Desembre'19

Ple extraordinari  

En el Ple Extraordinari de l'Ajuntament s'acorden els següents punts: aprovar els pressupostos municipals: 1.- Modificació del cartipàs municipal. 2.- Modificació sessions. 3.- Moció en relació amb les inundacions pel desbordament del Francolí. 4.- Dació de compte dels decrets de Presidència. 5.- Proposta d'aprovació del pressupost municipal 2020. 6.- Proposta d'aprovació del model de control intern.  Contra la present resolució, en tractar-se d'un acte administratiu, o procedeix la interposició de cap tipus de recurs.

I finalment també s'acorda que, a partir de primer d'any, els regidors tinguin una compensació econòmica per assistència als plens municipals.

Taller d'arròs  

Dintre dels actes programats per les festes de Nadal, aquest dijous dia 12 s'ha fet un "taller d'arròs" a la sala del cafè de l'antic Sindicat. Aquest taller, que ha estat organitzat pel Grup Cultural de la Dona, s'ha portat a terme per un dels molt bons cuiners que tenim al restaurant Cal Travé, en Josep Maria Sans Travé, tercera generació d'aquest prestigiós local, el qual ens ha mostrat la manera ideal per preparar dos tipus d'arròs. Unes quaranta persones han sortit d'allí havent aprés a millorar aquests plats.

  Festes de Nadal 2019  

Programa dels actes de Nadal  

Dijous 5 de desembre: A les 7 de la tarda, al celler de l'antic Sindicat, tastets de vi de la Cooperativa.

Diumenge 8 de desembre:

9:00, sortida caminada fins el Barranc del Xano i esmorzar solidari a la plaça Major

De les 10 a 2/4 d'una, Taula Solidaria de la Marató. Organitza el Grup Cultural de la Dona

18:00, a la Societat, bongo Solidari per la Marató. Organitza l'Esplai del Jubilat i Pensionista

Dijous 12 de desembre: 18:30, al Café del Sindicat. Taller d'arrós a càrrec de Josep M. Sans del restaurant Cal Travé

Divendres 13 de desembre: de 18 a 19, a cal Mateu, recollida d'aliments per Càritas. (Grup Cultural de la Dona)

Dissabte 14 de desembre: 17 h., a cal Mateu, xerrada sobre bullying a càrrec de l'oficina jove de la Conca. (Grup C. D.)

Diumenge 15 de desembre: 16 h., concentració a la plaça Major per amar a buscar els tions. (organitza AMPA)

Dilluns 16 de desembre: 18 h., a cal Mateu, taller floral a càrrec de Josepa Espelt de "Agroconca". (Grup Cult. Dona)

Dijous 19 de desembre: 15 h., a la Societat festival de Nadal dels nens i nenes de l'escola Sagrat Cor (Escola i AMPA)

                                A partir de les 16 h. visita a la gent gran a les residències. (organitza la parròquia)

Diumenge 22 de desembre: Cursa del Galet (part dels beneficis per la Marató) (Organitza AES Cargol Solivellenc)

Dilluns 23 de desembre: 10 h., a cal Mateu, taller de reciclatge de plàstic (organitza AiAi LuJuvent)

                                 A la tarda activitats a la biblioteca.

Dimarts 24 de desembre: 19 h., a la plaça Major, arribada del Pare Noël (organitza AiAi LuJuvent)

Dijous 26 de desembre: 11 h., a la plaça Major per fer cagar el tió (cal anar-hi amb sabates d'esport)

Divendres 27 de desembre: 17:30, a cal Mateu taller per els més petits (organitza AMPA)

                                   19 h., al café del Sindicat, taller de postres a càrrec d'Alex Vargas (org. Grup Cultural de la Dona)

Dissabte 28 de desembre: de 10 a 13 i de 15 a 18, al pabelló: "com fer coses boniques amb palets". (AiAi LuJuvent)

                                    20:30, a l'església, concert de Fi d'Any amb Liverpool String Quartet (Liverpool), cor DaCapo (Reus) i orquestra Cum Jubilo (Tarragona)

Diumenge 29 de desembre: 11 h., a la plaça Major, arribada del patge Faruc.

                                      12 h., a la plaça del Castell, vermut musical amb moltes sorpreses.

Dilluns 30 de desembre: A partir de les 16 h., visita al pessebres.

                                       18 h., activitats a la biblioteca.

Dijous 2 de gener: 17:30, cinema infantil a cal Mateu (organitza AMPA)

Divendres 3 de gener: 17 h., activitats a la biblioteca

Dissabte 4 de gener: 17 h., activitats a la biblioteca

Diumenge 5 de gener: a partir de les 18:30, recollida dels fanalets a la plaça Major per anar a rebre la Cavalcada de Reis. Tot seguit anirem a la Societat per rebre els regals que portaran SS.MM. els Reis d'Orient.

Diumenge 12 de gener: 17 h., celebració del Tortell de Reis a l'Esplai del Jubilat i Pensionista.

 NOTES:  El dia 11 l'Ajuntament comunica: "Avui a les 8 del vespre qui estigui interessat en fer el sopar de Cap d'Any a la Societat us podeu passar a apuntar per els baixos de l'Ajuntament. J." (sense especificar ni en què consistirà, ni el preu)

Els dibuixos del programa original són de: Aina March, Adrià Gavaldà, Biel Vives, Arnau i Arya González

Bones Festes!

Presentació del nou Trepat   

A l'antic celler del Sindicat, al carrer de la Creu, s'ha presentat el nou vi de Trepat negre jove.

Prop de 150 persones va poder gaudir d'una agradable vetllada amb aquest tast del nou vi de Castell d'Or, un vi negre d'agradable i suau sabor, amb un bon aroma, que el fa molt apte per aperitius. Aquest tast es podia acompanyar d'un bon formatge i d'un excel·lent pernil. Aquesta presentació, a l'antic celler, ha estat amenitzada per la música en directe de la Juke Cover Band.

Trobada anual del Grup Cultural de la Dona   

Dissabte passat Solivella feia més goig que mai. El Grup Cultural de la dona, de Solivella, amb la col.laboració de l'Ajuntament de Solivella, Agrícola de la Conca i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, va organitzar la trobada anual de dones  de la comarca.

L'antic celler va ser on és va iniciar amb parlaments de la presidenta del Grup Cultural de la Dona, l'Albert  Español com a representant de l'Ajuntament, la Rosa M Salvadó com a regidora per la igualtat, la Laura Anglès coordinadora del Siad del Consell Comarcal i la Isabel Sales va cloure els parlaments parlant de la seva llarga experiència en temes d'igualtat.

Seguidament es va oferir esmorzar a totes les assistentes.

Vem fer visita al poble: la col.lecció de càntirs del Pep i la Rosita, el castell i museu guiats per l'Enric i fins i tot vem visitar l'esglèsia on vem poder veure el patrimoni artístic que conservem.

Després d'un bon dinar en el que també vem comptar amb la companyia d'Aida Morgades, consellera d'igualtat del Consell Comarcal. L'Ajuntament va fer obsequi d'una rosa a les representants d'entitats i el Consell Comarcal va fer obsequi d'un mocador de color lila a totes les assistents.

Per acabar el dia la Teatr'era de Castellvell ens va oferir la divertida obra: "La jaula de las locas", una comedia d'enredo que ens va fer riure una bona estona.

Maria del Carme Crespi

  Fotografies de l'acte  

Conèixer Solivella (16)    

En aquesta ocasió es tractava d'endevinar quin o quins carrers de Solivella tenen un nom que no els correspon o que està mal escrit.

Es tracta de dos carrers del poble i han estat diverses les persones que han encertat el nom correcte d'un dels dos carrers, però cap de vosaltres ha endevinat quin era el segon carrer.

El primer, el que molts heu encertat, és un carrer que va rebre el seu nom actual fa relativament pocs anys, el 2011. Es tracta del carrer en el que actualment hi figura una placa amb el nom erroni: Es tracta del carrer Pla de Perdiu. Aquest no és el nom correcte que hi hauria de figurar, doncs com molts de vosaltres heu ben dit, el nom correcte ha de ser Pla de Paradís, doncs els plans de les terres que hi ha darrera del coster del Rito, es coneixen com Pla de Paradís, tal com figura en les escriptures notarials d'aquells trossos. És a dir, correctament és Pla de Paradís, si bé amb el pas del temps la pronúncia ha anat derivant a Pla de Perdís. Però que, de cap de les maneres, s'ha de traduir malament i donar-li el nom de Perdiu, doncs no té res a veure amb el castellà de "perdiz".

L'altre carrer que està mal escrit, i sobretot mal pronunciat per força solivellencs, és el carrer Garcia "Salado", escrit així, entre cometes, o bé en cursiva Salado, doncs no es tracta d'un nom sinó d'un renom, però sobretot mai s'ha de pronunciar accentuant la "o" final.

D'on ve el nom d'aquest carrer?

A principi del segle passat el castell era propietat de tres persones, dels germans Frederic i Enric Travé, i de Frederic Garcia Salas. El 9 de juny de 1912 aquests tres titulars van proposar la donació del castell a l’Ajuntament a canvi de posar el nom d’un carrer als seus pares.

El 3 de juliol van signar a Barcelona, per unanimitat, aquest acord i es va ratificar el dia 7 de juliol. En el mateix acte l’Ajuntament es va comprometre a dedicar dos carrers a la memòria dels pares dels donadors.

Un era el que fins aquell moment es coneixia com el carrer del Comte, i que va dedicar-se a Magí Travé, pare de Frederic i Enric Travé.

L'altre carrer és el que avui es coneix com carrer Garcia Salado, escrit així, sense cometes ni cursiva, i que com hem dit aquest "Salado" no és el segon cognom, sinó un renom, doncs aquest és el carrer que es va dedicar al pare de l'altre propietari del castell, Frederic Garcia Salas, el pare del qual era conegut com Garcia el Salado.

Esperem que algun dia l'Ajuntament posi les plaques que corresponen, com a mínim al carrer Pla de Paradís, i s'acabi aquest error històric que porta a confusió i que deforma la història del nom autèntic que hauria de figurar-hi.

Novembre'19

Guia de Solivella   

Aquest divendres, 22 de novembre s'ha presentat a l'antic café del Sindicat la "Guia de Solivella".

Una obra de Gabriel Serra que, en les seves 276 pàgines ens dóna a coneixer, amb força profunditat, tot allò que ens cal, tant a nosaltres els solivellencs, com a qualsevol persona que estigui interessada en saber tot el que cal per conèixer Solivella.

La Guia ens parla dels orígens d'aquest racó de la Conca i dels seus primers pobladors; del terme i del municipi, amb detall del seu desenvolupament; de la gent i de la nostra característica parla; del passat històric i de l'actual; del patrimoni cultural que hem tingut i del que tenim; de les festes, i finalment, dels serveis i equipaments que podem trobar a Solivella.

La presentació d'aquest llibre ha anat a càrrec de Josep Maria Porta i Balanyà, director de l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, i del propi autor de l'obra, Gabriel Serra i Cendròs.

L'acte ha estat presidit per la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó i Sans, i per l'alcalde de Solivella, Jaume Bergadà García.

Des d'aquesta pàgina de "notícies de Solivella" vull expressar un sincer agraïment per les moltes referències que fa en vers la web de www.solivella.net i les bones paraules i elogis en vers del seu autor, molt en particular el que diu a la pàgina 15, i el que ha dit en la presentació del llibre de l'importància que té aquesta web. Els propòsits, tant de la Guia com de la web, són coincidents: donar a conèxier a tothom, tant com sigui possible i amb el màxim rigor, la nostra població i la seva història.

Resumint, és un llibre que hauria de tenir tot solivellenc, tant per ell mateix com per les generacions futures, i també tots aquells foranis que vulguin conèixer en profunditat Solivella.

 

Nou servei de biblioteca   

L'Ajuntament comunica:

OBERTURA DEL NOU SERVEI DE SALA DE LECTURA I BIBLIOTECA DE SOLIVELLA


 
El pasat dijous 07 de novembre es va obrir el nou espai de lectura i biblioteca del poble de Solivella. Va ser un éxit amb presència de pares i nens, que s'ho van pasar d'allò més bé dibuixant, pintant i llegint contes per part dels pares.

 
Els horaris d'obertura serà de dilluns a dissabtes de 5 a 7 de la tarda, tancant els dimecres, diumenges i festius.

 
Hi ha servei de préstec de llibres i el dissabte 09 es va dedicar a l'ensenyament del joc dels escacs, amb força participació del jovent del poble que van venir amb força ganes d'aprendre i de jugar.

Eleccions generals 10N 2019   

En no haver-se pogut formar govern, degut als resultats de les passades eleccions del mes d'abril, i sobretot, per la poca capacitat de diàleg i negociació que demostren contínuament els espanyols, aquest diumenge 19 de novembre s'han hagut de convocar unes noves eleccions.

I ara què? Ara ha quedat pitjor que abans, amb el perill d'un partit ultra que ha tret un resultat que en res beneficia a Catalunya, perquè un cop fet l'escrutini els resultats obtinguts han estat els següents:

 

 ELECCIONS GENERALS 2019 (10 de novembre)

 

 

 

cens electoral: 528

 vots Parlament

 

 

 

10-N

2019

 

28A

2019

 

 

26J

2016

Esquerra Republicana de Catalunya

170  

191

 

 

139

Junts per Catalunya

131  

126

 

 

121

CUP

43          

 Partido Popular

25  

28

 

 

36

Partido Socialista

19  

41

 

 

21

En Comú Podem

16  

20

 

 

46

Pacma

5  

2

 

 

 

C's

4  

5

 

 

4

Vox

4  

4

 

 

--

Nuls

 

5  

4

 

 

8

En blanc

 

3  

4

 

 

4

 

 

Total vots: 425

Total vots 28A: 446

Total vots 2016: 381

 

 

 

 RESULTATS ESPANYA

 

 escons Parlament

 

 

 

 

10-N

2019

 

28A

2019

 

26J

2016

Partido Socialista O.E.

120  

123

 

85

Partido Popular

89  

66

 

137

Vox 

52  

24

 

-

Unidas Podemos

35  

42

 

71

Esquerra Republicana de Catalunya

13  

15

 

9

Ciudadanos 

10  

57

 

32

Junts per Catalunya

8  

7

 

8

PNB

6  

6

 

5

Bildu

5  

4

 

2

Mas País

3        

CUP

2        

Altres

 

7  

6

 

-

 

La castanyada   

Quan fa pocs dies es va organitzar un taller per aprendre a fer panellets, avui dia de Tots Sants, a la plaça Major, s'han pogut tastar els panellets juntament amb l'altre menjar típic d'aquesta data, les castanyes. Una iniciativa que ha anat a càrrec de l'Associació Aiai LuJuvent, i que ha comptat amb la inestimable col·laboració de la Maria del Carme Crespi en el paper de la Castanyera.

  Fotografies de l'acte    

Conèixer Solivella (16)    

Aquesta vegada la fórmula per valorar els coneixements que tenim del nostre poble prescindirà de les fotografies.

Es tracta únicament de donar resposta a la següent pregunta relacionada amb la toponímia dels nostres carrers: Quin carrer, o quins carrers, creieu que tenen posat un nom que no li correspon, o que està mal escrit? Quin hauria de ser el nom correcte i per quina raó? Creieu que l'Ajuntament ho hauria de canviar per no donar peu a més confusions? 

Octubre'19

Taller de panellets   

Quan ja comencem a sentir l'olor de Tots Sants, se'ns barreja una altra olor, una olor típica i exclusivament catalana, aquella que fa referència als dolços més típics del dia de Tots Sants a Catalunya, els panellets.

D'on venen els panellets? Segons alguns historiadors, els panellets poden ser una evolució d'antics àpats funeraris celebrats en moltes poblacions de la Catalunya vella, ja que era costum fer un dinar quan moria un familiar.
Una altra explicació de l'origen dels panellets té a veure amb l'ofici del campaner. Per Tots Sants, els campaners havien de tocar a difunts durant tota la nit. Per tal que la feina no fos tan pesada, durant la nit alguns veïns s'apropaven a l'església i compartien amb ells fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. D'aquest origen n'ha sorgit la Castanyada, que recorda el costum de menjar castanyes, moniatos i panellets.

Però sigui quin sigui el seu orígen, a casa nostra es manté aquesta dolça tradició de celebrar Tots Sants amb panellets, i per tal que es mantingui aquesta tradició, sobretot en les generacions més joves, a Solivella s'ha fet, a la sala de l'antic café del Sindicat, un taller en el que s'ha enseyat i demostrat la manera com es fa aquest dolç tan tradicional.

Un clam de llibertat   

Aquest matí de dissabte han anat centenars d'alcaldes al Palau de la Generalitat, en representació d'aquests 814 municipis que han signat la moció de l'ACM i l'AMI, que refusa la sentència, demana l'amnistia pels presos polítics, reivindica l'autodeterminació i reclama diàleg, i han lliurat aquesta moció al President Quim Torra; aquesta tarda molts centenars de milers de persones -entre els quals hi havia una notable representació de Solivella- han omplert el carrer Marina de Barcelona per clamar, com una sola veu, contra la repressió que estem patint a Catalunya.

 

Dolor en forma d'aigua   

Aquest passat vespre/nit, del 22 d'octubre, el fenòmen que s'ha batejat com la segona Dana ha deixat entre 92 i 95 litres d'aigua, segons el punt del poble on s'hagi mesurat. Sortosament a Solivella no s'han de lamentar desgràcies notables, tret d'alguna inundació als baixos d'algunes cases, doncs la carretera baixava totalment a l'ample, ja des de l'entrada del poble per la part alta, sobrepassant fins i tot l'alçada de les voreres.

Però aquest fenòmen ha deixat un rastre de desgràcies a alguns dels nostres veïns de la Conca. El que més cal lamentar és el de Vilaverd, on l'aigua ha arrossegat la vivenda en la que es trobaven una mare i el seu fill i que, a hores d'ara, encara no s'han trobat els cossos. També han desaparegut dues persones que es trobaven dins del seu cotxe a l'Espluga de Francolí. Cal esmentar, a més, els danys que l'aiguat ha ocasionat a l'Espluga i a Montblanc. En la primera d'aquestes dues poblacions l'aigua ha fet desaparèixer el restaurant el Gatim i el celler de Rendè/Masdeu (fotografies al peu d'aquesta nota). A hores d'ara, tres quarts de dotze del migdia, a l'Espluga no s'han restablert encara els serveis d'aigua, electricitat i gas. A Montblanc, a la zona del pont vell és on més desgràcies ha fet l'aigua, emportant-se fins i tot les grans pedres de les baranes laterals del pont. Aquest pont és una obra medieval que fou construïda en els temps fundacionals de la vila, en el segle XII, i és una bella mostra de pont romànic, si bé la part superior ja havia hagut de ser reparada diverses vegades a causa de les riuades. El col·legi de la Mercè ha informat que, degut als danys de l'aigua queden suspeses les classes de secundària.

Comunicat oficial de l'Ajuntament   

L'alcalde de Solivella comunica:

Estimats convilatans,

Passat l’estiu, la festa i la xerinola, quan les fulles comencen a caure i tocar terra, és hora que també nosaltres posem els peus a terra. És per això que us vull escriure aquesta carta.

La tardor es preveu convulsa, ens estrenyerà el cor, però mantindrem el cap fred i serè, abans d’actuar reflexionarem, sempre mirant a l’horitzó encara que, ara per ara, sembli llunyà.

Fa molt temps que escrivia Pitàgores (580-497 aC) : “ Els números són el principi de les coses”.

Doncs de números us he de parlar. Cal que sapigueu que el municipi està en situació d’ incompliment de la regla de la despesa, és a dir, ha gastat més del que ha ingressat. Això obliga a incrementar els ingressos i reduir les despeses. Per aquest motiu el consistori actual es veu obligat, a contracor, a modificar els impostos directes IBI urbana i rústica, de la manera següent : passarem de tributar un 0,9% sobre el valor cadastral a un 0,95% en el cas de la urbana i de un 0,60% a un 0,80 % en la rústica.

Al mateix temps, prescindirem de despeses diverses, entre elles, els locals de lloguer que té el municipi. S’han reclamat deutes pendents existents amb altres entitats.

S’ha aprovat una ordenança de la taxa per l’expedició de documents administratius que ha pres per referència les dels nostres municipis veïns més semblants al nostre.

Esperem que amb aquestes mesures evitarem mals majors que ens podrien sobrevenir. Si amb l’esforç de tots aconseguim les fites proposades, la meva alegria seria poder revertir aquesta situació.

No podem oblidar els reptes que ens depara el futur, pensem en el canvi climàtic, tot allò que a petita escala podem fer, el reciclatge, energies netes, la sostenibilitat ambiental, el paisatge, etc. Els reptes socials: drets i llibertats fonamentals, la igualtat de gènere, l’atenció als necessitats, etc.

Acabo aquest carta amb una frase d’Oriol Junqueras:

Persistiu, catalans, persistiu, perquè si ho fem, guanyarem

 

Jaume Bergadà Garcia

Alcalde de Solivella

 

 

Presa de possessió   

En la missa d'aquest diumenge, 20 d'octubre, ha pres possessió de la parròquia de Santa Maria de Solivella el que, a partir d'ara, serà el nou rector del nostre poble, Mn. Adam Safianczuk, càrrec pel que va ser designat per l'arquebisbe de Tarragona, Mns. Joan Planellas, el passat dia 19 de setembre.

La més cordial benvinguda a Mn. Adam.

Moció reprovant la sentència del Supremo   

 

En data 17 d'octubre l'Ajuntament ha fet públic el següent comunicat:

Avui dimarts dia 15 d'octubre a les 8 de la tarda s'ha celebrat a Solivella un ple extraordinàri amb l'únic punt de l'ordre del dia, consistent en l'aprovació de la moció en contra de la sentència del Tribunal i a favor dels presos i les preses polítics.

NOTA: Des de l'eBando s'acaba de publicar que "qui vulgui anar dissabte dia 26 a la manifestació per respondre a la sentència es pot passar a apuntar pel forn de pa Sahún-Jové o per la llibreria la Marinada".

Jornada del Patrimoni de Solivella   

Un any més, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural impulsa les Jornades Europees de Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que és considerada com l’activitat participativa més important d’Europa en relació al patrimoni cultural. Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis.

Un any més Solivella s'ha afegit en aquesta celebració. Però ho ha fet canviant de cara. Si aquests darrers anys era l'Enric Capdevila -aleshores alcalde de Solivella-, que és qui va incorporar aquesta celebració al nostre poble, aquest any ha sigut un altre Enric, l'Enric Torrens, que és, des de fa mesos, la persona encarregada d'acompanyar als solivellencs o foranis, que tinguin curiositat per conèixer millor el nostre poble, el seu patrimoni i la seva història.

Aquest diumenge, 13 'octubre, l'Enric Torrens ens esperava a les 11 del matí a la porta de la Societat que dóna accés al entre d'Interpretació del Castell. La visita ha començat en el museu, on després de visionar el video d'introducció, ens ha començat a donar unes quantes pinzellades per situar-nos. Però la part més important de la visita s'ha fet a la sala d'actes de la Societat i ha consistit en explicar-nos com es trobava el castell i el seu contingut l'any 1596, més concretament el 15 de desembre de 1596, data en que es va signar, davant del notari barceloní Domingo Fontana, el testament i inventari de Lluís Pau de Llorac. Aquesta explicació, que ens ha donat l'Enric, està basada en la documentació que es pot trobar en el segon volum de la Miscel·lània que va editar el Centre d'Estudis Solivellencs, en un treball de recerca de Josep Maria Sans i Travé i Concepció Ballart i Marsol, a les pàgines 119 a 167 de l'esmentat llibre, i que es pot consultar en aquest web en la pàgina dedicada a la història del castell. Per detallar-nos aquest inventari l'Enric ha comptat amb la col·laboració de la Maria del Carme Querol.

  Fotografies de l'acte    

Nomenament del nou rector    

Tal com ja va anunciar Mn. Simó, en la missa del diumenge 22 de setembre, l'arquebisbe de Tarragona ha nomenat un nou rector per la parròquia de Solivella, i ha deixat entreveure les dificultats econòmiques de Solivella per pagar el deute del crèdit de les obres.

Arquebisbat de Tarragona

El Sr. Arquebisbe, Dr. Joan Planellas i Barnosell ha signat els següents nomenaments amb data de 1 d'octubre:

— Mn. Josep Mateu i Guarro, rector de la Parròquia de Sant Llorenç Màrtir de Botarell, a més de les altres parròquies que ja té encomanades.

El Sr. Arquebisbe, Dr. Joan Planellas i Barnosell ha signat els següents nomenaments amb data de 19 de setembre:

Mn. Simó Gras Solé, rector de la Parròquia de Santa Maria de Barberà de la Conca, a més de les altres parròquies que ja té encomanades.

Mn. Adam Safianczuk, rector de les parròquies de Santa Maria de Solivella i de la Transfiguració del Senyor de Pira (i Ollers) , a més d’algunes altres parròquies que ja té encomanades.

Mn. Joan Francesc Amigó Bartra, rector de les parròquies de Sant Salvador de Rocafort de Queralt, de Santa Maria de Pontils, de Santa Maria de Santa Perpètua de Gaià i de Sant Jaume Apòstol de Vallespinosa, a més de les que ja té encomanades.

No va ser aquest l'únic anunci que va fer Mn. Simó en acabar la missa, doncs va deixar clar un tema que ja tohom sospitava, el molt deficient estat de comptes que hi ha a la parròquia. Per aquest motiu, i per tal d'ajudar a sufragar el deute que s'arrastra, les parròquies de Pira i Prenafeta han hagut de fer un prèstec. Cal tenir en compte que aquest deute és de les obres que es van inagurar/consagrar el 9 de setembre de l'any 2009 i que durant uns quants anys es podien anar pagant sense problemes.

Què ha passat després? Potser el més important és no haver demanat dues subvencions que es van deixar perdre. Però també cal tenir molt en compte que moltes de les coses que abans es feien, i que deixaven importants ingressos a la parròquia, s'han deixat de fer (les excursions, la "paella", els sopars). Tampoc hi ha els ingresos de les aportacions, en forma de donatius que eren desgravables, que abans es demanaven i que suposaven una important suma. La recaptació de la safata dels diumenges cada vegada és més minsa, doncs són pocs els fidels que van a missa. Tampoc quadren els números que es van donar de la festa del Sagrat Cor de l'any passat, doncs si va haver-hi dèficit és degut a que es van mal comptabilitzar les obres del "piset", que es va fer l'anterior mossèn, com a despeses de l'església. I això suposa una greu irregularitat.

Ara sembla que s'ha trobat una fórmula que pot ajudar a recaptar diners. Com que el nou rector no residirà a Solivella, consisteix en llogar la rectoria. Però, abans de que entrin els nous inquilins, cal tenir en compte que, tant la llum com la calefacció, s'alimenten de la de l'església.  

Veurem com acabarà tot aixó del deute, però, en última instància crec que ha de ser el Bisbat el que s'ha de fer càrrec del deute, doncs els tràmits i la firma del crèdit els va fer el propi bisbat.

2on. aniversari de l'1-O    

L'Ajuntament ha convocat als solivellens a commemorar el segon aniversari del Referèndum d'Independència, escollint el lloc que millor poc recordar aquella data, la placeta de l'1 d'octubre, una dedicatòria que es va acordar en el Ple Municipal del dia 8 de novembre de 2018.

Ha encetat l'acte Maria del Carme Crespi, donant posteriorment la paraula a l'Anton Rosich. Ha tancat l'acte el regidor Albert Espanyol.

Solivella és un dels molts municipis del país que es va adherir a l'AMI (Associació de Municipis per la Independència). Per aquest motiu, en l'acte d'avui, s'han llegit i solidaritzat en el text dels dos Manifestos que s'han llegit. (els podeu llegir integrament en la pàgina de les fotografies de l'acte)

 

 Fotografies  

Grup Cultural de la Dona    

L'entitat que agrupa la majoria de les dones solivellenques ha presentat el seu programa per aquesta tardor:

1 d'octubre Inici de l'activitat de gimnàstica dirigida per la Irene. Dimarts i dijous de 17 a 18h. a la Societat
6 d'octubre Presentació de la nova junta del Grup i programa d'actes de tardor. 19:30 a cal Mateu
19 d'octubre Xerrada de la Marató 2019 dedicada a les malaties minoritàries. 18 h. a cal Mateu
26 d'octubre Trobada Comarcal de Dones a Solivella a les 10:30 a la plaça Major. Exposició a la Societat: "Connectat al voluntariat" amb la col·laboració del Consell Comarcal.
10 de novembre Sortida a Barcelona per veure l'espectacle "Messi 10" del Cirque du Soleil
16 de novembre Conferència sobre l'assetjament a les escoles i al carrer. "Bullying, problemàtica actual" a càrrec d'Estel Bové a les 17 h., a cal Mateu
8 de desembre Taula de la Marató per la recollida de donatius a la plaça Major a partir de les 11:30
12 de desembre "Dues maneres de cuinar l'arròs (paella i risotto": Josep M. Sans del restaurant Travé, a la sala del Sindicat
13 de desembre Recollida d'aliments per a Cáritas. De 18 a 19 h. a cal Mateu
16 de desembre Taller floral a càrrec de Josep Espelt d'"Agroconca", a les 16 h. a cal Mateu
27 de desembre Taller de postres a càrrec d'Àlex Vargas a les 18 h. a la sala del Sindicat

Setembre'19

Presentació de la gestora d'Òmnium a la Conca   

Aquest diumenge 22 de setembre, a la plaça 1 d'octubre de Montblanc, a les 12 del migdia s'ha fet l'acte de presentació de la nova gestora d'Òmnium Cultural de la Conca de Barberà.

Aquest acte, al qual hi ha assistit un molt nombrós grup de persones, ha comptat amb la presència de Marcel Mauri com a cap visible d'Òmnium i amb la de l'escriptora Carme Martí que ha presentat el llibre "Ho tornarem de fer" de Jordi Cuixart.

Entre les 10 persones que hi havia a la tribuna de parlaments, s'hi trobaven dos solivellencs, l'Ester Anglès i en Josep Maria Sans i Travé.

  

Entrem a la tardor    

Gairebé tot just d'acabar de veremar veurem com aquells verdes fulles dels ceps comencen a agafar tot un altre ventall de colors. Uns colors que van des del groc, al taronja i al marró. Aquests canvis de colors que observarem al ceps i als arbres és una clara mostra de que hem arribat a la tardor.

Per els més tradicionalistes va ser ahir, dia 21 de setembre que van entrar-hi, però per aquells més científics serà demà, dia 23 quan realment aquest any entrarem a aquesta estació de l'any, que és sense cap mena de dubte la que més varietat de colors ens ofereix. Exactament serà demà, dia 23, a les 9:50 del matí quan es produirà l'equinocci. És a dir que, amb aquesta paraula que deriva del llatí aequinoctium i que significa literalment "igualació amb la nit", en el moment en que el sol travessa l'equador celeste, el dia té exactament la mateixa durada que la nit.

Ara que, amb els telèfons mòbils, ja tothom porta una càmera fotogràfica a la butxaca, aprofiteu per passejar i gaudir de la preciosa varietat de colors que ens oferirà la tardor, doncs pels voltants de Solivella podem trobar paisatges realment espectaculars.

Noves aportacions    

La més emblemàtica i tradicional festa que es fa a Solivella és la celebració que commemora aquell vot de poble que va donar origen a la Festa del Sagrat Cor.

Gràcies a la important i generosa contribució de la Francina Sans, una de les moltes pàgines que aquest web dedica a aquesta celebració, la pàgina més important, la que recull la història i els orígens d'aquesta Festa, s'ha vist incrementada amb la altruista aportació de dues fotografies. Ambdues corresponen als últims anys de la dècada dels 40 del segle passat, o molt al principi dels anys 50. Una correspon a la capella dels carrers Conca/Abadia i l'altra a la de Gardeny. En aquesta segona fotografia es poden reconèixer dues dones, la Maria Español, de cal Xatu, i la Mercè Solé, de cal Negret.

Les dues fotografies s'han incorporat ja a la web i queden a la disposició de tots els que la visiten.

  Festa del Sagrat Cor: primers documents   

Diada Nacional de Catalunya    

Malgrat no haver-se programat cap acte institucional a Solivella, avui 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, no han sigut pocs els solivellencs que s'han desplaçat a Barcelona per manifestar-se per les necessàries reclamacions que calen al nostre país.

No val això de voler canviar-ho tot, i menys tractant-se d'una data tan significativa, doncs fent-ho com els altres anys hi ha temps, més que suficient, per fer l'acte a Solivella al matí i poder arribar, sobrats de temps, al transport per anar a Barcelona. Molt més aquest any si tenim en compte que manquen pocs dies perquè es dicti una sentència que, de ben segur, serà injusta, doncs en cap país democràtic es pot jutjar ningú per haver permès que el poble s'expressés lliurement a través d'un democràtic vot. Un  vot que era reclamat pel mateix poble a qui, els representants legals, lliurement escollits, van donar la possibilitat de poder posar-lo dins d'una urna. Unes urnes que són, al cap i a la fi, el motiu principal d'aquest judici farsa, doncs el que més mal els hi va fer és que, precisament d'aquestes urnes, no fossin capaços de trobar-ne ni una sola.

Aquest any 2019 han estat prop d'un centenar de solivellencs els que han anat a Barcelona a manifestar-se, doncs a més de la trentena que s'han desplaçat en autocar, i que estaven situats al tram 18 de la Gran Via, n'hi han hagut molts d'altres que s'han desplaçat pels seus propis mitjans.

 

 Fotografies  

Sagrat Cor 2019    

Aquest dilluns, 9 de setembre, dia en que, per haver caigut el 8 en diumenge, celebràvem la festivitat del Sagrat Cor, va haver-hi estones en les que tothom mirava cap al cel. Però no era per un sobtat rampell de fe, sinó per por de que, com va succeir l'any passat, comencés a ploure, doncs el dia no pintava gaire bé.

Finalment el temps va respectar la diada de la celebració i no va caure ni una gota d'aigua.

Com en anys anteriors la capella que millor va lluir va ser la de la Costeta, però cal dir que la del carrer Pla no estava gaire lluny en el seu magnífic treball. En el tercer esgraó del podi hi podríem posar la del carrer Major.

Si bé altra vegada, i com gairebé sempre, l'"alfombra" de la Costeta es pot considerar la millor pel seu treball i les figures representades, aquest any la del carrer de la Creu potser li va prendre el que es podria considerar el primer premi. Ho podríem deixar en un empat tècnic.

De la processó poc es pot parlar en l'aspecte positiu. Potser el més remarcable seria dir que varem tornar a tenir, per unes hores, a mossèn Josep Mateu oficiar un acte religiós a Solivella. Però la manera com es va desenvolupar, concretament la processó, deixa molt que desitjar, doncs gairebé hi havia tantes persones al davant de la creu que marca l'inici de la processó, com al seu darrera. A més va anar molt lenta i es va partir en diverses ocasions. Però el que realment compta és que, un any més, i ja en són 276, els solivellencs van tornar a exercir el seu vot de poble.

  Festa del Sagrat Cor   

Conèixer Solivella (15)    

La resposta correcta a la pregunta de quants bars/cafès hi havia al carrer de la Creu, a començaments dels anys 50 del segle passat és: Quatre.

A la mateixa placeta del monument hi trobaríem el Café del Padrol, un lloc on, a més de fer de bar/cafè, s'havia fet ball i on es va fer cinema per primera vegada a Solivella. Va ser el dia 16 d'agost de l'any 1907, tercer dia de la Festa Major.

Continuant pel carrer de la Creu trobaríem el petit cafè que es coneixia amb el nom d'"El Sindicat de l'Espelma", a cal Colometes.

Just a la cantonada hi trobem, encara avui, el majestuós edifici del Sindicat de Vinyaters, recentment rehabilitat gràcies a les gestions fetes per l'anterior alcalde, Enric Capdevila. En aquest edifici, seu de la Cooperativa, hi havia la sala de ball/cinema/teatre, a més del cafè. Un cafè que va tancar les seves portes el mes d'abril de l'any 2000.

Una mica més avall, a la banda esquerra, abans d'arribar a la carretera, hi trobaríem el quart cafè, en una petita i fosca dependència de cal Ferrer.

  Fotografies  

Agost'19

11-S, objectiu independència

 

11S OBJECTIU INDEPENDÈNCIA-ASSEMBLEA CONCA DE BARBERÀ

Inscripcions autocars 11S Conca de Barberà -Tram 18- entre els carrers Comte Borrell i Comte d'Urgell.

Totes les persones de Solivella que hi estiguin interessades en anar a Barcelona el dia 11 de setembre us podeu passar a apuntar per el Bar de la Piscina.

Preu: 12 €

Hora de sortida: 13:00 h.

 

Concurs de pintura ràpida 

Una vegada més s'ha celebrat a Solivella el concurs de pintura ràpida. Però aquest any s'ha fet sense donar-hi la més mínima importància, doncs s'ha fet per la única raó de que ja estava aparaulat i sense fer-me la més mínima publicitat, doncs de la única cosa a través de la qual se'n han pogut assabentar els solivellencs ha estat a través d'un eBando en el que es comunicava l'entrega de premis del concurs, però res, absolutament res d'abans, per anunciar el concurs. I no han estat únicament els solivellencs "normals", sinó que algun regidor tampoc en sabia res d'aquest important esdeveniment cultural de tècnica pictòrica.

Un cop finalitzat el concurs i atorgats els premis, es pot observar que, sense conèixer més que les obres, tant l'estil com la tècnica i colors, ens recorden premis de participants d'anys anteriors, la qual cosa ens fa pensar que aquest concurs ha agafat nom i importància i als artistes els hi agrada repetir.

primer premi

segon premi

tercer premi

CRÒNICA OFICIAL

Dissabte es va celebrar el Tercer Concurs de pintura ràpida SansArt. Tot i resultar ser un dia on coincidien diversos concursos arreu de terres catalanes, l'afluència va ser com la de les anteriors edicions i es va poder gaudir d'un matí on els pintors ocupaven els carrers del poble, mentre els solivellencs passejaven per veure l'evolució de les obres. Per la tarda es va saber el veredicte del jurat format per Marta Bella, Santi Fernández i Ton Tarragó. El primer premi va recaure en Aida Mauri Crusat, premiada també en la passada edició i una jove promesa de la pintura doncs ha resultat guanyadora de diversos concursos de pintura. El segon per Àngel Alguchó Borrás, i el tercer per Albert Giménez Giménez. Així com un accèssit per José Manuel Aznar. Des de l'Ajuntament es vol agraïr en especial l'ajuda del Grup Cultural de les Dones, encarregades de la preparar i servir el dinar per a tots els participants, que en total en van ser 15.

Records de la Festa Major  

Com cada any podeu trobar en aquest web un ampli recull dels principals actes que s'han organitzat i que hem pogut gaudir en el decurs d'aquests dies. Si bé, com acostuma a passar gairebé sempre en tot, hi ha hagut opinions i comentaris per tots els gustos. Però, a més de seguir donant l'habitual marge dels 100 dies als components del nou consistori, i que, per tant, no es publicaran les opinions negatives, s'ha de reconèixer que el balanç final ha estat força positiu, en part gràcies a la abnegada predisposició, dedicació i treball que hem vist ens dos dels actuals regidors.

També tots vosaltres podreu tornar a reviure aquests dies de festa i joia, gràcies a la també abnegada predisposició de l'Eduard Tarragó, doncs la majoria de les fotografies que enguany podreu veure en aquest web són seves, i algunes d'elles veritablement artístiques. Per tant és de justícia agrair-li la gran tasca que ha fet.

Per tant, gràcies a aquest recull, de més de 400 fotografies, podreu tornar a reviure aquests dies de festa. Aquí quedaran, com un magnífic document gràfic, per tal que aquests records el pugueu anar revivint ara... i d'aquí uns anys si voleu tornar-ho a recordar i reviure.

  Festa Major 2019  

NOTA: S'ha rebut alguna observació referent al que es diu en el text anterior. Per tant "al Cèsar el que és del Cèsar". A més de la regidora i el regidor que van treballar per l'èxit de la Festa, cal agrair també als membres de la Comissió de Festes i a algun altre voluntari del grup El Cargol Solivellenc, la seva predisposició a treballar en favor dels actes que es van organitzar.

Una bona notícia!  

El nostre grup de diables, els Rigor Mortis, han guanyat la batalla de dracs de la Festa del Foc que s'ha fet a Sant Antolí, a la Ridera d'Ondara (Baixa Segarra) en la que han participat vuit besties de foc, en una salvatge batalla de competició per aconseguir la millor representació pirotècnica, en la que el Cargol Banyut n'ha resultat el vencedor.

Actes mes d'agost i Festa Major 

 

 

del 5 al 14 d'agost: "La pastanaga assassina". Molt interessant i emocionant joc de rol.

5 d'agost: 17:30 hores a la pista poliesportiva. Gimnaca infantil

6 d'agost: 18:30 h. a la plaça de la Diputació. Jocs Tradicionals. Hi haurà berenar a càrrec del Grup Cultural de la Dona.

7 d'agost: 18:30 h. a la plaça Major. Cursa d'orientació. Es podrà adquirir la samarreta de l'esdeveniment.

8 d'agost: A partir de les 11 als baixos de cal Mateu, Torneig de FIFA.

                 22:00 h. al bar de la piscina: Concurs de Karaoke.

9 d'agost: 18:00 h. A la plaça de la Diputació. Parc mòbil de bicicletes i taller de reparació.

                 22:00 h. A la piscina. Bany Nocturn i Cocktails Saludables.                

10 d'agost: 22:00 h. Al Castell. Concert amb el Pockers. Patrocinat per Vermuts Miró. Hi haurà barra i tapes.

11 d'agost: 12:00 h. Al poliesportiu. Concurs de paelles.

                  18:30 h. A la pista esportiva. Festa Holi (porta ulleres de sol per protegir-te els ulls)

13 d'agost: 20:00 h. Església Parroquial. Concert de "Liverpool String Quartet" (taquilla inversa).

14 d'agost: 20:00 h. Plaça Major. Pregó de Festa Major a càrrec de Dolors Iglesias Torrellas

                  A continuació actuarà l'Esbart Dansaire Sant Isidre. Degustació de sangria de Caves SansTravé.

                  23:30 h. (lloc sense concretar al programa). Nit Remember Sínia i presentació de la cervesa Solivirra.

15 d'agost: 12:00 h. Plaça Major. Ofrena floral a la Verge i ballada dels gegants amb la batucada dels Rigor Mortis.

                  19:00 h. Pista poliesportiva. Concert amb l'orquestra Titanium.

                  20:00 h. A la pista esportiva. Entrega de premis de la "Pastanaga Assassina".

                  20:30 h. Pista poliesportiva. Ball tarda/nit amb l'orquestra Titanium.

                  24:00 h. A la pista. Disco Mòbil, anys 80/90, amb Dj's locals.

16 d'agost: de 11:00 a 14:00 h. Al carrer de la Creu. Tobogan Aquàtic.

                  18:00 h. Plaça Major. La Noe Gaya pot amb tot, i tu? Activitat per a tohom (portar calçat esportiu)

                  21:00. Al pavelló. Gran sopar amb sardinada popular, a càrrec de O. P. Peix Blau de Tarragona.

                  23:30 h. A la pista. Tarraco Surfers (grup de versions amb Joan Reig, bateria dels Pets).

                  En acabar Disco Mòbil Snail's Festival, amb Dj's locals.

17 d'agost: 9:30 h. Plaça Major. Pedalada popular.

                  10:00 h. Plaça Major. Esmorzar popular.

                  11:00 h. Al pavelló. Jocs Kapla per la quitxalla i gent gran.

                  18:00 h. Plaça Major. Sortida per anar a cercar la Maranyota i el Cargol Banyut.

                  20:00 h. Al pavelló. Teatre: "de Oca a oca", interpretat per "Tratea teatre" de l'Espluga.

                            (venda d'entrades: Anticipada a l'Ajuntament, 6 €, a la taquilla 7 €. Nens fins a 12 anys, 3 € i 4 €)

                  23:00 h. A la plaça del Castell. Correfoc amb la nit de Walpurgis.

                  24:00 h. A la pista. Continuació de la nit de Walpurgis, amb els grups "De Noche" i "Seikos".

18 d'agost: 8:00 h. A la Societat. Campionat de Butifarra.

                  11:00 h. A la plaça de la Diputació. Sardanes amb la Cobla 11 de setembre.

                  17:00 h. Correquintos per acomiadar la Festa Major (programa a part).

                  19:00 h. A la pista. Concert amb l'orquestra Europa, i tot seguit ball amb la mateixa orquestra.

19 d'agost: 19:00 h. A la plaça Major. Jocs de cucanya, organitzats pel grup "Aiai Lujuvent".

                  22:00 h. A la plaça de Sant Joan. Havaneres amb el grup "Pescadors del Replà". Col·laboren els Pensionistes.

_________________

CINEMA

7, 21 i 28 d'agost: 22:00 h. A la Societat. Cinema de Terror (no recomanada a menors de 16 anys). Hi haurà crispetes i beguda.

_________________

EXPOSICIONS PERMANENTS

Tots els dies de la Festa Major: De 17:00 a 19:00 h. El Racó del Càntir de la Rosita i el Pep, i Quadres giratoris de Sans Art

 

 

Conèixer Solivella (15)  

Sabem que cap a mitjans del segle passat a Solivella hi havia sis forns de pa, hi havia dotze botigues on comprar pràcticament de tot, un estanc, una farmàcia i diversos bars/cafès.

Quants d'aquest bars/cafès hi havia al carrer de la Creu cap els anys 50 del passat segle?

Per aquells que no ho saben o tenen dubtes, la resposta la tindreu dintre d'un temps aquí mateix.

Juliol'19

Celebració del centenari de la Rosa March, la Petxina  

Solivella ha volgut estar al costat de la Petxina el dia que ella celebrava els seus 100 anys de vida.

La celebració va començar la vigília del seu aniversari amb un berenar de coca i xocolata que la Rosita March s'havia compromès a convidar a tota la canalla del poble. Aquest berenar es va fer a la plaça de la Diputació i va comptar amb la col·laboració de la Maria del Carme Crespi que va explicar uns contes als nens i nenes que hi van assistir.

El dia gran de la festa ha sigut el dia 28, dia que la Rosita celebrava el seu aniversari. A tres quarts d'onze del matí s'ha sortit en comitiva des de la plaça Major, amb el gegants i nans, acompanyats dels representants de les diverses associacions, l'alcalde, regidors i el president del Consell Comarcal.

En arribar a la porta del cal Petxina ha fet acte de presència la homenatjada, acompanyada dels seus dos fills i d'altres familiars. Tothom ha volgut acompanyar a la Rosita fins a la Societat, el lloc on s'ha fet la celebració oficial d'aquesta data tan assenyalada.

D'aquests dos dies es vol deixar constància en aquest web amb una bona colla de fotografies, doncs, a més que la Rosita és una persona molt estimada a Solivella, una celebració del centenari d'una persona no es un fet gaire freqüent.

Per molts anys Rosita Petxineta, i a fer-ne molts més encara!

   fotografies  

Caminada per anar a La Pena  

De la Regidoria d'Esports:

 

El dimarts 23 de juliol la regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Solivella va organitzar una caminada al Paratge Natural de Poblet. El recorregut estava pensat per tots aquells a qui agrada molt caminar. Es va començar a les Masies ascendint per la senda del Mata-rucs fins al Mirador de la Pena, passant per l'antiga Carbonera, el Pou de Gel i la Casa Forestal de la Pens. Alguns dels solivellencs asseguraven que era la primera vegada que hi pujaven i van quedar sorpresos per excel·lent vista del monestir de Poblet i la Conca de Barberà. Allí es va sopar amb la posta de sol. Les guies van ser Sílvia Iturria i Cristina Viúdez, biòloga que va explicar les característiques d'aquest bosc tan espectacular i que tenim al costat de casa. Val a dir que ja s'ha demanat a l'Ajuntament que es continuïn aquestes excursions i que se'n realitzi una per trimestre per tal de descobrir aquestes meravelloses muntanyes que tenim a la Conca i així conèixer el nostre territori, moltes vegades, per cert, ben desconegut.

  Fotografies  

Excursió, sí; excursió, no; excursió anul·lada  

Aquests tres titulars són perfectament vàlids pel dissabte 6 de juliol a Solivella.

Per una banda els dos primers correspondrien a l'excursió que, com cada any, organitza el Grup Cultural de la Dona. La d'aquest any era per anar a visitar la bonica i pintoresca població de Besalú. Per estranyes circumstàncies, i molt poc abans del dia de la sortida, va haver-hi unes quantes baixes. El motiu que es va donar va ser que era per por de la calor, si bé des d'un principi s'havia previst per aquest mes de juliol que, per tant, té moltes possibilitats de que faci calor. Sigui per la raó que sigui, això va molestar -indignar inclús- a algunes altres persones que, fins i tot, sense mossegar-se la llengua, han volgut que quedi qualificat com un clar boicot, i per tant d'aquesta manera queda reflectit aquí.

L'excursió anul·lada, i tampoc ben entesa per aquells que hi volien participar, i que també ho volen fer constar en aquest web, va ser la sortida nocturna que s'havia de fer al Tallat i que, per una mica de pluja (menys de mig litre) va ser anul·lada gairebé en el mateix moment de la sortida, quan aquells que hi entenen deien que ja no plouria més, com així ho indicaven també els radars que, des de qualsevol telèfon mòbil, es podien veure.

De la sortida a Besalú s'han posat unes quantes fotografies que ha fet arribar la Rosa Mari Salvadó, "Tupineta", a les que, al final se'n ha afegit una de molt curiosa d'un poble que és a només 5 Km. de Besalú.

   Grup Cultural, 2019  

Resum i cloenda del que s'ha fet per celebrar el 275è aniversari de la Festa del Sagrat Cor  

El Director Tècnic de la Comissió Executiva explica les raons i els tràmits que s'han portat a terme per donar prestigi i recuperar privilegis en la celebració del 275è aniversari de la Festa del Sagrat Cor.

Aquest mateix escrit figurarà en la pàgina que, en aquest web, està dedicada a la celebració, dins de l'apartat de "Dades més rellevants".

 

       MISSIÓ COMPLERTA EN LA DIRECCIÓ TÈCNICA DE LA COMISSIÓ EXECUTIVA DE LA CELEBRACIÓ DEL 275è ANIVERSARI DE  DE LA FESTA DEL SAGRAT COR DE SOLIVELLA

 Verba volant, scripta manent (Mentre les paraules volen el que resta escrit roman). En el nostre parlar diari utilitzem moltes expressions procedents de la llengua llatina, mare del català. L'al·locució amb què encapçalo aquesta col·laboració s'usa quan es vol deixar constància perpètua o perenne d'un nom, un fet transcendent o d'una actuació personal duta a terme per hom, un grup o una col·lectivitat.

 

En general  també quan algú ha exercit una responsabilitat -sigui molt transcendent o bé poc important- quan s'ha acabat té el deure moral de passar comptes, de fer el corresponent balanç, tot exposant els objectius  inicials proposats, els aconseguits i també els que no s'han assolit, tot justificant, si hi són, les seves causes.

 

L'alcalde senyor Enric Capdevila quan em proposà d'exercir de director tècnic de la Comissió Executiva de la celebració del 275è aniversari de la festa del Sagrat Cor li vaig acceptar tot seguit l'oferiment per diversos motius, el primer de caràcter purament històric i que tot seguit exposaré.

Haig de precisar, doncs, que el decobriment de la data de la celebració dedicada al Sagrat Cor de Jesús vaig tenir el goig de trobar-lo  casualment, ara fa més de de cinquanta-dos anys.   Abans ningú,  en els segles XVIII, XIX i XX havia parlat amb justificació d'aquesta  celebració a Solivella.

 

He dit que la troballa va ser "casual" perquè en aquells moments jo estava elaborant un treball en base a la documentació conservada a l'arxiu parroquial sobre la confraria de Sant Esteve, que aglutinava   els joves del nostre poble i que entre les seves competències s'hi comptava al llarg dels segles XVIII i fins a finals del XIX l'organització dels actes lúdics de la Festa Major, de la patrona de la parròquia i del poble, la Mare de Déu d'Agost. Aquesta recerca, iniciada l'any 1967, es publicaria bastants anys més tard amb el títol  La confraria de Sant Esteve de Solivella (1712-1860). Aspectes de l'organització de la nostra Festa Major en el passat,  corresponent al volum II de la "MIscel·lània d'Estudis Solivellencs", de l'any 1984.

 

Mentre analitzava els ingressos d'aquesta confraria al llarg dels anys que abastava el període cronològic setmana per setmana, que provenien principalment de dos conceptes: de les almoines aplegades a l'església durant les funcions religioses els dies festius, i dels anomenats "llevants de taula", consistents en aplegues fetes pels joves anant a demanar per les cases de la població en dies festius almoines o  productes vendibles Un anotament feia referència al dia 9 de setembre de 1743 -era dilluns, mentre la major de les altres anotacions eren en diumenge- en què la confraria havia ingressat un sou i sis diners, superior tanmateix, als  ingressos de dos diners del diumenge dia 1 de setembre, dels set diners del diumenge dia 8, però menor als  tres sous i vuit diners del diumenge posterior a la festa del Sagrat Cor, dia 15 de setembre, que amb l'aplega del "llevant de taula" s'aconseguiren  tres sous i vuit diners. L'enregistrament amb el nom específic de "Cor de Jesús" em va suggerir que  en aquell any  es tenia notícia documental que s'havia celebrat la festa litúrgica del Sagrat Cor, tot i que no obviava que s'hagués pogut celebrar anys abans sense que s'hagués enregistrat.

 

La troballa històrica  la vaig comunicar al rector d'aleshores de la parròquia de Solivella mossèn Jaume Capestany  a qui, a més, vaig proposar la celebració especial l'any vinent per commemorar el 225è aniversari de la celebració de la Festa del Sagrat Cor a Solivellar, com efectivament es dugué a terme. En aquell moment, a banda dels aspectes més generals relatius a aquesta festivitat litúrgica a la diòcesi de Tarragona i el paper promotor de la devoció per part de l'arquebisbe Pere de Copons i de Copons, així com també dels concilis provincials de 1738 i 1745,  no coneixiem altres elements històrics que hem anat descobrint al llarg dels anys, investigant principalment a l'Arxiu Arxidiocesà de Tarragona i que en col·laboracions orals o escrites al llarg dels anys he anat exposant .

El descobriment de la data escrita de la celebració, que considero molt destacable, va ser important perquè les efemèrides posteriors s'han calculat sempre a partir de la constatació de l'existència de la festa del dia 9 de setembre de 1743.

 

A aquest fet purament historiogràfic voldria afegir ara que acabo en la meva responsabilitat de director tècnic de la celebració  la meva participació o aportació  en la celebració del 275è aniversari els altres aspectes de les meves actuacions. Com a un pas previ i per començar a fer caliu vaig escriure un llibre titulat  La Festa del Sagrat Cor de Solivella,  que editat per l'ajuntament  es va imprimir a Pagès editors, de Lleida, l'any 2017, presentant-se  en el temple parroquial de Solivella el dia 9 de setembre de l'esmentat any. Al llarg de 74 pàgines i algunes il·lustracions facilitades per Jordi Travé,  vaig intentar explicar l'origen de la festa a través d'un vot de poble, l'escenari social i econòmic en què es va desenvolupar, la supervivència de la celebració al llarg dels anys fins a l'actualitat, les efemèrides més destacades,  els elements religiosos i culturals que l'integren, com ara la missa solemne, la processó del vespre pels carrers i places del poble, les garlandes i catifes que adornen el trajecte i les característiques capelles  amb figurants humans.

 

Al llarg de l'any que ha durant la meva responsabilitat he procurat assistir a les diverses reunions de la Comissió Executiva i he donat lleialment sempre que se m'ha demanat el meu parer, que com és comprensible,  no sempre s'ha tingut en compte. D'altra banda,  celebro que en situacions complexes i d'especial significació els responsables superiors hagin tingut l'encert d'obviar el criteri quasi unànim de la comissió en bé de la normalitat democràtica i la pau social.

 

Un dels aspectes al qual he dedicat més temps i  eforç ha estat el relatiu a la recuperació dels privilegis de què gaudia la nostra festa i que en el segle XIX varen ser robats o destruïts del nostre temple  parroquial on estaven exposats. Vaig redactar les cartes adreçades a les Autoritats eclesiàstiques i civil on argumentaven el nostre desig de recuperar els nostres privilegis: a l'arquebisbe de Tarragona, Dr. Jaume Pujol, al Molt Honorable president de la Generalitat, senyor Joaquim Torra, i al Sant Pare Francesc.

 

Amb els dos primers, a més, vaig  portar directament les negociacions sobre el contingut del corresponent privilegi. Això comportà  la tramesa d'una sèrie llarga de propostes i contrapropostes fins a l’aprovació d’un text consensuat entre les dues parts i jo mateix en representació de la comissió. Quan ja vaig disposar del text oficial calgué trobar una persona que tingués experiència en l'elaboració de documents solemnes i que passés l'escrit oficial en un pergamí o paper-pergamí que, signat també per les respectives autoritats, pogués ser exhibit al costat de l'altar del Sagrat Cor en la seva qualitat de document oficial i solemne de la recuperació del nostre privilegi.

 

La comunitat de monges benetes del carrer Anglí, 55, de Barcelona, que coneixia  la seva  experiència en la plasmació  de documents semblants, amb les quals havia estat en contacte en la meva condició de Cap de Servei d'Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i també de Director de l'Arxiu Nacional de Catalunya ja que els hi havia encomanat diversos treballs de  restauració de manuscrits així com també l'elaboració d'algun document solemne en lletra gòtica, humanística o simplement  singular.  Al convent  m'atengué la germana Conxa Adell, amb la qual em vaig entendre ben aviat quant al suport material, i amb la qual varem escollir el disseny, la lletra a utilitzar, els marges i la situació de l'escut del prelat.  L'elaboració del document solemne motivà petits dubtes que vaig resoldre anant al convent diverses vegades.

 

Del privilegi obtingut del Molt Honorable president de la Generalitat, vaig fer també la carta de sol·licitud que signarem l'alcalde, el mossèn i jo mateix, i vaig negociar més endavant amb la Secretaria privada de Presidència i Protocol els termes i text que havia de ser recollit en el pergamí solemne. Quan tinguérem l'acord definitiu sobre el seu redactat jo mateix el vaig portar  a les monges benetes perquè el confeccionessin de la mateixa manera que havien fet amb el document del prelat.

 

En dos actes oficials vaig coincidir  en aquest periple amb el president de la Generalitat Molt Honorable  Joaquim Torra, un vell conegut meu de la  seva etapa de director de la "Revista de Catalunya", de la qual jo formo part del Consell Assessor. Tant amb motiu de la seva visita oficial al monestir de Santa Maria de Vallbona com a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans vaig aconseguir el seu compromís de signar el privilegi solemne i que en fes el lliurament personal i públic als solivellencs. Aquest acte s'havia previst inicialment  amb motiu d'una visita oficial del president a qualsevol altre lloc de la Conca que aprofitaria per desplaçar-se un parell d'hores al nostre poble i lliurar-nos el privilegi. Les eleccions municipals, però, de juny d'enguany motivaren, atès que l'entrega del privilegi es volia fer durant el mandat de l'alcalde Enric Capdevila, que havia estat el promotor dels actes de la celebració, que es variés l'acte  previst, i en lloc de venir el president a Solivella seria una representació  de solivellencs qui, presidits per l'esmentat alcalde i tots els membres de la Comissió Executiva, aniria a recollir al Palau de la Generalitat de mans del president Quim Torra el nostre privilegi.

 Finalment, en un acte molt reeixit una representació nombrosa del poble de Solivella es personalitzà al Palau de la Generalitat, on el president Torra no va escatimar amabilitat ni temps per acollir els presents.

Haig de destacar una altra aportació que crec que és especialment important  que vaig proposar i defensar en el si de la Comissió Executiva. Vaig suggerir deixar alguna cosa de valor patrimonial afegit al nostre temple parroquial que recordés perpètuament l'efemèride que estàvem celebrant. Alguns membres de la dita comissió defensaven fer una còpia del retaule de Mateu Ortoneda, anomenat "De la Mare de Déu del Castell de Solivella", que actualment es conserva i s'exposa al Museu Arxidiocesà de Tarragona. Vaig rebutjar amb  arguments aquesta idea al·legant que el criteri més general a l'hora de fer aquestes actuacions se cenyia no a disposar d'una peça artística del passat -de la qual es podia contemplar l'original al corresponent museu-  sinó a encomanar a un artista actual de reconegut prestigi i  de primera categoria  la confecció d'una obra d'especial valor artístic que, a més,  amb el temps pogués guanyar encara més interès.

 

Quins artistes, però, podien fer una obra com  la que finalment desitjava la comissió i estigués econòmicament a l'abast del nostre pressupost, basat exclusivament en les aportacions demanades a les administracions, concretament la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat? Jo conec en base a les responsabilitats que al llarg de trenta-cinc anys he exercit en el Departament de Cultura de la Generalitat la major part dels millors artistes de les comarques del nostre país. De manera que de ben a prop de Solivella en vaig proposar dos: la Carme Benet, de les Borges Blanques, i  el Josep Minguell, de Tàrrega. A banda de l'amistat personal amb el dos, conec també i valoro enormement la seva obra pictòrica, especialment la de tipus religiós amb què han decorat algunes esglésies del nostre país. Considerava els dos molt apropiats per encomanar-los una obra per al nostre temple parroquial.

 

Tot i ser els dos molt bons muralistes,  cada artista tenia el seu estil propi:  mentre la pintura de la Carme era principalment figurativa i  més tradicional, la del Josep havia evolucionat cap a formes molt més conceptuals. Per a prendre una decisió sobre quin artista escollir sobre  la capella del Sagrat Cor de Solivella vaig proposar que alguns membres de la Comissió Executiva abans veiessin algunes de les seves realitzacions. De la Carme varem visitar les pintures murals seves de l'església parroquial de les Borges Blanques, mentre que del Josep varem apreciar els seus murals de l'església parroquial de Santa Maria de l'Alba, de Tàrrega,  i l'església de Santa Maria de l'Espluga Calba, un dels templers parroquials més esplèndid d'aquesta contrada, gràcies principalment a la tasca de mn. Joan Llort, qui al llarg dels quaranta anys que havia regit la parròquia havia tingut una cura especial en conservar i embellir el temple.

 

Després d'haver vist les pintures d'un i altre artista la comissió es decantà per contractar els serveis de Josep Minguell. Crec sincerament que el resultat justifica la decisió que es va prendre en el seu moment ja que avui la capella i altar del Sagrat Cor ofereix un valor afegit considerable al nostre temple parroquial barroc.

 

D'altra banda, de ben segur que trobarem en el futur la possibilitat d'obtenir alguna altra aportació de l'artista Carme Benet.

 

Tot el que acabo d'exposar representa la part reeixida de la meva col·laboració personal. Ara tot seguit haig de fer referència a la part no aconseguida.  Quan el dia 9 de setembre de 2017 presentàvem en el temple parroquial  el meu llibre sobre la festa del Sagrat Cor de Solivella, ens varem comprometre el mossèn, l'alcalde i jo a recuperar els privilegis que amb motiu de les guerres o revolucions del segle XIX els havien fet desaparèixer del presbiteri on hi eren exposats. A la clausura el dia 23 de juny de l'any dedicat a la celebració del 275è aniversari  no hem pogut comptar, tal com varem prometre i ens hauria agradat, amb el document papal que confirmés la nostra festa, no per manca d'actuació nostra sinó perquè Roma (o el que és el mateix la Santa Seu) no ha respost encara a la petició que en el seu moment varem fer. Per tant, no se'ns pot acusar a nosaltres d'aquesta mancança.

 

En efecte, vaig elaborar la carta de sol·licitud, que varem signar el mossèn, l'alcalde i jo mateix, dirigida al Sant Pare, acompanyada d'un exemplar del meu llibre sobre la festa del Sagrat Cor de Solivella i que per correu postal va ser tramesa a l’Estat del Vaticà. A l'esmentada carta -amb registre de sortida de l'ajuntament de Solivella 313, de 31/08/2018- explicàvem al Papa l'origen plurisecular de la nostra festa, la seva continuada celebració al llarg de gairebé tres segles, els principals actes litúrgics que l'integren, els privilegis de què gaudia, la seva desaparició i la voluntat del poble i parròquia de recuperar-los, tot començant pels de l'arquebisbe de Tarragona i president de la Generalitat, els quals ens havien promès que accedirien a les nostres peticions, com així ha estat.

 

Reitero dir que Roma, però, no ha respost a la nostra esmentada petició. Sóc conscient  de la lentitud amb què la Santa Seu resolt les súpliques que li arriben de tots els recons del món perquè abans de prendre una decisió s'informa detalladament de l'escenari i de les circumstàncies que  motivaran la seva disposició. Ha estat aquesta consciència precisament la que ens ha privat de fer, passat un temps prudencial, la corresponent reclamació. Això no privarà, d'altra banda, continuar les gestions amb la Secretari particular del papa Francesc  per tal d'obtenir la confirmació del nostre privilegi, que esperem que, tal com varem prometre, tingui també un resultat positiu i  pugui figurar com els del prelat i el president a la capella del Sagrat Cor del nostre temple parroquial.

 

                                     Dr. Josep Maria Sans i Travé

                      Director Tècnic de la Comissió Executiva

                                     Solivella, 24 de juny de 2019

 

Qui i com?  

De les diverses consultes que arriben a aquest web. N’hi ha tres que es repeteixen sovint: Quin programa d’actuacions concretes té el nou Ajuntament? Es farà cas del que va demanar el consistori de dones escollit el dia de Santa Àgata? Qui i com farà les visites turístiques a Solivella quan algú les demani?

Els dos primers interrogants, a més de que és millor dirigir-se directament als actuals responsables de l’Ajuntament, poden suposar un cost econòmic i, probablement, en aquest moment s’estiguin encara tancant comptes per prendre possessió real de l’inventari actual i poder començar a exposar el que es pensa fer.

Però en quant a la tercera pregunta, sí que seria ja hora que es comencés a preparar a algun responsable dels nous regidors per tal de poder continuar oferint aquest servei a les persones que visitin Solivella.

Aquesta tasca, que no suposa cap cost econòmic, es va demostrar molt important en las passades legislatures, doncs suposava una molt important contribució a donar nom al nostre poble. Prova d’això era que alguns dels visitants que vam tenir en van enviar a d’altres per poder gaudir de la mateixa visita, la qual cosa demostra el grau de satisfacció que els havia quedat als primers.

No van ser únicament visitants de fora vila els que van treure profit de les explicacions que se’ls donaven en el decurs de la visita, sinó que, sovint, eren familiars o amics de persones que viuen al nostre poble. És més, aquestes didàctiques visites van anar dirigides també als alumnes del CEIP Sagrat Cor, i de retruc al seu professorat, el que va suposar que tant nens com mestres comencessin a sentir interès per la nostra història i pel nostre patrimoni, doncs la visita que se’ls va fer va ser exactament igual que la d’aquells “turistes” que volien conèixer Solivella: El castell, on començava l’explicació de l’inici de la nostra història amb els Llorac i detallant el que havia estat aquell magnífic edifici explicant-ho sobre les actuals restes. Els monuments als diables, al Tricentenari, als grallers; les restes de l’antic portal de l’abeurador; els safaretjos municipals; el temple parroquial, on ara les explicacions poden lluir encara més amb el nou mural, les matraques;  alguns dels mosaics de ceràmica; el monument de la plaça Àngel Guimerà lligat a la llegenda de la Maria Rosa de cal Ros; i la part més important, el museu de la Societat on, com a l’inici de la visita, es pot fer reviure la nostra història lligada amb aquestes joies arqueològiques que han arribat fins els nostres dies, i molt en particular la figura de l’arcàngel Sant Miquel.

Aquestes interesants visites, que tan bon gust de boca deixaven a les persones que hi participaven, i que tan bon mom donaven a Solivella, es completaven amb la valuosa col·laboració de la Rosita i el Pep que permetien completar la visita amb la seva magnífica col·lecció de càntirs.

Per tant, per aquesta tercera de les preguntes que es fan els solivellencs, ja s’hauria d’haver començat a posar fil a l’agulla i trobar una bona solució per contestar-les: Qui i com? Qui s’encarregarà de rebre i donar servei a les persones que tinguin interès en conèixer Solivella? Com es farà la preparació a la persona encarregada, que, com s’havia fet fins ara durant aquests anys, ho faci amb vocació de servei, i de forma totalment altruista? És gairebé segur que l’anterior alcalde no tindria cap inconvenient en fer una de les seves visites guiades als membres del nou consistori, per tal que ho facin servir com a pauta per on començar a treballar la manera com es pot donar a conèixer el nostre poble als seus visitants. No aprenent-se de memòria les seves explicacions i repetir-les com un lloro, sinó que aquestes despertin l’interès per fer una bona preparació a la persona que s’hagi d’encarregar de fer aquesta activitat. Aquest seria el “com”. Ara falta trobar el “qui”.

Si estimem Solivella, fem que qui la vingui a visitar també l’estimi quan marxi del poble i en parli a altres persones de forma positiva. Aquest és un tema prou important per començar-hi a treballar urgentment, doncs dóna nom i prestigi a Solivella, sense cap més cost que l’interès de fer-ho bé.

 

Juny'19

Excel·lent iniciativa  

Costa molt poc pronunciar aquestes cinc paraules "Hem arribat als 40 graus", però costa molt més de suportar aquestes temperatures tan extremes. Doncs, davant d'aquesta forta onada de calor l'Ajuntament de Solivella, per contribuir a fer més suportables a tothom aquests dies, ha acordat donar un lliure accés a tothom a la piscina municipal.

A la vegada l'Ajuntament fa difusió de les mesures i recomanacions de la Generalitat per aquests propers tres dies:

Consells d’autoprotecció davant de l'onada de calor
 

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació.
  • Si treballes a l’aire lliure cobreix-te el cap amb una gorra i beu més aigua de l’habitual.
  • Si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a  familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Benedicció del nou mural en la Diada de Corpus  

Coincidint en el dia de la celebració del Corpus Christi, l'arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas, s'ha desplaçat a Solivella per beneir el nou mural al fresc de l'altar del Sagrat Cor.

Aquesta visita ha significat també la seva presentació com a arquebisbe en aquesta diòcesi, doncs el dia 4 de maig d'enguany va prendre possessió d'aquest nou càrrec pel que fou nomenat.

Un cop feta la seva presentació dintre del nostre temple parroquial, va prendre la paraula el nostre nou alcalde, Sr, Jaume Bergadà. A la seva intervenció van seguir els parlaments de l'anterior alcalde, el de l'autor de la nova decoració de l'altar del Sagrat Cor, i la del propi Arquebisbe.

En acabar el Cor Parroquial, de cantar l'antic himne de l'"Orfeó Solivellench" (1903), Mons. Joan Planelles es va dirigir a l'altar del Sagrat Cor per procedir a la seva benedicció.

Finalitzada la missa l'arquebisbe va presidir la processó del Corpus, fent el recorregut per les diferents capelletes del poble.

Aquest acte de la benedicció del fresc tanca oficialment la celebració del 275è aniversari de la Festa. Per aquesta raó s'han posat en una mateixa pàgina les imatges dels tres fets més rellevants que hi hagut i que, a més, quedaran per sempre al poble de Solivella: El mural i els dos pergamins dels privilegis.

  Corpus 2019   

Un altre bateig solivellenc  

Els pares d'en Roger no han volgut trencar la tradició solivellenca de celebrar el bateig del seu fill Roger compartint amb tot el poble la seva alegria, i la manera millor per fer-ho és, sense cap mena de dubte, seguint aquesta tradició tan nostra del "tirar" i "xampar" des de les finestres de la seva llar, Aquesta alegre forma de celebrar el bateig fa que l'alegria pugui ser compartida amb tothom que hi vulgui anar, doncs tot el poble hi és convidat.

  El bateig del Roger  

La premsa ja en parla  

Faltant encara tres dies per la inauguració oficial del mural de l’altar del Sagrat Cor, per part de l’arquebisbe metropolità de Tarragona, Mons. Joan Planellas, ja se’n comença a parlar en alguna publicació, com és el cas del diari “Tarragona Digital”.

Deixant al marge l’aspecte religiós d’aquest mural, que és prou important, Solivella tindrà a partir d’ara un nou atractiu turístic per visitar, doncs, tal com destaca l’article,  i com hem pogut anar veient a mesura que l’obra avançava, es tracta d’una pintura mural que donarà prestigi al poble.

Sobretot l’article se centra en el reconegut nom de l’artista, Josep Minguell, en les dificultats que representa pintar un fresc com aquest, i sobretot destaca la simbologia que es pot veure en els diferents quadres que el pinzell de l’artista ha sabut posar en relleu en cadascuna de les escenes.

Es pot consultar l’article de “Tarragona Digital”, del dia 20 de juny, en el següent link:

  "Tarragona Digital"    

Benvingut i passi-ho bé  

Poques vegades haurem vist a Solivella una estada tan curta d’un mossèn. Un mossèn que va arribar a nostre poble precedit d’unes polèmiques referències.

Tret de les seves quatre fidels beates que no s’ho volien creure, tothom era coneixedor de la seva procedència i que, per molt que aquest capellà s’esforcés a negar-ho, venia d’una secta, doncs així ho va definir el Vaticà quan va dissoldre el “seminari del Poble de Déu”, dient, literalment, que s’havia pres la decisió per considerar que allí es practicaven “pràctiques sectàries”.

Entre altres motius, més lletjos i delicats d’explicar, la principal raó que es va adduir, era de caràcter teològic, doncs des del Vaticà es considerava que la doctrina impartida des del Seminari del Poble de Déu era incompatible amb la de l’Església Catòlica.

Del pas del Sr. Pere Fibla per Solivella poc se’n podrà dir, més que vam tenir un “mossèn” que, a diferència dels altres, va ser ordenat sacerdot sense haver anat al seminari.

Sembla ser que ja li queden pocs dies per acabar la seva estada al nostre poble, i el millor que haurà fet és deixar molt ben arreglada la casa on, probablement, viurà el seu successor, doncs no es va estalviar res per deixar-la ben al seu gust, fins i tot havent de refer el cuarto de bany una vegada rehabilitat, perquè no li acabava d’agradar com havia quedat. El que potser ja es podrà treure és el mur de canya seca que es va fer posar a la terrassa per tal no ser vist quan organitzava alguna de les seves festetes, i encara més el toldo que hi va afegir després de manera que els veïns del davant tampoc poguessin veure res.

Totes aquestes millores han tingut, evidentment, un cost, si bé una part el van sufragar, amb tota la seva bona fe, les dones de l’Apostolat de l’Oració, però ara potser caldrà revisar com queden els comptes que heretarà el seu successor.

Bon viatge i que tingui sort vagi on vagi.

Presa de possessió del nou consistori    

Aquest dissabte, 15 de juny, a la sala d'actes de la Societat, s'ha fet la presa de possessió dels nous membres de l'Ajuntament, encapçalats pel que a partir d'avui serà el nostre alcalde, el que regirà els destins de Solivella, el Sr. Jaume Bergadà.

A ell l’acompanyaven, presidint la taula, els regidors: Sr. Albert Espanyol, Sr. Antonio Espinach, Sra. Rosa Maria Salvadó, Sra, Silvia Uturria, Sra. Maite del Amo, i el Sr. Anton Maria Tarragó.

Tots els membres del consistori sortint hi van ser presents en aquest traspàs de competències.

En total unes 50 persones són les que han anat a aquest important acte.

Dotze anys d'alcaldia    

Enric Capdevila i Torres

Benvolgudes solivellenques i solivellencs,

Som a punt de finalitzar l’actual legislatura, la qual, a la vegada també viurà un relleu al capdavant de l’alcaldia després d’haver complert amb tres legislatures, és a dir 12 anys, amb els respectius governs municipals de cada moment.

En primer lloc voldria mostrar el més ampli agraïment a totes les persones que ens han fet confiança al llarg d’aquest anys, des de diversos posicionaments, circumstàncies i moments donats, un record per tots aquells/es que ja no hi son, gràcies per ser-hi a tot quan s’ha fet; també a les juntes, associacions i col·lectius per fer-vos presents, per col·laborar i compartir plegats tot quan s’ha  gestionat; a tots els regidors que han estat govern municipal,  gràcies per la vostra feina ben travada, amb responsabilitat, paciència, bon fer i saber estar, per la vostra gestió i discreció; una menció per al personal de l’ajuntament, per la feina ben feta en jornades inacabables, per la vostra disponibilitat i professionalitat, per ajudar a solucionar el dia a dia; un agraïment al personal tècnic del Consell Comarcal, Diputació i Generalitat que al llarg d’aquest anys, tots plegats, hem aconseguit els objectius proposats; i una menció especial per les famílies dels regidors i pròpia, per la vostra paciència, comprensió en tot moment, vosaltres també heu estat part important perquè tots nosaltres poguéssim fer bona feina, gràcies de tot cor, gràcies infinites.

En posar la mirada a l’any 2007 en accedir a l’alcaldia, en aquell moment, Solivella tenia una mancança total per desenvolupar qualsevol activitat, ja fos lúdica, festiva, cultural, de formació,..., no teníem cap local o sopluig que ho fes possible. Calia una dedicació acurada i atenta perquè aquella reivindicació de tots vosaltres arribes a fer-se realitat. Teníem el que més tard esdevindria el complex de La Societat, amb una estructura d’obra, al solar de la carretera, totalment paralitzada per la fallida de la empresa constructora i calia que el contracte fos rescindit per un jutjat de la capital lleidatana; uns ajuts del Pla d’Obres i Serveis, en un primer moment congelats i més tard a punt de perdre’s per la lentitud i eternitat de les pròpies obres; la nova licitació per la seva continuïtat i l’augment de costos en aquells anys que tot valia diners i molt més; els problemes tècnics i logístics al llarg del temps; el pal de llum de la façana que no permetia recepcionar l’obra; arribarem a ser l’únic ajuntament de la província, en que tenia una obra del Pla d’obres i Serveis d’antic, sense tancar i amb perill de perdre els diners concedits, tot una bogeria i un gran neguit per evitar-ho. Després teníem l’altre solar de la muralla-carrer hospital, no hi havia recursos per tirar-ho endavant. Tinguérem de fer mans i mànigues anant per totes les administracions i cercar possibilitats i recursos. Ho férem i ho aconseguirem.

Avui gaudim d’un complex socio cultural i lúdic que aglutina unes modernes instal·lacions del consultori mèdic, un nou espai per als jubilats i pensionistes, el bar social, una sala d’actes polivalent, el museu dels castell i centre d’interpretació, juntament amb altres espais annexes com la sala soterrani per activitat de la Salud publica, o la sala que properament entrarà en funcionament com a punt Tic i sala de lectura.

Altra consecució ha estat poder disposar d’un espai tancat i suficientment espaiós en el complex escolar-esportiu, que també era reivindicat des de feia molts anys. La seva realitat ha estat possible per la unió de diverses voluntats procedents de les administracions, a la vegada acompanyada d’una arquitectura administrativa que ho ha fet possible; un equipament que ha anat endavant de forma lenta, però amb voluntat ferma de fer-ho, i amb els objectius clars en totes les fases executades, i les que falten per fer per arribar al seu total acabament.

El castell, la seva recuperació, un projecte endegat fa molts anys amb uns camps de treball. Teníem clar que calia continuar el que estava començat, no es podien malmetre els esforços fets per altres governs municipals. Solivella també necessitava un pol atractiu en quan al seu patrimoni històric, i així va ser. Avui tenim un monument digne de Solivella i els solivellencs, valorat a nivell comarcal i per la pròpia administració de la Generalitat. Després vingué la urbanització dels espais annexes esdevenint la plaça del Fossat del Castell, i la placeta de la Muralla del Castell, i properament s’incorporarà l’espai conegut com a hort de l’Esperança, que serà denominat com a placeta dels Diables. Finalment després de 135 anys, la finca històrica del castell es tot una sola unitat.

Aquestes grans infraestructures, han estat fetes, tot i el temps transcorregut, en un període breu, ja que, per un costat, uns ajuts consolidats calia aplicar-los, tot i els problemes, o teníem tots els números de perdre el que era aprovat, i davant de l’administració l’ajuntament no podia assumir un paper que més tard seria molt difícil de defensar si es deixava perdre recursos econòmics; les execucions d’obra, i les certificacions que calia pagar, totes elles es trobaren en el temps, i el retard en el seu cobrament per pagar als contractistes, feren que la tresoreria de l’ajuntament es neguiteges per atendre-ho tot a la vegada, però ens en sortirem; però també cal afegir-hi altra circumstància que no ajudava, la crisis econòmica. Aquesta ha estat brutal, ja fos per l’execució dels grans projectes, com per la escassetat de nous recursos.

Altres accions, han estat el disposar d’una estació depuradora, intervenció a camins, - tot i la desfeta pels temporals- , millora de vials i de la mina i canonades principals de subministrament d’aigua del castell; cementiri, nova dotació i millora del parc infantil, inici reforma enllumenat per tecnologia LED; construcció de nova teulada per l’escola i adequació del pati escolar; participació en la recuperació del barroc en la reforma integra del temple parroquial, la millora, consolidació i recuperació del campanar i completar la campaneria i els seus tocs juntament amb el rellotge; recuperació dels safaretjos; la recuperació de l’element escultòric de l’arcàngel Sant Miquel que havia bastit el pati d’armes del castell; l’ajuda donada a col·lectius i associacions per aconseguir els seus objectius; l’aparició d’elements esculturals en la via publica, com la dels grallers, dels diables, del tricentenari, la dedicada a Maria Rosa, i darrerament un portal en pedra a l’inici del passeig Dr. Balaguer. Podríem citar un grapat d’actes festius, commemoratius, d’aniversari, homenatge, tallers i conferencies, i també reivindicatius. D’altres de literaris i musicals, sense oblidar el Racó del Càntir i l’exposició permanent obra pictòrica SansArt, i darrerament la cessió de 500 obres d’art i 5 murals que amplien el fons d’art per la seva dinamització; del concurs de pintura ràpida SansArt, de la ruta dels murals de ceràmic; la publicació de deu llibres al llarg d’aquest anys, o les visites guiades al patrimoni solivellenc, entre d’altres.

Un fet transcendental ha estat la construcció d’un nou celler per l’Agrícola de la Conca i Secció de Crèdit, en el qual, el consistori hi ha estat present per fer-ho realitat en la gestió davant de les administracions; de la cessió d’ús per 50 anys prorrogables de l’edifici històric catalogat dins el patrimoni cultural català, del Sindicat de Vinyaters, i l’inici de la seva restauració i recuperació.

La relació podria continuar, però a grans trets es tot quan s’ha fet, ha estat realitat, i posat a l’abast de tothom. Tota aquesta feina no sorgeix per art de màgia, tot i més és fruit de la gestió dels governs municipals que he encapçalat, de les complicitats trobades amb totes les administracions, i de les moltes hores dedicades perquè sortís tot endavant. Ha estat una inversió, en uns deu anys, de més de cinc milions d’euros, una xifra molt important i més que respectable.

Queda feina per fer?, doncs sí, i molta, ja sigui en la continuïtat i acabament del que està en execució; la dinamització de tots els espais aconseguits, la millora de camins, la reforma de les teulades de cal Mateu i cal Fidel, etc., però per això i molt més, el nou govern municipal que és a les portes de prendre possessió de l’acta de regidores i regidors, de ben segur us il·lusionaran amb les seves propostes i accions. Per la meva part, resto a la seva disposició, i com es sol dir, les institucions sempre queden; les persones passen i no hi ha ningú imprescindible, a la vegada tothom es necessari.

Veïnes i veïns, al llarg d’aquests anys he intentat dedicar-me en cos i ànima a Solivella, amb alguns encerts i de ben segur que també amb errors pels quals em disculpo. He intentat actuar amb responsabilitat, intentant ser conciliador i tolerant.

Gràcies pel vostre afecte i suport rebuts al llarg de tots aquests anys que m’heu permès exercir el càrrec d’alcalde.

Gràcies per haver fet plegats el camí.

Enric Capdevila i Torres

Alcalde de Solivella, 2007/2019

acció de govern 2015/2019  

Comiat entre amics    

Escrit de l'acte de dissabte:

El passat dissabte, 8 de juny, el poble de Solivella es va trobar al local de La Societat per fer un sopar a tall de reconeixement de la feina feta per l'equip de govern de l'Ajuntament.

 

Alcalde i regidors van presidir l'acte que va ser molt emotiu. 

 

El mossén Pere Fibla va beneïr la taula després d'unes paraules de benvinguda del Sr Jordi Travé.

 

També hi va haver parlaments per part del Sr. Josep M Sans Travé i del Sr Enric Capdevila, alcalde e.f.

El Sr. Enric Capdevila va fer un repàs a les actuacions fetes durant la seva estada a l'ajuntament, la seva satisfacció i també les dificultats per obtindre les subvencions per fer realitat els projectes. Però va destacar, sobretot, que res d'això hagués estat possible sense la col.laboració i la discreció dels equips de govern amb els que havia treballat.

 

No cal dir que tant ell com els regidors van ser molt aplaudits a peu dret per tots els assistents.

Com a record, l'Enric ens va repartir una partitura músical de l'Himne de l'Orfeó Solivellenc amb la lletra d'un document de l'any 1903.

 

Les persones passen i les obres queden. Cal, però, que es segueixi construint conservant el passat. Així farem història.

 

M. Carme Crespi

Dos emotius actes    

Aquest cap de setmana els solivellencs han pogut viure dos actes carregats d'emotivitat amb regust de comiat.

El primer, dissabte al vespre, va estar organitzat per unes voluntàries que, en nom d'uns 130 amics, van organitzar un sopar a la Societat per tal de retre un merescut homenatge a aquelles persones que, en aquests darrers 12 anys, han portat les regnes del poble. Per aquesta raó es va posar una taula d'honor al fons de la sala, on hi tenien cabuda els diferents regidors que hi ha hagut en aquest temps a l'Ajuntament, i presidida per el n'ha estat l'alcalde aquests 12 anys, l'Enric Capdevila. Tots ells hi anaven amb les seves parelles. En cap moment es va tractar d'un acte polític, sinó que, tal com s'ha dit, eren 130 persones que, simplement, volien fer-los arribar el seu reconeixement per tot el que han fet de positiu a Solivella en els seus mandats.

En nom de tots els assistents, se'ls va fer entrega d'un petit detall que consistia en una reproducció del rètol que, recentment, s'ha posat a l'entrada del poble per la part nord, just on comença el Passeig.

L'altre acte, el del diumenge, va tenir tres parts diferenciades i dedicades per complet a la cultura. La presentació del llibre "La Recanació de Solivella de 1818" per part del director de l'Arxiu Comarcal, Sr. Josep Maria Porta, que, a més, va parlar, posant aquesta digitalització com a exemple, de l'importància de guardar i preservar aquells documents antics que podem trobar desats en algun calaix antic, oferint el mateix Arxiu com el lloc idoni per tal de restaurar-los, si cal, i de poder digitalitzar-los a fi i efecte de que quedin perfectament arxivats.

El segon va ser la presentació de la cessió de 505 obres de l'artista local SansArt.

Finalment va arribar el torn de presentar un treball que la Maria Assumpció Salla havia fet per incloure en el tercer volum de la Miscel·lània del Centre d'Estudis Solivellencs. En no arribar a veure la llum aquell tercer volum, la Maria Assumpció el va guardar a casa seva. Ara, sortosament, la seva filla Laia Guillén Salla l'ha pogut recuperar, editar i imprimir, amb la col·laboració d'Artyplan, per tal que ens pugui arribar a tots nosaltres.

Si bé la cloenda d'aquest acte va anar a càrrec del Sr. Jean Marc Segarra, Director del Serveis Territorials de Tarragona, la intervenció que tots els assistents esperaven, i a la vegada la que més aplaudiments va arrencar, va ser la de l'alcalde, Enric Capdevila, en el que es pot considerar com el seu darrer acte públic al front del consistori que ha presidit amb èxit aquests 12 darrers anys.

Primavera d'actes culturals 

 

 

L’Ajuntament de Solivella ha programat tres importants actes culturals per aquest proper diumenge, 9 de juny, a dos quarts de dotze del migdia, a la sala del Sindicat.

 

El primer d’ells serà la presentació del treball de digitalització del llibre de la “Recanació de Solivella, de la any 1818”.

Aquest treball s’ha pogut fer en col·laboració conjunta de l’Arxiu Comarcal i l’Ajuntament de Solivella, posant en relleu la importància de digitalitzar els arxius i documents antics. Ens il·lustraran sobre aquest tema la directora d’Artyplan, Sra. Rosa Maria Sans i Travé, que a més és qui ha patrocinat el projecte, i el director de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, Sr. Josep Maria Porta i Balanyà.

 

A continuació l’artista solivellenc Antoni Sans Masalias –SansArt- farà la presentació dels cinc-cents quadres i cinc murals de la seva col·lecció que cedirà, en document signat, al poble de Solivella.

 

Finalment arriba la presentació d’un molt important treball d’investigació de la Maria Assumpció Salla i Tarragó, a.c.s., sobre “L’escola pública de Solivella en els segles XVIII i XIX (1731-1902)”. Un treball inèdit que els seus fills han pogut recuperar i que van posar a disposició dels solivellencs a través del seu Ajuntament.

 

Presentarà l'acte l'alcalde de Solivella, Sr. Enric Capdevila.

La Generalitat atorga el seu privilegi a la festa del Sagrat Cor 

Cap a dos quarts de tres han sortit de Solivella, amb dos autocars, una important representació de persones per assistir al Palau de la Generalitat a l'entrega del document que certifica el privilegi concedit a la festa del Sagrat cor, que se sumaria al del bisbat -que ja va ser concedit el 10 de juny de l'any passat- el del Papa i el del monarca espanyol si es fan efectius.

El document l'ha recollit l'alcalde, Enric Capdevila, de mans del President de la Generalitat, Quim Torra, a la sala Torres García, després que aquest fes lectura del document, davant de 105 solivellencs que, en representació de tot el poble de Solivella, han assistit a aquest important acte.

Posteriorment el President ha fet una breu visita guiada, oficiant ell mateix d'amfitrió, dedicant unes lluïdes explicacions a la Sala Tapies, que és on es fan les reunions del Consell Tècnic de la Generalitat.

Ha continuat amb una explicació al pati dels tarongers os, després, l'Esbart Dansaire ha ballat un parell de dances catalanes en aquell incomparable marc. Ha finalitzant aquesta visita amb una fotografia de tot el grup amb el President.

Arribats de nou a la plaça de Sant Jaume, l'Esbart Dansaire ha tornat a ballar, just davant de la porta del Palau, per satisfacció dels molts guiris que pululaven per la plaça. Probablement poc es pensaven els components de l'Esbart que les imatges de les seves danses aniran a parar a un munt de diferents països.

fotografies de l'acte  

Maig'19

Eleccions municipals i europees 

Resultats, tenint en compte un cens de 522 electors:

MUNICIPALS (llista única)

Han votat 405 persones

329 vots a favor d'aquesta candidatura

21 vots nuls

55 vots en blanc

 

EUROPEES   - Han votat 407 persones

Junts per Catalunya   207 vots

ERC   134 vots

PP   26 vots

PSC/PSOE   17 vots

UNIDES PODEM    10 vots

C's, VOX, PACMA i Pirates  2 vots cadascun

Inciativa Feminista   1 vot

Presentació del llibre "Aquells anys de l'olor de naftalina" 

Prop d'un centenar de solivellencs van tornar a pujar les escales de l'emblemàtic i històric edifici del Sindicat. Aquesta vegada ho van fer per assistir a la presentació d'un llibre que, en bona part, podria quedar reflectit dins del marc d'aquest mateix edifici. Doncs aquí es on, també en bona part, girava la vida social d'aquells anys. Uns anys que, en el inici de la primera dècada, estaven marcats encara per les conseqüències de la guerra civil, amb totes les mancances que suposa un període de postguerra, i encara més en un poble com el nostre on, tristament, s'havien produït aquells "fets". En aquest període d'espai/temps dóna inici el relat que vol tractar aquest llibre i que arriba fins a la mort del dictador.

La presentació es va iniciar amb unes paraules de l'alcalde, Enric Capdevila, a qui va seguir l'exdirector de l'Arxiu Nacional de Catalunya i historiador, el solivellenc Josep Maria Sans i Travé. En prendre la paraula l'autor, i en parlar de com era aquella Solivella, comparada amb la que ara tenim, els assistents van premiar amb un llarg i calorós aplaudiment, i en mostra de reconeixement, tot el que l'actual alcalde ha fet en aquest anys a Solivella.

L'autor vol expressar el seu sincer agraïment a totes les persones que van assistir a l'acte i desitja que, quan llegeixen aquest llibre no sigui únicament nostàlgia el que sentin, sinó també indignació per haver hagut de viure sota aquell règim polític i en les condicions socials que es va haver de viure.

 

fotografies de l'acte  

 

Eleccions municipals 2019  

15 de maig. Presentació de la candidatura de "Independents per Solivella (AM)" a la sala d'actes de la Societat:

Obre la presentació l’ Il·lm. Sr. Josep Andreu Domingo, alcalde de Montblanc donant la benvinguda i l’agraïment als assistents. Fa referència de que és la primera vegada que una candidatura de Solivella es presenta sota el paraigua d’ERC.

Seguidament es presenten un a un tots els membres que en formen part.

Pren la paraula l’alcaldable Sr. Jaume Bergadà Garcia que defineix la llista com “Catalana favorable al dret a decidir”, i entenent per català tot hom que viu i treballa a Catalunya. Regida pels principis generals de la Bioètica: Beneficència, No Maleficència, Justícia i Autonomia.

Partim, diu, d'uns punts forts ja assolits: Patrimoni històric recuperat i Equipaments, i fa menció dels punts febles: Dinamització econòmica, aprofitament d’iniciatives particulars, cultura del vi.

Proposa: Mantenir la feina feta, recerca d’oportunitats en la branca vitivinícola, enoturisme, mesures de sostenibilitat (solar i aprofitament de l’aigua), cuidar de les persones vulnerables, política d’habitatge, festes cíviques, dinamització social i cultural, consolidar un model turístic propi i de qualitat (Ruta del Cister, arquitectura renaixentista, cellers modernistes, Serra del Tallat, art local, espais naturals, incrementar les infraestructures bàsiques de suport a l’activitat econòmica, articulació en el territori, respecte institucional a les tradicions locals i ressalta que la cohesió i el benestar social son objectiu de primer ordre en el desenvolupament.

Finalitza l’acte amb diferents intervencions dels assistents.

  fotogr.: Jordi Tous

 

 

"Aquells anys de l'olor de naftalina"  

El passat mes de març va fer vint anys que la web www.solivella.net va veure la llum a internet per primera vegada. Al llarg d’aquests anys s’ha anat ampliant el seu contingut fins el punt d’arribar a tenir més de 4.500 arxius que es poden consultar per internet i tots ells referits a Solivella, a la seva història, a la seva gent, als seus carrers, a les seves festes, a les seves anècdotes, al seu patrimoni monumental...

De totes les seves pàgines, les que han rebut més visites, i per tant, aquelles que han despertat més interès, han estat: “L’escola”, on es poden veure tots a tots aquells solivellencs que van passar per les seves aules, des de l’any 1915 fins a l’actualitat. Altres dues són les dedicades al castell i a l’església parroquial, on queden reflectides totes les transformacions que han patit al llarg dels anys els dos conjunts monumentals. També les pàgines de les festes locals, especialment la de la Festa del Sagrat Cor, amb un ampli recull gràfic que va des dels anys 30 del segle passat fins la darrera que s’ha celebrat, la que ha commemorat el 275è aniversari d’aquesta festa votada.

Però n’hi ha dues que destaquen pel damunt de les altres, són les dues referides a la història, passada i recent. En particular destacaria, la pàgina de "noticies", i els diversos treballs de l’historiador Josep Maria Sans i Travé, entre d'altres autors. Però també ha tingut moltíssimes visites i lloances aquella pàgina que reflexa la vida de Solivella, en el període de les dècades dels anys 50 als 70. Concretament el treball que porta per nom “Aquells anys de l’olor de naftalina”, que comença en els negres anys marcats per la postguerra i que recorre gran part del període del franquisme.

I precisament per commemorar aquests 20 anys de vida de la web www.solivella.net, el mateix autor, Jordi Travé, presenta un llibre de gran format, en din-A4 i paper couché, que consta de 142 pàgines i que inclou una bona sèrie de fotografies, les quals, com el text que acompanya el seu contingut, corresponen a aquelles tres dècades. El llibre porta el mateix nom que el treball de la web, és a dir, “Aquells anys de l’olor de naftalina, dels 50 als 70”, i la presentació es farà en un lloc emblemàtic de Solivella, un lloc on en aquells anys girava una bona part de la vida dels solivellencs, l’antic cafè del Sindicat, recentment rehabilitat. La data de la presentació serà el proper dissabte 25 de maig, a dos quarts de set de la tarda, i s’oferirà un record i una copa de cava als assistents en aquell nostàlgic lloc on els solivellencs, en aquelles dècades, anaven a fer el vermut tots els dies de festa.

 

  presentació: Dissabte, 25 de maig, a les 18:30 a la sala del Cafè del Sindicat  

 

Remodelació del parc infantil  

Aquestes darreres setmanes s'han pogut veure acabats els treballs de millora al nou accés a l'escola i la finalització i posada al dia de l'àrea de lleure pels més petis, el parc infantil adjacent a l'escola.

Aquest és l'aspecte actual d'aquesta zona per els més petits.

 

Festa de Sant Isidre  

Un any més la Cooperativa i el Grup Cultural de la Dona han organitzat una de les festes més boniques de Solivella, la festa de Sant Isidre, on la participació de la canalla, com a protagonistes d'aquesta diada, fa que hi hagi una gran participació, doncs tots els familiars participen de la festa.

Per aquesta raó, com en totes les manifestacions on els protagonistes són els joves o la canalla, s'ha incrementat el número de fotografies que es posen en aquest web, ultrapassant el centenar, de manera que, tant avui com d'aquí a uns anys, aquestes criatures puguin recordar aquest dia.

Degut a que aquest any hi havia dificultats en trobar un "hereu" que representés els nascuts en el seu mateix any, i per tal de evitar unes ridícules discussions que s'havien generat per gelosia o per afany de protagonisme, es va optar per duplicar els hereus i les pubilles d'aquest any, a fi i efecte d'evitar un absurd enfrontament.

Els hereus i pubilles d'aquest 2019 han quedat finalment així:

PUBILLES INFANTILS:

LAIA ANGLÈS RODRÍGUEZ

ALBA IGLESIAS POLLINA

 

HEREUS INFANTILS:

 MARC ANGLÈS RODRÍGUEZ

RAMON CORBELLA BELLÉS

  Fotografies  

 

Conèixer Solivella (14)  

La resposta correcta a la pregunta que es va fer, respecte a què era aquella finestra reixada que es veia en aquella fotografia de l'església.

La sagristia no sempre ha estat en el mateix lloc que ocupa actualment. En l'època que es van fer aquestes fotografies hi havia un espai darrera d'aquest majestuós altar, obra d'un dels més grans artistes/escultors del barroc català, Francesc Bonifàs i Massó, que servia com lloc en el qual hi havia l'espai suficient per poder-se vestir els capellans i per guardar els estris necessaris. Es poden veure dues portes d'accés a banda i banda de l'altar.

Però, què hi havia al darrera d'aquesta finestra reixada? és a dir, què hi havia en el lloc on actualment hi ha la sagristia? Doncs allí hi havia un espai exclusiu dels Llorac, des d'on podien podien oir missa i assistir a les cerimònies religioses sense barrejar-se amb l'altra gent i tenint una perfecta visió de l'altar a través d'aquesta finestra.

Després del període revolucionari, 1936-1939, en el que s'havien destruït, a més de les imatges de l'església, aquest meravellós altar barroc, la sagristia va passar a ocupar l'espai que disposa encara avui en dia. La finestra va ser cegada i en el marc que hi va quedar s'hi va col·locar una gran imatge de Sant Jaume, una donació que van fer a ca l'Americano. En la fotografia de 1918 es pot veure la finestra i en la de 1966 la imatge de Sant Jaume.  

  Fotografies  

 

Conferència de Josep Maria Sans Travé  

El Sagrat Cor i Solivella

Dins del cicle de conferències dedicades a commemorar els 275 anys de la celebració de la festa del Sagrat Cor a Solivella, el passat divendres dia 3 de maig, a les vuit del vespre, a la sala d'actes de la Societat es pronuncià la vuitena titulada Història de la devoció al Sagrat Cor a la nostra terra, a càrrec del convilatà solivellenc Dr. Josep Maria Sans i Travé. La seva exposició se centrà en els següents punts. Primer, va explicar des de quan documentalment se celebrava la festa, que se sabé a base d'una anotació enregistrada en un llibre de la Confraria de Sant Esteve, que aglutinava els joves de la població. Seguí amb l'explicació del què era un "vot de poble" i l'arrelament que aquests tipus de promesa tenia a la societat cristiana europea. Continuà exposant la situació demogràfica i econòmica de la població així com les circumstàncies concretes que motivaren aquest votde poble l'any 1743, possiblement degut a les mortaldats d'albats (infants fins als dotze anys) que es donaren en aquells anys, a causa principalment de la verola i altres pandèmies. Finalment feu una referència a l'altar major de Solivella, cremat l'any 1936, obra d'un dels millors escultors del barroc, el vallenc Francesc Bonifàs i Massó, que dedicat a l'Assumpta, patrona de la parròquia i el poble, juntament amb Sant Josep i Sant Roc, el coronà a l'extrem superior amb un gran cor, símbol del Sagrat Cor de Jesús.

  Fotografies de l'acte   

 

Curs escolar 2018/ 2019  

Com en anys anteriors s'ha fet la fotografia de grup de tots els alumnes del CEIP Sagrat Cor de Solivella. D'aquesta manera aquests nens i nenes passen a formar part de la nostra història junt amb moltes altres criatures i joves que, des de 1915 fins avui, formen part de les imatges d'aquest web, doncs ells, tots ells, són els que han configurat l'evolució de Solivella i configuraran el destí del nostre poble.

  L'escola  

Abril'19

Eleccions generals 2019  

Resultats de les votacions al Parlament espanyol. A la part superior del quadre hi trobem els resultats definitius de l'escrutini de vots de Solivella i més avall els resultats per escons a Espanya.

ELECCIONS GENERALS 2019

 

 

 RESULTATS VOTACIONS SOLIVELLA

cens electoral: 521

 

 

 

 vots Parlament

 

 

 

28A

2019

 

 

26J

2016

Esquerra Republicana de Catalunya

191

 

 

139

Junts per Catalunya

126

 

 

121

Partido Socialista

41

 

 

21

 Partido Popular

28

 

 

36

Poble Lliure

21

 

 

--

En Comú Podem

20

 

 

46

C's

5

 

 

4

Vox

4

 

 

--

Pacma

2

 

 

 

Nuls

 

4

 

 

8

En blanc

 

4

 

 

4

 

 

Total vots: 446

Total vots 2016: 381

 

 RESULTATS ESPANYA

 

 

 

 escons Parlament

 

 

 

 

28A

2019

 

26J

2016

Partido Socialista O.E.

123

 

85

Partido Popular

66

 

137

Ciudadanos 

57

 

32

Unidas Podemos

42

 

71

Vox 

24

 

-

Esquerra Republicana de Catalunya

15

 

9

Junts per Catalunya

7

 

8

PNB

6

 

5

Bildu

4

 

2

Altres

 

6

 

-

 

 

Tres pàgines a "Nova Conca"  

El setmanari la "Nova Conca" d'aquesta setmana ha sortit un dia abans, doncs demà, Divendres Sant, al ser festiu no hi haurà diaris.

En aquest número del 18 d'abril, hi podem trobar tres pàgines dedicades totalment a Solivella.

La primera que veuríem, a més de la portada, és la que torna a fer referència a la suspensió del capellans del "Poble de Déu", i en el subtítol de pàgina el setmanari destaca: "Un dels capellans investigats seria l'actual rector de Solivella".

A la pàgina 40, en la part superior, hi podem llegir que, gràcies a l'1'5% Cultural, formada pel Ministerio de Fomento i el Ministerio de Cultura, es podrà tirar endavant la culminació de l'arranjament de la part sud del castell (hort de l'Esperança), doncs de les 14 actuacions previstes a Catalunya, una d'elles és aquesta de Solivella. Dels 78.523'02 € del total de l'obra, 54.966'1 són d'aquest 1'5% Cultural, i la resta, els 23.566'9, són a càrrec del Departament de Cultural de la Generalitat i la Diputació de Tarragona.

La pàgina 41 de la "Nova Conca" està integrament dedicada al "Racó del Càntir" i els seus 10 anys d'existència, i a l'arranjament del camí del Pla de Paradís, el que permet pujar al mirador del Coster de les Forques, que degut a les fortes pluges de l'any passat havia quedat en molt mal estat.

 

 

"El País" i Solivella 

Un diari de tant prestigi com és "El País" torna a parlar d'un tema que afecta directament els solivellencs.

 

El Vaticano obliga a procesar a 17 curas por prácticas de secta y doctrina sexual dudosa en Cataluña

El grupo Seminari Poble de Déu, disuelto en 2017, es acusado de "teorías pseudomísticas". Tres obispos desoyen al tribunal canónico y no suspenden a los sacerdotes

14 de Abril de 2019

La Iglesia católica no fue impermeable a la revolución sexual y a las teorías de vida comunitaria de los años 70. En España se produjeron algunos experimentos que derivaron en la fundación de asociaciones de laicos guiadas por sacerdotes que exploraron nuevos preceptos, a veces en el límite de lo que permitía la doctrina católica. Una de ellas fue el Seminari Poble de Déu (SPD), fundado en 1977 por el seglar Francesc Casanovas Martí y aprobada ese año por el arzobispo de Barcelona, el cardenal Narcís Jubany. Una experiencia de vida comunitaria mixta cercana a las ideas new age y que se basaba en la investigación de la relación entre hombre y mujer. Duró 40 años. Hasta el 15 de abril de 2017, cuando el arzobispo de Barcelona, el cardenal Juan José Omella, firmó el decreto de disolución del grupo. El Vaticano solicitó posteriormente una investigación y obligó a juzgar a 17 sacerdotes y a dos laicas implicados por prácticas sectarias y presuntas relaciones sexuales entre hombres y mujeres con ramificaciones en, al menos, cinco diócesis: Barcelona, Vic, Tarragona, Lleida y Seu d'Urgell.

El tribunal canónico de Vic, de donde partió la denuncia, ha suspendido a los 17 curas de forma cautelar, según confirma el obispado a este periódico, hasta que termine el proceso. No hay un precedente así en número de sacerdotes implicados en un caso canónico en España. Según fuentes de la instrucción del caso, la investigación ha detectado anomalías de “teorías pseudomísticas”, término con que los órganos de vigilancia del Vaticano se refieren a prácticas sectarias, y llegaban a permitir la práctica de sexo sin considerarlo pecado. El obispado de Vic, a preguntas de este periódico, resume: “Los miembros habrían compartido unas teorías y conductas presumiblemente de carácter pseudomístico, fruto de las ideas extravagantes inculcadas por su fundador”.

El proceso ha creado tensiones en la Iglesia catalana: los acusados se reparten por varias diócesis y tres obispos han optado por protegerles y no acatar sus suspensiones. Las dos diócesis que han tomado la iniciativa en el caso, Barcelona y Vic, sí han suspendido a cuatro sacerdotes y un diácono. En Vic el grupo disponía de un antiguo convento que puso a la venta por 4,8 millones de euros tras la disolución. Pero, en cambio, el obispo de Tarragona, Jaume Pujol; el de Lleida, Salvador Giménez; y Joan-Enric Vives, de La Seu d'Urgell, han hecho caso omiso del tribunal. Los curas suspendidos por el tribunal eclesiástico siguen ejerciendo allí su ministerio. Pujol renunció el pasado mes de febrero tras unas polémicas declaraciones que exculpaban a curas de su diócesis acusados de pederastia. Dijo que tuvieron un "mal momento" y que no fueron expulsados porque "no fue tan grave como para secularizarlos". No obstante, el obispado desvinculó la decisión de esa controversia y explicó que era obligada por razones de edad, al cumplir 75 años.

“Las medidas cautelares se imponen porque hay indicios de que podrían ser un peligro para la sociedad. Es irresponsable no aplicarlas”, señalan fuentes que investigan el caso. No obstante, el obispado de Vic subraya que se debe respetar la presunción de inocencia de los acusados y que no todos están implicados en la misma medida.

En Tarragona, que acogió una las ramas más importantes de la organización y donde el grupo logró que el obispo les cediera en 2008 la gestión del Santuario de la Serra de Montblanc, siguen ejerciendo dos de los sacerdotes destacados del grupo, Pere Fibla y Xabier Segura, más un diácono. En Lleida continúan tres y en La Seu d'Urgell, cuatro, según confirma el propio Fibla (gestionaban también el Santuario de Núria y tenían una casa en Camprodón). El obispado de Tarragona es el único de los tres que ha respondido a este periódico: considera que estos curas no están suspendidos. Los de Lleida y La Seu D'Urgell no han querido dar explicaciones. “Estos obispos no han aplicado las medidas cautelares porque consideran que harían más daño que bien, no las creen necesarias. El tribunal pide las medidas, pero es el obispo el que decide. Nosotros les obedecemos y seguimos trabajando en la Iglesia”, explica Fibla en conversación telefónica. Xabier Segura también confirma que no está suspendido: “Seguimos con nuestro trabajo y haremos lo que nos digan”.

El caso comenzó en julio de 2013, cuando el obispo de Vic, Romà Casanova, después de años recibiendo información comprometida sobre una asociación que conocían todos, decidió abrir una investigación. Las anomalías descubiertas derivaron en un intento de corrección que fracasó. El informe realizado por el visitador diocesano Germán Arana y las pruebas encontradas fueron aportadas a la Congregación para la Doctrina de la Fe, el órgano del Vaticano que vela por el cumplimiento de la doctrina, que autorizó la disolución y solicitó el juicio en Vic. Había elementos para considerar que se había alterado “gravemente” la doctrina. Desde la Santa Sede, donde este caso preocupa desde hace años, se supervisará la proporcionalidad de la pena, si llegase, y se pilotaría el recurso.

La causa afecta a otras diócesis: la de Valledupar, en Colombia, donde estuvieron incardinados algunos de los sacerdotes, y Colonia, en Alemania, pues algún miembro laico es de ese país. En el momento de la disolución, el seminario contaba con unos 80 integrantes. En total, han pasado por el grupo un centenar de personas. Las razones de la medida, según un informe que se encargó al rector de la facultad de teología de Cataluña, Joan Planelles, y a parte del cual ha tenido acceso este periódico, fueron “la incompatibilidad de la doctrina que se impartía con la católica”. “Se pretendía haber descubierto y se anunciaba una nueva etapa o revelación que implicaría una tergiversación de la afectividad hombre-mujer entre los fieles cristianos, marcada por la confusión entre el pecado y la concupiscencia, y ejemplificada en la sublimación inversa de algunas gracias peculiares y extrañas a la tradición católica que se manifestarían de forma definitiva en determinados miembros de la comunidad, vistos como iconos de esta nueva etapa de la Iglesia. Existía el peligro de una derivación gnóstica de la asociación, con algunos elementos new age y visiones esotéricas de la fe católica”.

Una descripción, en suma, cercana a una secta donde las fronteras entre lo que es o no pecado no estarían demasiado claras. Fuentes cercanas al caso lo explican así: “Era una teología de las gracias. Según lo que promulgaban, Dios distribuiría unas gracias especiales a algunos miembros de este grupo sectario que les permitirían ejercer un sexo, incluso libre, que no provocaría remordimiento de conciencia porque no se considera pecado. El testimonio de personas que dejaron el grupo habla de prácticas sexuales”.

Un antiguo miembro del seminario, que no desea ser identificado y conoce a algunos denunciantes, opina que los problemas empezaron tras la muerte del fundador, en 2002. Confirma que estas personas “se han salido porque lo han pasado mal, han tenido experiencias dolorosas y sufrimiento psicológico, consideraban que aquello no era cristiano”.

 

Diumenge de Rams 

Unes 70 persones es van aplegar a la plaça Major per assistir a la cerimònia de la benedicció de les palmes, palmons i rams de llorer, per part del mossèn de Solivella, Pere Fibla.

Tot i que aquest any es van veure unes quantes palmes i palmons més que els dos anys anteriors, que en prou feines se'n veien, el nombre de nens i nenes que els portaven no van passar de la dotzena, el que fa pensar que aquesta és una tradició que, poc a poc, es va perdent a casa nostra.

En aquest acte de benedicció hi va participar amb els seus cants el Cor Parroquial, i en finalitzar es van dirigir cap a l'església per assistir a la Missa.

  Fotografies  

 

L'Esbart a l'Espluga 

Aquest passat dissabte l'Esbart Dansaire Sant Isidre de Solivella ha tornat a actuar a la Residència de l'Espluga de Francolí.

No és la primera vegada que aquesta colla s'ofereix per portar una mica de felicitat, a través de les seves danses i ballets populars, a aquelles persones de la tercera edat que estan de manera permanent o a hores en aquell lloc.

En qualsevol altra circumstància seria suficient reflectir aquí l'èxit que van tenir per la seva brillant actuació, però en aquest cas amb això no n'hi ha prou, doncs cal felicitar-los per partida doble: per com van ballar i sobretot per l'estona de goig i felicitat que van portar a aquelles persones.

Enhorabona als membres de l'Esbart per aquest acte d'amor cap a les persones grans.

 

 

Llista enllestida! 

Dir que no és fàcil confeccionar una llista per les eleccions municipals a Solivella, no és descobrir res de nou, doncs tret d'aquests darrers anys en els que s'havia format un grup amb ganes de fer funcionar el consistori, sempre havia estat una tasca força difícil poder trobar gent que, a més de la suficient preparació, tingués la predisposició a dedicar-se a treballar per Solivella sense cap més compensació que la satisfacció de saber que estan fent un bé a la població amb el seu treball des de la Casa de la Vila.

Doncs bé, ahir divendres 12 d'abril, es va tancar i signar la que, molt probablement, serà la única llista que es presentarà a les properes eleccions municipals. Una llista que, sense cap mena de sigles concreta, estarà sota el paraigua d'ERC. Una llista que, no per ser la única que es presentarà, pot reunir perfectament les dues condicionants abans esmentades: Persones amb una molt bona preparació i persones predisposades a dedicar una bona part del seu dia a dia al servei del seu poble.

Falta encara per conèixer quin serà el seu programa, però de ben segur que la finalitat del mateix serà la de fer el millor possible per Solivella.

 

Subvenció per l'enllumenat públic 

L'Ajuntament informa:

NOU AJUT A L’AJUNTAMENT DE SOLIVELLA

La Diputació de Tarragona, a la Junta de Govern del dia, 5 d’abril, ha aprovat LA CONCESSIÓ DE SUBVENCIONS PER A LA IMPLEMENTACIÓ DE MESURES RECOLLIDES ALS PLANS D’ACCIÓ D’ENERGIA SOSTENIBLE (PAES) DELS AJUNTAMENTS ADHERITS AL PACTE D’ALCALDES I ALCALDESSES.

CONVOCATÒRIA 2018. En relació a l’Ajuntament de Solivella, les dades en concret són:

SOLIVELLA. T2. MILLORA ENLLUMENAT PÚBLIC: 13.370,58 €

 

 

 

Presentació del mural del Sagrat Cor 

El passat mes de gener es va publicar en aquest web la conferència, amb visualització dels treballs, de l'artista Josep Minguell, el qual ha estat designat per decorar al fresc els murs de l'altar del Sagrat Cor de lo nostra església parroquial. Em consta que alguns solivellencs, sobretot aprofitant els dilluns, dia de mercat a Tàrrega, van seguir el suggeriment que es va fer des d'aquesta pàgina, i van anar a visitar l'església de Santa Maria de l'Alba, on es poden admirar una magnífica decoració de pintura al fresc, obra d'aquest mateix artista.

L'Ajuntament informa que, demà divendres, tothom qui vulgui podrà conèixer de primera mà el projecte de decoració per aquesta capella de Solivella.

 

Divendres 5 d’abril, a les 7 de la tarda, sala d’actes de La Societat

La Comissió Executiva del 275è aniversari de la festa del Vot de Poble en honor al Sagrat Cor, us invita a la presentació del projecte executiu per la intervenció pictòrica a la capella del Sagrat Cor, consistent en una pintura mural al fresc, a càrrec de Josep Minguell Cardeñes, pintor muralista i Doctor en Belles Arts.

  • Presentació de l’acte i transcendència de l’art a casa nostra.

·        Presentació de l’autor.

·        Coneixement de la delimitació de la intervenció pictòrica.

·        Iconografia.

·        Simulació del conjunt pictòric en els murs i volta.

·        Procés de realització.

 

 

Conèixer Solivella (14) 

Si mirem, en la actualitat, la paret que hi ha l'esquerra de l'altar major, hi veurem únicament una obertura, és la porta que condueix a la sagristia.

En realitat no sempre ha estat així, doncs les persones més grans encara recorden que en aquesta paret hi havia una petita capelleta amb una imatge de Sant Jaume.

Però que passaria si ens remuntem a 1936, just abans de que comenci el luctuós conflicte que, al nostre poble, es va conèixer com el període del "fets"? Uns fets que, entre altres barbaritats, van cremar el magnífic altar barroc de l'escultor Francesc Bonifaç i van destruir totes les imatges de l'església.

Què és el hauríem pogut veure en aquest lloc concret? I perquè servia?

  Ampliar 

 

Conferència actes aniversari Sagrat Cor 

En el local parroquial l'Enric Capdevila va fer una molt interessant conferència amb el nom de "La fe de Solivella en el Sagrat Cor de Jesús: testimonis d'ahir i d'avui". Probablement la més interessant de les que s'ha fet i molt ben preparada i documentada.

Va parlar dels orígens d'aquesta devoció i les primeres dificultats en la seva celebració. La xerrada no es van centrar únicament en l'aspecte religiós sinó que va incloure els esdeveniments socials que van ser-hi afectats, les entitats i confraries que van sorgir a Solivella arrel d'aquesta devoció. La no existència d'un altar dedicat al Sagrat Cor fins molts ants més tard. Les transformacions que aquest ha tingut i de les seves imatges. Dels himnes i estendards. De la campana del Sagrat Cor (curiosament en el minut 59 del vídeo se senten tocar les hores), i fins i tot d'un programa de la celebració de l'any 1939 que li havia cedit l'Elena Cortès, i del qual en va obsequiar amb una reproducció als assistents. No tot han estat flors i violes en aquesta celebració que els solivellencs se senten com a molt pròpia, la prova la va donar l'Enric rememorant els conflictes que van tenir Mn. Solanes l'any 1979.

Per tots aquells que vulguin gaudir d'aquesta molt interessant conferència en teniu aquí la possibilitat.

  Testimonis d'ahir i d'avui  

La propera serà el dia 5 d'abril, "Característiques de l'espiritualitat del Sagrat Cor", i anirà a càrrec de Mn. Txaber Segura, doctor en Teologia i Espiritualitat. Aquesta serà la setena que es farà. Val la pena que el Mn. de Solivella en prengui nota i no es torni a equivocar, doncs dóna l'impressió que no hi té gaire interès si no sap ni quantes se'n han fet ni el títol de la conferència, doncs al vídeo es veu perfectament com ho llegeixis de les notes de l'Enric, fent evident la seva poca preparació per l'acte que s'anava a celebrar .

Març'19

Es segueix millorant 

L'Ajuntament ha aconseguit una important subvenció, que cobrirà el 70% de l'import pressupostat -78.523 €- per millorar la zona sud del castell i per la seva dinamització socioeconòmica. Aquesta subvenció procedeix de l'1 % Cultural del Ministerio de Fomento y Cultura.

Un altre tema, molt reclamat pels solivellencs, va ser la sol·licitud que l'Ajuntament li va fer al delegat del Govern de la Generalitat, respecte a la millora en seguretat de la carretera, doncs si fa temps que el molt trànsit que hi passa començava a representar un risc degut a la velocitat amb que hi transiten, últimament, amb la restricció de pas dels camions per la N-240, de Montblanc a les Borges, la freqüència de pas d'aquest tipus de vehicles ha augmentat notablement. Qualsevol mesura contundent per tal de millorar la seguretat seria benvinguda, si bé l'alcalde es va decantar per demanar la més efectiva d'aquestes mesures, que és un control de velocitat per radar de tram. O sigui un radar d'entrada als dos extrems del poble i un altre a la sortida en els dos sentits, de manera que els vehicles no puguin sobrepassar els 50 km/h que té com a límit el tram urbà.

Esperem que aquesta sol·licitud es pugui veure efectiva en poc temps, i no dubtem que l'alcalde seguirà insistint en el tema.

 

8-M Dia Internacional de la Dona 

La Regidoria de la Dona ha celebrat aquest divendres, 8 de març, el Dia Internacional de la Dona. Després de la presentació i benvinguda per part de l'Alcalde, ha pres la paraula la presidenta del Grup Cultural, la qual ha il·lustrat als assistents a l'acte amb la història i els orígens d'aquesta celebració, sense oblidar les reivindicacions pròpies d'aquest important col·lectiu. Finalment s'ha fet lectura del manifest del Dia de la Dona Treballadora. Ha seguit un selecte recital de cançons, amb temes de cinema dels anys 30 i 40, i de cançons més populars, a càrrec d'una soprano acompanyada al piano.

L'acte ha inclòs la menció i el reconeixement a la Junta Directiva del Grup Cultural de la Dona, a les presidentes, i també a les zeladores de l'Apostolat de l'Oració en el seu 110è aniversari. A totes ells l'Alcalde els hi ha fet entrega d'una figura al·legòrica d'aquesta data.

  Fotografies  

 

Nova retolació de carrers 

L'Ajuntament de Solivella ha procedit a retolar algunes vies on hi faltava el nom de carrer, o simplement s'ha afegit a l'altre extrem, amb unes plaques que difereixen de les de la resta del poble.

Les anteriors estaven formades per sis peces de ceràmica amb una sanefa de color marronòs -el mateix que les lletres- mentre que aquestes són metàl·liques i canvia el disseny, incorporant, a la part superior, el nom i l'emblema de la població, el que fa que, tot plegat, ofereixi un aspecte més modern i més identificatiu amb la vila de Solivella.

 

Agenda del mes de març 

Aquest és un resum dels actes més notoris que es faran aquest mes a Solivella:

Divendres 1 març: A les 7 de la tarda, sala parroquial, conferència: La fe de Solivella en el Sagrat Cor de Jesús: testimonis d’ahir i d’avui, a càrrec d’Enric Capdevila Torres. – programació del 275è aniversari S. Cor-.

Dilluns 4 març: A les 5 de la tarda, sala d’actes de cal Mateu, Conta Contes amb motiu de la commemoració del dia de la Dona Treballadora, adreçat als alumnes de l’escola, i tothom que si vulgui afegir. Organitza: Consell Comarcal.

Dijous 7 de març: A les 6 de la tarda, a cal Mateu, Conferència a càrrec de Raúl Martínez, mosso d’esquadra, per tractar com prevenir possibles estafes.

Divendres 8 de març: 6 de la tarda. Sala del Café del Sindicat. Dia de la Dona Treballadora. Acte institucional i tarda festiva. Acte obert a tothom.

Dissabte 9 març: Festa de Carnaval. Arriba el Carnestoltes.(mireu programa general)

Sortida, a la tarda a Barcelona, Teatre Victoria. HITS-TRICICLE (inscripció dia 2 de febrer, acabada la presentació del llibre a Cal Mateu, i dia 5 i 6 de febrer de 2/4 de 7 a 8 de la tarda a l’ajuntament). 45€ sòcies, 50€ no sòcies/socis.

Dissabte 16 març: A les 6 de la tarda, a la Sala de la Societat, Concert Comarcal de les Escoles de Música de la comarca a Solivella, amb la participació d’alumnes de l’escola Sagrat Cor, en la interpretació del cant comú.

Dimarts 19 març: A les 6 de la tarda, sala d’actes de Cal Mateu, Taller sobre Autoestima, a càrrec de Laura Anglès, psicòloga del SIAD Conca de Barberà.

Diumenge 24 març:A les 6 de la tarda, sala d’actes de Cal Mateu, conferència sobre “El sol pèlvic”, a càrrec de Montserrat Orpinell Ballart.

Dissabte 30 març: A les 6 de la tarda, sala d’actes de Cal mateu, conferència “Un robot a la cuina”, a càrrec d’Anna Ferrete.

Febrer'19

Molt interessant visita cultural 

Diumenge 17 de febrer. Una bona colla de solivellencs s'han desplaçat avui a la capital de la Conca amb l'autocar que ha posat a la seva disposició el Consell Comarcal. El motiu d'aquest desplaçament ha estat de lleure, però bàsicament per motivacions culturals, doncs, arribats a Montblanc acompanyats per l'alcalde de Solivella, ens hem dirigit al Museu del Pessebre de Catalunya, ubicat en el casc històric, al carrer dels Solans, per tal de fer una molt interessant visita.

Posteriorment ens hem desplaçat al Museu Arxiu de la Conca de Barberà, on ens esperava l'alcalde de Montblanc per donar-nos la benvinguda i dir quatre paraules d'aquest museu.

Un matí de diumenge realment molt ben aprofitat.

  Fotografies  

 

Dedicatòria d'una plaça a l'1 d'octubre 

En compliment de l'acord adoptat per l'Ajuntament el dia 8 de novembre de l'any passat, aquests dimarts, 12 de febrer, s'ha dedicat aquell espai on abans hi havia la placeta de la Cooperativa, a l'1 d'octubre de 2017.

Precisament avui, que al Tribunal Supremo de Madrid ha començat aquest judici als nostres representants legalment escollits, i precisament per haver fet l'1 d'octubre de 2017 el que la majoria del poble de Catalunya els hi havia demanat que fessin, per haver obeït el programa electoral pel qual els havíem votat, ara estan sent jutjats.

Avui Solivella ha dedicat una plaça a aquella data, però caldrà fer molt més per recuperar la dignitat que ens volen usurpar.

Les fotografies d'aquest acte s'han volgut posar en la mateixa pàgina de la votació en referèndum d'aquell dia, per tal de no oblidar-ho.

  Fotografies  

 

Història del cinema a casa nostra 

Aquest diumenge, 10 de febrer, a la sala del cafè del Sindicat, a les 12 del migdia, s'ha fet una molt interessant xerrada sobre els orígens del cinema a la Conca i en particular a Solivella.

La conferència, que tenia per títol "Els nostres homes dels diumenges" ha anat a càrrec d'Alexandre Rebollo, el quals ens ha il·lustrat i ens ha fet reviure aquells anys en que a Solivella es feia cinema d'una manera regular.

Posteriorment, a l'antiga sala on es feia el cinema, s'ha pogut visitar una exposició de cartells de pel·lícules que s'havien projectat al Sindicat, i alguns dels aparells que s'utilitzaven, tant pel cinema com pel teatre.

Fotografies d'Enric Capdevila.

 

Agenda del mes de febrer 

Dia 1.- A les 7 de la tarda, a la sala parroquial, conferència de Mn. Alegret: L'Apostolat de l'Oració, història i actualitat.

Dia 2.- A les 6 de la tarda a cal Mateu: Presentació del llibre "El camí de les aigües" de Carme Martí.

Dia 3.- De 12 a 1 del migdia, portes obertes al pavelló municipal per conèixer les obres d'ampliació i millora.

            A les sis de la tarda a la Societat: Teatre amb l'obra "L'habitació" pel grup Vent del Bosc de Vimbodí.

Dia 9.- A les 11:30 a cal Mateu: Trobada de joves amb el tècnic comarcal de joventut.

            A les 18:30 a la Societat: celebració de la festa popular de Santa Àgata.

Dia 10.- A les 12 del migdia a la sala del cafè del Sindicat: "Els nostres homes dels diumenges", inici del cinema als pobles de la Conca, a càrrec d'Alexandre Rebollo.

Dia 16.- A la tarda, a cal Mateu, taller de tupina.

Dia 17.- A les 11 del matí: Sortida en autocar a Montblanc per visitar el Museu del Pessebre i el Museu Comarcal. Inscripcions gratuïtes a la Casa de la Vila.

Dia 23.- Sortida de l'Associació de Jubilats al museu dels Traginers d'Igualada. Dinar. Per la tarda a Barcelona, al teatre Borràs, per veure l'obra "Pel davant i pel darrera".

Gener'19

El mestre del Tallat 

Segons es pot llegir a la publicació de "Tarragona Digital" s'han trobat connexions en diverses obres de la nostra comarca que tenen per denominador comú el mateix autor, i una de les obres d'aquest artista del segle XIV la tenim a Solivella.

Aquest és el molt interessant treball d'investigació que s'ha publicat:

 

El Mestre del Tallat: la connexió entre el Monestir de Poblet, el Santuari del Tallat i el Castell de Solivella

Diverses escultures d’aquests tres llocs tenen característiques comunes que s’atribueixen a un mateix autor, un personatge important que va viure al voltant de l’any 1.500 i que s’ha batejat com el Mestre del Tallat.

Uns angelets, unes cares característiques, dues mènsules, una creu... Són paraules inconnexes. Potser no tant. Aquestes peces tenen en comú que al seu darrere hi ha l'enginy del mateix escultor: el Mestre del Tallat. Es tracta de diverses escultures dels segles XIV i XV, trobades en tres llocs diferents de la comarca, però que tindrien la mateixa autoria.

 

És el descobriment que han fet recentment l'historiador de l'art i museòleg, Damià Amorós i el doctor en Història de l'Art, Joan Yeguas. El seu estudi ha permès datar els anys d’activitat d’aquest personatge i crear-li una personalitat artística. Això pot ser només la punta d’un fil, que estirant-lo, els està portant a descobrir noves peces d’aquest misteriós artista.  

Rebobinem i anem a l’inici: A Solivella, hi ha una escultura de Sant Miquel procedent del Castell-Palau dels Llorach que té uns angelets al capitell que sostenen l’escut de la família. La Porta Daurada del Monestir de Poblet té uns angelets idèntics.

 

L’historiador Pau Arroyo va apuntar en el seu moment, que aquestes dues peces tenien en comú que eren obra del mateix escultor, però es desconeixia qui era. No s’havien trobat documents ni contractes de l’època que acreditessin qui era aquest personatge, per tant, l’autoria es considerava anònima.

 

Amb aquest pretext, Damià Amorós i Joan Yeguas han fet ara una investigació i han trobat nous elements amb les mateixes semblances estilístiques i tècniques en un tercer indret: el Santuari del Tallat. Aquest estudi ha permès establir la connexió entre aquests tres llocs a través del fil conductor del seu escultor, un personatge que han batejat com el Mestre del Tallat.

Qui va ser? On va néixer? On va viure? On més va treballar? Són preguntes que sorgeixen entorn aquest nou personatge de la història de la Conca de Barberà. Poc se sap sobre ell, però Amorós i Yeguas li han pogut crear una identitat artística, a partir de les obres que va fer.

«Molts dels arxius sobre Solivella i el Tallat han desaparegut i això ens ha fet perdre gran part de la història documentada», explica l’historiador Damià Amorós. A més, afegeix que aquesta època va estar poc atesa pels estudiosos, a causa de ser un període de transició entre dues maneres d’entendre el món. «Els segles XIV i XV de la historiografia catalana no s’han tocat molt i que ens hagi sortit un mestre d’aquesta època té una gran força». És força complicat saber molt sobre una persona que va viure al segle XV «a menys que es tractés d’un rei».

Els historiadors han traçat les dates en què va estar actiu. «Ho hem fet a través de documents que en parlen en tercers», afirma Amorós. És a dir, documents on es parla de l’existència de les seves obres en anys determinats. «La seva activitat artística va del 1475 fins al 1510 i creiem que no només era escultor, sinó també arquitecte i que estava al capdavant d’un taller». En aquesta època era habitual que l’escultura i l’arquitectura anessin lligades. «Eren conscients que les arts no eren una de sola, feien treballs en xarxa, el que ara en diríem ‘sinergies’».

 

En aquesta època, els artistes es movien pel territori molt més del que pot semblar, per tant, no es pot descartar que hagués treballat en altres punts. S’ha establert que el seu àmbit geogràfic va ser el de la Conca de Barberà i l’àrea urgellenca propera, però «seria estrany que s’hagués quedat només aquí», explica Damià Amorós.

Què en sabem del Mestre del Tallat?

Se l’ha batejat com a Mestre del Tallat, perquè el conjunt d’obra més important que s’ha trobat d’ell és el del Santuari del Tallat, amb tres peces. A Poblet i a Solivella només en té una a cada lloc.

 

Segons la seva forma de treballar «dins els preceptes artístics, les seves peces tenen una inventiva molt bona». A més, per treballar per un lloc com el Monestir de Poblet «havies de ser algú mínimament important i tenir un cert reconeixement artístic».

El seu estil es reconeix pel treball dels volums, força expressiu, l'ús abusiu de la decoració vegetal en espais buits, la repetició de rostres(especialment àngels) i detalls tècnics i estilístics amb originals solucions creatives, que apunten cap a nous aires formals. 

Noves troballes treuen a la llum més obres del Mestre del Tallat

Aquest estudi ha estat només un primer contacte amb el personatge, ja que es confia que puguin aparèixer noves obres del Mestre del Tallat. De fet, Amorós avança que ja «hem localitzat noves peces», però que s’han d’estudiar, encara

 

 

La futura capella del Sagrat Cor 

He tingut el privilegi de poder assistir a una conferència que ha donat l'artista Josep Minguell. Aquest senyor és un del pocs que treballa amb virtuosisme la tècnica de la pintura al fresc, i que és qui decorarà a Solivella les parets i sostre de la capella del Sagrat Cor.

Es poden trobar pintures al fresc en l'antiga Grècia i en la època romana, però és sobretot el l'Edat Mitjana quan aquesta tècnica és més emprada. Probablement molts de vosaltres heu pogut admirar el Pantocràtor del Museu Nacional d'Art de Catalunya, entre d'altres, o potser fins i tot el millor dels exemples de pintura al fresc a la Capella Sixtina, la gran obra de Miquel Àngel. Però sense anar tan lluny tenim una magnífica obra a Tàrrega, concretament a l'església de Santa Maria de l'Alba, on es poden admirar 36 grans murals pintats als fresc per Josep Minguell.

Si en voleu saber més sobre aquesta delicada tècnica pictòrica podeu clicar damunt de la fotografia de la conferència que ha donat l'artista a la sala Sant Jordi del Seminari de Barcelona, a la qual vaig tenir el plaer d'assistir-hi.

 

 

Pluviometria 

Al tancar l'any 2018 s'ha actualitzat aquella pagina on es poden veure, amb detall de mes a mes i dia a dia, les pluges que han caigut a Solivella. Aquest és un estudi molt rigorós, que fa molt acuradament, des de l'any 1997, en Josep Maria Fabregat, el Franceset.

En ell podrem apreciar les variacions d'aigua caiguda en aquests darrers 22 anys, i on, de manera molt significativa, destaquen aquests 730 litres que han plogut l'any passat, en front de la mitjana de 436 litres dels 21 anys anteriors.

Com a curiositat, en aquest llistat veurem com el passat mes d'octubre van caure, gairebé, tants litres com en tot l'any 2015.

  Pluviometria  

 

Reportatge de Nadal i Reis 

Amb les magnífiques fotografies de l'Eduard Tarragó, de la Nit de Reis, es dóna per finalitzat el reportatge gràfic de les festes de Nadal i Reis.

Unes festes que aquest any ens han donat l'agradable sorpresa d'incorporar un personatge molt propi de la cultura catalana i que fa clara referència al darrer dia de l'any: L'home dels nassos.

Amb aquest element s'enriqueixen, a la vegada, dos aspectes, el de mantenir i fomentar les tradicions, i el de sumar un nou element a les figures populars que ja teníem a Solivella.

 

   Nadal i Reis  

 

Resum de l'any 2018 

GENER

 

Per primera vegada es fa a Solivella una representació de Pessebre Vivent, que va tenir un gran èxit de participació i una gran assistència de més de 200 persones que van fer el recorregut per veure les diferents escenes que s’havien preparat.

 

FEBRER

 

Una vegada més es fa una crida per demanar més civisme als amos dels gossos que embruten els carrers del poble.

 

El dissabte 13 de febrer, es va tornar a convocar als solivellencs per començar a preparar la festa del 275è aniversari de la commemoració del Sagrat Cor. Poques, o cap, conclusió es van treure d’aquesta convocatòria. El suggeriment d’implicar a tothom, i no únicament als carrers de les 10 capelles, no va prosperar. Tampoc la que va demanar un dels assistents de celebrar la festa el mateix dia 9, tot i que cau en diumenge, a fi i efecte de donar més relleu a la celebració. Finalment l’alcalde, veient que no es podia arribar a cap conclusió positiva, va tancar l’acte posposant la convocatòria pel proper divendres a la Societat.

 

16 de febrer. Avui fa quatre mesos de l’empresonament dels Jordis, i per aquest motiu s’han convocat manifestacions amb el lema “il·luminem la llibertat”. Més de 100 solivellencs van poder escoltar, a la concentració que es va fer a la plaça Major, les paraules de l’alcalde, Enric Capdevila, de l’historiador Josep Maria Sans i Travé, i de l’Antoni Rosich que és qui va llegir el manifest.

 

El dilluns 19 de febrer s’inicien els procediments per intentar recuperar els tres privilegis dels que gaudia la celebració de la festa del Sagrat Cor. Uns documents que estaven exposat a l’altar major de l’església i que van desaparèixer durant la Guerra del Francès (1808-1814).

 

25 de febrer. Canvi de Junta a l’Associació de Jubilats i Pensionistes. Surt escollit Antoni Rosich com a president.

 

27 de febrer. L’Ajuntament passa un avís de precaució pel perill de nevades. Efectivament aquella mateixa nit va nevar, tot i que amb menys intensitat de la que s’havia previst.

 

MARÇ

 

El dia 8 se celebra a Solivella el Dia de la Dona Treballadora. Entre altres coses s’han llegit les propostes que el “consistori de dones” van fer l’any 2017 i les que fan aquest any:

Que el carrer Major fos de direcció única (no s’ha fet)

Disposar de contenidors amb pedal per accionar la tapa (no s’ha fet)

Defectes i reparació del ferm en diversos punts de la via publica i eliminació de barreres arquitectòniques. (sense completar)

Travessera de la C-14: Reparació dels forats del ferm. Reposició de la bionda que manca a l’alçada del pont, destruïda per un accident. Reposició d’un semàfor per control de velocitat. Clavegueres per evacuar l’aigua de la carretera en dia de pluja. (sense completar)

Reparació del ferm de la plaça Major, (no s’ha fet). Millora del carrer dels Safarejos (fet). Neteja carrer i places, herbes i altres (en part). Millora de la megafonia en punts febles (no s’ha fet). Col·locació de papereres i bancs. (segueixen mancant)

Seguici popular: Es proposa que els gegants i tots els altres elements del seguici popular que configuren els entremesos de casa nostra, tinguin un lloc per ser guardats i a la vegada exposats, amb la finalitat de tenir un millor resguard i protecció, com també poder ser vistos al llarg de tot l’any (no s’ha fet).

 

Dia 12: Al TN Comarques de TV3, i al InfoK de Super 3 es poden veure els nens i nenes, de 5è i 6è, del CEIP Sagrat Cor que s’han compromès a estar una setmana sense mòbils, tablets i ordinadors. Al TN Comarques del dia 16 i a l’InfoK del 19, els podem tornar a veure, plenament satisfets, per haver assolit el repte.

 

Dia 23: Nova manifestació d’un centenar llarg de solivellencs a la plaça Major. Aquesta vegada per l’empresonament dels consellers. L’Antoni Rosich va llegir el manifest “units contra la repressió” del que cal destacar aquest fragment: “Avui tornem a viure un divendres negre. Altre cop els nostres representants polítics , homes i dones integres, honrats, pacífics i de profundes conviccions democràtiques han estat empresonats. Continuarem defensant les nostres idees polítiques perquè aquestes no tenen barrots que les facin callar. L'estat, en lloc d'actuar com una democràcia madura, on el diàleg i l'acord són el motor de la cohesió de la societat, han decidit oferir cops de porra, menyspreu, humiliació, amenaces i, finalment, presó. Ho descriuen com una causa general contra l'independentisme, una autèntica cacera de bruixes, feroç i salvatge, sense mesura".

 

Diumenge de rams plujós. De tota manera la participació és cada vegada menys nombrosa i aquesta tradició va a menys, doncs aquest any únicament es van poder veure tres palmes i quatre palmons.

 

ABRIL

 

Dia 1: Més de 18 anys després, Solivella pot tornar a veure una representació teatral feta per solivellencs. La “Companyia Taiatru” ve representar, d’una forma excel·lent que res tenia d’envejar als professionals, l’obra “El casament del Saldoni i la Margarida” que va fer petita la sala de la Societat.

 

Dia 15: Una bona part de solivellencs van a Barcelona per manifestar-se al Paral·lel per reclamar la llibertat dels presos polítics.

 

Dia 22: A la Societat es presenta el llibre “La Maranyota” d’en Toni Sans i Rubén Montañá.

 

MAIG

 

La Pubilla i l’Hereu infantils de la festa de Sant Isidre han estat: Aina March Repulles i David Tarragó Español.

 

Dia 18: A la sala de les Corts de Sant Francesc de Montblanc, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha atorgat la Distinció d’Honor de la Conca de Barberà al Grup Cultural de la Dona de Solivella. També han estat guardonades, amb el Diploma de Reconeixement Comarcal, les Caves SansTravé.

 

JUNY

 

Per segon any consecutiu no es fa la processó de Corpus.

 

Dia 9: Després de 43 anys de docència a Solivella, es jubila la Rosa Mari Miret i Benet. Els seus companys, l’Ajuntament i els alumnes que ha tingut al llarg d’aquest temps la van homenatjar amb diversos reconeixements.

 

Dia 10: A les 7 de la tarda d’aquest diumenge s’inicien els actes de celebració del 275è aniversari de la festa del Sagrat Cor, amb l’assistència de l’arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, Mons. Jaume Pujol Balcells. En acabar la missa s’ha presentat el primer dels tres privilegis, el que correspon al bisbat.

 

Dia 16: Amb un ambient magníficament preparat a la sala de la Societat per assistir a una representació d’òpera, Solivella s’ha sumat a les altres 265 poblacions de Catalunya. L’obra escollida va ser “Madame Lescaut” de Giacomo Puccini. La pantalla, que destacava en la penombra de la llum d’espelmes, més una magnífica sonoritat, va fer que aquells solivellencs es sentissin transportats al teatre del Liceu.

 

Comencen les obres de millora del camí d’accés al cementiri i de la placeta que hi dóna entrada.

 

Dia 30: El Consell Regulador de la D.O. Conca de Barberà ha celebrat el 28è concurs de vins i caves. El Gasset s’ha emportat el primer premi del vi negre criat amb bota, més altres tres premis menors.

 

JULIOL

 

Dia 6: El departament de Cultura de la Generalitat, conjuntament amb l’Ajuntament de Solivella, ha organitzat una jornada de “patrimoni, vi i cultura” dirigida als amants de la cultura vitivinícola en general. La jornada ha començat a les 19:30 amb una visita al museu del castell, i ha continuat amb un maridatge de vins de la Conca i un concert de “Jazz des d’Aquí” a l’incomparable marc de la plaça del castell, amb una molt notable assistència.

 

Dia 21: Segon concurs de pintura ràpida.

 

Dia 28: A la placeta del Fossat del Castell s’ha fet un concert a càrrec de Maria Jacobs, que ens ha obsequiat amb cançons del flok americà, cançó francesa i altres interpretacions, en un magnífic capvespre que, a més, ens ha deixat gaudir d’una preciosa posta de sol des de dalt d’aquest turó del castell.

 

AGOST

 

Dia 3: Finalitza el camp de treball en el que hi han participat joves de la República Txeca, Dinamarca, Itàlia, Rússia, Estònia, Escòcia, França, Corea del Sud i, evidentment, de Catalunya. Durant la seva estada s’han dedicat a netejar i restaurar l’escala i la sala del cafè de l’edifici del Sindicat.

 

Dia 9: Acte de cessió d’ús de l’edifici del Sindicat de Vinyaters a l’Ajuntament i poble de Solivella.

 

Dia 10: Lliurament del títol de filles adoptives a tres mestres que al llarg de molts anys van exercir la docència a Solivella: Josefina Solé, Rosa Mari Miret, i Maria Rosa Mir.

 

Dia 11: El grup de diables “Rigor Mortis”, en el seu 30è aniversari presenten un nou element, el “Cargol Banyut”, que amplia el seu bestiari.

 

Dia 14: Un fet, que en qualsevol altre poble o ciutat seria normal, es pot considerar excepcional que a Solivella s’hagin ballat sardanes, doncs, malauradament, des de feia molts anys no se’n veien al nostre poble.

 

Dia 15: Es presenta a la Societat el documental “Solivella del segle XX al XXI” on es poden veure les transformacions que ha tingut el nostre poble i l’evolució de les diferents associacions.

 

Dia 31: Donen inici els actes del 275è aniversari de la festa del Sagrat Cort amb un concert d’orgue i campanes a l’església.

 

SETEMBRE

 

Dia 10: Arriba el dia tan esperat que commemora el 275è aniversari de la festa del Sagrat Cor, que aquest any s’ha hagut de fer en dilluns, doncs el dia 9 era diumenge. En poc va diferir del d’altres anys, sense cap acte especial i tampoc cap nou element. Com a màxim potser va haver-hi una mica més de lluïment en les catifes i en alguna capella, si bé, com passa gairebé sempre, la més espectacular va ser la de la Costeta. Malauradament aquest 275è aniversari es recordarà, també, per la forta pluja que va caure poc després de les dues del migdia i que va desfer la totalitat de les “alfombres” i va danyar algunes capelles, si bé en la majoria de carrers van posar-se a treballar per mitigar els danys que havia causat l’aigua.

Sembla ser que, després d’haver-se descartat per falta de subvenció de la Generalitat, finalment es podrà fer la pintura mural al fresc per decorar les parets de l’altar del Sagrat Cor. De dos projectes que s’havien presentat ha resultat escollit el del pintor Josep Minguell de Tàrrega.

 

OCTUBRE

 

Dia 7: Es fa una molt important troballa d’una fotografia inèdita del castell. Aquesta fotografia ens permet veure com era la majestuosa llar de foc que hi havia a la sala noble. Aquesta fotografia es va incorporar a l'apartat “l’interior del castell” del web www.solivella.net.

 

Dia 14: Ha arribat a Solivella, ja en forma de pluja tropical, l’huracà Leslie. La cua d’aquest front ha ocasionat unes fortes pluges que, en poques hores, han deixat més de 120 litres d’aigua a Solivella.

 

Dia 29: Es renova el ferm de la carretera C-14 des de la Guardia a Solivella i també es canvien les lluminàries de la travessia del poble per bombetes de led.

 

Dia 30: L’alcalde de Solivella assisteix al Palau de la Generalitat en l’acte de constitució del Consell de la República.

 

NOVEMBRE

 

Dia 9: Aquesta passada nit set ultres espanyolistes, actuant amb la cara tapada, s’han dedicat a arrencar els llaços grocs del fanals del carretera i fins i tot han arribar al centre del poble per treure la pancarta que hi havia al balcó de la Casa de la Vila.

 

Dia 30: Jornada de portes obertes al “Sindicat”, on s’han pogut admirar els treballs de restauració que s’han fet a la sala del cafè.

 

DESEMBRE

 

Dia 7: Maridatge de vins i caves a l’antic celler del Sindicat, on hem trobat una molt acurada decoració de les taules i hem pogut tastar uns bons vins acompanyats de pernil i formatges. Per rematar-ho, el millor de tot ha estat que, després de més de 18 anys, hem pogut tornar a fer un cafè a la sala del Sindicat.

 

Dia 31: Es presenta un nou element festiu que representa el darrer dia de l’any: L’home dels nassos

 

S'ha tancat un any excepcionalment important per les quantitats de pluja caiguda. En aquest web podeu veure l'estudi que, de forma molt precisa i acurada, fa en Josep Maria Fabregat, el Franceset, en el que queda reflectit que, des de l'any 1997 fins aquest 2018, mai s'havia registrat una quantitat d'aigua caiguda com aquest any. En total han plogut a Solivella 730 litres d'aigua. La mitjana resultant dels anteriors 21 anys ens dóna un promig de 436 litres de pluja per any.