Desembre '09

"Cal Caixis" no abandona la seva solidaritat

Es pot afirmar que no hi ha festa a Solivella en la que, d'una manera o altra, no hi hagi una col·laboració per part de Cal Caixis, que ajudi a fer les festes més lluïdes i complertes.

Des de fa ja molts anys han aconseguit que la seva nombrosa parròquia estigui pendent d'un sorteig, incloent-hi a les festes de Nadal una rifa d'un lot dels seus molts i acurats productes de pròpia producció.

Si l'any passat la persona afortunada va ser la Cinta Español, aquest 2009 s'ha vist premiada la Teresa Travé, que va rebre de mans de la Juanita aquest esplèndid lot de productes de Cal Caixis.

L'AMPA organitza una mini-discoteca

El passat dia 27, aprofitant el descans que les vacances de Nadal donen al més menuts, l'Associació de Mares i Pares del CEIP Sagrat Cor, han organitzat, als equipaments culturals, una mini-discoteca pels nens i nenes de Solivella.

Deixant al marge el seu possible contingut pedagògic, la iniciativa s'ha de qualificar d'original i els resultats obtinguts, en l'aspecte lúdic, força positius, doncs els que van anar-hi s'ho van passar molt bé i es van poder divertir com si es tractés d'una discoteca de veritat.

 Mini-discoteca

El tió arriba puntualment

Fa pocs dies vam poder anar al recentment arreglat Camí de les Forques, per veure com els tions baixaven dels boscos on pasturen al llarg de tot l'any, acompanyats del Fullet i la Fada del Bosc.

Ahir, dia de Nadal, tots ells van complir amb el seu deure en totes les llars de Solivella, deixant aquells presents, propis de la diada i de la tradició, a tots els nens i nenes.

Avui, dia de Sant Esteve, ha arribat a la Plaça Major, puntual com cada any, el Tió Municipal, per tal que tots els més menuts del poble puguin recollir els seus regals i llaminadures.

 Festes de Nadal

 L'Ajuntament felicita les festes

Ja és Nadal, no us quedeu al carrer,
No tingueu por, entreu al portal,
que aquesta nit és la festa dels estels,
és la joia del Nadal.

Amb els millors desitjos de compartir plegats aquestes festes tan entranyables,
i amb la il·lusió de fruir del Nou Any 2010 amb concòrdia i prosperitat per a tothom,
rebeu la més extensa felicitació d'aquest Ajuntament.


Bones Festes i Bon Any Nou

Enric Capdevila Torres
Alcalde de Solivella
Nadal 2009

 Solivella s'adhereix a la declaració "El vi, nutrició i salut"

L'alcalde de Solivella -junt amb els altres membres del Consell Comarcal, el Consell de la Denominació d'Origen Conca i el FIVIN- ha signat la declaració "El vi, nutrició i salut" que el FIVIN està fent a tota Espanya, per explicitar que el sector vitivinícola forma part de la tradició i la cultura catalanes, amb especial arrelament del vi en la cultura centenària que ens envolta.
Aquesta activitat s'emmarca en la línea de treball del Programa Europeu "Wine In Moderation", que FIVIN (Fundació per la Investigació del Vi i Nutrició) promou a Espanya per incrementar la responsabilitat en el consum del vi, amb l'objectiu de fomentar unes pautes correctes de consum moderat i conscienciar la població de la importància de l'alimentació sana i equilibrada, com bon exemple de la Dieta Mediterrània, que inclou unes copes de vi en els àpats.

Agraïment del Grup Cultural de la Dona

La presidenta del Grup Cultural de la Dona de Solivella, Anna Tarrès, vol fer públic el seu agraïment i reconeixement al poble de Solivella per la solidaritat demostrada en motiu de la Marató de TV3, que aquest any es dedicava a la lluita contra les malalties minoritàries.

El Grup Cultural de la Dona de Solivella agraeix la solidaritat del poble de Solivella amb la “ Marató TV3 2009”. En el concert “Musica per la Marató” s’han recollit 900 €.

El concert ha estat ofert per els alumnes del Col·legi Sagrat Cor de Solivella i un grup de joves solivellencs, que ja fa uns quants anys que ens acompanyen. A tots ells moltes, moltes gracies.

 En nom de la junta

Anna

La màgia dels "tions" ja ha arribat a Solivella

S'ha de dir que, si bé va començar amb un més que considerable retard, aquest acte que ha organitzat la Comissió de Festes mereix una nota més que notable, doncs la mise en scène de tot el que ha envoltat aquest moment màgic dirigit als més menuts ha estat perfecte. Des del lloc escollit, el recentment condicionat Camí de les Forques, fins a les carrosses que portaven a la Fada i al Follet, incloent-hi a aquells que, amb torxes, obrien pas als "tions"... Tot aquest espectacle, dirigit als més menuts, es pot qualificar de magníficament muntat.

Hi ha un nen que creu en els follets del bosc..., en conec un altre que canta cançons a la Nineta Màgica..., un altre que espera al Pare Noël..., un altre que ahir volia veure a la Fada del Bosc... i molts, tots, volen seguir aquesta tradició tan nostra del "tió".

Tot el que envolta aquests dies prenadalencs, el mateix Nadal, la festivitat de Reis... tot això és màgic per tothom, però especialment per aquells més menuts.

Tota aquesta màgia que ha començat amb l'arribada dels "tions", i que tan bé ha organitzat la Comissió de Festes, els hi podria haver portat a ells una vareta -també màgica- que fes aparèixer, ja d'una vegada!, els famosos comptes de la Festa Major del 2008.

 l'arribada dels "tions"

Arranjament i millora del Camí de les Forques

Aquests darrers dies s'han acabat de portar a terme les obres d'arranjament de l'antic Camí de les Forques, aquell que comença just a sobre de la font del Lleó i que va fins a dalt del Pla de Perdís.

Aquest petit i històric caminet semblava, des de fa molt molts anys, un petita rasa per la que baixava l'aigua del coster els dies de pluja i no pas un camí apte per poder transitar-hi, ni tan sols a peu.

Ara, gràcies a l'acció de l'ADF de Solivella, no únicament s'ha recuperat el camí, sinò que l'han fet apte per poder pujar -gairebé amb tot tipus de vehicles- fins a arribar a dalt de tot del Pla de Perdís.


 unes quantes fotografies

Solivella necessita solidaritat

La Gemma Castro, fent gala, un cop més, del seu sentit altruista de la justícia solidària, ens fa arribar aquest escrit, demanant que sigui publicat i esperant que, en veure'l, els solivellencs responguem a la seva crida.

Campanya de donació de sang a Solivella

 

Durant aquest any passat a la nostra comarca es va constituir l’Associació de donants de sang de la Conca de Barberà, formada per un grup de voluntaris amb la intenció d’informar, conscienciar i captar donants, per tal de difondre la necessitat diària de sang, ens calen més de 1.000 donacions al dia per poder subministrar les necessitats dels hospitals i clíniques de Catalunya.

 

Aquest proper divendres, 18 de desembre, al Local dels Jubilats i Pensionistes, de les 17:30 a les 20: 30 hores i amb el lema:

                    * amb una vegada no n’hi ha prou

                    * vine a donar sang

 

El Banc de Sang i Teixits, com a únic banc de sang de Catalunya durà a terme l’última campanya de donació de sang d’aquest any 2.009, esperant tancar l’any amb un bon nombre de donants a Solivella, i havent incrementat el nombre de donacions respecte  les d’anys anteriors per tal de seguir assumint la responsabilitat social de subministrar la sang necessària per fer front a tota l’activitat mèdica i quirúrgica del nostre territori.

 

Per acabar, unes petites recomanacions i/o condicions per poder donar sang:

  • Tenir més de 18 anys

  • Pesar 50 quilos o més

  • Si ets dona, no estar embarassada.

  • Respectar un interval mínim de dos mesos entre donacions de sang, i es recomana que les dones donin un màxim de 3 vegades l’any i els homes, 4.

  • No s’ha d’estar dejú.

  • Si tens algun dubte, consulta els professionals del Banc.

 

T’esperem!!!... No pensis “ja en donaré”,  qüestiona’t “per què no en dono?”

Dades de l'atur de novembre

Aquest passat mes de novembre sembla voler donar un cert aire d'optimisme respecte a l'atur, doncs es veu un clar descens en les xifres obtingudes.

De les 1.304 persones sense feina que hi havia el mes anterior a La Conca, s'ha passat a les actuals de 1.272. A Solivella el descens ha estat de dues persones menys, doncs dels 24 anteriors, ara en trobem 22.

Donació d'obres de "SansArt"

Antoni Sans Masalias, nascut a Solivella l’any 1928 i conegut amb el nom artístic de SansArt, ha fet donació de 25 quadres que reflecteixen, en bona part, la seva trajectòria artística dedicada a la pintura.

L’acte protocol·lari de la donació al poble de Solivella, inclou, com és preceptiu, la signatura d’un contracte de cessió, del que caldria destacar-hi algunes de les seves clàusules. La primera d’elles és que l’Ajuntament destini un lloc on quedar ubicada -que serà en el primer pis de l’edifici annex (un espai d’uns 30 m2)- aquesta exposició permanent de l’obra, acceptant el compromís  de mantenir-la exposada i en bona conservació. Assumir el cost dels emmarcats dels quadres, sent l’artista que decidirà si aquests marcs són aptes per les seves pintures. Contractar una assegurança per l’import estimat de l’obra (94.000 €) que cobreixi els possibles desperfectes o pèrdues, fent-se càrrec de l'import de la pòlissa l'Ajuntament. Fer difusió de l’exposició a través de diversos mitjans (diaris, revistes, pàgines web, fulletons turístics..), enviant-ne còpia a SansArt. Limitació d’ús i de reproduccions sense autorització expressa de l’artista. S’estableix la vigència de la donació amb caràcter indefinit, sempre i quan es respectin i compleixin els compromisos adquirits. En cas contrari l’Ajuntament es compromet a restituir les obres i a indemnitzar a SansArt. Finalment, queda una porta oberta a una futura ampliació de donacions.

Les obres de l’artista les podem veure reflectides –a més del llibre “SansArt” de Joan Llop (1994)- en el diccionari Ràfols, i en diferents edicions de “Gal Art”, “Batik International”, “Guia d’Art de Barcelona”, o bé a “Artistas Nacionales del S. XXI”, “Artexpo”, La Ruta del Cister; o a diversos exemplars de “Revistar”, “Mutuam”, “Artes Plásticas” i, evidentment, a la revista “Gira-Sol Solivellenc”. També la seva obra ha estat objecte de notes, crítiques i reportatges, en publicacions com “La Vangurdia”, “El Periódico”, “Diari de Tarragona”, “Nova Conca” i d’altres. També s’ha valorat el seu treball en entrevistes fetes a la ràdio i a la televisió (TV3, Tele5 i TVE).

A partir d’avui, 6 de desembre, en podrem admirar una part molt significativa de l’obra de SansArt a la sala on l’Ajuntament ha destinat aquesta exposició permanent.

De l’acte de donació, els parlaments i la signatura, en podeu veure un ampli recull en el següent link.

 més de 20 fotografies de l'acte

Premi "Aires de la Conca"
Aquest passat cap de setmana es va reunir el jurat del Premi "Aires de la Conca", aquest certament bianual que celebrava la seva desena edició. Un cop fetes les oportunes deliberacions i votacions, la obra escollida va ser "Agrupacions instrumentals a la Conca de Barberà (1939-1979)" de Núria Medrano, la mateixa autora -una experta en aquesta matèria- que ja havia publicat una primera part sobre aquest mateix tema,  però centrant-lo en un  període anterior.
El jurat, com en anteriors ocasions, va decidir recomanar a l'autora algunes correccions i modificacions. Per part de l'autor d'aquesta web,  i membre del jurat dels premis des de la seva creació, es van suggerir dues modificacions. La primera, cronològicament parlant, un canvi de nom d'uns dels components d'un grup musical que va existir a Solivella cap a mitjans dels anys trenta i que s'anomenava "The Criollo" i adjuntar-hi a l'escrit la fotografia que podreu veure aquí mateix.
I la segona depenent del criteri que vulgui utilitzar l'autora, doncs si bé l'obra
parla del període 1936-1979, es poden trobar referències a agrupacions musicals posteriors, fins i tot de l'any 2004. En cas de no corregir-se -o bé el títol, o bé el contingut- caldria afegir-hi una altra formació solivellenca: "Lus Pelakanyis", que van tenir força èxit en el període comprés entre l'any 1991 i el 1993, tant a la nostra vila -sobretot amb la cançó composada per ells "La Societat"- com en altres indrets.
 Fotografies de les dues agrupacions musicals

Novembre '09

La dignitat de Catalunya
Avui, 26 de novembre, tots els diaris de Catalunya publiquen, en la seva editorial, aquest mateix text.

Des de la modèstia del que pot representar aquest petit granet de sorra que és aquesta web, Solivella.net vol adherir-se a aquesta justa i necessària crida i reivindicació, en defensa  de la nostra identitat de catalans, dels nostres drets i de la nostra pròpia història.

D'alguna manera tenim de saber dir prou a aquesta provada incompetència dels membres d'un tribunal que es mou purament per idees polítiques espanyolistes, i que, aquestes, siguin del signe polític que siguin, mai ens poden beneficiar (recurs del PP, "vamos a pasarle el cepillo" de l'Alfonso Guerra), però a les quals ens hem de veure forçosament supeditats.

 

La dignitat de Catalunya

Després de gairebé tres anys de lenta deliberació i de contínues maniobres tàctiques que han malmès la seva cohesió i han erosionat el seu prestigi, el Tribunal Constitucional pot estar a punt d’emetre sentència sobre l’Estatut de Catalunya, promulgat el 20 de juliol del 2006 pel cap de l’Estat, el rei Joan Carles, amb el següent encapçalament: «Sapigueu: que les Corts Generals han aprovat, els ciutadans de Catalunya han ratificat en referèndum i Jo vinc a sancionar la llei orgànica següent». Serà la primera vegada des de la restauració democràtica de 1977 que l’alt tribunal es pronuncia sobre una llei fonamental ratificada pels electors. L’expectació és alta.
L’expectació és alta i la inquietud no és escassa davant l’evidència que el Tribunal Constitucional ha estat empès pels esdeveniments a actuar com una quarta Cambra, confrontada amb el Parlament de Catalunya, les Corts Generals i la voluntat ciutadana lliurement expressada a les urnes. Repetim, es tracta d’una situació inèdita en democràcia. Hi ha, no obstant, més motius de preocupació. Dels 12 magistrats que componen el tribunal, només 10 podran emetre sentència, ja que un (Pablo Pérez Tremps) està recusat després d’una espessa maniobra clarament orientada a modificar els equilibris del debat, i un altre (Roberto García-Calvo) ha mort. Dels 10 jutges amb dret a vot, quatre continuen en el càrrec després del venciment del seu mandat, com a conseqüència del sòrdid desacord entre el Govern i l’oposició sobre la renovació d’un organisme definit recentment per José Luis Rodríguez Zapatero com el «cor de la democràcia». Un cor amb les vàlvules obturades, ja que només la meitat dels seus integrants estan avui lliures de contratemps o de pròrroga. Aquesta és la cort de cassació que està a punt de decidir sobre l’Estatut de Catalunya. Per respecte al tribunal –un respecte sens dubte superior al que en diverses ocasions aquest s’ha mostrat a si mateix–, no farem més al·lusió a les causes del retard de la sentència.

Avanç o retrocés
La definició de Catalunya com a nació al preàmbul de l’Estatut, amb la consegüent emanació de símbols nacionals (¿que potser no reconeix la Constitució, al seu article 2, una Espanya integrada per regions i nacionalitats?); el dret i el deure de conèixer la llengua catalana; l’articulació del Poder Judicial a Catalunya, i les relacions entre l’Estat i la Generalitat són, entre altres, els punts de fricció més evidents del debat, d’acord amb les seves versions, ja que una part significativa del tribunal sembla que està optant per posicions irreductibles. Hi ha qui torna a somiar amb cirurgies de ferro que tallin de soca-rel la complexitat espanyola. Aquesta podria ser, lamentablement, la pedra de toc de la sentència.
No ens confonguem, el dilema real és avanç o retrocés; acceptació de la maduresa democràtica d’una Espanya plural, o el seu bloqueig. No només estan en joc aquest o aquell article, està en joc la mateixa dinàmica constitucional: l’esperit de 1977, que va fer possible la pacífica transició. Hi ha motius seriosos per a la preocupació, ja que podria estar madurant una maniobra per transformar la sentència sobre l’Estatut en un verdader tancament amb pany i forrellat institucional. Un enroc contrari a la virtut màxima de la Constitució, que no és sinó el seu caràcter obert i integrador. El Tribunal Constitucional, per tant, no decidirà únicament sobre el plet interposat pel Partit Popular contra una llei orgànica de l’Estat (un PP que ara es reaproxima a la societat catalana amb discursos constructius i actituds afalagadores).

Els pactes obliguen
L’alt tribunal decidirà sobre la dimensió real del marc de convivència espanyol, és a dir, sobre el més important llegat que els ciutadans que van viure i van protagonitzar el canvi de règim a finals dels anys 70 transmetran a les joves generacions, educades en llibertat, plenament inserides en la complexa supranacionalitat europea i confrontades als reptes d’una globalització que relativitza les costures més rígides del vell Estat nació. Estan en joc els pactes profunds que han fet possible els 30 anys més virtuosos de la història d’Espanya. I arribats a aquest punt és imprescindible recordar un dels principis vertebradors del nostre sistema jurídic, d’arrel romana: Pacta sunt servanda. Allò pactat obliga.
Hi ha preocupació a Catalunya i cal que tot Espanya ho sàpiga. Hi ha alguna cosa més que preocupació. Hi ha un creixent atipament per haver de suportar la mirada irada dels que continuen percebent la identitat catalana (institucions, estructura econòmica, idioma i tradició cultural) com el defecte de fabricació que impedeix a Espanya assolir una somiada i impossible uniformitat. Els catalans paguen els seus impostos (sense privilegi foral); contribueixen amb el seu esforç a la transferència de rendes a l’Espanya més pobra; afronten la internacionalització econòmica sense els quantiosos beneficis de la capitalitat de l’Estat; parlen una llengua amb més marge demogràfic que el de diversos idiomes oficials a la Unió Europea, una llengua que, en lloc de ser estimada, resulta sotmesa tantes vegades a un obsessiu escrutini per part de l’espanyolisme oficial, i acaten les lleis, per descomptat, sense renunciar a la seva pacífica i provada capacitat d’aguant cívic. Aquests dies, els catalans pensen, sobretot, en la seva dignitat; convé que se sàpiga.
Som en vigílies d’una resolució molt important. Esperem que el Constitucional decideixi atenent les circumstàncies específiques de l’assumpte que té entre mans –que no és sinó la demanda de millora de l’autogovern d’un vell poble europeu–, recordant que no existeix la justícia absoluta, sinó només la justícia del cas concret, raó per la qual la virtut jurídica per excel·lència és la prudència. Tornem a recordar-ho: l’Estatut és fruit d’un doble pacte polític sotmès a referèndum.

Solidaritat catalana
Que ningú es confongui, ni malinterpreti les inevitables contradiccions de la Catalunya actual. Que ningú erri el diagnòstic, per molts que siguin els problemes, les desafeccions i les contrarietats. No som davant d’una societat feble, postrada i disposada a assistir impassible al deteriorament de la seva dignitat. No desitgem pressuposar un desenllaç negatiu i confiem en la probitat dels jutges, però ningú que conegui Catalunya posarà en dubte que el reconeixement de la identitat, la millora de l’autogovern, l’obtenció d’un finançament just i un salt qualitatiu en la gestió de les infraestructures són i continuaran sent reclamacions tenaçment plantejades amb un amplíssim suport polític i social. Si és necessari, la solidaritat catalana tornarà a articular la legítima resposta d’una societat responsable.

Aquest text el publiquen, avui 26 de novembre, La Vanguardia, El Periódico, Avui, El Punt, Diari de Girona, Diari de Tarragona, Segre, La Mañana, Regió 7, El 9 Nou, Diari de Sabadell i Diari de Terrassa.

Millores a curt termini

Segons la diputada socialista Núria Segú, es preveu una inversió de quasi 10 milions d'euros a la Conca en els pressupostos de la Generalitat de l'any 2010, i una part d'aquests van destinats a Solivella. Concretament es destinaran 146.418 € per a la millora de la carretera d'accés al poble, i 280.708 € per als col·lectors de Solivella.

Finalment aquest proper dilluns, dia 16, començaran els treballs per tal de iniciar la cobertura del "forat" que hi ha a la part de la Societat que dóna al carrer Hospital.

En principi el més urgent és fer els suports necessaris per aguantar la gran llosa que tindrà de cobrir aquest "forat", i posteriorment, iniciar els treballs propis de l'edifici que està projectat.

S'estima que el temps total d'execució no sobrepassi els 12 mesos.

Solivella multiguardonada en els premis Cambra

Aquest passat divendres, 13 de novembre, es van entregar a Montblanc, els premis Cambra 2009 de mans de Isaac Sanromà i Ortega, president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Reus.

En el mateix acte es va fer entrega d'uns diplomes a la continuïtat empresarial, premiant a aquelles indústries o establiments de més de 25 anys d'antiguitat.

El passat mes de juliol, en una reunió d'alcaldes del Consell Comarcal, va assistir-hi personal tècnic de la Cambra de Comerç de Reus i va comunicar la intenció de celebrar a la Conca la gala anual dels Premis Cambra i a la Continuïtat Empresarial. A partir d'aquí el nostre alcalde va posar en marxa els mecanismes necessaris per tal de que totes les empreses del nostre municipi, que s'hi podessin adherir, fossin admeses.

Probablement per aquest motiu, Solivella va ser un dels municipis més guardonats en aquest apartat, només pel darrera de Montblanc i l'Espluga, amb 12 nominacions.

Les empreses que van rebre el diploma van ser: Artesanies Iglesias, Ca l'Estrivill, Carnisseria i Cansaladeria Cal Caixis, Construccions Anton Anglès, Estació de Servei La Sevillana, Estanc Imma Papiol, Forn de Pa Sahún, Fusteria Jaume Iglesias, Restaurant Cal Travé, Restaurant Sant Jordi, Taller de Ceràmica Català-Ripoll i la Cooperativa Viticultors de Solivella.

A tots ells la més cordial enhorabona i el desig de que puguin seguir celebrant molts més anys.

Notable augment de l'atur
L'augment de les persones a l'atur ha enregistrat un notable increment, tant a la Conca (de 1.245 a 1.304) com a Solivella, doncs la percentual ha arribat al 15% a la nostra població , passant dels 21 aturats de l'anterior mes als 24 del mes d'octubre.
L'AMPA celebra la castanyada
L'Associació de Mares i Pares del CEIP Sagrat Cor, ha organitzat a la plaça de la Diputació un simpàtic acte on, a més de tots els nens i nenes, tothom qui ha volgut ha estat convidat a celebrar la vigília de la festa de Tots Sants.
La manera que han escollit per aquesta celebració popular ha estat la tradicional catalana, és a dir "la castanyada", fugint dels americanismes del Halloween.
A més de la tradicional castanyera, també han lluït la indumentària adequada per l'ocasió les mares que han col·laborat torrant les castanyes i entretenint als més menuts.
En total s'han distribuït 31 kilos de castanyes, el que vol dir que la iniciativa ha estat força ben rebuda.
 Festa de la castanyada

Octubre '09

Pla Local de Joventut

Per causes que no s'han fet públiques el local del grup "Aiailujuvent" s'havia tancat recentment i per tal de reobrir-lo en condicions l'Ajuntament ha elaborat un Pla Local de Joventut.

A tal efecte l'alcalde va convocar una reunió amb l'esmentat Grup el passat dissabte, dia 24, a les 17 hores. La reunió va ser presidida pel propi alcalde i la representant del Grup, Marta Martínez García.

Després de valorar la importància de l'associacionisme juvenil, va tractar del següents punts:

1.- Comunicar que fa una setmana es va tancar Cal Mateu, sense entrar en més detalls.

2.- L'ús que es fa del local no és el correcte.

3.- S'han d'articular fórmules que comportin una major fluïdesa de comunicació entre la Junta del Jovent i l'Ajuntament.

4.- El local serà d'ús exclusiu de l'Associació de Joves i no per forans.

5.- Les claus estaran només en possessió de membres de la Junta que es responsabilitzaran a tots els efectes, a més d'obrir i tancar el local, del que allí succeeixi.

6.- Cal adoptar mesures higièniques i de tot tipus per tal de mantenir-lo en perfectes condicions.

7.- Els menors d'edat que vulguin associar-se caldrà que portin una autorització dels pares, a fi i efecte de cobrir i respondre sobre la responsabilitat civil que es pugui derivar de les seves actuacions.

8.- Es crearà un Consell Municipal de Joves, en el que s'inclouran altres grups (grallers, diables, etc.), per participar i consensuar futurs projectes.

9.- En els primers mesos de l'any vinent es pintaran els locals. També en aquest inici d'any es renovarà la Junta.

10.- És necessari tenir una relació de socis que caldrà mantenir sempre actualitzada.

11.- Es van lamentar els fets esdevinguts darrerament, tant el que va originar la intervenció dels mossos d'esquadra, com els problemes que s'han generat en el transport escolar en la seva ruta de Solivella.

12.- S'han perdut subvencions degut al lamentable estat del local i el mal ús que s'hi ha fet. S'insisteix en que els responsables (la Junta) s'han de responsabilitzar del local i del seu ús, i que consultin a l'Ajuntament qualsevol dubte o problema que tinguin.

13.- A instàncies d'un membre de la Junta, l'alcalde deixa clar que Cal Mateu és un local públic municipal on hi poden entrar les forces de seguretat sense prèvia autorització.

14.- La pòlissa de responsabilitat civil contractada no inclou els danys dels propis usuaris del local. Davant d'un dany físic té de respondre, personalment, el cap. En aquests cas el responsable del Grup i l'alcalde, però com a persones físiques.

15.- La Marta Martínez, com a responsable del Grup, proposa fer una assegurança que inclogui unes cobertures més àmplies, insistint en que això ja s'havia demanat fa temps.

16.- Per adequar el local a les normatives vigents cal fer un estudi dels aparells contra incendis que es necessiten (extintors) i d'una sortida d'emergència. Es fa referència a la necessitat d'eliminar l'envà que separa les estances del local.

17.- Els tècnics de Joventut no poden donar el seu vist-i-plau a cap demanda, subvenció o necessitat, en les condicions que es troba el local.

18.- És necessària una neteja a fons del local, doncs és probable que, a partir del mes vinent, algunes tardes es facin activitats diverses en aquell lloc, per la qual cosa cal tenir el local en perfectes condicions.

19.- L'alcalde fa entrega d'un Reglament de Joventut del Consell Comarcal.

19.- Precs i preguntes. Al no haver-hi cap pregunta l'alcalde informa als assistents de les obres que en aquest moment s'estan portant a terme a Solivella: L'estructura metàl·lica de l'antic camp de futbol, que cobrirà la futura pista polivalent, recalcant el valor de la subvenció de 122.000 € i les dificultats d'obtenir-la i de lligar el projecte al tractar-se de posar d'acord dos departaments diferents. Un tema que, sortosament, s'ha resolt d'una manera excel·lent. L'altre punt que va voler donar a conèixer als assistents va ser el dels treballs, recentment iniciats, de la Societat, en la part que dóna al carrer Hospital, on ja s'han fet les proves topogràfiques necessàries per iniciar la cobertura d'aquell forat.

La sessió es finalitza amb la signatura d'un document, per part de l'alcalde, Enric Capdevila, i per la representant del Grup, Marta Martínez, en el que queden reflexats els drets i deures de l'Associació.

  Quatre fotografies de l'acte

Inici de les obres per fer una pista coberta

Finalment s'han iniciat, a l'antic camp de futbol, les obres per construir aquella pista polivalent que l'Ajuntament porta tant de temps reclamant.

Des de finals del 2007 que l'alcalde va començar a fer gestions, primer amb el departament d'Ensenyament, posteriorment presentant unes esmenes davant del Departament d'Infraestructures del Departament d'Educació, per tal de que l'obra que s'havia de fer per ús exclusiu de l'escola, es podés transformar en un gran projecte de pista coberta que servís, de manera polivalent, per tots els solivellencs.

  Estat de les obres, 17 d'octubre

Primer bateig en el nou baptisteri

Aquest diumenge, 11 d’octubre, a les cinc de la tarda s’ha fet el primer bateig en el nou baptisteri.

El nen batejat ha estat el David Tarragó Español, que veiem a la fotografia en el moment de rebre el sagrament per part de Mn. Josep Mateu, acompanyat pels seus pares, padrins i germaneta Paula.

Clicant a sobre de la fotografia podreu veure, a més de l’ampliació, una fotografia del nou baptisteri.

L’atur a la Conca i a Solivella

Es mantenen les xifres de l’atur d'aquests últims mesos, si bé hi ha hagut un lleuger descens en el cas de Solivella amb una persona menys (agost 22, setembre 21) mentre que a la Conca ha augmentat  en vuit persones (agost 1.237, setembre 1.245).

Solivella rep dos premis Dovella

Aquest dissabte, 3 d’octubre s’han lliurat els vuitens premis Dovella a la Cova de la Font Major de l’Espluga. Aquests premis els concedeix el Consell Comarcal de la Conca de Barberà per reconèixer activitats en el camp de la conservació o recuperació del patrimoni arquitectònic de la comarca, si bé des de la passada edició dels Dovella es va optar per ampliar-los a qualsevol iniciativa cultural, mantenint les dues categories de sempre: Institucions de dins i de fora de la comarca; i particulars i empreses.

També s’han atorgat els premis dels 20 anys del Consorci de Normalització Lingüística.

Aquest any s’ha donat excepcionalment una duplicitat de premiats, doncs en ambdós casos els premiats ha estat dos. En el cas del premis Dovella els dos han anat a parar a Solivella. Un per les obres de recuperació i consolidació de les restes del castell. I l’altre per la important reforma que s’ha fet a la nostra església parroquial.

L’acte el va obrir el Sr. Gabriel Serra, responsable de Cultura del Consell Comarcal, en l’incomparable marc de la Cova. L’alcalde de Solivella, Sr. Enric Capdevila, va recollir el guardó com a representant més qualificat del nostre municipi i Mn. Josep Mateu va rebre el premi corresponent a les obres de l’església. Ambdós van dirigir, posteriorment, unes paraules per explicar el que s’havia portat a terme en cadascun dels edificis, i van cloure els seus discursos agraint els premis rebuts.

Finalment va tancar l’acte el president del Consell Comarcal, Sr. David Rovira, felicitant als guardonats per la tasca portada a terme.

   Imatges de l’entrega de premis Dovella

Es donaran els comptes des de l’Informatiu Municipal?

En aquests moments, i des de fa mesos, tots els solivellencs saben que els comptes de la Festa Major de l’any passat no estan clars. I ho sap tothom perquè des de la pròpia Comissió de Festes es va escampar que hi havia una important quantitat de diners que no quadraven.

S’ha esperat molt de temps una explicació, fins i tot s’ha demanat des d’aquesta mateixa pàgina, i ara sembla ser que -després d’haver intentat, oficiosament, implicar-hi a la secretària de l’ajuntament (?) i a la oficina bancària barrejant-hi dades del 2007 (?)- pretenen que sigui el propi Ajuntament que, des de l’Informatiu Municipal, publiqui l’explicació a aquells comptes de la Festa Major del 2008.

Això no tindria res d’extraordinari si el consistori ens tingués habituats a llegir puntualment les informacions comptables de totes les operacions que es fan. Però... per què d’aquesta sí i de les altres no? Per què en un proper “Informatiu Municipal” s’ha de tractar un tema de l’agost del 2008? Per què tant de retard si tot era correcte? Es parlarà també del famós “paper” que es va perdre? Ens aclariran en aquest “Informatiu” què és la famosa caixa B que, sembla ser, s’ha creat?

Però, sobretot, no podem perdre de vista que aquesta informació que ens facilitarà el propi Ajuntament, a través d’aquest Informatiu, és la seva pròpia veu. La veu de l'Ajuntament. És a dir, que els solivellencs quan rebrem aquesta informació –insisteixo, facilitada pel propi Ajuntament- haurem de pensar que és la veritat absoluta el que allí ens diuen els nostres representats municipals. En aquest cas, si finalment no canvien de criteri i surten publicades aquelles xifres, haurem de creure que l’Ajuntament ha auditat aquests comptes i els dóna per vàlids. Si és així, només si és així, es poden fer públics en una publicació informativa del propi Ajuntament.

Llavors la responsabilitat, tota la responsabilitat, del que allí es digui recau en el propi Ajuntament.

Setembre '09

Jornades Europees de Patrimoni a Solivella

Solivella ha estat inclosa en el catàleg de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP '09) i per aquesta raó aquest cap de setmana, dels dies 26 i 27 de setembre, hem pogut veure passejant per la nostra vila diverses persones que tenien uns temes en comú: La cultura i l'interès pel patrimoni del nostre país.

Podeu trobar més informació al web del Departament de Cultura de la Generalitat.

Aquestes jornades se celebren en 49 països europeus, des de l'any 1991, a través de múltiples activitats i propostes que demostren l’interès per la història i la cultura.

A Solivella ha estat el nostre alcalde el que, a més de fer d’amfitrió, ha mostrat el nostre patrimoni cultural als visitants, als quals ha donat a conèixer la nostra església parroquial, el castell, alguns indrets d’interès del poble i el museu del "Racó del Càntir".

A tots ells se’ls ha fet entrega d’un dossier -amb la portada del programa del JEP '09 que parla de les Jornades a Solivella- en el que s’ha inclòs la història del castell que es pot veure i llegir en aquesta mateixa web, i en la que hi anaven dues fotografies aquí publicades; les 15 pàgines del treball de Josep Maria Sans Travé i Concepció Ballart, publicat en la Miscel·lània del Centre d’Estudis Solivellencs, "Un inventari del castell de Solivella de 1596".

Per cert que, en el Jornada del dia 26, en Josep Maria Sans -autor del llibre "Història del Tallat"- va donar una magnífica explicació d’aquell indret, relacionant-lo amb el nostre castell.

Els solivellencs podem felicitar-nos per haver estat inclosos en aquest important programa cultural europeu i també per la bona gestió que, per part de l’alcalde, se’n ha fet. Tot un èxit!

 Jornades dia 26 i 27

Celebració de l'11 de setembre i 10è aniversari d’aquesta web

Aquest any Solivella ha estat la població designada per celebrar la Diada Nacional de Catalunya a la Conca de Barberà, per tal motiu s’han adreçat a la nostra població els representants dels ajuntaments, entitats i associacions de la comarca, a més del  president del Consell Comarcal.

Els actes han iniciat a les 10 del matí amb la col·locació de la senyera al pati d’armes del castell, seguit d’un esmorzar de germanor a la plaça de Sant Joan. A les onze els representants de les entitats i associacions han fet la tradicional ofrena floral. Tot seguit ha iniciat l’acte institucional amb els parlaments del president de Consell Comarcal i de l’alcalde de Solivella.

El matí ha finalitzat al castell amb un concert coral a càrrec del Cor Parroquial de Solivella.

A les set de la tarda, a la sala parroquial, s’ha convocat un acte cultural amb el lema "10 anys d’informació i difusió sobre Solivella", per commemorar el desè aniversari d’aquesta web.

L’acte, que ha comptat amb una més que notable assistència,  ha estat presentat per l’alcalde de Solivella, Enric Capdevila, el qual ha encoratjat a seguir aquest camí, oferint-se a recolzar la web en el que calgui.

Tot seguit ha fet ús de la paraula el fundador del Centre d'Estudis Solivellencs, Josep Maria Sans i Travé, que ha lloat el treball de difusió fet fins ara, remarcant la total independència i llibertat de la web. A continuació l’autor ha explicat als assistents els motius que el van portar a crear-la, i la evolució que ha tingut al llarg d’aquest 10 anys.

 11 de setembre

El dia més esperat

La celebració de la diada del Sagrat Cor d’aquest any 2009 serà recordada per sempre pels solivellencs, i no per la vistositat de les seves catifes, ni per la monumentalitat de les capelles, sinó per la important cerimònia que va significar la nova consagració i dedicació del nostre temple parroquial, doncs com va dir l’alcalde de Solivella, Sr. Enric Capdevila, en les paraules que va dirigir als congregats dins del temple , "l’acte d’avui és irrepetible".

Com tothom sap l’església ha sofert una molt significativa i positiva transformació, i per tal de reobrir-la al culte es va celebrar tota una llarga i interessant cerimònia que va presidir l’arquebisbe metropolità de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, amb l’assistència de una gran multitud de persones entre les que caldria destacar, a més de l’alcalde de Solivella, al president de la Diputació de Tarragona, Sr. Josep Poblet, i al director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Sr. Josep Maria Sans i Travé. També caldria anomenar, i no únicament per la seva assistència als actes, sinó pel seu esforç, treball i dedicació al llarg d’aquest temps, al membres del Consell Parroquial.

Però a qui no es pot deixar de mencionar és a l’artífex i alma mater d'aquest projecte, el nostre mossèn, Josep Mateu, el qual s’ha implicat plenament en la seva consecució, sense deixar de dedicar-se en cap moment a les seves tasques pastorals, sinó tot el contrari, doncs la seva vitalitat i esforç queden plenament demostrats en cadascun dels nombrosos actes que organitza.

Precisament ell, el mossèn, ens va explicar el significat i la importància de la celebració de la dedicació d’una església, "és un ritual de rica litúrgia i profunditat simbòlica i teològica. Una bella celebració que volem viure i comprendre... / ...És una festa important per la nostra parròquia, una fita molt rellevant en la seva història, en la qual tenim la oportunitat de ser-ne protagonistes".

Després de les cerimònies litúrgiques de dedicació es va descobrir una placa commemorativa.

Els actes de la festa del Sagrat Cor es van tancar, amb un concert  a càrrec de l’Orfeó de Santa Coloma, el dissabte dia 12 a les vuit del vespre.

 Festa del Sagrat Cor i cerimònia de dedicació

L’atur al mes d’agost

Malauradament l’atur segueix augmentant al nostre municipi, doncs si bé es mantenen les 1.203 persones sense feina a la Conca, en el cas concret de Solivella s’ha passat dels 21 aturats a 22.

Han iniciat els actes

Aquest passat divendres han donat inici els actes de la festa del Sagrat Cor, amb una interessant conferència per part de Mn. Rafel Serra, el qual va fer una sinopsi de la història de l’església en les nostres contrades, així com també va explicar, d’una manera molt clara i entenedora, què és i el què significa una dedicatòria d’una església.

El dissabte van continuar els actes amb un festival infantil que va organitzar la parròquia a la plaça de la Diputació, on els menuts van poder divertir-se cantant i ballant.

Després d’aquesta bona estona que van passar se’ls van convidar a berenar amb coca i xocolata. I com que n’hi havia per tothom, fins i tot per un tio que passava per allí fent fotos... puc donar fe que la xocolata els hi va sortir molt bé, doncs estava boníssima!

 Fotografies del festival infantil   

Festa del Sagrat Cor, programa

De la nostra festa religiosa més emblemàtica cal destacar-ne:

      * Divendres, dia 4 a les 22:00 h. - "Què significa la dedicació de una església?". Conferència a càrrec de Mn. Rafel Serra, delegat diocesà de Litúrgia.

      * Dissabte, dia 5 a les 18:00 h. - Festa per als infants, a la plaça de la Diputació,  amb el grup d’animació "Cia. Rodamons".

      * Diumenge, dia 6 a les 12:00 h. - Missa d’entrada dels nous escolans i imposició del seu vestit litrúrgic.

      * Dilluns, dia 7 a les 19:00 h. - Vol de campanes anunciant la Festa.

                    20:00 - Missa de la Nativitat de la mare de Déu (a la sala parroquial).

      * Dimecres, dia 9 a les 09:00 h. - Missa Primera (a la sala parroquial).

                    11:30 h. - Solemne Concelebració de la Eucaristia, presidida per l’arquebisbe Jaume Pujol, en la qual es dedicarà l'església parroquial (es repartirà un llibret commemoratiu). Tot seguit ofrena floral a la Mare de Déu de la façana i ballada de gegants, acompanyada pel nostre grup de grallers "Lus Xipiellis".

                    20:00 h. - Processó presidida per Mn. Joaquim Fortuny, Vicari General de l’Arquebisbat. Ens acompanyarà la Banda de Música de la Selva del Camp (am la col·laboració de la Diputació de Tarragona).

      * Dijous, dia 10 a les 12:00 h. - Missa pels difunts del poble i de les nostres famílies.

      * Dissabte, dia 12 a les 20:00 h. - Concert de l’Orfeó de Santa Coloma de Queralt (amb la col·laboració de la Diputació).

Recomanacions importants:

Aquest any, des de la parròquia, s’han preparat per la processó del Sagrat Cor uns fanalets amb l’acte de Consagració, els Goigs i altres cants. Es posaran a la venda a partir del dia 31 d’agost al preu de 2 €. Ajudaran a no embrutar el terra de l’església i a embellir la processó.

Agost '09

Comiat de soltera i dinar parroquial

Aquest passat dissabte les amigues de l'Anna Montseny li van preparar el seu comiat de soltera. Va ser un simpàtic acte que va recórrer els carrers de Solivella.

El diumenge es va celebrar el tradicional dinar parroquial, al que van assistir-hi 144 persones que van poder gaudir d’un extraordinari dia de germanor. Aquesta vegada amb l’ajuda d’un sol paraigua, però no per la pluja, sinó per protegir-se del magnífic sol que va lluir.

  Dinar parroquial

 Ampliar

Recull dels principals actes de la Festa Major

Hem deixat enrere la Festa Major i és hora de posar a l’abast de tothom un ampli recull dels principals actes que s’han organitzat. També seria aquest el moment d’exigir que se’ns donin uns comptes clars, tant d’aquest any com de l’any passat, doncs no és bo per ningú que segueixin circulant, per tot el poble, els comentaris que se sentien aquests dies, en la mateixa línia d’aquells rebuts en aquesta web, i que no fan més que generar seriosos dubtes envers tot el col·lectiu de persones que s’encarreguen d’organitzar-nos les festes. És a ells a qui correspon posar llum i taquígrafs a tots els rumors que circulen sobre la desaparició d’una important quantitat de diners dels comptes de l’any passat i sobre la existència, o no, d’una caixa paral·lela. De ben segur que, dintre de la mateixa Comissió de Festes, hi han persones clarament interessades en que es netegi la imatge que poden estar donant, i és a ells a qui correspon  dignificar el seu col·lectiu, fent que es donin comptes al poble i prenent, si cal, totes les mesures que siguin necessàries.

Tota Festa Major té el seu pregoner. Aquest any Solivella va comptar amb un pregoner de luxe, el Sr. Lluís Foix, que fou director de "La Vanguardia", "La Vanguardia Digital",  president del Col·legi de Periodistes de Catalunya, corresponsal a Londres (8 anys) i a Washington (3 anys) i que en la seva tasca de periodista ha enviat cròniques des de 82 països del món, on va entrevistar a nombrosos líders mundials. Especialista en política internacional, en la actualitat participa en diverses tertúlies radiofòniques i de televisió.

De tot el seu molt interessant Pregó de Festes, jo en destacaria diversos paràgrafs, però si em tinc de quedar amb un, sense cap mena de dubte seria quan va encoratjar als solivellencs a preservar la seva parla com si es tractés d’un valuós tresor, i fent-ho amb l’orgull de sentir-se de Solivella, de la capital mundial del Xipella.

Deixant de banda el pressupost que s’ha destinat a la Festa, però insistint que té de fer-se públic, a l’hora de passar balanç del resultat i vistositat dels actes, es pot qualificar de notable.

De tots ells caldria destacar, per la seva originalitat, la presentació de "La Maranyota". També, i en la mateixa línia, l’espectacle piromusical per la seva extraordinària vistositat. Caldria afegir-hi les sessions de ball del dissabte dia 15.

En l’aspecte menys positiu, s’ha d’anomenar el propi programa, doncs cal dir que l'esmentada Comissió de Festes exerceix la censura sobre els articles que s’hi han de publicar, doncs amb un menyspreu i total desconeixement de la història del nostre poble, s’han permès censurar un escrit, que ells mateixos havien sol·licitat, pel seu contingut. Un contingut que tractava d’una part de la història del nostre poble entre els anys 40 i 50 i que probablement ells desconeixen.

Seguint amb el programa, no és normal trobar al segon dia dels actes programats de la Festa Major, el repic de campanes "anunciant les Festes". L’anunci de la Festa, d’aquesta i de totes, es fa a la vigília. En aquest cas, si els Rigor Mortis ens van despertar amb les seves matinades el dijous 13, donant inici a la Festa Major, el repic de campanes tenia de ser el dia 12, no el 14 a les set de la tarda.

Però si algun acte s’ha de destacar molt positivament, i d’una manera especial, és el Ral·ly Fantasma que, una vegada més va organitzar l'Antonio Sans, donant tota una lliçó de com es pot muntar un acte lúdic, fent realment Festa Major, on hi van participar, directa o indirectament, la major part dels solivellencs. Van ser més de cinc hores on tothom s’ho va passar d’allò més bé i amb un pressupost que rondava només els 100 €, demostrant que, amb esforç, imaginació i fent servir el cap, es poden programar magnífics actes populars, sobretot en anys de crisi.

Per aquest motiu s’ha creat un àlbum especial on, amb 448 fotografies, es podrà recordar i reviure l’esdeveniment del segon "Ral·ly Fantasma".

 Festa Major 2009

Triomf dels "Rigor Mortis"

A principi d’aquest mes d’agost el nostre grup de diables, els Rigor Mortis", van assolir un gran èxit en la primera actuació que van fer fora de Catalunya.

Va ser a 284 km. de Solivella, a la població de Langa del Castillo (Saragossa), on en acabar la seva actuació, que va incloure el seu famós ràpel del campanar, les nombroses persones que la van presenciar, més totes aquelles que s’hi van anar afegint, van qualificar-la d’extraordinària. 

 Rigor Mortis 2009

Dades de l'atur del mes de juliol

Malgrat que, sortosament, les xifres de l'atur a nivell de la Conca de Barberà han baixat, doncs s'ha passat dels 1.203 aturats registrats el mes de juny a 1.191 a l'acabar el mes de juliol, Solivella ha vist augmentar aquesta xifra en dues noves persones que s'han quedat sense feina, doncs s'ha passat dels 19, que hi havia el passat mes, als 21 que ara s'hi troben inscrits.

Primer d’agost molt aigualit

Realment aquest dia 1 d’agost d’aquest any es pot qualificar d'extremadament aigualit.

Hem començat la tarda amb l’aigua, doncs a la piscina municipal es celebrava la clausura del curset de natació que, com cada any per aquestes dates, s’havia realitzat amb els més menuts. Però aquesta aigua era, evidentment, necessària, doncs un curset de natació en una piscina sense aigua seria per llogar-hi cadires.

Però les cadires que es van omplir d’aigua, i amb elles les persones que estaven assegudes a elles, van ser les que hi havia a la plaça de la Diputació on, al vespre, es celebrava el tradicional Sopar de la Fam. Feia en prou feines uns minuts que havia estat fent broma amb el mossèn respecte a la seva poca influència al cel (només respecte a la pluja!), doncs ja són vàries les festes en les que ell intervé que acaben amb aigua. Probablement té algun sant protector, amant de les bromes, que la té presa amb ell, perquè la manera com, en pocs minuts van arribar a caure aquells 17 litres d’aigua... eren també per llogar-hi cadires. De sobte la plaça es va buidar d’aquelles més de 200 persones que havien anat al sopar, i que van córrer a refugiar-se sota els porxos de la Casa de la Vila, o a les entrades d’algunes cases, sobretot a ca l'Antiroli i a cal Calolio. En podeu tenir una idea de l’aigua caiguda donant un cop d’ull a les últimes quatre fotografies i veient com la xarxa que, en forma de toldo, cobreix la plaça es va anat omplint d'aigua, cada vegada més, fins a formar una enorme bossa, doncs els foradets de la xarxa no donaven prou per deixar caure l’aigua.

Però la manera negativa d’aigualir un dia és el que va passar després a la nit. Un o més lladres van intentar entrar en diverses cases -sembla ser que en quatre- i finalment van entrar a robar a Cal Caixis. Però l’ensurt podria haver estat molt pitjor, doncs un d’ells va arribar a pujar fins a la seva habitació on, fins i tot la Juanita el va veure, estava remenant un calaix. Per sort, doncs les coses podien haver empitjorat encara més, ella el va confondre amb el seu propi fill. Un bon ensurt que, sortosament, no va passar d’aquí.

 Curset de natació  Sopar de la Fam

Festa Major 2009

Per tots aquells que vulguin començar a consultar ja el programa de la propera Festa Major, la Comissió de Festes ha fet arribar ja aquest avenç dels principals actes que es desenvoluparan.

Per qui, com molts que han expressat en privat les seves opinions, cregui que no es pot anar de festa en festa sense donar comptes de l'anterior i amb delicats temes pendents de resoldre, queda oberta aquesta pàgina, doncs la "aportació voluntària" que fan els solivellencs per contribuir en les festes, per molt "voluntària" que sigui no eximeix a qui té de donar comptes de fer-ho. I amb molta més raó quan aquests comptes, no donats, fan aquest tuf.

Programa d’Actes FESTA MAJOR 2009

 DIJOUS 13

A les 9 del mati. Matinades a càrrec del Grup de Diables Rigor Mortis

A partir de 2/4 d’11 del matí. Tallers per als infants

A les 7 de la tarda. Concentració a la Plaça Major per anar a rebre la Maranyota al Castell. Acompanyats pels gegants de Solivella i el grup de grallers “Els Ganxets de Reus”.

Tot seguit. Presentació de la Maranyota i el seu ball a la Plaça Major.

A les 11 de la nit. Espectacle Piromusical i correfoc a càrrec dels diables de Pira, els diables d’Igualada i els diables Rigor Mortis.

En acabar, a la pista poliesportiva Nit de Walpurgis i “Festa Budweiser” amb les actuacions dels grups:

 

AKOSO                      ( Montblanc)

 

BONGO                     ( Tarragona)

                                                                                 

LA LIMONCELLO   (Mollet del Vallès)

 

Disco – mòbil

 DIVENDRES 14

 A 2/4 de 9 del matí, La Pedalada

A l’arribada dels participants:

Esmorzar Popular Amb la típica arengada i el bon vi del nostre poble

Col·laboradors: Gratuït         No Col·laboradors: 1€

(presentant el ticket)

A les 5 de la Tarda  Tradicionals Jocs de Cucanya per a tots els nens i nenes del nostre poble

            Cal que els participants portin una cullera, una patata, un sac i la bicicleta.

A les 7 de la Tarda Repic de Campanes anunciant les Festes 

A les 9 del vespre Presentació des del balcó de l’Ajuntament del pregoner d’enguany, el Sr. Lluis Foix Carnicé, ex-director de La Vanguardia que donarà el tret de sortida de la nostra Festa Major.

Paraules del Sr. Batlle

Encesa del Xupinasso

A continuació, Tast de Sangria gentilesa de les Caves SansTravé

 Tot seguit, inauguració de les exposicions.

 “Escuts Heràldics i Matasegells de Catalunya” per Francesc Sans i March

Sala Polivalent de l’Ajuntament

 “Records del Ral·ly Fantasma” per Antoni Sans Solé

Sala Polivalent de la Cooperativa

 

A les 12 de la Nit Macrofesta 13é aniversari de la Disco Mòbil Solivellenca

Amb Dj Kalero, resident de Florida 135

    Dj Nando Tribez, Tremendo Group

i els Dj’s Solivellencs

Amb bona música, 4 go-gos, pirotècnia, confetti, regals, etc.

Serà Terrorific!!!!

A la pista poliesportiva

 DISSABTE 15

 Matines pels carrers de la vila a càrrec dels nostres grallers “Lus Xipellis”

 A 2/4 d’1 del migdia A la Plaça Diputació Missa Major en honor a la nostra patrona oficiada pel nostre rector Mn. Josep Mateu Guarro i cantada pel nostre Cor Parroquial

 En acabar

Ofrena Floral a la Verge i ballada dels nostres gegants Ferran i Elisabeth, Jordi Seré i Montserrat Marinada acompanyats pels grallers “Lus Xipellis”.

 A la tarda XIII Trobada Gegantera

A 2/4 de 5 de la tarda Plantada de gegants al Passeig Carles Balaguer

A les 5 de la tarda cercavila pels carrers del nostre poble tot finalitzant a la plaça Major

                                   Patrocina: Carnisseria Cal Caixis

A les 8 del vespre Sessió de ball amb la reconeguda ORQUESTRA TANDEM

 A les 12 de la Nit Espectacular Ball de Nit amb la mateixa orquestra

A partir de 2/4 de 2 de la matinada   Nit Jove “Festa Shweppes”                                 

Amb les actuacions de: 

Tandem

i

La Banda Puig

 Disco Mòbil

DIUMENGE 16

A les 12 del migdia Missa Major

A la 1 del migdia A la plaça Diputació Concert Vermut a càrrec de la Cobla orquestra Internacional AMOGA

 A 2/4 de 5 de la tarda Torna el mític “Ral·ly Fantasma” - Conjunt de proves que es desenvoluparan arreu del poble. La sortida es farà des del Camp de Futbol; Lloc de concentració dels vehicles.

 A les 8 de la tarda Sessió de ball a càrrec de la mateixa orquestra

 A les 12 de la nit Concert de Festa Major amb: L’AMOGA

 Tot seguit  Ball de Gala amb la mateixa orquestra

 En acabar Disco-Móbil

 Paral·lelament a la sessió de ball, a la terrassa de la piscina hi haurà sessió de Disco-Mòbil.

 DILLUNS 17

 Des de les 11 del matí i fins la 1 del migdia a la Pl. Diputació Taller de Circ a càrrec de la companyia “El Sidral”

 A les  6 de la tarda Cercavila i animació pels carrers de la vila, a càrrec de la mateixa companyia

 A les 9 del vespre Sopar-Espectacle “Monday Night Fever

El sopar estarà ambientat amb música d’aquestes epoques i estarà replet de sorpreses

Col·laboradors: 18€               No Col·laboradors: 25€

 

Ens ha deixat la Maria

Tothom té assenyalat un dia en que tindrà de deixar aquest món. A la Maria Travé, una solivellenca d'antigues famílies del nostre poble, ella de cal Ret, i casada a ca La Botera, li ha arribat la seva hora.

La recordarem com una persona de profundes conviccions religioses i disposada a col·laborar sempre amb tothom qui li demanava, tant des de la seva militància en l'Apostolat de l'Oració, com a títol particular. Una d'aquelles dones fortes que van saber superar una cruel guerra civil que, en el cas del nostre poble, va tenir massa repercussions. Una dona que, amb l'ajuda del seu marit -el Pepito de ca la Botera- va saber tirar endavant els seus tres fills, encarrilant-los cap aquell camí que a ella li havia servit de guia, i que, malgrat aquells anys de mancances de tot tipus que van ser els de la postguerra, els va saber donar el necessari per poder enfrontar-se a la vida amb la dignitat i fortalesa que ella sempre va tenir.

Maria, vas saber lluitar amb gran força tota la teva vida, transmetent la teva vitalitat als que t'envoltaven, i ara tot Solivella lamentarà la teva absència i et tindrà present en els seus records.

Juliol '09

30è aniversari de l’Esplai del Pensionista

Aquest darrer diumenge de juliol, l'Esplai del Pensionista de Solivella, ha celebrat, com cada any per aquestes dates, la seva festa.

La d’aquest any ha tingut unes més marcades connotacions, doncs a més de celebrar el seu 30è aniversari, l’Esplai ha volgut retre homenatge a totes aquelles persones que, de manera voluntària i altruista, han col·laborat en el bon funcionament de l’entitat formant part de les diferents juntes rectores que ha tingut aquesta entitat.

L’acte s’ha iniciat a la plaça de la Diputació amb una missa que ha oficiat mossèn Josep. Tot seguit hi ha hagut unes paraules de l'actual president, Sr. David Cartañà, que han donat pas a aquest públic reconeixement envers aquells persones que, en un moment o altre, han dedicat part del seu temps a treballar en bé de l'Esplai, formant part de les juntes anteriors, fent-les-hi entrega d’un preciós càntir de vidre a cadascuna d’elles.

Com ja és costum aquests darrers anys, s’ha celebrat un dinar de germanor al restaurant Sant Jordi, al qual hi han assistit 159 persones, les quals han rebut un cargol de vidre com a record de la diada.

Al vespre, a la plaça de la Diputació, han tancat aquesta festiva jornada amb un lluït ball.

    Fotografies cedides per David Cartañà

Estat de les obres de l’església

A través d’aquelles fotografies de la Núria Coral i de l'Antón Maria Tarragó, fetes tot just començades les obres  els primers dies del mes de maig, més aquelles altres que s’han anat afegint fins aquest passat cap de setmana, ens permeten veure la profunda transformació que ha sofert el nostre temple parroquial.

Una gran transformació que ja, en aquests moments, ens permet veure els magnífics resultats que s’estan assolint.

Probablement, com en totes les grans obres, es podran sentir comentaris per tots els gustos, però el que no es pot posar en dubte és que l’obra que s’ha fet ha suposat una millora substancial i molt positiva, en tots els aspectes, doncs ja, en aquest punt dels treballs efectuats, es pot veure perfectament l’aspecte definitiu que tindrà. I aquest és realment espectacular.

 La transformació interior de l’església de Santa Maria de Solivella

Important millora a la carretera

Després de que fa gairebé un any que es va demanar des de l’ajuntament que s’arreglés el tram de carretera que passa per dins de Solivella, finalment les insistents gestions per part de l’alcalde semblen haver donant els seus fruits, i aquesta setmana es farà la millora del ferm del tram de carretera que afecta el nostre municipi.

Passat demà, dimarts dia 21, s’iniciaran aquestes obres i el divendres s’actuarà directament en el tram de la C-14 que creua el municipi, per tal d’enllestir l’obra i deixar la carretera en bon estat. 

Nit d’havaneres

De la programació de "Nits a la Fresca" les Havaneres són, possiblement, la nit que més persones s’atrauen a l’acte, doncs en aquesta època de l’any a tothom li ve de gust sortir una estona de casa a la nit, i més si és per compartir aquest temps, d’una manera distesa i agradable amb altres veïns, amb una estona de música de casa nostra, cançons tradicionals i conegudes, i tot acompanyat amb un bon rom cremat.

Així, doncs, no és d’estranyar que aquest any es tornessin a aplegar prop de 200 persones a la plaça de la Diputació.

 Nits a la Fresca

Inauguració oficial de les obres de rehabilitació del castell

Aquest proper dissabte, 11 de juliol, es farà la inauguració oficial de les obres de rehabilitació que es van portar a terme en el nostre antic i històric castell, i que han suposat la recuperació i millora d’unes restes mai vistes per nosaltres, a més d'acondicionar un espai fins ara de dificultós accés i que poc interès oferia al visitant, tret de la vista panoràmica del poble, deixant-lo perfectament vàlid tant pel seu interès històric com per passejar-hi, de forma agradable, en un dia de lleure.

Per oficialitzar l’acte de la inauguració, a més del nostre alcalde, Sr. Enric Capdevila, es desplaçarà a la nostra localitat la subdelegada del Govern a Tarragona, Sra. Teresa Pallarés.

Els actes oficials de la inauguració s’iniciaran a tres quarts de vuit del vespre als porxos de la Casa de la Vila, on tothom hi és convidat.

11/07/09.- Les fotografies que podreu veure de l’acte són degudes a la desinteressada col·laboració d’en Tomàs i l'Eduard Tarragò.

 Recull fotogràfic

A cal Negret celebren els 100 anys del Sisquet

Aquesta podria ser perfectament la setmana dels centenaris, doncs si el dijous es parlava en aquesta mateixa web dels 100 anys de Ca l'Estrivill, aquest diumenge toca fer-ho amb el Sisquet de Cal Negret, doncs en Francesc Sans i Mañé ha celebrat els seus 100 anys de vida.

Tot Solivella, totes les entitats dels nostre poble, encapçalades per l’alcalde, van voler retre-li el merescut homenatge. La festa va comptar amb la participació dels gegants, del grup de grallers i dels bastoners de Montblanc. També el Director dels Serveis Territorials de Benestar i família, Jordi Tous, li farà lliurament, demà dilluns, de la medalla de 100 anys de vida.

 Fotografies

Sopar parroquial

Si bé és ja una tradició que la parròquia organitzi cada any un dinar de germanor, aquesta és la primera vegada que s’ha organitzat un sopar.

La raó, la lloable raó, ha estat per contribuir, d’una manera alegre i distesa, a recaptar fons que ajudin a sufragar el cost de les obres que s’estan realitzant a l’església.

Per fer encara més agradable l’estona, mentre la gent sopava un mag passava per les taules fent jocs de mans, era el mag Jordi Magomero. En finalitzar el sopar el mossèn ha organitzat una tómbola amb regals de contribucions d’establiments i voluntaris. A continuació, i aprofitant de la fresca nit que feia després d’un dia de tanta calor, s’ha pogut ballar.

Tot això sumat, més la solidaritat, va fer que s’haguessin arribat a vendre 251 tiquets.

    Algunes fotografies del sopar

El conseller Huguet fa entrega d’un diploma a "Ca L'Estrivill"

En el preciós marc dels jardins del Palau de Pedralbes de Barcelona, s’han lliurat avui, 2 de juliol, de mans de l'Honorable conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i de la Directora General de Comerç, Gemma Puig, els corresponents diploma i guardó que certifiquen el reconeixement de la Generalitat envers els comerços centenaris de Catalunya.

Un dels 52 guardonats ha estat el de Ca L'Estrivill. La Montse, que hi ha anat acompanyada de la seva família i de l’alcalde de Solivella, ha recollit el diploma.

  Fotografies de l'acte

Ampliació de l’escola

Des de l'Ajuntament es segueix lluitant per tal d’aconseguir que es pugui donar, el més aviat possible, el vist i plau de les obres d’ampliació de les nostres escoles, com ho demostra que:

El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya de 30 de juny 2009, núm. 501, i pg. 91, publica una pregunta al Govern a respondre per escrit sobre la licitació i el calendari d’execució de les obres d’ampliació del CEIP Sagrat Cor – Zer conca de Barberà, de Solivella.

La pregunta es formulada per Meritxell Ruiz, juntament amb un altre diputat del Grup Parlamentari de Convergència i Unió.

La seva admissió a tràmit: Mesa del Parlament, 23.06.2009

Programa de "Nits a la Fresca"

L'Ajuntament ha publicat el programa de les "Nits a la Fresca" per aquest estiu. Un interessant programa, amb unes no menys interessants i diferents activitats, respecte a anys anteriors.

Informatiu

Municipal

Solivella, juliol de 2009 Núm. 04/09

PROGRAMA NITS A LA FRESA

FESTES D’ESTIU

ACTES PROGRAMATS

JULIOL

• DIVENDRES 3

A les 7 de la tarda: Al local del Grup Cultural de la Dona, CONFERÈNCIA i presentació de la publicació "La Transició des de la plaça Imperial Tàrraco 1976-1982" a càrrec d'Antoni Panadès i Aguadé, i de Francesc Robert i Graupera.

A les 10,30 de la nit: CAMINADA NOCTURNA AL TALLAT. Els interessats ens trobarem a la plaça Major a 2/4 de 11 de la nit. Cal anar equipat amb roba i calçat còmode, llanterna, entrepà i beguda. (per més informació dirigir-vos a l'Anton Rosich o Jordi March).

DISSABTE 4

A les 6 de la tarda: A la plaça Major activitat esportiva d'estiu per a joves: TALLER D'ORIENTACIÓ AVANÇADA AMB GPS, Per Drac Actiu.

A les 10 de la nit: a la plaça de la Diputació: SOPAR PARROQUIAL amb pa amb tomàquet i embotits, olives, patates, fruits secs, gelat, vi i aigua, + JOCS DE MÀGIA + SORTEIG + MÚSICA EN DIRECTE i BALL

DIUMENGE 5

FESTA HOMENATGE A FRANCESC SANS i MAÑE, "Sisquet Negret" amb motiu de complir l'edat de 100 ANYS

A 2/4 d’1 del migdia: concentració a la plaça Major, per anar plegats amb els gegants, grallers, Hereu i Pubilla Infantils, Pubilles Majors, grup del ball de bastons de Montblanc, fins el carrer Abdon Dalmau per homenatjar el nostre convilata. Obsequis d'aniversari, parlaments, musica i ball de festa i pica-pica.

DISSABTE 11

A les 8 de la tarda: INAUGURACIÓ de les obres de recuperació i rehabilitació DEL CASTELL DE SOLIVELLA. (mireu programa)

DISSABTE 11 i DIUMENGE 12

FESTA DELS GRALLERS -LUS XIPELLIS-

Dissabte a 2/4 d'11 de la nit: A la plaça Diputació i una vegada acabat el sopar, inici del passacarrers de batucada brasilera amb el grup PER KFUSION.

El dissabte i diumenge: A la sala polivalent de l'Ajuntament es podrà visitar l'exposició fotogràfica "IMATGES HISTORIQUES DELS GRALLERS DE SOLIVELLA amb motiu del seu 20è aniversari. (mireu programa).

DISSABTE 18

A 2/4 d'11 de la nit: Al patí d'armes del Castell cantada d’Havaneres amb el grup Les Veus de Bot amb rom cremat.

DIUMENGE 19

A les 8 de la tarda: A la plaça Diputació, funció de teatre amb AIXÒ NO ÉS VIDA! de Sergi Belbel, pel grup de teatre -Teatre fent Teatre-, dels alumnes de 3r. i 4r. d'ESO de l'IES Martí l’Humà de Montblanc. Una obra de teatre entretinguda. La història d'una persona depressiva, ingènua, presumida, estressada i agressiva. 5 maneres de viure la vida... Quina és la teva?

DIVENDRES 24

a 2/4 d'11 de la nit: Projecció de diapositives del RAL.LI FANTASMA, de diverses edicions de la festa Major de Solivella, a càrrec d'Antoni Sans Solé. En aquest acte es donaran a conèixer les bases del ralli fantasma que s'organitzarà aquesta festa major, dia 16 d'agost. (lloc a determinar)

DISSABTE 25

A 2/4 d'11 de la nit: ESPECTACLE amb la representació de l'obra "TERRA DE SARMENTS" a càrrec de la Coral Sant Miquel de Mont-roig del Camp. (espectacle barreja d'elements teatrals, cant coral i projecció audiovisual) (mireu programa del Grup Cultural de la Dona).

DIUMENGE 26

FESTA MAJOR DE L'ASSOCIACIÓ DE JUBILATS I PENSIONISTES, amb assistència a la missa major, dinar de festa major i a la tarda ball a la plaça de la Diputació.

AGOST

• DISSABTE 1

A la plaça de la Diputació SOPAR DE LA FAM

• DISSABTE 8

A les 10,30 de la nit: CINEMA A LA FRESCA a la plaça de la Diputació

DIMARTS 11

A les 7 de la tarda: Als equipaments culturals activitat psicoesportiva d'estiu per a joves: TALLER DE HATHA YOGA, per Isabel Gilardon.

DE DIJOUS 13 A DILLUNS 17

Actes patronals de la FESTA MAJOR DE SOLIVELLA (mireu programa)

DISSABTE 15

Amb motiu de la festa Major de Solivella, activitat d'estiu destinada als joves sobre prevenció: SOM.NIT, parada amb informació sobre prevenció de conductes de risc. Proves d'alcoholèmia, a càrrec de Creu Roja-Joventut.

Les activitats d’estiu destinades als joves han estat programades per l’associació juvenil AiAi Lujuvent del nostre poble i tenen el recolçament i patrocini de la Conselleria comarcal de Cultura, Joventut i Esports, i de l’Ajuntament de Solivella.

CURSETS DE NATACIÓ A SOLIVELLA

Ja podeu apuntar-vos als cursets de natació de l’estiu 2009.

Inici del curs: Dilluns 13 de juliol de 2009. Fi del curs: Dissabte 1 d’agost de 2009. Edats: Nens/es de 3,5 a 15 anys. Horaris: de 16 a 18 hores Preu: 50 €

Inscripcions: Ajuntament de Solivella

Celebracions

Encetem el mes de Juliol amb algunes especials celebracions.

La mes destacable és, sense cap mena de dubte, la que viurà en Francesc Sans Mañé, que celebrarà l’aniversari dels seus 100 anys. Aquest proper diumenge, 5 de juliol, els representants de l'Ajuntament i de les entitats locals aniran a retre-li homenatge a cal Negret, on estarà acompanyat de la seva esposa i demés família.

També aquest mes, el dia 26, celebren la seva festa d’estiu l’Associació de Jubilats i Pensionistes, que aquest any compleixen el seu 30è aniversari.

Aquesta web es vol afegir a les celebracions dedicant a tothom "Una mirada a Solivella". El motiu, haver superat les 200 fotografies que hi ha a la secció de "Postals de Solivella", una de les pàgines més visitades i a la vegada més utilitzades de la web, doncs d’aquestes postals n’heu vist en diverses publicacions locals y comarcals.

Juny '09

El Gasset, amb els seus vins i cava, dóna bon nom a Solivella

Fa molt pocs dies es va celebrar a Reus una molt important fira de les denominacions d’origen de la demarcació de la Cambra de Reus.

En aquesta fira, que tenia per nom "Reus viu el vi", hi participaven vins de les cinc D.O. de la província de Tarragona i es van arribar a vendre un total de 4.500 tiquets de degustació. Cal dir que l’estand que en va recollir molt per sobre de la mitjana, el que equival a dir que va ser un dels que oferia millor qualitat de vi, va ser el del Gasset, que es va presentar amb el "Gran Reserva 2002" y el seu ja famós "Syrah".

També cal destacar que, en l’acte de presentació, el discurs de l’Antonio Sans, va ser el que més aplaudiments va rebre, doncs va fugir dels tecnicismes dels enòlegs per fer una autèntica pedagogia de la manera de cuidar les terres i les vinyes per arribar, després, a poder elaborar uns bons vins.

Però on més alt va deixar el nom de Solivella, va ser en el sopar de gala que donava cloenda a aquesta important fira, doncs malgrat la molta competència i el interès d’algunes marques de renom, el cava que va resultar escollit per servir en aquest sopar va ser el cava "SansTravé". Enhorabona Gasset!

Festa de Sant Joan

Des de temps molt antics la festa del solstici d’estiu s’ha celebrat amb foc en la majoria de civilitzacions. A Solivella, si bé també es seguia aquesta tradició, podem dir que durant molts anys l’element protagonista d’aquest dia era l’aigua més que el foc. És cert que per Sant Joan s’encenien petites fogueres a les portes de les cases i en algun que altre carrer, però la manera de celebrar l’entrada de l’estiu era tirant-se aigua els uns als altres, sobretot els menuts i els joves.

No va ser fins a l’arribada a l’alcaldia d’en Joan Vives que a Solivella es va començar el veritable culte al foc en aquesta festa. També va ser aquell mateix alcalde el que va instituir la manera de donar protagonisme al Joan més gran del poble, fent-li l’honor d’encendre la foguera i de presidir els actes de la diada.

Aquesta tradició s’ha trencat aquest any, en que -per diversos motius- s’ha decidit que, a partir d’enguany, qui tindrà aquest honor seran els hereus i pubilles infantils.

La festa d’aquest any ha començat, com en els anteriors, amb l’arribada de La Flama del Canigó, que el grup d’Amics Solivellencs de la Flama, encapçalats per en Rosich, es preocupen de fer-nos-la portar al nostre poble.

Dintre dels actes que s’han desenvolupat a la plaça de Sant Joan, hi han tingut cabuda algunes especials mencions per part del nostre Ajuntament. La primera d’elles al guanyador del concurs de cartells de la Festa Major.

A continuació un reconeixement a l’escola de Solivella per la tasca de formació portada al llarg de la seva història. L’alcalde ha fet entrega d’un diploma a la seva actual directora, Maria Rosa Mir.

Així mateix, el Sr. Enric Capdevila ha fet entrega d’un diploma similar al president de l'Associació de Jubilats i Pensionistes de Solivella, David Pinent, per haver assolit els seus 30 anys d’existència.

La festa ha continuat amb els actes protocol·laris propis d’aquesta diada: l’encesa del Foc de Sant Joan, la traca, i el repartiment de la típica coca d’aquest dia.

Ja en un altre indret, a la plaça de la Diputació, a dos quarts d’onze, ha començat un sopar amb ball que ha estat veritablement molt lluït, amb una assistència de més de 200 persones.

De tot això en podreu veure un ampli recull a...

    Festa de Sant Joan

Apunteu-vos a l’agenda el 27 de juny!

AiAi LuJuvent de Solivella celebra la festa del jovent

 

22:00 - Sopar per a tothom, amb música i ball.

A partir de la 01.30 de la nit, arriba a Solivella

"GIREM AL TEU COSTAT SuMMer Tour '09" d'IMPERDIBLES

El grup de l'Espluga de Francolí ens presentarà les cançons del seu primer disc "Al teu costat" que els està portant a tocar per diferents indrets del país.
Un cop finalitzat el concert DISCO MÒBIL fins que surti el sol.
Recorda. El pròxim 27 de juny a partir de la 01.30 de la matinada IMPERDIBLES a Solivella. Entra a formar part de la comunitat imperdible, no t'ho pots perdre!!

AiAi LuJuvent

Tickets pel sopar i ball: 8 € - Els podeu obtenir en tots els establiments

Les obres de l’església, festa de Corpus i la mala llet

De les tres coses que cal parlar aquest cap de setmana ni ha una que seria molt millor no haver de tocar, doncs únicament demostra el molt dolentes que poden arribar a ser algunes persones.

De les altres dues que cal parlar, la primera d’elles fa referència al bon ritme que porten les obres de l’església i el molt bé que estan quedant les millores que es porten a terme.

La segona a la festa del Corpus Christi, una festa que ja de per si l’Església té com de les més importants de l’any, però que, a més, enguany ha tingut una gran diferència respecte a les que tradicionalment es viuen a Solivella, doncs degut a les esmentades obres de la nostra església, la Eucaristia s’ha hagut de celebrar a la plaça de la Diputació, la plaça que la majoria de solivellencs segueixen anomenant plaça del cementeri, recordant el vell fossar que es trobava en aquest mateix lloc.

Precisament sobre aquest antic cementiri, i degut a les obres de l’església, el passat dissabte es va celebrar la cerimònia religiosa del traspàs del solivellenc Fidel Travé.

I és degut a diversos comentaris difamatoris, que algunes persones dolentes han volgut escampar per Solivella, que cal escriure sobre la mala llet. La que tenen els que ho han dit i la que em fan sentir envers a ells. Com he dit es tracta de persones dolentes. Per mi dir dolent a algú és el pitjor insult que li puc fer, doncs ni la seva mare ni cap altre membre de la seva família en té cap culpa de que siguin dolents, ni de que els hi agradi fer mal. I el que és encara més trist, que vulguin fer-ne parlant d’una persona que ja no hi és. No em vull allargar parlant de les virtuts del Fidel, però estic segur que no trobaríem cap solivellenc que hagués anat a trucar a la seva porta per demanar-li un favor i que ell no l’hagués atès. Tampoc vull parlar dels seus defectes, doncs possiblement en tinc més dels que ell tenia. Però si que vull deixar clar, doncs me l’estimava prou per poder dir que el coneixia molt bé, que en tota la seva curta vida el Fidel no va arribar a beure, segurament, ni un quart de litre d’alcohol, sumant tots el brindis dels que no es va poder lliurar i que va haver de beure el que mai li ha agradat. O sigui que, tant a aquests savis doctors, com a aquells que se’ls escolten, els voldria fer una pregunta: Cóm es pot ser tan dolent?

  Les obres de l’església   Festivitat de Corpus

Informatiu Municipal, maig 2009

Ja començat el mes de juny s’ha repartit per les cases el segon número d’aquest any de l'"Informatiu Municipal", corresponent al mes de maig. Va ser una bona iniciativa d’aquest consistori el fet de voler mantenir informats al solivellencs, malgrat que la regularitat no és gaire puntual, cal seguir aplaudint les intencions de la seva publicació.

Informatiu

Municipal

Núm. 02/09 (maig 2009)

______________________________________________________________

 

SERVEI DE MINIDEIXALLERIA
Us informem que la minideixalleria tornarà al nostre municipi:
Del 22 al 29 de juny
Del 16 al 23 de setembre
Del 21 al 28 de desembre


MULLA’T
Com cada any i des de la Fundació Esclerosi Múltiple es portarà a terme la campanya MULLA’T, enguany es celebrarà el diumenge dia 12 de juliol.
Aquest dia la recaptació corresponent a les entrades de la Piscina Municipal així com la venda de material aniran destinades a aquest fi.


CONCURS DE CARTELLS PER A LA FESTA MAJOR
Es vol portar a terme un Concurs de Cartells per a la Festa Major 2009; us n’adjuntem un breu resum de les bases les quals també les podeu trobar a: www.solivella.cat

BASES PER AL CONCURS DEL CARTELL DE LA FESTA MAJOR DE SOLIVELLA 2009

L’objecte del concurs és seleccionar el cartell per anunciar la Festa Major de l’any 2009.
Les obres presentades han de ser originals i inèdites, i s’han de realitzar amb tota llibertat, tant conceptual com tècnica. Els participants es responsabilitzen que no hi hagi drets de tercers i seran responsables de qualsevol reclamació per autoria o plagi.
Els cartells han de tenir unes mesures de 42 cm de llargada per 29,7 cm d’amplada (DIN A3). S’han de fer en format vertical i de manera que es puguin reproduir en quadricromia.
Les obres han d'anar acompanyades d'un sobre tancat amb el nom de l’autor, el DNI, l’adreça i el telèfon.
La persona guanyadora rebrà un premi de 120 euros. El seu nom figurarà en els crèdits del programa i podrà participar en els actes públics organitzats per l'Ajuntament de Solivella que estiguin vinculats a la difusió de la imatge de la Festa Major.

Els originals s’han de lliurar a les oficines de l’Ajuntament de Solivella (plaça Major, núm. 1, 43412), de dilluns a dijous de 9 del matí a 7 del vespre i divendres de 9 del matí a les 2 del migdia. Es poden lliurar en mà o mitjançant qualsevol altre procediment habitual, sempre amb els ports pagats. En aquest cas, s’ha de fer constar a l’embalatge la referència “Concurs Cartell Festa Major 2009”.
La data final per a la presentació de propostes serà el 19 de juny del 2009, a les 2 del migdia.
El veredicte es donarà a conèixer durant els actes de la revetlla de St. Joan, el 23 de juny del 2009. I també, a través del web www.solivella.cat


CURSOS DE IOGA
Dins de les activitats que es volen portar a terme aquest estiu, hi tenim el IOGA.
Peró, què és el IOGA? Segons els entesos, el IOGA significa unió, es podria dir que es tracta de la fusió entre el cos, la ment i l’ànima.
Així que si vols saber més sobre aquesta cultura i vols notar els seus beneficis en el teu cos, ment i ànima, no ho dubtis!
El curset es portarà a terme a la gespa de la piscina els dilluns i dijous de 7 a 8 de la tarda durant els mesos de juny i juliol, pots passar per les oficines de l’Ajuntament a apuntar-te.

 

ÚS CORRECTE DELS CONTENIDORS
Un dels temes preocupants durant la temporada d’estiu és la correcta utilització dels contenidors d’escombraries, si no ho fem correctament veurem com el rebut puja considerablement el seu import ja que el municipi serà sancionat; així doncs, recordem allò que va a cada contenidor:
Ø Contenidor VERD (iglú) VIDRE
Ø Contenidor BLAU PAPER
Ø Contenidor GROC (iglú) ENVASOS
Ø Contenidor VERD (Caixa) REBUIG
Ø Contenidor MARRÓ, ORGÀNICA
Si quan aneu a deixar el vidre, paper o envasos trobeu que el contenidor està ple NO HO DEIXEU AL COSTAT, preneu-ho cap a casa. Si es deixen les ampolles de vidre a terra es poden trencar i poden fer ferides a algú.


TALLER DE PINTURA
Durant la setmana de l’11 de maig vam tenir al nostre municipi el Taller de Pintura del Consell Comarcal. Les feines que s’han portat a terme han estat:
-pintar la Sala Parroquial i despatxos
-pintar les baranes de la façana de l’Ajuntament
-pintar les baranes del passeig de Carles Balaguer i Farras
-Pintar Sala d’actes de la Cooperativa
D’aquestes feines, l’Ajuntament ha aportat el material i la mà d’obra ha anat a càrrec del Consell Comarcal.


AJUTS DE LLIBRES I MENJADOR ESCOLAR
El Consell Comarcal informa que la tramitació dels ajuts per llibres i menjador escolar es farà a l’Ajuntament els divendres 5 i 19 de juny i 10 i 24 de juliol de 10 a 11h.

 

PISCINA MUNICIPAL
Com cada any per aquestes dates ja estem pensant en la piscina, és per aquest motiu que qui vulgui treballar en el bar i en el seu manteniment podeu passar a apuntar-vos per les oficines de l’Ajuntament de dilluns a divendres de 9 a 2. Termini màxim per apuntar-se: 12 de juny.


BANC D’AJUTS TÈCNICS
L’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, conjuntament amb l’ABS de Montblanc, ha acordat la creació d’un banc d’ajuts tècnics que, en la modalitat de préstec, deixarà tot un seguit d’aparells a les persones amb manca d’autonomia física i capacitat econòmica que es troben a casa, i a les seves famílies per tal de compensar i/o facilitar les funcions diàries afectades i millorar la seva qualitat de vida.
Per ajuts tècnics s’entenen els elements, aparells i altres estris per a persones que tinguin dificultats:
1. Per fer canvis posturals al dormitori (llit articulat, baranes, matalàs especial...)
2. De transferències (per a persones que no siguin capaces de fer les transferències per si mateixes: grua, arnés...)
3. Per fer la higiene personal al bany (dutxa, vàter, barres de subjecció...)
4. De posicionament (cadires de rodes, coixí...)
Els objectius específics són prevenir complicacions en l’estat de salut, cedir el material disponible en el banc per alleugerir l’esforç físic del cuidador, valorar i assessorar les famílies sobre l’aparell adequat i el seu funcionament, fer el seguiment dels ajuts tècnics, recollir i incorporar al banc tot aquell material que en l’actualitat no és utilitzat, ja sigui perquè la persona amb dependència hagi mort, hagi ingressat en un centre residencial o bé ja no el faci servir.
Les famílies amb persones dependents i que necessitin algun ajut tècnic poden passar per l’Ajuntament i demanar visita als serveis socials per rebre l’assessorament respecte a la seva sol·licitud i seran informades dels criteris d’accés a aquests ajuts.


SERVEI DE TRANSPORT JOVE
Els ajuntaments de la Conca de Barberà i el Consell Comarcal tenen un conveni de col·laboració per al funcionament dels Serveis del Transport Jove a la nostra comarca. A fi de millorar el servei, ha estat redactat un reglament el qual serà d’aplicació aquest estiu, i en el seu apartat 5è es regulen les obligacions dels usuaris i que diuen així:
1. No està permès portar envasos que continguin líquids al Transport Jove.
2. Cal presentar, a l’acompanyant de l’autocar, el DNI o document equivalent per tal d’acreditar l’edat de l’usuari.
3. Els usuaris menors de 14 anys hauran d’anar acompanyats dels pares o tutors legals.
4. Els usuaris majors de 14 anys i menors de 18 hauran de portar una autorització del pare/mare o tutors legals.
5. Cal abonar l’import del bitllet, tant d’anada com de tornada. Els usuaris un cop han abonat l’import del bitllet s’entén que són coneixedors del reglament i que l’accepten a tots els nivells.
6. Cal respectar les indicacions dels acompanyats en tot moment.
L’aportació econòmica de l’Ajuntament de Solivella per al funcionament del Transport Jove l’any 2008 ha estat de 750 euros.
Jove!, fes festa i utilitza el transport Jove.
L’Ajuntament de Solivella et transporta a la ConcaFesta-Estiu-09


DANYS PER LES VENTADES, GENER 2009
Us informem que s’han retirat dels camins del terme municipal de Solivella la quantitat de 53 arbres, els quals van caure a causa de les fortes ventades del mes de gener de 2009.
Pel que fa al cementiri municipal, van caure 3 xiprers, els quals van provocar una sèrie de danys al passadís central i a una part de la teulada dels nínxols de l’orient. Aquests desperfectes ja han estat arreglats.

 

Eleccions europees 2009

Aquest primer diumenge de juny s’han celebrat les eleccions al Parlament d’Europa per escollir el diputats que ens representaran a Brussel·les.

Els resultats que s’han donat a Solivella, tenint en compte que hi han 536 persones amb dret a vot i que únicament l’han exercit 249, han estat els següents:

CiU - 69 vots

PSC - 63 vots

PP - 50 vots

ERC - 45 vots

L’atur a La Conca i a Solivella

L’atur es manté, més o menys, en les mateixes xifres dels mesos anteriors, si bé a Solivella s’han quedat, aquest últim mes, dues persones més sense feina.

  La Conca Solivella
Febrer 1.189 17
Març 1.213 17
Abril 1.234 16
Maig 1.213 18

Festa i revetlla de Sant Joan '09

El primer punt de l’ordre del dia de la reunió del Consell Consultiu del Patrimoni Cultural, va ser per tractar d’un possible canvi en la Festa de Sant Joan. Un cop exposades diverses alternatives, es va acordar, per unanimitat, que a partir d’aquest any els protagonistes de la festa, a més dels "Amics de la Flama", siguin els Hereus i Pubilles infantils, els quals seran els encarregats d’encendre la foguera de Sant Joan.

Sant Joan '09

Un any més Solivella viurà el solstici d’estiu tot celebrant la Revetlla de Sant Joan. Enguany, com podreu observar, la festa ha sofert algunes modificacions, però l’esperit de la festa seguirà intacte.

Programa de la Festa

A mitja tarda

Arribada de la flama del Canigó a la Conca de Barberà transportada pel Club Atlètic Espluguí, i que serà recollida pels Amics Solivellencs de La Flama del Canigó.

 

A dos quarts de nou del vespre

Arribada de la Flama del Canigó a la plaça Major a càrrec dels Amics Solivellencs, i transportada a relleus pels alumnes de 6è de primària, i que serà lliurada a casa de la vila a les autoritats i seguici popular.


Tot seguit:
Sortida de La Flama del Canigó des de ca la vila, portada per les autoritats juntament amb els Hereus i Pubilles Infantils i Pubilles Majors, entitats i associacions, acompanyats dels grallers "Lus Xipellis", i els timbals dels "Rigor Mortis".
Seguici popular fins a la plaça de Sant Joan on es faran els respectius parlaments i la lectura del manifest.
Encesa de la foguera a càrrec dels HEREUS I PUBILLES INFANTILS, Joan Garcia Pinent, Oriol Montseny Orpinell, Alba i Mireia Ballart Sardà que també tallaran la coca amb cireres essent repartida per tothom, acompanyada del bon vi del nostre poble.

 

A dos quarts d’onze de la nit

Gran Sopar de Revetlla a la plaça. de la Diputació.

Menú (20 €)

Amanida Catalana amb

embotits artesans

Pollastre al Forn amb

escamarlans

Postre

Pa, vi, aigua

Café i licors

 

Nota: Les reserves pel Sopar s’hauran de realitzar a les oficines de l’Ajuntament en horari d’oficina abans del 19 de Juny.

Menú Infantil (12 €)

Macarrons Cassolans

Cuixa de Pollastre al

Forn

Gelat

Pa, aigua i refresc

Llet amb colacao

 

 

A la mitja part del ball es repartirà coca i cava.

 

Reunió del Consell Consultiu

Aquest passat divendres a les 22:45 es va iniciar la reunió del Consell Consultiu del Patrimoni Cultural, a la qual havien estat convocats per part de l’alcalde, Sr. Enric Capdevila, els membres que el componen.

Els punts de l’ordre del dia que es van exposar i debatre van ser:

1.- Festa del Foc de Sant Joan 2009. Renovació del protocol del foc.

2.- Festa homenatge al veí Francesc Sans Mañé amb motiu del seus 100 anys, actes a celebrar el proper diumenge 5 de juliol.

3.- Aprovació del projecte de coberta espai polivalent presentat dins del Fons Estatal d’Inversio Local 2009 per un import de 121.414 euros

4.- Estat actual del tràmit per l’ampliació de l’escola CEIP “Sagrat Cor” de Solivella.

5.- Donar compte de la tramitació de la declaració de Béns Culturals d’Interès Local.

6.- Donar compte del Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya 2009-2019, i la seva incidència en el poble de Solivella.

7.- Inscripció a les Jornades Europees del Patrimoni a celebrar els propers 25, 26 i 27 de setembre.

8.- Inici de l’estudi per revitalitzar el casc urbà per presentar-ho, en tot cas, en els programes de "Rehabilitació del Patrimoni: nuclis antics, reviure les velles ciutats- programa viure al poble-, tots ells amb afectació en el Departament de Política Territorial i Obres Públiques –INCASOL-

9.- Presentació de la revista “Cultura i Paissatge”.

Maig '09

Solivella també vibra amb la Champions

Des de molts diversos indrets els solivellencs han gaudit avui d’un fet històric. El Barça, després d’haver guanyat la Copa i la Lliga, ha quedat campió d’Europa derrotant al Manchester per 2-0. Vull subratllar que és un fet històric  precisament per aquells que neguen que el Barça sigui més que un club i no s’ha de barrejar la política amb el futbol. També jo voldria creure que no es tenen de barrejar, però ens han ensenyat els veïns que no és així. El F. C. Barcelona, tot i que no agradi a aquests detractors, en diversos períodes de la història ha aglutinat el sentiment nacionalista català. No per caprici, sinó perquè el futbol va ser una de les poques coses que les dictadures (de Primo de Rivera i de Franco) no van prohibir. Tot i ser només un club de futbol, el Barça ha patit persecucions polítiques de tota mena i no em refereixo només al conegut cas DiStefano, que si bé va ser greu, n’hi va haver de molt pitjors.

Aquest any el Barça ha fet Història. I la va començar a ver al Bernabeu guanyant per 2 a 6. Algú de vosaltres va sentir parlar, l’endemà, d’un tristament famós 11 a 1 que li va fer el Madrid al Barça? No. No se’n va parlar perquè fins i tot els madridistes, avergonyits per com va ser aconseguit aquell resultat, no n’han parlat mai més. Vaig tenir la sort, fa ja molts anys, de conviure durant 13 dies amb un dels jugadors, i capità de l’equip en aquell partit, en Josep Escolà. I va ser precisament a Roma on em va explicar algunes de les anècdotes negatives que li van tocar viure com a jugador del Barça. Una d’elles va ser arrel d’una semifinal de copa del Generalísimo contra el Madrid, en la que el Barça havia guanyat el partit d’anada al camp de Les Corts per 3 a 0. Al partit de tornada, a Madrid, abans de sortir al camp van rebre una visita al vestidor. El visitant, que parlava en nombre de la autoridad els hi va dir clarament que aquella eliminatòria havia de ser pel Madrid. Les raons que va donar per coaccionar als jugadors incloïen represàlies no únicament per ells, sinó també per les seves famílies. Els jugadors del Madrid, que no sabien res d’això, van començar a fer gols amb una facilitat incomprensible, tant és així que quan van intuir que alguna cosa rara succeïa van afluixar, deixant fins i tot que el Barça marqués l’anomenat gol de l’honor. Això succeïa el 13 de juny de 1943, i quan l’Escolà molts anys després m’ho explicava, encara tremolava recordant-ho.

Es podria fer una llarga llista d’intervencions polítiques contra el Barça, però la més greu de totes, la que mai tindria d’haver passat, ni ha passat a cap altre lloc del món, és que en Josep Sunyol, exercint el seu càrrec de president del F.C. Barcelona, va ser afusellat per les tropes franquistes l’estiu de 1936.

Si bé al Barça el presidents s’escollien per votació en la assemblea de socis, no va ser així en el cas d'Enrique Piñeiro, el trenta-unè i trenta-tresè president del F C Barcelona. A la primera ocasió estigué des del 13 de març de 1940 al 10 de juliol de 1942, a la segona estigué des del 13 d’agost de 1942 al 20 d’agost de 1943. En cap de les dues ocasions hi tingueren res a veure els socis, ja que "les autoritats" el nomenaren, com vulgarment es diu, a dit la primera ocasió, i a la segona el feren retornar al seu càrrec no acceptant-li la dimissió.

Per tant, agradi o no, el Barça avui ha fet història. L'ha fet per guanyar al Manchester per 2 a 0, i la fet per ser el primer equip, d’aquest país que ens obsequia amb el D.N.I., que ha guanyat el mateix any les tres competicions en joc aconseguint el triplet. Però també l’ha fet per tot el que ha representat a Catalunya en els períodes més foscos de la història recent.

I avui Solivella ha vibrat no únicament amb la victòria i amb el triplet, sinó que a aquells que coneixen la veritable història d’aquest club els hi han vingut moltes coses al pensament.

I ho han fet des de casa seva o des d’algun altre lloc, però on segurament s’ha viscut més l’ambient del partit, precisament pel soroll i crits, gairebé propis d’un camp de futbol, hagi estat al bar de l'Espinac, que així és com tots el coneixem i el coneixerem, malgrat que ells van posar-li el nom de Xamfrà.

En sortir, després de les celebracions, es podien sentir els sons festius dels tambors que feien el recorregut per alguns carrers de Solivella, per celebrar i dir a tothom que el Barça ha fet història.

Visca el Barça, visca Solivella i visca Catalunya!

 Final de la Champions des de cal Espinac

Sant Isidre

Gràcies a la inestimable col·laboració de Núria Coral, Tomàs Tarragó, Carme Travé i Josep Ignasi Tarragó, podrem veure un ampli reportatge de tots els actes que s’han portat a terme en aquesta festa. Cal destacar com a fets inèdits -a més de ser un any de canvi de president a la Cooperativa- que per primera vegada a Solivella s’ha celebrat la Missa a la Pça. de la Diputació i que s’ha muntat una tómbola a Cal Elviro per recaptar fons per les obres de l’església.

Com sempre, la major part de les fotografies d’aquest reportatge van dedicades als autèntics protagonistes de la festa, els més menuts.

 Festa de Sant Isidre

Averia i disculpes

Degut a un problema informàtic en el servidor d’internet d’aquesta web, situat a París, ha estat inoperativa, i sense possibilitat de connexió, durant prop de 17 hores.

Demano disculpes per les possibles molèsties a tots aquells que us hi heu vist afectats.

Programa de la Festa de Sant Isidre

DIVENDRES, dia 15

19:00

 

A la Casa de la Vila. Conferència "Els desastres de la Guerra del Francès al Camp de Tarragona i Conca de Barberà", a càrrec de Manel Güell, director de l’arxiu històric de la Diputació de Tarragona.

21:00 Anunci de la Festa amb gran tritlleig de campanes.
DISSABTE, dia 16

09:30

El Grup Cultural de la Dona, col·laborant amb la Cooperativa, organitza amb motiu de la Festa de Sant Isidre el XXXII Homenatge a l'Infant.

Concentració a la Pça. Major del Infants, Pubilles Majors, jovent i poble en general. Ens acompanyaran els gegants i els nans.

tot seguit... S’anirà fins el celler de la Cooperativa o el Sr. President farà entrega del vi i els fruits de la terra per oferir a la Missa, que seran portats pels infants.
a continuació... El grup de grallers "Lus Xipellis" iniciaran, amb les tradicionals carrosses, la cercavila que s’adreçarà a la Plaça Major. Un cop allí tindrà lloc la presentació de l’acte, pel Grup Cultural de la Dona, essent proclamats l’hereu i la pubilla.

Pubilles Infantils: ALBA i MIREIA BALLART SARDÀ

Hereus Infantils: JOAN GARCÍA PINENT i ORIOL MONTSENY ORPINELL

Després de la imposició de llurs distintius, seran l’Hereu i la Pubilla que aquest any ens acompanyaran per les festes principals.

seguidament...

Un infant farà l'Ofrena Floral a la imatge de la Verge de la façana de l'església.

La cercavila continuarà, fins a l’hora de la Missa, recorrent els principals carrers i places.

12:00 Missa Solemne, que aquest any es celebrarà a la Pça. de la Diputació, on serà beneïda la tradicional Retlla de Sant Isidre.
a la sortida de Missa... Es repartirà la Retlla de Sant Isidre per a tothom. Tampoc hi mancaran els extraordinaris vins de Solivella, blanc, rosat i negre.
tot seguit... A la Pça. de la Diputació, concert amenitzat per l’orquestra "Belle Epoque".
17:30 A la Pça. de la Diputació, Festival Infantil per la companyia de pallassos i titelles "La Mascarada".
de 18 a 20 El "Racó del Càntir" farà portes obertes per a tothom qui vulgui visitar la exposició de càntirs de la Rosita i el Pep.
19:30 A la Pça. de la Diputació, Ball de Vetlla amb l'orquestra "Belle Epoque".
DIUMENGE, dia 17

12:00

 

Missa Major.

18:00
A la sala d’actes del local parroquial, projecció de la última pel·lícula d'Indiana
Jones: "El reino de la calavera de cristal".

Setmana de la Cooperativa

Aquesta setmana es podria denominar perfectament "La Setmana de la Cooperativa", doncs la major part de notícies van relacionades amb aquesta entitat.

Per una banda cal recordar que en la assemblea general d’aquest any tocava fer les votacions. Un cop es tenen els resultats, el president sortint convoca una reunió de Consell Rector i, entre els membres que queden de l’anterior i els més votats dels nous, voten els càrrecs de la nova Junta Rectora.

Va ser escollit president en Josep Maria Domingo Fortuny. Prèviament s’havia fet la votació que va donar aquests resultats: Joan Palau Ballart, 72 vots; Josep Maria Domingo Fortuny, 64 vots; Jaume Iglesias Travé, 62 vots; Ramon Maria Corbella Español, 54 vots; Josep Ramon Corbella Montseny, 41 vots; Josep Montseny Copons, 23 vots. Tots ells composaran la Junta Rectora, amb en Josep Maria Domingo com a president i en Joan Palau com a secretari.

Ramon Querol Copons, Josep Montseny Copons i Josep Maria Anglès Español, que havien obtingut 33, 23 i 19 vots, respectivament, van ser nomenats interventors de comptes.

Segurament que el punt més a destacar de l’assemblea va ser acordar donar de baixa la Societat Recreativa.

Per altra banda cal dir que s’han iniciat les obres de restauració de les tres façanes de l’edifici del "Sindicat". També està prevista una intervenció a la teulada, doncs des de fa molts anys les peces d'Uralita estan en mal estat.

Finalment recordar que el proper cap de setmana se celebra la Festa del patró de la Cooperativa, Sant Isidre.

Obres de millora a l’església

S’han començat les obres que suposaran una gran reforma de l’interior de l’església, doncs era ja necessari canviar el mosaic del terra, a la vegada que calia reforçar la seva base per evitar aquells enfonsaments que començava a patir. Es de suposar que, entre altres millores, es corregirà l’error que va es va cometre al despullar les pilastres que separen les tres naus, deixant-les a pedra vista, doncs en un edifici barroc de cap de les maneres es podia haver fet el que es va fer, sense respectar cap mena de criteri.

Més endavant es publicarà un article que parli del que s’ha anat descobrint en aquest edifici de finals del S. XVIII, però de moment, i gràcies a la desinteressada i valuosa col·laboració de la Núria Coral i d’en Anton Maria Tarragó, en podem veure unes quantes fotografies.

Resultats del programa "Tu ajudes"

A la següent llista podreu veure els resultats del programa "Tu Ajudes 2009" i la distribució de les ajudes que l'Obra Social de Caixa Tarragona atorga a cada entitat participant de Solivella.

Entitat Projecte

Import

assignat

Àmbit
Grup de Diables "Rigor Mortis" La Nit de Walpurgis 978'51 € Cultura
Associació de Jubilats i Pensionistes Programa cultural 2.080'62 € Gent Gran
Associació esportiva escolar, ZER Conca de B. Som esportistes! 3.856'26 € Temps lliure i esport

En nom de les tres entitats, gràcies a tots els que ho heu fet possible mitjançant els vostres vots.

Sans Travé a "La Contra" de La Vanguardia

Nascut a Solivella (Conca de Barberà), sóc director de l'Arxiu Nacional de Catalunya i vaig ser director general de Patrimoni de la Generalitat. Professor universitari i membre de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona, acabo de publicar el llibre La fi dels templers catalans.

"L'internet de l'època medieval era l'Església"

Hi ha molta literatura barata sobre els templers?

Moltíssima, i és així des de fa molts anys. I que consti que no em sembla malament. Qualsevol cosa que s’escrigui sobre els templers, per dolenta que sigui, a mi em sembla positiva perquè en manté viu l'interés.

Per què aquest interès tan gran?

Perquè, si t’ho mires bé, els templers, tot i que van tenir un poder immens, són uns grans perdedors. Ho van tenir tot i, a través del mecanisme de la "política", van ser completament anorreats.

Ens atrauen com a perdedors?

La societat actual té una certa compassió envers els perdedors, i els templers són perdedors i, a més, perseguits durament. Tampoc cal perdre de vista, però, que ja fa molts anys que s’ha volgut veure en els templers tot un seguit de relacions esotèriques d’allò més fantasioses.

Quina és la bestiesa més grossa que s’ha dit sobre els templers?

Fonamentals. Tota la maquinació del Rei de França Felip IV, el Vell, es va basar en la propaganda, la desacreditació i la maledicència. Es va fer córrer de tot: que no eren bons cristians, que tenien instituïda la Homosexualitat dins de l'orde...

També se'ls va acusar d’homosexuals?

I tant! Es va dir que l’homosexualitat explicava, per exemple, que els seus membres no poguessin ser confessats per capellans aliens a l’orde. La propaganda contra ells va ser intensíssima. Se’ls va desacreditar arreu d’Europa.

I això que encara no hi havia internet per difondre rumors a escala mundial...

Ep, sí que hi havia internet: l'internet del segle XIV, de l’època medieval, era l’Església. En aquell moment l’Església arribava a tots els racons d’Europa i qualsevol cosa que decidia el Papa es propagava a tot arreu.

Era l’autopista de la informació de l’època...

Sí. Quan el Rei de França comença a escampar sospites contra els templers ho fa a la seu de la Universitat de París, que era una universitat eclesiàstica, com totes en aquell moment. I a través de les universitats arribaves a tots els racons de l'Europa cristiana del segle XIV.

La presència dels templers a Tarragona va ser molt important, oi?

I tant! En cap lloc d’Europa hi va haver tanta implantació com al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Enlloc.

I per què?

És fàcil d’explicar. Perquè quan els templers s’instal·len aquí és el moment de l’expansió del territori cap a la Catalunya nova. Això, la part més estabilitzada del territori es dóna als cistercencs, que són colonitzadors, i, en canvi, la part més al sud, que és encara terra de frontera, es dóna a les ordes militars, els templers i els hospitalers.

Ni una sola raó esotèrica?

Ni una. Els Comtes de Barcelona no seguien raons esotèriques. Les motivacions eren d’allò més pràctic. Que Ramon Berenguer IV donés Miravet als templers s’explica per la voluntat que fessin de contenció a la frontera i, alhora, colonitzessin el nou territori. Ni hi ha més.

L’esoterisme dels templers seria part de la literatura barata que dèiem?

Ni aquí, ni a París, ni a Roma, ni en cap arxiu del món, jo no he trobat mai cap document on es pugui albirar el més mínim element esotèric. Se n’ha escrit molt, però no hi ha res de cert.

Quines són les grans lliçons que podem extraure del la història dels templers?

Unes quantes. Primera i principal: en cap moment de la Història, tothom pot ser molt poderós això no és garantia de res. Tot se’n pot anar en orris per molt poder que acumulis.

Segona lliçó...

Et pots carregar una institució o una persona física o jurídica a través de la maledicència, i aquesta desacreditació pot durar anys, molts anys. La maledicència perdura. I encara hi ha una tercera lliçó...

Quina?

És més historiogràfica, i és que no a tot arreu el procés contra els templers es va dur amb la mateixa intensitat, i l'Església catalana va ser de les poques veus que va sortir en defensa dels templers, tot dient que no tenia sentit carregar-se l’orde.

TONI ORENSANZ

22 anys consecutius fent la calçotada al Tallat

La Susana Español, amb nom d’un nombrós grup d’amics, ens fa arribar aquest escrit amb unes quantes fotografies. Tot un bon exemple de com es pot convertit una calçotada en una llarga tradició, tot i fomentant el companyerisme i l’amistat.

Per 22è any consecutiu, un grup de jovent de Solivella celebra al Santuari del Tallat una macrocalçotada, on hi acudeixen cada any aproximadament unes 80 persones.

Són joves que desinteressadament agrupen gent de tot arreu des de el camp de Tarragona fins a la plana de Lleida, i any rere any tothom espera aquesta festa per retrobar-se.

Esperem que pugui seguint celebrant-se molts cops més i donem les gràcies especialment a la Rosa
(la Tupineta) propulsora d’aquest acte i també a tots aquells que l’ajuden.

 Fotografies de la 22ª calçotada

Votem Tarragona

La Pepi Pinent, sempre atenta a tot allò que ens envolta, i que d’una manera o l’altra ajuda a "fer país", aquesta vegada demana l’empenta dels solivellencs per promoure Tarragona com a capital de la Cultura Europea 2016.

SI US PLAU VOTEU

Com ja debeu saber s'està procedint a la votació per la capital de la Cultura del 2016. L'única ciutat catalana que es presenta és Tarragona i va molt malament.
Santander va primera. Hauriem de donar una ajudeta a Tarragona, no creieu?
Entreu a la pàgina web que us adjunto, teniu en compte que podeu votar tres vegades.
Anims, us convido a votar!!! i per suposat feu-ne la màxima difusió.
                                                    Pepi Pinent

  Lloc on exercir el dret a vot

Concurs de cartells per anunciar la Festa Major

La Comissió de Festes fa arribar un escrit a aquesta web demanant que es faci difusió d’una iniciativa, que ha adoptat l’esmentada Comissió, per tal de realitzar un concurs de cartells, de tema lliure, per il·lustrar el programa de la propera Festa Major i al mateix temps fer-ne els rètols que s’utilitzaran per anunciar-la i promocionar-la.

Els cartells podran ser fets tant utilitzant gràfics, dibuix o fotografia. Però sempre ajustant-se a unes mides de 42 cm. d’alçada per 29'7 d’amplada, és a dir tamany DinA3, i tenint en compte que s’han de poder reproduir en quadricromia.

Podeu consultar les bases del concurs en el següent lloc:

   bases concurs de cartells Festa Major

Resposta de la parròquia a l’anterior escrit

            No vull jugar al joc d’aquests “anònims” que envien textos per internet i van parlant gratuïtament per les botigues. Quan he parlat públicament, sempre m’he ofert a la disposició d’aquell que vulgui parlar i dialogar per explicar el que convingui tant de les obres com de la parròquia.

            Aquesta crítica que es fa, crec que és del tot tendenciosa i manipuladora, i l’únic que intenta és posar mal ambient al poble i a la parròquia, cosa que per part meva no afavoriré.

Penso que en aquest escrit es fan unes quantes afirmacions totalment falses. En primer lloc, la parròquia acostuma a donar comptes, és ben sabut: presenta mensualment els seus ingressos i a part de les seves despeses ordinàries va fent públic les extraordinàries. En segon lloc, en aquest text es fa una manipulació de la Bíblia, ja que hom pot saber que un “text fora de context és un pretext”, per què d’aquesta manera també podríem citar Proverbis 18, 19: Abans de parlar, instrueix-te”, o també a Proverbis 8, 3: No disputis amb un xerraire, no afegeixis llenya al seu foc.

Tan el Consell com jo mateix creiem que hem actuat amb honestedat al servei millor de la parròquia, lògicament sempre que es prenen decisions hi ha gent que no les comprèn o no hi està d’acord, i això és lícit, el que no és lícit és enverinar la convivència dels veïns.

Un cop més resto a la disposició d’aquell que vulgui parlar i dialogar amb mi. Totes les decisions tenen un perquè i ho podem argumentar.

Sense restar anònim i a la vostra disposició,

                                                                       Mn. Josep Mateu

Abril '09

L’Església està per sobre del bé i del mal?

Sembla ser que no sempre es predica el que es creu, ni es creu en el que es predica. Segons diverses queixes rebudes en aquesta web -i que es concentren en aquest escrit únic, amb la expressa sol·licitud de la seva publicació- la manera com s’han gestionat les obres que s’estan fent a l’església no ha donat ni la opció ni la possibilitat de participar, en igualtat de condicions, a les empreses de Solivella que, directa o indirectament, es dediquen a la construcció, rehabilitació d’edificis, o subministrament de materials. O, el que és pitjor, a la majoria d’elles ni tant sols se’ls hi ha comunicat.

De ser així ens trobaríem davant d’un cas que ratllaria la prevaricació i que, a més, ha obviat els principis cristians de la igualtat entre els homes. No cal arribar al que va dir Jesús, segons San Marc (10:21), de vendre-ho tot per donar els diners als pobres, però si a fer un repartiment just de la riquesa. I se sobreentén que el treball és la riquesa de les famílies.

Que l’Església no acostuma a donar comptes és ben sabut. Però totes les empreses, públiques o privades, davant d’unes obres d’aquesta envergadura demanarien diversos pressupostos per tal de comparar i decantar-se per aquell que consideren millor. En aquest cas, en que aquestes obres es pagaran -la major part- amb la contribució desinteressada dels solivellencs, són els solivellencs els que reclamen transparència i igualtat d’oportunitats.

Queden moltes obres a fer encara, doncs tot just s’ha començat. Queda per tant temps per rectificar.

Per expressa sol·licitud de les persones que han fet arribar aquesta queixa, no es signa aquest escrit.

Gran reconeixement a "La fi dels Templers Catalans"

El vuitè llibre que ha escrit sobre els templers el nostre convilatà Josep Maria Sans Travé, està assolint un reconeixement que poques obres sobre aquest tema han arribat a tenir.

"La fi dels Templers Catalans", després d’haver ser reconegut com una obra mestra en aquesta matèria a Barcelona, ha estat presentat a Lleida per part de d’il·lustríssim Sr. Àngel Ros, alcalde d’aquella ciutat. En la presentació -que va ser un gran esdeveniment- van intervenir-hi, per oferir un esmorzar templer que donés el lligam culinari amb l’època a que fa referència l’obra, el Gremi de Forners de Lleida i l’Escola d’Hoteleria i Turisme.

Així mateix el proper dia 21 es farà un gran acte al Museu d'Art Modern de Tarragona, al qual assistirà el President de la Diputació, Sr. Josep Poblet, i en el que intervindrà, per fer la presentació, el que fou President d’aquesta Diputació  i  Conseller de la Generalitat, Sr. Joan Maria Pujals.

Inauguració del "Racó del Càntir"

Un altre dels projectes que el nostre Ajuntament es va proposar tirar endavant va ser la deguda promoció i divulgació de la col·lecció de càntirs de la Rosita i el Josep un cop estesin enllestides les obres de condicionament del lloc on s’han d’ubicar  (cal Colometis).

Aquest va ser el primer punt que es va exposar, en la reunió que l’alcalde va mantenir amb els representants de les associacions locals, al tractar dels projectes i iniciatives per aquest 2009.

Doncs bé, aquest proper dissabte 18 d’abril, a les sis de la tarda, tindrà lloc, per part de l’alcalde de Solivella, l’acte d’inauguració del "Racó del Càntir", a l’emplaçament on definitivament quedarà exposada la magnífica col·lecció de la Rosa Iglesias i d’en Josep Maria Armengol, al carrer dels Llorac número 3.

A partir d’aquest moment, no únicament s’haurà complert un altre projecte, sinó que Solivella disposarà d’un veritable museu on quedarà exposada l’extensa i molt interessant col·lecció de càntirs de cal Colometis. Un lloc que serà visitat per molta gent, tant pels solivellencs com per aquells que venen a conèixer la nostra població. De ben segur que aquest "Racó", i els 902 càntirs que s’hi exposen, serà un bon motiu per atraure visitants.

Setmana Santa, pluja, atur i tasses

A Solivella estem sort de tenir un mossèn jove, actiu, amb una excel·lent formació, ganes de fer coses i total dedicació, però... com ja es va escriure en aquest web, i cada cop es veu més clarament, les seves relacions amb Sant Pere no són gaire bones. Des de que va arribar al nostre poble podem fer una llista d’actes, en els que ha intervingut Mn. Josep, que així ho demostra: La processó del Divendres Sant de l’any passat va ser gèlida degut al fort i fred vent que va fer. Per Sant Isidre, just en el moment en que tenia de beneir la "retlla" es va posar a ploure. L’arribada de la nova campana, previst pel 12 de juliol, es va tenir de posposar degut a la pluja. En el dinar parroquial d’aquest any vam tenir de córrer a refugiar-nos al local parroquial per l’aiguat que va caure. I ara els actes d’aquesta Setmana Santa.

Evidentment que això és una broma, però si fos veritat la pagesia de Solivella li tindria d’estar força agraïda, doncs amb els 27 litres que van caure des de la nit del Dijous Sant, fins a la del Divendres Sant (que es va tenir de suspendre la processó a menys de la meitat), han caigut en aquests darrers nou dies més de 100 litres d’aigua.

Si bé l’atur a la Conca ha seguit augmentant el mes de març, passant dels 1.189 aturats a 1.213, a Solivella es mantenen les mateixes xifres del mes anterior, 17 persones sense feina.

La parròquia ha fet unes tasses, decorades amb fotografies de Solivella, amb l’objectiu de recaptar fons que ajudin a sufragar part del cost de les obres que es porten a terme a l’església. Aquestes tasses les podeu trobar als comerços del nostre poble i les podeu adquirir per només 2 € cada tassa, o fins i tot comprar les tres per únicament 5 €.

Motius de celebració i final amb Rams

Aquesta primera setmana d’abril ha culminat amb el Diumenge de Rams que commemora una especial celebració, l’entrada de Jesús a Jerusalem, on va ser rebut amb crits de joia i amb palmes i rams de llorer, mentre de la gent ressonava el crit d’hosanna.

Sense palmes ni palmons es va inaugurar la nova oficina de correus, doncs el seu emplaçament anterior no reunia les condicions necessàries. L’acte es va fer el passat dimarts i van assistir-hi, a més de les autoritats locals i un representant de l’oficina de correus de Montblanc, la persona que a partir d’ara podrà treballar-hi en millors condicions, la cartera Sra. Maria del Carme Rosich.

On podríem cridar hosanna (visca) és a la possible resolució que es pugui donar a la carta de dimissió presentada per tres regidors, doncs després de parlar amb alguns d’ells, d’una i altra banda, encara s’està a temps d’arribar a un bon acord. Per una part la dimissió presentada per uns no ha estat encara acceptada pels altres. I per l’altra part es dóna a entreveure la possibilitat de retirar-la si veritablement les seves veus són escoltades. Pel bé de Solivella esperem que es pugui arribar a una bona entesa.

 Diumenge de Rams 2009

Més pluja... i també de diners i de dimissions

Si bé aquesta aigua a que ens referíem acabant el mes de març s’ha de considerar una notícia força positiva -i que va tornar ahir i aquest primer dia d’abril amb noves pluges- de les dues següents notícies en trobem una en cada plat de la balança.

Per una banda, i comencem per la bona, l’aprovació del Fons de Cooperació Local per aquest 2009, en el qual veiem que Solivella en surt netament beneficiada en l’increment percentual respecte als altres pobles de la Conca, doncs aquest arriba al 6'65 %, molt per sobre al de les altres poblacions que, entre totes, donen una mitjana de només un 3'30 % d’increment.

La quantitat que percebrà Solivella del Fons de Cooperació Local és de 51.714'35 €, dels quals 4.157'26 corresponen al tram supramunicipal. Aquest fons és una injecció d’inversió als municipis i entitats locals que constitueix l’únic ingrés procedent del Govern que, de manera generalitzada, reben tots els municipis, comarques i ens locals, per tal de fer front a despeses i inversions fruit del propi funcionament o per activitats diverses dins de les seves competències.

Però la notícia que no es pot qualificar de positiva és la dimissió de tres regidors de l’equip de Govern Municipal i encara menys les raons que addueixen.

Segueix sent plenament vàlida aquella opinió personal que vaig expressar, l’endemà de les eleccions, el maig del 2007: "Crec que hem tingut la sort de poder escollir entre dues molt bones llistes –amb magnífics programes- en aquestes eleccions, i això també cal aprofitar-ho."

Avui afegiria que, a més de l’excel·lent programa dels representats de la llista menys votada, Solivella ha perdut a tres persones disposades a exercir la seva vocació de servei al nostre poble. Tres persones que han demostrat ser perfectament vàlides per exercir la seva tasca de regidors, de tenir la capacitat de treball i de preparació suficients, i disposats a donar a Solivella el seu esforç i sacrifici en bé del poble.

Si la raó que exposen per dimitir -la manca d’informació i de diàleg- és la única que tenen, cal lamentar que el nostre alcalde no hagi sabut rectificar a temps.

Març '09

Bon any d’aigua?

Sembla que aquella sequera que tant ens va preocupar fins ara fa un any ja és història. Podem recordar com a pluges més significatives, i sense comptabilitzar els dies de petites pluges, aquells més de 80 litres que van caure entre els dies 8, 9 i 10 del passat maig; o bé aquells 51 del setembre, del dia del dinar parroquial.

I si ens fixem en els 23 litres que van caure ahir, 28 de març, gairebé podem començar a respirar tranquils per com apunta aquest any. A més la pluja d’ahir és d’aquelles que a Solivella en diuen "ploure bonic", doncs aquests 23 litres han caigut en unes 14 hores i gairebé sense parar, el que vol dir que tota l’aigua s’ha aprofitat, doncs tota s’ha pogut anar filtrant a la terra.

Solivella a "Cultura i Paisatge"

El proper dimecres dia 1 d’abril es presentarà al Museu d'Art Modern de Tarragona el quart número de la revista "Cultura i Paisatge a la Ruta del Cister". L’acte, que compta amb el suport i patrocini de la Diputació de Tarragona, començarà a dos quarts de vuit del vespre. Aquesta revista, que se centra d’una manera molt directa en les nostres terres, té un alt component cultural que va dirigit no únicament als estudiosos, sinó que és una eina d’informació molt útil i pràctica, tant per aquells que volen visitar aquests indrets, com també per les persones autòctones.  I precisament en aquest número hi podem trobar un molt interessant article dedicat al retaule de Mateu Ortoneda, que com sabem procedeix de Solivella i es troba custodiat a la catedral de Tarragona. També hi podreu llegir una interessant reflexió del solivellenc Sans Travé: "Els templers, fills espirituals de Sant Bernat?".

                      Retaule procedent del castell de Solivella

Informatiu Municipal 01/09

Informatiu

Municipal

______________________

 

TRANSPORT COMARCAL DE VIATGERS

BELLTALL-SOLIVELLA-BLANCAFORT-LA GUÀRDIA DELS PRATS-MONTBLANC

 

Línia 7

LA HISPANO IGUALADINA

de dilluns a divendres

Anada

 

 

Tornada

 

 

Matí

Migdia

 

Migdia

Tarda

 

Belltall

6.50 h

-

Montblanc

13.05 h

19.10 h

 

Solivella

7.00 h

13.30 h

La Guàrdia

13.10 h

19.15 h

 

Blancafort

7.05 h

13.40 h

Blancafort

13.15 h

19.20 h

 

La Guàrdia

7.18 h

13.45 h

Solivella

13.25 h

19.30 h

 

Montblanc

7.25 h

13.50 h

Belltall

13.40 h

19.45 h

 

Durant l’any 2008 la línia 7 Belltall-Solivella-Blancafort-La Guàrdia va ser utilitzada per 1489 persones. L’Ajuntament de Solivella va aportar a aquest servei l’import de 392 €.

______________________

XXV ANYS ARXIU COMARCAL

L’Arxiu Històric de l’Ajuntament de Solivella des de l’any 2002 que es troba dipositat a l’Arxiu Històric Comarcal de la Conca de Barberà a Montblanc, el qual depent de la Direcció General del Patrimoni Cultural. Ara, l’Arxiu Comarcal commemora els seus 25 anys de la seva existència, motiu pel qual nosaltres també ho celebrarem amb una exposició d’una selecció de documents del nostre fons municipal, i que anirà acompanyat d’una xerrada a càrrec del seu director Josep M. Portà i Balanyà. La conferència i acte d’obertura de l’exposició tindrà lloc el divendres dia 3 d’abril a 2/4 de 7 de la tarda a casa de la vila, i l’exposició serà visitable a partir del mateix dia 3 i fins el dilluns dia 6 d’abril (mireu horaris a la cartellera)

______________________

 

FONS D’INVERSIÓ

El Ministeri d’Administracions Publiques del Govern d’Espanya, ha disposat d’un fons estatal d’inversió local destinat als ajuntaments. Al nostre poble de Solivella ens correspon una participació de 121.414 euros, partida pressupostària que ha estat aprovada  per la Secretaria d’Estat de Cooperació Territorial amb destinació al projecte de “coberta espai polivalent”. L’obra consisteix a aixecar una primera part d’una primera fase d’una estructura metàl·lica i coberta, que ha d’esdevenir un altre dia en el pavelló municipal del nostre poble. La llosa de ciment d’aquesta primera intervenció ha d’anar a càrrec del Departament d’Educació, dins de l’obra d’ampliació i millora del nostre col·legi. El projecte global preveu arribar a obtenir un espai cobert i tancat de 1.000 m2. i així donar cobertura a tot tipus d’esdeveniments ja siguin de caràcter esportiu, escolar, festes populars, de joves, trobades geganteres, etc. Aquesta intervenció ha d’ésser una realitat en acabar aquest any.

______________________

OFICINA DEL CARTER DE CORREUS

Ja fa uns quants anys que l’oficina del carter del nostre poble es troba en una petita estança dels baixos de casa de la vila. Els nous reptes i les necessitats del servei han requerit de forma urgent trobar un nou espai a fi de garantir el poder continuar comptant amb una oficina per al carter, ja que darrerament des de la Direcció General de Correus i les centrals sindicals dels seus treballadors es prenen mesures respecte a aquells llocs que no són adients per tenir oficina oberta, i així aquestes són clausurades; i a l’hora d’anar a certificar una carta, o recollir qualsevol efecte postal, el tràmit té lloc en una oficina de la comarca amb el conseqüent desplaçament a fora vila, i el perjudici o molèstia que el fet podria ocasionar. Per aquest motiu, s’ha disposat d’un nou emplaçament per a l’oficina del carter de correus i que estarà situat a la carretera, als baixos de cal Farre, cantonada amb carrer de la Creu, davant del Sindicat. Esperem que aquesta intervenció garanteixi la continuïtat del servei en benefici de tot el poble. L’oficina serà operativa a partir del proper 1 d’abril

______________________

DIA DE PORTES OBERTES AL CENTRE DE TRACTAMENT

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà té previst organitzar una jornada de portes obertes al Centre de Tractament de Residus de la Conca de Barberà. Aquesta jornada es realitzarà el diumenge dia 22 de març de 10.00 h a 14.00 del matí. Amb això es pretén potenciar aquest tipus d’activitat per tal que la població conegui i prengui consciència de la gestió d’aquestes instal·lacions.

______________________

SERVEI DE MINIDEIXALLERIA

La minideixalleria tornarà al nostre municipi:

Del 22 al 29 de juny

Del 16 al 23 de setembre

Del 21 al 28 de desembre

______________________

SERVEI E-TRAM

L'Ajuntament, en col·laboració amb l'Administració Oberta de Catalunya (AOC), ha endegat un mòdul de tramitació municipal que facilita l'inici de serveis per Internet i per telèfon. De moment es poden efectuar uns quants tràmits per aquest sistema TRAM, i es preveu es vagin ampliant fins aconseguir una administració en línia total.

 Amb un clic és possible gestionar per canals telemàtics aquests serveis i rebre, de forma immediata, confirmació per correo electrònic i/o per SMS de l'inici de la gestió i la resposta de l'administració, amb documentació oficial per a poder aportar a qualsevol organisme.

Trobaràs tota aquesta informació a la pàgina web www.solivella.cat en un accés directe amb el logotip de l'eTRAM i també a l'apartat "Administració virtual" eTRAM

______________________

ARRANJAMENT DE CAMINS

Com és de tothom conegut, l’Ajuntament de Solivella conjuntament amb la Societat de Caçadors Verge del Tallat, ha dut a terme una intervenció en els camins de terme mitjançant el treball d’una màquina anivelladora, al llarg de 42  quilòmetres la qual cosa ha suposat un cost de 19.500 euros. Amb aquesta intervenció es vol donar inici a un impuls per a la millora i recuperació dels nostres camins, així com dotar-los de normativa reguladora en quant a ús i conservació per part dels veïns.

Solivella amb la Vall de Camprodon

La Pepi Pinent fa arribar aquest escrit amb la intenció de donar un toc d’alerta de fins on es pot arribar quan es barregen conceptes que van, en el millor dels casos, en contra de les tradicions i fins i tot contra les pròpies lleis de la Natura.

El motiu del seu escrit és el de solidaritzar-se amb els veïns dels municipis de la Vall de Camprodon que estan patint un autèntic assetjament rural per part d’alguns intolerants "veïns de cap de setmana".

Ja n'hi ha prou! La població rural de Catalunya està patint una amenaça!
Des de fa segles les campanes dels pobles toquen cada hora, les vaques, les ovelles i els cavalls porten esquelles al coll, els galls canten a la matinada i la merda fa pudor (com no pot ser d'altra manera).
Darrerament hi ha hagut un gran augment de població urbanita "post moderna" que fa turisme rural per "respirar aire fresc" i "viure la natura". Això no hauria de ser un problema si no fos perquè alguns d'ells, Ajuntaments i constructores estan posant en perill la tasca dels pagesos i ramaders.
Es veu que les esquelles i les campanes "molesten", els galls "criden" massa i els tractors "destorben" a la carretera, i segons algun Ajuntament no es cumpleixen alguna norma que s'han tret de la màniga.
Serà certa la dita tan nostrada "de fora vingueren que de casa ens tregueren"?
No hi ha cap problema en compartir el món rural, el que cal és respectar-lo com es mereix.
A Catalunya tenim la sort que hi ha gent que pot viure encara de l'agricultura i ramaderia, una tasca que, de moment, no fa fums ni cal posar límits de velocitat a les vaques perquè pasturin.
La muntanya no és Port Aventura! És real i és de veritat! Ajudem tots plegats perquè segueixi sent així.

Una bona notícia que val 60.000 €

Aquelles gestions fetes des de l’Ajuntament de Solivella, i que ja va anticipar l’alcalde en la reunió que va tenir amb els representants de les entitats locals el passat desembre, segueixen donant els seus fruits.

El protocol que han signat, aquest dilluns 16 de març, els departaments de Política Territorial i Obres Públiques i el de Cultura i Mitjans de Comunicació, permetrà l’execució de l'1% cultural des d’enguany i fins el 2011. Segons aquest programa, el Govern de la Generalitat destina l'1% de totes les obres que promou a intervencions en el patrimoni cultural.

Entre les actuacions aprovades destaquen els 60.000 € que rebrà Solivella, i que en bona part eixuguen el deute contret per les obres de rehabilitació i millora del castell, de la part que li tocava tributar al nostre municipi.

Música als Monuments

Aquell compromís que es va adquirir l’any passat per acostar la cultura musical als solivellencs, es reprendrà també aquest any gràcies a l’acord signat entre el nostre Ajuntament i d’altres entitats, entre elles la Diputació de Tarragona, i que ens permetrà gaudir de tres interessants concerts. Tots ells es faran en el marc de la nostra església parroquial.

El primer d’ells serà aquest proper diumenge, 22 de març, a les set de la tarda, i serà presentat per la persona més indicada del nostre municipi, doncs a més de ser el rector de la nostra parròquia, Mossèn Josep Mateu és també un gran expert en la música i domina diversos instruments musicals. A més en aquests moments està impartint unes classes de guitarra als infants i joves de Solivella.

Aquest concert correspon a la V Mostra de Joves Guitarristes. Una iniciativa organitzada per l'Escola i Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tarragona, i que permet que els joves músics puguin adquirir experiència en el camp del concertisme i potenciar el contacte directe amb el públic fora del marc de la pròpia escola o conservatori.

El segon serà el diumenge 5 d’abril, Diumenge de Rams, a les set de la tarda, i correspon a l’actuació de "Camerata Antistiana" de la Bisbal del Penedès. La presentació d’aquest concert de quartet vocal, piano i violí, anirà a càrrec de Jordi Travé, representant del Centre d’Estudis Solivellencs.

Finalitzarà el Diumenge de Pasqua, 19 d’abril, a dos quarts d’una del migdia, i anirà a càrrec de l’Escola de Música de Montblanc. Aquest concert serà presentat per Emma Cendra, directora de la revista "Gira-Sol Solivellenc".

Cicle de Conferències 2009

S’ha encetat el Cicle de Conferències que cada any organitza el Grup Cultural de la Dona de Solivella aquest divendres, 6 de març. L’obertura del Cicle ha anat a càrrec d’Enric Capdevila que ha desenvolupat el tema "El ciutadà davant de l’Administració de Justícia". Recordem que aquest solivellenc pertany al cos de Gestió Processal i Administrativa d’aquesta administració.

Les dues properes xerrades d’aquest Cicle de conferències seran les següents:

Divendres, 20 de març: "Prevenció de l’estafa" a càrrec dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Montblanc.

Divendres, 17 d’abril: "Drets de les persones consumidores" pel responsable d’inspecció sectorial de l’Agència Catalana de Consum, Jordi Travé Montseny.

L’atur al febrer

Les dades que s’acaben de publicar del mes de febrer reflecteixen el moment de crisi econòmica que s’està vivint i que afecta també a la Conca, doncs si a l’octubre el nombre d’aturats a la nostra comarca era de 938 persones, aquest passat mes de gener ja s’enfilava a les 1.145 i aquest mes de febrer ha augmentat fins a les 1.189 persones. A Solivella, respecte al passat mes, hi ha hagut un increment d’un aturat més, passant dels 16 als 17.

Il·lusió

Mai ens ha de vèncer la desil·lusió, siguin quines siguin les circumstàncies. Però sense cap mena de dubte és molt millor poder parlar d’il·lusió.

I això és el que cal fer en veure la catalogació que ha fet el Consell Comarcal de la Conca de Barberà del patrimoni arquitectònic inventariat a la Conca, incloent-hi 53 indrets de Solivella, entre edificis i d’altres construccions. Sí, ni més ni menys que 53!

I a través de la seva web els podeu repassar:

  Patrimoni Arquitectònic catalogat de Solivella 

Desil·lusió?

És poc recomanable posar massa il·lusió en les coses, en les persones, en els projectes? No. Rotundament, no. La il·lusió i l’esperança s’han de mantenir quan es creu en el que es fa, quan ens sentim a gust fent-ho, quan ens fa sentir felicitat mentre les volem fer realitat. Sempre s’ha de mantenir la il·lusió, tot i que, de vegades, la crua realitat la pot transformar en desil·lusió. Però si es dóna el cas, cal analitzar la circumstància negativa que pot produir aquesta desil·lusió per trobar noves vies que ens puguin fer recuperar el camí de la il·lusió.

I això és el que cal fer per ajudar al nostre Grup de Diables i a l’Associació de Jubilats, les dues entitats locals que han presentat projectes al programa "Tu Ajudes" de Caixa de Tarragona.

Cal mantenir la il·lusió per ajudar-los i per intentar que el que van presentar es pugui convertir en realitat, malgrat que les bases per poder exercir el vot van dirigides, única i exclusivament, a clients de l'esmentada caixa i que, a més tinguin el que ells denominen "llibreta preferent". Com veieu no ho posen fàcil, ni donen tampoc gaires possibilitats als seus propis clients que no disposin d’aquest tipus de llibreta. Però segur que alguns dels que llegiu aquestes línies la teniu. Doncs entre vosaltres i totes aquelles persones a qui preguntarem si la tenen, tenim d’aconseguir el màxim de vots possibles.

El que dèiem, ens han volgut desil·lusionar, però no perdrem les il·lusions. Fa poc més de tres hores en parlava i la conclusió que se’n ha de treure és la de creure en el que fem i de voler continuar sentint la il·lusió de seguir endavant. El resultat? El temps ho dirà, com sempre.

Solivella.net està de celebracions

Aquesta vegada l’escrit podria ser una dedicatòria a la pròpia web, però en realitat el motiu d’aquestes celebracions té d’anar dirigit a vosaltres. A tots vosaltres. Tant als que des de fa temps visiteu aquestes pàgines, com a aquell que hi ha entrat avui per primera vegada. A tots vosaltres és a qui cal fer una agraïda i sincera felicitació doncs, sense vosaltres, molt probablement, cap de les dues celebracions d’avui existirien.

Aquest mes de març es compleixen 10 anys des de que aquesta web va veure la llum per primera vegada. Deu anys en els que, poc a poc, s’ha anat enriquint i ampliant el seu contingut. I aquest és l’altre motiu de celebració, doncs ja s’han ultrapassat les 4.000 pàgines que es poden trobar a solivella.net.

Per tant és a vosaltres a qui cal felicitar per ambdues coses. I cal fer-ho de forma agraïda, tant per les vostres constants i regulars visites a la web, com per les mostres d’encoratjament que sovint expresseu.

Molt especialment cal felicitar i agrair -i d’una manera directa i personal- a tots aquells que heu contribuït amb les vostres col·laboracions, a ajudar a ampliar, modificar o polir el contingut. Des d’aquell que ens ha aportat un article per publicar o que ens ha cedit les seves fotografies, fins a aquella que ha inspirat el canvi d’una cançó en una pàgina. A tots un públic reconeixement per la vostra contribució.

I la manera com, de forma visible, es sol celebrar tradicionalment una festa, és estrenant un nou vestit. Un nou "vestit" de diferent color, que sense trencar motllos sigui més lluminós, més juvenil. Perquè encara que hagin passat deu anys no vol dir que s’hagi envellit, doncs tal com deia Bernard Shaw "no deixem de jugar perquè ens fem vells, sinó que ens fem vells perquè deixem de jugar". I això és el que s’ha de continuar fent a la web, i més avui especialment, per commemorar aquests 10 anys d’existència i per haver passat el límit de les 4.000 pàgines.

Febrer '09

Aclaració des de Caixa de Tarragona

El desig de que els nostres diables, el grup Rigor Mortis, puguin veure realitzat el seu objectiu, va fer que des d’aquí s’obviés un detall tant important com la data d’inici de les votacions.

El director de l’Obra Social de Caixa de Tarragona, poques hores després d’haver estat posada la notícia anterior, fa arribar el següent escrit, el qual s’agraeix pública i sincerament.

El període de votació comença el pròxim 1 de març. Fins a aquesta data estan desactivades les opcions per fer la votació.
 
Cordialment,
 
Xavier Bas Sarrà
Director d'Obra Social i Comunicació
Caixa Tarragona
 
Tfn. 977 299 224

Preneu, doncs, bona nota i no oblideu la importància que pot tenir el nostre vot pels Rigor Mortis.

Ajudem als Rigor Mortis a "Tu ajudes" de Caixa de Tarragona

Si fa un parell de setmanes s’informava des d’aquesta web del programa "Tu ajudes" de la Caixa de Tarragona i de la importància que podia tenir per Solivella la digitalització dels llibres sacramentals de la nostra població, avui s’ha de parlar del projecte presentat en aquest mateix programa pels Rigor Mortis.

Per aquesta raó, des d’aquesta web de Solivella es demana a tots els solivellencs i també a les moltes persones que llegeixen aquesta pàgina, que, entre tots, ajudem al nostre grup de diables.

No es demana cap mena d’esforç que ningú pugui negar-se a fer. És molt fàcil, molt senzill. Només cal que us adreceu a qualsevol oficina de Caixa de Tarragona i demaneu el dret a votar un projecte de "Tu ajudes". Concretament el de l’Associació Cultural Rigor Mortis de Solivella.

Probablement amb aquestes dades n’hi hauria suficient, però si qui us atén us demanés el codi de projecte, preneu nota, és el codi 156.

Probablement seria més còmode poder fer-ho des de casa a través d’internet, però en aquest moment a la pàgina on hi diu "votar" encara està inactiva la possibilitat de fer-ho. Això sí, si entreu a la web de "Tu ajudes" podreu llegir el projecte per el qual es presenten, i del que ja es va parlar a començament d’any des d’aquesta pàgina: la nova figura pirotècnica anomenada "Maranyota". El projecte s’il·lustra amb una fotografia d’aquesta web, que correspon a la actuació dels Rigor Mortis, la "Nit del Foc", de la passada Festa Major.

Apa, no us hi adormiu! Anem tots a donar un cop de mà al projecte que ha presentat el nostre grup de diables. Ja heu vist, és molt senzill. Una oficina de Caixa Tarragona, preguntar cóm votar un projecte de "Tu ajudes", votar als Rigor Mortis, i si cal donar el codi, recordeu, és el 156.

Sol com un mussol

Aquesta setmana, per diverses raons, podria ser la setmana del mussol. Però ahir, veient desfilar a la Rua a Sa Majestat el Rei Carnestoltes XIXè, la única frase que em venia al cap era... sol com un mussol. Tan aviat se’l podia veure al davant, com relegat al final, o bé de cop el trobàvem al mig. Però caminant tot sol. Sol... com un mussol. És cert que aquesta festa de Carnaval, com l’any mateix, estava dedicada a la crisi, que no calia fer-li una carrossa com la de la Ventafocs, però tampoc fer-lo caminar com ànima en pena tot solet i amb la sensació de no saber on tenia de situar-se.

Però on més sol es va quedar, segons els comentaris de moltes persones, moltes, avui, va ser llegint aquell discurs que algú li havia escrit.

Si bé és cert que Sa Majestat es pot prendre aquesta llicència, i que és habitual, de rigor i normalment divertit fer aquests tipus de discursos, el d’ahir no és, ni de bon tros, el més encertat d’aquests darrers anys. I aquí, en el seu discurs, és on més sol, com un mussol, es va quedar el Carnestoltes.

La ironia i la crítica, ben aplicades, són bones. Però han de ser fonamentades i no repetitives. Rellegint el discurs es pot observar fàcilment que el que aquest matí tant es comentava és cert. Es pot parlar de tothom, posar el dit a la llaga, assenyalar a qui sigui, reivindicar el que calgui i criticar el que faci falta. Per això és el carnaval. Però hi ha tres coses que no s’han d’oblidar a l’hora d’escriure el discurset.

Una: Es pot utilitzar tota la ironia que es vulgui, però que el que es digui sigui veritat.

Dues: Hi ha prou temes i persones per escollir. No cal carregar les tintes assenyalant repetidament en la mateixa direcció. Això no vol dir res més que falta de imaginació.

I tres: El discurs ha de ser més breu. Molt més breu.

I aprofitant aquesta llicència que es dona per carnaval, encara cal afegir un altre punt. Aquest dedicat al jurat que atorga els premis. Sense voler desmerèixer la colla i la carrossa a qui es va donar el primer premi, que estava força bé. Però, segur que a l’hora de votar es va tenir em compte la originalitat, el treball, les disfresses fetes manualment, etc.? Segur? O, com en altres anys, s’han valorat altres criteris?

Per acabar i abans de passar a les fotografies. Per si les persones amb les que avui he parlat ho encertessin en el que deien: "això s’ha de posar a la web, s’ha de dir, però... l’any que ve et tocarà el rebre", li vull dir dues coses a Sa Majestat. La primera que ho vull escriure perquè no li temo al rei, doncs sóc republicà. I la segona, i més important, que sóc independent.

Per cert, ja que en el discurs s’ha mencionat un article publicat en un diari amb el nom de "Matar Jueus", tret d’aquesta web i que encara aquí podeu llegir tot el contingut, no digui Sa Majestat "algú de vosaltres així ho ha insinuat", doncs no és una insinuació. Bastants cops de massa anaven a les rajoles. I l’objectiu no era altre que provar de trencar-les.

I un cop dit tot això només cal afegir un important detall. Felicitar als organitzadors i als participants per haver-nos donat una festa tan lluïda i una estona tan divertida.

 Carnaval '09

Diari de Tarragona, 17/02/09

Tal com es va anunciar en la primera notícia publicada aquest any, l’alcalde va anticipar tot un programa de possibles millores que es portaran a terme en uns terminis més o menys breus, en aquella reunió que va mantenir amb el Consell Consultiu del Patrimoni Cultural Solivellenc.

Doncs bé, aquelles projectes exposats comencen a agafar forma. El Diari de Tarragona d’avui publica la següent notícia, de la qual en destacaria aquest extracte:

Diari de Tarragona

El Govern destinarà més de 25 MEUR del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) al Camp de Tarragona durant aquest 2009 

En concret, l'aportació total del PUOSC al Camp de Tarragona és de 25.329.089 milions d'euros. Per comarques, a l'Alt Camp, el Departament destaca la distribució interior del castell de Rodonyà (365.951 euros), i l'arranjament del segon i tercer pis de la casa Ballester de Vallmoll (169.960 euros).

..... .... ....

A la Conca de Barberà, a més del centre de dia de Blancafort, el PUOSC també subvencionarà el museu del castell i el centre d'interpretació de Solivella (463.515 euros). També al Priorat, una altra de les obres que ha destacat el Departament a més de pavelló de Cornudella, és la rehabilitació de l'edifici de la societat i adequació de l'edifici annex com a sala polivalent de Pradell de la Teixeta (347.000 euros).

Més sobre el dinar parroquial

Mossèn Josep Mateu ens fa arribar aquest escrit acompanyat d’unes quantes fotografies:

El passat dia 15 de febrer, a 2/4 de 3 de la tarda, s’ha celebrat un participatiu dinar parroquial, en benefici de les obres que es faran properament a l’església.

Vam poder gaudir de la companyia de  66 persones, però el nombre de tiquets venuts va ser 81, tot i que no tothom va poder assistir-hi.

El dinar va ser fruit de la generositat de Cal Caixis, que ens va obsequiar amb un àpat que consistia en un  aperitiu, un plat de fesols amb llonganissa, cansalada i botifarra, un gelat, cafè i conyac; la Consol ens va regalar el pa i regals pel bingo; a Cal Estrivill van regalar l’aigua i regals pel bingo; l’empresa Galià Romaní va oferir els plats, els gots, els tovallons, les tovalles i regals pel bingo; la Dolors Anglès i el Sisco van obsequiar amb uns polvorons; el Jaume Montseny i el Josep Iglesias també van regalar regals pel bingo; i una família també va obsequiar amb l’oli del dinar.Gràcies a la generositat de tots ells i a la participació de tots aquells que s’estimen la parròquia i hi van fer possible aquest dia de germanor, hem pogut recollir gairebé 1.500 € que seran de gran ajuda en la campanya de recollida de fons.

Va ser un dia d’autèntica germanor,  en que tots en vam quedar molt satisfets.

 dinar parroquial 15/02/2009

Dinar en benefici de les obres de l’església

Aquest diumenge 15 la parròquia ha organitzat un dinar de germanor per tal de recaptar ajudes per sufragar els costos de les obres de l’església.

Si bé hi han assistit 66 persones, per aquest dinar la parròquia ha venut uns 75 tiquets.

Com és habitual s’ha fet al local parroquial, on a més d’un magnífic àpat, s’ha pogut viure un ambient extraordinari de germanor, on tots s’ho han passat la mar de bé. En acabar Mn. Mateu ha organitzat un bingo on tothom a disfrutat d’allò més. En realitat es podria denominar el bingo dels solters, doncs són els que gaudeixen d’aquest privilegi els tres que han estat afortunats.

Una vegada més cal destacar la desinteressada col·laboració de Cal Caixis oferint-se per donar els ingredients d’aquest magnífic dinar.

Sense mòbils

Aquesta vegada no podem atribuir-ho a causes meteorològiques, però tornem a estar sense cobertura als telèfons mòbils. Fa ja tres dies, des del dijous 12 a la tarda, que Solivella té el repetidor espatllat. Per tant tots aquells aparells que tenen contractat Movistar estan sense línia. Per altra banda cal recordar que la resta de companyies que donen servei de telefonia mòbil a Solivella tenen una cobertura molt deficient.

Carnestoltes 2009

Comunicat de Sa Majestat Carnestoltes XIXè per anunciar el programa, a honor seu, dels propers dies 21 i 22.

 

Estimats cargols.........

Dissabte 21

A les 7 de la tarda

Anirem xino­xano cap al parking del St. Jordi totes les Carrosses, les comparses i jo mateix. Allà ens farem les fotos de cada any i espera­rem als que sempre arriben tard. I si pot ser evitarem que l’Alcalde ens foti un discurset dels seus.

Si no es fot a ploure o a nevar, el recorregut serà el següent: Carretera, C. Gombáu d’Oluja, C. Garcia Saladó, Carretera, Pg. Carles Balaguer, C. Abadia Vella, Pl. Sant Joan, C. Major, C. dels Llorac, C. del Tallat, C. Creu, C. Pla i Pl. Major.

Quan arribem a la plaça Major, pujaré al bal­có de Ca la Vila i em fotre a rajar de tot aquell que em surti dels collons, que per un dia que em deixen…

Després apareixerà algun pringadillu del jurat, que segur que estarà comprat, i ens dirà qui cony ha guanyat!!!!!

I per acabar de fer l’animal, (això sí, sense fer-nos mal), farem que s’ensorri la plaça Major amb una guerra de caramels!

 

Diumenge 22 de febrer

A les17:30

I seguint amb el sidral, per acabar el Carnaval, res millor que veure una pel·liculeta, oi? I com enguany el Tomàs no ha fet censura en el procés de selecció de la Peli, ja podeu començar a fer cua a la Sala Parroquial, que lo de “Cul i Mamella” ho posarem en pràctica. Títol: "La Jovencita inocente le sopla la flauta a Vicente". Direcció: Vicente Lamento. País: Espanya. Any: 2001. Duració: 83 min. Gènere: XXX.

Sinopsi: Em sembla que no fa falta dir de què va la pel·lícula, no? Bé pels més despistats de la família us diré que al final de la peli no es casen!!!!

Nota: La pel·lícula definitiva serà anunciada properament.

Normes de participació a la Rua de Les Carrosses

* Per tal d’optar als premis hauran de realitzar tot el recorregut, en cas contrari podrien restar desqualificades.

* La Comissió de Festes es reserva el dret de no donar subvenció a les carrosses que no tinguin un mínim de treball.

* En relació al punt anterior, si es donés el cas, la carrossa podria rebre una subvenció simbolica.

* Cada carrossa es responsabilitzarà dels seus membres.

Comparses:

* Es consideren comparses totes aquelles formades com a mínim per 8 persones.

* Totes aquelles que no tinguin aquest nombre mínim de persones no es tindran en compte a l’hora de donar les subvencions.

* Cada comparsa es responsabilitzarà dels seus membres.

 

Premis:

     1ª Classificada: 140€

     2ª Classificada: 130€

     3ª Classificada: 120€

     Les altres: 100€

     Les Comparses: 50€

EL CARTELL: Tres personatges perfectament identificables, per les caricatures i per la simbologia.

Diverses notícies d’aquesta setmana

Malgrat la crisi que segueix afectant i que repercuteix directament en el nombre d’aturats, Solivella manté la mateixa xifra des del mes de novembre, 16 persones a la llista de l’atur.

L'Obra Social de la Caixa de Tarragona presenta en el seu programa "Tu Ajudes", un treball del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà que consisteix en la digitalització dels llibres sacramentals (matrimonis, baptismes, defuncions...), a fi i efecte d’evitar el deteriorament dels originals, que es troben a l'Arxiu Comarcal, i facilitar la seva consulta al estudiosos en general. En el cas de Solivella s’ha començat pels més antics, els que van compresos en el període entre els anys 1685 i 1929.

També és interessant saber, tot i que no sigui a Solivella mateix, que els treballs de l’autovia Valls-Montblanc començaran aquesta setmana, doncs aquesta obra, un cop finalitzada, millorarà la seguretat i reduirà el temps per anar a Tarragona. Per fer aquest tram de 5 km., entre Masmolets i Lilla, caldrà fer-hi 3 viaductes, 2 passos superiors, dos d’inferiors i un túnel, més el condicionament de la N-240 fins a Montblanc.

Durant molts anys una de les coses positives de la Cooperativa era la manera d’escollir l’oli d’oliva, és a dir, el tast a cegues d'entre una varietat d’olis de diversa procedència, especialment de Les Garrigues. Doncs bé, el temor que alguns teníem aquest any degut a la limitació imposada per la societat Castell d'Or, de la qual en forma part Solivella, de fer el tast únicament de l’oli d’empreses que formin part d’aquesta societat, ha donat un resultat força satisfactori. Un cop tastat l’oli escollit -el de l'Espluga amb denominació Siurana- ha resultat ser excelent.    

"Diccionari" solivellenc

Ara fa un any, doncs va ser aquests primers dies de febrer, que es va fer una crida des d’aquesta web per tal de recollir tots aquells mots, siguin propis del xipella o no, que ens diferencien de la parla d’altres llocs, incloent-hi fins i tot els barbarismes si aquests són propis de Solivella.

Cal destacar, i agrair, la bona predisposició de tantes persones en col·laborar en aquesta tasca, i que són les que han aconseguit que el que ens vam proposar, fa escassament un any, s’hagi fet realitat. A totes i cadasqunes de les persones que han fet arribar alguna d’aquestes paraules, moltes gràcies. Si bé, d’una manera molt especial cal fer-ho amb la Rosa Maria Sardà i la Gemma Castro, no únicament pel volum enviat, sinó pel temps que hi han dedicat, preguntant als solivellencs de més edat, per tal de fer-ne recopilació.

Per nosaltres, pels més joves, pels petits i per les generacions venidores, aquí queda aquest "diccionari" de paraules solivellenques. Un recull que, evidentment, ni està tancat, ni està totalment polit. No està tancat, ni mai es tancarà, doncs tots plegats podeu seguir-hi afegint aquells mots nostres que potser encara no hi figuren. I no està polit perquè tot i haver fet les corresponents consultes, encara manca que algun filòleg "nostre" hi doni una ullada i el seu vist-i-plau. Però com que de filòlegs també n’anem ben servits a Solivella, molt aviat els hi demanaré la seva valuosa ajuda, per tal de retocar tot el que calgui.

3 dies després de posar l’escrit anterior cal afegir un altre nom a les "col·laboradores preferents", el de la Maria Teresa Ballart (Vives), doncs si bé ja havia suggerit alguna paraula, ara s’ha posat les piles i n’ha enviat una colla de noves.

 

Accid / da Anar de pressa per fer una cosa, excitat/da
Accihomi (Ecce homo) Deteriorat físicament, brut

Acotxar-se

Ajupir-se

Aiai

Exclamació de sorpresa

Aiguaxirri Aigualit, no tenir gust

Ajupís

Enganxar-se els dits

Alegu

Aviat

Aljub

Safareig

Allavorins

Aleshores

Almon

Enlloc

Aparionar Ajuntar per parelles
Apriar Arreglar

Asmari

Armari

Assoll (soll) Corral on es posen els porcs.
Averanys, mals/bons Auguris, mals auguris / bons auguris
Avernagat/ada Estressat/ada
Bacó Porc (referit a l’animal o figuradament a una persona bruta)

Badejo

Bacallà

Bajoca

Mongeta tendra

Barrim-barram Fer les coses de pressa, sense pensar-les, i generalment malament

Bencill

Cordill

Biber o Viber

Tap de xapa en forma de corona per les ampolles

Bigalot Noi/home alt, llarg, però d’aspecte dropo
Cafurna (cofurna) Cova, habitació o lloc petit i fosc

Canalla

Nens

Capsigrany Persona de poc seny
Carrincló Ridícul, que sempre es queixa

Caxap

Conill petit

Cefro Mantellina

Cobi

Cove, cistell de vímets

Cofoi Sentir-se content

Cossi

Recipient, cubell

Cotxarró

Pujar a l’esquena d’un altre

Cugul

Gemma d’un bulb

Cultiot Dropo, que no sap treure's la feina de sobre.

Costura, anar a

Anar a l’escola

Deix !

Deixa-ho

Engegar

A treballar

Ensuciat, s’ha

Referit a un pou, s’ha ensorrat una part.

Ensumania

Xemeneia

Enxubat Ser a un lloc amb poc espai i poc aire
Escarrassot Que treballa pel que els altres no fan

Esclifollar

Esclofollar - Treure la capa externa de les ametlles

Esgarips

Xiscles

Esperuguit Que té por, fàcil d’espantar
Esperitat Marxar o anar molt de pressa
Estuba Estufa
Flicandó Fricandó

Gabarro

Bord

Gaiato

Bastó

Galifardeu Home capaç de fer-ne de totes

Galleta

Galleda

Ganyot

Clatell

Garrut

Coix – cep negre

Guita

Cossa, guitza

Llangonissa

Llonganissa, botifarra crua

Llatuga

Enciam

Llondriga, estar a la Estar al núvols, no assabentar-se de res
Maixant Entremaliat, que fa dolenteries

Malastruguesa

cansament

Malmirrós Estar una mica malalt

Mantecau

Tall de gelat

Manxar

Rodar la corda (joc)

Mildé

Míldiu

Mixó

Moixó, ocell

Padrí /na

No només els de bateig (tots els avis)

Passejada, la

Viatge de nuvis

Passetja

(bassetja) Tirador. Tiraxines

Plegar

Recollir (de terra)

Ploii

Plovia

Quitanya, pujar a coll Pujar algú, generalment un nen, a sobre de les espatlles

Rader

Darrer, últim

Reissos

Reis Mags

Ressango

Roba molt vella

Safarnaria

Pastanaga

Salencius

Espardenyes

Salsenca Anar mal vestida (penjim, penjam)

Sangatxo

Os de la tonyina

Sina

Pitrera

Sisqueri Tant de bo
Sobrefruitat Menjar quan s’està tip
Tabalot Persona que obra esvalotadament, amb poc seny

Tiraranya

Teranyina

Toll

Bassal

Tovallola

Bufanda

Trempador

Màquina de fer punta al llapis

Tros

Terreny

Trumfis

Patates

Un camí

Una vegada

Veig o beig

Exclamació (beig tu = mira tu)

Viso Combinació (roba femenina)

Xafarot

Xafarder

Xalar

Passar-ho bé

Xampar

Atrapar les llaminadures i altres que es tiren al bateig

Xincarro El sota de l’arc de les cames
Xorropar Beure a mam posant el càntir o ampolla a la boca

Xorrat

Estar mullat

Xorxa Persona desarreglada, d’aspecte brut

 

Gener '09

Forta ventada

La ventada que s’ha patit avui, 24 de gener, i en particular les fortes ràfegues que intermitentment bufaven, han causat alguns danys a Solivella, sobretot en teulades, antenes i claraboies, doncs s’han vist teules per terra en diversos carrers i restes d’altres materials que queien de les teulades o de les terrasses.

El vent també ha provocat que el poble de Solivella es quedés sense subministrament elèctric.

Però sens dubte el més espectacular dels danys causats pel vent, tant per la grandària com per la seva bellesa, ha estat al característic xiprer de l’hort de cal Magí de la Conxita, que en una d’aquestes fortes bufades de vent s’ha inclinat i ha quedat recolzat al marge que dóna al carrer Gombau d'Oluja.

A les fotografies que hi ha a la web es pot veure, en algunes d’elles, aquest magnífic exemplar de xiprer, mentre que a la darrera, feta avui a dos quarts de cinc de la tarda, tot just quan acabava d’inclinar-se, es pot veure el seu estat actual.

NOTES POSTERIORS: 25/01 - 10:30, Solivella, a més d’haver-se quedat sense subministrament elèctric des de fa 24 hores, i també des del mateix moment sense cobertura de telèfons mòbils, aquest matí no es pot trucar ni als fixes, doncs tots ells donen un senyal estrany.

25/01 - 20:06 - Es restableix el servei d’electricitat, però segueixen sense funcionar els telèfons fixes.

26/01 - Passada la una del migdia s’ha restablert la línia telefònica.

Els efectes del vent han deixat danys de diversa consideració: La taulada del magatzem de cal Salat, arbres i el rètol d’obra del restaurant Sant Jordi i altres.

 carrer Gombau d'Oluja

Josep Maria Sans Travé a "si és TV"

El canal cultural català, "si és TV", de televisió per internet, dedica la seva portada d’avui, 21 de gener, al solivellenc Josep Maria Sans Travé, que ens parla dels 29 anys d’existència de l’Arxiu Nacional de Catalunya, del qual n’és director des de 1992.

En aquesta entrevista, del periodista Dídac Colomeda, explica el funcionament de l'ANC, un òrgan que en pocs anys ha esdevingut el referent nacional pel que fa a documentació de la Generalitat, empreses privades i particulars.

Des d’aquesta web podeu veure el vídeo i escoltar les seves paraules, al mateix temps que feu una ullada a algunes dependències de l'Arxiu Nacional.

  Portada del 21/01/09 a

Calendari d’impostos 2009

Aquests són els terminis marcats des de BASE per fer efectius els impostos d’enguany. La oficina de la Conca és a Montblanc, al carrer Aguiló, número 4. Telef. 977.862.490

 

Gener

 

Febrer

 

Març

 

Abril

 

Maig

 

Juny

 

Juliol

 

Agost

 

Set.

 

Oct.

 

Nov.

 

Des.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  IAE

 

 

 

 

 

 

 

30

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  TAXES

 

30

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  TAXES

 

 

 

 

 

 

 

30

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  TAXES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  TAXES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

26/02/2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  IBI URBANA

 

 

 

 

30

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  IBI RUSTICA

 

 

 

 

30

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  VEHICLES

 

 

 

27

 

29

 

 

 

 

 

 

 

Israel o Palestina

No serà des d’aquestes pàgines que s’expressin opinions polítiques innecessàries, ni que es pretengui influenciar per decantar-se cap una banda o cap a l’altra. I encara menys en un tema tant llunyà geogràficament com el del titular de l’encapçalament, i que en el fons etimològicament parlant estaríem referint-nos al mateix territori. Però, des de fa molts anys en aquell territori veiem, igual que en aquestes darreres setmanes, que és un lloc on molt sovint hi ha guerra. Una guerra on moren persones d’un i altre bàndol. Una guerra en la que ens diuen que hi estan implicats els jueus.

I cada vegada que sento això penso en tots aquells jueus que jo he matat, doncs jo de petit anava a matar jueus.

Sí, pot ser que sorprengui a molta gent, sobretot als que sou joves ara, però les coses eren així. I que consti que no era jo sol, doncs jo, i també molts altres solivellencs, havíem estat convocats en un determinat lloc i un determinat dia, per anar tots junts a matar jueus, amb les armes que ens havien dit que portéssim de casa.

Segurament algunes de les persones més grans us podran explicar perfectament com tots els Dijous Sants, fins ben entrats els anys 50, els petits anaven a l’església armats de carraus, i els més grans portaven masses, per tal de fer el que ens havien dit: matar jueus.

No sabria dir exactament la litúrgia que es seguia, però recordo com el sagristà anava apagant un munt d’espelmes, posades en forma gairebé piramidal, d’una a una cada vegada que el mossèn acabava una oració.

Recordo també com al terra de la nau de l’esquerra de l’església s’hi havien posat uns troncs o cabirons.

El que recordo molt bé és l’aspecte tètric que oferia l’església. Tot a les fosques, sense cap llum. Únicament el llum de les espelmes de l’altar que s’anaven apagant una a una. La veu del mossèn que ressonava mentre deia aquelles pregaries en llatí. Totes les imatges dels altars tapades amb teles de color lila, el Sant Crist gran tombat a terra i recolzat a les escales de l'altar major, també cobert d'un gran drap de color morat... Tot tan fosc com el temps que ens va tocar viure. Vist ara, des de la distància, em fa pensar en la reunió que van tenir Hitler i Franco a Hendaia, i la obsessió del "nostre" amb el "contubernio judeo-masónico".  

Però tornem al Dijous Sant a Solivella. Tornem a aquella tètrica escenografia que s’havia muntat a l’església. Quan el mossèn acabava la última oració i el sagristà apagava la última espelma l’església ressonava! De la foscor sortia un terrible soroll de carraus i masses picant, les agudes veus d’algunes dones xisclant, nens que cridaven i ploraven esgarrifats...  Havia arribat el moment de matar jueus.

Els més petits fent girar tan fort com podien els carraus, i els més grans picant ben fort amb les masses a aquells cabirons de terra. Bé... no tots, doncs alguns nois per contres de picar a la fusta ho feien a les rajoles del terra per veure qui les trencava primer.

Potser com a càstig per haver matat tants jueus ara tenim de pagar un nou mosaic a l’església.

De tota manera els que ho vam tenir de viure, assistint-hi i participant-hi, podem pagar ben satisfets, encara que només sigui per donar gràcies -a qui sigui- per no haver quedar molt més traumatitzats a conseqüència d’aquell espectacle.    

Què passa amb el parc eòlic del Tallat?

"La Vanguardia" d’avui, diumenge 11 de gener, publica aquest article de la Sara Sans de Tarragona:

La sentencia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hecha pública esta semana y que anula las autorizaciones de los parques eólicos en las sierras de Vilobí y del Tallat (a caballo entre Urgell y la Conca de Barberà) ha sido celebrada por las Plataformas en Defensa del Patrimonio Natural y Cultural de las comarcas de Tarragona, donde se concentra el 73,5% de los parques eólicos en funcionamiento de Catalunya (el resto está en Lleida y Barcelona). Sin embargo, la sentencia no es firme, ya ha sido recurrida y no altera en nada los planes de las empresas promotoras de parques eólicos (Eoliccat), que tienen previsto iniciar la construcción durante este año y en el 2010 de una veintena de parques que producirán 1.500 megavatios (Mw), lo que triplicará la potencia actual, de 420,44 Mw. ...

Què passa amb aquest parc? No estaria de més que se’ns informés per part de qui li correspongui fer-ho.

Any nou, jutge nou

Cal destacar la sort que en els últims anys ha tingut Solivella amb els Jutges de Pau, doncs si en Josep Iglesias Sanahuja, el Cristià, va demostrar en el seu llarg període com a jutge la seva capacitat de mediació i la molt bona interpretació de la justícia, ara, amb el nomenament de la Gemma Castro (Caixis), s’ha demostrat l’encert en escollir persones qualificades per desenvolupar aquest càrrec, i sense tenir en compte, en absolut, la seva condició de dona, sinó per propis mèrits.

Però, qui és la Gemma? Ningú millor que ella mateixa per explicar-ho.

 

 

-Nom, cognoms i data de naixement.

Em dic Gemma Castro Rallo i vaig néixer el 10 de juny de 1973

 

-Estudis.

Sóc llicenciada en psicologia, col·legiada núm. 9916 i educadora social col·legiada núm. 3013. Entre altres coses, he realitzat un postgrau d’expert en inserció laboral, un curs de mediació...

 

-A què et dediques professionalment?

Des del gener del 2007 fins l’actualitat sóc titular, directora i psicòloga del Centre Mèdic GCR a Montblanc. Centre de Psicologia i d’expedició de tot tipus de certificats de reconeixements mèdics: per a permisos de conduir, llicències d’armes... I això m’ho combino amb la feina d’educadora a la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida) de la Creu Roja de Valls. Allí realitzo activitats docents a alumnes d’ESO amb trastorns de la conducta i problemàtica associada.

 

-Com se’t va ocórrer presentar-te al càrrec de jutge de pau?

En un dinar familiar es va comentar la proposta i els comentaris d’ànims m’ho van fer començar a plantejar seriosament, tot i què la idea d’entrada em semblava poc encertada; després, conversant amb bons amics i veient que el meu entorn més proper em continuava animant per assumir responsabilitats i acceptar nous reptes, vaig decidir tirar-ho endavant.

 

-Quina preparació t`has afegit per poder desenvolupar aquesta tasca?

Recentment en una trobada de jutges de pau de la Conca de Barberà i l'Alt Camp, vaig conèixer la major part de jutges i secretaris judicials de la comarca... va ser molt enriquidor, vaig rebre consells i molt suport. També vaig informar-me dels cursos de formació que es fan periòdicament per aquest any nou, als quals tinc intenció d’assistir-hi.

 

-En aquest temps, has tingut d’intermediar en gaires conflictes?

Un parell d’actes de conciliació.

 

-En el primer dels casos que vas intervenir, creus haver estat al nivell que se’t requereix?

Sempre hi ha qui “guanya” i qui “perd”, però crec que ambdues parts van quedar convençudes de que la conclusió a la que varem arribar era la millor solució possible, sempre, és clar, d’acord amb la llei.

 

-És incòmode per tu donar o treure la raó a una persona coneguda del poble?

D’ entrada pot resultar incòmode, però sempre hi ha una llei que afavoreix una de les parts i tot i que de vegades pot resultar injusta, és la llei i ens toca respectar-la.

 

-Què creus que t’aportarà el càrrec personalment i què pots aportar-hi tu?

És una experiència nova i de tot se n’aprèn. M’agrada la meva professió... la resolució de conflictes, la mediació, la imparcialitat, la confidencialitat... tot hi té molt a veure i està lligat amb el nou càrrec; però sóc conscient de què és molt difícil d’ acontentar a tothom.

Tot i així, m’agrada molt signar els nous naixements i dur a terme casaments, que per cert ja m’he estrenat.

I el què també em fa molta il·lusió és saber que jo, i els cognoms Castro Rallo ja formen part de la història del meu poble.

 

-Voldries afegir alguna cosa més?

Només dir-vos que ha estat una decisió molt, molt pensada i que espero fer aquesta tasca amb la major honestedat i eficàcia possible. Espero estar a l’altura, perquè sóc conscient de què em deixen un llistó molt alt.

 

Molta sort, Gemma, en aquesta nova tasca, doncs les aptituds les tens.

Han acabat les festes de Nadal i Reis

Avui Dia de Reis sembla que fins i tot la bona temperatura s’ha acabat, doncs si fins ara -excepte aquelles quatre gotes que van caure mentre els nens i nenes feien cagar el Tió a sota dels porxos de la plaça Major- la resta de dies es poden qualificar com a perfectes per gaudir de les festes, ara ens ha arribat l’hivern. Un hivern de veritat, doncs aquesta tarda la temperatura ens ha situat en un hivern que no sembla el de les nostres latituds, doncs ha baixat d’una manera molt notable el termòmetre.

Però com que, en bona part, aquestes són festes dedicades als menuts, i demà encara tenen vacances escolars, cal donar-se pressa a posar les fotografies dels actes d’aquest Nadal, per si demà, amb aquest fred que fa, no surten de casa i volen reviure una mica més aquests passats dies.

A més de les pàgines dedicades als més petits, aquestes festes ens han proporcionat actes per totes les edats, i que també podreu trobar inclosos a la web. El passat dia 28 de desembre es ca celebrar el Dia Internacional de la Família, del que ja en vam parlar, i el dia 27 del mateix mes en Josep Maria Sans i Travé va presentar als seus convilatans el seu darrer llibre dedicat als templers: "La fi dels templers catalans".

  Festes de Nadal

Projectes 2009

L’alcalde de Solivella va exposar, al Consell Consultiu del Patrimoni Cultural Solivellenc, els principals projectes previstos per aquest any, en una reunió que va mantenir amb ells en vigílies de les festes de Nadal.

A grans trets així es van desenvolupar els punts a tractar, després de la visita que conjuntament es va fer al pessebre de la Rosita i el Pep, al carrer dels Llorach.

1.- Ja a la sala de plens de la Casa de la Vila, el primer punt feia precisament referència a la visita que acabaven de fer, doncs la Rosita i el Pep poden presumir, a més de tenir el pessebre més monumental, d’una molt important col·lecció de càntirs. Precisament des de l'Ajuntament s’està treballant en incloure aquesta col·lecció en una futura passejada turística per Solivella. A tal efecte es té previst fer-ne una àmplia divulgació, a més de incloure-ho en els propis fulletons turístics, i en campanyes a través de la premsa i la ràdio que ja han mostrat el seu interès.

2.- També relacionat amb la promoció turística del nostre municipi, els Serveis de Turisme de la Generalitat van prendre nota d’una proposta del Consell Comarcal, a instàncies del nostre alcalde, per senyalitzar la ruta del camí del Tallat. En aquests moments es pot ja veure un dels rètols amb les corresponents indicacions a la casa de les Figueres. Un altre com aquest es trobarà a l’hostal del Tallat. Més endavant s’enllestirà amb senyalitzacions, més petites i només amb indicacions de distància i sentit, a totes les cruïlles de camins al llarg dels 12 kilòmetres que van des de Barberà fins al Tallat, passant per Pira i Solivella.

Posteriorment s’editarà material gràfic per tal de potenciar aquesta ruta.

3.- Estudi per la futura bandera del poble de Solivella. Si fa dos anys es va oficialitzar l’escut municipal, ara arriba el torn a la bandera de Solivella i des del departament de Governació s’ha encarregat a l’heraldista Armand de Fluvià un primer estudi per homologar-la d’acord amb l’heràldica del nostre escut.

La bandera tindrà unes mides de 3 metres d’ample per dos d’alt, serà senzilla per tal de facilitar-ne la identificació, però mai pot incorporar l’escut de la població, sinó únicament els elements més representatius. Tampoc pot portar el timbre, la corona de baró. Segons l'Armand de Fluvià caldria convertir les figures en peces que simbolitzarien aquests elements, respectant els colors.

S’ha demanat que facin altres intents, doncs el disseny proposat és força millorable, tal com es pot veure a la fotografia.

4.- Estudi i proposta per la declaració de Bens Culturals d’Interès Local (BECIL). Amb el traspàs de competències de l’any 81, de l'Estat a la Generalitat, hi havia una llista que relacionava cinc edificis d’interès a Solivella: Cal Flavià, la Casa de la Vila, el temple parroquial, el castell i el molí del Caixes. Però en realitat només és el castell l’edifici que té la consideració de bé cultural. En canvi per una llei dels anys 50 es pot incloure també el portal de l’abeurador, malgrat que aquest muntant de l’antiga porta no el va incloure el Consell Comarcal en fer l’inventari de Patrimoni de la Conca. De tota manera, i per tal de beneficiar al poble amb les subvencions de l'1% cultural, l’alcalde ha demanat que a més d’incloure el portal, s’incloguin també els safarejos i un dipòsit subterrani d’aigua, de grans dimensions i de forma de tronc de piràmide, que es troba en una finca de cal Ros, molt a prop del Cussiol.

5.- Un conveni entre l’ajuntament de Barcelona i la Generalitat, amb "Barcelona Catalunya Film Comission", ha permès que es faci una proposta d’adhesió per part del Consell Comarcal de la Conca i els seus municipis, que té com a objectiu promoure Catalunya com a territori atractiu per espai de rodatges. Això significaria, en cas de ser-hi admesos, la promoció del municipi a mercats audiovisuals a través de la seva pròpia web i amb presència a les publicacions que es distribueixen bàsicament a través dels festivals de cinema de referència.

Per adherir-se cal facilitar informació del municipi, i en cas d’estar interessats en el rodatge de films, o spots publicitaris, facilitar els corresponents permisos, donar assessorament als productors i avisar als ciutadans dels llocs que podrien quedar afectats pel rodatge.

6.- Si l’any passat el grup de diables va poder estrenar la Proserpina, aquest any els projectes presentats al programa "Tallers per a la festa" els hi facilitaran una nova figura: La Maranyota.

També s’ha aconseguit de la direcció de Cultura que es muntin uns tallers amb Lus Xipellis per ensenyar noves tècniques i cançons de música de gralla per part de monitors que es desplaçarien a la nostra població.

7.- Destinació del Fons d'Inversió Local per a la Dinamització de l'Economia i l'Ocupació (Reial Decret Llei 9/2008, de 28 de novembre). Cada municipi pot proposar, abans del 24 de gener, una actuació que no consti en cap pressupost, ni tingui finançament de cap administració pública. L’altre requisit és que té d’estar totalment executat  abans del 31 de desembre d’aquest 2009.

Solivella ha proposat que es comenci una infraestructura a la part del darrere de l’escola, per tal que esdevingui un pavelló cobert, ja que la pròpia escola contempla la construcció d’una pista poliesportiva de 600 m2 per part d'Enseyament, que podria ampliar-se a uns 1.000 m2 amb els seus corresponents equipaments i magatzems auxiliars.

8.- El fons FEDER. La continuació de les obres de la Societat, amb el Museu del Castell, si bé s’havia aprovat fer-ho per el 2010, l’alcalde, amb les seves diverses trucades i visites als corresponents departaments, ha aconseguit que s’avanci i s’aprovi per aquest 2009, juntament amb una proposta, força avançada, per crear al mateix lloc un Centre d’Interpretació de l'Arquitectura Renaixentista, que seria un pla pilot i pioner, com a experiència única a nivell de la província de Tarragona. La subvenció que ens correspondria és de 121.000 €.

9.- L’estat actual de la construcció de la llar d’infants, per un total de 15 places, té en aquest moments una dotació econòmica aprovada de 75.000 €.

Per finalitzar la reunió es va fer un brindis per desitjar a tots els solivellencs un MOLT BON ANY 2009.