sala Parroquial

AUDIOVISUAL “SOLIVELLA 1976” a càrrec de Gemma de Luna, Mercè Jornet, Ramir Bullich i Jordi Costa.
Dissabte, dia 19

Hora: a partir de les 7 de la tarda
Lloc: Carrers del poble

20è ANIVERSARI GRUP DE GRALLERS LUS XIPELLIS. Cercavila amb diversos grups de grallers. Sopar popular a la plaça de la Diputació.
Actuació del grup Bandarra Street Orkestra.
Diumenge, dia 20

Hora: a partir de la una del migdia
Lloc: Plaça Major, carrer Major

20è ANIVERSARI GRUP DE GRALLERS LUX XIPELLIS. Cercavila des de la plaça Major fins al final del carrer Major. Dedicació d’un monument escultòric en pedra i ceràmica dedicat als grups de grallers del nostre poble.
Aperitiu popular per a tothom.
Hora: a partir de les 12 del migdia
Lloc: Església parroquial i plaça de la Diputació
FESTA MAJOR DE L’ASSOCIACIÓ DE JUBILATS I PENSIONISTES, amb assistència a la missa major. Dinar de festa major i a la tarda ball a la plaça de la Diputació.
Divendres, dia 25

Hora: 10 de la nit
Lloc: Parroquia Santa Maria

CONFERENCIA AUDIOVISUAL sobre la recuperació de les restes i perímetre del nostre castell a càrrec del seu arquitecte director de l’obra Dr.Joan Albert Adell.
Dissabte, dia 26

Hora: A partir de 2/4 de 10 del vespre
Lloc: Plaça de la Diputació

SOPAR DE LA FAM, organitzat per la nostra parròquia.


Per avançar alguns dels principals actes que se celebraran els propers mesos d'agost i setembre cal destacar:

Dissabte, 9 d'agost, a dos quarts d’onze de la nit: Cantada d’havaneres a la plaça de Sant Joan.

Del 14 al 17 d’agost: Festa Major

Del dijous, 21 d'agost, al dissabte 23: Diversos actes a la parròquia commemorant els 100 anys de l'Apostolat de l'Oració.

Diumenge, 31 d'agost, a partir de la una del migdia: Dinar parroquial (carrer dels Llorach)

Dimarts, 9 de setembre: Festa del Sagrat Cor, 265è aniversari.

Dijous, 11 de setembre: Diada Nacional de Catalunya.

 

Actes 20è aniversari

L’associació cultural Grup de Diables "Rigor Mortis", continuant els actes de celebració del seu vintè aniversari, ens recorden el del proper dissabte dia 5.

Per només 7 € tothom podrà participar en un programa força atractiu:

   * 21:30 - Sopar popular d’embotits i pa amb tomàquet.

   * Tot seguit, projecció d’un recull fotogràfic en commemoració dels seus 20 anys.

   * Continuarà amb música, per tal que tothom pugui ballar una bona estona.

Juny '08

L'Anna i el Xavi es casen... i el mercat canvia de lloc 

A cal Caloio ja han casat les filles. Aquest darrer dissabte de juny ha estat l'Anna la que ha donat el "sí, vull". Enhorabona als pares i família i milers de desitjos de felicitat eterna als nuvis.

La boda, en ser en dissabte, va fer que el mercat -que tradicionalment es fa a la plaça Major- veiés canviada la seva ubicació i es traslladés a la plaça de la Diputació. Fent una comparació d’espai i de comoditat, tant per les parades com per la clientela, potser valdria la pena estudiar un canvi definitiu, amb el que, a més, alliberaríem la plaça Major i l’accés al carrer Major.

 boda i mercat

Juan Fernando Hervás, Joan 2008

Fa uns quatre anys va arribar a Solivella amb la seva família i amb total discreció. Tanta que, al veure el programa d’aquest any, molts solivellencs preguntaven qui era aquest Juan Fernando. Doncs bé, ara que -amb motiu de la festa- ja el coneixem tots, res millor que ell mateix per contestar aquelles preguntes que segur que voldríeu fer.

Cóm vas conèixer Solivella?

A través d’una revista de cases rustiques.

Què et va fer decidir a l’hora d’escollir Solivella per fixar la teva nova residència?

La tranquil·litat, la gent i el fet de tenir tots els serveis.

Has vist satisfetes les teves expectatives, entre el que suposaves i la realitat?

La sensació de viure al poble ha superat les expectatives creades.

Què destacaries de positiu?

La qualitat de vida i la tranquil·litat.

Quines mancances hi trobes?

La falta de projecció per la gent jove i la falta de participació dels joves amb les iniciatives del poble.

Estàs al corrent del dia a dia del poble i dels projectes de futur?

Si.

En modificaries o afegiries algun?

Abans de realitzar l’ampliació del municipi, incidiria en la restauració i manteniment de les vivendes del centre de Solivella i el seu entorn històric.

 Felicitats, Joan

Proserpina, benvinguda a Solivella

Tal com estava programat la festa es va desenvolupar en dues parts. La primera -la més important- al vespre, i va consistir en la presentació als solivellencs de la Proserpina per part del president del grup de diables. L’alcalde, que el va acompanyar en l’acte, va contestar a les seves paraules fent una mica d’història del grup i de la festa de Sant Joan.

La segona, a les dotze de la nit, l’hora de les bruixes, va ser molt més espectacular. Es notarà dies l’olor a pólvora, doncs les colles de diables que van donar la benvinguda a la bèstia dels Rigor Mortis, no van escatimar res per tal que la festa de la presentació resultés lluïda. Per arrodonir-ho, la coreografia va ser perfecta.

 50 fotografies

20 anys de "Rigor Mortis"

El grup que ens alegra les festes amb timbals, castells de foc, trons, petards i tot el que envolta la pirotècnia i els seus sons estridents, va néixer sense fer gaire soroll. D’això en fa ja 20 anys. I tal com es va avançar en aquesta web el primer dia d’aquest 2008, el Grup de Diables vol celebrar-ho donant participació de la seva festa d’aniversari a tots els solivellencs. Evidentment, per fer-ho, han escollit les dates properes a la gran festa del foc, la que celebra el solstici d’estiu, Sant Joan. Una festa en la que sempre han participat i en la que han tingut un paper destacat en els actes que l’envolten.

Per aquest any, tan especial per a ells, ens oferiran unes al·legòriques actuacions dedicades a dues grans figures de la mitologia satànica i que molt tenen a veure en el que ells representen: Walpurgis i Proserpina.

La primera, Walpurgis, d’arrel nord i centre europea. Tradicionalment se li dedicava la nit del 30 d’abril, que és quan se celebra un dels sabbat o reunió de bruixes més important i que, segons els experts, des de l’època medieval s’organitzaven en grups o aquelarres de dotze membres, tots o la majoria eren dones, i un líder masculí. Si llegiu el "Faust" de Goethe, veureu com ens relata -amb tot luxe de detalls- l’esgarrifosa nit de Walpurgis.

Si voleu seguir el ritual és molt important que no porteu res metàl·lic a sobre. Tindreu d’encendre dues espelmes, una de blanca (símbol del bé) i una de groga (símbol de la força). Després passeu un mocador blanc un parell de segons per sobre de les flames (sense que es cremi!). Apagueu les espelmes i poseu-lo sota del coixí on dormiu durant trenta dies. Això us protegirà contra qualsevol tipus de mal rotllo: bronques a casa, professors injustos, enveges, banyes, desenganys amorosos...

L’altre personatge a qui dediquen la festa és Proserpina, la filla de Ceres i Júpiter. Si bé en els seus orígens podia servir perfectament per invocar-la des d’un món rural com el de Solivella, doncs Proserpina era una modesta divinitat agrària que presidia el creixement del blat, tot va canviar quan va ser raptada per Plutó i aquest se la emportar a l’infern. Ves a saber perquè... El cas és que a partir d’aquest moment els romans la van nomenar la seva deessa dels inferns.

El programa que ens han escollit els "Rigor Mortis" és aquest:

DIA 21 DE JUNY

20:00 - Presentació de la Proserpina. A continuació pica-pica per tothom.

24:00 - Correfoc-espectacle a la plaça Major.

             Les Forces del Mal reben a Proserpina acompanyada pels Dimonis de Montblanc, la Cabra de Vandellòs i els Diables de Solivella.

02:00 - A la pista poliesportiva: Festa de la cervesa, amb l’actuació del grup Frakaso (de Montblanc). Després disco-mòbil.

DIA 22 DE JUNY

13:00 - Cercavila dels Diables Infantils de Montblanc.

 Sant Joan, any 2001 (ampliar)

Informatiu Municipal, núm. 3

En aquest tercer número, corresponent al mes de juny, hi tornem a veure -al igual que en el primer- alguns temes interessants i que val la pena destacar:

PLA LOCAL DE JOVENTUT I DINAMITZACIÓ JUVENIL

Els serveis tècnics de Joventut del Consell Comarcal han redactat el Pla Local de Joventut de Solivella per al període 2008-2011. Aquest document contempla un conjunt d’actuacions destinades a 83 joves de 14 a 29 anys i té com a objectiu l’organització d’actes, tallers i activitats a fi de dinamitzar el teixit juvenil de Solivella. El pressupost de dinamització juvenil de Solivella ha estat quantificat en 22.000 €. Respecte al projecte de dinamització per aquest any 2008, aquest ha estat valorat en 5.500 €; i hi ha una previsió de finançament per part d’aquest Ajuntament de 2.200 € i de la Secretaria de Joventut de 3.300 €. En conjunt, es tracta d’unes eines al servei dels joves del nostre poble, que esperem ho sàpiguen valorar i aprofitar degudament.

NOUS CONVENIS DE COL·LABORACIÓ

L'Ajuntament ha subscrit una sèrie de convenis de col·laboració amb diferents instituts i acadèmies, i això ha permès que es puguin tenir alumnes en pràctiques, sense cap cost per part de l'Ajuntament, ja que els convenis també es signen amb el Servei Català d'Ocupació.

AMPLIACIÓ DE L’ESCOLA

El projecte redactat per a l’ampliació del CEIP Sagrat Cor, en aquests moments es troba en estudi davant de la Comissió d’Infraestructures del Departament d’Educació, i en uns quatre mesos sortirà a licitació, segons les previsions del mateix Departament. Les al·legacions fetes el seu dia des de l'Ajuntament han estat acceptades i, en conseqüència, es tindrà en compte la construcció de la pista poliesportiva en el conjunt escolar de manera que hi siguin construïts uns fonaments que permetin a l'Ajuntament el seu tancament i cobriment, a fi i de transformar-la en pavelló polivalent, destinat a l’alumnat, però també obert a tot el poble.

LLAR D’INFANTS

Ha estat presentada una petició davant del Departament d'Educació de la Generalitat perquè el nostre poble pugui comptar amb una llar d’infants a fi de donar un nou servei d’acord amb les necessitats familiars i socials del dia d’avui. Es tracta d’una adequació de l’edifici anomenat "Equipaments Culturals", i que afecta una superficie útil de 178'11 m2, amb un pati annex de 130'65 m2. La seva situació és del tot privilegiada si tenim en compte que es troba en el conjunt escolar i esportiu i vora el parc infantil. En aquest moment la proposta es troba en estudi davant de la Comissió d’Infraestructures del Departament d’Educació, i n’esperem un pronunciament dintre de poc.

RECUPERACIÓ DELS POUS D’AIGUA

L’Agència Catalana de l’Aigua va treure una Resolució, MAH/92/2008 de 9 de gener, en la qual es feia pública la convocatòria de subvencions adreçades als municipis connectats a xarxes d’abastament supramunicipals per fer front a les despeses derivades de la recuperació urgent de captacions en desús. Des de l'Ajuntament es vol recuperar el pou d’en Badia. L’actuació té un pressupost d’execució per contracte de 121.667'49 €.

ADEQUACIÓ DE L’ENLLUMENAT PÚBLIC

La Generalitat de Catalunya va publicar la Llei 6/2001 i el Decret que la desenvolupa, 82/2005, diu que s'han d’adequar els enllumenats públics que provoquin contaminació.

La finalitat és adequar l’enllumenat existent o substituir-lo per mantenir les condicions de lluminositat natural en benefici de la fauna, flora i els ecosistemes en general, sense disminuir les condicions d’iluminació dels carrers, places i vies del municipi.

Es va delegar el Consell Comarcal la redacció del Pla municipal de l’adequació de l’enllumenat públic, el qual té un pressupost de 112.819'13 €.

L'Ajuntament, en compliment de la normativa vigent, va aprovar el Pla municipal d’adequació de l’enllumenat públic, així com també ha fet constar que no es disposen de recursos econòmics per a aquesta adequació, encara que les nostres instal·lacions són totalment noves, i la Llei d’aplicació a Catalunya es troba impugnada davant dels tribunals.

BASSA D'AIGUA

L’Ajuntament va sol·licitar a l’Agència Catalana de l’Aigua una subvenció segons la convocatòria MAH/1506/2007, de 17 de maig, per a la realització d’inversions per a actuacions d’abastament en alta per a la construcció d’una bassa. L’import d’aquesta obra té un pressupost d’execució per contracte de 246.684'03 euros i s’ha obtingut una subvenció de l'ACA per import de 209.846'87 €.

CARRETERA C-14

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha informat sobre unes peticions que afecten la nostra carretera C-14 en relació amb els següents punts:

- En relació amb el mal estat del paviment de la travessera de la C-14, ha estat demanada una fiscalització per poder reparar-lo al més aviat possible, davant de la nova temporada estival. Mentre, el servei de conservació anirà tapant els sots a la travessera.

- Pel que fa a la millor de la carretera en el sector de la cruïlla de la C-14 amb la carretera de l'Espluga a Sarral, s'ha demanat una actuació per millorar la seguretat dels veïns que consisteix en la construcció de vorades o voreres. El Departament de Carreteres ha manifestat que es tindria en compte a l’hora de redactar el projecte constructiu per al condicionament de la carretera C-14, del PK 37+700 al 46, entre Montblanc i Solivella.

- Quant als diversos sistemes emprats per controlar la velocitat a la travessera C-14, cap d’ells ha donat resultat satisfactori i, per tant, es considera que l’únic alternativa que queda és fer complir els límits i les normes de circulació, amb la intervenció dels Mossos d’Esquadra.

PLA TERRITORIAL, AL·LEGACIONS

En data 17 d’abril, l’Ajuntament va presentar unes altres al·legacions en referència al Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona:

"Aquest Ajuntament creu que la previsió del nou traçat de la C-14 de la nova variant de Solivella reflectida en el mapa del Pla Territorial Parcial, tal com està, podria afectar la llera fluvial i la zona de la Vall i el camí del Tallat, que té molta importància a la població, i que és nexe d’unió entre el castell de Solivella i el monestir del Tallat, de gran valor patrimonial. Pot afectar al paisatge, crear un efecte barrera, i els seus impactes visuals poden ser significatius. La proposta és el desplaçament del traçat del vial entre un i diversos centenars de metres a l’oest, de manera que passés per la part oest del cementiri municipal".

DOGC (Diari Oficial de la Generalitat)

Referent a les estacions depuradores d’aigües residuals, entre altres poblacions, fa esment de la de Solivella. En el següent extracte de la publicació del DOGC s’ha deixat únicament la part que afecta el nostre poble.

 

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya
DOGC núm. 5131

ACORD

L'Agència Catalana de l'Aigua ha dictat les resolucions que aproven els expedients d'informació pública i tècnicament i definitiva diversos projectes de les obres dels sistemes de sanejament inclosos al Programa d'aigües residuals urbanes al Camp de Tarragona, i també les relacions de béns i drets afectats, segons es detalla a continuació:

Projecte d'obra per a la construcció de l'estació depuradora d'aigües residuals i col·lectors en alta de Solivella, al terme municipal de Solivella (Conca de Barberà) S-AA-01268. Aprovació definitiva 3.4.2007.

Aquestes aprovacions comporten, de conformitat amb la legislació vigent, la declaració d'utilitat pública de les obres i la necessitat d'ocupació dels béns i els drets afectats en la seva execució, als efectes d'expropiació forçosa i d'imposició de servituds.

En data 1 d'abril de 2008, el Departament de Medi Ambient i Habitatge va sol·licitar que es declarés urgent l'ocupació dels béns i els drets afectats, als efectes previstos a l'article 52 de la Llei d'expropiació forçosa.

Als expedients s'acredita que els projectes van ser exposats al públic dins el termini i en la forma escaient, havent-se presentat les al·legacions següents:

Projecte d'obra per a la construcció de l'estació depuradora d'aigües residuals i col·lectors en alta de Solivella, en el qual han comparegut l'Ajuntament de Solivella i dos particulars.

Aquestes al·legacions van ser degudament estudiades i contestades, acceptant-les en la part en què ha estat possible.

Així mateix, s'ha de fer palès que hi ha consignació pressupostària a l'exercici 2008, amb una dotació suficient per fer front al pagament de les indemnitzacions a satisfer als titulars dels béns i els drets afectats per l'execució de les obres previstes als projectes esmentats.

El procediment excepcional previst a l'article 52 de la Llei d'expropiació forçosa està justificat pel fet que les actuacions de referència són imprescindibles per portar a terme amb urgència els plans de descontaminació de les aigües residuals, tant domèstiques com industrials assimilades a urbanes, generades a diferents nuclis dels municipis de Tarragona, Prades, l'Aleixar, Solivella, Sarral, Bellvei i Calafell, que actualment s'aboquen al medi sense tractament o amb un tractament insuficient.

Les obres descrites als projectes van encaminades a la consecució dels paràmetres següents de descontaminació de les aigües tractades: DBO5 menor o igual a 25 mg/l, MES menor o igual a 35 mg/l, i DQO menor o igual a 125 mg/l; i en aquelles que sigui necessari Nt menor o igual a 15 mg/l, i Pt menor o igual a 2 mg/l. Per tal d'aconseguir aquests paràmetres, el conjunt de les depuradores es dimensionaran, globalment, per tractar un cabal de disseny de 2.161 m³/dia, cabal que correspon a una població de 10.779 habitants-equivalents.

L'entrada en funcionament de les obres projectades permetrà la recollida i el tractament adient subsegüent dels cabals d'aigües residuals esmentats, possibilitant el retorn al medi en les condicions de qualitat necessàries.

El retard en la construcció de les obres projectades provocaria un greu desfasament que indubtablement distorsionaria els plans de sanejament previstos per a aquesta zona, a més de provocar un incompliment greu de la legislació comunitària en matèria de sanejament.

Per tots els motius exposats és aconsellable, per tal de poder començar les obres al més aviat possible, aplicar el procediment excepcional per a l'ocupació dels béns afectats que preveu l'article 52 de la Llei d'expropiació forçosa, atès que es donen els requisits i els condicionaments exigits per l'article 56.1 del Reglament d'expropiació forçosa, de 26 d'abril de 1957.

A proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge, el Govern de la Generalitat adopta el següent

Acord:

.1 Declarar la urgència de l'ocupació dels béns i els drets afectats per les obres dels projectes constructius següents dels sistemes de sanejament inclosos al Programa de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes (PSARU) al Camp de Tarragona, als efectes d'aplicació del procediment que regula l'article 52 de la Llei d'expropiació forçosa de 16 de desembre de 1954, i l'article 56 del seu Reglament:

Projecte d'obra per a la construcció de l'estació depuradora d'aigües residuals i col·lectors en alta de Solivella, al terme municipal de Solivella (Conca de Barberà).

.2 Ordenar la publicació d'aquest Acord al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

.3 Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar, amb caràcter potestatiu, recurs de reposició davant l'òrgan que l'ha dictat en el termini d'un mes, a comptar de l'endemà de la publicació d'aquest Acord al DOGC, de conformitat amb el que preveuen els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú; o bé interposar directament recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos, a comptar de l'endemà de la publicació de l'Acord al DOGC, de conformitat amb el que disposa l'article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Més canals de televisió

Aquests primers dies del mes de juny ens han portat nous canals de TDT a Solivella, doncs ja se’n poden sintonitzar quatre més.

Els canals són:

* 8TV (emissora generalista)

* 105 (musical)

* EDC 2

* EDC 3 (aquestes dues últimes són emissions en proves i repeteixen programes emesos per City-TV l’any 2003)

1 de juny: 101è aniversari i bateig

Aquest diumenge, primer dia de juny, ens ha portat dos joiosos esdeveniments per celebrar. El primer és el 101è aniversari de la Dolors Travé, la Dolores de cal Ferrer. A més de la celebració familiar, aquest matí les dones del Grup Cultural li han fet arribar els seus millors desitjos d’aniversari, tant en nom propi com en nom de l’important massa social que representen a Solivella.

Si a les onze hi havia la celebració d’aniversari de la dona més gran del poble, a quarts d’una, una gran part del poble, sobretot aquells que tenen nens petits a casa, s'han aplegat al davant de casa del Paco del Perepita, per celebrar el bateig de la seva filla Isolda. Evidentment el bateig s’ha celebrat a la manera solivellenca, és a dir "tirant" i "xampant", tot i que en aquest cas, en viure a la carretera, s'ha tingut de tallar una bona estona el trànsit de cotxes.

 aniversari de la Dolores  bateig de l'Isolda Sans

Maig '08

Dolor a Solivella per la mort de Mn. Josep M. Solanes (text de Josep M. Sans Travé)

A la matinada del 27 de maig moria a l’hospital de Sant Joan de Reus, víctima d’una llarga malaltia, mossèn Josep Maria Solanes i Ferré, rector de la parròquia de Santa Maria de Solivella. Des de començament d’enguany, el mossèn, desprès d’haver-se-li diagnosticat una greu malaltia, fou substituït en les seves tasques pastorals per mossèn Josep Maria Mateu, per bé que mentre tingué prou forces, en algunes ocasions, especialment alguns diumenges, encara concelebrava la missa. Durant la seva malaltia, per expressa voluntat seva, mossèn Solanes, residí a l’abadia de Solivella, on fou atès en les seves necessitats per diverses parroquianes que caritativament van estar d’una manera especial al seu costat fins que l’agreujament de la malaltia va aconsellar el seu ingrés al centre sanitari.

El dimecres, 28, tingué lloc a les onze hores del matí, en el temple parroquial, la missa exequial de mossèn Josep Maria Solanes, presidida per l’arquebisbe Dr. Jaume Pujol i concelebrada amb la resta de preveres de la diòcesi. A més de les autoritats municipals solivellenques i de les poblacions on havia exercit el seu ministeri sacerdotal, hi assistí gairebé tota la gent de Solivella així com també molts feligresos de les parròquies que tenia assignades o que havia servit que en un total de més de vuit-centes persones ompliren l’església.

Després del funeral, el seu fèretre fou traslladat, previ un sentit comiat amb aplaudiments per part de tots els presents a la plaça, al cementiri de Montblanc, on fou inhumat al nínxol familiar.

Nascut a Prenafeta l’1 de juny de 1945, estudià la carrera eclesiàstica al Seminari de Tarragona i amplià estudis a la Facultat de Teologia de Barcelona. Fou ordenat prevere el 30 de juliol de 1972 a Santa Maria de Montblanc per l’arquebisbe Josep Pont i Gol.

Al cap de dos dies aquest prelat  el nomenà rector de les parròquies de Solivella i Belltall, que dirigí fins el 1994, en què l’arquebisbe Ramon Torrella li assignà les parròquies de Cunit i Calafell. Al cap de quatre anys d’atenció als seus feligresos del Penedès, mossèn Solanes fou retornat per l’arquebisbe Lluís Martínez Sistach a la Conca de Barberà, encomanant-li el juliol de 1998 les parròquies de Barberà, Pira, Ollers, Montbrió i Vilaverd. El juliol de 2000, el mateix arquebisbe li concedia la responsabilitat de la parròquia de Blancafort, tot alliberant-lo de la de Vilaverd. El juliol de 2002, el mateix arquebisbe li encarregava, a més, la parròquia de Solivella, que regiria fins a la seva mort. Entre juny de 2005 i juliol de 2007, va tenir cura de les parròquies de Solivella, Tarrés, Vallclara i Vimbodí. Darrerament, a partir del juliol de 2007, regia les parròquies de Solivella, Barberà, Pira i Blancafort.

 Durant els 36 anys de sacerdoci, mossèn Solanes va compaginar la tasca pastoral amb la docent al Col·legi de la Mercè de Montblanc. Han estat moltes les persones que s’han beneficiat dels seus ensenyaments i que conserven un record amable del seu magisteri.

La pèrdua de mossèn Solanes ha estat especialment sentida pels solivellencs, doncs, no endebades la nostra parròquia de Santa Maria va ésser la primera que li fou encomanada, quan ell tenia tot just 27 anys, i a la que ha dedicat 28 dels 36 anys d’exercici pastoral. És probable que sigui  el rector que al llarg de la història l’hagi regit més temps.

Durant, doncs, més d’un quart de segle, mossèn Josep Maria Solanes ha exercit de responsable eclesiàstic de Solivella, aconseguint el respecte i afecte de tots aquells que l’hem conegut.

L’Ajuntament de Solivella ha decretat tres dies de dol.

Que descansi en pau.

Josep Maria Sans Travé

El Grup Cultural de la Dona agraeix la solidaritat de Solivella

Una vegada més, el passat diumenge dia 18, el Grup Cultural de la Dona es va oferir per contribuir des de Solivella en una causa solidària. Concretament en forma de taula petitòria per recaptar fons entre els solivellencs i ajudar a la lluita contra el càncer.

Per aquest motiu la seva presidenta fa arribar aquesta nota de públic agraïment:

La Junta del Grup Cultural de la Dona de Solivella, com a delegació de la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, vol agrair a tots els solivellencs la seva participació en la taula solidària del diumenge dia 18 de maig. En aquest acte es van recaptar 800 €.

Solivella, com sempre, ha respost a la crida a la solidaritat. Gràcies a tots.

La presidenta,

Anna Tarrés

Sant Isidre, festa, aigua i millores

Aquest any el Sant no ha tingut una gran influència a l’hora de programar el temps. El dia va començar molt ennuvolat, i tot i que respectar la cercavila, per poc no ens tenim de menjar la "retlla" passada per aigua. Fins i tot el seu representant a la terra -en el moment de beneir-la- va voler fer broma dient que no ens preocupéssim, doncs si bé el ritual de la benedicció diu que s’ha de fer amb aigua, no n’hi tiraria gaire per tal de no mullar-la. Molt bé per part de mossèn Josep, però... Sant Isidre no el va recolzar. Les primeres gotetes van començar a caure tot just després de que el propi mossèn, l’alcalde i el president de la Cooperativa fessin el primer tall a la coca. No van ser gotes, sinó únicament quatre gotetes, però les suficients per haver de suspendre el concert a la plaça de la Diputació.

Malgrat tot, la Festa es va fer amb tota la seva solemnitat i, el que és més important, els més menuts -doncs la festa de la Cooperativa s’ha convertit en la festa de l’Infant- s’ho van passar d’allò més bé acompanyant amb les seves carrosses el cercavila d’homenatge a l'Hereu i la Pubilla infantils 2008/2009, l’Arnau Andavert i la Roser Capdevila.

Per tal que els més petits no es veiessin perjudicats pel mal temps, els titelles i pallassos de la tarda, en lloc de fer-se a la plaça de la Diputació, es van reprogramar per fer-los al celler de la Cooperativa, tot i que a aquella hora ja lluïa el sol.

També el bon temps va respectar, al vespre, el tradicional ball de la festa de Sant Isidre.

Coincidint amb la festa, la Cooperativa va estrenar un nou rètol que farà més visible la seva botiga de vins i caves. El rètol segueix les línies del mateix que llueix a la façana, és a dir, de rajola de ceràmica, amb els dibuixos de les fulles de cep, i amb els mateixos colors. Si bé cal aplaudir la iniciativa, doncs feia molt de temps que es demanava, no és pot dir el mateix del disseny. Les lletres d’agrobotiga haurien de ser més grans que les de sota, i la "d" i la "l" haurien de ser més altes. Però, malgrat aquesta petita crítica, el que és més important és que, finalment, ja tenim un rètol, i els cotxes que passen per la carretera es poden assabentar de l’existència de la botiga.

     fotografies de la festa

Principals actes de la Festa de Sant Isidre

Hem entrat a la setmana de l’anomenada Festa Major de Primavera, aquella festa que va instaurar, ja fa molts anys, la nostra Cooperativa. Eren aquells anys en que aquesta institució representava a tot un poble, doncs pràcticament tots els solivellencs hi eren presents en igualtat de drets i deures. I era la Cooperativa -el Sindicat-, és a dir els seus socis, els que convidaven a celebrar la festa del patró de la pagesia a tots els solivellencs i a gent dels pobles veïns en diversos actes de celebració, entre els que es poden destacar unes lluïdes sessions de ball en les que, amb l’entrada gratuïta per tothom, venien les millors orquestres del país (Maravella, Motgrins, La Principal de la Bisbal, etc.). Aquestes sessions, al igual que la de cinema de l’endemà es feien a la sala gran de la seva seu social. Cap a la segona meitat dels anys seixanta la festa va començar a entrar en decadència.

En la actualitat, si bé segueix sent la festa de la Cooperativa, el seu protagonisme ha passat a un segon terme, doncs tret de l’acte simbòlic de tallar i repartir la "retlla" (coca en forma de l’estri que s’utilitzava per llaurar les terres), la resta dels actes principals han passat a ser organitzats per altres institucions. Cal destacar la implicació del Grup Cultural de la Dona des de l’any 1977 en aquesta festa. Aquell any van organitzar en aquesta diada el primer homenatge de Solivella a la Gent Gran. També aquell mateix any, el Grup, va estrenar la parella de "gegants" que donen lluïment a les nostres festes. I a elles es deu també la festa dedicada als més menuts, doncs anticipant-se a la celebració de l’Any Internacional del Nen (1979), van instituir la proclamació de l’hereu i la pubilla infantils de Solivella l’any 1978, i que en la actualitat és la part més vistosa de la festa de Sant Isidre.

Actes a destacar del programa d'enguany:

* Divendres, 16 de maig - A dos quarts de vuit de la tarda, a la sala polivalent de la Casa de la Vila, inauguració de l’exposició "Passat i present del bosc de Poblet", amb 45 imatges que van des de 1902 a 1962, més la imatge actual del paratge natural. La inauguració anirà a càrrec dels senyors Enric Capdevila, alcalde de Solivella, i Joan Llagostera, director del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

 

* Dissabte, 17 de maig - A dos quarts de deu del matí, concentració a la plaça Major per acompanyar als més menuts que, d’una manera directa, participaran en la XXXIena. festa de l’Homenatge a l'Infant, amb la proclamació de l'Hereu i la Pubilla infantils, que aquest any recau en:

Arnau Andavert Montalà

i

Roser Capdevila Solé

Tots junts iniciaran la cercavila pels carrers del poble, acompanyats pels "gegants", els "nans" i el grup de grallers "Lus Xipellis". Abans es dirigiran al celler de la Cooperativa on rebran, de mans del seu president, els fruits de la terra per oferir-los a la missa.

   - A les dotze del migdia Missa Solemne, on es beneirà la "retlla".

   - A la sortida es convidarà als solivellencs a degustar la famosa coca. Tot seguit podrem gaudir d’un concert que interpretarà l’orquestra Marinada.

   - A dos quarts de sis de la tarda, a la plaça de la Diputació, Festival Infantil (amb pallassos i titelles) pel grup Tururut.

   - A dos quarts de vuit, també a la plaça de la Diputació, Ball de Vetlla, amb l’orquestra Marinada.

 

* Diumenge, 18 de maig - Continuació del cicle de concerts "Música als Monuments". A la una del migdia l’Orquestra de l’Escola de Música de Montblanc ens oferirà un repertori de peces de Mozart, Johann Strauss i Joplin.

Noces de platí del Cisquet i la Tereseta

Des d’aquí, Cisquet i Tereseta, tot Solivella us vol retre un sentit homenatge en aquesta joiosa celebració dels vostres 75 anys de casats. Poques parelles poden gaudir de les noces de platí en el seu matrimoni, i vosaltres, que a més d’haver-les pogut celebrar, heu donat exemple com a pares, avis i besavis, us heu convertit en el perfecte mirall de vida en parella.

Avui, a més de rebre el carinyo de la vostra família, l’Associació de Jubilats i Pensionistes, i el Grup Cultural de la Dona, s’han adreçat a Cal Negret per donar-vos el seu.

 11 de maig de 2008

Molta pluja i molt ben caiguda: 8, 9 i 10 de maig

Quan la forta sequera que hem estat patint semblava que podia arribar a tenir conseqüències molt negatives pels cultius de Solivella, finalment ens han vingut les pluges. I si gairebé sempre la pluja és molt benvinguda, en aquest cas encara molt més. No únicament per la gran quantitat caiguda -entre 81 i 87 litres, segons qui ho ha mesurat- sinó també per com ha caigut i com s’ha pogut filtrar a la terra.

Molt beneficiosa per la terra. Però si la setmana passada, a l’assemblea de la Cooperativa es plantejava la necessitat d’arreglar la façana del Sindicat , avui dia 11 al matí, ha quedat demostrat que no ens hi podem adormir.

 vorera afectada del Sindicat

Assemblea general de la Cooperativa

Com tots els anys, aprofitant la festa del primer maig, la Cooperativa va celebrar la seva assemblea general. L’ordre del dia d’aquest any constava dels següents punts a tractar:

1.- Aprovació de l’acta anterior i nomenament de dos socis interventors de l’acta de la reunió.

2.- Lectura i aprovació, si procedeix, de la auditoria i memòria de l’exercici 2007.

3.- Arranjament o possible venda de l’edifici del carrer de la Creu, 28.

4.- Precs i preguntes.

L’assemblea ha començat puntualment a les dotze del migdia al local "de la botifarra", batejat per a aquesta ocasió com a "sala de conferències", segons la circular que es va passar de la convocatòria.

Sobre el primer punt no hi hagut discrepàncies a destacar i s’ha aprovat per unanimitat. El mateix ha succeït en el segon, tot i que davant d’una observació d’un dels socis s’ha donat com a resposta que els números que es presenten no són seus, doncs s’han fet des d’una empresa externa. Aquesta resposta mai es pot donar per vàlida, en primer lloc perquè és la pròpia Cooperativa qui ens els presenta, i en segon terme, perquè tots i cadascun dels fulls -de la memòria abreujada i comptes anuals- van signats pel president. Però tret d’aquesta observació, també ha estat aprovat per unanimitat, sense cap mena de discrepància, el segon punt de l’ordre del dia.

Justament per aquests dates es compleixen vuit anys des de que es va tancar el cafè del Sindicat i tot accés al pis de dalt, on es troba la gran sala on es projectaven les sessions de cinema i on durant molts anys es va ballar. La mateixa sala en la que anteriorment es celebraven les assemblees. Així doncs, i tal com es podia preveure, el punt de l’ordre del dia al que es va dedicar més temps va ser el tercer.

Malgrat el notable interès de tots els assistents per un assumpte tan important, poca cosa es va poder aclarir, doncs tant pel fa a una possible venda com a l’arranjament de l’edifici, les xifres que se’ns van donar no contenien cap mena d’informació fiable per estar totalment desfasades. En ambdós casos es remuntaven a ofertes i pressupostos de fa molts anys. En el cas de tractar-se d’una possible venda, la única oferta que queda en peu en aquest moment, confirmada telefònicament, és d’uns 480.000 €, més una permuta de 210 m2 dels baixos que donen al carrer de la Creu, és a dir, on actualment es troben les oficines, la sala "de la botifarra", l’arxiu, i l’oficina de la Caixa de Tarragona. Una oferta realment molt baixa, que a totes llums infravalora aquest històric patrimoni.

Pel que fa al possible arranjament de l’edifici, les xifres que es van donar encara tenen menys validesa, doncs van ser calculades per fer per un estudi tècnic l’any 2000.

Així, doncs, la majoria dels assistents es van sentir decebuts al haver estar convocats al que suposaven seria una reunió informativa, però en la que no es va donar cap mena d’informació actualitzada.

Malgrat tot va haver-hi una bona predisposició a arribar a algun acord -sempre i quan es puguin saber diferents pressupostos actualitzats i vàlids- pel que fa a l’arranjament de l’edifici. En aquest sentit caldria arribar a un punt entremig de les dues postures que en principi es plantejaven: 1: "Tants caps, tants barrets". 2: "S’ha de pagar del vi". Si hi ha bona voluntat i ganes de salvar El Sindicat, la solució no pot ser ni blanca ni negra. S’hauria de trobar un gris que no desagradi del tot ni a uns ni a altres. I després d’escoltar algunes intervencions força assenyades, en un i altre sentit (Ramon Maria Corbella, Josep Maria Anglès, Josep Maria Foraster i altres), la conclusió que es pot extreure és que si se’ns dóna la pertinent i actualitzada informació, en la propera reunió general es pot començar a posar fil a l’agulla per trobar l’acord  i el consens necessaris. El primer pas ja s’ha donat i es pot pensar -en sortir de l’assemblea d’avui- que hi ha un veritable desig, gairebé unànime de tots els assistents, d’arribar a un bon acord.

En aquest sentit cal destacar també les paraules de l’alcalde que va fer una sèrie de propostes força esperançadores.

De l’altra opció, la de la venda, poques veus es van sentir a favor. Realment amb veu alta només es va manifestar una sola persona, sense donar cap mena d’argument. Ningú el va recolzar.

Finalment es va acordar crear una comissió que, en contacte permanent amb la junta rectora, treballi i assessori per tal de trobar vies de solució.

La comissió està integrada pels senyors Ramon Maria Corbella, Josep Maria Foraster, Antoni Andavert, Tomàs Iglesias, Jordi Español i el propi alcalde, Sr. Enric Capdevila.

 fotografies de l’assemblea

Tenim futur...

A Solivella sembla que tenim el futur garantit, doncs les "noves fornades", després d’uns anys que semblaven minvar, tornen a recuperar el terreny que semblava perdut.

El millor lloc on podem detectar-ho és a l’escola. Si fa només 10 anys hi podíem trobar 30 alumnes, aquest any veiem que ultrapassen la cinquantena els alumnes matriculats.

Aquesta mainada, que avui reben la seva formació a l’escola, són la garantia del nostre futur. Es preparen per -un dia no molt llunyà- poder portar amb saviesa i dignitat les regnes de Solivella.

  fotografia del curs 2007-2008 

Abril '08

Acords de Govern, 29.04.2008

Un dels acords presos pel Govern de la Generalitat, en data 29 d’abril, és el que afecta a la construcció de la depuradora d’aigües. El text publicat diu:

El Govern impulsa la construcció de quatre noves depuradores i la millora de tres sistemes de sanejament al Camp de Tarragona

• Les actuacions beneficiaran les comarques del Tarragonès, el BaixCamp, la Conca de Barberà i el Baix Penedès
• Les obres serviran per donar servei a una població equivalent a 10.700 habitants.
El Govern ha aprovat avui la construcció de quatre noves depuradores i la millora de tres sistemes de sanejament al Camp de Tarragona. El conjunt d’aquestes obres té un pressupost superior als 6 milions d’euros, i una d’elles serà finançada pel Fons de Cohesió de la Unió Europea.

Pel que fa a les noves depuradores, es construiran a Prades (Baix Camp), l’Aleixar (Baix Camp) Solivella (Conca de Barberà) i Sarral (Conca de Barberà), juntament amb el sistema de col·lectors en alta. El pressupost de la nova depuradora de Prades és d’1’2 milions d’euros i de la construcció d’Aleixar és de 819.000 euros. Les inversions previstes per les depuradores de la Solivella i del Sarral són 840.000 i 1’2 milions d’euros respectivament.

Acords de Govern . 29.04.2008
Pl. de Sant Jaume, 4 . 08002 Barcelona . Tel. 93 4024623 comunicaciogovern.presidencia@gencat.net 

 

Contractació del servei de menjador escolar

El Butlletí Oficial de la Província de Tarragona, del dia 25 d’aquest mes, ha publicat la inserció número 4984, que fa referència a la contractació del servei de menjador escolar de Solivella, i que en el seu segon punt diu:

2. Objecte del contracte:
Contractació del servei del menjador escolar de l'IES Joan Amigó de l'Espluga de Francolí, CEIP Sagrat Cor de Solivella, CEIP Sant Roc de Rocafort de Queralt.
Termini del contracte: 3 cursos escolars. Es preveuen 3 pròrrogues.

Aquest mateix anunci del Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha estat publicat al D.O.G. (Diari Oficial de la Generalitat) del dia 29 d’aquest mes d’abril.

Si alguna empresa o entitat hi estès interessada, pot veure, en format pdf, el text complet de la publicació oficial clicant aquí . En l'esmentada inserció (4984) hi podreu trobar la tramitació, procediment i forma d’adjudicació, així com el lloc on obtenir la informació i documentació necessàries.

Atracament amb violència a la gasolinera

Ahir diumenge al vespre es va produir un atracament a la benzinera "La Sevillana" de Solivella per part de tres individus que anaven encaputxats. Els atracadors, que portaven ganivets, van dirigir-se a l'Antonio, que en aquell moment es trobava sol al seu establiment. Com que aquest es va resistir per defensar els seus interessos i va voler plantar-los cara, es va produir un forcejament amb els delinqüents, a resultes del qual l'Antonio va resultar ferit per un tall de ganivet al cap. Posteriorment els atracadors van fugir corrent per la part del darrera, creuant les parades en direcció a la carretera de Blancafort, on se suposa que tenien un vehicle esperant-los.

L'Antonio que va ser assistit al CAP de Montblanc degut a com li sagnava la ferida, es troba perfectament bé de salut i a hores d’ara torna a ser al peu del canó al seu lloc habitual de treball.

Dissabte al Tallat i diumenge a "xampar"

El Grup Cultural de la Dona de Solivella ha presentat la seva Agenda Cultural i Solidària d’aquest any 2008, en la que hi podem veure:

Dijous, 24 d’abril: A les 5 de la tarda, conferència "Alimentació i càncer", a càrrec d’un membre de l’Associació de la Lliga contra el càncer de les comarques de Tarragona.

Dissabte, 26 d’abril: Trobada al Tallat.

Dissabte, 17 de maig: Festa Homenatge a l’Infant. A partir de les 10 del matí, proclamació de la Pubilla i l’Hereu Infantils, que aquest any recau en Roser Capdevila Solé i Arnau Andavert Montalà.

Cercavila pels carrers de Solivella, acompanyats pels Gegants, els nans i el Grup de Grallers "Lus Xipellis".

Diumenge, 18 de maig: De dos quarts de dotze, fins a les dues del migdia, taula petitòria a la plaça Major en benefici per la Lliga contra el Càncer de les comarques de Tarragona.

Dissabte, 28 de juny: Viatge cultural a la comarca del Bages.

Així, doncs, com en altres anys el Grup ha organitzat la tradicional trobada de germanor al Tallat i com sempre en podreu veure un recull a la web. En aquesta ocasió, gràcies a la col·laboració del Ton Armengol, el "Cabreta" i a la seva dona, la Teresita, que han cedit les fotografies que van fer i que gràcies a ells en quedarà constància gràfica d’aquesta trobada 2008.

I avui diumenge els menuts de Solivella han pogut anar a "xampar", utilitzant una d’aquelles paraules que només sentim al nostre poble. I també només de Solivella és aquesta bonica tradició que tenim en la manera de celebrar un bateig. Aquesta forma tan característica de donar participació a tot el poble en la celebració d’un bateig, consisteix en "tirar", un cop ha finalitzat la cerimònia religiosa i el parents i amics de la família arriben a casa del nadó. És a dir, el moment en que, des del balcó o finestres, els padrins i pares tiren llaminadures i petites joguines als menuts (i sovint no tan menuts) que s’amunteguen a sota per poder "xampar" (enxampar, atrapar).

Avui, 27 d’abril, hem pogut participar en aquesta forma tan tradicional, tan bonica, i tan nostra de celebrar un bateig, doncs avui han batejat al Carles Andavert jr.

  trobada 2008 al Tallat  bateig d’en Carles Andavert

Pressupost per arreglar la carretera

El D.O.G. (Diari Oficial de la Generalitat) del passat 17 de març va publicar l’anunci d’informació pública dels estudis informatiu i d’impacte ambiental del condicionament de la C-14 entre el pont sobre l'AP-2 a Montblanc i Solivella. Amb la inversió, d’uns 8,7 milions, es preveu que es millorin els revolts i s’eixampli la carretera fins als 10 metres en un tram de set quilòmetres, tot i que en el tros central –de la intersecció amb la carretera de Blancafort a la zona del Clot del Martell– caldrà fer alguns canvis al traçat actual. També es reordenaran els accessos des dels camins laterals, i es reforçarà el ferm als 1.100 metres de la travessera de Solivella. L’actuació completarà la millora fins a Tàrrega, que ja es va acabar l’any passat.

Èxit de "Música als Monuments"

S’han celebrat ja els dos primers concerts d’aquest cicle musical de primavera amb un èxit més que notable. Tant per la selecció i interpretació dels temes escollits -que és el més important- com per l'interés demostrat, en forma d’afluència de públic, als dos concerts que s’han pogut sentir a l’església.

El proper se celebrarà el dia 18 de maig a la una del migdia. Aquest concert ens l’oferirà l’Escola Municipal de Música de Montblanc.

Finalment el cicle es tancarà a les set de la tarda del diumenge dia 15 de juny. En aquesta ocasió serà el Quintet de Solistes de l’Orquestra Camerata XXI, que ens oferiran una "Serenata Nocturna" basada en obres de Mozart.

  4 fotografies

Sarraaaaaaaal!!... posa’m amb Déu!

Ens ha deixat una part important de la història recent de Solivella. Tot i que avui gairebé tothom va amb el mòbil a la butxaca, fa únicament poc més de 30 anys que tots els solivellencs que volien tenir contacte amb l’exterior devien utilitzar els serveis de la Rosita.

Ja abans de la guerra civil (1936-1939) a Solivella existia una centraleta de telèfons. Estava situada al principi del carrer Major, a cal Ramonet del Sastre. Però tot just acabada la guerra, aquest servei va ser concedit a ca la Botera, d'on era filla la Rosita.

Primer la van tenir a la Creu, a cal Sujeto, i poc després la van traslladar a casa seva, al carrer Magí Travé. Però, havent-se casat amb el Josep de cal Miquelò, uns anys després van portar la centraleta al que va ser el seu lloc definitiu, a cal Miquelò, al carrer García Salado, fins que es van posar els telèfons de marcació automàtica a les cases. Però d’això fa poc més de 30 anys. Per aquest motiu diverses generacions de solivellencs que volíem telefonar, o bé teníem de rebre una trucada de fora, recordarem sempre, amb nostàlgia i carinyo, aquella veu de la Rosita cridant -sí, literalment cridant- "Sarral... Sarraaaaal... Sarraaaaaaaal... Ja era hora filla! Posa’m amb Barcelona!!". Finalment a l’altre costat algú havia contestat.

Però això no volia dir que ja podíem parlar. Llavors hi havia dues possibilitats. Segons el que li havien dit a la Rosita, o bé ens esperàvem a que -al cap d’una bona estona- ens passessin la comunicació, o bé ens deia que anéssim cap a casa i tornéssim al cap d’una hora o dues, depenent de com estaven les línies de saturades. Finalment podíem telefonar. Uns dies parlant normal -pocs- i altres a crits, doncs aquells aparells no eren tampoc els d’ara. Eren aquelles centraletes plenes d’endolls i fils penjant, amb un manubri que calia rodar per tal d’activar-les.

Avui tot això sembla gairebé impossible d’imaginar, tots portem el telèfon mòbil a la butxaca. Però aquest dissabte, 5 d’abril, la Rosita ha tornat a utilitzar la seva antiga centraleta per fer una última trucada. Avui ha parlat amb Déu. Que descansi en pau.

S’enceta el cicle de concerts

Tal com es va avançar en aquesta web, en la primera noticia publicada aquest 2008, l’Ajuntament organitzarà un cicle de concerts amb el nom de "Música als Monuments".

Doncs bé, aquest proper dissabte -5 d’abril- a dos quarts de vuit de la tarda, podrem assistir al primer concert d’aquest cicle. A l’església parroquial tindrem la possibilitat d’escoltar un concert de piano interpretat pels alumnes de l’Escola de Música i Conservatori de Grau Mitjà de la Diputació de Tarragona, i que formarà part de la "Primera Mostra de Joves Pianistes". El cicle de concerts continuarà fins els propers mesos de maig i juny.

Quan el passat 22 de febrer es va constituir el Consell Consultiu del Patrimoni Cultural de Solivella, l’alcalde -Sr. Enric Capdevila- ja va deixar veure els seus propòsits envers l’interés en donar a conèixer la nostra població i especialment els llocs més emblemàtics de Solivella. Per aquest motiu no és d’estranyar que, en ocasió de la presentació d'aquest cicle de concerts, les seves paraules hagin estat les següents: "Música als Monuments" té com a objectiu consolidar una convocatòria musical una vegada a l’any per promocionar la bellesa i la cultura de l’art de la música, i aquest a la vegada serveix de pretext per impulsar i donar a conèixer la riquesa del nostre patrimoni monumental històric i artístic de Solivella. El castell, el temple parroquial.... dos monuments que comparteixen història, i que properament rebran un impuls per ser visitats dins una ruta turística organitzada. Podem dir i afirmar que aquests concerts tindran lloc a la gran capella dels senyors de Llorac, puig aquests son enterrats en el nostre temple parroquial, lloc on es portaran a terme els concerts programats.

 programa

Març '08

Setmana Santa 2008

Hem finalitzat una Setmana Santa que si bé ens ha permès gaudir d’un magnífic dilluns de Pasqua, fresc de temperatura però amb un sol radiant, els altres dies han estat gairebé de ple hivern. Aquest diumenge de Resurrecció ens hem llevat amb la neu a dues passes de Solivella, doncs dos pobles veïns –Belltall i Forès- s’han despertat amb una blanca capa de neu, tot i que res ha caigut al nostre poble. Ni un sola volva, ni un trista gota d’aigua. Res més que quatre gotes d’aiguaneu la nit del divendres i dues d’aigua la nit del diumenge al dilluns, que gairebé no van ni mullar els carrers. Tot al contrari dels dies previs a la Setmana Santa de l’any passat que van caure uns 70 litres d’aigua.

Però la climatologia, en el que respecta a temperatures, ha estat gairebé hivernal. Probablement l’acte que més n’ha patit les conseqüències hagi estat el de la processó del divendres al vespre, doncs a més de patir una temperatura de només set graus (termòmetre situat a l’exterior a la zona de la Creu), el fort vent que va bufar feia que la sensació de fred fos encara més acusada.

La part positiva és que amb el cel tan net d’aquests dies s’han pogut fer unes excel·lents fotografies que aniran a incrementar la part dedicada a les “Postals de Solivella”.

Evidentment també s’han incorporat unes quantes fotografies d’aquest any, tant del Diumenge de Rams, com de la processó del divendres a la nit.

 

             actes de la Setmana Santa a "Les nostres Festes"                       ampliar fotografia

Eleccions Generals 2008

Aquest diumenge 9 de març s’han celebrat, a tot l’estat espanyol, les votacions per escollir els representats que aniran, en nom nostre, a ocupar els escons al Parlament i al Congrés dels Diputats.

Els resultats, amb una participació -exactament igual a Solivella, com a la resta de l’estat- del 75'3 %, han estat els següents:

             Espanya Solivella
  Escons Vots %                   Vots  
PSOE 169 11.064.524 43,64   130  
PP 154 10.169.973 40,11   63  
CiU 10 774.317 3,05   123  
EAJ-PNV 6 303.246 1,20      
IU 2 963.022 3,80   12  
ERC 3 296.473 1,17   65  
CC-PNC 2 164.255 0,65      
BNG 2 209.042 0,82      
UPyD 1 303.534 1,20      
Na-Bai 1 62.073 0,24      

En el cas de Solivella es tenen en compte, en aquest llistat, únicament els vots d’aquells partits que han obtingut representació parlamentària, doncs caldria afegir-hi 13 vots que han anat a parar a partits minoritaris.

Solivella disposa d’una nova web

L’associació dels joves “AiAi LuJuvent” ha estrenat també la seva pròpia web. Un tipus de web molt en la línia del que ells són i representen. Una web jove, dinàmica i moderna, i amb l’afegit de que també és fàcil d’utilitzar.

Amb una portada, basada en flash, hi podem veure aquella simpàtica i juvenil versió de l’escut tradicional de Solivella que ells van adoptar com a símbol del seu grup.

Ja a l’interior, hi podem trobar cinc pestanyes que ens permeten visitar quatre diferents apartats en que han dividit la seva web, a més de la possibilitat de tornar a l’inici. Molt especialment interessant és aquella part on queden reflectides les seves activitats.

Això permet que, amb aquesta més àmplia oferta, tothom pugui, a través d’internet, trobar d’una manera ràpida, fàcil i còmoda, tot el que necessiti saber, o vulgui consultar de Solivella, en qualsevol de les cinc webs del municipi: www.solivella.cat, www.solivella.com, www.lusxipellis.cat, www.aialujuvent.cat i www.solivella.net. El naixement d’aquesta nova web fa que un poble petit com el nostre –en prou feines 700 habitants- pugui presumir de tenir una gran inquietud cultural, reflectida de forma virtual en les cinc webs.

Enhorabona al grup de joves “AiAi Lujuvent” per la seva web!          www.aiailujuvent.cat

Febrer '08

Constitució del Consell Consultiu del Patrimoni Cultural Solivellenc  

Aquest divendres, 22 de febrer, a la sala de plens de l’ajuntament s’ha portat a terme la constitució del Consell Consultiu del Patrimoni Cultural Solivellenc.

La sessió, que ha estat presidida per l’alcalde, Sr. Enric Capdevila, ha tractat els següents punts en l’ordre del dia:

1.- Constitució del Consell Consultiu.

Lectura del Decret de 20 de febrer pel que s’acorda constituir l’esmentat Consell.

2.- Donar compte de que el passat 12 de febrer, el solivellenc Josep Maria Sans i Travé feu ingrés a la Reial Acadèmia de Doctors.

Per part de l’alcalde s’informa als assistents de com es va desenvolupar l’acte i es dóna lectura a la caràtula del llibre editat amb el seu discurs d’investidura, al mateix temps que s’informa que queda dipositat a la biblioteca municipal a disposició de tothom. Aquest alt honor rebut per un solivellenc quedarà recollit en les actes municipals expressant el reconeixement del poble que el va veure néixer.

3.- Donar compte de les festes locals de Solivella.

Queden establertes en els dies 23 de juny, festa de Sant Joan, i el 9 de setembre, festivitat del Sagrat Cor.

4.- Activitats musicals 2008 “Música als monuments”

Sota aquest nom s’ha organitzat un cicle de vetllades musicals, que tindrà lloc en el decurs de la propera primavera i que es tancarà el 15 de juny amb el concert “Serenata Nocturna” amb la col·laboració de la Fundació Caixa Tarragona.

5.- Inventari de patrimoni arquitectònic de Solivella.

El Consell Comarcal  de la Conca de Barberà està iniciant un inventar del patrimoni històric i artístic dels diferents pobles de la nostra comarca. Això representa una feliç coincidència amb els plans que l’alcalde de Solivella ja tenia per promocionar la nostra població a nivell turístic, un cop estiguin enllestits els treballs de recuperació del castell. A més d’aquest monument, Solivella pot incloure -en una futura ruta turística pel nostre patrimoni històric- el propi edifici de la Casa de la Vila, el Molí del Senyor, les cases de cal Flavià i de cal Civit, l’església parroquial, diverses dovelles artístiques que es troben al nostre municipi, les restes del portal de l’abeurador, diversos masos que es troben fora vila, els antics safaretjos públics, etc.

6.- Estat de l’execució de les obres del Castell.

El calendari d’obres es compleix segons el que estava previst. Molt probablement pot quedar enllestit els propers mesos de juny o juliol.

7.- Promoció dels nostres monuments: castell, temple parroquial, Santuari del Tallat, etc.

La finalització de les importants obres que s’estan fent al castell té de ser el pretext per donar a conèixer Solivella i fer realitat el punt 5è.

8.- Ruta Cultural per conèixer Solivella.

Les paraules exactes amb la que l’alcalde ho ha definit han estat: cal crear una “marca” que doni a conèixer Solivella per tal d’atraure visitants.

Això suposa estudiar un logotip que identifiqui aquesta ruta i a la vegada a la població. Fer senyalitzacions que indiquin el recorregut (totes elles amb el logotip i el nom de l’indret) i un díptic on es reculli el més significatiu de la població i que serveixi per divulgar, promocionar i potenciar la “marca” Solivella.

9.- Donació obres d’art del solivellenc Antoni Sans Masalias, “SansArt”.

En aquest moment les negociacions entre l’artista i l’ajuntament es troben en una fase molt avançada i s’espera donar llum verda a la signatura molt aviat i que desembocaran en la donació als solivellencs de 30 obres de SansArt.

10.- Projecte museístic (castell, ceràmica popular i pintura).

Es construirà en els terrenys que ocupava “La Societat” -entre els carres Muralla i Hospital- el Centre d’Interpretació del Castell. En aquest nou espai s’exposaran les peces que s’han recuperat en les excavacions del castell. També s’hi podrà veure una àmplia col·lecció de fotografies del castell de diferents èpoques.

En aquesta mateixa “Ruta dels Museus” s’hi inclourà també –a més de la visita a la exposició de les obres donades per SansArt- la magnífica col·lecció de càntirs de la Rosita Iglesias, una de les més àmplies i completes del nostre país.

11.- Patrimoni escrit: publicació d’un llibre, “Solivella 1900-1950”.

L’ajuntament col·laborarà en la publicació del llibre de Jaume Gómez Travé, en el que es podran llegir la major part de notícies i escrits, que feien referència a Solivella, i que van ser publicats en la premsa d’aquella època.

12.- Ampliació de l’edifici escolar.

L’alcalde va donar comptes de l’estat del projecte, que s’espera que es pugui licitar en uns tres mesos, doncs ja s’ha tancat el projecte executiu. Per una altra banda, s’està pendent de resoldre l’al·legació que va fer l’ajuntament de Solivella sobre el millor aprofitament que es pot fer de la pista poliesportiva inclosa en el projecte. L’execució d’aquesta obra suposarà, posteriorment, l’arranjament i millora de les actuals escoles.

13.- Aniversaris: grup de Diables i grup de Grallers.

Aquest any celebren el seu 20è aniversari dos dels grups que més contribueixen en la vistositat de les nostres festes: El grup de diables “Rigor Mortis” i els grallers “Lus Xipellis”. Ambdós grups preparen les seves festes de celebració. Els primers faran la seva els dies del pont de Sant Joan i els segons un cap de setmana del mes de juliol.

14.- Torn de paraula

Un cop finalitzat el torn de paraula es dóna per conclosa la primera reunió del Consell Consultiu.

L’Ajuntament dóna participació a les entitats locals

El primer escrit que es va publicar aquest any en aquesta web feia referència a alguns dels projectes que, des de l’Ajuntament, es volen posar en pràctica aquest any.

Ja en aquell moment, l’alcalde va exposar el criteri de voler dialogar amb els diversos representants de les entitats solivellenques en tots aquells projectes que tinguessin un marcat referent cultural, prèviament a l’execució de cadascun d’ells. És a dir, la seva idea era la de crear un grup d’assessorament format per persones que representessin una bona part de la societat solivellenca, donant-los entrada a l’ajuntament per fer sentir la seva veu i exposar les seves idees.

Donant compliment a aquelles paraules, amb data 20 de febrer, l’alcalde ha decretat crear un Consell Consultiu del Patrimoni Cultural i convoca als diferents representants locals a la reunió constitutiva de l’esmentat Consell, que tindrà lloc el proper divendres 22 de febrer.

El Dr. Sans Travé investit acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Doctors

En l’incomparable marc de la Sala Capitular del Col·legi d’Art Major de la Seda de Barcelona, aquest passat dimarts, dia 12, ha fet el seu ingrés a la Reial Acadèmia de Doctors de la Universitat de Barcelona el fill de Solivella, Dr. Josep Maria Sans i Travé.

El seu discurs ha versat sobre un personatge del segle XIV molt vinculat a la Conca de Barberà. Fill de Ciutadilla, ingressà com a frare a l’orde de l’Hospital, on tingué càrrecs de responsabilitat des de molt jove, arribant a ser el màxim responsable d’aquest orde a Catalunya. Fou comanador de Barberà, l’Espluga i Vallfogona i senyor de molts llocs de la Conca. Tingué molt bones relacions amb el monarca Pere el Cerimoniós, de qui fou conseller personal. Exercí el càrrec de lloctinent de Governador en el Principat –el més important després del primogènit- i, per encàrrec del monarca, traçà el projecte i dirigí les obres de construcció dels recintes emmurallats de Montblanc i Poblet. La seva importància política culminà amb el nomenament per les corts catalanes de Diputat eclesiàstic de la Diputació del General, esdevenint així un dels primers presidents de la Generalitat de Catalunya (1376-1377). Morí ja molt vell al castell de Barberà, on havia fet construir diversos edificis anomenats genèricament “Palau Nou” el 19 de juliol de 1396.

Atesa la importància del personatge biografiat així com la seva relació amb la comarca, i evidentment el prestigi acadèmic del Dr. Sans Travé, han assistit a l’acte d’investidura de l’Acadèmia nombroses persones. Entre altres personalitats, els alcaldes de Montblanc, l’Espluga, Barberà, Rocafort, Vallfogona, Solivella i Ciutadilla, així com els presidents dels Consells Comarcals de la Conca de Barberà i de l’Urgell.

A l’inici de l’acte la Coral de Sant Medir ha interpretat el Gaudeamus Igitur, l'himne universitari. Un cop finalitzada la cerimònia els membres de la mateixa coral han cantat diverses cançons de la nostra terra. Per concloure s’ha ofert un aperitiu als assistents.

 imatges de l’acte d'investidura

Podem fer-ho entre tots i deixar-ne constància abans de que es perdin

Encara tenim la possibilitat de deixar-ne constància i fer-ne un bon recull. Però cal la col·laboració de tothom. Així doncs, tots els que esteu llegint aquestes ratlles, poseu-vos a treballar-hi.

De què parlem? De fer un diccionari solivellenc.

Sí, a Solivella no únicament tenim el tresor de ser un dels pocs indrets on es parla el Xipella -que és una variant fonètica del català- sinó que també hi podem trobar paraules molt pròpies que tant en el so com en l’escriptura difereixen de les usualment acceptades. Paraules que no sentim, ni hem sentit, en altres llocs per definir allò que en solivellenc signifiquen. Aquest ha de ser un treball que no  faci únicament referència a les diferencies fonètiques, sinó sobretot a les diferències semàntiques.

Per això demano que, entre tots, intentem recollir-les, plasmar-les i deixar-ne constància. Tothom. Des de les persones més grans -que probablement encara n’utilitzen moltes d’aquestes paraules- fins els més petits que, en forma de treball de camp, poden col·laborar d’una manera extraordinària.

Sigueu valents, recolliu-les totes. Fins i tot aquelles que sabem que poden semblar incorrectes. Fins i tot aquelles que sabem que es tracta d’un defecte de pronunciació (Exemple: "asmari" per contra d’armari) però que a Solivella és habitual encara avui sentir-les. Totes. Intentem recollir totes aquelles paraules solivellenques per deixar-ne constància a les futures generacions.

I sobretot no patiu a l’hora d’escriure-les, ja trobarem algun lingüista que ens ajudi a posar-hi ordre. Escriviu-les com sonen i envieu-les per e-mail a aquesta web. Marquem un termini de deu mesos -fins a acabar aquest any- i un cop completat el treball, es publicaran en forma de diccionari, amb les seves corresponents definicions.

 Sans Travé acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Doctors

El proper dimarts, 12 de febrer, a la Sala Capitular del Col·legi d’Art Major de la Seda, a Barcelona, el solivellenc Josep Maria Sans Travé, en sessió oficial solemne de la Reial Acadèmia de Doctors, serà investit com a acadèmic numerari.

En la seva presentació, com marca el protocol en l’acte d’investidura, el nou acadèmic dissertarà sobre un tema per ell escollit. En aquest cas en Josep Maria Sans parlarà al assistents de "Guillem de Guimerà, Frare de l’hospital, President de la Generalitat i gran Prior de Catalunya", un molt important personatge del segle XIV que va néixer a Ciutadilla i va morir a Barberà.

A l’acte d’investidura hi assistiran importants noms il·lustres del mon de les ciències i les lletres, i personatges del món polític. Representant la nostra comarca hi assistirà el President del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, així com els alcaldes d’algunes de les poblacions, entre el quals, evidentment, el de Solivella.

Per Carnaval tot s’hi val

Aquesta és la dita popular i a Solivella no únicament la fem nostra, sinó que sembla que cada any va a més. No en l’aspecte d’una disbauxa descontrolada, no. Però sí en la part més vistosa de la festa del Carnestoltes, doncs cada any que passa, tant les carrosses com les disfresses de les comparses, es llueixen més a l’hora de forçar la imaginació i també en la manera com porten les idees a la pràctica.

Després de no pocs dubtes, va resultar guanyadora la carrossa del Ratatouille. Com a segona classificada va quedar la dels follets, i el tercer premi se’l van emportar els egipcis.

 festa de Carnaval

La nostra història

Sense cap mena de dubte la pàgina més important per qualsevol poble és aquella on s’escriu i es reflecteix la seva pròpia història. També aquest és el criteri d’aquesta web. Per aquesta raó, sobretot aquest darrer any, s’ha estat treballant per anar incorporant detalls que facin més entenedores les nostres arrels.

Molt sovint, quan parlem d’història, és necessari situar-nos en l’espai i en el temps corresponents per tal de poder comprendre determinades oscil·lacions que es produirien en una imaginaria línia històrica, doncs tota persona o poble, a més de la prosperitat per mèrits d’un mateix o de la decadència per demèrits propis, depenen en gran manera dels veïns que l’envolten i de les circumstancies que a aquells els toca viure.

Per aquesta raó, i per tal d’ajudar a donar més informació, s’ha afegit una columna en la taula de demografia en la que es poden observar alguns fets o esdeveniments que, d’una o altra manera, han pogut influir en la nostra història.

 Història de Solivella

Gener '08

Enquesta

Si bé des d’aquesta web mai s’ha incitat a participar en cap tipus d’enquesta, la Pepi Pinent n’ha fet arribar una que valdria la pena perdre cinc segons i contestar-la.

El prestigiós diari "El Mundo", amb la seva reconeguda imparcialitat en tot el que fa referència als temes de Catalunya, fa una enquesta amb la pregunta "Li sembla bé que conèixer el català sigui un deure a Catalunya?".

 enquesta

Tret de sortida al carnestoltes

Entrem a la darrera setmana per acabar de fer els últims retocs a les disfresses i per fer els darrers assajos de les comparses, després ja només caldrà deixar a punt les carrosses fent els corresponents tocs d’art per engalanar-les degudament.

Com moltes de les festes paganes d’origen antic -grec i romà- , el Carnestoltes o Carnaval, va lligat a les fases de la lluna -per aquest motiu és mòbil- i s’ha convertit en la festa de la permissivitat. Tolerada pel cristianisme és aquella que donarà entrada a la Quaresma. Per tant és una festa en la que tothom es convidat a participar-hi i que cadascun -tant a cara descoberta, com amagada darrera d’una màscara- es pot convertir en aquell altre personatge  i pot fer allò que la resta de dies de l’any no serien ben vistes. 

Per qui participi en l’elaboració de les carrosses de la rua, o bé en grups de mínim 8 persones -comparses-, la comissió de festes i l’ajuntament atorgaran els següents premis:

1er premi a la carrossa classificada en primer lloc: 140 €

2on premi de les carrosses: 130 €

3er premi: 120 €

Les altres: 100 €

I totes les comparses participants obtindran 50 €, excepte aquelles comparses que formin part d’una carrossa.

Cal destacar que aquest any la festa tindrà influències d’altres contrades (carnaval de Vilanova), doncs en acabar la rua a la plaça Major es lliurarà una batalla de caramels.

El nou vestit de la imatge del Nen Jesús

Els que freqüenten l’església hauran pogut apreciar aquests dies, posteriors a les festes de Nadal, que hi ha una imatge d’un Jesuset a la banda dreta del peu de l’altar major.

Aquesta imatge llueix un nou vestit que, tant el disseny com la confecció, han estat realitzats per la Dolors Anglès Foraster.

Cal felicitar-la pel bon gust que ha tingut i pel magnífic resultat del seu treball, doncs amb aquest vestit la imatge del Jesuset llueix d’una manera excepcional.

 fotografia del Jesuset

Completades les passades festes

Un cop finalitzades les passades festes de Nadal i Reis, s’han acabat d’afegir aquells detalls que mancaven a la web. Si el mateix dia de Reis a la tarda ja es van incorporar les fotografies dels nens i nenes rebent els regals de Ses Majestats, avui, amb la incorporació d’unes quantes fotografies de dos pessebres, es pot donar per tancat aquest capítol.

A Solivella podríem trobar moltes llars que, els dies de Nadal, han fet i lluït pessebres realment artístics. Per diverses raons, per ignorància o per no haver estat convidat a visitar-los, no s’ha donat el relleu que mereixen en aquesta web. Segur que tots ells han estat magnífics. Però n’hi ha dos que es poden destacar dels altres, ja sigui per la seva monumentalitat -el cas de la Rosita i el Pep de cal Colometes-, o per la seva originalitat, com ha estat aquest any el que han fet el Ricard i la Eva Solé.

Aquest pessebre va més enllà en la manera tradicional de situar els personatges que en formen part. El Ricard i la Eva els han col·locat sobre plats que, a la vegada, han estat decorats amb diferents tipus de pastes.

També s’han posat en el capítol dedicat a la nostra església parroquial els nous vitralls que s’han col·locat aquest passat any. Tot i que des de fa temps ja en formaven part (el primer des de fa mesos i els altres des d’abans de les passades festes) ara s’han substituït aquelles fotografies per unes altres de millor resolució.

    Els pessebres                   L’església

Depuradora

S’ha publicat al número 5039 del DOGC, de data 2 de gener, l’anunci  pel qual es fan públiques les adjudicacions definitives de diversos contractes, per part de l’Agència Catalana de l’Aigua.

El que afecta a la depuradora de Solivella és el següent:

DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT I HABITATGE

Agència Catalana de l'Aigua

 

Objecte: redacció del projecte constructiu i execució de les obres de l'estació depuradora de les aigües residuals i col.lectors en alta de Solivella.

Tipus de tramitació: ordinària.

Procediment d'adjudicació: obert.

Forma d'adjudicació: concurs.

Termini d'execució: dotze (12) mesos.

Pressupost total de licitació del contracte: 893.219,93 euros, més IVA desglossat:

Pressupost total de les obres: 840.708,85 euros, més IVA.

Pressupost de l'explotació durant el període de proves: 3.270,08 euros, més IVA.

Pressupost d'explotació total del primer any: 49.241,00 euros, més IVA.

Empresa adjudicatària: Passavant España, SA.- SA De Obras y Serv. ©opasa, SA.

Nacionalitat: espanyola.

Data d'adjudicació: 7 de desembre de 2007.

Import d'adjudicació del contracte: 893.136,57 euros, més IVA desglossat:

Import d'adjudicació de les obres: 840.708,85 euros, més IVA.

Import d'adjudicació de l'explotació durant el període de proves: 3.270,00 euros, més IVA.

Import d'adjudicació d'explotació del primer any: 49.157,72 euros, més IVA.

Clau: CT07001776

Festes locals

El DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya), número 5023, ha publicat les festes locals que corresponen al municipi de Solivella per l’any 2008.

Aquestes dates -a més d’aquelles que ja siguin festives per altres conceptes- que són només de caràcter local, queden establertes en els dies 23 de juny i 9 de setembre.

 Calendari 2008

Feliç 2008, un any de millores i també d’aniversaris

Aquest primer dia de l’any que encetem ens porta una colla de bons auguris que contribuiran a millorar alguns dels serveis de la nostra població.

Solivella viurà algunes importants millores. Entre d’altres, segons es comunica des de l’Ajuntament, s’enllestiran els treballs de recuperació i condicionament de les restes del castell. Amb la finalització d’aquesta gran obra Solivella recuperarà l’espai més representatiu de la nostra història, del que en podrem gaudir nosaltres i els que vinguin a visitar la població, doncs aquesta millora suposarà un important atractiu cultural i turístic.

S’efectuarà l’ampliació de les escoles amb un nou pavelló a l’ala sud. A més, des de l’Ajuntament s’està treballant fent gestions en el departament d’Ensenyament, per intentar incloure, en aquest mateix projecte, la construcció d’una pista polivalent que no sigui d’ús exclusiu per l’escola sinó que pugui servir per altres activitats.

Una de les notícies més esperades era saber que, en el decurs d’aquest nou any, es posarà en funcionament una llar d’infants -per a nens d’un a tres anys- amb capacitat per a 15 places.

S’iniciaran, molt aviat, les obres de cobriment de l’espai que ocupava l’edifici de la Societat que dóna al carrer Hospital i que ara és un forat que -a més d’un atemptat paisatgístic i de salubritat- pot suposar un perill a algun crio que es coli entre els enfilats. Per tant, a banda d’esperar alguna injecció econòmica que permeti seguir endavant amb l’obra definitiva, és d’aplaudir que, de moment, es posi fil a l’agulla per tapar aquell immens forat.

Una altra obra, d’especial rellevància, serà la construcció d’una gran bassa -amb capacitat per a 10 milions de metres cúbics d’aigua- on s’emmagatzemarà l’excedent d’aigua de l’Ebre que, sense arribar al consum mínim estipulat, s’ha de pagar exactament igual a aquella que consumim. D’aquesta manera a l’estiu podrem gaudir de l’aigua de boca que ja haurem pagat a l’hivern a preu d’aigua de l'Ebre, sense necessitat de pagar dues vegades per un mateix concepte. El projecte es desenvoluparà en dues fases, la primera serà la construcció de la pròpia bassa, i la segona la col·locació dels aparells de depuració i filtratge. Ambdues fases estaran subvencionades en la seva major part.

L'Ajuntament col·laborarà també en la celebració de tres significatius aniversaris. El grup de grallers "Lus Xipellis" i els diables "Rigor Mortis" commemoraran els seus vint anys de vida. També tindrem la possibilitat de participar en els actes que estan previstos per celebrar el centenari de L’Apostolat de l’Oració.

També la Cooperativa ens farà una gran millora que repercutirà directament a tots aquells que bevem el seu vi. Està gairebé enllestida la posada en funcionament d’un estabilitzador per fer un segon filtratge als vins i que acabarà amb els solatges que deixen a les ampolles. Això no millorarà, evidentment, la qualitat -que ja és força bona-, però si que la presentació del vi de taula guanyarà molts enters en vistositat. La tècnica que utilitza aquest estabilitzador consisteix en fer abaixar la temperatura del vi en un dipòsit isotèrmic -amb capacitat per a 22.500 litres- fins a -4º C, on el vi hi romandrà uns set dies, a fi i efecte de fer precipitar les impureses no líquides. Aquesta millora dóna un resultat, equivalent a un segon i definitiu filtratge, que suposa una presentació del vi de taula molt més pulcra.

Sense moure’ns de la Cooperativa, aquest any ens donarà un nou etiquetatge a les ampolles de vi, doncs en breu Castell d'Or -l’empresa de la qual en forma part la nostra cooperativa- començarà a etiquetar amb el nom de "Puig de Solivella". Si fins ara aquesta etiqueta només la podíem veure a les ampolles de cava, a partir d’ara la trobarem a les dels vins blanc, rosat i negre. A més, i això és una molt bona notícia, s’embotellarà també sota la marca "Puig de Solivella" un negre reserva.

L’església acabarà de posar els vitralls. Aquest, recent acabat, més de desembre s’han col·locat tres nous vitralls, per tant ara ja en tenim quatre, però en el decurs d’aquest any està projectat acabar l’obra.

I finalment la cultura musical. Està previst que aquest 2008 l'Ajuntament organitzi unes jornades musicals amb el nom  de "Música als monuments".

Aquests són només alguns dels projectes per realitzar i que ben aviat podrem anar a celebrar en el nou local que s’inaugurarà: El "Bar de l’Espinac.