Juny'24 
 Piscina petita 

 Què passa amb la piscina petita? Avui han passat un Àgora dient que, finalment, estarà operativa. Fins Quan?

Em tingut uns dies d'una molt forta calor i la canalleta no es podien banyar. Ara diuen que ja està oberta, però no ham donat cap mena d'explicació del perquè ha estat tan de temps tancada. Era un secret que no ens podien dir? Esperem que pugui durar tot l'estiu, en cas contrari aniríem molt malament.

 Emcara sap més greu quan és així 

 Si tota mort és de lamentar, encara ho és molt més quan es tracta d'una noia jove, de només 32 anys. La d'una persona que s'havia caracteritzat en ser molt participativa en tots els actes que se celebraven a Solivella. Una noia molt treballadora i amiga de tothom i que sempre donava el crit a qui es trobava pel carrer, tant si anava caminant o amb la moto.

Descansa en pau Meritxell

 

 Un bon nyap 

 Segur que es tractava d'un gran "enginyer" el que fa fer aquest nyap a la paret de l'església, doncs el color gris que va quedar al voltant de les pedres desentona completament amb la resta de pedres que hi ha.

 Festa de Sant Joan 

 La revetlla d'enguany ha començat, com és ja tradicional, amb la, rebuda de la Flama del Canigó a la plaça Major.

Després els actes principals han continuat a la plaça del Castell, on l'Ester Anglès ha llegit el manifest. Però abans hem pogut escoltar unes molt emotives paraules de l'Edgar i la Míriam, els fills de l'Antoni Rosich, qui durant molts anys havia sigut que s'encarregava de portar La Flama i de llegir el Manifest, entre molts altres actes eminentment de caire catalanista.

Després de l'encesa de la foguera, hi ha hagut el sopar de celebració de la revetlla al pavelló municipal.

 

  Més de 30 fotografies de la Festa 

 Preparant Sant Joan 

 Sent a les vigílies de la festa de Sant Joan, i veient com estava de desfilada l'estelada del coster, avui dia 20 s'ha canviat per una de nova.

Cinc voluntaris, després de comprar-ne una de nova, han pujat fins a dalt per canviar-la.

 Actes previs a Sant Joan 

 Abans del propi dia de la revetlla hi haurà dos actes a Solivella.

El dia 16 hi haurà una projecció d'una pel·lícula a la Sala de la Societat. El film en concret és: "Mis queridos hijos", amb motiu del Dia Internacional contra el maltractament de les persones grans, patrocinat per L'Esplai dels Jubilats i Pensionist

L'altre acte és el de "Cançons Retrobades", on hi haurà sis xerrades-concert. Serà el dia 22 a les 12 h. a la Sala del Sindicat.

 

El menú pel sopar de la revetlla és el següent:

PRIMERS  Amanida amb embotiits del país, o Esqueixada. 

SEGONS Cassola de tros, o Rodó de vedella amb bolets, o Bacallà amb samfaina, panses i   pinyons.

POSTRES Braç de gitano (nata o crema).**Pa, vi, aigua, cafè i gotes.

**PREU: 20€
 

 El porc de és el gos 

 Malgrat haver posat aquest rètol, i cansats de que un/a incívic/a portés el seu gos a fer les seves "feines" aquí, i que mai va recollir les seves deposicions, han quedades demostrades dues coses, el gos no sap llegir, el amo o mestressa tampoc, I que el gos no és el porc, l'amo del gos o la mestressa sí.

 

Eleccions europees 2024

    V0TS SOLIVELLA TOTAL ESCONS ESPANYA
PARTIT SOCIALISTA DE CATALUNYA 30 20
JUNTS + 99 1
ARA REPÚBLICA 79 3
PARTIDO POPULAR 18 22
COMUNS 10 3
VOX 8 6
PODEMOS, IU, BILDU 8 2
SE ACABO LA FIESTA   3
CEUS   1

 

 Processó de Corpus 

 Aquest passat diumenge s'ha celebrat a Solivella, com cada any, la tradicional processó de Corpus. Cada anys amb menys assistents. És una festivitat que es van perdent any rere any, doncs, excepte les persones d'edat , ningú més va a la processó

En podem veure unes quantes fotografies de l'Enric Capdevila.

 

  Maig'24 

 Vivert 

 Hi ha una paraula que les persones grans utilitzaven a Solivella per referir-se a les xapes metàl·liques que tapaven les ampolles de vidre. Aquesta paraula era "vivert", però es desconeixia l'origen d'aquesta estranya paraula.

Finalment crec haver arribat a la conclusió. Doncs veient aquesta propaganda de vins escumosos que s'utilitzava pel vermut, segurament era degut a aquesta marca. Era un vi escumós de baixa graduació i es fabricava a Tarragona.

 

 Festa de Sant Isidre 

 Ja podem reviure aquesta passada festa de Sant Isidre, patró de la pagesia solivellenca (fins que no es passi a Sant Galderich) patró de la pagesia catalana.

La festa va començar homenatjant als veritables protagonistes de la festa, les criatures solivellenques, uns actes copotagrogitzats conjuntament per la Cooperativa i el Grup Cultural de la Dona.

La festa va concloure amb una degustació de vins i caves Castell d'Or al antic celler del Sindicat.

La pubilla i l'hereu infantils d'aquest any van ser:

  Noemí Hernández Montseny  

 

  Dylan Salinas Aguinsaca 

 

  Més de 60 fotografies de la Festa 

 Programa Sant Isidre 

 Programa de Sant Isidre 2024 (imatges cedides per Josep Ramon Corbella)

  Abril'24 

 Eleccions 2024 

 Resultats al Parlament de Catalunya, eleccions 12 de maig de 2024

    V0TS TOTAL CATALUNYA (ESCONS)
PARTIT SOCIALISTA DE CATALUNYA 26 42
JUNTS + 158 35
ESQUERRA  REPÚBLICANA DE CATALUNYA 94 20
ALIANÇA CATALANA 14 2
PARTIDO POPULAR 19 15
CUP 17 4
COMUNS 10 6
VOX 10 11
       
 Cal Travé 

 Gràcies a Cal Travé, Solivella pot presumir de tenir un restaurant recomanat per la prestigiosa guia Michellin.

Fa unes setmanes li va ser atorgada aquesta important distinció, que ara llueix a la seva porta d'entrada i que miren i admiren tots els seus clients.

En  la guia es destaca la seva decoració i la seva elaborada cuina, en especial tot el que són carns a la brasa, cargols a la llauna, peus de porc, i tot amb amb bon sommelier de vins que recomana el mes adient en cada cas. cas Vent esment que tots són de collita  i elaboració pròpies.

 El Xipella 

 Al TN-Comarques de TV3, d'ahir, 24 d'abril, van dedicar un espai a parlar de Solivella i de la seva característica parla. Va sortir l'escola, on finalment es comença a ensenyar el Xipella.

Estaria molt, molt, molt bé que tant a l'escola, com a casa, lluitéssim per tal que no es perdi la nostra parla. Doncs des que els nens i nenes, a certa edat van a estudiar fora vila, el Xipellla s'ha anat perdent en les noves generacions.

És a dir, que entre tots em de preservar aquest tresor, parlant-l'ho, ensenyant als nostres joves que es tracta d'un dialecte únic i que cal que ells no el perdin, doncs és un fet diferencial propi de les nostres contrades.

 

  Podeu veure el vídeo aquí  

 Trobada arxiprestal 

 Ahir dilluns 14 es va celebrar a Solivella la "trobada arxiprestal" que agrupava tres comarques, raó per la qual hi havia 8 capellans oficiant i un grapat de gent llegint, cosa que va fer que la missa s'allargués molt més del que ja es habitual.

Evidendentment l'església estava totalment plena, doncs hi havia molts pobles que s'hi van desplaçar. Quants solivellencs?

On si que va haver-hi molts solivellencs va ser al refrigeri en que es va obsequiar al baixos del Sindicat. Unes quantes beates de Solivella havien preparat diversos dolços per compartir, des de braços de gitano amb molt ous, a galetes fregides amb ou i llet, i moltes altres llaminadures.

Un èxit? Segur que hi haurà diverses opinions.

 Teatre a la Societat 

 El proper dia 13 es representarà una obra de Teatre -l'Elixir de la veritat- a la Societat a càrrec de la companyia BAT de Tàrrega.

Aquesta representació servirà per fer un homenatge a aquells solivellencs que durant anys varen estar vinculades al teatre de Solivella.

  Març'24 

 web totalment segura 

 Si bé aquest web sempre ha estat segura per tothom i mai havia donat cap problema de seguretat a tots els que hi entreu regularment, a partir d'ara és oficialment segura, doncs s'ha contractat un servei oficial de seguretat, raó per la qual a partir d'ara el web comença per "https", sent aquesta "s" la que ara hi apareix i que significa que està contractat el certificat de seguretat per tots els que hi entrin.

 Divendres Sant, Via Crucis i processó 

 Unes quantes imatges del Via Crucis al Calvari

Processó del vespre

 Diumenge de Rams 

 Cada any tenim menys afluència de criatures amb palmes i palmons a Solivella. Ja es pot veure com ha anat minvant al llarg dels anys. I cada cop menys.

Aquest any només n'hi havien 10 entre palmes i palmons, tot i que ara tenim força criatures a Solivella.

 Dimissió 

 Tot i que el nou Consistori va prendre possessió el passat mes de maig, en prou feines passats 10 mesos ja s'ha produït la primera dimissió. Ha estat el regidor Jaume Iglesies Mestres el que l'ha presentat.

Esperem que no hagi estat el primer d'altres.

  Febrer'24 

 Tornarà a obrir la Societat? 

 Malgrat que s'havien presentat tres persones por optar a gestionar el cafè de la Societat, sembla que totes tres s'han fet enrere.

El motiu? Les draconianes clàusules que es van posar al plec que se'ls va entregar (les podeu veure una mica més avall en aquesta pàgina) i que, si bé van quedar escarmentats de l'anterior gestor, no podem oblidar que en gran part va ser culpa de l'anterior alcalde, doncs passat més d'un mes, dos i tres, sense reclamar-li el pagament, el compte es va anar engreixant fins a un límit que ja va ser molt difícil de recuperar. Aquella deixadesa l'hem pagat tots molt cara, doncs en fer-se'n càrrec l'Ajuntament, vol dir que l'hem pagat entre tots nosaltres.

Però ara, repeteixo, amb aquestes clàusules que han posat serà molt, molt difícil que algú ho pugui agafar.

Temps al temps, però és més que probable que aquest estiu la Societat segueixi tancada.

 Som, o estem 

 És magnífic que la parròquia de Solivella doni el seu suport a la pagesia i a les tractorades que estan fent.

El que no és de rebut és que des d'aquesta institució es confongui el verb "ser" amb el d'"estar". No és pot posar "som amb la pagesia", la manera correcta en català seria "estem amb la pagesia".

Un cop dit això cal felicitar aquest suport envers els nostres agricultors.

 Imatges de la tractorada 2024 

 Ja podeu veure algunes imatges de la tractorada d'enguany. Han passat 47 anys de l'anterior, però esperem que aquesta vegada doni els seus fruits.

Divendres 9 de febrer

(fotografies Josep Ramon Corbella)

 La primera tractorada 

 

El mes de març de 1977, es va fer la primera tractorada, restablerta la democràcia, va ser un any conflictiu en tots els sector de la producció, dels serveis i del camp.

Després d'anys de silenci i repressió, els camperols s'organitzaven dins dels sindicats del camp; a Catalunya en fou majoritari la Unió de Pagesos. La pagesia, igual que els treballadors industrials, prenien el carrer per fer escoltar les seves reivindicacions. Així, a un any i escaig de la mort del dictador, els pagesos convocaven la seva primera vaga general després de quaranta anys de forçada letargia. La nova tàctica de lluita pagesa va ser la convocatòria de tractorades. Els pagesos ocupaven les principals vies per tal de fer sentir la seva veu. La primera d'aquestes vagues a nivell estatal va ser entre els dies 2 i 6 de març de 1977.

E´l lema més escoltat era "volem viure de la terra", tot reivindicant a Madrid els següents punts:

1.- Preus agraris justos.

2.- Una seguretat agrària adient.

3.- La legalització dels sindicats de pagesos lliures.

Després de tenir cinc dies els tractors a les carreteres, El Consell de Ministres va acceptar les seves reivindicacions, i després de cinc dies van desconvocar la vaga.

Els agricultor solivellencs es van afegir en aquella vaga, tal com podem veure en aquestes fotografies:

 Tractorada 

 Després d'uns quants dies de manifestacions dels agricultors francesos per millorar les seves condicions, ara ha arribat el torn a les nostres terres. Per aquest mateix motiu s'han convocat tractorades a les nostres terres.

Aquesta manifestació està prevista per demà dimarts, 6 de febrer, en que a la Conca es manifestaran per tallar les següents carreteres: N-240. C-14 i la autopista AP-2 a Montblanc.

 La Societat 

 Licitació, pressupost: Per entrar-hi 25.200 €, amb I.V.A. (21%) 30.492 €

Contracte està finançat amb fons de la UE:

No

Més informació

Informació de caràcter jurídic, econòmic, financer i tècnic

Condicions d'execució del contracte

Tipus de condició:

Condicions especials tipus Mediambiental

Descripció:

Gestió dels residus tenint en compte els canvis que es puguin produir a nivell municipal en aquest àmbit.

Solvència econòmica i financera

Criteri de solvència:

Assegurança de responsabilitat civil per riscos professionals

Valor mínim exigit:

Declaracions apropiades d’entitats financeres, així com que té subscrita una pòlissa de responsabilitat civil derivada de l’exercici de l’activitat, amb una cobertura mínima de 300.000,00 €, o que es compromet a subscriure-la, en cas de resultar adjudicatari, i abans de l’inici de la prestació de l’activitat.

Mitjà d'acreditació:

Pòlissa o certificat d’assegurança per riscos professionals

Solvència tècnica i professional

Criteri de solvència:

• Presentació d’una memòria signada pel sol·licitant o el seu representant, en la que cal fer constar els següents extrems: 1. Currículum de la persona sol·licitant. 2. Currículums, si escau, de les persones que formaran part de l’equip que durà a terme l’activitat i descripció de les seves tasques en el cas de resultar beneficiari de la llicència. 3. Experiència professional en el sector de la restauració durant els darrers 3 anys, indicant si va ser per compte propi o per compte d’altri. S'acreditarà mitjançant una declaració jurada on es posi de manifest els treballs realitzats, dates i empresa. 4. Copia de la vida laboral emesa per Seguretat Social. 5. Qualsevol altre que ajudi a acreditar la solvència del sol·licitant i el seu equip, però NO s’ha d’incloure, sota cap concepte, EL PROJECTE DE FUNCIONAMENT, atès que aquest s’haurà d’incorporar al sobre núm. 2, i per tant la seva inclusió en aquesta fase significarà l’exclusió automàtica del procediment.

 

 Subvenció 

 La Diputació de Tarragona ha concedit un crèdit  a l'Ajuntament de Solivella per un import de 5.381'68 euros per sufragar els interessos de préstecs de l'exercici 2023. Aquesta subvenció  ha estat destinada al pagament del del préstec  de l'exercici 2022 i que va servir per fer front a les obres de construcció de l'escola i les obres de canalització d'aigua.

 8-M 

 El Grup Cultural de la Dona comença a preparar els actes que es faran el proper dia 8 de Març, dia Internacional de les Dones.

Des de la Regidoria d'Igualtat han convocat ja una reunió pel proper dia 19 a cal Mateu, en la qual es debatran les pautes a seguir per aquesta diada, convidant per aquell dia a totes les dones de qualsevol edat a participar en els actes del dia 8.

També volen integrar les propostes que aquelles puguin fer, però que posin el focus en les desigualtats de gènere que encara existeixen.

  Defunció 

 No es tracta de dissimular i molt menys negar, que les relacions personals entre el difunt i l'autor d'aquest web no passaven pel seu millor moment, doncs era un tema de domini públic i comentat per gairebé tots els solivellencs.

Però un cop dit això s'ha de dir que sap greu, molt greu la seva mort. I ho dic per dos sentits.

Primer per la manera sobtada com va morir, sense temps per acomiadar-se dels seus estimats. I en segon lloc per com han quedat d'afectats els seus essers més propers, doncs, com he dit no van tenir temps de rebre el seu escalf quan la mort el va venir a buscar. També però la manera com han rebut el cop la seva esposa, els seus fills i joves i sobretot els seus nets. Doncs per aquests últims s'ha vist prou bé en la missa d'avui com no podrien reprimir les llàgrimes, possiblement perquè, a la seva edat, encara no han assimilat que en aquest món només hi estem de pas.

Però qui era en Joan Corbella Iglesies? Sobretot cal subratllar que era mestre. Un mestre vocacional en el plé sentit de la paraula. Doncs la qualitat més important d'un bon mestre és la vocació. Ell va formar i va deixar un bon record a un  gran número d'alumnes que havia tingut. Però aquest ja és un tema prou conegut per tothom.

L'altra cosa a destacar d'ell és que va ser un molt bon solivellenc, amant de deixar constància del seu poble a través de les seves filmacions i fotografies. També a ell se li deu que, al llarg de força temps, era qui donava notícies de Solivella a través de Ràdio Tàrrega, el que feia que el nostre poble ultrapassés el terme i es donés a conèixer a altres indrets.

No queda més que desitjar-li un bon repós i sobretot estar al costat de la seva vídua per fer que aquest tràngol el superi de la millor manera possible.

D.E.P. Joan

  Diada de Reis 

 El Reis d'Orient ens han portat diverses coses. La primera, uns aclariments de l'anterior escrit. Als nois que van demanar permís per jugar a ping pong se'ls va dir clarament que no podien fer-ho. Alguns d'ells eren els mateixos que havien ocasionat problemes al local de que disposaven abans.

L'Ajuntament ha decidit no tornar a contractar aquest servei de càtering degut als problemes que han ocasionat en diversos anys i molt especialment per la cassola de rap en mal estat que van servir aquest any.

També clar agraïr al Reis que ens portessin l'esperada pluja. Malgrat el que va ploure es va poder desenvolupar la cavalgada sense problemes. També els Mags van portar la promesa de que s'està tramitant una subvenció per millorar les carrosses de cara a l'any vinent.

I parlant de carrosses l'Ajuntament vol agraïr l'abnegada col·laboració dels tractoristes que, a més de portar els seus tractors i remolcs, s'encarreguen de fer la rua.

   Símbol de Solivella: L'home dels nassos 

 Realment l'home dels nassos pot representar millor que cap altra figura al nostre poble.

Si mirem el que va succeir un dia prop d'acabar l'any, quan un grupet de joves -els mateixos als que han deixat sense cap local on reunir-se a Solivella, des  de fa ja massa temps- quan van telefonar a l'alcaldessa per demanar-li permís per jugar a ping-pong als equipaments culrurals (el "paller") i aquesta s'hi va negar, com que hi havia una porta oberta -oberta, si!- van entrar per jugar alguna partida, la reacció, des de tots els punts de vista va ser totalment desmesurada, doncs va fer pujar els mossos d'esquadra per tal que els identifiquessin. Realment no havien fet res més que intentar tenir un lloc per una estoneta on poder distreure's. Cal insistir que la porta estava oberta. (Potser no es pot ni tancar?) Aquesta és una pregunta que l'Ajuntament hauria de respondre.

La mesura, insisteixo, va ser totalment desproporcionada. Com ho és també, que després de tant de temps, segueixin sense tenir un lloc on reunir-se, doncs molts d'aquella época en que es va prendre aquesta mesura, ja no formen part d'aquella colla, doncs la s'han fet grans.

També cal tenir nassos per repetir el sopar de cap d'any amb aquelles mateixes persones dl càtering que ja en altres ocasiones havien ocasionat problemes. En primer lloc cal tenir nassos per haver passat passat un missatge a l'Àgora on es demanava que es portèssin els coberts de casa, sense tenir en compte que molts d'aquelles persones -la majoria- no tenen internet al mòbil per poder-se assabentar-s'en.

Els problemes d'aquest grup de càtering, com ja era previsible, van continuar. Primer amb una cassola de rap que estava en mal estat i ue podria ocasionar problemes de salut. Després el mal servei, i finalment que a l'hora del postre ja havien marxat, havent de ser els que havien pagat pel sopar i pel servei, haguèssin d'aixecar-se per anar-se a buscar el postre.

S'ha de tenir nassos, més que l'home dels nassos, per tancar l'any d'aquestes dues maneres.

Feliç any 2024 a tothom