Desembre '04

Esperit nadalenc?

Un nombrós grup de solivellencs va acompanyar ahir a la tarda-vespre al Pare Noel a fer el recorregut pels carrers de Solivella i veure, engalanades de llum nadalenca, algunes de les façanes de les cases i fins i tot indrets sencers que respiraven aquests aires del Nadal.

Avui han estat els més menuts els que han pogut gaudir de la seva gran festa del Nadal per excel·lència, el caga tió que, a més de a casa seva, han tingut ocasió de demanar-li llaminadures i joguines a la Plaça Major, tot recitant allò tan tradicional d’aquesta data... Per Nadal el porc en sal, la gallina....

Però sembla ser que no tothom ha sentit d’igual manera aquest esperit nadalenc, doncs ahir a la tarda, entre quarts de set i les nou del vespre, alguns brètols es van dedicar a ratllar uns quants cotxes aparcats als carrers.

Aquest no és, de cap de les maneres, l’esperit nadalenc. No es pot admetre, ni per Nadal, ni cap dia de l’any, que la "distracció" d’alguns sigui la de fer mal als altres.

   fotografies del caga tió de la Plaça Major 

Problemes d’accés

Degut a un canvi de servidor d’allotjament de la web, efectuat precisament per acabar amb els problemes de lentitud que s’havien detectat, molt probablement durant un cert temps pot haver-hi dificultats d’accés a algunes de les pàgines, doncs és necessari canviar la configuració de la majoria d’elles.

Lamento els possibles inconvenients que pugui haver-hi en aquest impàs, però malauradament és qüestió de temps anar trobant i canviant totes les pàgines que no funcionin, però cal tenir en compte que, de les prop de 3.000 pàgines que hi ha en aquest moment, cal modificar, una a una, totes aquelles que vagi detectant que donen problemes.

No dubteu que el més aviat possible es corregiran els problemes. De moment s’ha millorat ja, i molt, la velocitat de descàrrega de les pàgines. A partir d’aquí és només qüestió de paciència i anar refent de nou la web.

Un suggeriment, que és vàlid per aquesta i per totes les webs, de quan en quan és convenient pitjar sobre el botó "actualizar" de la barra d’eines del navegador, doncs molt sovint pot passar que estem veien pàgines que l’ordinador ha guardat en memòria i no realment les que hi ha penjades i modificades més recentment.

Un èxit

Tal com era de preveure la representació del Poema de Nadal ha estat tot un èxit. En tots els aspectes. L’església, plena a vesar, així ho va confirmar amb els seus aplaudiments al final, doncs tant els membres del Grup amb el poema, com els petits amb les seves nadales, ens han fet viure el veritable esperit nadalenc.

 reportatge fotogràfic a les Festes de Nadal

Actes nadalencs

El programa d’actes destacats d’aquestes festes gira entorn al naixement de l’Infant Jesús, i és per aquest motiu que, els més importants, se celebren dins de la nostra església parroquial. La Missa del Gall i la Missa del dia Nadal.

També en el mateix lloc es representarà el dia 19, com a introducció a les festes nadalenques, i organitzat per part del Grup Cultural de la Dona, el "Poema de Nadal" d’en Sagarra, on cantaran també un grup dels nostres infants.

A ells, als més petits, van dedicats una bona part de la resta d’actes de les Festes de Nadal. El dia de Sant Esteve, en sortir de Missa Major, una de les tradicions més arrelades a Catalunya, el "caga tió". El Grup de Jovent dedicarà dues tardes, les dels dies 27 i 29, a un taller de manualitats per els més menuts. El dia 30 a la tarda es visitaran els pessebres. El dia 2 de gener a les sis de la tarda el Patge Feruc recollirà les cartes dels nens per tal de ser entregades a Ses Majestats els Reis d'Orient. El dia 3, també a les sis de la tarda, al local parroquial es representarà "La Pastorada" a càrrec de la companyia Plou i fa Sol. Tot seguit es donarà coca i xocolata. Però, sens cap mena de dubte, el moment més desitjat pels petits serà el del dia 5, a les sis de la tarda, quan aniran a rebre els Reis, que com tots els anys arribaran carregats de joguines.

També una part de les sessions de cinema van dirigides a la quitxalla. Especialment el dia 24, amb la pel·lícula Sherk-2, i el dia 28 amb Spider-Man 2.

Bones festes a tothom

Representació del "Poema de Nadal"

El Grup Cultural de la Dona ens oferirà "El Poema de Nadal" de Josep Maria de Sagarra.

El proper diumenge, dia 19 de desembre, a les sis de la tarda, a l’Església, unes quantes associades del Grup Cultural de la Dona de Solivella, ens endinsaran a les festes nadalenques amb aquesta representació tan escaient del nostre Nadal.

Una vegada més cal felicitar al Grup per la seva iniciativa. De ben segur la seva predisposició i afany de col·laboració en les festes de Solivella es veurà, com sempre, premiada amb la nostra assistència i amb els nostres aplaudiments de reconeixement en vers la seva tasca de promoció cultural i de lleure.

  Qui vulgui llegir-ne un fragment (el cant III) i una breu biografia d’en Sagarra 

Presentació i agraïments

La nova presentació de l’índex general de la web sembla tenir una bona acollida, doncs aquests darrers dies he rebut prop d’una vintena d'e-mails que així ho expressen, malgrat tenir-la encara en una fase de proves i no definitiva.

Per tant vull aprofitar per agrair des d’aquí les mostres d’encoratjament que he rebut, tot i que, com deia, el format actual pot tenir encara algunes modificacions.

Ha arribat per tant el moment del comiat d’un índex que ens ha acompanyat des de gairebé el naixement de la pròpia web, ara fa més de quatre anys i mig, per ser substituït per un format més àgil i modern.

Novembre '04

Subvencions

Podem llegir al setmanari "La Nova Conca" del 12 de novembre les subvencions que fan referència a Solivella, corresponents als pressupostos de la Generalitat per l’any 2005, i que va presentar el conseller d’Economia i Finances, Sr. Antoni Castells, al Parlament de Catalunya.

En aquests pressupostos hi ha incloses dues partides pel poble de Solivella, concretament una de 180.000 € per la "Societat" i una altra de 42.000 € pel castell.

A més d’aquestes minses assignacions se n’inclou una tercera que, tot i que fa referència a Solivella, el poble no se’n gaudirà ni d’un euro d’una manera directa. Em refereixo a la que surt publicada, com si anés a parar al nostre poble, de 1.364.000 €. Però aquesta important quantitat està destinada a l’arranjament del tram de carretera que va cap a Belltall.

Octubre '04

Dos incendis sense conseqüències

A "El Periódico" del passat dimecres dia 27, es podia llegir un escrit que feia referència a Solivella, concretament a un incendi que es va declarar en una partida del Camí del Tallat i que les flames havien afectat a una zona boscosa.

Segons el mateix diari van intervenir cinc cotxes de bombers i un helicòpter en les tasques d’extinció.

També, pocs dies abans, s’havia declarat un altre incendi que, tot i les precaucions preses pels pagesos que cremaven rostolls, i sobretot degut a les altes temperatures d’aquests dies, va  fer que el foc marxés del lloc controlat i cremés una part de terres hermes i uns pocs pins d’un bosc veí. Van intervenir-hi per ajudar a aquests homes a apagar-ho, dos cotxes de bombers i l’ajuda de dos helicòpters que estaven treballant en l’extinció d’un altre foc a Passanant.

Sortosament en cap dels dos casos es va tenir que lamentar cap desgràcia personal.

Premi "Aires de la Conca"

El proper diumenge 3 d’octubre, a les dotze del migida, es presentarà l'obra guanyadora del VII premi biennal "Aires de la Conca, a la sala noble del Palau Alenyà de Montblanc, seu del Consell Comarcal de la Conca.

Com ja es va avançar en aquesta mateixa web, el passat mes de novembre de 2003, el premi va recaure en l’obra "Els anys de l'estraperlo a la Conca de Barberà (1940-1951).Política i Societat" de Josep Recasens i Llort, i cal recordar, pel seu gran interès, el que ja es va escriure en aquesta mateixa web, referent al llibre que va guanyar el premi:

L'obra guardona aquest any, a més de tenir un magnífic i agradable redactat, té un extraordinari treball d'investigació i de documentació. Un treball que pot tenir un gran interès per tothom, però de manera particular pels fills de la Conca. Més concretament encara pels solivellencs, doncs a més de veure perfectament reflectits aquells anys de la postguerra, hi podrem llegir moltes referències a Solivella.

Setembre '04

Des d'Uruguai

He rebut aquest mail en el qual uns solivellencs de fora vila, uns solivellencs d'Uruguai, entre d'altres coses ens fan arribar salutacions a tots els convilatans.

Hola yo soy nieto de Ruse Ballart de C'al - Bajar  , estoy aquí con mi padre y mi yaya y nos alegró mucho ver la pagina web de Solivella. Yo estuve allí con mi familia el año pasado. Ahora estamos todos en Montevideo - Uruguay  en donde vivimos.

Un saludo muy grande a todo solivella, a Majin a Teresa a Felisa , Filomena , Jose María y familia y a todos los otros primos.

 

   Yo soy Mario González Maneyro hijo de Jorge Mario González Ballart y tengo aquí a mi abuela muy  muy  emocionada!

 

               SALUDOS A TODO SOLIVELLA!!!!!

 

     Dice mi abuela:  " Tots junts fem poble "

                                                                          Adeu!

I aquesta ha estat la meva resposta:
Hola Mario,
Agradezco tus muestras de emocionada alegría por haber visitado, junto a tu família y desde tan lejos, esta página web. Pero mucho más tratándose de solivellencs de fora vila, como es en este caso.
No dudes que haré llegar una copia de tu e-mail a tu familia el próximo fin de semana cuando vuelva a Solivella. Precisamente, y por esas casualidades de la vida, esta misma mañana he estado más de una hora y media con José María (de cal Franceset), compartiendo un par de cafés  y charlando, entre otras cosas, del tema que estos días más preocupa en Solivella, la vendimia.
Como que en tu mail dedicas "saludos a todo Solivella!!" voy a publicar estas líneas en la web, para que estos saludos puedan ser leídos por todos cuantos la visitan.
Y para tu abuela Roser: t'esperem aviat a Solivella, doncs pel que tinc entès ens visites en anys alterns, el que vol dir que l'any vinent ens tornarem a retrobar a l'estiu, i seguirem fent realitat aquestes paraules que veig que no has oblidat: "Tots junts fem poble".
I ja que ens recordes aquest "Tot junts fem poble", vull aprofitar per retre des d’aquí un petit homenatge al seu "inventor", doncs aquestes paraules, ara tant nostres, tant de tots els solivellencs, les va plasmar l'Antonio Sans (el fill de l'Eugènia de cal Estrivill) fa anys en un programa de festa major, i en uns adhesius que tots varem lluir als nostres vehicles. I tot i que ara, tant tu, com jo, i com la major part de solivellencs ens les hem apropiat, és de justícia deixar constància de la persona a qui els solivellencs les tenim d’agrair.
I res més que fer-vos arribar una forta abraçada a tots. Fins sempre!

Noves col·laboracions

Gràcies a la col·laboració de la Rosa-Mari Salvador, fent aportació de dues fotografies dels equips de futbol de Solivella, corresponents als anys 1942 i 1943, aquest apartat dedicat a l’esport ha vist incrementat el seu fons documental.

També s'ha incorporat una fotografia antiga, concretament una panoràmica de l'any 1932, a les Postals de Solivella. Aquesta fotografia ha estat cedida per la Sra. Quimeta Orpinell.

Tant aquestes noves fotografies, com el reportatge de la Festa del Sagrat Cor d'enguany es poden veure ja exposades a la web als seus apartats corresponents ("El futbol", "Les nostres Festes" i "Postals de Solivella").

Diada Nacional de Catalunya... també a Solivella!

Feia molts mesos que des d’aquest web no es parlava de l'Ajuntament, doncs malgrat diverses acusacions de partidisme rebudes per part d’algun dels seus membres, aquest web ha silenciat molts temes negatius, de tots coneguts i dignes de ser publicats, però he preferit inclinar-me per la opció de no posar més llenya al foc.

Però per a tot hi ha un límit. I aquesta vegada s’ha ultrapassat.

L’Onze de Setembre de l’any 2003 no va tenir cap mena de celebració especial per part de l’Ajuntament, un fet que ja per si sol ho diu tot del tarannà polític i gens nacionalista d’un Consistori que vol presumir de representar els solivellencs.

Però el que mai pot admetre un català, i molt menys quedar-se callat, és el que succeïa aquest any 2004, que la celebració de la Diada Nacional de Catalunya no mereixi ni l'homenatge d’escoltar les notes d'Els Segadors des de la Casa de la Vila del nostre poble.

Sortosament el grup del Jovent de Solivella, amb molt més sentiment nacionalista, va posar-hi remei. No sense dificultats, ja que fins i tot se’ls va negar la possibilitat d’utilitzar la megafonia. Malgrat tot, i des d’una casa particular, ells van fer sonar a la Plaça, ben fort i ben clar, el nostre himne nacional.

Posteriorment el propi grup del Jovent va convidar, pagant de la seva butxaca, als assistents a l’acte a un aperitiu.

Per ser justos, i per no posar al mateix sac a qui no s’ho mereix, cal dir que el Sr. Alaminos va estar respectuosament present als porxos de la Casa de la Vila mentre sonaven les notes d'Els Segadors. I pel que em va informar el propi grup de Jovent, aquest Sr. va ser l’únic que es va oposar a la no celebració de la Diada. Malauradament no li van fer cas i va tenir de ser aquest grup de nois i noies els que ens recordessin que Solivella també és a Catalunya.

Canviant de tema, cal dir que un altre cop el nostre Cor Parroquial va tenir l’honor de cantar Els Segadors a la població designada per celebrar la Diada a la Conca, que aquest any va ser Rocafort de Queralt. Posteriorment va oferir una audició al poliesportiu.

   Per veure’n les fotografies dels actes 

"El Periódico" 1 de setembre

A "El Periódico" del dia 1 de setembre s’ha publicat aquest breu article que pot ser d’interès pels solivellencs:

Pla per fomentar l’agricultura ecològica: La Conca de Barberà aplicarà l’any que ve el denominat contracte territorial, pla de la Generalitat per promoure l’agricultura ecològica i pel qual els agricultors cobraran contraprestacions per protegir els recursos naturals i paisatgístics.

Agost '04

Festa Major i d’altres activitats del mes d’agost

Ja s’ha posat a la web un recull dels principals actes de la nostra Festa Major i d’altres activitats que s’han portat a terme a Solivella aquest mes d’agost, donant prioritat a aquells que destaquen pel seu interès, per la seva originalitat o per la seva vistositat, i fent especial relleu a aquells actes on ha participat la quitxalla solivellenca. En total s’han afegit 171 noves pàgines dedicades al mes d’agost que, sumades a les d’aquest darrer any, fan que aquesta web estigui ratllant les 3.000 pàgines en aquest moment.

Podreu accedir-hi, com sempre, des del capítol dedicat a "Les nostres festes", o bé ara mateix des d’aquí clicant a:

   Festa Major 

Pàgines de l’estiu

El mes d’agost és el mes del lleure per excel·lència, però també és aquell en que més intensa és la radiació solar, el que vol dir que és quan es donen les dues condicionants perfectes per sortir a fer fotografies.

Així doncs, aprofitant d’aquestes circumstàncies, he sortit a fotografiar. El que vol dir que, algunes de les fotografies que he fet, les he incorporat a la web.

Com a més destacades citaria en primer lloc les tres noves "postals", amb les quals s’ha completat ja la xifra de les 50 que estaven previstes. En elles podreu trobar-hi un preciós paisatge solivellenc, una panoràmica general i una fotografia que recull l’església i el castell.

La resta de noves incorporacions fotogràfiques, fins a 12 més, les podeu veure al castell i als "carrers de Solivella", i més concretament a la Plaça de Sant Joan, la Ravaleta, el carrer Sant Ramon, la carretera i el carrer Sant Joan.

  un exemple de les noves postals

Cicle de conferències del Grup Cultural de la Dona: Josep Maria Sans i Travé

 Dintre del cicle de conferències organitzat pel Grup Cultural de la Dona, el passat dia 10 d’agost el solivellenc Josep Maria Sans i Travé, autor, entre molts d’altres llibres, de la "Història del Tallat" (editorial Virgili&Pagès, Lleida 1986) va dissertar sobre alguns dels aspectes menys coneguts de la història del Santuari, de l’origen de les verges trobades en general i del de la Mare de Déu del Tallat en particular, així com de les diferents poblacions que s’han disputat la paternitat i autoria de la trobada i de la edificació del Tallat. Josep Maria Sans va centrar bona part de la seva dissertació a la figura de Ramon Berenguer de Llorac i els seus successors.

  algunes fotografies de la conferència 

Felicitats!

Si el mes d’agost del 2003 va omplir diverses pàgines d’aquesta web un fet molt poc comú, el doble bateig d’en Ferran i la Maria, que va tenir més d’un quart d’hora la carretera tallada, aquest mes d’agost del 2004 Solivella n’ha viscut un altre d’excepcional.

El dia 6 d'agost, el mateix dia en que es complien vint-i-un anys del seu primer enllaç, el civil, el Josep Maria i la Núria van tornar a casar-se, aquesta vegada per l’església.

  Moltes felicitats !

Torneig de futbol

Aquests dies previs a la Festa Major s’ha disputat el que ja va sent tradicional torneig de futbol-sala, que aquest any ha vist incrementat el número d’equips participants.

La fórmula ha estat la de lligueta prèvia, entre dos grups, per finalitzar amb enfrontaments directes entre els millors qualificats de cadascun dels grups.

El nostre equip, tot i haver començat molt bé, amb bons resultats i un molt bon futbol, va acabar en el quart lloc. Probablement la plantilla massa curta els va passar factura en els darrers i decisius partits. De tota manera cal felicitar-los, doncs ens van fer gaudir d'un bon espectacle de futbol-sala.

Cal fer també extensiva la felicitació a la organització.

Els equips que van participar aquest any, dividits en dos grups, van ser els següents: Grup A, Solivella, Sarral, Vimbodí, i L'Espluga. Grup B, Rocafort, Folleda, Montblanc i Blancafort.

  Ja estan posades algunes fotografies   

Programa "Festa Major 2004"

 

Dijous 12

A les 18 h.  Repic de campanes

21 h.  Pregó de Festes a càrrec de Rudy Ventura. Sangria per tothom patrocinada per Caves Sans Travé. Tot seguit inauguració d’exposicions.

24 h.  Festa del Foc. Correfoc a càrrec del Grup de Diables Rigor Mortis.

01 h.  Disco-Móbil (Festa Budweiser)

Divendres 13

De 11 a 14 h. i de 16:30 a 19:30 h.  Parc Aquàtic Com Diu? a la piscina.

13 h  Concert de Cobla al Celler de la Cooperativa, amb l’orquestra Rosaleda. En acabar el concert es servirà un refrigeri als assistents.

20 h.  Ball de tarda amb l'orquestra Rosaleda.

24 h.  Concert i ball de nit amb la mateixa orquestra.

Dissabte 14

8:30 h.  Pedalada Popular. Seguidament, esmorzar amb arengada a la Plaça.

17:30h.  IX Trobada Gengantera al Passeig Carles Balaguer.

20 h.  Ball amb el Grup Duetto.

24 h.  Espectacle de varietats.

02 h.   Disco-Mòbil amb sorpresa.

Diumenge 15

12 h.  Missa solemne en honor a la Patrona de Solivella. A la sortida de Missa, ofrena floral a la imatge de la façana, i ballada dels nostres gegants.

17 h.  Jocs de cucanya per a tota la mainada.

20 h.  Ball amb el conjunt Los del Ebro.

24 h.  Ball de fi de festa a càrrec del mateix conjunt. En acabar, Disco-Mòbil.

Dilluns 16

Dia del gos

21 h. Sopar popular i ball.

Juliol '04

La Carme ens ha deixat

Fa només deu dies, aquesta web va dedicar una pàgina a la Carme. La Carme de cal Xa, que havia vist gairebé els inicis de la llum elèctrica a Solivella, als seus 92 anys "va sortir a internet". Va ser en ocasió d’aquell homenatge que L'Esplai del Pensionista va retre a les persones majors de 90 anys. Ella havia vist i assimilat perfectament tots aquests grans canvis tecnològics de gairebé tot un segle. Però mai va oblidar el seu amor a la terra, a les plantes. La seva gran afecció dels seus darrers anys va ser, fins fa molt pocs dies, cuidar  i regar les seves torretes, especialment els seus estimats clavells.

Descanseu en pau, Carme.

Novetats a la web

A més d’haver afegit un nou capítol a l’índex general dedicat a "L'Esplai del Pensionista", s’han inclòs també noves fotografies al "Cafè del Sindicat" i s’han posat a "Nits a la Fresca" les fotografies de la Nit de Jazz, corresponents al programa d'enguany. 

Reportatge i nou apartat a la web

No podia ser d’altra manera! La Gent Gran que, entre moltes altres virtuts, tenen una gran capacitat d’organització i de treball, però sobretot experiència, molta experiència, van donar tota una lliçó de com es pot organitzar una festa. Una magnífica festa!

Una festa que va començar al matí amb un emotiu homenatge a aquella gent més gran, els que ja han ultrapassat la frontera dels 90. A totes aquestes persones se’ls va anar a visitar, casa per casa, per agrair-los tot el que han fet al llarg de la seva vida pel nostre poble.

La festa va tenir també la seva part cultural, i per partida doble. Per una banda la recuperació d’un himne perdut en el temps i d’un estendard de la coral de Solivella de l'any 1903. Un treball d’investigació i recuperació del qual n’ha estat alma mater l’Enric Capdevila. I per altra banda cal fer menció a la inauguració del Racó Cultural dins de l'Esplai.

Cal destacar la magnífica actuació del Cor Parroquial, que no únicament ens van permetre tornar a sentir les notes d’aquell antic himne i d’altres interpretacions, sinó que ens demostren que cada vegada les seves veus sonen amb més nitidesa i harmonia. Enhorabona pel magnífic treball que estan fent!

Evidentment tractant-se d’una festa d’aquest caire no podia haver-hi res millor que cloure-la amb un dinar de germanor. Un dinar al qual hi van assistir més de 160 solivellencs.

També des de la modèstia d’aquesta web vull retre homenatge a aquest grup de jovent, com els va definir el seu president, el David Cartañá, en el discurset que ens va dirigir abans de dinar. I crec que el millor que es pot fer, és incloure a l’índex principal un nou apartat dedicat a "L'Esplai del Pensionista", i tenir molta cura de que la seva pàgina sigui la més vistosa i cuidada de totes, doncs ells, la veritable Gent Gran, els que ens han precedit i ens precediran, són aquells que abans han tingut cura de nosaltres i del nostre poble.

    Per veure el reportatge de la festa 

25è aniversari de l’Esplai del Pensionista

Aquest proper diumenge, 18 de juliol, Solivella viurà una gran i emotiva festa per celebrar el 25è aniversari de la fundació de l'Esplai del Pensionista.

En aquesta mateixa web, com és habitual, podreu trobar un ampli recull dels diversos actes que es portaran a terme. Però sens dubte un dels més importants tindrà lloc a l’església, on el nostre Cor Parroquial ens obsequiarà amb alguns cants corals, entre els quals cal destacar que Solivella podrà tornar a escoltar, gràcies a l'acurat treball d’investigació i recuperació, que ha fet l'Enric Capdevila de l'Himne de l'Orfeò Solivellenc, la lletra del qual heu pogut veure en aquesta web, des de el seus origens, a les pàgines dedicades al Sagrat Cor (per llegir la lletra de l'Himne, conegut també com "Lo cant de la Senyera").

En una festa d'aquest caire no està de més recordar que la primera vegada que el nostre poble va dedicar una festa a la Gent Gran, va ser en motiu de la diada de Sant Isidre de l'any 1977. Una festa que, com gairebé sempre, va estar organitzada pel Grup Cultural de la Dona (per veure’n un parell de fotografies)

 

Xipella Rock '2004

El proper dia 31 de juliol Solivella viurà una nit rockera amb les actuacions dels grups "Obrint Pas" i "Top Manta". El conjunt de València amb les seves pròpies cançons, i els segons amb versions arranjades dels millors intèrprets del rock. Per a més informació podeu visitar el web creat per promocionar el concert:

http://www.xipellarock.tk/

on hi trobareu tota mena d’informació, fins i tot han utilitzat un plànol de carreteres de cóm arribar-hi, que han tret d'aquesta web, de www.solivella.net.

Juny '04

Programa "Nits a la Fesca 2004"
Dissabte 3 de juliol SOPAR D'ESTIU A LA FRESCA a càrrec de la colla gastronòmica de La Fuliola (Plaça de la Diputació a les 21:30)
Dissabte 10 de juliol Exhibició de balls de saló (Plaça de la Diputació, a les 22:30)
Dissabte 17 de juliol Concert de Jazz i Dixie a càrrec del grup SMALL RIVER DIXIE (Plaça de la Diputació, a les 23:00)
Dissabte 24 de juliol Concert a càrrec de la Banda de Música "Verge de la Serra de Montblanc" (Plaça de la Diputació a les 23:00)
Dissabte 31 de juliol

SOPAR DE LA FAM (Plaça de la Diputació a les 20:00)

CONCERT XIPELLA ROCK amb "OBRINT PAS+TOP MANTA" (Pista poliesportiva a la 01:00 de la nit)

Dissabte 7 d’agost Cinema a la fresca. Pel·lícula "Buscando a Nemo" (Plaça de la Diputació, a les 23:00)
Dissabte 21 d’agost XXV anys de ceràmica a la Conca de Barberà. Taller a l’aire lliure. Lloc: Taller de ceràmica "Teresa Ripoll", a les 18:00. Al finalitzar es farà un piscolabis per a tots els assistents. Patrocina: CARNISSERIA CAL CAIXIS

Revetlla de Sant Joan

El Joan homenatjat d’aquest any és en Joan Iglesias Ballart, el "Xaranga".

A les sis de la tarda el repic de campanes donarà inici a la festa. A dos quarts de vuit, acompanyats per l’hereu i pubilla infantils, les pubilles majors, "Lus Xipellis" i els timbalers del grup de diables, les autoritats locals es dirigiran cap a cal Xaranga per felicitar i acompanyar al Joan de l’any 2004.

Tot seguit la comitiva, amb tota la gent que s’afegeixi a la festa, es dirigiran al lloc on tradicionalment es fa l’encesa de la foguera, la plaça de Sant Joan.

Un cop encesa, i fets els corresponents parlaments, el Joan tallarà la coca amb cireres que tots els assistents podran tastar acompanyant-la amb els bons vins del nostre poble.

A dos quarts de dotze de la nit els "Rigor Mortis" ens preparen una de les seves exhibicions pirotècniques, els focs artificials. I tot seguit començarà el Ball de Revetlla a la plaça de la Diputació, amb la música de "Teclats Torra". Entremig de la sessió de ball es repartirà coca i cava als assistents.

  ja podeu veure les fotografies de la festa

La festivitat de Corpus

Aquesta és una d’aquelles festes religioses que, a fi i efecte de donar una major comoditat i més facilitats als fidels, l’Església ha canviat de dia de celebració. Des de fa ja uns anys aquesta festa, que tradicionalment se celebrava en dijous, s’ha traslladat al diumenge.

I aquesta és també una festa en que, gairebé d’una manera tradicional també, se celebren les comunions, doncs el dia de Corpus és el escollit per la major part de les parròquies per què els infants rebin aquest sagrament.

Una nota a destacar d’aquest any, és que hem pogut tornar a veure, ja restaurat, el pendó amb la imatge del Sagrat Cor que sempre ha acompanyat la processó.

Val a dir que aquesta restauració s’ha pogut fer d’una manera fidedigna gràcies al treball de la Marta Bella, que es va poder basar en els originals de fotografies publicades a aquesta web, per dibuixar tal com era abans de que quedés malmès a conseqüència d’aquell petit incendi a la sagristia, del qual també se’n va fer ressò aquest web.

  fotografies de la festa de Corpus a "Les nostres Festes" 

Nova entrada a la web de la Cooperativa

Un dels temes que encara estaven pendents a aquesta web, era el d’actualitzar la web de la nostra Cooperativa, a fi i efecte de donar més relleu als nostres vins "Puig de Solivella". Els nostre vi. El vi de Solivella. El vi que ara, per fi, podrem lluir per regalar als amics. El vi que, sent dels nostres propis ceps, s’ha adornat amb un "vestit" molt més elegant.

Un vi que, entre tots, podrem donar a conèixer i promocionar, mitjançant el nostre cercle d’amistats i de coneguts, sense la por de que el seu aspecte extern pugui minvar punts de la seva excel·lent qualitat.

Ara, per fi, podrem obsequiar el nostre vi sense cap mena de complexes.

  la nova entrada a la Cooperativa 

Més fotografies de la festa de Sant Isidre

Gràcies a la col·laboració de l'Eduard Tarragó, que m'ha fet arribar una bona colla de fotografies de la festa de Sant Isidre, s'han pogut incorporar vuit noves pàgines dedicades a la festa d'enguany.

Moltes gràcies, Eduard, per la teva bona voluntad.

La verema a Solivella

Aquest mes de Juny s’han incorporat una sèrie de fotografies que, ara que les màquines ja han començat a substituir a l’home en les tasques de la verema, volen retre un homenatge, no únicament a aquells que encara veremen a mà, sinó i sobretot als que ens van precedir.

Podrem conservar aquí, tot i barrejant-les, una colla de més de vint fotografies, entre les antigues i les actuals. Però sobretot cal destacar una col·lecció de fotografies dels anys 60, de la Argèlia March, i a qui des d’aquí vull agrair, on es pot veure tot el recorregut de la verema, des del cep fins al Sindicat. Malgrat que alguna d’elles té una qualitat deficient les he posat, doncs tot i que una d’elles està molt bellugada, permet veure dos carros, en paral·lel, a la carretera just al davant del Sindicat, dirigint-se cap a la descàrrega.

  Podem veure les fotografies a "Records Solivellencs" 

Maig '04

Ricard Gatius

Avui, dia 25 de maig, i després de patir una llarga malaltia, ens ha deixat per sempre més en Ricard Gatius, el que va ser el nostre alcalde des de l’any 1991, fins el 1999.

La cerimònia del seu enterrament es farà el dia 27 a les 11:00 del matí a l’església parroquial de Santa Maria de Solivella.

 q.e.p.d.

Festa de Sant Isidre

Aquest any, en caure la Festa en dissabte, Solivella ha pogut gaudir de dos dies per celebrar la seva Festa Major de Primavera.

Dues parts molt diferenciades i val a dir que ambdues molt lluïdes. La primera d’elles, la del dissabte, va tenir com a protagonista principal a la Cooperativa de Viticultors de Solivella i van ser, amb la inestimable i ja habitual col·laboració del Grup Cultural, els que van donar color a la diada del seu patró, Sant Isidre, però incloent-hi un acte prou important com la presentació oficial al poble de Solivella del seu vi embotellat, el "Puig de Solivella".

La festa va continuar el diumenge amb un acte emotiu i nostàlgic, en aquest cas organitzat plenament pel Grup Cultural de la Dona, que va homenatjar als Hereus i Pubilles de la Festa de Sant Isidre des de 1978 fins avui. Una molt ben organitzada història de 25 anys de pubillatge a Solivella.

La festa, que havia començat a les 10 del matí, es va cloure amb una actuació de l’Esbart Sant Julià de l’Arboç, ja ben avançat el migdia, a la Plaça de la Diputació.

  Un ampli recull de les imatges de la Festa 

El Periódico (12 de maig)

Precisament aquesta setmana que una bona part de solivellencs hem estat al Tallat, El Periódico d'avui, a la pàgina 51, ha publicat aquesta notícia:

Senan reclama paralitzar dos projectes eòlics

Conca de Barberà

Senan  L’ajuntament, la Plataforma Antieòlica i la Coordinadora per la Defensa de la Terra han demanat a la Generalitat una moratòria que impedeixi instal.lar aerogeneradors a la serra del Tallat. A aquesta zona hi ha dos projectes de centrals en tràmit. F.G.

El temps a la Conca

Des del divendres passat, dia 7 de maig, el Servei Meteorològic de Catalunya  ha posat en funcionament un servei que permet veure, a través d’internet, les previsions del temps, tant pel dia corrent com per l’endemà, en zones molt reduïdes, el que fa que els pronòstics puguin ser molt més detallats.

Des d’aquest web, i més concretament des de la pàgina dedicada a la "Situació geogràfica de Solivella" hi podreu trobar un link per saber el temps, previsions i temperatures, a La Conca.

"Situació geogràfica de Solivella - El temps"

L’aplec del Tallat

Ahir dissabte 8 de maig es va celebrar, com ja ve sent tradicional, la trobada de solivellencs al Santuari del Tallat.

A les dotze del migdia mossèn Solanes va oficiar la Missa que va donar inici a la festa.

En sortir les components del Grup Cultural de la Dona, organitzadores d’aquesta trobada, i val a dir que de la major part dels esdeveniments de caire festiu o cultural que tenen lloc a Solivella, es van disposar a preparar la no menys tradicional "paella".

Van començar totes juntes a tallar a bocinets les tomaques, els pebrots, la ceba... i tot el que cal per fer un bon sofregit, i també a preparar els musclos, gambes i escamarlans.

A partir d’aquí es van dividir en dos grups per "competir" en dues monumentals paelles, com si es tractés de veure quin dels dos grups la faria millor.

Doncs bé, cal dir que, de bones que van sortir les dues, es podria qualificar d’empat tècnic el resultat de la "competició", com podríem comprovar poc després els més de 70 solivellencs que ens varem donar cita al Tallat.

En acabar el dinar l’autor d’aquesta web va donar a les components del Grup Cultural un record de la festa, per que elles, autores i promotores de la Trobada, obsequiessin als assistents amb una fotografia d’una processó que es va fer a Solivella, ara fa just 50 anys, en motiu de la Coronació Canònica de la Mare de Deu del Tallat.

Si bé va ser un magnífic dia de sol, al matí el vent fort i fred, semblava que ens volia espatllar una mica la festa. No va ser així. La temperatura a l’interior va ser perfecta. I a més aquest vent ens va permetre, en sortir, de poder gaudir d’un extraordinari paisatge que ens va deixar veure des dels Pirineus fins al mar.

(a partir d’ara la Trobada al Tallat, estarà també al capítol dedicat a "Les Nostres Festes")

  Un ampli recull fotogràfic de la Trobada

Programa d’actes de la Festa de Sant Isidre

Divendres, dia 14

A les 9 del vespre - Anunci de la festa amb gran tritlleig de campanes.

Dissabte, dia 15

EL GRUP CULTURAL DE LA DONA, col·laborant amb la Cooperativa de Viticultors, organitza amb motiu de la FESTA DE SANT ISIDRE - FESTA MAJOR DE PRIMAVERA el XXV HOMENATGE A L'INFANT

A dos quarts de 10 del matí, a la Plaça Major: Concentració dels Infants, Pubilles Majors, jovent i poble en general. Ens acompanyaran els Gegants i Nans.

Tot seguit S'anirà fins el celler de la Cooperativa, a la carretera, on el Sr. President farà entrega del vi per oferir a la Missa, juntament amb els fruits de la terra que seran portats pels infants.

A continuació El grup de grallers "LUS XIPELLIS" iniciaran amb les tradicionals carrosses, abillades pels pares i joves, la cercavila que s'adreçarà a la Plaça Major. Un cop allí tindrà lloc la presentació de l'acte pel Grup Cultural de la Dona, essent proclamats l'hereu i la pubilla:

PUBILLA INFANTIL: MARIA CAPDEVILA SOLÉ

HEREU INFANTIL: OSCAR CORTÈS IGLESIAS

després de la imposició de llurs distintius, seran l'Hereu i la Pubilla que aquest any ens acompanyaran per les festes principals.

Seguidament Un infant farà l'Ofrena Floral a la Verge de la façana de l'Església.

La cercavila continuarà fins a l'hora de la Missa recorrent els principals carrers i places, on serà rebut amb l'afecte i l'entusiasme característic el pas de les carrosses del jovent i dels nostres infants, que lluiran el vestit típic català i la seva barretina vermella.

A les 12 del migdia - MISSA SOLEMNE On serà beneïda la tradicional Retlla de Sant Isidre.

A la sortida de Missa Es repartirà la Retlla de Sant Isidre per a tothom. No hi mancaran els extraordinaris vins Blanc, Rosat i Negre.

A continuació A la Plaça de la Diputació

CONCERT amenitzat per l'Orquestra EMPORIUM

A les 6 de la tarda

PORTES OBERTES AL CELLER DEL CARRER DE LA CREU on es farà l'acte de presentació del vi embotellat "Puig de Solivella"

Acte obert a tothom

A les 2/4 de 8 del vespre,

A la Plaça de la Diputació

BALL DE VETLLA amb l'Orquestra EMPORIUM

Diumenge, dia 16

A les 11 del matí: MISSA MAJOR

ACTES COMMEMORATIUS DELS 25 ANYS D'HOMENATGE A L'HEREU I PUBILLA INFANTILS

(programa apart)

A les 6 de la tarda, a la Sala d'Actes Parroquial:

PROJECCIÓ D'UNA PEL·LÍCULA D'ACTUALITAT

Sant Isidre

La Cooperativa ens fa anunci de la seva Festa de Sant Isidre amb el següent escrit:

Enmig d'un any de pluges que han deixat ben assaonats els nostres camps, on els ceps treuen bones brostades, i els sembrats ens ofereixen el seu onejar verd clar, auguri i promesa de bona anyada, Solivella es disposa a festejar, com cada any, la Festa Major de Primavera en honor del nostre patró SANT ISIDRE LLAURADOR.

Tornaran a aflorar pels nostres carrers i places les belles manifestacions populars més seculars del nostre costumari ciutadà.

També en l’escaiença dels XXV anys de la proclamació de l’Hereu i la Pubilla Infantils, el poble homenatjarà a tots i totes qui han ostentat aquest pubillatge solivellenc.

Fidels a la cita la Cooperativa farà ofrena del vi per a la Missa; honorarem pels carrers i a l’església d’excels patró de la Cooperativa i de la nostra pagesia, tot demanant la seva intercessió a favor de les nostres famílies, conreus i collites.

I ja que estarem immersos en festa i celebracions la nostra Cooperativa ofereix un nou esdeveniment, molt important per a la nostra trajectòria ascendent en el propi desenvolupament vinícola i associatiu, i és la presentació d’un vi embotellat dins la Denominació d’Origen "Conca de Barberà" que hem batejat amb la marca "PUIG DE SOLIVELLA" i que esperem serà ben rebut per a tots i tindrà bona acceptació dins el mercat dels nostres vins d’origen, deixant a l’alçada que li pertoca la nostra Cooperativa i els seus productes.

Per tant, ens plau invitar-vos a participar en els actes que amb il·lusió i afany hem preparat perquè siguin motiu d’aplec festiu entre famílies d’ací i de fora, solivellencs tots i els amics que ens honorin amb la seva presència.

Bona Festa!

LA JUNTA

Trobada al Tallat

El proper dissabte dia 8 de Maig es farà la ja tradicional trobada de solivellencs al Santuari del Tallat, que com sempre està organitzada pel Grup Cultural.

Però la d’aquest any no és una data qualsevol. Aquest any 2004 se celebra el 50è aniversari de la Coronació de la Mare de Deu del Tallat.

Els actes començaran a les 11:30 amb una ofrena floral a la Verge. A continuació Mn. Solanes celebrarà la Missa. A la sortida continuarà l’acte festiu amb la ja tradicional paella i tots els preparatius que això comporta, per entrar a dinar cap el voltant de les dues del migdia.

Assemblea de la Cooperativa

Com és habitual cada any, el dia 1 de maig s’ha celebrat la Assemblea General Ordinària de la Cooperativa de Viticultors de Solivella. La primera convocatòria estava prevista per les 11:30 però, com és habitual, s’ha començat a les 12 en segona convocatòria.

Els temes tractats i seguint l’ordre del dia, han estat els següents:

1.- Aprovació i lectura de l’acta anterior i nomenament de dos socis interventors de l’acta de la reunió.

2.- Lectura i aprovació, si procedeix, de l’auditoria i memòria de l’exercici 2003.

4.- Informe i explicació sobre el projecte de reestructuració de les Cooperatives del Grup CEVIPE.

5.- Explicació sobre les tines auto-buidants.

6.- Informe sobre la collita 2003-2004.

7.- Precs i preguntes.

Assisteixen, a més del Consell Rector, una vintena de socis, els quals un cop llegida l’acta anterior la aproven per unanimitat.

Posteriorment es dóna lectura de l’auditoria de l’exercici 2003 feta per l’auditora Marina Mainat Jordi essent aprovada per unanimitat dels assistents.

Degut a l’entrada en vigor de la nova llei la qual regula els estatuts de les Cooperatives i donat que els de Solivella no estaven adaptats a la nova llei es dona lectura als punts més interessants dels canvis:

-vots ponderat

-amortització de maquinària

S’entrà a debatre una sèrie de punts arribant a l’acord de deixar aquest punt pendent d’aprovació a l’espera de que en una propera reunió siguin clarificats una sèrie dubtes els quals han de ser aclarits per professionals.

Informe i explicació del projecte de reestructuració de les cooperatives del Grup CEVIPE. Degut a l’ampliació de mercat i poder assolir noves cotes de qualitat el grup CEVIPE està estudiant portar a terme una fusió de cooperatives les quals estiguin integrades en el mateix grup. L’assemblea va donar el vist i plau a l’espera de més informació.

El President dona informació sobre les tines auto-buidants a l’espera de que amb el veí Josep Ballart Segura es firmi un paper de comprimís.

Sobre l'informe de la collita 2003-2004, s’entra amb un col·loqui sobre la nova collita referent el tram diferencial de preu que hi ha en diferents campanyes i la qualitat que es busca en el mercat.

Sense cap intervenció en precs i preguntes, es dóna per acabada l’assemblea a les 14:15 de la tarda.

Abril '04

Setmana "fructífera"

Aquesta darrera setmana d’abril es pot considerar força "fructífera" pels interessos de Solivella, doncs el nostre poble ha vist incrementat el seu cens amb dos nous habitants. I, curiosament, els dos al mateix carrer: La Carretera.

Dilluns dia 26 va néixer l’Aleix, el fill d’en Joan Carles Sans i la Montse Durán; i el divendres dia 30 el Guillem, fill d'en Joan Corbella i la Marta Bella.

Primer dia de vida d’un solivellenc

Siguin benvinguts els nous solivellencs i rebin els pares la més sincera enhorabona. Setmanes tan "productives" com aquesta n’hi ha poques i notícies de tan bon escriure també.

Vi de Solivella

Com ja es va avançar lo notícia des d’aquest web, la Cooperativa de Viticultors presentarà aquest Sant Isidre el seu propi vi ja embotellat, amb la marca comercial de "Puig de Solivella". Tant la forma de la botella com les etiquetes tenen un disseny força atractiu. Però el més important és, sense cap mena de dubte, la excel·lent qualitat del seu contingut. El vi blanc, de Macabeu i Parellada; el rosat, de Trepat; i el negre, d'Ull de Llebre i Cabernet Sauvignon.

 fotografies de Josep Ramon Corbella a la web de la Cooperativa

Excursió anual del Grup Cultural de la Dona

   Com en anys anteriors el Grup Cultural de la Dona de Solivella ha fet aquest dissabte, 24 d’abril, la seva excursió anual a Barcelona. Aquest any van dedicar el matí a visitar les caves Codorniu de Sant Sadurní d’Anoia.

Posteriorment han continuat cap a Barcelona per visitar el lloc més emblemàtic d’aquest 2004, el Forum de les Cultures. Desprès van dinar on ja és tradicional, és a dir a Can Soteras, i posteriorment van dedicar la tarda a Gaudí fent una visita guiada al sempre agradable i interessant Parc Güell.

   ampliació de la fotografia 

Canvi d’adreces a la Cooperativa

La Cooperativa de Viticultors de Solivella ha canviat, o millor dit, ha actualitzat les seves adreces.

Per una banda, finalment, ha deixat de utilitzar aquella adreça errònia (Carrer de la Creu, 1) que corresponia a cal Pern, per posar correctament la numeració que, des de finals dels anys quaranta els hi pertocava.

I per l’altra banda, coincidint amb la contractació de la línia ADSL per part de la Cooperativa, han canviat la seva adreça de correu electrònic.

Les adreces correctes són:

Cooperativa de Viticultors de Solivella, S.C.C.L.

Carrer de la Creu, núm. 28

43412 - SOLIVELLA

e-mail: coviso@telefonica.net

  nou link des d’aquest web 

L’escut de la Plaça Major

Al capítol dedicat a "l’escut de Solivella"hi podreu trobar una nova fotografia, que correspon a l’escut de pedra que hi ha a la Plaça Major, just al davant de la porta de l’església.

També s’han afegit algunes noves fotografies a "l’església".

L’escut de la Plaça Major

Fotografies de la Setmana Santa

S’han afegit a la web algunes fotografies dels actes de la Setmana Santa de Solivella. Dintre de pocs dies ho podreu trobar, també, des de la pàgina dedicada a Les Nostres Festes.

  fotografies de la Setmana Santa

Setmana Santa

Avui diumenge 4 d’abril, Diumenge de Rams, a les dotze del migdia a la plaça Major, han començat a Solivella els actes propis de la Setmana Santa. El primer dels quals ha estat la benedicció de les palmes i palmons, recordant i commemorant l’entrada de Jesús a Jerusalem.

La resta d’actes religiosos d’aquesta Setmana Santa són els següents:

Dilluns dia 5, a les vuit del vespre, celebració Penitencial.

Dijous Sant: Missa a les 8 del vespre i Hora Santa a les onze de la nit.

Divendres Sant: A les 11 del matí, Via Crucis fins al Calvari. Celebració de la Passió del Senyor a les 6 de la tarda. I a les 10 de la nit Processó.

Dissabte Sant: Missa a les 11 del vespre.

Diumenge de Pasqua: Missa Major a les dotze del migdia.

  10 fotografies del Diumenge de Rams 

Cicle de conferències

Solivella ha viscut un cap de setmana cultural, doncs s’ha obert un nou cicle de conferències, presentat i organitzat pel Grup Cultural de la Dona. La primera d'elles es va fer el divendres, dia 2 d'abril, i va anar a càrrec del professor d'Història Moderna, Sr. Valentí Gual. El tema, molt interessant, que va desenvolupar va ser el de "Apunts d'història de Solivella, s.XVII i s.XVIII".

L’endemà, dissabte, va ser la Núria Fonoll Masalias qui ens va parlar de les seves pròpies experiències dins del món del voluntariat, amb el tema "Una voluntària a la India".

El cicle continuarà aquest any amb les següents conferències: La Dona: Un ésser meravellós, a càrrec del Dr. en Ginecologia Carles Vallvé i Navarro. La cultura de la pedra seca, per Josefina Solé i Rossell, mestra d’ensenyança primària. Immigració avui, a càrrec de Isabel Altés, tècnica de l’Oficina d'Immigració de Valls. Els cellers cooperatius modernistes a la demarcació de Tarragona, a càrrec del Sr. Ramon Aloguin Pallach, arquitecte. L’origen del Dret, per la Il·ltra. Sra. M. Lluïsa Sanz Anchuela, jutgessa degana dels jutjats de Valls i del seu partit judicial (Alt Camp i Conca). Reflexions sobre el tabaquisme, a càrrec del Dr. Pere Gòmis Blanch, metge de Solivella (fotografies de la conferència que va donar la passada Festa Major). Grallers Els Triquelis. Solivella 1778(?) - 1933. 155 anys de música i tradició grallera i aproximació al folklore solivellenc, segles XVIII - XX. Petita mostra fotogràfica i musical, per Enric Capdevila i Torres, historiador local.

El Grup Cultural de la Dona no podia oblidar la commemoració del 50è aniversari de la Coronació Canònica de la Mare de Deu del Tallat, i per aquest motiu dedica dues conferències a aquest fet. La primera d'elles, A propòsit del Tallat, anirà a càrrec del solivellenc Dr. Josep Maria Sans i Travé, Director de l'Arxiu Nacional de Catalunya (fotografies d'una anterior conferència), mentre que per l’altra serà un monjo del monestir de Poblet qui ens versarà sobre El Tallat, priorat de Poblet.

 Fotografies de la conferència del dia 2 d’abril

Esplai del Pensionista

Gairebé coincidint amb l’entrada de la Primavera, els socis del nostre Esplai del Pensionista de Solivella han estrenat un nou tipus de carnet, el disseny del qual ha estat fet pel mateix autor d’aquest web. 

Març '04

Vi embotellat

Tal com ja es va avançar en aquest web, La Cooperativa de Viticultors de Solivella disposarà en breu de vi embotellat. Aquesta nova i acurada presentació del nostre vi, tindrà lloc coincidint amb la propera Festa de la Cooperativa, és a dir, la festa de Sant Isidre Llaurador d’aquest any.

El procés d’envasar, embotellar, encapsular i etiquetar es donarà a fer a la cooperativa del poble veí, Blancafort.

Ja han estat presentats a la Junta els models de les etiquetes que lluiran les ampolles de vi de Solivella i cal dir que han tingut una molt bona acceptació.

La Quinta del 44

He rebut aquest escrit, referent a un simpàtic i emotiu acte que va tenir lloc, ahir diumenge, a Solivella. I per què en quedi constància aquí quedarà exposat, juntament amb la meva més sincera enhorabona per l’esdeveniment.

Aquest diumenge, 28 de març, s’ha celebrat a Solivella la II Trobada de la Quinta dels nascuts l’any 1944 en commemoració dels seus 60 anys.

Desprès de la Missa Major celebrada a la Església de Santa Maria de Solivella, on vam assistir-hi tots plegats, ens hem traslladat a l’Espluga per fer un dinar de germanor al Casal.

No cal dir que aquest retrobament va significar tornar a veure alguns amics que feia força temps que no en sabíem res. Això vol dir que, a més de la lògica alegria per la pròpia festa en si, varem poder parlar i recordar de molts temes que ens havien quedat al fons del nostre sac de records.  

En el decurs del dinar es van fer diversos parlaments a càrrec de diferents companys de quinta.

En total ens varem retrobar 34 persones. És a dir, els següents 17 “quintos” del 44, amb les seves corresponents parelles:

Mª Pilar Cartaña, Joaquim Galia, Candia Iglesias, Mª Josep Corbella, Antonio Garcia, Pilar López, Mª Dolors Cortés, Dolors Iglesias, Ramon March, Jaume Espanyol, Jaume Iglesias, Pepita Masalias, Pepita Espanyol, Josep Mª Iglesias, Ramona Montseny, Teresa Ribas, Antonio Sanahuja, Antonio Sans i Antonieta Travé                   

Com podem veure l’any de la “nevada” va donar una bona “collita”, dels quals avui 24 som vius, 3 ja ens han deixat, 2 no varen assistir i 2 no han pogut ser localitzats.

RAMONA MONTSENY FONOLL

La Creu + 1

Avui La Creu ha vist incrementat el seu cens amb un nou habità. Des d’avui, 23 de març, tenim un nou solivellenc.

És el Marc de cal Xaranga. El segon fill del Joan i de l’Esther.

Enhorabona als pares, i benvingut, Marc, a Solivella. Esperem moltes coses de tu, i d’altres com tu, pel bé i pel futur del nostre poble.

Ja tenim ADSL

Segons la pàgina oficial del Ministeri de Ciència i Tecnologia, des del passat dijous, 18 de març, Solivella ja disposa de connexió d’alta velocitat a internet.

De fet la Telefónica ja ha fet diverses trucades a alguns dels usuaris de tarifa plana de Solivella, per oferir-los la possibilitat de contractar la línia ADSL.

Eleccions generals

Resultats del recompte dels vots a Solivella, referents a les eleccions generals espanyoles al Congrés de Diputats, del dia 14 de març de 2004:

14/03/2004

Vots

percentatge

  % any 2000 % any 1996

CiU

136

30,16

  37,58 26,69

ERC

133

29,49

  7,32 6,35

PSC-PSOE

97

21,51

  24,58 36,22

PP

77

17,07

  27,42 28,60

ICV-EUiA

7

1,55

  0,94 1,69

Altres

0

0,00

  2,12 0,42
Total vots 450     423 470

Condol i rebuig

Des de la modèstia d’aquesta petita web, vull expressar el més  sentit condol a les víctimes del brutal i salvatge atemptat de Madrid i a tots els seus familiars.

Així mateix la més enèrgica protesta, rebuig i la ràbia pròpia de la impotència, per aquest acte tan vil i ignominiós, i tots els de caire semblant, siguin de qui siguin.

Nova façana

Ahir dissabte, 6 de març, es van enretirar ja les bastides de la façana de la Cooperativa.

Cal reconèixer i aplaudir dues coses: La celeritat com s'ha portat a terme la reparació i, per altra banda, la nova forma que se li ha donat a la part alta.

Aquest acabament en forma triangular, a més de tenir millor estètica, fa conjunt amb l’altre edifici.

Febrer '04

Convocatòria

Solivella viurà aquest proper diumenge un fet excepcional que, si en un principi, es podria catalogar con normal, i fins i tot necessari, no és gens habitual.

L'Ajuntament ha enviat una convocatòria als solivellencs, escassament a 48 hores vista, per assistir a una assemblea informativa, en la que pretenen tractar de tota una colla de punts que deuen considerar interessant assabentar-ne al poble.

La assemblea tindrà lloc passat demà, diumenge 29 de febrer, a dos quarts de dotze del migdia en primera convocatòria, i a les dotze en segona.

La molt alta expectació que provoca un fet d'aquesta magnitud, no hauria de quedar frustrada pel poc temps de que es disposarà, doncs cal tenir en compte que són molts els punts que es volen tractar. Dóna la impressió, a primer cop de vista, que no s'ha calculat gaire bé el temps necessari per poder tractar correctament cada un dels punts relacionats a la convocatòria. A no ser que vulguin fer valdre les seves versions com si fossin Paraula de Déu.

Per cert, la excepcionalitat d'aquest diumenge inclou també la Missa, doncs l'horari habitual de les dotze del migdia ha estat avançat a les onze.

La darrera vegada que s’havia produït un fet com el que viurem aquest diumenge, va ser amb en Joan Vives i Queralt com alcalde de Solivella. Però en aquell cas es va fer per tractar de temes positius. Presentar i exposar el projecte que devia incloure els nous equipaments de Solivella (piscina, zona poliesportiva, equipaments de caire cultural i social), i a la vegada deixar que sigués el poble, amb el seu vot, qui decidís. Al mateix temps va donar comptes al poble (els seus, no els dels altres), cosa que va fer fins i tot per escrit i d'una manera molt clara i entenedora, obsequiant als solivellencs amb un llibret on estava tot perfectament relacionat.

Esperem i desitgem que el resultat d'aquesta convocatòria tingui un resultat igualment positiu. Que no contribueixi a agreujar, encara més, una possible i no desitjada fragmentació al poble. Una divisió que, al meu entendre, va començar en no voler fer valdre la voluntat popular, expressada amb l’opció escollida lliure i democràticament per una majoria de solivellencs, a les passades eleccions municipals. 

Carnestoltes 2004

Com en anys anteriors s'ha celebrat la festa pagana dedicada al Carnestoltes. Aquest any la figura del Rei ha recaigut en l'Eduard Tarragó.

Tant la participació ciutadana com la qualitat de les carrosses i comparses ha estat força alta, i el que és més important, lluïda i divertida, malgrat el mal temps que va acompanyar el dia.                     fotografies de la festa 

Forta llevantada

 

  altres fotografies 

El fort vent que va bufar ahir, 20 de febrer, a Solivella va tenir ràfegues que ens alguns moments van fer perillar alguns elements externs dels edificis.

Una d’aquestes fortes llevantades va fer caure la part superior del local de la Cooperativa que es va inaugurar l’any 1970. També va quedar més malmesa del que ja estava la part del recinte de la piscina que dóna al camp de futbol.

Nova postal

Seguin amb la línia de millorar la qualitat artística de les noves postals s'ha incrementat aquell apartat amb una de nova.

Una nova postal en la que destaquen els dos edificis més emblemàtics del centre de Solivella, l’església i la Casa de la Vila, sobresortint per damunt de les teulades.

La fotografia va ser feta el passat dissabte, 14 de febrer, a les sis i set minuts de la tarda, des de dalt de cal Petxina, en el millor moment del crepuscle del dia de Sant Valentí, quan el cel es va tenyir de colors groguencs i vermellosos.

    la nova postal (nº 47) 

Convergència i Unió celebra la primera calçotada a l'Espluga

El secretari general de la federació de CiU, Josep A. Duran i Lleida, el president del grup parlamentari de CiU al Parlament, Artur Mas, i el cap de llista de CiU per Tarragona, Josep Maldonado, han assistit aquest diumenge a la primera calçotada que celebra la federació de CiU.

A l’acte, que van assistir-hi més d’un miler de persones, no van faltar-hi els representats del nostre poble, doncs van assistir-hi els representants del grup municipal de Convergència i Unió de Solivella, amb el seu cap de llista, Sr. Josep Maria Casamitjana, i acompanyats per altres simpatitzants del nostre poble.

En el decurs de l’acte van poder intercanviar opinions amb els Srs. Artur Mas i Duran i Lleida, els quals es van interessar per com marxen les coses a Solivella i, sobretot el Sr. Duran, per com està el projecte del local social.

  altres fotografies de l'acte 

Notícia de "El Punt"

Dues notícies referents a la nostra Cooperativa han estat publicades, en un mateix article, a la versió digital de "El Punt" a Vilaweb.

La primera fa referència a embotellar el vi de la Cooperativa. L'altra a intentar argumentar el perquè de la possible davallada del consum de vi, i a la vegada, de les causes que poden generar un menor rendiment econòmic.

> La Cooperativa estudia embotellar els seus vins
De moment, la Cooperativa no preveu realitzar més inversions i contractarà el servei d'embotellament
08/02/2004
MARIA J. RAMOS Solivella
La Cooperativa podria començar a embotellar la seva producció aquest mes vinent. Segons el seu gerent, Josep Ignasi Tarragó, l'entitat no invertirà en la compra d'una màquina embotelladora, sinó que ha escollit una empresa que ofereix aquest servei per tal de portar a terme el projecte. La Cooperativa de Vinicultors disposa d'unes instal·lacions que han incorporat tota la tecnologia capdavantera per a l'elaboració de vins. Ara tota la producció de vi blanc i rosat es destina a vi de base per al cava i el negre, per a vins de qualitat. En la darrera verema, els pagesos van entrar cinc milions de quilos de raïm a la Cooperativa. L'entitat té uns dos-cents vuitanta socis, dels quals només una dotzena es dediquen professionalment al camp. El futur, però, es presenta incert, segons Josep Ignasi Tarragó, perquè mentre que ha augmentat el consum de vins negres, també es vol imposar la taxa 0 als conductors, o comença a haver-hi un excés de producció als mercats que fa baixar els preus.
Una entitat centenària
El 1901, després de l'aparició de la fil·loxera i en plena crisi, els pagesos de Solivella van constituir la societat. L'any següent ja disposava de celler per a l'elaboració de vins. L'entitat ha passat per diferents etapes fins al 1940 quan esdevé l'actual Cooperativa de Vinicultors.

Nova fotografia

S'han seguit incorporant noves pàgines a la web. Això, que no és cap novetat, doncs molt sovint el contingut de la web es va renovant i enriquint, no seria cap notícia per si mateix, si no es tractés de que, en una d'aquestes noves incorporacions, podeu veure una fotografia força emblemàtica. La que va fer la Maria Teresa Español, des de casa seva, molt poca estona abns de que s'enderroqués l'abeurador de la font del Cabaler.

  per veure la fotografia 

Publicat al "Punt Digital" de Vilaweb

Aquesta notícia, referent a Solivella, ha estat publicada al Diari "El Punt" en la seva versió digital.

> El Grup Cultural de la Dona, una entitat molt activa
08/02/2004
MARIA J. RAMOS Solivella
Potenciar els actes culturals al poble. Amb aquest objectiu es va fundar, enguany fa 28 anys, el Grup Cultural de la Dona de Solivella. A l'actualitat té unes tres-centes associades i continua en la línia que va impulsar la seva fundadora, Concepció Tarragó. Així doncs, organitzen xerrades culturals al poble i una sortida anual. Però, a més, durant aquests anys han dotat el poble de gegants i han editat una revista, el Gira-sol, que recull i difon la història de Solivella. L'entitat també promou altres cites més festives, com ara la proclamació de la pubilla i l'hereu infantils per Sant Isidre. També han fet donació d'una campana per a l'església coincidint amb el seu 25è aniversari.
A Solivella hi ha altres entitats, com ara el grup de diables, el grup de grallers, el club ciclista, l'associació de jubilats o la societat de caçadors.

La gent i els pobles de les nostres comarques
SOLIVELLA

Noves fotografies dels Pessebres

Tot i que una mica tard, però encara dintre dels terminis oficials (avui es vigilia de La Candelera), s'han afegit sis noves pàgines, amb les seves corresponents fotografies, al capítol dedicat als Pessebres d'enguany. I no d'un pessebre qualsevol, sinó d'aquell que els solivellencs van considerar com el millor. El del Robert de Cal Cametes i la seva família.

A més, en aquest magnífic pessebre, ens han donat una lliçó d’allò que sempre demanem des d’aquí: Ensenyar als nostres fills a fer poble, ensenyar a les generacions futures a estimar Solivella.

     per veure aquestes noves pàgines 

Gener '04

ADSL - Ministerio de Ciencia y Tecnología

Sembla ser que finalment s'han acabat els problemes de connexió a internet a Solivella, doncs el Ministerio de Ciencia y Tecnología ha fet pùblic aquest comunicat, en el que anuncia la immediata posada en servei de la línia ADSL al nostre poble.

 

Base de Datos de Teléfonos

Nº Telefónico: 977892101

Provincia:

TARRAGONA

Demarcación:

TARRAGONA

Central:

SOLIVELLA

Fecha de Implantación:

DISPONIBLE (EXCEPTO LINEAS RDSI) EN FEBRERO DE 2004

D.O.G. (Diari Oficial de la Generalitat)

El D.O.G. número 4051, amb data d’avui 19 de gener de 2004, ha publicat l’anunci de l’ajuntament de Solivella sobre contractació d’obres per tal de portar a terme la renovació de l’enllumenat públic.

Aquest projecte ja havia superat els tràmits pertinents anteriorment estan inclòs en el Pla únic d'obres i serveis de Catalunya de l'any 2003, però li faltava encara aquesta fase d’adjudicació d’obra mitjançant concurs públic.

Un cop atorgada l'obra tindrà un termini d’execució de sis mesos.

    Si voleu llegir la pàgina del D.O.G., podeu fer-ho des d’aquí 

Novetats

Podeu trobar en aquesta web quatre noves Postals de Solivella, en les quals podreu veure tres magnífiques postes de sol i el millor exemple del Nadal solivellenc, el de la Plaça de Sant Joan a la Costeta.

En breus dies seran publicades les fotografies corresponents a alguns dels Pessebres que s'han fet enguany i als actes de la diada de Reis, tot i lo molt deslluïda que ha sigut aquesta festa, és a dir, en la mateixa i poc adient línia de les festes que han organitzat els membres de l'actual consistori.

Enquesta i matemàtiques

El passat dia 1 de desembre (és a dir, avui fa 38 dies) vaig enviar un escrit a l'Ajuntament (del qual tinc plena constància que va ser llegit el mateix dia), en el que els posava al corrent de certes irregularitats i presumptes manipulacions en una enquesta que feia referència al propi Ajuntament.

Abans de prosseguir vull deixar molt clar que tinc plena confiança en la rectitud i honradesa d’en Joan Miquel Llort, i que de cap de les maneres ell era responsable del frau que s’estava portant a terme des de la web del Jovent. És més, crec que en aquell moment ell estava plenament convençut de que tota manipulació a l’esmentada enquesta era poc menys que impossible.

Doncs bé, un cop posats els meus arguments en coneixement de l'Ajuntament han fet cas omís i orelles sordes, fent-se per tant còmplices del frau amb el seu silenci i la seva inoperància.

Només cal tenir una calculadora a mà (i saber-la utilitzar) per adonar-se que més de 19.000 vots, en una petita localitat com Solivella, són molts per poder tenir credibilitat. Sobretot quan al lloc on han estat emesos no s'han enregistrat més que 700 entrades.

És a dir, i per deixar-ho més clar, suposant que totes les persones que hi han entrat haguessin fet ús del seu vot (cosa poc probable), ens trobaríem amb un màxim de 700 vots. Qui i perquè ha manipulat els resultats?

I ja per acabar la darrera pregunta. Perquè l'Ajuntament no ha donat més resposta al meu escrit que la d'amagar el cap sota l'ala? Per què tenen de saber que els escrits que es reben es tenen de contestar. Sempre. Però encara més si així se’ls hi demana, com va ser en el meu cas. Han passat 38 dies i no tan sols no han contestat, sinó que les xifres de l’enquesta segueixen exposades igual.