records del passat tornar a l'índex

 

 

Aquest treball de recerca no pretén entrar en una anàlisi dels fets que es van originar a Solivella en el període revolucionari que va començar l'any 1936, ni de les seves conseqüències directes, que es van perllongar fins més enllà dels anys 40, doncs ja existeix un magnífic i documentat estudi que fa referència a aquells esdeveniments, del qual es va publicar, en aquest mateix web, una primera part sota el títol "El monument de la plaça de la Creu. L'ombra allargada dels 'Fets de Solivella'", de l'historiador Josep Maria Sans i Travé.

La única pretensió d'aquest treball és la de plasmar, de la forma més fidedigna possible, la manera com es desenvolupaven alguns episodis de la vida dels solivellencs en les dècades dels anys 50 als 70 del passat segle, com a conseqüència de la situació social i política que va tocar viure. És a dir que situarem l'inici d'aquest treball uns deu anys després de finalitzada la guerra civil, per tractar de fer una aproximació a la societat d'aquells anys, que ens permeti dibuixar algunes realitats del dia a dia que havia de viure aquella societat.

Cal tenir en compte, per situar-nos en aquells anys, que s'estava vivint en tot el país un període de postguerra, amb les imposicions i les mancances de tot tipus que això pot significar. Mancances i imposicions que, vistes des d'avui, deixaven anar una forta olor de naftalina. Imposicions polítiques, mancances econòmiques i sobretot mancances de llibertats.

Solivella era un poble en blanc i negre -com la majoria de pobles d'aquell temps- i es necessitarien anys i esforç per donar-li color.

Per començar, cal dir que la vida no era gens fàcil en aquella primera dècada. A la Solivella dels anys 50 no hi havia cap indústria, doncs en prou feines n’hi havia a la Conca. Tothom, homes i dones, havien de treballar al camp (al tros, com en diem nosaltres) i aquest treball s’havia de fer amb la poca ajuda que proporcionava algun animal (cavalls i sobretot mules), sense cap mena de maquinària durant bastants anys, doncs les grans fàbriques de maquinària del país havien estat bombardejades durant la guerra, i no hi havia tampoc els recursos econòmics per poder adquirir-ne.

 

Cap el tros amb la màquina de sulfatar a l'esquena

 

Tothom, homes i dones, treballava al tros. La verema es feia tota a mà, tallant el raïm amb les tisores de podar, posant-lo en aquests recipients de llauna per abocar-ho -un cop plens- a les portadores (aquest gran estri de fusta i cèrcols de metall que veiem a la dreta).

Quan ja les portadores estan plenes de raïm es renten les mans amb l'aigua d'un càntir

 

Un cop plenes les portadores les dones havien de treure la seva força per ajudar a pujar-les als carros, per transportar el raïm cap el poble, on es portava a premsar.

 

Als anys 50 una bona part de solivellencs es premsaven encara el raïm a casa seva per extraure'n el most, tot i que la majoria ja eren socis del Sindicat i en feien servir les seves instal·lacions. A la fotografia el lloc on s'efectuava la descàrrega de les portadores i que correspon a les actuals oficines de la Cooperativa i de Catalunya Caixa.

 

Les mateixes portadores servien per transportar, entre home i dona, el vi que -per consum de casa- s'anava a buscar al Sindicat

 

Després dels llargs i calorosos dies del segar, en ple estiu, arribava el temps del batre. Tota la família anava a l'era i els més petits es distreien donant voltes a dalt del trill, però els grans havien matinat per anar a buscar i escampar les garbes, i a la tarda els hi venia el dur treball de "girar" primer i "ventar" després, estant sempre a expenses de que fes el suficient vent per poder arribar a "fer net" i portar el grà cap a casa al final del dia.

L'any 1951 el Sindicat havia comprat el primer tractor, però no va ser fins el mes de març de 1962 que s'acordà comprar una màquina de batre. Aquesta important millora s'instal·larà en els terrenys de la Cooperativa, on hi havia l'antic camp de futbol, per facilitar i fer més còmoda la tasca de batre els cereals.

 

L'economia dels solivellencs girava entorn de l'agricultura de manera gairebé exclusiva i les poques petites indústries, sempre de caire familiar, estaven estretament lligades a la terra o als seus productes. Solivella tenia un molt bon nom per els carros que s'hi fabricaven, també l'havia tingut per les botes, com es pot veure en aquestes fotografies dels escuts de las cases de ca la Botera i cal Boter.

Altres oficis que també havien donat nom a algunes cases del poble, com en el cas de cal Ferrer...

...o de la casa del tres germans de cal Xollador

També hi havia bons artesans, com la família de picapedrers de cal Cansalada

La façana de casa seva n'és un bon exemple. Segurament la més artística de Solivella

Si bé, en aquells anys de la dècada dels 50, alguns solivellencs s'havien convertit en tractants de vi...

..o com a cal Rito que tenien un molí d'oli a casa seva...

molts anys abans de que el Rito deixés l'oli per convertir-se en ferrer, a Solivella aquest ofici ja havia estat practicat per diverses persones, com hem vist l'exemple de cal Ferrer. L'últim que havia exercit aquesta professió va ser el Pep "Manel".

...la primera petita industria que es va establir a Solivella va ser ja començats els anys 50 i consistia en una petita fabriqueta per polir i muntar mantellines ("pullites" en deien al nostre poble). Aquesta petita indústria primer es va situar a cal Malhivern...

...i més tard a cal Martingala, on, a més, es donava feina per fer pullites a les cases (fotografia del grup de pullitaires feta a la rampa d'accés a l'escola)

 

Aquells anys d'escassetat econòmica feien que pràcticament totes les famílies tinguessin el seu propi corralet on hi havia bàsicament gallines, pollastres i conills. Algunes cases criaven també un bacó, o tenien alguna ovella o cabra que els pastors del poble els hi portaven a pasturar.

 

L'economia feia que el consum alimentari de les cases es basés en aquells productes que la terra o el seu corral els hi donava. Tant és així que, en lloc d'utilitzar diners per anar a comprar el pa, bescanviaven amb el forner les saques de farina del seu blat a canvi del pa. El forner els hi entregava uns vals que corresponien als quilos de farina que havien portat. Amb aquests vals pagarien la resta de l'any el pa que anirien a buscar.

En aquells anys existien sis fleques a Solivella, tot i que moltes famílies s'elaboraven el rent (o "rén" com es deia per aquestes contrades), que és la matèria que s'utilitza per fer fermentar el pa, i que s'obté quan ja s'ha barrejat el llevat amb l'aigua i la farina. Aquest rent l'amassaven, a la pastera de casa, amb la resta de la farina i en feien la massa per fer el pa. Posteriorment la portaven a coure a un dels sis forn de pa de la vila.

El mateix feien quan mataven un dels animals del seu corral, doncs rara era la vegada que se'l menjaven tot en un sol àpat. Al no haver-hi encara neveres, portaven el que havia quedat de la gallina que havien mort a l'únic lloc on hi havia una càmera refrigeradora. Era al mateix lloc on el ramader venia la carn dels seus animals. El procés era semblant al del pa, es pesava la gallina i se'ls hi entregaven els vals corresponents al pes de l'animal.

Eren temps difícils. Només feia poc més de deu anys que el país havia sortit d’una guerra, i deixant de banda els aspectes polítics, ens seguim centrant en les dificultats econòmiques de tot període de postguerra i en l’escassetat d’aliments i matèries primes que comporta durant uns anys. No únicament es veien afectades les poblacions més grans, o a la ciutat, sinó que tampoc als pobles era fàcil proveir-se d’aquells aliments que no ens donava el camp, o les gallines o conills que es criaven a les cases.

Per una ordre ministerial del 14 de maig de 1939, es va establir a Espanya el règim de racionament per productes bàsics alimentaris i de primera necessitat. Fins ben entrada la dècada dels 50, van existir les anomenades cartilles de racionament i cada casa o família disposava d’uns cupons, que -en funció dels membres que hi habitaven- els permetia comprar allò més bàsic que no donava la pròpia terra (sucre -moreno evidentment, doncs de blanc no n’arribava- oli, tabac, fesols negres, lleixiu, espardenyes, roba, etc.), però tot sota un molt estricte control.

 

La cartilla d'aquesta fotografia, expedida a Solivella, correspon al primer semestre de l'any 1952

 

Tampoc era fàcil, o com a mínim no era lliure, el poder desplaçar-se fora vila, doncs, per poder fer-ho era necessari demanar un permís especial –salconduit- que atorgaven els ajuntaments en nom del govern civil. Per obtenir-lo, en els primers anys, calia dir exactament el lloc de Catalunya on es pretenia viatjar, el motiu concret del viatge i -si era per més d’un dia- on i amb qui s’estaria allotjat. Aquest és el cas del primer salconduit d’aquestes dues fotografies i que correspon a l’any 1939. El segon exemple de salconduit és ja de l’any 1945, on, si bé els detalls per demanar-lo s’havien simplificat, fins entrats els anys 50 no es va abolir la necessitat de tramitar aquest document cada vegada que es volia sortir del poble.

La convivència, en aquelles primeres dècades, es feia al cafè de cal Mateu i després al Sindicat. Però bàsicament les relacions socials es feien al carrer. Els homes, sobretot els vells (res d’anomenar-los de la “tercera edat”, el terme encara no s’havia encunyat) feien correts a la recer o asseguts en algun pedrís a la porta de casa, on es trobaven amb els veïns o amics per fer petar la xerrada. Probablement el lloc més concorregut era la recer del Pons, davant de l'actual Placeta del carrer García Salado.

A la fotografia un grupet d'homes, a principi dels 60, fent petar la xerrada al sol, a la cantonada de la carretera amb el carrer Magí Travé.

Les dones i noies es trobaven sobretot en tres llocs: Al cosidor de la modista; a la font, quan anaven a omplir els càntirs d’aigua, o al “torrent” (rentadors públics) quan anaven a fer la bogada.

La font de la plaça Major i el seu abeurador

Els abeuradors de les fonts eren el lloc on es portava a beure als animals, mentre que les fonts, a més de servir per omplir els càntirs d'aigua, es convertien en el punt de trobada de les dones per fer petar la xerrada

Un grup de dones amb criatures a la font de la Costeta

Font del Cabaler

 Tres dones esperant omplir els càntirs a la font de la plaça Major

Els rentadors públics a principi dels anys 60

La Pauleta fent la bogada al Torrent

També, els que en tenien a casa seva o en horts propers al poble, feien servir els aljubs com a rentadors

En la dècada dels 50, quan els solivellencs sortien del poble per anar a passar un dia d’esbarjo, ho feien anant sempre en colla, d’amics o en família, i el vehicle que utilitzaven era el carro, doncs pràcticament no hi havia cap cotxe al poble, si bé alguna vegada s’havia llogat l’autocar del Mason, que feia la línia entre Solivella i Montblanc, o bé es desplaçaven amb el camió del Terrible, especialment en els partits de l’equip de futbol en camp contrari.

A la fotografia veiem aquesta colla mentre està abeurant l'animal, disposats a passar un dia fora vila, a l’abeurador de cal cabaler abans d’iniciar el camí.

A principi dels anys 50 veiem com aquest grupet de solivellencs va utilitzar el cotxe de línia del Mason per sortir a passar un dia de diversió fora de Solivella. Podem veure alguns homes que s'havien emportat les seves escopetes per si trobaven cacera.

o en petits grupets, precisament per anar a caçar, llogaven la "rubia" del Josep Maria del bar

en aquesta fotografia es pot veure millor la "rubia" de l'orquestra Yolanda, amb aquestes crios jugant-hi: El Gasset, el Cigonya, el Catxoli, el Garinado, i el Xatu

 

  Les poquíssimes sortides col·lectives que els solivellencs feien aquells anys les organitzava la parròquia, com aquesta excursió que es va fer a Lourdes l'any 1961

  O aquesta, en que van anar a visitar el Poble Espanyol a Barcelona

Però els "viatges" que més freqüentment feien els joves, eren per anar caminant a les festes majors dels pobles veïns. En aquesta fotografia de principi dels anys 60, els veiem al cafè del Sindicat de Blancafort el dia de la seva Festa Major.

 

 

D'aquesta manera intentaven viure els homes i dones de Solivella, però... què passava amb els nens i nenes? Per saber-ho el millor és intentar posar-nos en la seva pell, començant per acompanyar-los a l'escola i anant, després, a jugar i a passejar amb ells per aquella Solivella que veien els seus ulls, perquè...

Si les olors tinguessin color, a la de la naftalina li correspondria el color blau, doncs d'aquest color es van pintar -o es van fer pintar- la major part de les façanes de les cases de Solivella un cop acabada la guerra civil. Era el color dels vencedors. Amb la majoria de cases d'aquest color, i ja situats a la dècada dels anys 50, a Solivella es seguia sentint aquella forta olor de naftalina. Una olor, un tuf, que començava a l'escola, on se'ns explicava una deformada història d'Espanya, amb el teló de fons d'uns quadres penjats a la paret d'uns senyors d'uniforme. On, cada matí, trobàvem escrita a la pissarra una "consigna" que ens volia inculcar unes idees que tampoc eren les de casa nostra. Se'ns parlava amb un idioma que tampoc era el nostre, doncs tot el que ens envoltava -a casa i al carrer- ho sentíem en català, que era pràcticament l'únic idioma que coneixíem, el nostre únic idioma, doncs faltaven encara uns anys perquè ens arribés la televisió per fer-nos entrar aquell altre idioma dins de les cases (un dels primers televisors que va haver-hi a Solivella va ser el del Sindicat l'any 1960). Pocs eren els solivellencs que, en aquelles primeres dècades, haguessin viatjat més enllà de Montblanc i les poques excepcions ho havien fet en comptadíssimes ocasions. Per la majoria de nois el seu primer gran viatge el feien quan anaven a fer el servei militar i allí es trobaven que l'espanyol era la única llengua permesa pels militars.

Aquest és l'aspecte que tenien les escoles d'aquell temps. Aquesta primera fotografia correspon a l'escola de la Costeta.

La de la plaça de la Diputació, vista des de la Ravaleta

I finalment les escoles de baix

 

Però, a més, aquella olor, aquella pudor de naftalina política, també la seguien sentint els nens quan jugaven al carrer.

Aquelles criatures, tot i que segurament no n'eren conscients de l'entorn polític que els envoltava, es trobaven símbols i signes d'aquell règim per tot arreu, que, vulguis o no, com tot tipus de propaganda, anaven calant dintre nostre. Per començar, gairebé al davant de l'escola, assenyalant l'entrada a Solivella, es podia veure aquest gran símbol falangista que marcava l'entrada al poble.

I si anaven a jugar a la Societat en trobaven un altre: L'emblema del cigne del cardenal Cisneros, que era un altre dels escuts que utilitzava la Falange.

 

Així eren una part dels nens i nenes de finals dels anys 50, els que anaven a l'escola "de dalt"

En aquells anys a l'escola es donava un esmorzar i un berenar a la canalla, que consistia en llet en pols al matí i formatge a la tarda. Aquest era un regal que ens arribava dels USA i que, gairebé, semblaven ser les engrunes que sobraven del pla Marshall. Per la llet cada crio s'havia de portar el pot, tassa, o got, de casa seva. S'omplia d'aigua, s'afegia la llet en pols i a remenar amb la cullera i el sucre que també s'havien portat de casa.

Dels mestres que va haver-hi aquells anys, els homes d'avui -xiquets en aquell temps- en deuen recordar amb poca estima especialment a un d'ells, el Sr. Parramón, que va fer patir el seu mal caràcter a bastants nens de Solivella, pels seus càstigs, pels cops que els hi donava i també perquè, malgrat ser català, va exercir una brutal repressió a la nostra llengua, penalitzant a les criatures que se'ls hi escapava alguna paraula en català a la classe.

A partir de l'any 1939 l'església va recuperar, ràpidament i amb força, les seves influències. En la dècada dels anys 50 es feien processons tot sovint. A més de les tradicionals de Setmana Santa, Corpus, Festa Major i Sagrat Cor, se'n feien d'altres. En les següents fotografies se'n poden veure uns pocs exemples.

Processó de Sant Isidre, també en la dècada dels anys 50

Processó de la Mare de Déu d'Agost (Festa Major) i benedicció de les coques. Ritual que es feia en aquell temps i que va durar força anys

L'any 1953, amb motiu de la consagració de la basílica de Fàtima, dedicada a la Mare de Déu, es van fer processons en moltes poblacions amb la imatge de la Verge coronada. Solivella va ser un dels pobles per on van passejar en processó la imatge.

Els veïns havien guarnit els carrers per aquest especial esdeveniment de l'any 1953

(a la fotografia els veïns de l'actual carrer de la Conca)

Els veïns de Gardeny

L'orquestra Celi va acompanyar aquella processó

Entronització de la mare de Déu del Tallat, l'any 1954. Els solivellencs van en peregrinació al santuari

Processó per l'entronització de la mare de Déu del Tallat, l'any 1954

Processó del Sagrat Cor

Aspecte de l'interior de l'església l'any 1955

El rector que hi havia en aquella època a Solivella visitava una tarda a la setmana, sense faltar-hi mai, les quatre aules de l'escola, dedicant-li no menys d'una hora a cada una d'elles. El rector era mossèn Josep Vilanova, un home amb marcades conviccions retrògrades i gairebé obsessionat per la moralitat dels joves, però que, en canvi, no va claudicar en la persecució que el règim feia al nostre idioma. Malgrat els avisos -i fins tot amenaces- que va rebre, tant per part del bisbat, com directament del govern civil, sempre va continuar fent els seus sermons en català. Tota una lloable i valenta excepció en aquells difícils temps.

Era gairebé obligat que de tot nen i nena, quan es trobaven amb el mossèn pel carrer, anessin a besar-li la mà.

Aquests van ser alguns dels escolans que va tenir mossèn Josep, tot i que un dels que apareix a la foto només va vestir aquesta pintoresca indumentària un sol dia, el dia d'aquesta fotografia.

Amb aquells nens, ja convertits en uns joves nois i noies, arribaríem al canvi de dècada, al 1959. Un any que es va conèixer a Solivella com "l'any de la Càtedra".

En un clar signe de voler donar una falsa sensació de normalitat i de llibertats, un grup del Frente de Juventudes va ser enviat a Solivella per ensenyar, entre altres coses, les cançons i ballets tradicionals catalans al joves solivellencs. Eren els temps que el règim franquista començava a tolerar "aquellos bellos cantos y bailes regionales", que el mateix Franco ens havia prohibit, a més de perseguir qui s'expressava en el nostre idioma. S'intentava disfressar la repressió que patiem.

Aquelles "instructoras", que van ensenyar a ballar els ballets populars als solivellencs, formaven part d'unes "cátedras ambulantes" que recorrien el món rural, i ho feien amb l'escut del jou i les fletxes de la Falange brodat al pit, com es pot veure en la monitora del centre de la fotografia.

La part positiva va ser que la recuperació d'aquells signes d'identitat catalana va arrelar a Solivella i durant força anys vam poder gaudir del nostre Esbart Dansaire.

En les següents fotografies en podem veure tres diferents "fornades".

Per tal que no ens oblidéssim de qui havia permès recuperar una part dels nostres signes d'identitat, en una visita que Franco va fer a Tarragona el grup de bastoners de Solivella -de molt curta durada- que veiem a la dreta de la fotografia, va haver d'anar a fer-li els honors a la seva arribada.

 

Però els nens i joves d'aquells anys era feliços, doncs -en línies generals- ignoraven les circumstàncies polítiques que estaven vivint. Entre altres coses perquè a Solivella semblava haver-se fet un pacte de silenci dins de les cases i per cap motiu es parlava de política i encara menys dels "fets" del nostre poble. A més, en aquells anys, en aquelles dècades, la convivència entre els nens i joves era molt més intensa i més freqüent. Tant al carrer -que era el lloc on jugava cada dia tota la canalla- com a la Societat en algunes ocasions, d'altres a cal Mateu, i sobretot al Sindicat.

 

Protagonistes d'una obra de teatre a La Societat en la dècada dels anys 50

En aquestes dècades que estem tractant -dels 50 als 70- al Sindicat, a més del cafè, hi havia l'altra gran sala, en la que tots els diumenges i dies de festa es projectava una doble sessió de cinema i després es feia ball. Un ball que, durant molts d'aquests anys, es va fer amb alguna de les dues orquestres que existien a Solivella, i més tard amb la "gramola", que era com s'anomenava aquí l'aparell on es posaven els discos de música.

Això sí, al cinema, entre pel·lícula i pel·lícula, ens havíem d'empassar el NO-DO, que era el noticiari de propaganda del règim.

Per cert, com a nota curiosa, o si més no un pel estranya, cal afegir, respecte al ball a Solivella, que quan una noia i un noi acordaven ballar "un" ball, sempre s'entenia que eren "dues" cançons. És a dir, que per ballar un sol ball, se'n havien de ballar dos de seguits. No obstant això, mai va haver-hi cap problema a l'hora de comptar-los, tot i que comptar-los era absolutament necessari per tal de no oblidar-se amb quina parella tocava ballar cadascun dels "números", sempre tenint en compte, cal insistir-hi per estrany que sembli avui, que cada dues cançons es consideraven un sol ball.

Malgrat estar desenfocada, aquesta fotografia ens permet veure la pantalla on es projectava el cinema, enrotllada a la part de dalt de l'escenari

A més del cinema i ball dels diumenges en aquesta mateixa sala se celebraven balls -sempre amb orquestres- per Nadal i pel dia de Sant Esteve, el del dia de la lliberació (com s'anomenava el dia del l'entrada dels nacionals a Solivella, el 12 de gener), per Pasqua, per Sant Isidre i les festes de quintos (a la fotografia els quintos de 1969)

En aquest mateix escenari de la sala del Sindicat s'havien fet algunes obres de teatre, com aquesta que van representar uns quants membres del grup de l'Esbart Dansaire que hem vist abans

S'havia clausurat la Societat i es va tancar el cafè de cal Mateu. Però es va obrir aquest bar a la carretera.

També a la carretera, fins a arribar a la dècada dels 70, és on es feien una bona part de les relacions socials dels solivellencs, doncs aquell era el lloc on més s'acostumava a passejar. I no passant per la vorera, sinó pel bell mig de la carretera, doncs els pocs vehicles que hi circulaven permetien que es podés caminar pel centre tranquil·lament.

I quan arribaven els dies de festa gran ho feien passejant per la carretera ben "mudats" i, abans o després del passeig, anàvem a fer el vermut al Sindicat o al Bar (actual restaurant Travé) que per la Festa Major posava tauletes a fora, tant a la seva banda de la carretera com a la del costat del Sindicat.

Passejant pel mig de la carretera un dia de la Festa Major als començaments dels anys 60. No us perdeu les sabatetes de dos colors dels nois i la forma que donen les enagües de les noies, que era una mena de segona faldilla, de roba blanca i amb vol, que es posava a sota de l'altra per tal que donés volum.  Les sabates mereixerien un capítol apart, doncs les de mudar s'havien de cuidar molt de temps. Alguns les portaven en una bossa quan anaven a les festes majors dels pobles veïns, sobretot les noies, doncs l'únic mitjà per anar-hi era caminant. Sempre en colla i caminant el jovent anava a les festes de Blancafort, de Pira, però també caminaven fins a Sarral i fins i tot a Montblanc.

També pel mig de la carretera un dia de la Festa Major de 1967

En la següent fotografia, feta des de la porta de l'actual restaurant Cal Travé, es poden veure tant les taules d'aquest costat, com les de l'altra banda de la carretera, a la paret del Sindicat. En primer terme de la fotografia es pot veure al conegut periodista i llicenciat en dret, Sr. Lluís Foix, al costat del seu cosí, el solivellenc Martí Foix, de ca la Manuela.

Recordem que el Sr. Lluís Foix va fer el pregó de la Festa Major 2009 i que va ser, sens dubte, un pregoner que va demostrar, a més del seu altíssim nivell cultural, una bona preparació del pregó, havent-se documentat a fons sobre el nostre poble, destacant-ne -en el decurs del pregó- una encesa defensa del xipella, encoratjant al solivellencs a preservar-lo, pensat i creient, que la parla de Solivella és un valuós tresor  que cal mantindre.

El vermut de Festa Major, en els anys 60, quan es posaven tauletes a la carretera tocant a la paret del Sindicat.

En aquells anys el poc trànsit de la carretera havia permès, en alguna festa, fer una cursa de sacs en aquell lloc al davant del Sindicat.

I fins i tot es podia fer la capella de la festa del Sagrat Cor al mig de la carretera, entre el carrer de la Creu i la Ravaleta

Aquest és l'aspecte que oferia la carretera l'any 1966. Probablement el fotògraf va haver d'esperar una bona estona per captar el pas d'un cotxe (a la fotografia un Dodge Dart, el model de vehicle més luxós i més americà que es va fabricar a Espanya entre els anys 1960 i 1976).

La carretera era el únic lloc on es podia passejar còmodament, doncs la resta de carrers de Solivella eren de terra i pedres. La única excepció la trobaríem a la Ravaleta i a la part alta del carrer Mig que estaven empedrats, o també al carrer Pla, doncs, com el seu nom indica, la poca incidència de l'aigua de la pluja permetia posar-hi lloses de pedra. Però no així a la resta que eren pràcticament tots de terra.

A la resta de carrers només hi trobaríem terra i pedres

Molt pitjor quedaven encara els carrers els dies de pluja o després de nevar.

Precisament des d'aquest mateix carrer nevat (carrer Prim, actualment carrer dels Llorac) es podia contemplar sencera la part del campanar de la cara que mira al Tallat.

Per tant, degut a aquest estat dels carrers i a la seva amplada, els solivellencs preferien seguir passejant per la carretera

Els dies de Festa Major la carretera s'omplia de persones que passejaven esperant l'hora del ball

 

Això si, en vigílies de festes les noies passaven per la perruqueria per poder mostrar encara més la seva bellesa

D'aquesta manera podien lluir, a la sortida de missa major i ben pentinades, els vestits que estrenaven per la festa

Ja pentinades, i a la última moda, seguien passejant per la carretera.

També els xicots es posaven de mig a mig de la carretera per fer-se la foto... i de vint-i-un botons!

Aquest grup de noies és just al davant del Sindicat, el 15 d'agost de l'any 1963. El cotxe que es veu a l'esquerra va ser el segon que va utilitzar pels seus desplaçaments l'orquestra Yolanda. Aquest vehicle feia també les funcions de taxi.

No va ser aquest el primer cotxe que va fer el servei de taxi a Solivella, dons el mateix propietari d'aquest -el Josep Maria del bar- utilitzava anteriorment el seu vehicle (una "rubia" en deien per les característiques d'aquell tipus de carrosseria) per portar els components de l'orquestra Yolanda -de la qual ell en formava part- i amb el que també feia el servei de taxi.

A la dreta de la rubia de la Yolanda es pot veure l'actual restaurant Travé.

Com es pot veure el poquíssim trànsit permetia aparcar a la carretera... i sense gaires miraments

Just a la vorera de l'esquerra de l'anterior fotografia seguien fent el vermut els solivellencs els dies de la Festa Major, a la carretera tocant a la paret del Sindicat...

Però també els joves de Solivella aprofitaven l'estiu per anar a les festes majors dels pobles veïns, com aquest grupet que veiem fent el vermut a la Festa Major de Blancafort

 

Aquesta frase solucionava en moltes ocasions la precarietat econòmica al joves. Arribaven les festes, però les butxaques estaven buides. Per fer alguns calerons hi havia joves que, de nit i d'amagat dels pares, agafaven sacs de blat de la seva pròpia casa, per anar a vendre'ls, o millor dit, a malvendre'ls, a aquells espavilats -més grans que ells- que es dedicaven a aquest fosc negoci. "Fer una lluna" no era exclusivament per pagar-se les festes, sinó que de vegades servia per pagar algun deute de joc. Tampoc era exclusiu dels homes, doncs hi havia dones que, tenint els diners massa controlats pel marit, omplien els càntirs grans d'anar a buscar aigua a la font, amb el blat de casa per pagar en alguna botiga i poder quedar-se amb aquells calerons pels seus capricis. Les "llunes" havien deixat simpàtiques anècdotes al poble, per exemple la d'aquell jove que vivia per la Creu (a cal Bufó) que, mentre els companys esperaven al carrer a que baixés el sac de blat, lligat amb un corda des de la finestra de dalt de tot (el blat generalment es guardava a les cases a la part alta, mai als baixos), el seu pare -que s'havia despertat- en veure baixar el sac per la finestra de sota, el va agafar i el va fer tornar a entrar a casa. Al baixar aquell jove al carrer, ja amb la "feina" feta, els seus companys li van preguntar "on és el sac?". Imagineu la cara de sorpresa d'aquell noi que no entenia el que havia passat?

Però els joves d'aquells anys, sempre en colla, celebraven les festes i seguien fent el seu vermutet a la carretera, tocant a la paret del Sindicat...

...o a la mateixa sala del cinema del Sindicat, que per aquells dies hi havien posat les taules i cadires pel concert (al fons de la fotografia, l'escenari)

Malgrat aquell poc trànsit de cotxes que passava per la carretera, el 4 d'agost de 1966 el Sevillano va obrir la benzinera.

Ja feia uns quants anys que s'havia obert una farmàcia. Va ser a cal Valent, a l'actual plaça de la Diputació.

a la mateixa plaça on es posava l'envelat de la Festa Major (a l'esquerra es veu la porta de la farmàcia)

L'esport, concretament el futbol, també aglutinava l'atenció dels solivellencs, doncs en aquells anys hi havia força afició i es jugaven partits amb molta freqüència.

A la fotografia veiem l'alineació d'un dels equips de futbol del Solivella, ja a la segona meitat dels anys 50, en el segon camp on es va jugar a futbol a Solivella (anteriorment s'havien disputat partits a l'hort del Mata, actualment l'hort de cal Caloio). Com a detall curiós, per aquest camp -que en part ocupava l'actual terreny de les noves instal·lacions de la Cooperativa- hi passava la carretera de Sarral, que el creuava perpendicularment pel mig.

 

En aquesta fotografia es pot veure la inauguració, l'any 1961, del tercer camp on es va jugar a futbol a Solivella. Un camp de grans dimensions que, després de dues mutilacions, ha deixat d'existir. A la fotografia veiem com mossèn Josep fa la benedicció d'aquestes noves instal·lacions esportives. Fixem-nos que, fins i tot en un acte com aquest, va completament abillat amb tota la indumentària corresponent.

Ja avançada la dècada dels anys 60 es seguia jugant a futbol en aquest gran camp. A la fotografia podem veure: a l'esquerra l'edifici de les actuals escoles, a la dreta les noves escoles que s'havien acabat de fer (actualment ja no existeixen) i al mig, al fons, el celler de la Cooperativa.

El camp de futbol a l'esquerra de la fotografia

L'olor de naftalina seguia flotant en l'ambient. L'any 1964 s'havien celebrat a tota Espanya, seguint precises indicacions del règim, els anomenats 25 anys de la pau de Franco. Dos anys després a Solivella, amb motiu de la visita del governador civil, es van preparar per rebre'l -amb tota la pompa que manaven les circumstàncies- i es va engalanar el poble amb motius que recordaven aquella celebració.

A la fotografia, de 1966, podem veure aquest gran arc que es va posar entre l'edifici del Sindicat i cal Ferrer, en el que es veuen penjar banderes -la de l'esquerra és la de la Falange- i un escrit que fa referència a aquells 25 anys.

Aquell tuf de naftalina ens marcava. Tothom havia d'anar a rebre la personalitat que ens visitava. Tots afilerats a la carretera, nets i mudats, esperant la seva arribada amb pancartes de benvinguda al governador i flors -que portaven les pubilles de Solivella- per la seva senyora.

Però entre les pancartes en podem veure alguna de molt curiosa, sobretot si tenim en compte la forta repressió que hi havia. Just al darrera de la que diu "La Hermandat de Labradores y Cooperativa de Viticultores saluda a su Gobernador", podem veure'n una altra que és reivindicativa: Els solivellencs reclamaven el clavegueram (Solivella necesita el alcantarillado). Evidentment aquest muntatge volia donar la sensació de que el poble tenia llibertat per manifestar-se, quan en realitat era el poder establert el que ho dictava tot. Fins i tot el text d'aquestes pancartes.

També les noies de l'Esbart Dansaire Sant Isidre lluïen les seves millors gales mentre esperaven l'arribada d'aquelles autoritats a la carretera. A l'esquerra es veu l'arc amb que es va engalanar l'entrada a aquesta part del carrer de la Creu, entre cal Ferrer i el Sindicat.

Finalment arriba la personalitat que esperaven. El cotxe para a la carretera, al davant del Sindicat, i a partir d'aquí comença el ritual protocol·lari (la cantonada que es veu al fons de la fotografia correspon a l'actual restaurant Travé).

La comitiva es dirigeix cap a la plaça Major per anar, en primer lloc, a l'església per assistir a una cerimònia religiosa. No oblidem la vinculació de Franco amb l'Església espanyola i la que ell mateix s'atribuïa fins i tot amb Déu, doncs a més de passejar-lo sota pali, a les monedes de l'època es podia llegir "Caudillo de España por la gracia de Dios".

Aquesta fotografia d'aquella visita, ja dintre de l'església, ens permet veure i analitzar tres coses, a més de recordar-nos l'obligatorietat que tenien els solivellencs d'aquells anys d'assistir a missa cada dia de festa si volien estalviar-se problemes. Els tres punts a destacar de la fotografia són: En primer lloc observem les nenes de l'esquerra de la fotografia portant a les mans banderetes espanyoles. Després fixem-nos amb la separació obligatòria de sexes que hi havia dintre de l'església, amb les dones a una banda i els homes a l'altra. Finalment també podem apreciar com totes les dones -també de forma obligatòria- tenien el cap cobert amb mantellines (a Solivella anomenades "sefrus").

La fotografia no és només per veure a l'esposa del governador dipositant un ram de flors a l'altar major, sinó que a través d'aquesta fotografia es pot veure la capelleta, amb la figura de Sant Jaume, que hi havia a la paret lateral esquerra de l'altar. Aquesta figura era una donació que havien fet a ca l'Americano.

Evidentment l'altre punt de visita obligatòria era la Casa de la Vila, on des del balcó la personalitat que es dignava visitar-nos feia el seu discurset. Fixem-nos en un altre detall d'aquesta fotografia. Un altre símbol falangista -aquesta vegada en forma d'inscripció- a la paret de l'església (José Antonio Primo de Rivera. ¡Presente!). En aquelles dècades a la plaça Major l'hi havien canviat el nom per el de plaza del Generalísimo.

És realment molt curiós veure com, al costat de les pancartes de submissió, en trobem de reivindicatives.

Una pancarta de protesta demanant l'aigua a les cases i al seu costat una de total submissió: "La O.J.E. de Solivella está a tus órdenes" (la O.J.E. era la rama jove de la Falange i que encara existeix avui en dia).

Aquesta pancarta ens pot donar una idea de com es vivia a Solivella. Se'ns fa difícil de creure, quan ha passat relativament tan poc de temps, com eren les llars d'aquella Solivella. Però els fets són els que són. Fa només cinquanta anys que a les cases del poble no hi havia aigua corrent, tampoc existia el clavegueram, ni sabien el que era el gas butà. Sense l'aigua, tampoc hi havia banyera, ni dutxa, ni tan sols les tasses de water, sinó una simple comuna. Tret de dues o tres cases, l'únic telèfon que podien utilitzar els solivellencs era el de la centraleta de cal Miquelò. Mai de forma immediata, sinó que, tant per voler telefonar, com per poder rebre una trucada d'algú de fora, calia avisar prèviament i esperar força estona. Sovint aquella estona es podia convertir en hores. El foc a terra de les cases era el centre de tot. Aquell era l'únic caliu a l'hivern. Allí és on s'escalfava i es feia bullir l'olla, on es coïen els escassos talls de carn que poc sovint es podien menjar. Allí, on hi havia el foc a terra, es on girava tota la vida familiar. On es parlava, on s'escoltava, on es convivia. Fins a l'any 1960 no hi va haver un aparell de televisió al Sindicat. A les llars se seguia amb aquells rudimentaris ràdios d'ona mitja i ona curta, que, a més de tenir un so metàl·lic i deficient, els hi costava mantenir l'emissora fixa. Però l'ona curta d'aquells aparells ens permetia poder assabentar-nos de la realitat de la política mundial, i molt en particular del que passava a Espanya, sense els filtres que imposava el règim. Es podia escoltar a la nit, amb el volum de la ràdio fluixet i d'amagat. Era l'emissora de Radio España Independiente, que emetia des de Romania i que es coneixia amb el sobrenom de Radio Pirenaica. L'ona curta d'aquells aparells de radio era la única finestra que permetia veure el que realment passava, doncs Franco no podia controlar aquelles emissores. Sí, fa només mig segle, a Solivella tot girava al voltant de la llar de foc, una estança fosca i sovint amb les parets ennegrides degut als fums. Fosca perquè la llum natural entrava només a través de finestretes no gaire grans. Més fosca encara al vespre perquè la única bombeta que il·luminava aquell lloc era de poquíssims watts, doncs calia estalviar. Més fosca encara quan, molt sovint, es produïen talls en el subministrament elèctric. Fosca era la vida en aquella Solivella encara marcada pels "fets".    

Simplement com a fet anecdòtic es pot citar la única manifestació de protesta -no autoritzada i dirigida contra el poder- que van protagonitzar aquestes noies en els anys 60, manifestant-se per Solivella amb aquesta petita pancarta que hi deia "no se admiten enchufadas" dirigida a l'Ajuntament, per sentir-se enganyades degut a una promesa que els hi havien fet i que no fou complerta per part del consistori.

Tornant a la visita d'aquell governador a Solivella, l'altre punt obligatori en el recorregut era el monument de la placeta de la Creu per fer actes de desgreuge als caiguts -d'una sola banda- en el decurs del període revolucionari que va començar el 1936. Aquestes fotografies segueixen corresponent a aquesta visita de l'any 1966, però veurem que el 1975 encara es feien exactament les mateixes cerimònies protocol·làries.

Ja ben entrats els anys 60, tots els vehicles, tant a motor com de tracció animal, estaven perfectament controlats i subjectes a una possible requisa militar

La mateixa cartilla d'inscripció de vehicles i animals comportava que actualment s'hagués d'actualitzar el cens

L'any 1971 la Casa de la Vila, i moltes façanes de les cases de Solivella, seguien pintades d'aquell color blau (el color dels vencedors) que s'havien fet pintar un cop acabada la guerra civil

L'any 1973 a la Casa de la Vila de Solivella es seguien segellant documents amb aquests segells.

El 1974 les visites del governador civil eren encara molt similars, si bé es començaven a veure rètols escrits en català i alguna senyera barrejada amb les banderes espanyoles. Però, com es pot veure en alguna de les següents fotografies, la inscripció a la paret de l'església seguia sent-hi, i al balcó de la Casa de la Vila es penjaven encara dues banderes, en un costat la bandera espanyola i a l'altre extrem la de la Falange.

Aquesta visita correspon a la inauguració del nou paviment de la majoria dels carrers de Solivella que s'havia començat a fer l'any 1972 (fins llavors els carrers eren de terra). Amb la millora del terra dels carrers, els veïns van col·laborar adornant-los amb plantes i testos amb flors, la qual cosa va fer que Solivella guanyés el premi provincial d'embelliment de pobles i es comencés a conèixer arreu com el Jardí de la Conca. Un títol honorífic que, malauradament, estem perdent una mica més cada dia.

Era el dia 27 de maig de l'any 1975 i els actes, les actituds, el contingut dels discursos, el protocol i la seva posada en escena, podien formar part perfectament d'aquell Celtiberia Show d'en Lluís Carandell.

El 1975 la inscripció dedicada al fundador de la Falange seguia a la paret de l'església, exactament igual com la bandera d'aquella organització seguia al balcó de la Casa de la Vila.

Els actes que hem vist el 1966 es seguien fent exactament igual el 1975

La única important diferència, entre aquestes fotografies de 1975 i les de 1966, és l'absència de totes aquelles camises de color blau fosc -camises falangistes- que hi havia entre els que protagonitzen l'ofrena floral al monument.

La comitiva baixant pel carrer Magí Travé, un dels carrers que s'havien pavimentat l'any anterior

Aquella visita va servir per inaugurar, entre altres coses, un indret que avui ja no existeix, la "plaza de la Cooperativa", doncs està en gran part ocupat pel nou edifici de la Societat.

Es veia ja alguna senyera penjada, però el rètol de benvinguda -escrit amb una rara tipografia- estava escrit en castellà (Bienvenidos a Solivella)

Aquesta ha volgut ser una contribució més d'aquest web per donar a conèixer alguns aspectes de la història de Solivella, com s'ha fet amb molts altres temes, doncs aquest treball de recerca s'ha volgut publicar per deixar constància d'aquella Solivella que va ser, i que va viure, en aquelles dècades del tuf de naftalina. D'una Solivella d'un passat no molt llunyà en la història -probablement desconeguda per les actuals joves generacions de solivellencs- però, malauradament, absolutament real. Així, publicant-ho en aquestes pàgines del web de Solivella, en quedarà constància -gràfica i escrita- de com es van viure alguns episodis en el nostre poble aquells anys i de com aquell règim polític -a més d'haver-nos negat el dret a votar i a escollir els nostres governants- ens volia imposar unes idees que no eren les nostres, a més de reprimir els nostres drets i fins i tot la nostra llengua.

 

I si d'aquesta manera, que veiem en la última de les fotografies, el poble de Solivella acomiadava la visita d'aquella personalitat el dia 27 de maig de l'any 1975...

...ara nosaltres tanquem també aquest armari dels records, donem dues voltes a la clau, i acomiadem -deixant ben tancada a dintre- aquella part d'un període que -encara avui- fa aquell ranci olor de naftalina.

records del passat tornar a l'índex