Desembre'22

 Innocentades

Avui, 28 de desembre, segurament la millor innocentada que s'ha fet ha Solivella, sigui la que es pot veure a cal Xaranga.

El seu fill, en Marc Iglesias, ha posat le seva casa en venda. Per a  més informació i el preu que en demanen podeu trucar al número de telef. que està indicat al rètol que han penjat al balcó.

 Nadal i Saturnals

La celebració de les “saturnals”, que és un antecedent del Nadal, era una de les festes més importants que se celebraven a l’imperi romà, i és quan es celebraven les bacanals.

Es tractava d’unes dates molt esperades per tots els súbdits de l’Imperi romà. Eren las festes que celebraven al final dels treballs del camp, l’arribada de l’hivern i el descans fins la primavera,

En aquells temps, quan arribava la setmana del 17 al 25 de desembre, els ciutadans es deixaven portar per l’ambient festiu i la relaxació de les normes socials: se celebraven banquets públics, orgies privades i s’entregaven regals. Fins i tot els amos intercanviaven els seus rols amb els seus esclaus al llarg d’alguns dies.

La primera que es va celebrar, que se’n tingui constància, va ser el 17 de desembre de l’any 497 abans de Crist, i també es va dedicar un temple al foro romà dedicat a Saturn.

Les festes consagrades a Saturn, el déu de l’agricultura i la collita. Coincidint amb el 25 de desembre, els romans celebraven el solstici d’hivern, quan es produïa “el renaixement” de Sol i els dies comencen, poc a poc, a allargar-se.

Aquest dia 25 de desembre es consagrava a la festivitat de Natalia Solis Invieti i, a la llum de les espelmes, corria el vi i els aliments per tots. Els carrers estaven engalanats i l’ambient era semblant al del  Carnaval. Mentre menjaven i bevien sense fre. Els ambients eren distesos i, entrada la nit, arribaven les festes de diversos aspectes i intensitat. Algunes derivaven en orgies o al menys així ha passat a la història, ja que els comportaments privats d’aquells temps han quedat han quedat pocs testimonis escrits. Però alguna cosa hi devia haver quan la RAE segueix reconeixent el significat de “saturnal” com “orgia desenfrenada”.

Una altra de les peculiaritats era que s’invertia l’ordre social. Els esclaus eren alliberats de les seves funcions, i en ocasions, fins i tot, eren servits pels seus amos.

Es tractava de jocs  que buscaven obertament “el desgovern” entre els súbdits de l’imperi, una vàlvula d’escapament  que les va convertir en la més important de l’època. A més les Saturnals es celebraven et tots el llocs del gran imperi. Diversos emperadors que les van veure amb reticència van tractar d’escurçar-les. Però això els enfrontava amb un gran oposició popular. Per això ho respectaven, no com els jutges d’ara.

En les festes saturnals es decoraven les façanes de les cases i es feien regals com figuretes de fang o peces de roba que han quedat com costum  quan, després de la oficialització de la religió cristiana al voltant de l’any 330 d. C., es va fer  que Jesucrist havia nascut un 25 de desembre, malgrat que no se’n sabia la data. Però d’aquesta manera feien coincidir el naixement amb una Saturnalia pagana, D’aquesta manera les noves celebracions eren més atractives per un poble de costums arrelades i tampoc s’exigia als ciutadans a renunciar a les seves festes de sempre, sinó que van intentar que s’adaptessin a un nou significat.

Bon Nadal a tothom

Novembre'22

 Grup Cultural 

Activitats tardor

GRUP CULTURAL

 DE LA DONA

 

 

Octubre'22

 Punts de recàrrega elèctrica

Solivella ja disposa de tres punts de recàrrega elèctrica per cotxes. Un d'ells és particular i només serveix per carregar la furgoneta municipal. Els altres dos són els que veiem en aquestes dues imatges adjunts i estan ubicats a tocar la pista d'esports.

Dons ara que ja tenim punts de recàrrega el que falta són vehicles elèctrics, doncs a Solivella en aquest moment ni n'hi ha cap ni una.

Ens hem anticipat al futur o em fet una despesa fora de temps?

  NOTA:      Des que es va publicar aquesta notícia s'han rebut diverses puntualitzacions, en concret sis, i totes elles tenien dos punts en comú:

1.- Els sis creuen que s'ha fet una despesa fora de temps, doncs és un sector que li falta molt per avançar i que possiblement, en un futur no molt llunyà, aquests punts de càrrega siguin substituïts per altres tipus més moderns i amb molta més capacitat de càrrega amb menys temps. I a més, en aquests moments no hi ha cap vehicle elèctric a Solivella, doncs l'únic que hi ha és municipal i té el seu propi punt de recarrega.

2.- Tots coincideixen en el lloc on s'han situat i en el perill que poden comportar, doncs estan a tocar d'una instal·lació esportiva que, qui més us en fa és el jovent i la canalla. A més, un altre perill el suposa el fet que és per on passen a tocar els cotxes que van a la piscina o al local on se celebren tot tipus de festes. Tot plegat por representar un perill molt greu. sobretot per la quitxalla.

3.- Una tercera pregunta que es fan alguns, és si aquest punt de càrrega serveix perquè vinguin vehicles d'altres pobles a carregar gratuïtament a Solivella, vist que al nostre poble no n'hi ha cap ni un.

 

Agost'22

 Recordant una nit inoblidable 

Ha passat ja un mes i mig de la Festa Major, però potser valdria la pena recordar l'espectacle més vistós que es fa. I es tracta d'un magnífica espectacle que no cal anar a buscar-lo gaire lluny, doncs està fet  pel jovent de Solivella.

Es tracta de la Nit de Walpurgis, que té com a protagonistes al grup de diables Rigor Mortis i al grup de timbalers.

Dons ara és el moment, si us ve de gust de poder rememorar-ho gràcies a una bona colla de fotografies, realment molt vistoses i artístiques de l'Eduard Tarragó

 Més de 40 fotografies  

 Reportatge Sagrat Cor 

Tot i que aquest any l'engalanament dels carrers i capelles ha estat més pobre del que era costum, s'ha pogut fer un molt bo i interessant reportatge, sobretot gràcies a la altruista col·laboració de la Susanna Español, l'Enric Capdevila i sobretot la seva sempre generosa i molt valuosa col·laboració de l'Eduard Tarragó.

En aquest pàgina d'enguany en podeu veure unes 80 fotografies de la Diada del Sagrat Cor i dels actes que es van portar a terme, com el concert de la llum i la benedicció del nou quadre que decorarà la nostra església parroquial.

 

 Fotografies 

 Diada Nacional 

Aquest 11 de setembre s'ha tornat a celebrar la Diada Nacional de Catalunya. Aquesta vegada organitzada i com a protagonista l'ANC, amb la divisió dels partits que volen representar l'independentisme. Però amb una part d'ells aferrada a una inútil taula a Madrid que, tots sabem, mai donarà els fruits que volem conquerir.

A Solivella s'ha fet l'acte a la plaça de Sant Joan, amb una bona assistència de solivellencs que han volgut reivindicar les ànsies d'independència que tenim. També una colla de solivellencs han anat a Barcelona per assistir a l'acte organitzat per l'ANC.

 Programa de la festa del Sagrat Cor

OFERIMENT DE DONATIUS: Dimarts dia 6 i dimecres dia 7, de 6 a 8 de la tarda; i els dies 8, 9, i 11 de setembre, mitjà hora abans i, durant la celebració de les misses, serà col·locada una urna a l’entrada de l’església per dipositar els SOBRES repartits prèviament, per la capta de donatius destinats a la festa.

ENGALANAMENT DE CARRERS. S’invita al veïnat a engalanar els carrers de forma artística, i a posar a finestres i balcons els domassos, i a encendre els llums de festa.

CAPELLES. Es demana que els respectius veïnats comuniquin a Alícia Ballart o Maria Palau, els motius a representar, per poder fer la respectiva pregària en cada capella.

PORTADORS DE LLUM A LA PROCESSÓ. S’invita a tothom que vagi a la processó ho faci portant llum ja sigui amb un ciri, llantió o fanalet.

VENDA DE FANALETS. Es disposaran a l’Estanc i a cal Estrivill. També la tarda del Sagrat Cor, una hora abans de la processó a la porta de l’església. El preu és de 3 euros.

APOSTOLAT i AGRAÏMENT: Les associades de l’Apostolat de l’Oració us animen a participar dels actes programats. A la vegada fem extensiu el nostre agraïment pel vostre suport i col·laboració en aconseguir l’obra de disseny i construcció d’un nou penó a honor del Sagrat Cor. MOLTES GRÀCIES, a totes, a tots, als Organismes Oficials, entitats i associacions.

RECONEIXEMENT: El més extens agraïment als veïns que acullen en el seu carrer el pas de la processó i, a tothom que fa possible la celebració de la festa de Sagrat Cor, i la renovació del Vot de Poble any rere any.

EXPOSICIONS: Podeu visitar les exposicions a la sala parroquial:

- HOMENATGE A LA CAPSA. El món és una capsa de Rosa Iglesias Obrado

- LA VIDA EN ART. SansArt: Color

- RACÓ DEL CÀNTIR, del Pep i la Rosita. Fons de 2.200 càntirs, carrer dels Llorac.

COL·LABORACIÓ: Amb la col·laboració de: l’Ajuntament de Solivella, Diputació de Tarragona, Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, Associació de l’Apostolat de l’Oració, Associació Cultural Vot de Poble, Associació Cultural Cor Parroquial, Associació Pictòrica SansArt, Rosa Iglesias Obradó, Racó del Càntir, del Pep i la Rosita.

DIVENDRES 2

A 2/4 de 8 de la tarda, a l’església

JORNADA CINEMATOGRÀFICA

IMATGES QUE FAN HISTÒRIA: SOLIVELLA

A càrrec de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

DISSABTE 3

A 2/4 de 8 de la tarda, a l’església

PRESENTACIÓ DEL NOU PENDÓ DE L’APOSTOLAT DE L’ORACIÓ.

amb CONCERT del Sagrat Cor, a càrrec de la coral PRADESCOR.

DIJOUS 8

A la una del migdia,

Repic extraordinari de campanes, en record de la campana SANTA MARIA, en el seu 50è aniversari de la seva benedicció i pujada al campanar.

A 2/4 de 6 de la tarda,

Missa de la Nativitat de la Mare de Déu. Celebració en record dels difunts del poble.

DIVENDRES 9

A les 9 del matí:

Missa primera a càrrec de Joan Francesc Amigó Bartra, rector de Santa Coloma de Queralt i possibilitat de rebre el Sagrament de la reconciliació a l’altar del Santíssim.

A les 12 del migdia:

SOLEMNE CONCELEBRACIÓ DE L’EUCARISTIA, presidida per Mons. Joan Planellas i Barnosell, Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, acompanyat del Rvdm. P. Octavi Vilà i Mayo, Abat de Poblet, de Mn. Adam Safianczuk, rector de Solivella, i demés sacerdots. Sostindrà el cant el Cor Parroquial de Solivella.

OFRENA I BENEDICCIÓ DEL NOU PENDÓ l’associació de l’Apostolat de l’Oració.

A la sortida d’Ofici,

Ofrena floral a la Mare de Déu de la façana.

I tot seguit,

brindis festiu del Sagrat Cor

A 2/4 de 9 del vespre:

SOLEMNE PROCESSÓ DEL VOT DE POBLE, en honor al Sagrat Cor de Jesús. Amb la col·laboració de tot el poble.

Acompanyarà la BANDA DE MUSICA VERGE DE LA SERRA DE MONTBLANC, COR PARROQUIAL I GANXETS, GRALLERS DEL BAIX CAMP.

En arribar a la plaça Major, Acte de Consagració al Sagrat Cor i Benedicció Solemne.

A l’interior del temple parroquial, Reserva de l’Eucaristia.

El grup de grallers Ganxets, interpretaran el toc d’ofertori dels Triquelis (Solivella, 1790-1933)

DISSABTE 10

A les 6 de la tarda, a la rectoria:

Berenar de la padrina amb XOCOLATA A LA TASSA per llepar-hi els dits i, més coses

A les 8 de la tarda, a l’església

CONCERT DE LA LLUM

DIUMENGE 11

A la 1 del migdia:

MISSA SOLEMNE del 13è aniversari de la dedicació del temple parroquial i, comiat del nostre rector Mn. Adam Safianczuk.

 Incompliments de contracte 

Així, en plural. La prepotència i mala educació d'aquest Ajuntament, s'ha vist reflectida una vegada més avui, pixant-se en un contracte perfectament signat per les tres parts, al decidir unilateralment tancar la piscina el dia 28, en lloc del 4 de setembre com havien signat.

Això causa un perjudici a dues parts més. A aquells que han pagat l'abonament d'un mes, i a aquells que han comprat un abonament per 10 dies de piscina. També, molt perjudicat per aquest canvi, ha estat el gestor del bar de la piscina, doncs té contractats empleats fins el proper dia 4, tal com estava previst i signat, a més de les comandes que ja havia fet per cobrir aquests dies.

A més cal destacar -negativament- el poc respecte i la falta d'educació de l'Ajuntament, doncs ningú l'ha trucat per advertir-lo d'aquest canvi unilateral d'incompliment de contracte. Ha hagut d'assabentar-se pel pregó que s'ha fet a quarts de dotze d'aquest matí dia 25 d'agost.

Fatal! Pitjor no es podia fer. Quan reemborsaran els perjudicis que han causat. Tant als particulars que tenien els abonaments de la piscina i el perjudici que han causat al gestor del bar????

 La pedalada 

Amb una bona afluència de bicicletes, sobretot les de la canalla, s'ha viscut aquella part de la Festa Major que més solivellencs atrau a la Plaça Major. La pedalada i l'esmorzar popular que, com és costum, ha estat a base d'arengades a la brasa.

En podeu veure un bon recull gràcies a les fotografies que ha fet i ha enviat l'Eduard Tarragó.

 Fotografies 

 
 Programa Festa Major 

Aquesta obsessió de fer-ho tot al castell converteix a Solivella, un any més, en la excepció de tota Catalunya, doncs altra vegada el Pregó de Festes no es farà des del balcó de la Casa de la Vila.

Això no succeeix en cap més lloc, doncs el tret de sortida s'ha de fer sempre des d'aquest balcó i no voler ser una negativa excepció.

L'excusa que han donat és de que són el Diables Rigor Mortis els que han forçat aquesta nefasta decisió no és  vàlida, doncs ha de ser l'Ajuntament qui marca la programació. I precisament el Pregó ha de ser una cosa respectada. Per respecte al pregoner i per respecte al solivellencs.

Anem malament!

 Campionat de botifarra 

Aquest acte de la programació d'estiu és, sense cap mena de dubte, el més esperat pels homes de Solivella. De Solivella i d'altres indrets,  doncs venen, no únicament parelles de jugadors de la Conca, sinó que també d'altres comarques.

En total s'havien inscrit 38 parelles, més una que ho fa fet aquest mateix matí.

Aquest és l'aspecte que tenia avui el Café de la Societat,

 Un luxe d'actuació 

Feia anys que Solivella no havia rebut una figura tan important com la que hem tingut el gust d'escoltar aquest any. Una eterna i magnífica Maria del Mar Bonet.

Ella va ser una de les fundadores d'aquells grans defensor de la Cançó Catalana, amb la creació d'aquell grup que es coneixia com Els Setze Jutges, l'any 1961.

Maria del Mar, a més de tenir una meravellosa veu, ha gravat moltíssimes cançons i ha versionat un grapat de poemes de molt importants poetes dels territoris de parla catalana, com vàrem poder comprovar al llarg d'aquesta magnífica ocasió a Solivella. Sense deixar de banda els seus grans èxits com aquell que retrata les cruels actuacions del "grisos" de l'època franquista: "Què volen aquesta gent que truquen de matinada". Acabant la seva actuació amb una de les seves més conegudes cançons, l'himne de la seva terra: "La Balenguera".

 Primicia 

Aquest any Solivella tindrà un pregoner de luxe. No serà un d'aquells que veien cobrant per dir quatre paraules sense saber gairebé el poble on es trobaven.

No, aquest any el pregó de Festa Major el farà una persona que coneix molt bé Solivella, la seva gent, la seva història i les seves tradicions. I el que és molt més important, el pregoner, a més de tot l'anteriorment citat, és una persona que estima Solivella.

Per tant serà un plaer i un honor poder escoltar les seves paraules.

Felicitats a qui l'ha convidat a pronunciar aquest discurs que donarà inicia a la Festa Gran de Solivella.

 Solivella es mou 

Aquests són els actes preparats per la programació d'estiu de "Solivella es mou"

 Torneig de futbol 

Com cada estiu, just abans de la Festa Major, el jovent de Solivella prepara un vistós i molt interessant torneig futbol.

 Les dones de la meva vida 

No es tracta de fer un repàs de temps passats, sinó que aquest és el títol del concert que van interpretar l'Elena Gadel i la Marta Robles en l'elaborat programa de Nits a la Fresca de'enguany.

Unes quantes fotografies de l'acte i de la magnífica il·luminació que es va fer al castell.

 Nits a la Fresca 2022 

Si bé aquestes programacions d'estiu han estat sempre ben preparades i ben acollides, la d'aquest any 2022 superarà amb escreix les anteriors, doncs la Regidoria de Festes ha aconseguit portar veritables figures que faran les delícies de tothom, on podrem veure ,a la cloenda d'aquesta programació, una obra  del solivellenc Toni Sans, el destacat actor de La Cubana.

Aquest és el programa d'enguany:

 Trobada del banyut 

Encara que el títol pugui semblar enganyós, no fa referència a cap casat, sinó que es tracta d'una trobada de bèsties de foc d'aquestes contrades. Tot un magnífic espectacle que mai, fins ara, s'havia vist a Solivella.

A través d'unes magnífiques i espectaculars fotografies de l'Eduard Tarragó, en podeu veure un ampli recull aquí.

 Fotografies 

  Festa de Sant Joan 

Hem arribat al solstici d'estiu i com cada any hem celebrat la gran festa del foc tan típica dels Països Catalans, començant-la anat a buscar el foc de la flama que es va encendre la nit abans al cim de la muntanya del Canigó.

Un cop rebuda a la plaça Major, tothom s'ha dirigit a la plaça del Fossat del Castell per obrir els actes commemoratius. Abans de llegir el manifest, l'alcalde, Sr. Jaume Bergadà, s'ha dirigit als assistents amb un elaborat, sentit i reivindicatiu discurs, que, en acabar ha rebut uns forts aplaudiments de tots els assistents en sentir el crit de Visca Catalunya Lliure i s'ha cantat l'himne nacional, Els Segadors. Posteriorment l'Antoni Rosich, com cada any, ha llegit el manifest com s'ha fet en tots el pobles de parla catalana, des de Salses a Guardamar i de l'Alguer fins a Fraga.

La revetlla ha continuat al pavelló municipal on s'ha sopa i posteriorment s'ha pogut ballar. Com sempre cal felicitar a la regidora de Festes per la bona organització. No tant al "xef", que si bé ha portat una xatonada prou ben feta, ha negat -basant-se en els seus 40 anys d'experiència, segons ha dit- que calgui posar-hi sal, oli i vinagre. Esperem que en uns altres 40 anys aprengui a fer-ho i a contestar millor. Una altra vegada la Tupi ha salvat els mobles, doncs en pocs minuts ha fet portar els tres ingredients i s'ha pogut amanir la xatonada. Bona i ràpida reacció!

  Sant Joan 2022 

  Festivitat de Corpus Chirsti

Després de haver passat la pandèmia s'ha tornat a celebrar aquesta festa amb la processó per la tarda.

Com en els darrers anys la afluència de feligresos a la processó va anant disminuint, doncs si descomptem a aquells que hi anaven per altres raons (els que portaven el tàlem, els escolans, el cor parroquial i els tambors dels diables, amb el cargol inclòs) poc passava de la trentena de persones.

Tot i així la processó va passar per la carretera amb l'embús de vehicles que va ocasionar,. malgrat les bones intencions dels tres que es cuidaven de regular el trànsit, doncs els mossos d'esquadra no hi eren (els van avisar com  es fa pel Sagrat Cor o pel Carnaval?) com es podrà veure en una de les fotografies la cua de cotxes.

  Corpus 2022  

Festa dels actes de cloenda 60è aniversari Esbart Dansaire

Va ser, tal com es mereixen tots aquells que, al llarg dels anys, han donat vida al nostre Esbart Dansaire Sant Isidre, una festa realment molt lluïda la que es va organitzar com a homenatge a tots ells.

En podeu veure un bon i magnífic recull de tot gràcies a les fotografies que va fer l'Eduard Tarragó i que, generosament, les ha donat a la web, i que cronològicament es poden veure al final de la pàgina dedicada al grup.

 Festa de l'esbart dansaire Sant Isidre 

  Cloenda aniversari Esbart Dansaire

Actes cloenda de l'aniversari dels 60 anys de l'Esbart Dansaire;

Dissabte 4 de juny, dia de les associacions, es donarà per acabat el 60è Aniversari de L'Esbart Dansaire Sant Isidre de Solivella.

Per aquest motiu hem programat una sèrie d'actes al Pavelló Municipal de Solivella.

PROGRAMA:

- A les 19.00 h, Concert gratuït a càrrec d'Èric Vinaixa.

- Tot seguit, sopar i repartiment de plaques commemoratives.

- I per acabar, música de tots els temps a càrrec de DJ Moya.

Podeu rememorar la història de l'Esbart, des dels seus orígens, l'any 1959, fins els nostres dies, a través d'aquest documental, clicant damunt de la fotografia

 Repercussions positives de la Festa

Si bé antigament a Tarragona es celebrava la festa dels Tres Tombs el 17 de gener, dia de Sant Antoni, a mitjans del segle passat es va canviar, i la d'aquest anys va ser molt especial, doncs es commemoraven els 700 anys del Gremi de Pagesos, que és la entitat que organitza aquesta festa.

En un ampli recull del Diari de Tarragona, a tota pàgina, del mateix dia 15 de maig, veiem que dels pocs noms que esmenten hi podem trobar els de les pubilles de Solivella, Marta Garcia i Núria Iglesias., junt a les seves declaracions, en les que diuen que "per nosaltres, participar en aquest acte és una manera de fer poble i representar les nostres arrels i la nostra cultura".

Si voleu llegir l'article sencer ho podeu fer "clicant" sobre aquesta fotografia:

 Festa de Sant Isidre

Si bé l'any passat, i malgrat la pandèmia, ja es va celebrar aquesta festivitat a Solivella, es va fer sense poder veure les cares dels nostres infants ja que tots portaven la obligatòria mascareta.

Finalment aquest 2022 hem recuperat la normalitat en aquesta celebració. Una celebració amb més actes i extraordinàriament executats, la queal cosa es deguda a la total implicació de la regidora de Festes, Rosa Mari Salvadó.

Amb més puntualitat que en altres anys, ha donat inici la Festa en la que es proclamaven hereu i pubilla 2022: ÉLIA ESPAÑOL CABRÉ i JUSTIN JONAY SALINAS AGUINSACA. Mentre que les pubilles Majors han estat: JULIA GARCIA PINENT, NÚRIA IGLESIAS CARULLA i MARTA GARCIA QUEROL.

Han estat convidades les següents persones: Marta Ferret Pubilla de Catalunya - Joan Grebol Hereu de Catalunya - Andreu Musté hereu de les comarques Tarragonines - Oriol de Antonio Hereu de les comarques Barcelonines- Anna Borges pubilla de Tarragona - Cami Cruz Pubilla de Cambrils - Paola Ramirez Dama de Cambrils, i Alba Queralt Dama de Cambrils,  deFoment de les terres tarragonines:-Arnau Akhtar president de foment Elisabeth Castell secretaría de foment.

Una gran festa, com sempre, i amb una bona participació de solivellencs i solivellenques.

 Festa de Sant Isidre 

 Sant Isidre a prop

Estem a només cinc dies de celebrar la festa més lluïda que es fa a Solivella. Aquella dedicada a la pagesia i al seu patró al nostre poble, que a la vegada és el patró de la Cooperativa.

Per tant es pot dir que és la festa de la nostra Cooperativa, si bé aquest extraordinari lluïment es degut a la participació de la canalla del poble, dels seus pares i familiars que són els que preparen les carrosses amb les que seran passejats pels carrers de Solivella vestits amb d'indumentària tradicional de Catalunya.

Però aquesta part de la festa, la més vistosa, és deguda a la iniciativa que va tenir el Grup Cultural de la Dona en crear el pubillatge. Elles són les artífexs de que aquesta festa, no tan sols no es perdi, sinó que fa que tothom l'esperi cada any amb ganes de que arribi doncs són els petits els que més hi participen i els que més gaudeixen d'aquesta festa.

Potser ara, a cinc dies de la Festa, és un bon moment per rememorar tots aquests anys de pubillatge que s'han fet. En aquest link hi podreu trobar un bon grapat de fotografies que ens faran recordar aquells nens i nenes, molts d'ells avui ja adults, des de l'any 1977, en que es va fer l'estrena de la primera parella de gegants, una iniciativa que també va ser deguda al Grup Cultural de la Dona, i tots els anys de pubillatge, fins l'any 2019, que després es va veure interrompuda degut a la pandèmia del Covid. Però com es deiaal final d'aquell documental, a Solivella , passi el que passi, la Festa ha de continuar celebrant-se.

 Festa de Sant Isidre 

 Molt interessant conferència

Aquest priemr de maig s'ha pogut escoltar al local polivalent de la Societat, una molt interessant conferència a càrrec de Josep Maria Sans i Travé.

Aquest conferència havia estat programada per la Conselleria d'Igualtat de l'Ajuntament de Solivella, i ha versat sobre "la repressió franquista envers les dones", si bé el conferenciant ha volgut posar en relleu la repressió que aquestes van patir a Solivella.

Molt ben documentat i perfectament explicat, amb pels i senyals, en Josep Maria Sans ens ha il·lustrat sobre el que va passar en els anomenats "fets de Solivella" i la posterior repressió amb els inicis de la dictadura, fins i tot donant noms i cognoms, tan dels repressors con dels oprimits, les penes que van patir els uns i els altres, en quines presons van estar i en quines condicions, i fins i tot les penes de mort que es van dictar.

 

 

Gener'22

 Setmana Santa i centenari

Amb un molt bon i solejat temps s'han pogut celebrar els actes d'aquesta Setmana Sants 2022, amb un cert increment de persones respecte a anys anteriors. Però quan més persones s'han vist ha estat amb la plaça Major plena de solivellencs per retre homenatge a la Teresina March, que festejava el seu centenari. Uns bons gens de les germanes de cal Petxina, doncs les dues han pogut celebrar els seus 100 anys d'edat.

La festa ha tingut diverses besants, primer amb la missa, després a la sortida rebent l'homenatge de tot un poble i en el que ha rebut diversos obsequis de molt diferents entitats, de les que cal destacar la insígnia i medalla de la Generalitat de Catalunya. A continuació, i en el seu honor, han ballat els membres de l'Esbart Dansaire Sant Isidre.

També s'hi ha volgut sumar la Regidoria de Festes, oferint un molt bon concert a la tarda a la sala polivalent de la Societat.

Però el millor dels obsequis és el que ens ha fet la Teresina a tots nosaltres, doncs d'una manera totalment altruista ens deixarà un molt bon llegat en forma d'obres d'art en les pedres que, amb molt paciència i art, quedaran per sempre més al poble de Solivella.

D'entre tots els actes d'aquesta Setmana Sants en podeu veure un bon recull de fotografies, de les quals cal dir que les dels actes religiosos han estat cedides per l'Enric Capdevila.

 Més de 60 fotografies 

 Bretolada fatxa

Aquesta passada nit algun brètol feixista ha penjat una rojigualda al lloc on hi havia l'estelada, des de fa anys, a dalt del coster.

Cap a les 11 del matí ja ha estat col·locada de nou l'estelada.

 Jornada d'inauguracions

Aquest dissabte, 9 d'abril, Solivella ha viscut dues importants inauguracions de dues noves instal·lacions. Dues inauguracions que representen l'Alfa i la Omega de l'alfabet grec, és a dir, el principi i la fi, tal com se citen en el llibre de l'Apocalipsi.

Solivella ha començat inaugurant la que estaria representada per la lletra Omega, doncs avui s'ha inaugurat una Sala de Vetlles, que representarà el lloc om es farà el comiat definitiu dels essers estimats que hagin traspassat. Aquest serà el lloc on manifestar el nostre condol als seus familiars.

La inauguració ha anat a càrrec de l'alcalde de Solivella, Jaume Bergadà i de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, que ha fet una petita "patinada" al confondre l'actual escut de Solivella, amb aquell que s'utilitzava anteriorment i que mai s'havia oficialitzat.

Poca estona després s'han inaugurat les instal·lacions que podrien representar la lletra grega Alfa, doncs allí rebran les seves primeres nocions escolars aquelles criatures que simbolitzen el principi de la vida.

Per aquesta inauguració s'ha desplaçat el  Conseller d'Ensenyament, González Cambray, que ha estat rebut amb Xiulets i crits de reprovació per la seva gestió, per un grup de manifestants de la Conca. Uns manifestants que el mossos d'esquadra han mantingut sempre allunyats.

El conseller primer s'ha reunit amb l'equip docent de l'escola Sagrat Cor i els membres del Consistori, tancats a l'interior.

Després d'una molt llarga estona han sortit per entrar en la part nova i poder fer els actes protocol·laris per inaugurar-la. Han pres la paraula, en primer lloc l'Alcalde, Sr. Jaume Bergadà, i l'han seguit, la Directora de l'escola, Sra. Tere Torres; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Sra. Noemí Llauradó; i finalment el conseller Cambray. Aquest en el seu discurs ha deixat molt clar que primer fa les coses i després ho consulta amb els professionals. Doncs, per dues vegades ho ha afirmat. Primer dient, referint-se a les protestes dels mestres, que si s'hagués hagut de consultar a tots ells no s'havia pogut "millorar" res. Després, referint-se  la pandèmia, textualment ha dit que si s'hagués fet una consulta, no s'haurien fet classes presencials. És a dir va tirar pel dret, sense poder saber quin hauria estat el resultat d'una consulta que no es va voler fer.

Per sort, en el seu discurs no hi ha posat el 25% de castellà.

 Més de 30 fotografies dels dos actes 

 Actes religiosos Setmana Santa

 El Xipella a Girona

D'una manera molt mal organitzada i sense cap mena de publicitat ni difusió (ni a l'eBando, ni pregons) que ho notifiqués, més que a viva veu a les persones que va creure que hi podrien estar interessades i no li fallarien, sense donar opció a ningú més, la regidoria de Cultura va organitzar un autocar per anar a Girona per parlar del nostre estimat dialecte. Un autocar que si va ser finançat per l'Ajuntament és una barbaritat, doncs sense haver fet públic l'esdeveniment només hi van anar 22 persones, tot i comptant a unes de Montblanc que, sense parlar xipella, també si van apuntar.

Van sortir de Solivella cap a les 11:30 del matí per arribar a Girona un parell d'hores llargues després. Allí van haver d'espavilar-se pel seu compte fins a les 7 de la tarda  per anar a la conferència que es faria a l'auditori de la capital del Gironès.

Però elles es van saber espavilar i van recórrer una bona part de la ciutat i els seus llocs més emblemàtics. En la fotografia les poden veure al pont de les Peixateries Velles, que travessa el riu Onyar i és obra de l'enginyer francès Gustave Eiffel, famós entre altres obres per la monumental torre de París. També van visitar la catedral de Santa Maria de Girona, després d'haver pujat els 90 esglaons dividits en tres trams (33, 28 i 29), i que alguna els va pujar amb crosses, i un cop a la porta de la catedral els hi van clavar 5 euros per cap, tot i tractant-se d'un grup de jubilats.

A l'auditori a les 7 de la tarda va donar inici el motiu principal d'aquesta excursió a Girona, xerrades sobre el Xipellla i projecció de la pel·lícula sobre aquest tema que es va haver d'interrompre per la Festa Major degut a la pluja que va caure. Poquíssimes persones més van anar a aquesta conferència del Xipella, com a molt 4 o 5 persones de Girona.

Cal pregar a la regidora responsable d'aquest acte que, en una altra ocasió, faci públic els programes que té intenció de fer, per tal que tots el solivellencs en puguin gaudir, i no fer-ho d'amagat com aquesta vegada. També seria d'agrair que freni en la seva obsessió de fer quaderns del xipella, doncs como tothom saps el nostre dialecte és només fonètic, mai escrit. Si ella és capaç de trobar un sol document entre els més de 800 anys de la història del nostre poble que estigui escrit, tot o en part, en Xipella, llavors canviaré d'opinió i la felicitaré. doncs seria una gran troballa.

  NOTA  Sembla ser que l'autocar no el va pagar l'Ajuntament sinó la Fundació Carulla, però amb una gran pèrdua pels solivellencs, doncs a canvi d'això ara resulta que les presentacions del documental i del llibre d'en Toni Sans, es faran primer a l'Espluga que a Solivella. Inadmissible, fer això suposa un greu menyspreu cap els solivellencs, que no es faci primer al nostre poble tractant-se de dues obres que son pròpies de Solivella i una pel·lícula, que ha resultat ser molt cara, i pagada per les arques municipals. Puc parlar amb coneixement de causa, doncs els tres que es van fer (Solivella, del segles XX al XXI; la Festa de Sant Isidre; i L'Esbart Dansaire) van ser totalment gratuïtes i a més es ven regalar pendrives per tal de poder copiar-la.

 Un nou seminarista

Fa vuit dies, en el dia de Sant Josep, Ricard Solé Papiol, seminarista solivellenc, ha rebut els ministeris de l'acolitat i el lectorat de mans de l'arquebisbe Joan Planellas a la parròquia de Sant Joan Baptista de Reus, on ara serveix. La institució de l'acolitat i el lectorat (antics ordres menors) és el primer pas per a poder ser ordenat sacerdot.

Cal recordar que els tres darrers seminaristes de Solivella, que ja s'havien passejat amb sotana pel poble, cap d'ells va arribar a ser ordenat sacerdot. Esperem que aquesta nova vocació fructifiqui.

(fotografies d'Enric Capdevila)

 Solivella is different

Res a veure amb aquell eslògan que Manuel Fraga es va treure de la mànega al seu ministeri de l'any 1960 per potenciar el turisme a Espanya i que va funcionar força bé.

Solivella es diferent de la resta de pobles perquè aquí fem el Carnaval quan ja estem en plena Quaresma, és a dir, quan de la disbauxa es passa al recolliment, doncs en tots el llocs i en totes les èpoques aquesta festa se celebra el mes de febrer. Però, de totes maneres, cal felicitar a la organitzadora d'aquestes festes per no deixar que es perdi aquesta diada de diversió, doncs la història d'aquesta celebració es remunta a fa més de 5.000 anys, quan els romans celebraven les saturnals en honor del Déu Saturn, però pren el seu nom actual de Carnaval en el cristianisme de l'Edat Mitjana amb aquesta expressió de "carnem levare" que vol dir treure la carn i sempre se celebrava abans del dimecres de cendra, per això abans de passar a la Quaresma tothom podia celebrar aquesta festa tal com li donava la gana tapant-se la cara amb màscares i així, des de l'anonimat ningú podia saber qui era aquell ximple.

Tenim un bon record del Carnaval d'enguany gràcies a unes bones fotografies que ha nenviat el Marc Iglesias de cal Xaranga i el Ton M. Tarragó. Gràcies Marc i Ton!

Les podeu veure clicant damunt de la portada del programa aquí a sota

 

 Per Ucraïna

Seguint instruccions donades, a les 8 del vespre s'han apagat les llums de la majoria de cases i també tot l'enllumenat públic de Solivella, excepte les de la carretera que depenen  d'altres instàncies. Al mateix temps les campanes han sonat amb uns tocs de difunts.

Encara que el que s'ha fet serveixi de poc davant de la bogeria de Vladimir Putin, com ha mínim hem mostrat a distància la nostra solidaritat amb el poble ucraïnès.

Espectacular la façana de l'església en aquesta fotografia d'en Jordi Tous, feta pocs minuts després de les vuit del vespre.

 Hora de divertir-se

Amb la relaxació de les mesures del Covid, ha arribat l'hora que els solivellencs puguin gaudir d'un bon esbarjo. Així ho van fer el passat dissabte en el que una bona colla de solivellencs i solivellenques van anar altra vegada a Barcelona per veure la nova obra de la Cubana.

A més de passar una molt bona i divertida estona, molts varem sentir el desig de que el nostre funeral sigués com els que ens van oferir els membres d'aquesta gran companyia. Doncs va ser un funeral realment molt divertit, tant pels espectador, com pel actors. Per tots? No, pel protagonista de l'obra segur que no tant, però es va fer tal com ell ho havia deixat escrit. O sigui, satisfactori per tothom.

I entre els actors que van actuar, cadascun d'ells interpretant diversos papers, és de justícia destacar-ne un per sobre dels altres, doncs s'ha convertit en el pilar al voltant del qual iren els altres membres de La Cubana. Es tracta del solivellenc Toni Sans, fill del Gasset Petit, el qual va tenir la gentilesa, a l'acabar la representació, de sortir a fer-se un parell de fotografies amb alguns dels solivellencs que hi van assistir.

 

 Cóm estan les obres de l'aigua?

Avui s’ha anunciat un tall d’aigua per tot el poble que es farà demà dimarts.

Però com van aquestes obres de substitució de les velles canonades?

Pel que estem veient les obres estan molt atraçades i segons han dit, fonts molt fiables,  el pressupost ha augmentat considerablement.

A més, que hi ha del compromís que es va prendre en un acord de l’Ajuntament en que es comprometien a deixar el terra com estava abans? Bàsicament al carrer Major i a la plaça Major? Els acords s’han de complir i se suposa que devien constar en acta si va ser aprovada per tots el membres del Consistori.
Però a través d’un comú amic de l’alcalde s’ha sabut que va dir-li que aquest “arreglo” ja el faria el que vindrà després d’ell. Això és molt greu. Molt,

D’aquest manera no es pot actuar. Cal saber d’una vegada quin era el cost inicial i l’actual. També cal que d’una manera clara se’ns digui quan es preveu que finalitzaran aquest obres. I si és certa aquesta frase, de la que no en tinc cap dubte, de que el terra de la Plaça quedarà així de malament indefinidament.

No és vàlid amagar el cap sota l’ala i enganyar als solivellencs. Calen unes bones explicacions de tot.

 Conferència sobre el castell

El passat dia 15 d'aquest mes, el Dr. Josep Maria Sans i Travé, va ser convidat al Museu Arxiu de Montblanc per impartir una conferència sobre la història del nostre castell. Va ser tal l'èxit obtingut a Montblanc que l'alcalde de Solivella li va demanar de repetir-la a Solivella.

Aquesta segona conferència va ser el dissabte següent, dia 22 de gener, i va començar amb una xerrada del Dr. Sans Travé a la sala polivalent de la Societat, per continuar després in situ des de les restes del nostres castell. Van ser moltes les persones que van voler escoltar les seves paraules, que van consistir en un repàs de la història del castell, que a la vegada és la història dels inicis de la nostra població.

Per tots aquells que no van poder assistir-hi els recomano llegir en aquest web la història ben documentada del castell i a la vegada del orígens de Solivella. Ho podeu trobar en aquest link.

Unes quantes fotografies dels actes, enviades pel regidor Anton Maria Tarragó.

En la primera fotografia, de dreta a esquerra: Jaume Bergadà, alcalde de Solivella; Josep Gomis, ex president de la Diputació de Tarragona, i ex delegat del govern de la Generalitat a Madrid; el Doctor Josep Maria Sans i Travé; i la seva esposa, Conxita Ballart.

.

 La setmana dels barbuts

Barbuts 2022, la que popularment es coneix com la més freda de tot l’hivern.

Antigament, a falta d’instruments científics que poguessin evidenciar-ho, s’acostumava a associar el fred intens amb els dies de sant Pau Ermità (15 de gener), sant Maur Abat (16 de gener) i sant Antoni Abat (17 de gener). La setmana que inclou aquests sants rep el nom de la Setmana dels Barbuts, per la barba llarga i espessa que sembla que duien.

La tradició també preveu la possibilitat que el fred pugui mantenir-se alguns dies més i inclou més dies presidits per sants que, evidentment, porten barba. Són sant Fructuós, que té la diada el 21 de gener, i sant Vicenç Màrtir, el dia 22. També hi ha qui inclou en aquest període alguns altres sants barbuts menors, com ara sant Benet i sant Efigi (15 de gener), sant Faci (18 de gener) i sant Canut (19 de gener).

Aquesta setmana les mínimes a Solivella han estat al voltant del 5ª sota zero.... i sembla que en tenim per dies. Aquest any els Barbuts han sigut fidels al que es diu d'ells.

 No deixem de banda les precaucions. Ara més que mai

Entre els darrers 10 dies de l'any 2021 i els pocs que portem del 2022 s'han enregistrat diversos casos de COVID a Solivella (més d'una dotzena), una xifra que difícilment trobaríem en els pitjors dies de la pandèmia. Per tant és, més que aconsellable, totalment necessari tornar a aquelles precaucions que van haver de complir aquell primer mes de la pandèmia. Mascareta ben posada, distància de seguretat i sobretot higiene sovint de mans.

Esperem que aquesta mala ratxa s'acabi aviat i que totes les persones que en aquest moment tenen el virus es recuperin bé i molt aviat. Els volem bveure aviat passejant pels nostres carrers a tots ells.

 Qui són els Reis d'Orient?

Un cop vaig veure els Reis d'Orient, que diuen que eren mags. No eren tres, eren dos i eren els millors mags que he vist mai. Se les arreglaven per a que sempre hi hagués alguna cosa al balcó, o a tocar de la llar de foc, el mínim, el que fos. Encara que no tinguessin res, ells aconseguien que hi hagués el que per nosaltres era tot.

 

Al tercer mai el vaig veure, però segur que estava cuidant els camells. Mai, mai oblidaré als dos reis mags que vaig veure. Segur que vosaltres també els vau veure i sabeu qui són, i que eren més mags que reis. Si heu deixat de creure, si aquesta nit no poseu les sabates, ni la palla, ni l'aigua, acosteu-vos als vostres reis, doneu-los un petó al front (sabeu que els teniu a prop) i els que no els teniu, sapigueu que des d'un cel preciós segueixen viatjant per seguir lliurant il·lusions i somriures ...

 

Agraïu-los l'herència perquè ara molts de vosaltres us heu convertit en reis i en mags. I potser podeu deixar als vostres fills aquesta màgia que els convertiran en reis i en mags…. I potser, d'aquí a uns anys, vosaltres rebreu el petó al front i així serà fins a la fi dels temps…

 

Feliç nit pels Reis d'avui, pels d'ahir i pels Reis del futur, perquè no hi ha millor regne que el màgic, ni millors Reis que vosaltres…

Resum de l'any 2021

Vam començar  l’any 2021 amb un cert optimisme, doncs crèiem que amb les vacunes el COVID ens faria estar més tranquils. Però malauradament hem vist que no ha estat així, doncs han anat sortint noves variants que han fet que a l’acabar l’any Solivella hagi enregistrat més casos que mai amb 9 persones infectades.

 

Neu. La nit del 8 al 9 de gener va caure un nevadeta no gaire important, el just per emblanquinar una mica el poble.

 

Canvi de seu. Finalitzant el mes de gener el Consistori va prendre un acord pal qual es canviaria la seu de les votacions municipals del dia 14 de febrer. Per contra de fer-les a Cal Mateu es va optar per fer-les a la sala polivalent de La Societat, doncs és un lloc més ampli i molt millor ventilat. Bona iniciativa, tenint en compte les precaucions pel COVID.

 

Votacions al Parlament de Catalunya, 14 de febrer. El resultat de les votacions a Solivella va ser el següent: JxCat, 146; ERC, 114; CUP, 32; Pd Cat, 18; PP, 16; PSC, 12; Comuns, 8; Vox, 7; C’s 2.

 

Malgrat el COVID, i gràcies a l’esforç i esperit de col·laboració de la Tupineta, el Ton Maria i els Tacarillos, a Solivella s’ha celebrat la festa del Carnestoltes amb totes les precaucions necessàries que marca el protocol sanitari.

 

També, malgrat que el mossèn havia anul·lat els Via Crucis dins l’esglèsia, una colla de dones s’ho van parlar i van decidir demanar l’ajuda de l’Enric Capdevila, que es va posar amb contacte amb l’Arquebisbat per tal de poder-se celebrar dins l’esglèsia.

 

4 de març. Per commemorar el Dia Internacional de la Dona, la Regidora de Festes va convocar a les 18:15 h. a les dones de Solivella per tal de comunicar-les que la Diputació de Tarragona havia concedit una subvenció per donar visibilitat a les dones del món rural. També confirma que els dies 6 i 7 de març s’obrirà la exposició, a la sala del cafè de la Societat, com a homenatge a la Dona de Solivella.

 

La Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat de Stanford, publiquen que hi ha, entre un 2%, dels científics mundials més citats hi ha al solivellenc Hug March Corbella, d’una llista de 161.000 investigadors, d’un total de gairebé 7 milions de científics en actiu.

 

El diumenge de Rams es fa un homenatge pòstum a aquell gran alcalde que va tenir Solivella, en Josep Maria Casamitjana que va fer grans coses pel poble: la més important és la portada de l’aigua de l’Ebre, també la Placeta, l’arranjament dels Passejos i la primera pedra del nou local de la Societat.

 

Es fan diversos actes en defensa i per potenciar el Xipella, com a dialecte nostre.

 

Dia 2 d’abril: “La tradició d’un poble”, una magnífica exposició feta amb molt bon gust, a la sala del cafè de la Societat, sobre els actes tradicionals que es feien a Solivella per Setmana Santa. Va donar la impressió que les tasques de Cultura qui les fa millor és la Regidora de Festes.

 

Una esperada notícia ens arriba el Dilluns de Pasqua. Arribaran a la Conca 642 dosis de la vacuna Pfizer. Aquesta remesa serà per vacunar a les persones de més de 80 anys.

 

3 de maig: L’Apostolat de la Oració comunica que es farà un nou pendó per substituir el del Sagrat Cor de l’any 1944

 

15 de maig. Per la festa de Sant Isidre s’estrena el documental: “Solivella, festa de Sant Isidre, de 1977 a 2019”.

 

Celebració dels 60 anys de l’Esbart Dansaire a la plaça de la Diputació, on es descobreix un monument dedicat a aquest grup. Posteriorment s’estrena un documental, de 21 minuts, sobre la història de l’Esbart.

 

Juny. Els actes de la revetlla de Sant Joan, previstos al Fossat del Castell es van haver de traslladar al Pavelló Municipal degut a les inclemències meteorològiques, iniciant l’acte la Regidora de Festes, Rosa Maria Salvadó i seguit per un discurs de l’alcalde Sr. Jaume Bergadà, on ha fet diverses referències als presos polítics, injustament jutjats i empresonats.

 

Agost: Hem pogut veure a TV3 un reportatge de les Dones del Món Rural, on han intervingut diverses dones de Solivella.

 

Festa Major:  En els actes previs a aquesta Festa, cal destacar que en el torneig de futbol hem pogut veure un equip femení de noies de Solivella.

 

El dia 30 ens ha deixat la Rosita del Petxina als seus 102 anys d’edat.

 

Setembre. Tampoc aquest any s’ha pogut celebrar la Festa del Sagrat Cor de la manera com tradicionalment es celebra a Solivella, degut a la pandèmia que tenim.

 

11 de setembre. Aquest any s’ha fet un homenatge a l’Anton Rosich per ser l’impulsor de la Flama del Canigó a Solivella, i per tots els actes en favor de les llibertats usurpades al poble Catalunya, llegint els manifestos i dedicant sempre unes enceses paraules en pro de la Catalunya lliure que voldríem.

 

Comencen les obres de substitució de les antigues canonades d’aigua per unes de noves. Una gran obra però molt mal controlada per l’Ajuntament, doncs han trencat i espatllat el preciós terra de la plaça Major, fet a torn de poble, i acabat l’any 1967, unes destrosses fetes amb el vist i plau de l’alcalde i regidors.

 

El Grup Cultural de la Dona ha organitzat una rentada de roba, que ha tingut gran èxit, als antics rentadors municipals. Uns rentadors que ven ser restaurats i embellits per l’anterior alcalde, Enric Capdevila.

 

Desembre. El dia 18 es va fer un gran, i merescut, homenatge, amb la concessió del títol de Fill Il·lustre al Doctor Josep Maria Sans i Travé.

 

S’ha pogut celebrar sense problemes el Tió de la plaça.

 

Sorpresa per acabar l’any!! Si fa quatre dies van repartir els programes dels actes de les festes de Nadal, vam veure com el concert que es faria a l’església aquest any s’havia de pagar entrada, 5 €, però la gran sorpresa va venir al cap de pocs dies, el preu havia augmentat un 100%, de 5 € a 10 €. Pitjor que les companyies elèctriques!