Desembre'23  

 Màgia

A Catalunya s'apleguen els millors mags del territori espanyol, i un d'ells és el Jordi Caps, que amés ha creat escola.

Ja el varem poder veure a Solivella per la festa Major, i ara tindrem la oportunitat de tornar-lo a veure, gràcies a les gestions de l'Ajuntament  i més concretament a la regidoria de festes, doncs el proper dia 28 dels corrents, tornarà a fer presència al nostre poble.

Com que ca ser tan gran l'èxit que va tenir, en aquesta ocasió, es faran dues sessions. El dia 28 a les 17'30 i el mateix dia a les 19 h. El preu és gairebé simbòlic, doncs es podran adquirir les entrades per només 5€.

 

 Antoni Rosich

El passat diumenge, dia 10, ens va deixar l'Antoni Rosich.

Ell va ser el primer portador de la flama del Canigó a Solivella. Un lloc on havia anat diverses vegades per fer el recorregut des del cim de la muntanya sagrada del catalans, fins el castellet de Perpinyà. Sempre era l'Antoni qui, per Sant Joan, llegia el manifest de la flama al poble de Solivella.

També va ser el fundador del grup de l'ANC  a Solivella, un lloc del whaatsapp que sobreviurà a la seva vida.

Avui, dia 12, s'oficiarà a Solivella un respons per la seva ànima.

El més sincer condol a la seva família.

D.E.P. Antoni

 Les fonts de Solivella al segle XIX

Aquestes eren les fonts que hi havia a Solivella el segle XIX:

 

         1.- La Font Major: situada en el camí dels Horts, vora la rasa. Abans de la canalització de l’aigua a la població era la que utilitzava la gent per anar a cercar l’aigua amb el càntirs. El manatial estava situat a uns dos metres per sota del nivell de terra i s’hi accedia a través d’esglaons de pedra. Tenia també una volta del mateix material.

 

         2.- La Font del Gat: a tocar per la banda septentrional amb la població. Servia principalment per regar la parada annexa.

 

         3.- La Font de la Teula: situada a la partida homònima, al costat del camí vell que anava a Montblanc.

 

        4.- La Font de les Comes: a la banda nordoccidental del terme. Sovint s’hi abeurava el bestiar.

 

         5.- La Font del Metge: a la banda oriental del terme, al costat del Barranc del Xano. En aquest darrers anys s’ha adecentat la zona i s’hi ha fet una àrea d’esbargiment.

 

         6.- La Font de l’Abellar: estava situada en el Florit del Badia, al costat del tros del Cabaler.

 

         7.- La Font del Cabaler:  Tocava amb el Florit del Badia i amb el camí dels Joncars.

 

         8.- La Font del Gravat, situada a la partida dels Riguers,

 

         Sense identificar consten també altres dues fonts: la d’en Malet i la de l’Oliver.

 

         Més important era la Font de la Vena, situada a la vora del Camí del Tallat. L'aigua d’aquest manantial fou la primera que es canalitzà vers la població, fent  un abeurador a una travessia del carrer Major, a prop d’un dels ingressos del la vila. Més tard, una part del seu cabdal s’aprofità per a la Font de la Costeta i després es canalitzà fins a la Font de la Plaça.

 

         Per tal d’assegurar-se l’aigua, el municipi adquirí la propietat del Pou d’en Granell, situat a la intersecció de les rasa de Belltall i la del Torrent. En èpoques de sequera molt intensa sembla que d’aquest pou hi brollava aigua de manera que en tals circumstàncies era aprofitat pels solivellencs com a darrer recurs.

 

 

 

 Novembre'23  

 Tornem al mes d'agost

Ara que han passat ja més de tres mesos és el moment de recordar amb calma tots aquells dies festius que varem viure el passat mes d'agost.

És el moment perfecte, doncs fer reviure aquelles jornades, i més ara que el dia és més curt i aviat és fosc, per recordar el bé que ens ho varem passar amb aquella programació.

Tenim la sort de poder comptar amb moltes i molt bones fotografies de l'Eduard Tarragó per poder recordar-ho tot.

 Mes d'agost 2023 (amb noves fotografies) 

 Nova subvenció

L'Ajuntament de Solivella ha aconseguit una subvenció per sufragar els cost dels socorristes, de la propera campanya d'estiu per la piscina municipal. L'import d'aquesta subvenció és de 8.424?14 € i ha estat concedit per la Diputació de Tarragona.

 Informatiu municipal 

Una vegada més ens trobem amb que aquest full informatiu que es vol dir "La veu de Solivella", quan la veu del poble son nosaltres i no l'Ajuntament, doncs aquest el que ha de fer es escoltar el que diuen els solivellencs, no erigir-se en la seva veu. Segurament devem ser l'únic poble que s'atribueix aquest privilegi. Com també és l'únic poble de Catalunya que acomiada als difunts amb una música diferent, sense  "el cant dels ocells", que va fer  servir com a himne de la pau i que va interpretar el mestre Pau Casals a les Nacions Unides. i, repeteixo, ho va fer com un himne per la pau del món. Quina millor pau podem desitjar als nostres difunts si no és amb aquest himne?

Però ja sabem que l'anterior consistori va entrar amb l'obsessió de destrossar tot el que s'havia fet anteriorment, quan ni existia "L'Informatiu", ni es posava cap música, més que el toc de campanes, per notificar alguna defunció. Rectificar és de savis.

Però un cop dit això, cal lloar el primer escrit que ha fet l'alcaldessa per dirigir-se als solivellencs.

En ell podem llegir un resum de les activitats que s'han portat a terme al llarg del mes d'agost i que van fer que podéssim gaudir de bons espectacles a un cost molt baix, o que hi hagués activitats per tot tipus d'edat.

També fa una reflexió dient que no tot s'acaba amb les festes, sinó que cal treballar per millorar Solivella: L'execució de la renovació de la xarxa d'aigua en la part baixa del poble. Un tema que es va perdre en l'anterior consistori per no haver sabut presentar els papers en regla. En això cal afegir una subvenció que s'ha aconseguit pel canvi de comptadors per uns de digitals.  Amb això es podrà tenir un control en el cas de consum disparat per alguna fuita d'aigua.

També s'ha sol·licitat una subvenció per l'arranjament de la piscina, que prou falta fa.

A seguir treballant doncs per la millora de Solivella!

 Castanyada 

Un any més l'AMPA (Associació de mares i pares de l'escola Sagrat Cor) han estat els organitzadors d'aquesta festa ten catalana, la de les castanyes i els panellets per celebrar la vigília de la festa de Tots Sants.

Si bé en aquests darrers anys -i aquest no ha estat una excepció- les influències de països americans s'han fet notar notablement, sobretot aquelles de tipus mexicà que tenen per finalitat una especia de culte al difunts en les seves disfreces.

Però com sempre s'ha posat una taula per poder degustar els nostres productes típics.

La tarda ha començat amb una sessió de contacontes dirigida als més menuts per part de les dues castanyeres. En finalitzar les exhibicions de disfresses a la plaça Major, la canalla ha passat per les cases per rebre els regals en forma de dolços, seguint una altra costum americana, la del "trick or treat". En podem veure unes quantes fotografies, alguna d'elles d'Anton Maria Tarragó.

 

 Conta contes

 La castanyada a la plaça Major

 Trick or treat

 

 Octubre'23  

 Atur

Segons l'Idescat l'atur a Solivella ha baixat en 10 persones, i queden en total 12 persones sense feina a Solivella en comparació al mes passat.

El sector industrial és el més castigat, amb 6 perdones sense activitat, el que vol dir un 50% de desempleats. Per ordre descentent segueixen els serveis 41'67 %i la construcció 8'33%.

 Homentage a les dones tarragonines

Ahir, 15 d'octubre, al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, es va celebrar un homenatge, i la presentació d'un llibre, que és un compendi de totes aquelles dones, que per un o altre motiu, havien tingut una destacada funció social al llarg de la seva vida.

Entre elles hi podem trobar tres dones solivellenques que, a través d'un tutor havien estat designades per representar el nostre estimat poble.

L'acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Solivella, Sra. Rosa Maria Salvadó i ha estat presidida per la consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Sra. Tània Verge.

També el mateix dia es va declarar un incendi en una casa del carrer Abadia Vella de Solivella, en la que va morir un veí. Es tractava d'una persona coneguda per tothom, el Balbino, un home poc sociable i amb complex de Diógenes, motiu pel qual, tota la runa acumulada dintre la seva vivenda, va fer que el foc s'estendrés ràpidament, provocant el fatal desenllàç. D.E.P.

 Setembre'23  

 Festa Sagrat Cor

Si bé aquest any no ha tingut el lluïment d'anys anteriors a la pandèmia, cal dir que ha estat molt millor que l'any passat, en el que no es va fer pràcticament res per engalanar els carrers.

Ho podem veure, seguint tota el recorregut pels carrers i capelles de Solivella, gràcies a les fotografies d'Eduard Tarragó.

 Sagrat Cor 2023  

 Programa Festa Sagrat Cor

Programació de la Festa, any 2023

 Agost'23  

 Estelada de Festa Major

Degut al efectes del temps, molt de sol, vents, l'estelada del coster estava ja a les últimes. Per aquest motiu i per donar-ho més lluïment, sobretot aquests dies de Festes, L'Ignasi Corbella, "Petxina; l'Anton Maria Tarragó i el Manel Tarragó, ambdós de cal Txà, van pujar al coster per tal de canviar-la per una de nova, segons veiem en aquestes dues fotos:

 Rectificació

Al programa de Festa Major, s'han de fer les següents modificacions:

La caminada serà el divendres dia 18

Les havaneres el dissabte dia 19

  Fetes mes d'agost

Per tal d'aprofitar al màxim totes les subvencions possibles, aquest any les festes d'agost es fan amb dos diferents noms "Solivella es mou" i el programa propi de Festa Major.

En total els actes que se celebraran són els següents. Una excel·lent programació!

 

 Juliol'23  

  Eleccions espanyoles 23 J

Amb una alta participació a Solivella, els resultats de l'escrutini van ser el següents:

ELECCIONS AL CONGRÉS

Junts per Catalunya: 134 vots

ERC: 128 vots

PSC: 64 vots

PP: 24 vots

CUP: 17 vots

VOX: 9 vots

 

ELECCIONS AL SENAT

 

ELECCIONS AL SENAT

COMPOSICIÓ  DE  LA  TAULA  I  ACTES  DE  L'ESCRUTINI  FINAL

 Juny'23  

 Forta pluja

Ahit, 7 de juliol, va caure una forta pluja, en cosa de només uns 20 minuts, una mica més de 30 litres d'aigua (un pluviòmetre prop de la plaça Major va marcar 31 litres) i una mica de petites pedres barrejades amb l'aigua.

Aquí en tenim constància gràcies a la primera de les fotografies que és obra de la Cristina Sabaté . La segona està treta d'un vídeo que han enviat.

 Conseqüències de la ineptitud

El nou consistori es trobarà amb l'herència de la ineptitud i deixadesa de l'anterior alcalde.

Ja ho va dir quan es feien les obres per l'aigua a la plaça Major: "Ja ho arreglarà el que vingui desprès".

Però a més ara es trobaran amb el "pufo" que els deixa a la Societat i a la piscina , doncs feia un mínim de dos anys que l'Ajuntament no cobrava els rebuts de lloguer ni els del llum. Tot allò es va anar engrandit i ara ens trobem amb el que ens trobem per culpa de no haver sabut gestionar-ho al seu temps. Semblava que li feia por reclamar el deute. Por o peresa. Era més còmode deixar-ho pels següents. I així és com ens trobem ara.

Com se li podrà donar una solució satisfactòria? Difícil resposta. Doncs l'enredo en que es troben no és fàcil de gestionar.

Una altra prova d'ineptitud i deixadesa és el lamentable estat com han deixat arribar la piscina i el entorn, lavabos, bar. terra i gespa. Gespa? més que gespa sembla un camp de rostoll. Sempre amb la mateixa manera de fer. Ja ho arreglaran els que vinguin després.

 Sant Joan 2023

Ja hem tingut la primera representació oficial del nou consistori. Ha estat en la organització i presentació de la la festa del Països Catalans per excel·lència, la que ens fa arribar la flama del Canigó per celebrar com cal la Festa de Sant Joan.

 

 

 Sant Joan 2023  

quest passat dia 17 de juny, ha Solivella s'ha viscut una d'aquelles celebracions que fa goig anotar.

El Juanito i la Lourdes han arribat als seus propers 50 anys de casats. Enhorabona!

En aquesta fotografia de l'Eduard Tarragó els podem veure davant de l'altar del Sagrat Cor, amb el seu fill Jordi, la seva dona Glòria i el seu net Gerard.

 Revivim Sant Isidre 

Ara que ja ha passat un mes, és el moment de reviure i recordar la festa de Sant Isidre.

Segurament ens farà il·lusió tornar a veure els nostres infants vestits de catalanets dalt de les carrosses, però encara ens en farà molta més dintre d'uns quants anys, quan hagin fet la seva evolució cap a la pubertat i encara  quan ja ens en farà molta més quan els poguen veure fets uns homes o dones, tal com aqui podem veure des de l'any 1976.

 

  Sant Isidre 2023  

 Maig'23  

 Resultats votacions municipals 

Com era de preveure ha guanyat la llista encapçalada per la Rosa Maria Salvadó.

Ha guanyat i no precisament per ser la única llista que es presentava a Solivella, sinó que ha sortit vencedora d'aquests comicis per ser una perdona amb idees, que lluita per portar a terme tot allò en que creu. Treballadora incansable i absolutament responsable dels seus actes.

Solivella tindrà una molt bona alcaldessa.

Resum escrutini

Escrutat 28M26M 100,00%100,00%  
Escons totals 28M26M 77  
Vots comptats 28M26M 329405 63,26%77,58%
Abstencions 28M26M 191117 36,73%22,41%
Vots nuls 28M26M 4421 13,37%5,18%
Vots en blanc 28M26M 3555 12,28%14,32%

 

 

 Sant Isidre 2023 

Programa de festes:

Dissabte dia 13

 A les 10:00H del matí a la Plaça Major

CONCENTRACIÓ dels Infants,

Pubilles Majors, jovent i poble en general.

Ens acompanyaran els Gegants i Capgrossos conjuntament amb

les Grallers “LUS XIPELLIS” i els tambors de “RIGOR MORTIS”. Enguany

els Capgrossos estrenen nou vestuari i us esperen a la

plaça per acompanyar-los. Iniciarem la cercavila amb les tradicionals

carrosses de les Pubilles i dels nostres infants, que lluiran

el vestit típic català, recorrent els principals carrers i places.

 A les 11:30 del matí a la Plaça Major  

A la plaça Major, el Sr. President de la cooperativa Jaume Bosch

Español farà entrega de la banda a la Pubilla de la Cooperativa:

NÚRIA IGLESIAS CARULLA

i dos membres del Consell Rector a les seves dames d’honor:

MARTA GARCIA QUEROL i SARA JORDANA SENDRA.

Seguidament

El President de la cooperativa Jaume Bosch Español farà entrega

del vi, els fruits secs i l’oli a les pubilles de la Cooperativa que

faran l’ofrena a Sant Isidre.

A continuació

Tindrà lloc la presentació de l’acte del Grup Cultural de la Dona,

amb l’acompanyament dels gegants de Solivella la Montserrat

i el Jordi i els Nans, essent proclamats els Hereus i les Pubilles:

PUBILLA INFANTIL: JÚLIA ROMERO MONTSENY

HEREU INFANTIL: XAVIER CARTAÑÀ GARCIA

Desprès un infant farà l’OFRENA FORAL

a la Verge de la façana de l’església.

A les 12:00 del migdia

MISSA en honor de Sant Isidre Llaurador

amb l’acompanyament del cor parroquial

En acabar la Missa

Mn. Andreu Figueras Paz sortirà a la plaça Major a donar la

BENEDICCIÓ A LA RELLA I A LA REFECCIÓ

oferta per la cooperativa.

Abans, farem una pregaria conjunta al nostre patró Sant Isidre

per demanar les tan necessitades pluges.

Tot seguit els presents podran

tastar la coca i el cava del celler.

A continuació

A la sala d’actes de “La Societat”

CONCERT amenitzat per l’orquestra

SWING LATINO

A les 5:30 de la tarda

ESPECTACLE INFANTIL

al local de La Societat”

El Moliner

Funció de titelles d’un conte ambientat

en la época mitjana

El protagonista ingenu perd la farina

per culpa de la entremaliada Tramuntana,

passant per un reguitzell

d’aventures per poder-la recuperar.

Tindran èxit els seus viatges?

De 6:00 a 8:00 de la tarda

EL RACÓ DEL CÀNTIR col·labora amb la festa i farà

portes obertes per a tothom que vulgui visitar

L’EXPOSICIÓ DE CÀNTIRS DE LA ROSITA I EL PEP

A les 7:00 de la tarda

A la sala d’actes de “La Societat”

CONCERT DE SANT ISIDRE

i tot seguit LLUÏT BALL amb l’Orquestra

SWING LATINO fins que el cos aguanti

Diumenge dia 14

A les 11.30 del matí

MISSA MAJOR

De 6:00 a 8:00 de la tarda

EL RACÓ DEL CÀNTIR col·labora amb la festa i farà

portes obertes per a tothom que vulgui visitar

L’EXPOSICIÓ DE CÀNTIRS DE LA ROSITA I EL PEP

A les 6:30 de la tarda

La Cooperativa convida a tots els

Solivellencs i Espluguins a degustar

els caves de

La trobada es farà a l’antic Celler

del Carrer de la Creu i estarà amenitzada

pel grup JUKE COVERS

 Presentació candidatura 2023 

En la tarda d'ahir, dia 6 de maig, al local de la Societat, va tenir lloc la presentació oficial de la candidatura a les eleccions municipals que se celebraran el proper diumenge, dia 28 d'aquest mes.

Va obrir l'acte l'actual alcalde, Jaume Bergadà, que va voler presumir d'aquell informatiu que ell li va canviar el nom per posar-li el de "La veu de Solivella", obviant que la veu de Solivella som nosaltres, ells només són els gestors del minicipi, però la veu la tenen els solivellencs i solivellenques. El nom correcte era el d'abans "Informatiu Municipal".

Per tal de presentar aquest grup, es van desplaçar a Solivella dues persones: Carme Ferrer, alcaldessa de Senan i diputada de la Diputació de Tarragona, i Marc Roca, alcalde de Rocafort de Queralt., com se           

Tot i que en la invitació a l'acte es parlava de de dues coalcaldables, en realitat només hi haurà una sola alcaldessa, doncs només una d'elles pot tenir el poder de signar documents oficials.

Cal destacar, i molt, que per primera vegada, Solivella tindrà una dona portant les regnes del nostre Consistori.

Desprès de la presentació dels dos forans, van començar presentant els suplents de la llista municipal. Tots ells van  tenir breus intervencions, però totes elles carregades de bones idees.

A continuació, i començant pel número més alt a la llista, van intervenir els "titulars". Els cincs primers també amb intervencions curtes però amb idees molt clares. Finalment van intervenir les dues primeres de la llista. Primer la Helena Querol Cortés, que portava els seu discurs escrit molt ben estructurat. Va tancar l'acte qui encapçala la llista, Rosa Maria Salvadó Pijuan, "la Tupi", com la coneix tothom a Solivella, i com molt bé ella va recordar els orígens d'aquest renom. No portava el discurs preparat, però les seves paraules van ser molt emotives i, sobretot, sense falses promeses electoralistes, que després no es poden complir. Va tocar molt bé de peus a terra.

Sembla ser que tindrem un molt bon equip si els deixem treballar pel poble.

 Eleccions municipals 2023 

Ja tenim la candidatura, única, com era previsible, en la que podem veure la gran diferència entre l'equip titular i l'equip suplent. Però no hi ha cap dubte que aquest equip titular golejarà en tots el partits que hagi hagi de jugar.

També cal destacar el nom que s'ha escollit, Independents per Solivella-Acord Municipal, que en paraules de la futura alcaldessa , no vol estar lligada a cap partit.

 

 Discurs de Josep Maria Sans Travé 

Aquest és el discurs d'agraïment que ha fet en Josep Maria, a l'església de Sant Miquel de Montblanc, en ser nomenat fill adoptiu d'aquella vila, pas previ a rebre la més alta distinció que pot atorgar un consistori, la de fill predilecte:

1.- Agraïment

La cortesia obliga que les meves primeres paraules vagin adreçades  als muníceps montblanquins, presidits pel seu cònsol en cap, per la concessió que acabeu d’aprovar, és a dir, l’atorgament magnànim en favor de la meva persona de “fill adoptiu” de la vostra vila. En conseqüència,  corresponc a cada u de vosaltres amb el meu agraïment més profund per la vostra generositat, que ultrapassa en molt els mèrits que jo pugui tenir o al·legar i em comprometo a ser digne  de la vostra decisió en la mesura que sigui al meu abast en l’enaltiment de la vostra, a partir d’ara ja “nostra”, vila de Montblanc.

Jo com tots vosaltres, com molts dels aquí presents, he estat “contagiat” pel “montblanquinisme”, aquest sentiment personal i íntim, singular, indescriptible però real,  que fa valorar la nostra vila, des de l’estructura urbana, amb les seves típiques muralles, amb els seus carrers i places, els seus edificis emblemàtics, civils i religiosos, i la seva gent, liberal, oberta, generosa i amable. Un afecte que et fa valorar i apreciar  acuradament la nostra vila i el que representa

2.- Fases de la meva estimació a Montblanc.

Ni que sigui molt breument, haig d’aprofitar l’ocasió per justificar el meu “montblanquinisme”, que s’ha configurat a través de diverses fases fins a arribar al dia d’avui.

Primera: caracteritzada per l’admiració per la vila. Faig referència a un sentiment llunyà en el temps, quan de petit, com molts altres infants dels pobles de la rodalia, vàrem tenir els primers contactes  amb la capital comarcal, que naturalment han augmentat al llarg dels anys. En concret vull destacar un esdeveniment que per la seva fascinació i fastuositat he conservat sempre, perquè em va enlluernar profundament: em refereixo a la festa que es va celebrar l’any 1956  per commemorar el 50è aniversari de la coronació canònica de la nostra patrona, la Mare de Déu de la Serra. Rememoro la sorpresa i l’admiració que em causaren el conjunt d’actes d’aquella celebració i que em feren entendre que la vila gaudia d’uns elements comparables als que m’havien captivat a Reus, Tarragona i Barcelona, les capitals que ja havia conegut.

Els anys i noves presències a la població, motivades per diverses causes, com ara les visites al Museu, les reunions al Centre d’Estudis, les celebracions socials o religioses, les manifestacions folklòriques, l’atracció comercial o els simples moments de lleure per gaudir dels sol o la fresca de la Plaça Major, sempre acollidora, han ampliat i intensificat la meva consideració i estimació per la nostra vila.

Segona fase: coneixement de la vila i la seva gent. La segona fase del meu «montblanquinisme» l’ha motivat la meva formació professional. En aquest lloc on estem ara aplegats, l’any 1970, durant la celebració de les Festes Pompeu Fabra -ho recordem molt bé el conseller Josep Gomis que era aleshores alcalde de la vila i jo, que hi vaig .participar- vaig obtenir el Premi de Recerca “Jaume Conesa” per una biografia sobre aquest personatge montblanquí  del segle XIV - un dels més distingits i eminents que ha tingut la nostra població -. El treball d’investigació va representar la meva primera incursió en el passat de Montblanc. Notari a la vila, exercí aquest mateix ofici a la cort reial de Pere III el Cerimoniós, arribant a ser el seu secretari particular i fins i tot, en la seva qualitat de protonotari, cap de la Cancelleria - l’oficina on es redactaven les cartes, els manaments i les ordres del sobirà -. Així mateix, destacà com literat  - va traduir del llatí al català les anomenades «Històries troianes», del jurista i poeta italià Guido delle Colonne – i va representar per l’estil  acurat, culte i elegant de la seva prosa un dels precursors de l’humanisme a Catalunya, que aviat va donar noms com Bernat Metge qui, com Conesa, exercí també de notari a la Cancelleria Reial. Socialment Conesa assolí el que mancava a un alt funcionari de la cort: el grau de noblesa. Per tal de facilitar aquest objectiu  adquirí el castell de l’Espluga Calba l’any 1368, esdevenint senyor jurisdiccional d’aquest lloc.

L’estudi d’aquest personatge em feu conèixer el marc, l’escenari on va desenvolupar bona part de la seva vida, la vila de Montblanc, en  una època que coincidí amb el període del seu major progrés econòmic i social, com ho confirma el fet que  esdevingués la setena població en nombre d’habitants de Catalunya.

Una altra fita del coneixement de Montblanc fou l’anàlisi de la seva organització municipal i la seva evolució fins a la meitat del segle XIV, quan Pere el Cerimoniós va reduí la participació dels caps de família en el Consell General de la vila. Aquesta recerca al mateix temps que m’instruí sobre els aspectes jurídics i administratius del municipi  ens els primers tres anys de la seva singladura històrica m’informà també de l’estructura econòmica i social de la vila i la seva incidència i repercussió en l’acció política.

Més recentment, a la revista electrònica “Podall”, m’he introduït al Montblanc de la segona meitat del segle XV a través de l’anàlisi de les diverses visites pastorals dutes a terme pels prelats tarragonins. La vila, tot i que li havia minvat el progrés i prosperitat de la centúria anterior, apareixia encara florent, amb força moviment econòmic i administratiu, com ho constaten la celebració de les corts de 1414 i l’allotjament, uns mesos de ple estiu de l’any 1490, del govern de la Diputació del General o Generalitat, quan la pesta feia estralls a Barcelona. L’estudi, doncs, d’aquest període m’ha permès d’endinsar-me en el complex món eclesiàstic – configurat pels preveres residents a la vila i la seva  dubtosa moralitat, i els que, absents, en percebien rendes procedents de benifets – i el religiós -representat per les comunitats de framenors, clarisses de la Serra i mercedaris – i també en el món de les creences religioses dels fidels de la població.

Aquest coneixement rigorós de la vila i la seva gent  no l’he format només per aquests aspectes històrics que acabo d’assenyalar, sinó que hi ha incidit el contacte directe i sovintejat amb personatges de la vila, alguns ja traspassats, i d’altres afortunadament aquí presents, que a través de converses, col·loquis i trobades m’han encomanat i incrementat el sentiment de montblanquinisme. Òbviament no els puc citar tots, però no puc deixar de passar l’ocasió sense esmentar-ne alguns d’ells:  em refereixo als senyors Antoni i Carles Andreu i Abelló, Lluís París i Bou i l’artista Maties Palau Farré -tots quatre traspassats-, a Maties Solé i Maseras, l’honorable conseller Josep Gomis i Martí, l’historiador Jaume Felip i el cònsol en cap Josep Andreu i Domingo. Tots ells, a més de molts altres que pel temps he hagut de silenciar,  m’han ajudat amb l’exposició de les seves idees i pensaments a plasmar el sentiment que he avançat.

Tercera fase: Un sentiment que avui, amb aquest acte, culmina la darrera fase, la de la integració personal com a fill adoptiu en la nostra vila de Montblanc.

Cònsol en cap i jurats de Montblanc, us reitero que em feu l’honor més gran que pot aspirar un fill d’aquesta comarca nascut fora de la capital. 

Us accepto, doncs, aquest reconeixement que em dispenseu amb il·lusió i especialment agraït, que reforça el meu compromís personal a continuar treballant en el meu camp professional, la història, per indagar el passat gloriós de la nostra vila i la seva gent amb la plena voluntat de donar a conèixer qui han estat i què han fet els nostres avantpassats, perquè aquest saber i il·lustració estimulin un present de progrés i perquè cooperin a augurar un futur més pròsper i millor per a tots els montblanquins.

Per cloure aquest moment tan solemne permeteu-me que posi èmfasi al suport constant que en aquest llarg procés de relació, coneixement i afecte per Montblanc, amb què m’ha obsequiat la meva esposa Conxita, sempre atenta i diligent al meu costat, participant molt sovint en les meves trobades amb els personatges que he esmentat, així com també la comprensió dels meus tres fills,  l’Oriol, la Laia i l’Oleguer, i del fillol Gabriel Suau, tots quatre presents en aquest acte.

Vull agrair als col·legues de l’Acadèmia de Doctors, desplaçats avui aquí per palesar-me la seva amistat i acompanyar-me amb l’escalf del seu afecte. Em refereixo als doctors Albert Biete, Emili Gironella i Montserrat Guillén i les seves respectives parelles, i els doctors Josep Maria Ustrell i Pere Gascon i la doctora Marta Pulido. Així mateix, mereixen la meva consideració l’acadèmic mexicà Josep Maria Murià Rouret i el meu editor Lluís Pagès que han acceptar d’acompanyar-me en aquesta especial celebració. Per acabar vull reconèixer la presència de la meva germana Rosa Mary i el cunyat Jaume, dels meus nets Alguer i Magí  i de diversos amics i amigues solivellencs que m’acompanyen amb la seva amistat i afecte. Gràcies.

Moltes gràcies,  cònsol en cap i jurats de la vila, per la vostra benvolença i generositat,  i a vosaltres, convilatans i amics montblanquins que m’ heu acompanyat en aquesta efemèride  tan emotiva i solemne, us expresso amb el meu agraïment la meva estima més  sincera i afectuosa.

 

Josep Maria Sans i Travé

            Montblanc, 22 d’abril de 2023  

  Honors a un Solivellenc 

El ple medieval, que es celebrarà dissabte dia 22 d’abril a l’església del Sant Miquel de Montblanc, nomenarà a Josep Maria Sans Travé i a Laura Baeza Giralt com a fills adoptius de la vila Ducal.

 

Josep Maria Sans Travé, que va néixer a Solivella el 23 d’abril de 1945, és llicenciat en Història Medieval per la Universitat de Barcelona. Al llarg de la seva carrera ha ocupat, entre d’altres, la direcció tècnica de l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona, va ser el cap del Servei d’Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, així com també va ser nomenat Director de l’Arxiu Nacional de Catalunya; a més de Director General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.

 

Laura Baeza Giralt, que va néixer a Paris el 19 d’abril del 1952, va cursar estudis de Ciències Polítiques que va completar amb el màster d’Estudis europeus a la Universitat Lliure de Brussel·les. Ha desenvolupat la seva carrera professional durant trenta anys al Parlament europeu i a la Comissió Europea, i també ha col·laborat amb el servei exterior de la UE, acabant la seva trajectòria professional com ambaixadora de la UE a Algèria i Tunísia.

  Pinzellades de Setmana Santa 

Un parell d'actes són els que han concentrat més afluència de gent aquesta passada Setmana Santa. Entre els que hi participaven i els que anaven a guaitar se'n han de destacar dos d'aquest actes. El Diumenge de Rams i la processó del Divendres Sant.

En aquest web en podeu veure unes quantes fotografies. Les del Divendres Sant cedides per l'Enric Capdevila.

  Setmana Santa 2023  

  Diumenge de Rams  

Aquest any ha estat diferent la posta en escena d'aquesta celebració, doncs s'ha suprimit la característica tarima que es posava davant de la porta de la Casa de la Vila i s'ha fet tot a peu pla. A més, desprès de la benedicció s'ha fet un recorregut per dintre de l'església on s'han pogut admirar les noves formes ornamentals que s'ha introduït en la decoració del temple parroquial (les escenes del Via Crucis, i les figures que s'han posat a banda i banda de la porta d'accés), entre altres.

També s'ha vist una lleugera millora en l'increment de palmes i palmons, doncs aquest últims anys havien minvat molt . De totes formes, moltes d'elles, un cop fet aquest esmentat recorregut per dintre del temple, han tornat a sortir directament al carrer, sense esperar la cerimònia religiosa, com es pot veure en la darrera fotografia del reportatge fotogràfic.

 Diumenge de Rams 

 

  Març'23  

  Subvencions 

L'Ajuntament rebrà pròximament unes subvencions, que, en gran part, van destinades a la piscina i al seu entorn.

Concretament una de 8.174  €, que en la seva totalitat van directament per la zona de la piscina, i una de 2.825'92 €, per la despesa de contractació del socorrista, la desratització d'instal·lacions i clavegueram i alimentació de les colònies de gats.

Esperem que una bona part vagi destinada a la millora de la part del bar, tant del terra com del ridícul espai que hi ha al propi bar, doncs no trobaríem en cap piscina municipal del nostre entorn un terra com el que tenim aquí ni un raquític bar com el nostre.

També és molt important la desratització, doncs ja fa un parell d'anys que es veuen rates de considerables dimensions en aquesta zona.

Amb aquestes possibles millores caldria afegir-hi que no s'hagi de tancar abans d'hora per poder donar aigua a la Cooperativa quan comença la verema.

A propòsit d'aquesta aigua, tot i que per alguns pugui sonar molt malament, no té cap mena de lògica que s'hagi de regalar una aigua que paguem tots els solivellencs per profit de quatre terratinents, primer pel cost econòmic que suposa, i en segon lloc, en aquesta època de manca d'aigua generalitzada que estem patint a Catalunya. No és excusa dir que aquí tenim l'aigua de l'Ebre. A més, aquesta l'estem pagant molt més cara i en total són 640.000 litres d'aigua que caben a la piscina .

O sigui que, mans a la obra, i esperem que l'Ajuntament tingui la valentia d'acabar amb aquest abús. 

  Defunció 

Aquesta passada nit ha traspassat la veïna Guadalupe Ballart, una dona que fins fa ben poc havia demostrat ser una gran veïna del carrer i una excel·lent col·laboradora  en les festes del poble, especialment en aquelles de caràcter religiós, doncs fins fa ben poc era ella la que donava instruccions de com fer i decorar la capella de la Creu, tant pel Sagrat Cor com per la diada del Corpus, fent, amb les seves mans, tapetes ornamentals per decorar les capelles i donant idees, ara últimament des del balcó de casa seva,  de com posar-ho tot.

Una lamentable pèrdua, la trobarem a faltar. El més sentit condol als seus familiars.

  Febrer'23  

  Carnestoltess 

Tot i que ja s'ha celebrat en Quaresma, aquest festa pagana és la dóna inicia a aquest període litúrgic de quaranta dies, reservat a la preparació de de la Pasqua de Resurrecció.

Però des de fa uns anys el Carnestoltes se celebra ja començat aquest període. Però així com l'any passat -període ja postpandèmic- es van poder veure 8 comparses, aquest 2023 només se n'han pogut veure sis, i gairebé amb absència de carrosses si ho comparem amb altres anys.

DE tota manera, i gràcies al Ton Maria Tarragó, en podeu veure unes quantes fotografies com a record de la festa d'enguany.

 Carnaval 2023  

  Plaques solars 

El Diari de Tarragona, d'avui, 22 de febrer, parla de l'intenció de l'Ajuntament de posar plaques solars als edificis públics.  El que més s'adapta a aquesta iniciativa és el sostre dels equipaments de l'antic camp de futbol, doncs disposa d'una gran superficie que pot generar molta energia a través de les plaques solars.

Segons declaracions de l'alcalde aquesta operació tindrà un cost de 96.174'10 €. Una quantitat que es pot recuperar en poc tems gràcies a l'energia que generaran.

També parla de la renovació de les canonades d'aigua, que sembla ser que estan paralitzades fa temps. En la declarció de l'alcalde culpa a no se sap a qui, doncs el motiu va ser que no es van presentar correctament els documents per obtenir diners del fons Nex Generation, Si recordem la seva anterior declaració va dir: “demanar diners al fons Next Generation sempre és molt difícil, perquè és molta feina de papers”. És a dir, no por culpar a ningú per haver presentat incorrectament els papers.

Si la noticia de les plaques és molt bona, aquesta excusa de l'aigua no ho és tant.

Podeu llegir tot l'article del Diari de Tarragona en aquest enllaç:

  Diari de Tarragona  

  Punts de recàrrega 

Després de més de mig any, l'Ajuntament s'ha dignat a donar una explicació del punts de recàrrega que es van posar a tocar la pista poliesportiva per cotxes que no existeixen a Solivella. La única bona notícia es que no ens costaran ni un euro. Menys mal.

Això si, quan ens parlen de càrrega ràpida, haurien d'escriure rapideta, doncs la majoria dels que es posen actualment són de 150 kW, el que vol dir que parlar de 100 kW ja ha quedat desfasat.

Ara només cal esperar que es comprin cotxes de propulsió elèctrica.

  La Candelera 

Els "Barbuts" van encertar-ho, i pel que sembla la nostra Candelera també ho encertarà.

Si els americans tenen una marmota que diuen que encerta la fi del hivern i l'arribada de la primavera, nosaltres tenim la tradició de confiar en la Candelera i en la seva famosa dita: "Si la Candelera plora l'hivern és fora, però si la Candelera riu l'hivern és viu."

Avui dia dos de febrer tenim un sol esplèndid, el que vol dir que la Candelera riu. I, segons les previsions de les agències de meteorologia, encara ens queden uns dies d'aquest fred intens que em patit enguany. O sigui, no correu a guardar la roba d'hivern a l'armari, doncs encara farà molt fred.

 

  Gener'23  

  Els Barbuts 

Aquest any la setmana anomenada del "barbuts" farà honor a la seva tradició, doncs després d'haver passat unes festes de Nadal amb temperatures gairebé pròpies de l'estiu, finalment aquests "Barbuts" ens portaran temperatures pròpies d'aquesta època de l'any,

Segons les previsions, a partir del dimecres, les temperatures de la matinada cauran per sota dels zero graus i durant les hores del dia només s'arribarà a màximes de 7 o 8 graus

És a dir, abriguem-nos per estar a gust, sobretot al carrer.

  Aclariment per part de l'Ajuntament 

En el resum de l'any 2022, que es publicar en aquest web, la Regidora de Joventut ha volgut fer unes puntualitzacions al respecte.

Es tracta del tancament del local del jovent. Segons ha explicat els motius que van portar a fer l'esmentat tancament van ser deguts al mal comportament d'alguns d'ells, que van ocasionar queixes de veïns del carrer Major, degudes a l'alt volum que posaven a a música a altes hores de la nit.  També per la deixadesa en que tenien el local, de brutícia i sense cap manteniment. El més greu de tot va ser que allí es van detectar substàncies addictives contra la seva pròpia salut. El colmo va ser detectar que un foraster es va quedar a dormir una nit en el local.

Amb aquestes explicacions no hi ha dubte que el local va ser ben clausurat, i que no és la Regidora que hi ha d'educar a aquests joves, sinó que han de ser els pares els que s'han de preocupar del que fan els seus fills.

Resumint, es va prendre una bona decisió.

  Reis i discurs 

Les carrosses dels reis d'enguany han estat només tres, i amb un pobre discurs a la plaça Major per part de l'alcalde poc preparat, molt breu i no gaire dirigit als infants, amb paraules en Xipella que s'han notat molt forçades. El súmmum ha estat quan ha interromput els seu discurs per tres vegades demanant "aplausos" en lloc d'aplaudiments. Uns aplaudiments que han fet quatre gats.

Els Reis han entrat a la Societat sense cap mena de música i sense anunci de l'entrada. Uns Reis muts o emmudits, sense cap discurs ni al balcó de la Casa de la Vila ni a la Societat.

Cal que en prenguin bona nota per tractar de millorar-ho els propers anys.

  Aparatós incendi 

També avui, 4 de gener, a quarts de sis de la tarda s'ha produït un incendi en una casa del carrer Abadia Vella, segurament per la manca de neteja del sutge de la ximeneia, doncs el foc ha començat allí i ràpidament s'ha estés per les bigues de fusta. Per aquest raó, i per tal d'apagar-lo ràpidament, han intervingut cinc dotacions de bombers de tres diferents llocs de la comarca, de Montblanc, Santa Coloma de Queralt i Sarral.

La casa en qüestió està situada al carrer de l'Abadia Vella, molt a prop de la placeta dels Tupins.

  Final campionat de futbol sala femení de la Conca 

Avui, 4de gener, a les 13 h.,  es jugarà la final de futbol sala femení de la Conca de Barberà a la pista poliestportiva de Solivella.

  Resum de l'any 2022 

A principi de l’any 2022 es van enregistrar diversos casos de Covid a Solivella (més d’una dotzena) que difícilment s’havien registrat en els pitjors dies de la pandèmia.

 

El 22 de gener es va fer una conferència sobre el castell de Solivella, a càrrec del Dr. Josep Maria Sans i Travé al local polivalent de la Societat i que va continuar in situ a les restes del castell, que, a més, de parlar del castell va dissertar sobre els inicis de la nostra població.

 

El mateix mes de gener es preguntava en aquesta web cóm estaven les obres de l’aigua, doncs no s’havia donat cap mena d’explicació, ni de l’evolució de les obres, ni dels terminis d’enllestiment, ni del cost previst. Ara, a finals d’aquest 2022, ens hem assabentat que, per una mala presentació dels papers, per part de l’Ajuntament, dels Fons Next Generation. La resposta de l’alcalde va ser: “demanar diners al fons Next Generation sempre és molt difícil, perquè és molta feina de papers”. Si és així em pregunto què fan a l’Ajuntament doncs. Els espanta la feina?? Segurament si, perquè si repassem els eBandos d’aquest any i sumem els dies que diu que les oficines de l’Ajuntament estaran tancades, ens posarem les mans al cap! Resumint, s’han perdut 375.000 € de l’ajuda europea. El que si s’ha donat per acabat són les destrosses que es van fer a la plaça Major, que tal com va dir en el seu dia l’alcalde “ja ho arreglarà el que vingui després”.

 

El dia 3 de març Solivella es va solidaritzar amb Ucraïna il·luminant algunes cases, la casa de la Vila i l’església amb motiu d’aquesta cruel guerra.

 

A Solivella es va celebrar el Carnaval quan ja estàvem en plena Quaresma.

 

El dia de Sant Josep, es va presentar un nou seminarista solivellenc, rebent els ministeris de l’acolitat i el lectorat (ordres menors) de mans de l’arquebisbe Joan Planellas. No va ser cap excepció, doncs com els tres anteriors tampoc va continuar.

 

El Xipella a Girona. D'una manera molt mal organitzada i sense cap mena de publicitat ni difusió (ni a l'eBando, ni pregons) que ho notifiqués, més que a viva veu a les persones que va creure la regidora de Cultura que hi podien estar interessades i no li fallarien, sense donar opció a ningú més, la regidoria va organitzar un autocar per anar a Girona per parlar del nostre estimat dialecte.. En total només 22 persones van anar-hi, tot i ser gratuït.

 

El millor de l’any, i el més positiu per Solivella, va ser el 9 d’abril, quan es van inaugurar dues importants obres al nostre poble: La Sala de Vetlles i l’ampliació de l’escola. Per la primera es va desplaçar a Solivella la presidenta de la Diputació, la Sra, Noemí Llauradó, i per la segona el conseller de Cultura, González Cambray, que no va ser gaire benvingut a Solivella, per la seva pobre actuació davant de l’imposició del 25% de castellà a l’escola. També es va fer una millora al terra del cementiri amb pedres blanques de riu. Tot això contrasta amb la deixadesa que es veu als carrers de Solivella.

 

Un any més hem vist que no es fa res per millorar la seguretat al pas de la carretera pel mig del poble. Res, a diferència dels pobles de l'entorn, per fer reduïr la velocitat del vehicles que trevessen el poble. Sembla que no s'hi farà res fins que haguem de lamentar alguna desgràcia.

 

Un brètol va treure l’estelada del coster i la va substituir per una estanquera. Hi ha d’haver persones de tota mena en aquesta vida. A les 11 del matí ja hi havia altra vegada l’estelada.

 

Celebració d’un centenari, La Teresina March, de cal Petxina, va celebrar els seus 100 anys de vida. Va rebre la insignia i medalla de la Generalitat de Catalunya, a més dels obsequis de les entitats solivellenques i la ballada de l’Esbart Dansaire. A la tarda, i en el seu honor, la regidora de Festes ha programat un concert a la sala polivalent de la Societat. Però el millor obsequi és el que ens deixarà ella, amb les obres amb pedra que ha anat treballant durant molts anys i que quedaran al poble de Solivella.

 

Conferència sobre la repressió franquista a les dones de Solivella, per part de Josep Maria Sans Travé.

 

Festa de Sant Isidre. La pubilla d’aquest any ha estat la nena Èlia Español Cabré, i l’hereu Justin Jonai Salinas Aguinsaga. Uns pubillatges que van instituir les dones del Grup Cultural l’any 1978.

 

El dissabte, 4 de juny, dia de les institucions, es donen per acabats els actes del 60è aniversari de l’Esbart Dansaire, amb diversos actes al Pavelló Municipal.

 

De la programació de les Nits a la Fresca cal destacar l’actuació de l’Elena Gadel i la Marta Robles, si bé tots els actes han estat força lluïts. Cal felicitar, una vegada més, a la regidora de Festes.

 

Enhorabona pel pregó de Festa Major i pel pregoner, doncs queda demostrat que qui millor el pot fer és un solivellenc i que no cal llogar a algú de fora que ni coneix el poble. Gràcies Petxina.

 

Enhorabona, també, per fer venir una de les figures més representatives de la “Nova Cancó” i fundadora dels Setze Jutges, la Maria del Mar Bonet.

 

Ha tornat a Solivella l’esperat campionat de Butifarra, amb una molt bona participació, doncs es van inscriure 38 parelles.

 

L’Ajuntament es va passar “pel forro” un contracte signat, doncs va ver tancar la piscina abans del que estipulava el contracte, perjudicant al gestor del bar i a tots aquells que tenien pagat l’abonament. Un incompliment més.

 

El dissabte, 3 de setembre, es va presentar el nou pendó de l’Apostolat de la Oració, dedicat al Sagrat Cor. Val més no repetir el que ha costat aquest pendó.

 

Els actes del Sagrat Cor han estat molt més pobres que en tots els anys anterior, tant en les “alfombres” com en les capelles.

 

S’instal·len dos punts de recàrrega per vehicles elèctrics, sense haver-hi cap cotxe a Solivella que utilitzi aquesta energia, tret de la camioneta municipal que ja té el seu punt propi de recàrrega. A més, creant un perill, doncs l’han situat prop de l’escola i dels equipaments municipals, on hi va molt gents i sobretot canalla.

 

A més d’aquests punts negatius que es poden llegir al cap de l’any, n’hi ha dos també criticables. A diferència dels pobles veïns, tots els actes musicals s’han fet havent de pagar entrada. L’altre és haver tancat el local del jovent, doncs això no soluciona absolutament res. El que s’ha fet és obligar al jovent a haver d’anar als carrers, amb les molèsties que això pot ocasionar. Una mala gestió que no soluciona res. Cal educar, no castigar amb decisions absurdes.

Un any més cal donar les gràcies a l'Eduard Tarragó i altres persones per le seva col·laboració en aquest web.